Huawei Band 2 Pro
recenze

Huawei Band 2 Pro

Fitness náramek s GPSkou
24

Segment nositelné elektroniky je v současné době velmi populární. Hodinky pro několik základních funkcí však často bývají velmi drahé, což mnoho uživatelů může odradit. Alternativou mohou být chytré náramky, jejichž výhodou je cenová dostupnost. Zařadit mezi ně můžeme i nový Huawei Band 2 Pro, který se kromě dlouhé výdrže chlubí zvýšenou odolností, senzorem tepové frekvence nebo integrovanou GPS.

Zatímco dříve jsme na zápěstích kolemjdoucích vídávali různé variace klasických hodinek, dnes to jsou často chytré hodinky s velkými displeji, případně obdobně chytré náramky. V portfoliu výrobce Huawei se letos objevila novinka s označením Band 2 Pro. Jedná se o základní fitness náramek, jehož cena se od počátku drží pod hranicí 2 tisíc korun. Přesto obdržíte zařízení, se kterým můžete plavat a jinak sportovat, neboť mu nechybí GPS nebo monitoring vašeho tepu.

Technické parametry Huawei Band 2 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × 10,6 mm, 21 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: jiný
DisplejPMOLED, 0,91" (? × ? px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměť0 Bvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor100 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:30 hodin
DostupnostQ2 2017,

Obsah balení

Základní balení toho příliš neskýtá. Kromě samotného náramku už jde pouze o několik brožurek a pak také kolébku, skrze kterou náramek nabijete.

Konstrukční zpracování: zázraky nečekejte

Levné fitness náramky jsou si často podobné jako vejce vejci a ani Band 2 Pro od Huawei netvoří nijak zásadní výjimku. Samotný modul náramku je vyroben z černého plastu. Aby to nebyla taková nuda, výrobce po stranách černý plast obarvil do stříbrna. Výsledek rozhodně nevypadá špatně.

Huawei Band 2 Pro
Aby to nebyla taková nuda, výrobce po stranách černý plast obarvil do stříbrna.

Hmotnost celého náramku se zastavila na 21 gramech, nošení tudíž nepředstavuje vůbec žádný problém. Po chvíli o náramku vlastně ani nevíte. Zpracování samotného modulu je slušné a působí bytelně. Pád na zem by jej neměl nijak rozházet.

Samotný náramek vypadá spíše obyčejně. Nejde však o zcela nejlacinější možnost, po které Huawei mohl sáhnout. Umělý pásek je poměrně příjemný na omak a současně dostatečně pružný. Nabízí také velký rozsah dírek pro připnutí a padnout by měl takřka na jakoukoliv ruku. Méně se povedl samotný způsob uchycení. To se provádí protažením dvou bodů skrze opačnou stranu pásku a nutno podotknout, že to jde opravdu velmi ztuha.

Náramek se kromě námi testované černé varianty nabízí ještě v modré a červené. Pásek však není snadno vyměnitelný, neb je přichycen dvěma křížovými šroubky. Barvu si tak zvolte pečlivě, protože dokoupit si jinou možné není.

Díky zvýšené odolnosti připraven i pro plavání

Chytré náramky jsou určeny ke každodennímu nošení. Někteří je dokonce vůbec nesundávají. Proto je nasnadě, že je nesmí rozházet voda. Huawei Band 2 Pro se chlubí zvýšenou odolností proti vodě až do 5 atmosfér. Nevadí mu tak, když se s ním budete sprchovat, zmoknete, polijete jej, nebo si s ním zaplavete.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • dobře drží na ruce
  • nízká hmotnost
  • voděodolnost
Nelíbilo se nám
  • pásek nelze snadno vyměnit

Displej: pro informace stačí

Dominantu náramku samozřejmě představuje displej. Huawei vsadil na 0,91palcový PMOLED displej, který má krycí sklíčko mírně zakřivené. Displej není barevný a spoléhá na modré písmo. Nečekejte ani nijak vysoké rozlišení, jednotlivé pixely byste mohli snadno počítat. Ani to však není překážkou, neboť displej slouží primárně k zobrazování textových informací a malých obrázků. Podsvětlení nelze nijak regulovat a zatímco v interiérech je vše v pořádku, venku se displej hůře čte. Navíc jej vždy musíte rozsvítit – po chvíli sám zhasne a toto nelze nijak přenastavit.

Huawei Band 2 Pro

Displej není dotykový a ovládání probíhá skrze senzorové tlačítko pod displejem. To můžete stisknout nebo po něm horizontálně přejíždět. Abyste k ovládání nemuseli používat obě ruce, lze ovládání přenechat pohybu ruky, na které máte náramek připnutý.

Líbilo se nám
  • úsporný PMOLED displej
Nelíbilo se nám
  • nutnost náramek aktivovat k zobrazení času
  • horší čitelnost na slunci

Senzorová výbava: klasika nechybí

Huawei Band 2 Pro nabídne zcela klasickou senzorovou výbavu. Dostalo se na akcelerometr, gyroskop a senzor tepové frekvence. Tu si můžete měřit manuálně tak, že danou funkci vyvoláte, případně si můžete nastavit, aby měření probíhalo kontinuálně po celý den. Tato funkce má logicky dopad na výdrž.

Přesnost měření srdečního tepu je vcelku vysoká a především neměnná, tudíž z hodnot lze nějakým způsobem vycházet. Samozřejmě náramkem nenahradíte profesionální zdravotnické zařízení, avšak pro představu o vaší tepové frekvenci poslouží obstojně.

Líbilo se nám
  • poměrně přesné měření tepové frekvence

Výdrž baterie: na nabíječku možná zapomenete

Huawei do útrob svého nového náramku integroval baterii o kapacitě 100 mAh, což je na náramky lehce nadprůměrná hodnota. Výrobce slibuje výdrž až tři týdny. Z praxe můžeme potvrdit, že se rozhodně nejedná o nedosažitelnou hodnotu. Po takřka dvou týdnech střídmého používání má baterie ještě 40 % kapacity.

Huawei Band 2 Pro

Velmi však záleží, jak aktivně budete náramek používat. Již v úvodu jsme naznačili, že například podporuje GPS. Její nepřetržité používání znamená zkrácení výdrže na několik málo hodin. Dále výdrž ovlivňuje též senzor srdeční frekvence.

Na náramek se bohužel nevešel žádný klasický konektor. Nabíjení tudíž vyžaduje malou kolébku, na níž už najdete klasický microUSB port. Jde o méně praktické, ale u náramků zcela obvyklé řešení. Nabíjení netrvá dlouho, do plné kapacity jej nabijete za slabou hodinku a půl.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • nutnost používat nabíjecí kolébku

Konektivita: spojíte s čímkoliv

Párování náramku s doprovodným zařízením, typicky telefonem, probíhá skrze Bluetooth 4.2. V telefonu musíte mít nainstalovanou aplikaci Huawei Wear, bez které by se párování vůbec neuskutečnilo. Pozitivní zprávou je, že nemusíte mít pouze telefon značky Huawei – stačí zařízení s Androidem 4.4 či novějším, případně produkt od Applu s prostředím iOS 8.0 a novějším. Po prvotním připojení se nám během testu nestalo, že by se náramek bezdůvodně sám odpojil.

U konektivity nutno zmínit značnou výhodou, kterou představuje přítomnost GPS. To u levnějších chytrých náramků rozhodně není obvyklá funkce. S Bandem 2 Pro tak klidně můžete běhat a poloha se automaticky zaznamená. Po opětovném spojení s telefonem dojde k synchronizaci.

Líbilo se nám
  • kompatibilita napříč systémy
  • GPS

Funkce a doprovodné aplikace: pro aktivní jako dělané

Nejprve se podíváme na samotné prostředí náramku. Již víme, že displej není nijak velký, výrobce na něj přesto dokázal vměstnat spoustu informací. Na základní obrazovce tak vidíte čas, datum, stav baterie i připojení a také aktuální počet ušlých kroků.

Prostředí náramku

Na dalších obrazovkách se již nacházejí konkrétní aktivity. Listujete tahem prstu po senzorovém tlačítku. Kromě měření srdečního tepu se zde nachází plavání, běh a jízda na kole. Výčet zakončuje počítač kroků a měření vašeho dechu.

Další možnosti již ovládáte skrze váš telefon a počeštěnou aplikaci Huawei Wear. V ní si vytvoříte svůj profil, kam v případě zájmu o přesné hodnoty a cvičební plány zadáte svou výšku a hmotnost. Následně si můžete prohlížet své aktivity jako počet ušlých spálené kalorie či ušlou vzdálenost v krocích i kilometrech. Sestavení položek v menu si lze změnit skrze aplikaci v telefonu.

Prostředí aplikace Huawei Wear

S nasazeným náramkem můžete klidně také spát a třeba si před usnutím aktivovat funkci Huawei TruSleep. Ta podrobně monitoruje jednotlivé fáze vašeho spánku.

Náramek vás také dokáže informovat o příchozím hovoru či dalších událostech. Například příchozí e-mail si na náramku z části i přečtete. Posouváním prstu po tlačítku se posouváte v textu. V dalším nastavení můžete povolit probuzení náramku otočením zápěstím a také ovládání otáčením zápěstí, které funguje poměrně spolehlivě. Zbývá doplnit zřejmě poslední funkci. Náramek samozřejmě umí vibrovat a tuto činnost využívá nejen při ztrátě spojení s telefonem či buzení, ale také při delší době, kdy například jen sedíte. V daný moment vás náramek vyzve, ať se protáhnete.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí náramku
  • kvalitní počeštěná aplikace do telefonu
  • režim pro plavání i cyklistiku
  • základní notifikace

Zhodnocení a konkurence: platíte za značku

Náramek Huawei Band 2 Pro vypadá poměrně hezky, dobře funguje, relativně pohodlně se nosí a nabízí klasickou sestavu funkcí, které uživatelé očekávají. Zamrzí však, že samotný displej není příliš dobře čitelný na slunci, a dále můžeme zkritizovat nepříliš šikovné zapínání pásku.

Huawei Band 2 Pro

Ačkoliv se zdá, že pozitiva převládají nad negativy, nezmínili jsme zatím cenu. Ta aktuálně atakuje hranici 2 tisíc korun, což není zrovna málo. Vyloženě přímá konkurence sice chybí, levné náramky totiž běžně GPS nemají. Pokud však dokážete bez geolokačního čipu žít, můžete výrazně ušetřit.

Jako konkurence se totiž nabízí Xiaomi Mi Band 2, který se prodává za necelých 800 Kč. Až na chybějící GPS nabízí velmi podobnou výbavu.

Xiaomi Mi Band 2

Konstrukce40,3 × 15,7 × 10,5 mm, 7 g, odolnost: IP67
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
Displej?, 0,42" (? × ? px)
Systém?, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.0, ne, ne
Akumulátor70 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:37 hodin

Další, takřka stájovou konkurenci, představuje nový Honor Band 3. Jedná se v podstatě o identický náramek, avšak s trochu jiným vzhledem a nabízený v jiných barevných kombinacích. Jeho cena je o zhruba 300 Kč nižší, současně však již chybí GPS.

Honor Band 3

Konstrukce43 × 16,5 × 10,3 mm, 18 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ne
DisplejPMOLED, 0,91" (128 × 32 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, ne
Akumulátor100 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
huawei-band-2-pro
Klady
  • poměrně líbivý vzhled
  • PMOLED displej
  • výborná výdrž
  • notifikace na displeji
  • přehledná aplikace od Huawei
  • integrovaná GPS
Zápory
  • hůře čitelný displej na slunci
  • uživatelsky nevyměnitelný pásek
  • nabíjení pouze přes kolébku
  • spíše vyšší cena
Diskuze ke článku
ANO
"Pásek však není snadno vyměnitelný, neb je přichycen dvěma křížovými šroubky." .... to bude asi velka prace odsroubovat dva krizove sroubky co? .....
miky
mám band 2 a musím konstatovat,že původní plastový řemínek stoji za h.o.v.n.o,zachytává o oblečení a už se mě stalo že jsem ho několikrát stratil aniž bych o tom věděl! tak přes ebay koupil klasický náramek,jaký je na hodinkách.
Lukas
Dobry den, ma nekdo zkusenost s timto ci podobny naramkem (Huawei, Honor, Xiaomi) a iOS? Umi to vse co je mozne na Andoriud v te aplikaci? Specialne me zajimaji notifikace na hovor, mail a messenger. Dale pak synchronizace s aplikaci Runtastic.

Diky
Míša
Dobrý den dokážete mě prosím někdo poradit ? Mám telefon Huawei P8 lite a nejde mě s párovat s náramkem :/ Huawei Band 2 Pro Black

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze