Huawei Ascend Y530
recenze

Huawei Ascend Y530

Nový bestseller pro masy

Pamatujete na Huawei Ascend Y300? Ale samozřejmě, že ano. Levný a dobře vybavený model, který trhal prodejní rekordy, a to nejenom u operátorů. Huawei Ascend Y530 je jeho přímý nástupce a tak je pravděpodobné, že se vydá v jeho stopách a stane se tak novým bestsellerem, předpoklady k tomu rozhodně má.

Huawei patří v České republice mezi poměrně oblíbené značky. Může za to především rozsáhlá nabídky telefonů se zajímavým designem, dobrou funkční výbavou a příjemnou cenovkou. Nejinak je tomu i u dnes recenzovaného modelu Ascend Y530, který navazuje na úspěšný model Ascend Y300. Ten se těšil velkému zájmu především v nabídce mobilních operátorů. Nástupce opět přináší velmi dobrou funkční výbavu, ve které nechybí nic zásadního. Povedl se navíc i samotný vzhled a konstrukční zpracování. To vše je navíc podpořeno více než příjemnou cenovkou, která se zastavila přibližně na 3 600 Kč. Novinka se tedy v současné době prodává zhruba o 500 Kč dráže, což je rozhodně akceptovatelné.

Nepřehlédněte:

Samozřejmě ale, nic není dokonalé. V případe Huawei Ascend Y530 zamrzí především nižší kapacita paměti RAM a uživatelské paměti, horší je to také s výsledky integrovaného fotoaparátu a videokamery, které se řadí spíše mezi ty lehce podprůměrné. Opět je ale nutné myslet na cenovou kategorii, ve které se pohybujeme, rázem nemá Huawei Ascend Y530 téměř žádnou konkurenci. Díváme se tedy na další bestseller? To prozradí až několik následujících měsíců, na vše ostatní si ale odpovíme hned, a to v dnešní podrobné recenzi.

Huawei Ascend Y530 na oficiálních snímcích

Technické parametry Huawei Ascend Y530

Kompletní specifikace
Konstrukce132,5 × 67 × 9,3 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:54 hodin
Dostupnostbřezen 2014, 3 590 Kč

Huawei Ascend Y530 – videopohled

Úvodní srovnání: Y300 versus Y530

Huawei Ascend Y300 jsme zmínili již na samém začátku, nebylo by tedy od věci připomenut si, co nabízel a jaké jsou tedy hlavní rozdíly. Tím hlavním je zvětšení úhlopříčky displeje, která se posunula ze 4 palců na 4,5 palce, což mnoho uživatelů jistě potěší. Rozlišení však povyrostlo jen minimálně, i přesto je kvalita zobrazení podobná, nasvědčuje tomu i velmi podobná jemnost zobrazení. Dalším rozdílem je nárůst velikosti a hmotnosti, vše je ale stále v přijatelných hodnotách, novinka vám rozhodně kapsu neutrhne. Potěší také navýšení rozlišení integrované videokamery. Takt procesoru povyrostl z 1 GHz na 1,2 GHz. Ostatní specifikace jsou víceméně podobné.

Specifikace Huawei Ascend Y300 Huawei Ascend Y530
Rozměry 124,5 × 63,8 × 11,2 mm 132,5 × 67 × 9,3 mm
Hmotnost 130 gramů 145 gramů
Úhlopříčka displeje 4 palce 4,5 palce
Rozlišení displeje 800 × 480 pixelů 854 × 480 pixelů
Jemnost displeje 233 ppi 218 ppi
Kapacita baterie 1 730 mAh 1 750 mAh
Procesor Qualcomm S4 Play MSM8225Q Qualcomm Snapdragon 200 8210
Takt procesoru 2 × 1 GHz 2 × 1,2 GHz
Grafický akcelerátor Adreno 203 Adreno 203
Uživatelská paměť 4 GB 4 GB
Paměť RAM 512 MB 512 MB
Paměťové karty ano (microSDHC) ano (microSDHC)
Fotoaparát 5 Mpx (2 592 × 1 944) 5 Mpx (2 592 × 1 944)
Videokamera 640 × 480 pixelů 1 280 × 720 pixelů
Přední fotoaparát 0,3 Mpx 0,3 Mpx
Přisvětlovací dioda ano ano
Cena cca 3 100 Kč cca 3 600 Kč

Obsah balení: žádné překvapení se nekoná

V malé krabičce, která je na výšku jen o málo vetší než samotný telefon, najdete pouze základ, nechybí tedy datový kabel s microUSB koncovkou, zástrčka do zásuvky a pecková sluchátka nevalné kvality. Nechybí ani nezbytná dokumentace, která zahrnuje kromě záručního listu také krátký manuál pro první minuty s novým telefonem. Žádný nadstandard tedy neočekávejte.

Design a konstrukce: neurazí, nenadchne

Hned na začátek zmíníme, že Huawei Ascend Y530 se prodává ve dvou barevných variantách - kompletně bílé a černo šedé, ta navíc existuje ve vícero provedeních, kdy se mění pouze vrchní a spodní lišta. Ta může být žlutá, červená nebo šedá. K nám se na testování dostalo nejkonzervativnější provedení, tedy černé s šedým zadním krytem a lištami. Telefon působí trochu smutně, subjektivně bílá barva telefonu sluší více. Když se podíváme na telefon jako celek, není nic, co by nás překvapilo, design je velice podobný, jako v případě Huawei Ascend Y300. I v tomto případě je telefon téměř kompletně plastový, což ale překvapí jen málokoho.

Huawei Ascend Y530 jsme dostali na testování v černé barvě

Přední části pochopitelně dominuje displej, po stranách má ovšem až zbytečně velký rámeček, velký je také prostor pod a nad displejem, ten je však alespoň účelně využit. Nad displejem tedy nalezneme kromě decentní mřížky reproduktoru také nezbytné senzory (regulace jasu a přiblížení), své místo si zde našla také sekundární kamerka pro videohovory. Na spodní straně se nalézají kapacitní tlačítka (tlačítko zpět, domů a kontextová klávesa). Tlačítka alespoň zbytečně neubírají místo na displeji, což mnoho uživatelů jistě potěší. Jejich umístění je každopádně naprosto optimální, vzhledem k velikosti samotného zařízení je jejich ovládání naprosto bezproblémové.

Huawei Ascend Y530

Pravý bok je naprosto prázdný, naopak na levé straně pak nalezneme vše nezbytné. Ve vrchní části se nachází tlačítko pro vypnutí a zapnutí telefonu, respektive displeje. Vzhledem k velikosti zařízení je jeho umístění trochu nevhodné a občas omylem zmáčknete tlačítko pro regulaci hlasitosti. Pochválit ale musíme jistý stisk. Pod tlačítkem pro vypnutí/zapnutí telefonu pak najdeme již zmíněné a poměrně velké kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti. I v tomto případě musíme vyzdvihnout perfektní stisk. Spodní strana telefonu ukrývá kromě nezbytného mikrofonu také vstup microUSB konektoru, který v tomto případě není chráněn žádnou krytkou. Vrchní část telefonu pak nehostí kromě 3,5milimetrového jack konektoru nic dalšího.

Huawei Ascend Y530 ze všech stran

Na zadní straně telefonu pak najdeme čočku integrovaného fotoaparátu, hned vedle něj po pravé straně se nachází přisvětlovací LED dioda. Po levé straně nalezneme výstup hlasitého reproduktoru, který je bohužel vzhledem k rovným zádům při položení na stůl trochu odstíněn. Pod čočkou fotoaparátu pak už nalezneme pouze nenápadné logo samotného výrobce, nic dalšího už na zadní straně nehledejte. Krátce se zastavíme také u zpracování zadního krytu. Kryt má zajímavou „zdrsněnou“ úpravu, díky čemuž naprosto eliminuje ulpívání otisků prstů a případné mastnoty. Téměř na minimum se také snižuje riziko nechtěného vyklouznutí. I když to na první pohled nevypadá, zadní kryt je snímatelný. Na svém místě drží velice pevně a bez větších nehtů se zkrátka neobejdete.

Huawei Ascend Y530

Pod tenkým „vaničkovitým“ krytem, který obepíná také boky telefonu, pak naleznete kromě vyměnitelné baterie s kapacitou 1 750 mAh také slot pro SIM kartu ve standardní velikosti. Nechybí ani slot pro paměťové karty microSDHC, díky kterému rozšíříte vnitřní paměť o dalších až 32 GB. Celkové rozměry telefonu jsou 132,5 milimetru na výšku, 67 milimetru na šířku, hloubka se zastavila na 9,3 milimetrech. Hmotnost telefonu je poměrně standardních 145 gramů. Kdybychom měli na závěr této kapitoly Huawei Ascend Y530 zhodnotit jako celek, rozhodně ničím extrémně nezklamal. Příjemný design nenarušují žádné „zbytečnosti“. To, že Huawei nepoužil hodnotnější materiály, ospravedlňuje nízká cenovka.

Baterie a výdrž: mírný nadprůměr

Jak jsme si již zmínili, baterie je vyměnitelná a nabízí kapacitu 1 750 mAh, což je vzhledem k výbavě zařízení dostatečná hodnota a není tedy důvod k obavám z nízké výdrže. Při běžném používání se bez problému dostanete na jednodenní, respektive jedno a půl denní výdrž, což je (i v této kategorii) běžný standard. Běžné používání zahrnuje několik hovorů denně, odeslání desítky SMS zpráv, 2 hodiny brouzdání po internetu, vyfocení několika fotografií a hodinu poslouchání vašich oblíbených MP3 skladeb.

Integrovaná baterie nabídne kapacitu 1 750 mAh

Pokud ovšem do hry zapojíte GPS navigaci, časté připojení pomocí Wi-Fi a hraní náročnějších 3D her, výdrž pochopitelně rapidně klesá a z Ascendu Y530 se při troše snahy stane maximálně jednodenní smartphone.. V tomto směru ale potěší možnost baterii uživatelsky vyměnit, není tedy problém dokoupit za pár stokorun náhradní a nosit ji společně s telefonem.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrže, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 360p, v telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena též na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 6 hodin a 24 minuty, což je lehce nadprůměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80% kapacitu trvá velmi krátkou dobu, pouze 1 hodinu a 29 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 1 hodinu a 54 minut.

Zvuk: notifikace nepřeslechnete

Co se týče zvukové stránky, Huawei se drží běžného standardu. Hlasitý reproduktor je opravdu hlasitý, maximální možná hlasitost až téměř drásá zvukové bubínky, proto není potřeba nastavovat například budík nebo oznámení notifikací na maximální hodnotu. Při poslouchání vašich oblíbených skladeb je navíc zvuk při maximální hlasitosti dosti degradován, Huawei možná mohl nastavit nějaké menší omezení. Při běžné hlasitosti je zvuk z hlasitého reproduktoru standardní, ničím nepřekvapí, ale ani zásadně nezklame. Opět ale musíme zdůraznit poměrně nevhodné umístění zadního reproduktoru. Jelikož je zadní kryt téměř v jedné rovině (samozřejmě až na okraje), je výstup při položení na měkkou podložku trochu odstíněn.

Hlasitý reproduktor se nachází na vrchní části zadního krytu

Zvuk do sluchátek je opět spíše průměrný, nenáročné posluchače ovšem nijak zásadně nepřekvapí (respektive nezklame), ti náročnější sáhnou po zařízení z jiné cenové kategorie. Pochválit ovšem musíme kvalitní basovou složku, opět se ale opakuje situace jako u hlasitého reproduktoru – čím vyšší hlasitost navolíte, tím horší kvalitaje. Huawei zkrátka nekoncipoval Ascend Y530 jako hudební přístroj, proto nemáme vůči výstupu hlasitého reproduktoru/výstupu do sluchátek větších námitek.

Displej: pozorovací úhly na jedničku

Displej je (vzhledem k dané cenové kategorii) velkou chloubou této novinky. Úhlopříčka se zastavila na 4,5 palcích, což je stále pro velký počet uživatelů maximem, co se týče pohodlného ovládání jednou rukou. Rozlišení je pak vzhledem ke kategorii přístroje poměrně standardních 854 × 480 pixelů, přesto není důvod k obavám. Displej se chlubí velmi dobrými pozorovacími úhly, také podání barev a jejich živost není vůbec zlá (zvláště pak s přihlédnutím k faktu, že se jedná o technologii TFT TN). Horší je to však s maximální intenzitou jasu, která by mohla být ještě trochu vyšší, přesto je displej poměrně dobře čitelný i na přímém slunci. Senzor pro regulaci jasu funguje také bez jakýchkoliv problémů, vždy reaguje přesně a téměř okamžitě.

Displej je vzhledem ke kategorii špičkový

Tou hlavní, klíčovou vlastností, na kterou jsme již tak trochu narazili je skvělá ergonomie. I uživatelé s menší rukou a prsty nemají většinou problém dosáhnout z jednoho konce displeje na druhý, posílena je tedy také možnost ovládat telefon jednou rukou. Odezva kapacitního displeje je na skvělé úrovni. Informovat o tom, že na displeji ulpívá velké množství otisků, nemá smysl, ani Huawei Ascend Y530 totiž není žádnou výjimkou. Celkově displej hodnotíme velice kladně, v této cenové kategorii se jedná prakticky o bezkonkurenční zobrazovač.

Hardware: odladěný Android

Huawei Ascend Y530 se chlubí dvoujádrovým procesorem Snapdragon 200 od Qualcommu, procesor je taktovaný na 1,2 GHz. Když k tomu připočteme výkonný grafický akcelerátor Adreno 203, jedná se v dané cenové kategorii o celkem zajímavé vnitřnosti. Škoda jen 512 MB operační paměti RAM. Jako operační systém byl samozřejmě použit Android, konkrétně s verzí 4.3 Jelly Bean. Uživatelská paměť se pak ustálila na hodnotě 4 GB (po spuštění je dostupných zhruba 1,9 GB). Tím hlavním bodem je ale perfektní odladěnost, a to i přesto, že Huawei dosadil poměrně znatelnou grafickou nadstavbu Emotion UI. Vše je maximálně plynulé, včetně poměrně náročných animací a přechodů.

Výsledky benchmark testů

Na Ascendu Y530 jsme samozřejmě vyzkoušeli i několik herních titulů, abychom otestovali kvality použitého procesoru. Základní plošinové 2D hry jsou samozřejmě bez problému hratelné, na zásadní problém nenarazíte ani u náročných 3D her, jakými jsou například Asphalt 8 a Dead Trigger. U těchto herních titulů se však občas setkáte s menšími záseky, které však může poměrně snadno ovlivnit/eliminovat i vypnutím aplikací, které v průběhu hraní běží na pozadí.

Uživatelské prostředí: nadstavba podle Huawei

Huawei vsadil, jak má ve zvyku, na poměrně výraznou grafickou nadstavbou. A i přesto se nejedná o problém, spíše naopak. Výrobce si dal záležet opravdu na špičkové optimalizaci, všechno je dílem okamžiku podobně, jako v případě telefonů se „syrovým“ Androidem v základu. Za to musíme Huawei rozhodně pochválit, ostatní výrobci s modely v této cenové kategorii mohou jen tiše závidět. Za celou dobu testování se nám navíc ani jednou nestalo, že by se telefon zasekl nebo vyžadoval restart. Takto příkladně by se měl Android chovat na všech telefonech.

Uživatelské prostředí

Nadstavba od společnosti Huawei nepočítá s žádným menu aplikací, všechny aplikace jsou tedy umístěné přímo na kartách úvodních obrazovek. Ze začátku se jedná trochu o nezvyk, přesto je tento styl návykový. Není nutné přepínat se mezi menu a základními obrazovkami, vše důležité máte hned po ruce. Komu by tento styl nevyhovoval, může samozřejmě stáhnout některý z alternativních launcherů z Google Play. Zpět ale k nadstavbě od Huawei. Další zajímavou možností je zvolit si některý z motivů, schémat, chcete-li. Ty kompletně předělají celý systém, změní se tedy nejenom barevný nádech, ale také ikony. K dispozici jsou celkem 3 motivy, a to Pure, Halo a Taste. Každý motiv má svá specifická nastavení, do toho navíc můžete i po změně zasáhnout manuálně a přizpůsobit si ho tak do nejmenších detailů.

Přehled motivů včetně možností přizpůsobení

Kromě efektů můžete přizpůsobit také animace/efekt přechodů mezi obrazovkami. Opět máte na výběr hned z několika možností, konkrétně z 6 (+ možnost bez efektu přechodu). Samozřejmostí je možnost nastavit si rozdílnou tapetu uzamčené obrazovky a tapetu plochy, zajímavostí je pak možnost změnit tapetu zatřesením, nastavit můžete také náhodou změnu (každých 5, 15, 30 nebo 60 minut, nastavit lze i změnu každých 24 hodin). Poslední zajímavostí je pak možnost zvolit si styl domovské obrazovky. Možnosti jsou dvě, kromě základního zobrazení můžete využít i „jednoduchého“ zobrazení, které celé prostřední změní k nepoznání. Místo malých ikon před sebou máte velké zástupce, které jsou velmi kontrastní a dobře ovladatelné, tento režim se tedy může hodit všem s horším zrakem nebo například starším uživatelům, pro které je tento typ zobrazení více přehledný.

Uživatelské prostředí

Když k tomu všemu přičteme perfektní odladěnost, musíme grafickou nadstavbu v podání společnosti Huawei rozhodně pochválit. Vše funguje jak má, prostředí je intuitivní a přehledné, možnosti zobrazení navíc jsou pak už jen příjemným bonusem.

Uživatelské prostředí

Multimédia: bavič jako každý Android

I Huawei Ascend Y530 dokáže ukrátit dlouhé chvíle. Pro začátek v telefonu najdete dvě předinstalované hry (konkrétně Little Big City a Wonder Zoo), dalších několik tisíc samozřejmě můžete stáhnout prostřednictvím Google Play. Integrovaný přehrávač videa si bez problému poradí s HD videi v různých formátech včetně oblíbeného .avi, s titulky si však neporadí. Pro tyto případy tedy doporučujeme stáhnout doplňkový přehrávač. Pro přehrávání hudby si Huawei přichystal obligátní aplikaci Hudba Play, která se postará o bezproblémovou synchronizaci včetně detailnějšího nastavení ekvalizéru.

Multimédia

Pro prohlížení vašich snímků či obrázků jsou zde standardní aplikace Galerie a Fotky, druhá jmenovaná navíc slouží i pro rychlou synchronizaci do vašeho cloudového úložiště. Poslouží i jako primitivní grafický editor, ve kterém můžete fotku ořezat, otočit, přidat jeden z efektů nebo rámečků. Pro složitější úpravy opět doporučujeme stažení některého z doplňkových grafických editorů. Celkovou multimediální vybavenost pak završuje FM rádio s podporou RDS, které standardně funguje až po připojení sluchátek, která fungují i jako anténa.

Fotoaparát: jako „nouzovka“ postačí

Huawei Ascend Y530 se chlubí 5Mpx fotoaparátem, rozlišení je tedy konkrétně 2 592 × 1 944 pixelů. Výsledné snímky nejsou úplně špatné, rozhodně se ale nejedná o nějaký zázrak. Barevné podání je ucházející, špatné to není ani s rychlostí zaostření, na druhou stranu má Huawei sklony k občasným přepalům a ubývajícím světlem razantně klesá i samotná kvalita. Snímky jsou poté neostré a příliš zrnité. Vzhledem k cenové relaci přístroje je fotoaparát dostatečný, nic ohromujícího ale rozhodně nečekejte. Pochválit ale musíme výkon přisvětlovací LED diody. Použít ji samozřejmě můžete i jako nouzovou svítilnu. V případě, že vše ponecháte na automatice, (na kterou je v 99 % všech případů spolehnutí) je velikost výsledné fotografie v plném rozlišení zhruba 700 kb, lze tedy usoudit, že Huawei přistoupil na agresivnější post-procesing. Kromě obyčejných snímků můžete pořizovat také panoramata svého okolí.

Čočka 5Mpx fotoaparátu a přisvětlovací LED dioda

Kvalitu snímků koneckonců můžete ohodnotit sami na následujících testovacích příkladech. Dodáme jen, že přední kamera pro videohovory nabídne rozlišení 0,3 Mpx a její výsledné snímky/videoklipy se hodí maximálně pro prohlížení na displeji mobilního telefonu, případně jako příloha multimediální/e-mailové zprávy. Výsledné snímky z přední kamery jsou navíc zahaleny nepříjemnou „mlhou“, která samotnou kvalitu ještě více degraduje.

Ukázkové snímky v plném rozlišení

Videokamera

Výkon telefonu postačuje pro nahrávání HD videí, konkrétně tedy v rozlišení 1 280 krát 720 pixelů při snímkovací frekvenci 30 snímků za vteřinu. Kvalita výsledného záznamu je subjektivně horší, než jak je tomu u fotografií, opět se tedy nejedná o nic převratného. Pochválit musíme především věrné podání barev a plynulost po celou dobu nahrávání videa. Samozřejmě i v tomto případě je znát absence jakékoliv (byť už jen softwarové) stabilizace obrazu. Přibližně 20 sekundový videoklip pak paměti telefonu „ukousne“ zhruba 23 MB.

Huawei Ascend Y530 – exteriér, 720p

Navigace: netratíte se

Huawei samozřejmě nabídne také GPS modul, vyzdvihnout musíme velice rychlou fixaci satelitů, samozřejmě rychlejšího zaměření se dočkáte s pomocí A-GPS. Nic tedy nebrání tomu, využít Ascend Y530 jako mapové podklady nebo automobilovou navigaci. To zajistí předinstalované aplikace Mapy a Navigace od Google. Ty ke svému chodu potřebují internetové připojení, část map si ale bez problému uložíte do mezipaměti. K plánování cesty a vyhledávání zájmových bodů je však internet nutností, stejně tak pro fungování hlasové navigace. Pokud vám nevyhovuje on-line řešení od Google, můžete se poohlédnout po některé z off-line alternativ dostupných na Google Play.

Mapy od Google

Telefonní funkce: bez problémů

I když se musíme opakovat, telefonní funkce jsou zkrátka základem každého telefonu. Proto se alespoň v krátkosti podíváme, jak si Huawei poradil s tímto základem. Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory) tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+. Pokud je ke kontaktu přiděleno číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (pokud jej tedy máte nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, téměř s jistotou váš hovor nebudete mít problém ani ve velmi rušném prostředí.

Aplikace Telefon

Organizační funkce

Pro lepší organizaci svého času si Huawei přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okýnka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v tom daném dnu, což je praktické. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou opět velmi jednoduché. Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními (případně PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z Google Play. Aplikace hodiny zastřešuje jak budík, tak i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Vše završíme aplikací kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let.

Organizační funkce

Zprávy a e-mailová komunikace

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Zprávy, kterou nemusíme dlouze představovat. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání stáhnout aplikaci Hangouts a telefon přinutit, aby ji používal jako defaultní aplikaci. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy, animovaných GIF obrázků, videohovory atd.). Chat od SMS zprávy jednoduše odlišíte pomocí popisku u kontaktu. Pokud se jedná o Hangouts chat, nenajdeme zde nic, u SMS konverzací se naopak zobrazí text „SMS“. Jednoduché, přehledné, návykové. Konečné rozhodnutí je ale jako vždy na vás. Pro zadávání textu poslouží klávesnice přímo od společnosti Huawei, ta navíc nabízí i množství věcí k přizpůsobení (zajímavostí je například volba výšky klávesnice).

Zprávy a e-mail

Pro e-mailovou komunikaci pak dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ta podporuje většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás, která doména hostí váš e-mail. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí. Zkrátka Android, jak ho známe.

Internet a konektivita

Huawei Ascend Y530 nabídne přeinstalovaný jak prohlížeč Google Chrome, tak i ten standardní „androidovský“ ten funguje i jako defaultní prohlížeč. Jaký budete využívat je čistě jenom na vás, Google Chrome se chlubí perfektní synchronizací se stolní verzí, ten standardní je pak o něco málo rychlejší. V obou případech se ale jedná o skvělé prohlížeče, která vás nechají jen málokdy čekat. Pro připojení využijete konektivitu zahrnující Wi-Fi (802.11 b/g/n), HSPA: 21 / 5,76 Mb/s a Bluetooth ve verzi 4.0. EDGE a GPRS netřeba zmiňovat, to už je samozřejmostí. To, že Huawei nezahrnul do výbavy také LTE je vzhledem k ceně pochopitelné, je ovšem škoda, že se nedostalo místo alespoň na tolik oblíbené NFC. Telefon by měl hned o jednu přidanou hodnotu navíc, což by se právě v této třídě cenilo zlatem. Konektivita tedy ničím nevyniká, přesto nabízí vše potřebné.

Závěr a zhodnocení: tak to se povedlo

Co říci závěrem? Huawei Ascend Y530 se rozhodně povedl. Za cenovku okolo 3 600 Kč nabídne perfektní konstrukční zpracování, kvalitní displej, dostatečný fotoaparát a hlavně perfektně optimalizované prostředí spolu se zajímavou grafickou nadstavbou Emotion UI. Samozřejmě existují i nedostatky, tím hlavním je malá paměť RAM..

Huawei Ascend Y530 se zkrátka povedl

I přesto se jedná o velmi dobře vybavený telefon za skvělou cenu, který můžeme bez jakýchkoliv debat doporučit ke koupi. I Huawei Ascend Y530 má však svoji konkurenci, i když v konečném výsledku ji téměř vždy převálcuje, přinejmenším odladěností prostředí a některými drobnostmi v systému navíc (schémata, dvojice režimů zobrazení a další). Pojďme se tedy na jeho konkurenci společně podívat.

Sony Xperia M

Prvním konkurentem dnes recenzovaného Huawei by mohla být například Sony Xperia M. Ta za velmi podobnou cenu (zhruba 3 500 Kč) nabídne 4palcový displej s WVGA rozlišením, 1 GB operační paměti RAM a 5Mpx fotoaparát. Nechybí ani podpora paměťových karet microSD. Xperia M potěší také NFC, které je v této cenové kategorii spíše výjimkou. Xperia M je navíc dostupná v mnoha zajímavých barevných variantách.

Sony Xperia M

Alcatel OneTouch IDOL Mini

Skvělou alternativou k Huawei Ascend Y530 by mohl být také Alcatel OT IDOL mini. Ten za cenu zhruba 3 400 Kč nabídne 4,3palcový WVGA IPS displej, potěší rovněž nízká tloušťka 7,9 milimetrů a hmotnost 96 gramů. Paměť RAM se ustálila na hodnotě 512 MB, integrovaná baterie nabídne kapacitu 1 700 mAh. O svižný chod se stará dvoujádrový procesor s frekvencí 1,3 GHz.

Alcatel OneTouch IDOL Mini

ZTE Blade V

Pokud se vám nelíbí ani Sony ani Alcatel, zaujmout by vás mohlo ZTE Blade V za cenu zhruba 3 600 Kč. Za tuto cenu dostanete 4palcový displej s rozlišením 800 krát 480 pixelů a 5Mpx fotoaparát. Baterie nabídne kapacitu 1 800 mAh. O výkon se postará čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz, paměť RAM se zastavila na hodnotě 1 GB. Uživatelská paměť nabízí hodnotu 4 GB, není ji ovšem problém rozšířit pomocí paměťových karet microSD.

ZTE Blade V

Nokia Lumia 520

Stálicí mezi levnými telefony je pak Nokia Lumia 520 s operačním systémem Windows Phone 8. Za cenu zhruba 3 800 Kč dostanete sympatický telefon s úhlopříčkou 4 palce, rozlišení je pak standardních 800 krát 480 pixelů. Fotoaparát nabídne rozlišení 5 Mpx. Paměť RAM se zastavila na hodnotě 512 MB, interní paměť 8 GB pak lze rozšířit pomocí paměťových karet microSD.

Nokia Lumia 520
huawei-ascend-y530
Klady
  • nízká cena
  • rychlost a odladěnost prostředí
  • výkonný procesor i grafický akcelerátor
  • kvalitní displej
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • kvalitní datová výbava
Zápory
  • malá paměť RAM
  • pouze průměrný fotoaparát a videokamera
Diskuze ke článku
Redmarx
Ja bych to nedoporucoval, 512MB RAM je proste malo, za tu cenu tam mohli dat te pameti vic.
Pivo
Android 4.3, že to není špatné? To bych bral jako pozitivní, 4.4 do tak levného telefonu s tam malou pamětí RAM, bych asi nedoporučoval. Na českém trhu se můžete setkat v této cenové kategorii s Androidem 4.1, při štěstí 4.2. Občas se najde i 2.3, ale to už jsou nějaké levné vraky.
zuzi
V této cenové kategorii raději Galaxy Ace3 nebo Optimus F6. Oba s plnou podporou LTE (vč. LTE 900MHz) a dvojnásobnou velikostí RAM i flash a delší výdrží na baterii než recenzované Huawei šidítko.
Sam
Za tuhle cenovku android už nikdy, raději sáhnout po nějaké lumii a mám svatý klid.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze