Huawei Band 4 Pro
recenze

Huawei Band 4 Pro

Je libo GPS na zápěstí?
3

Chytrý náramek Huawei Band 4 s přívlastkem Pro přináší podporu GPS, kompaktní rozměry a množství sportovních funkcí. Jaké jsou mé zkušenosti z jeho několikatýdenního testování vám rád prozradím v této recenzi.

Hledáte chytrý náramek se sportovními funkcemi a podporou GPS? Pak by vaší pozornosti neměl uniknout ani Huawei Band 4 Pro. Dokáže se však GPS v miniaturním náramku vyrovnat GPS v chytrých hodinkách nebo rovnou telefonu? To se dozvíte nyní.

Technické parametry Huawei Band 4 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce56 × 18,5 × 12,5 mm, 25 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: jiný
DisplejSuper AMOLED, 0,95" (240 × 120 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměť0 Bvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor100 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostúnor 2020,

Obsah balení: adekvátní

V malé krabičce čeká náramek s již nasazeným řemínkem, krátký kabel typu microUSB/USB-A, miniaturní nabíjecí kolébka a řada příruček.

Huawei Band 4 Pro

Konstrukční zpracování: bytelné a funkční

Konstrukce se nijak neliší od předchozí generace a v podstatě ani od nedávno testovaného Honoru Band 5. Všechny tyto náramky sází na design kombinující hranaté tělo s displejem a řemínek.

Řemínek lze vyměnit.

Náramek je na našem trhu oficiálně dostupný ve dvou barevných variantách – červené a černé. Mnou testovaná červená působí líbivě a rozhodně méně fádně než černá. Řemínek, ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, lze vyměnit vytažením malých plastových dílků na spodní straně. Musím však konstatovat, že proces výměny je vcelku nepohodlný a k samotnému vytažení sponek budete pravděpodobně potřebovat plochý šroubovák, neboť drží velmi pevně. To je na druhou stranu dobře, neboť máte jistotu, že se řemínek jen tak nevysune. Řemínek je pochopitelně z plastu a má jemné vroubkování na vnější straně.

Zapínání probíhá klasickou přezkou a pochválit musím množství dírek, díky čemuž si najde svou velikost opravdu každý. Na spodní straně najdeme dvojici kovových pinů pro nabíjení a senzory pro měření zdravotních funkcí. Nakonec dodám, že nechybí vodotěsnost až do 5 ATM, takže se nemusíte bát si s náramkem umývat ruce nebo si zaplavat. Pokud jste ve sprše, možná vám bude trochu chybět vodní zámek. Displej reaguje na vodu, ale nejde o nic hrozného. O náramku jsem díky nízké hmotnosti na ruce téměř nevěděl, což lze považovat za plus, pokud píšete na počítači.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • vodotěsnost do 5 ATM
  • nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • zámek obrazovky by přišel vhod

Displej: malý, ale šikovný

Na přední straně sídlí obdélníkový 0,95" AMOLED displej spolu s podlouhlým ovládacím tlačítkem, které slouží pro návrat na hlavní obrazovku s ciferníkem nebo pro rozsvícení displeje. Obrazovku lze probudit rovněž zvednutím zápěstí, což fungovalo po většinu času velmi spolehlivě. Dotykový displej kryje 2,5D sklíčko a má rozlišení 240 × 120 pixelů s výslednou jemností 282 pixelů na palec. Jas displeje lze nastavit v pěti krocích a nechybí ani možnost automatické aktivace nižšího jasu během noci. Během opravdu slunečných dní jsem neměl problém s čitelností na přímém slunečním svitu a v noci mi naopak displej zbytečně nesvítil do obličeje.

Huawei Band 4 Pro

Pokud se vám nelíbí předinstalované ciferníky, můžete si vybrat z množství dalších skrze aplikaci výrobce. Zařízení v sobě dokáže uchovat až 11 různých ciferníků, což hodnotím kladně. Například u značně dražších chytrých hodinek Xiaomi Amazfit GTS to byly pouze tři.

Líbilo se nám
  • dostatečná velikost
  • vysoký jas
  • jemné rozlišení
  • dostatečné množství ciferníků

Systém a výkon: zatím bez češtiny

Uvnitř Huawei Band 4 Pro najdeme proprietární operační systém výrobce, který se ovládá jednoduchým (vertikálním) skrolovaním v menu. V době testování (březen 2020), kdy jsem používal nejaktuálnější FW s označením 1.5.0.42 bohužel nebyl k dispozici český jazyk, takže bylo menu kompletně v angličtině. To se však s příchodem další aktualizace velmi pravděpodobně změní a uživatelé budou mít k dispozici i češtinu. Nechybí alespoň podpora ovládání hudby přehrávané v telefonu z náramku.

Huawei Band 4 Pro

Samotný pohyb v menu je plynulý a po zapnutí displeje jednoduše skrolujete ikonkami nahoru a dolů. Hlavní obrazovku tvoří ciferník, který si můžete navolit přímo v náramku, případně v aplikaci Zdraví od Huawei. Uspořádání jednotlivých položek menu si můžete změnit v aplikaci.

Kromě domovské obrazovky zde najdete zobrazení ušlých kroků, pod kterými se zobrazí procentuální hodnota z vašeho denního plánu. Po kliknutí na ikonku v podobě tenisky se následně zobrazí podrobnější informace jako spálené kalorie a ušlá vzdálenost v kilometrech.

Ikonka srdce označuje měření tepové frekvence. V případě aktivace vás náramek vyzve k tomu, abyste se nehýbali pro co nejpřesnější změření tepu. Měření však můžete mít spuštěné nepřetržitě, aniž by vás o tom náramek následně nějak informoval. Další ikonka zobrazuje délku spánku. Po kliknutí na ni se však bohužel nic nestane. Škoda, že se zde neobjeví podrobnější statistiky, které jsou k dispozici v aplikaci na smartphonu.

Podrobnější informace o spánku si prohlédnete pouze v aplikaci.

Důležitou položkou je „Training“, které vám dá možnost vybrat z několika druhů cviků. Ikonka ozubeného kolečka s názvem „More“ umožní spustit časovač, stopky, nastavit ciferníky, najít telefon, nastavit jas nebo nechat aktivovanou zapnutou obrazovku, což znamená, že se automaticky uspí až po pěti minutách. Dále zde najdete přístup k baterii, kde můžete zjistit její nabití a také možnost náramek vypnout, restartovat či dokonce resetovat. Líbí se mi, že náramek umožňuje spoustu funkcí aktivovat či nastavit, aniž by uživatel musel sáhnout po telefonu. Náramek je tak do jisté míry autonomní.

Poslední položkou jsou zprávy, kde si přečtete notifikace. Kromě textu zprávy vidíte rovněž odesilatele. V případě, že vám někdo volá, máte možnost hovor odmítnout, nikoliv však přijmout.

Tak trochu schovaná je funkce, která vám usnadní pořizování skupinových selfie fotografií. Při spuštění aplikace fotoaparátu na telefonu se na náramku objeví ikonka fotoaparátu, která po zmáčknutí pořídí fotografii. S náhledem záběru na náramku však již bohužel nepočítejte.

Stáhnout Huawei Zdraví

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • jednoduchá navigace prostředím
  • dobře fungující notifikace
  • možnost pořízení snímku skrze náramek
Nelíbilo se nám
  • v době testování bez češtiny

Výdrž baterie: parťák na týden

Výdrž Huawei Band 4 Pro v mém případě činila standardně pět dní bez využívání GPS, ale s zapnutým neustálým měřením tepové frekvence a pokročilejším měřením spánku Huawei TruSleep, které rovněž zvyšuje spotřebu energie.

Plné nabití zabere dvě hodiny.

Pokud se však rozhodnete používat GPS, respektive vykonávat některou ze sportovních aktivit, která GPS samovolně aktivuje, výdrž se drasticky sníží. Vzhledem k velikosti náramku je to pochopitelné. Z reálných zkušeností uvedu, že jedna hodina zapnuté GPS znamená úbytek přibližně 17 až 20 % kapacity baterie, takže se zapnutou GPS máte dle mých zkušeností 5 až 6 hodin používání.

Nabíjení probíhá skrze dodávanou nabíjecí kolébku, do které je náramek potřeba zachytit pomocí plastových klipů tak, aby se kovové klipy dotýkaly kovových klipů na kolébce. Nacvaknutí náramku do kolébky je naštěstí otázkou dvou sekund. Nabíjení zcela vybitého náramku do 100 % zabere přibližně dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • až týdenní výdrž
Nelíbilo se nám
  • s aktivovanou GPS drasticky nižší výdrž

Sportovní funkce: tentokrát bez SpO2

Sportovní funkce jsou velkou předností tohoto modelu. Stejně jako u systému, musím i zde pochválit poměrně široké možnosti nastavení přímo z náramku, kde si u každého cviku lze nastavit cíl podle času či vzdálenosti. V případě plavání v bazénu vám tak například náramek umožní vybrat z délky bazénu 25/50 metrů, případně si nastavit délku vlastní. Po nastavení a odstartování se objeví odpočítávání a poté můžete sledovat čas i vzdálenost, spálené kalorie i váš čas na 100 metrů. Pro odemknutí displeje je v takovém případě potřeba přesunout prst zespodu nahoru a poté zase dolů, což by mělo zaručit, že se displej náhodně neaktivuje při kontaktu s vodou. K pozastavení sportovní aktivity slouží dlouhé podržení tlačítka. V případě venkovních aktivit náramek aktivuje GPS a změří trasu.

Přesnost GPS bohužel není kdovíjaká, jak se můžete přesvědčit z přiložených screenshotů. Zaznamenaná trasa plná různých nelogických smyček vám pravděpodobně napoví, že tímto způsobem jsem se neprocházel. V některých úsecích se však náramku podaří odhadnout polohu. Přesnost je však obecně nízká (i na otevřených prostranstvích). Pokud si chcete koupit chytrý náramek s relativně přesným měřením GPS, nemohu vám Band 4 Pro doporučit. Na druhou stranu se domnívám, že náramek s vysoce přesnou GPS v současnosti pravděpodobně ani neexistuje. Možná se přesnost zvýší s další aktualizací, na což se ale nelze v tuto chvíli spoléhat. Stále tedy platí, že se náramek, co se GPS týče, nemůže srovnávat s novými smartphony nebo dražšími chytrými hodinkami. Zpátky však k možnostem sportovních aktivit.

Z nabízených cvičení je k dispozici běhání uvnitř i venku, chůze venku i uvnitř, cyklistika venku i uvnitř, veslařský trenažér, eliptický trenažér, bazén nebo jiný druh sportovní aktivity. Naměřené výsledky, ať už šlo o ušlé kroky, spálené kalorie při cvičení, tepovou frekvenci nebo délku a kvalitu spánku, byly vcelku věrohodné. To, že náramek nepočítá falešné kroky například při psaní na počítači nebo řízení automobilu jsem si několikrát ověřil a myslím, že v tomto ohledu Huawei odvedl dobrou práci.

Tento náramek, na rozdíl od Honoru Band 5, nedisponuje měřením okysličení krve. Hardwarově je na to však připraven, je tedy podle mě otázkou aktualizace, zda funkce později přibude. V době testování však SpO2 nebylo k dispozici.

Líbilo se nám
  • množství sportovních režimů
  • relativně přesné měření spánku a ušlých kroků
Nelíbilo se nám
  • chybí měření okysličení krve
  • nízká přesnost GPS

Zhodnocení: musíte počítat s kompromisy

Huawei Band 4 Pro je solidně vybaveným náramkem, který nabízí velké množství sportovních funkcí i povedený displej a intuitivní ovládání. Má však také své nevýhody, mezi které řadím nižší přesnost GPS a v současnosti rovněž absenci měření SpO2. Schopnost měřit okysličení krve, kterou náramek hardwarově zvládá, snad dorazí později v podobě aktualizace stejně jako podpora českého jazyka.

Konkurence

Pokud nutně nevyžadujete GPS, doporučuji vám sáhnout po levnějším Honoru Band 5, který již SpO2 podporuje, stejně jako český jazyk. Údaje o trase měří skrze propojený telefon.

Honor Band 5

Rozměry43 × 17,2 × 15 mm, 22,7 g
DisplejAMOLED, 0,95" (240 × 120 px)
Fotoaparát
Procesor
Paměťúložiště: ?
Akumulátor100 mAh, doba nabíjení: 2:00 hodin

Xiaomi Mi Band 4 se stal etalonem mezi chytrými náramky. Jeho nejnovější generace nabídne stejně velký displej, vodotěsnost i podobné funkce.

Xiaomi Mi Band 4

Konstrukce45 × 18 × 9 mm, 22,1 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 0,95" (120 × 240 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor135 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:03 hodin
huawei-band-4-pro
Klady
  • vodotěsnost do 5 ATM
  • kvalitní zpracování
  • velké množství sportovních režimů
  • intuitivní systém
  • kvalitní displej s jemným rozlišením
  • velké množství ciferníků
Zápory
  • aktivovaná GPS drasticky snižuje výdrž
  • chybí měření okysličení krve
  • nízká přesnost GPS
Diskuze ke článku
Ghj
Co taká ludra umí ?
Permoník
To ovládání hlasitosti hudby funguje pouze v nativní aplikaci Huawei na přehrávání hudby nebo i jiných aplikacích, třeba VLC? Funguje při přehrávání hudby z Tidalu, Deezeru, Spotify? Kolik znaků zobrazí Zprávy? U starší verze náramku se zobrazí pouze část zprávy a na konci se zobrazí tečky, jako že zpráva pokračuje dál. Čekám na to až budou náramky umět scrolovat do nekonečna a zobrazí celou dlouhou zprávu třeba z Viberu. Je v tomto směru nějaký pokrok?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze