Huawei Color Band A1
recenze

Huawei Color Band A1

Elegán na cvičení
8

Monitorovací náramky jsou neustále obohacovány o více užitečných funkcí a společně s tím roste i zájem zákazníků. Proto se do tohoto odvětví nedávno pustil i jeden z největších výrobců telefonů Huawei se svým Color Bandem A1, který se snaží jít cestou pěkného designu a extrémní výdrže baterie. Dokáže však obhájit svou cenu 2 tisíce korun?

Huawei není ve wearables úplným nováčkem. Před více jak rokem vypustil do světa své chytré hodinky Huawei Watch, které si po celém světě vysloužily spoustu chvály a patří dodnes mezi jedny z nejlepších a především nekrásnějších chytrých hodinek. Není tedy překvapením, že to chce tento čínský výrobce vyzkoušet i v podobné, ale mnohem levnější kategorii fitness náramků. Tak se zrodil nový Color Band A1. Náramek s pěkným designem, který nikoho neurazí, pro daný typ zařízení klasickou výbavou funkcí a především extrémní výdrží na jedno nabití, jež atakuje hranici jednoho měsíce. Navíc je v současné chvíli Color Band přibalován k telefonu Huawei P9 Lite jako příslušenství zdarma. Podíváme se tedy, jak velkou přidanou hodnotu zdarma dostáváte a především to, zda stojí náramek i za samostatnou koupi. Při ceně 2 tisíc korun je totiž konkurence skutečně neúprosná a už si na nováčka brousí zuby.

Huawei Color Band A1

Technické parametry Huawei Color Band A1

Kompletní specifikace
Konstrukce245 × 20 × 7,4 mm, 20 g, odolnost: IP57
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
Displej?, ?" (? × ? px), tvar: ?
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor70 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:02 hodin
DostupnostQ4 2016,

Design a zpracování: stylové a jednoduché

Design náramku je skutečně jednoduchý, což ovšem rozhodně není na škodu. Máme tu tenký hlavní modul s veškerou elektronikou (LED dioda, baterie, vibrační motorek, akcelerometr), který je schovaný pod samotným řemínkem, což nám dohromady dává vcelku zajímavý design. Náramek je navíc při váze 20 g velmi lehký, takže jej prakticky na ruce necítíte, a velikost si můžete přizpůsobit, jak jen chcete. Zamrzí však, že v ČR seženete jen námi testovanou variantu s černým páskem z gumy. Elegantnější kožená verze nám bohužel zůstává zapovězena. Náramek vypadá díky zajímavému vzoru i tak dobře, ale třeba k takovému obleku by se hodila spíše ta kůže. Pokud se vám však podaří jiný řemínek sehnat, není problém jej vyměnit.

Vespod modulu nalezneme pouze magnetický konektor pro připojení k nabíjecí kolébce, kterou dostanete v balení. Ta je plastová a rozhodně vám na stolku mnoho místa nezabere. Naopak navrchu najdeme drobnou LED diodku pro různá upozornění, jejíž viditelnost zajišťuje maličká dírka v řemínku. Huawei Color Band se rovněž chlubí zvýšenou odolností v podobě certifikace IP57. Co přesně tato certifikace znamená? Inu, pětka zde figuruje z důvodu částečné ochrany proti prachu (až šestka znamená úplnou odolnost) a sedmička na druhé pozici nám potom určuje ochranu vůči vodě. Konkrétně v tomto případě náramek odolá ponoření do maximální hloubky 1 metru po dobu 30 minut. Můžete tedy s náramkem bez problému do sprchy nebo si s ním i zaplavat. To sice rozhodně většině kupujících postačí, ale konkurence nabízí klidně i vyšší stupeň ochrany.

Huawei Color Band A1

Připnout si náramek na zápěstí je velmi jednoduché a nošení pohodlné, takže ani při spaní vám na ruce nijak nevadí. Gumový řemínek navíc působí kvalitním dojmem, takže by se jen tak zničit neměl. Jen provlékací očko za dva týdny nošení velmi změklo a už nepůsobí příliš spolehlivě. Pokud se vám tedy má někde řemínek poničit či rovnou přetrhnout, bude to patrně právě tady. Pokud bych měl zmínit pár věcí, které mi chybí, byl by to alespoň malinký displej pro zobrazení času či kroků přímo na ruce nebo alespoň senzor srdečního tepu, jelikož tyto vlastnosti konkurence nabízí i za mnohem nižší cenu.

Líbilo se nám:

  • příjemné nošení
  • pěkný design
  • nízká hmotnost
  • certifikace IP57

Nelíbilo se nám:

  • absence senzoru srdečního tepu či menšího displeje

Baterie a výdrž: měsíc sem, měsíc tam

Baterie má kapacitu bohatých 70 mAh, což tu trochu elektroniky v modulu bude bez problému pohánět klidně i proklamovaných 28 dní. Osobně se mi náramek za celou dobu testu nepodařilo vybít a dostal jsem se za nějakých 16 dní lehce pod 60 % baterie. Během toho jediného zapojení do kolébky, které jsem absolvoval, dobití proběhlo relativně rychle, takže s baterií zkrátka problémy patrně nikdy mít nebudete.

Huawei Color Band A1

Pokud energie i tak klesne pod 10 %, vypnou se automaticky veškeré vibrační funkce pro prodloužení výdrže a navíc vám začne červeně blikat LED dioda. Škoda jen absence nabíjecího microUSB kabelu a adaptéru do elektrické sítě v balení. Najdete tam pouze náramek a samotnou kolébku, takže musíte využívat nabíječku od vašeho telefonu nebo nějakou náhradní. Při výdrži jednoho měsíce to ale nikoho nijak zvlášť zlobit nemůže.

Líbilo se nám:

  • extrémní výdrž
  • funkce šetření baterie

Nelíbilo se nám:

  • v balení nedostanete kabel

Konektivita: věrné Bluetooth postačí

Náramek má uvnitř Bluetooth čip ve verzi 4.2, který zprostředkovává veškerou komunikaci s telefonem až na vzdálenost 10 metrů. Párování navíc probíhá přes aplikaci Huawei, kterou lze stáhnout zdarma z Google Play či App Storu, takže abyste náramek mohli plně používat, nemusíte vlastnit telefon od Huawei. Color Band je přitom kompatibilní se zařízeními s Androidem 4.4 a vyšším a iOS 7.0 a vyšším. Prvotní synchronizace pomocí Bluetooth vám sice nějakou minutku zabere, ale následně synchronizace zabere cca jen 7 sekund.

Huawei Color Band A1

Takovou GPS nebo NFC čip tu rozhodně nenajdeme. Zároveň upozorňuji na nutné zrušení spárování v aplikaci při přechodu na jiné zařízení. Pokud tak neučiníte, nebude se chtít druhý smartphone s náramkem spárovat.

Líbilo se nám:

  • velmi slušný dosah Bluetooth

Funkce: vše potřebné

Náramek je určen pro fitness monitoring díky jeho počítání kroků a spálených kalorií. Měření kroků zvládá velmi přesně, takže bude mnohem lepší variantou než používat telefon. Zároveň dokáže díky akcelerometru rozlišovat normální chůzi, běh a jízdu na kole. S akcelerometrem souvisí i monitoring spánku, kde byl opět výpočet doby spánku skutečně přesný. Náramek věděl přesně, kdy jsem usnul i se probudil. Se spánkem souvisí i funkce budíku, kdy si v aplikaci jednoduše nastavíte čas a náramek vám ráno na zápěstí začne vibrovat. Budík mě probudil pokaždé a vibrace nejsou přehnaně silné, takže není buzení ani nepříjemné.

Huawei Color Band A1

S čistým svědomím však vibrace nemohu pochválit za cokoliv dalšího. Jejich intenzitu či typ totiž nelze nastavit, což v jiných případech může vadit. Náramek totiž umí vibrací upozornit i na příchozí hovory a SMS zprávy, ale bohužel jsou vibrace slabé natolik, že je často zkrátka necítíte. Ještě že vám začne i modře blikat diodka, takže si zprávy či hovoru přeci jen všimnete. Zároveň zmíním, že tyto funkce pomáhají i v případě, že nevíte, kam jste svůj náramek dali. Pokud jste připojeni v dosahu Bluetooth, stačí klepnout v telefonu na jedno tlačítko a náramek začne vibrovat a blikat, abyste ho snáze našli. Užitečná věcička.

Vhod může přijít i poslední funkce, kterou je vcelku ojedinělé monitorování UV záření. Stačí náramek přidržet hezky na slunci, zapnout v aplikaci skenování a za chvilku zjistíte, zda byste si s sebou měli vzít ven brýle, klobouk či vodu nebo jak silný opalovací krém bude zapotřebí k ochraně vaší pokožky. V současném počasí tuto funkci asi neoceníte, ale v létě se bude nepochybně hodit, obzvláště pokud se snadno spálíte na slunci. Potom bude tento náramek velmi užitečným pomocníkem.

Líbilo se nám:

  • přesné měření kroků a spánku
  • UV senzor
  • LED dioda

Nelíbilo se nám:

  • žádné extra funkce oproti konkurenci

Aplikace Color Band A1: jednoduchá a přehledná

Nadpis říká v tomto případě vše. Pokud jste měli někdy v ruce telefon od Huawei, víte přesně jaký styl designu čekat. Vše je přehledně zobrazeno a rozhodně nehrozí, že se v aplikaci ztratíte. Aplikace komunikuje kompletně česky, takže není problém cokoliv nastavit a veškeré dění se situuje prakticky do tří obrazovek.

Huawei Color Band A1

První zobrazuje cvičení. Zde máte v kruhu informace o počtu kroků a vzdálenosti v metrech. Pod ním je počet spálených kalorií a jejich ekvivalent v jídle a ještě níže naleznete trojici kolonek pro rozdělení chůze, běhu a jízdy na kole. Pokud však obrazovku posunete tahem prstu směrem doprava, dostanete se na stránku pro spánek. Zde je opět kruhově zobrazena celková doba spánku a její hodnocení. Pod kruhem vám dá aplikace trochu přesnější ohodnocení spánku a případnou radu pro jeho zlepšení. Vespod máme poté opět ve třech kategoriích přesný čas hlubokého a lehkého spánku a bdění. Náramek přitom velmi dobře rozpoznává, jestli skutečně spíte nebo se jen převalujete v posteli. Po dalším tahu doprava se ukáže poslední stránka, která slouží pro UV měření. Vyskočí upozornění, abyste určili typ řemínku (guma/kůže), a pak stačí klepnout na tlačítko Test. Za 5 sekund dostanete v kruhu opět výsledek testu a pod ním se vám z deseti ikonek modře zabarví ty s vybavením, které vám aplikace doporučuje vzít sebou ven.

Základní prostředí aplikace

Celou dobu je přitom vespod aplikace kruh s vaším denním cílem, po jehož klepnutí se dostanete k chronologickému přehledu vašeho cvičení a spánku z aktuálního dne. Ať už klepnete na jakýkoliv kruh s měřením v jedné ze tří stránek, dostanete se do podrobné historie, kde se můžete podívat na podrobnější grafy s informacemi ze všech dnů, přičemž se můžete podívat i na souhrnný přehled za celý měsíc či přímo odsud své výsledky sdílet na různé sociální sítě. Do historie se ukládá cvičení, spánek i UV měření, u kterého dostanete podrobný textový popis měření.

Ukázka všech obrazovek historie aktivit

Dále lze v horní liště aplikace vidět dvě ikonky. Ta vpravo vás dostane do nastavení vašeho profilu. Zde můžete upravit informace o vás, jako je jméno, fotka, pohlaví, výška, hmotnost a datum narození. Zároveň si právě zde nastavíte kondiční cíl pro každý den, který je automaticky nastaven na 10 000 kroků. Ikonka náramku vlevo vám potom zobrazuje veškeré informace a funkce náramku. Zde vidíte, zda jste spárováni, a zbývající procenta nabití. Rovněž zde lze nastavit notifikace pro hovory, SMS zprávy a právě v této nabídce rovněž nejdete nastavení budíku a tlačítko pro nalezení náramku. Notifikace bohužel pro jiné aplikace nefungují – pouze příchozí hovory a SMS zprávy. Za zmínku stojí už jen možnost obnovení továrního nastavení a zrušení spárování.

První tři obrázky z menu vpravo, zbytek z menu vlevo

Jak už bylo řečeno, aplikace je velmi hezká a přehledná, díky čemuž se skutečně snadno používá. Tedy používala by se snadno, kdyby vždy fungovala, jak má. Například z upozornění v notifikační liště aplikaci prakticky neotevřete. Klepnete na ikonku, aplikace se pokusí načíst, ale okamžitě spadne. Musíte tak používat zásadně klasickou ikonku na domovské obrazovce a i tehdy aplikace často padá nebo se vám zapne třeba až na druhý nebo třetí pokus. Je to možná drobnost a s funkčností náramku to nijak nesouvisí, ale z části je takové chování opravdu frustrující, zvlášť když se chcete zkrátka jen rychle mrknout na ušlapanou vzdálenost. Snad tento neduh Huawei brzy opraví menší aktualizací, jelikož aplikace padala na třech telefonech, na kterých jsem jí zkoušel.

Líbilo se nám:

  • pěkné prostředí
  • přehlednost
  • dostatek informací
  • jednoduché nastavení

Nelíbilo se nám:

  • neustále padání aplikace

Závěrečné zhodnocení: nemastný, neslaný

Color Band A1 je v součtu vcelku zajímavým příslušenstvím. Má veškeré základní funkce, které má správný fitness náramek mít, a navíc dostanete třeba i UV monitoring nebo diodu pro lepší upozornění. Design je nenápadný, ale velmi elegantní a nošení je velmi pohodlné díky tenkosti a nízké hmotnosti. Pokud jej tedy získáte zdarma jako příslušenství k telefonu Huawei P9 Lite, budete mile překvapeni. Jedná se skutečně o zajímavé příslušenství, které vám trochu okoření používání telefonu.

Huawei Color Band A1

Na druhou stranu je tu samostatný prodej a cena 2 tisíce korun. To není úplně málo na v podstatě jen gumový náramek, který vám počítá kroky, což umí i váš telefon, byť s daleko menší přesností. Pokud rádi a často cvičíte, víte dobře, že tak jednoduché hodnocení není u fitness náramků úplně snadné, ale většině lidí to tak může přijít. Design není natolik originální či okázalý, aby na sebe upozornil jako stylový doplněk, a zároveň nemá tolik funkcí, aby se vyčlenil z davu ostatních náramků, které jsou často i levnější.

Konkurence

Největší konkurenti nepochybně pochází od čínského Xiaomi. To může do souboje v současné chvíli poslat hned tři: Mi Band, Mi Band 1S a Mi Band 2. Mi Band má podobné funkce jako Color Band, ale přijde vás pouze na 500 korun. Mi Band 1S vás bude stát už 900 korun, ale přidává i užitečný senzor srdečního tepu. A poslední Mi Band 2 vás vyjde na 1 a půl tisíce, což je však pořád o 500 korun méně než náramek od Huawei, a k tomu se výbava opět rozšiřuje i o OLED displej pro zobrazení času a základních informací. Design není sice tak elegantní a tenký jako u Huawei, ale za více funkcí, displej a nižší cenu to stojí.

Xiaomi Mi Band 2
Xiaomi Mi Band 2

TIP! Recenze Xiaomi Mi Band 2 – O krok dále

Zmíním také pěkný Acer Leap Active, který nabízí totožné funkce, avšak nemůže se pochlubit voděodolností. Jako bonus dostanete však velký 1palcový OLED displej a notifikace i pro další aplikace. Jedná se tak spíše o odlehčenou verzi chytrých hodinek než pouhý náramek. Cena přitom naprosto odpovídá té Color Bandu.

Acer Leap Active
Acer Leap Active

V případě, že si připlatíte 1 a půl tisíce, můžete mít poměrně zajímavý a stylový Jawbone UP2, který opět nabízí prakticky identické funkce, ale navíc umí i sledování hmotnosti a stravování. Pokud tedy chcete náramek jako pomocníka pro trochu vážnější trénink či třeba ztrátu hmotnosti, pomůže vám Jawbone o něco lépe.

Jawbone UP2
Jawbone UP2

Pokud se zkrátka podíváte do jakéhokoli internetového obchodu s obdobným sortimentem, zjistíte vcelku nepříjemnou skutečnost. Většina ostatních, i když možná ne tolik známých výrobců, většinou nabízí za podobnou cenu navíc i displej či hlubší propojení s telefonem formou notifikací. Nikde sice nenarazíte na tak extrémní výdrž, ale průměrných 5 až 7 dní dle mého osobního názoru bohatě postačí a tu porci funkcí navíc společně s displejem rozhodně oceníte.

huawei-color-band-a1
Klady
  • pěkný design
  • příjemné nošení
  • vysoká výdrž baterie
  • nízká hmotnost
  • certifikace IP57
  • pěkná aplikace
Zápory
  • oproti konkurenci méně funkcí za stejnou cenu
  • neustálé padání aplikace
  • chudý obsah balení
Diskuze ke článku
Jaroslav
Náramek jsem dostal k p9 lite. Vzhled hodnotím kladně, stejně tak pohodlnost nošení, přesnost měření a výdrž baterie. To je ale vše, náramek ve spojení s p9lite neupozorňuje na volání ani sms, resp. upozorňuje chvíli po spuštění aplikace. Po delší době telefonu se zhasnutým displejem prostě náramek vytuhne. Nastavením v telefonu to není, nepohl ani nedávno uvolněný nový FW pro telefon. Chová se to stejně všem lidem, co znám. Možná s jiným telefonem funguje správně, ale ten bundle co dávali je pěkná ostuda. A taky si myslím, že za plnou cenu je to vzhledem ke konkurenci neprodejné.
petr
Na Mate 7 fungují vibrace spolehlivě, zatím na každou sms i hovor, na ten vibruje dokonce dříve, než začne reagovat mobil. Aplikace mi ani jednou nepadla. Bohužel kolo nerozezna, zatím mi na kole nenamerila ani metr, dokonce kolega s pohonem má v menu o kolonku na aktivaci kola navíc.
petr
Kolega s iphonem
Jiří Schindler
Jiří Schindler
No, umí to v podstatě to, co Mi Band 1 za 550 Kč. Jen vám závidím 2 a čtvrt hodiny tvrdého spánku, mám problém se dostat přes 1h 20 min. :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze