Huawei Ascend W1
recenze

Huawei Ascend W1

Nejlevnější WP8 na trhu
53

Huawei Ascend W1 je prvním a dosud jediným modelem čínského výrobce s operačním systémem Windows Phone 8, který při svém uvedení na český trh sesadil Nokii Lumii 620 z trůnu nejlevnějšího smartphonu s Windows Phone 8. Svým zákazníkům nabízí za příznivou rychlý a stabilní systém a kvalitní výbavu. Připravit se však musíte i na kompromisy.

Huawei Ascend W1 je prvním a dosud jediným modelem čínského výrobce s operačním systémem Windows Phone 8, který při svém uvedení na český trh sesadil Nokii Lumii 620 z trůnu nejlevnějšího smartphonu s Windows Phone 8. Svým zákazníkům nabízí za příznivou rychlý a stabilní systém a kvalitní výbavu. Připravit se však musíte i na kompromisy. Jak nový Huawei obstál v našem testu?

Huawei Ascend W1 představil čínský výrobce Huawei letos na začátku ledna na veletrhu CES 2013 v Las Vegas. Jeho uvedení nicméně bylo zcela ve stínu špičkových novinek s Androidem, kterým patřilo pódium a Ascend W1 byl představen jen tak mimochodem. To si však tento smartphone střední třídy, kterým Huawei vstupuje na trh smartphonů s Windows Phone 8, rozhodně nezaslouží. Huawei se s ním už při jeho představení vymezil proti Nokii Lumia 620 a HTC 8S, kterým chce zatopit zejména nízkou cenou. Za výrazně nižší cenu dostane zákazník srovnatelnou a mnohdy i lepší výbavu, než kterou nabízí oba hlavní konkurenti. Připravit se však musí i na některé v perexu i zmiňované kompromisy.

Oficiální snímky Huawei Ascend W1 ve všech barevných verzích, které jsou na trhu.

Technické parametry Huawei Ascend W1

Kompletní specifikace
Konstrukce124,5 × 63,7 × 10,5 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8230, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8
Akumulátor1 950 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:04 hodin
Dostupnostbřezen 2013, 5 000 Kč

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka s datovým kabelem
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • návod

Design a zpracování

Při celkovém pohledu bychom mohli říct, že je Huawei placka, má však dvě designové zajímavosti, které jí ubírají na nudnosti a naopak jí přidávají na eleganci. Jednak je to výrazná kružnice na zadní straně telefonu, do které je zasazena čočka fotoaparátu. Tento prvek jsme již mohli vidět i u jiných telefonů výrobce. Druhým designovým prvkem je pak výrazná brada ve spodní části přístroje. U černého provedení to tak nevynikne, ale u barevných variant je vidět, jak černá část s displejem jakoby sedí na jinak barevném těle.

Huawei Ascend W1 má rozměry 124,5 × 63,7 × 10,5 milimetrů a váží 120 gramů. Už to tedy není takový drobek a je tedy o něco větší než jeho konkurenti. Hmotnostně se však zařadí mezi HTC 8S, které váží 113 gramů a Nokii Lumii s jejími 127 gramy. Přesto se však dobře drží v ruce, k čemuž přispívají zaoblená záda a zejména příjemná soft-touch povrchová úprava telefonu.

U řady čínských výrobků jsme si zvykli, že dílenské zpracování není úplně dokonalé a na nějaké vrzání nebo mezery mezi jednotlivými díly se tu nehledí. To však rozhodně není případ tohoto telefonu. Všechny díly perfektně lícují a telefon už od pohledu vypadá bytelně a nic nevrže ani při silnějším stisknutí. Už jen samotné sundání zadního krytu, abyste se dostali k baterii a slotům pro SIM kartu a paměťovou microSD kartu, vyžaduje docela dost síly.

Kromě vypínače je na horní hraně vlevo ještě 3,5 mm jack. MicroUSB konektor pak má své místo na spodní hraně, kde je umístěn asymetricky vpravo. Všechna tlačítka mají tuhý stisk. V případě spouště fotoparátu na pravé straně bych řekl, že až moc tuhý. Při fotografování se dost často stávalo, že jsem spoušť musel stisknout několikrát, než se snímek pořídil. Pod displejem je pak trojice senzorových tlačítek, také u nich jsem se čas od času potýkal s menší citlivostí a někdy je bylo nutné stisknout dvakrát.

Hardware

Ascend W1 nabízí stejný čipset, jako zmiňovaná Nokia Lumia 620 nebo HTC 8S. Nechybí tedy dvoujádrový procesor, který je ale taktovaný na 1,2 GHz, což je o 0,2 GHz více než u Lumie 620. Stejně jako Nokia je i Huawei osazeno grafickým akcelerátorem Adreno 305 a 512 RAM, což je v této cenové kategorii velmi slušná výbava a díky odladěnosti systému není problém ani s menší kapacitou paměti RAM.

Interní paměť má v případě Ascend W1 stejně jako u HTC 8S kapacitu 4 GB, ze kterých vám přitom při prvním spuštění zbývá pouze 1,55 GB, což není nijak oslňující výsledek. Huawei sice podporuje paměťové karty, ale na ty je možné ukládat pouze multimediální obsah, ale není na ně možné instalovat aplikace nebo například ukládat stažené mapy.

Někomu, kdo používá pouze několik aplikací, mohou 4 GB stačit, ale pokud využíváte smartphone naplno, tak se často budete setkávat s hláškou, že jste vyčerpali povolenou kapacitu paměti. Stačí si do telefonu stáhnout mapové podklady nebo pár větších her a je to hned. V tomto ohledu má navrch konkurenční Nokia Lumia 620, která nabízí dvojnásobnou kapacitu interní paměti, což je podle mého osobního názoru minimální kapacita pro pohodlné a plnohodnotné používání smartphonu s Windows Phone 8.

Baterie a výdrž

Telefon je vybaven vyměnitelnou baterií s kapacitou 1950 mAh, což už na první pohled vypadá velice slibně, a je to nejvyšší hodnota ze všech tří nejlevnějších telefonů s Windows Phone 8. Konkurenční HTC 8S má totiž o kapacitě 1700 mAh a nedávno testovaná Nokia Lumia 620 dokonce pouze 1300 mAh.

Telefon jsem při testování nijak nešetřil. Za den jsem 10 - 20 minut telefonoval, odeslal v průměru 20 SMS, několik desítek minut surfoval po internetu či používal navigaci, samozřejmě přijal a odeslal mnoho e-mailů a krátil čas hraním her a telefon vydržel při intenzivním používání zhruba 1,5 - 2 dny. To je opravdu velmi slušné. Pokud budete telefon používat střídměji, nastavíte delší intervaly synchronizace a budete pro ní používat méně energeticky náročné 2G, tak se můžete dostat i na čtyři dny, což je u dnešních smartphonů něco nevídaného. Chcete-li smartphone s dlouhou výdrží, je Ascend W1 od Huawei ideálním kandidátem.

Provedl jsem také standardizovaný test výdrže. Telefon byl přihlášen do sítě a připojen k zabezpečené Wi-Fi. V přehrávači se přitom streamovalo online video v kvalitě 720p. Na telefonu byl nastaven jas na 50 procent a na 50 procent byla nastavena i hlasitost na připojených dodávaných sluchátkách. K vypnutí telefonu došlo po 5 hodinách a 6 minutách. Konkurenční Lumia 620 od Nokia vydržela v testu 3 hodiny a 49 minut a HTC 8S vydržel ve stejném testu o 40 minut déle než Nokia. I v syntetickém testu je tak o poznání lepší výdrž zřetelná. V našem testu doby nabíjení se při připojeném zabezpečeném Wi-Fi telefon na 80 procent nabil za 1 hodinu a 54 minut. Ke kompletnímu nabití telefon potřeboval hodně dlouhé 3 hodiny a 4 minuty.

Displej

Telefon dostal 4" TFT IPS displej, což je v této cenové kategorii výrazným nadstandardem. Rozlišením displeje je pak pro Windows Phone standardních 800 x 480 pixelů. Pochválit musím kvalitu použitého displeje. Barvy na displeji působí živě a displej je dostatečně jemný. Potěší též široké pozorovací úhly. Na sluníčku si však obrazu příliš neužijete. Displej tvoří v tomto případě téměř dokonalé zrcadlo a skoro nic na něm neuvidíte.

Zvuk

Kvalita přehrávání zvuku je v případě Huawei Ascend W1 je více než uspokojivá. S připojenými sluchátky, ať již s dodávanými peckovými, tak vlastními, je zvuk poměrně kvalitní a rozeznáte v něm dobře výšky i hloubky, a to přes to, že telefon nenabízí ekvalizér ani s připojenými sluchátky.

Uživatelské prostředí

Huawei Ascend W1 běží na novém operačním systému Windows Phone 8. O Windows Phone 8 již toho bylo napsáno mnoho a podrobně byl v praxi popsán u recenze HTC 8S a Nokie Lumia 620 i dalších. Microsoft nedovoluje výrobcům doplňovat OS vlastními grafickými nadstavbami, tak jako tomu je u Androidu, takže vypadá i chová se u telefonů všech výrobců stejně. Výrobci si sice mohou pro odlišení přidat k základu některé své aplikace, čehož v maximální míře využívá hlavně Nokia a některé drobné aplikace přidává i HTC. Proti nim jde však Huawei cestou čistého systému a v telefonu tak bohužel nenaleznete nic navíc, než co nabízí samotný Windows Phone 8. Proto v této části budu opakovat to, co již bylo řečeno v předcházejících recenzích telefonů s Windows Phone 8.

Uživatelské prostředí je shodné s ostatními telefony s WP 8

Na zamykací obrazovce, ke které se dostanete stisknutím vypínače, si v základu můžete zobrazit libovolný obrázek z telefonu, nechat si každý den měnit obrázek z Bingu nebo si zobrazovat fotografie z Facebooku. V obchodě již je ale celá řada aplikací, které podporují funkci zamykací obrazovky. Na zamykací obrazovce si můžete nechat zobrazovat například počasí, zpravodajství a podobně. O tom, že Microsoft považuje tuto funkci za důležitou pro komfort uživatele svědčí i to, že si jí nechal patentovat.

Podobně jako u stolních Windows 8 si i na zamykací obrazovce můžete nechat zobrazit další informace. Je to dobrý příklad toho, jak Microsoft postupně přibližuje koncept obou operačních systémů. Základem je čas a datum. Kromě toho si můžete zobrazit podrobné informace u jedné služby. Většina uživatelů si zde nechá nastavený kalendář, což se i nám zdá nejsmyslnější. Kromě toho zde máte dalších pět pozic, u kterých se zobrazí alespoň logo a počet novinek. Jaké služby (SMS, Facebook, zmeškané hovory, Skype, atd.) a v jakém pořadí si zde nastavíte, je už čistě jen na vás. Nezávisle na těchto zobrazovaných informacích je zde ještě možnost zobrazit a ovládat přehrávání.

Telefon si můžete samozřejmě i uzamknou číselným pinem. Zde zejména oceňuji možnost nastavit si odlišnou časovou prodlevu proti zhasnutí obrazovku. Takže zatímco u displeje můžete mít nastaveno například, že zhasne po minutě nečinnosti, tak požadavek na zadání pinu může být například pětiminutový. Díky tomu vás nebude zdržovat zadávání pinu pokaždé, když displej zhasne.

Ze zamykací obrazovky se dostanete vytažením tapety vzhůru. Naopak, když chcete telefon vypnout, tak po delším podržení vypínače sjede tapeta do půlky displeje, a telefon vypnete tím, že jí stáhnete úplně dolů.

Hlavní obrazovka se podobá té z Windows Phone 7.5. Stále je zde nekonečný proud dlaždic. Ty mohou být nejen statické, ale i tzv. "živé", kdy se na nich dynamicky mění zobrazované informace. Ty mohou být velice různorodé od například počtu nepřečtených zpráv, kdy dlaždice suplují notifikace, jaké má například Android, až po například o měnící se předpověď počasí, takže nemusíte přímo do aplikace s počasím.

Proti staršímu Windows Phone 7.5 Microsoft nicméně opouští u Windows Phone 8 pravidlo zlatého řezu, který se vyznačoval černým proužkem u pravého okraje displeje. Kromě toho, že dlaždice nyní vyplňují displej od okraje k okraji, zavádí tři velikosti dlaždic, kdy ta nejmenší tvoří čtvrtinu základní dlaždice a velká dlaždice je dvojnásobek základní dlaždice a zaplňuje displej od okraje k okraji. Ve výsledku se na displej vejde mnohem více dlaždic než dříve.

Uživatelské prostředí je shodné s ostatními telefony s WP 8

Uživatelům přecházejícím z Androidu může chybět možnost dát si na displej telefonu svou vlastní tapetu a tak si ho upravit podle svého vlastního vkusu a nálady. Přesto však Windows Phone také nabízí určité možnosti personalizace. V nastavení naleznete 21 různých barev dlaždic, za barev si snad vybere opravdu každý. Mimo to můžete nastavit, jestli chcete pozadí systému černé s bílým fontem nebo naopak bílé s černým fontem. Celý systém si tak můžete obarvit podle své momentální nálady.

Do menu s aplikacemi se tradičně dostanete tahem prstu doprava. Aplikace se řadí vertikálně podle abecedy a toto řazení není možné změnit. Není je ani možné rozčlenit do složek. Pouze, pokud jich máte již víc, tak se seznam rozčlení do bloků podle počátečních písmen. Kliknutím na libovolné písmeno se dostanete do vyhledávání pomocí grafické abecedy, což je velice šikovné. Hledat však můžete i pomocí symbolu lupy.

Delším podržením na názvu aplikace vyvoláte nabídku, kde můžete aplikaci odinstalovat, sdílet, připnout na úvodní obrazovku, ale i ohodnotit ve Windows Phone Store a přečíst si hodnocení ostatních uživatelů.

Delším podržením tlačítka zpět vyvoláte naposledy spuštěné aplikace, kterých může být maximálně sedm a nejstarší samy mizí. Opět to nijak neovlivníte a seznam nemůžete ručně promazávat. U podporovaných aplikací však funguje ve Windows Phone 8 funkce fast-resume. Když už není v naposledy spuštěných aplikacích a spustíte jí z dlaždice, tak se spustí tam, kde jste skončili a nenačítá se znovu. To platí například u Facebooku a mnohých dalších.

Jestliže jsem v části věnované hardwaru vytýkal Huawei tlačítka, tak co se týče výkonu nemám vůbec nic, co bych mu vytkl. Proti Lumii 620 má ještě o něco silnější procesor a rychlost a stabilita celého systému je skutečně příkladná. Během celého testování jsem se nesetkal s ani jedním zadrhnutím nebe zamrznutím. Vše běží zcela plynule. Chvilku si počkáte pouze u těch největších a nejnáročnější aplikací (typicky her), ale ani zde to nepřesahuje únosnou mez. Pokud to srovnáte s levnými smartphony s Androidem ve stejné cenové kategorii, tak je to skutečně nebetyčný rozdíl. Zde má Huawei, ale i ostatní telefony s Windows Phone díky odladěnosti systému skutečně navrch.

Multimediální funkce

Vzhledem k tomu, že Ascend W1 v sobě obsahuje v podstatě holý systém ani popis části týkající se multimédií se nebude příliš lišit. O multimediální obsah se ve Windows Phone starají dvě aplikace. Jednak je to Galerie pro fotografie a další obrázky. Hudba a video jsou pak sloučeny do jedné aplikace "Hudba+video", která kromě toho nabízí i podcasty. Ty si do aplikace můžete přidat pouze přes obchod. Krokem vpřed u Windows Phone 8 je, že se při připojení k počítači obejdete bez Zune, ale multimediální soubory jednoduše přetáhnete v průzkumníku například na kartu.

Na Galerii fotografií je praktické to, že kromě vyfocených fotografií a dalších obrázků, které jsou fyzicky přímo v telefonu, se do ní načítají i alba z Facebooku a SkyDrive. Všechno, tak máte hezky po ruce. Obrázky se přitom náhodně automaticky používají jako pozadí celé aplikace. Příliš možností editace v základu nicméně fotogalerie nenabízí. Obrázky můžete maximálně automaticky vylepšit, otočit nebo oříznout. Pokud byste chtěli větší možnosti editace, tak vám nezbývá než si na to stáhnout aplikaci z obchodu.

Hudba je rozdělena do filtrů podle umělce, alba i playlistů. Nejvíce ale nejspíše budete využívat filtru "skladby", který vám prostě seřadí veškerou hudbu v telefonu do jednoho seznamu podle abecedy. Jedině v tomto filtru také můžete jednotlivé skladby označovat a dále s nimi pracovat (smazat, sdílet, přidat do playlistu).

Přehrávač hudby je poměrně jednoduchý. Zobrazí vám jméno umělce, název alba a skladby a obrázek alba. Jinak nabízí standardní funkce, pozastavení/spuštění, přeskakování vpřed a vzad (při delším podržení přetáčí), náhodné přehrávání nebo opakování skladby. Podobně jednoduchý je i přehrávač videa. Zvládne roztáhnout video na celý displej, ale na titulky můžete zapomenout. Bez problému si poradí s avi soubory v HD rozlišení, s MKV ale nepochodíte.

I u Windows Phone 8 stejně jako například u Androidu platí, že jsou čeští zákazníci proti těm americkým ochuzeni o obsahové služby. U nás tak musíte oželet funkce Xbox Music a Xbox Video. Obsahové služby zahrnující hudbu a video u nás nabízí pouze Apple.

Fotoaparát

Ascend W1 dostal pětimegapixelový fotoaparát s přisvětlovací diodou. Nicméně když se podíváte do nastavení, tak zjistíte, že výchozím nastavením jsou čtyřmegapixelové snímky se širokoúhlým poměrem stran. Nastavit si nicméně můžete ještě 5Mpx, 3Mpx, 2 Mpx, 1 Mpx (ve všech případech pouze s poměrem stran 4:3) a VGA. V případě videa, které se ukládá ve formátu mp4, je pak výchozím rozlišením 720p, ale můžete si nastavit i VGA. Prostředí fotoaparátu je stejné jako u ostatních telefonů s Windows Phone 8, a i v tomto si možnosti fotoaparátu můžete rozšířit pomocí mini aplikací. Zatímco ale konkurenční Nokia přináší mnoho rozšíření včetně panoramatu, chytrého snímku skupiny a dalších, u Huawei musíte hledat méně kvalitní (nebo neexistující) alternativy ve Windows Phone Store.

Co se týče hodnocení kvalit výstupu fotoaparátu zopakuji, co jsem řekl u Lumie 620. Je jasné, že u telefonu za pět tisíc korun nemůžete čekat stejně kvalitní fotoaparát jako u telefonu o deset tisíc dražšího. Někde se prostě ušetřit musí. Venku za dobrého osvětlení dokáže produkovat poměrně kvalitní fotografie. V interiéru a za umělého osvětlení však jejich kvalita klesá. Celkově se ale vzhledem k ceně nejedná o špatné výsledky a Huawei se zařadí do lepší části spektra. Co zamrzí, je nižší celková rychlost fotoaparátu. Telefon je při ostření poměrně líný a i při samotném pořízení snímku mu to docela dost trvá. Možná je to i tuhostí spouště, ale některé snímky se podařilo pořídit až na několikátý pokus. Na fotografování rychlých objektů to však rozhodně není.

Huawei Ascend W1 (testovací video) – 720p, exteriér

Kromě zadní kamery dostal Ascend W1 i přední kameru. Ta má stejně jako u Lumie 620 rozlišení pouze 0,3 Mpx, ale pozitivně musím hodnotit už jen samotnou její přítomnost, která není v této cenové kategorii vůbec běžná. Jedná se tak o příjemné vylepšení, které oceníte zejména při videohovorech.

Telefonní seznam

Kontakty jsou ve Windows Phone 8 stejně jako u staršího Windows Phone 7.x uloženy v hubu Lidé, který nabízí mnohem víc než jen telefonní seznam. Na jednom místě máte k dispozici veškeré informace o svých kontaktech. Seznam kontaktů je provázán nejen s vaším účtem od Microsoftu, ale můžete ho svázat i s účtem Googlu, Facebooku Twitterem a dalšími účty. S novou aktualizací Skypu se vrátila i provázanost Skypu s hubem Lidé.

Pokud má váš kontakt víc účtů, tak je snadno svážete dohromady a systém vám i přitom napovídá, který účet hledáte. Telefon to udělá automaticky, ale máte možnost sloučit kontakty i ručně. Samozřejmostí je i možnost filtrování. Můžete si tak zobrazit kontakty pouze z konkrétního účtu. Díky propojení se sociálními sítěmi nemáte k dispozici pouze telefonní čísla a emailové adresy, ale uvidíte i aktualizace na Facebooku.

U jednotlivých kontaktů uvidíte poslední status, můžete nejen uskutečnit hovor, poslat sms nebo email, ale i zahájit jedním kliknutím chat na Facebooku, napsat na zeď na Facebooku, podívat se na poslední interakce a podobně. V případě Skypu máte všechny tři možnosti - chat, hlas i video, protože Huawei Ascend W1 je vybaven i přední kamerou.

Uživatelské prostředí je shodné jako u všech telefonů s WP 8

Hub Lidé umožňuje i vytvářet skupiny kontaktů. Vlastní zvonění však můžete přiřadit pouze jednotlivým kontaktů. Pokud chce sjednotit zvonění pro jednotlivé skupiny, nezbude vám nic jiného, než přiřadit zvonění každému kontaktu jednotlivě. Ve skupinách však můžete všem kontaktům odeslat hromadně SMS a zobrazují se v nich také novinky z Facebooku.

Jednotlivé kontakty i skupiny můžete připnout jako samostatnou dlaždici pro snadnější přístup na hlavní obrazovku. Kromě fotografie kontaktu se vám na ní bude zobrazovat i poslední status z Facebooku. Stejně tak můžete na samostatnou dlaždici dát skupinu kontaktů, která je rozcestníkem zobrazujícím souhrnně například i všechny aktualizace statusů na Facebooku daných kontaktů ze skupiny.

Speciálním typem skupiny je pak tzv. Prostor pro nejbližší, kam si můžete pozvat své kontakty a soukromě s nimi na jednom místě sdílet kalendář, fotky, skupinový chat a poznámky. Celkově se dá říct, že provázanost kontaktů s účty na sociálních sítích je na mnohem vyšší úrovni než u konkurenčních systémů. Vše funguje, jak má a v případě Facebooku se zcela obejdete bez externí aplikace.

Zprávy

V hubu Zprávy se sdružují nejen SMS a MMS, ale i chat na Facebooku, který je zde plně integrovaný. Všechny zprávy jsou přitom řazeny do konverzací bez ohledu na typ zprávy a je možné je promazávat po jednotlivých zprávách. V praxi tak při psaní nové zprávy můžete přepínat v zápatí, jestli chcete odeslat zprávu jako SMS nebo MMS či přes Facebook. Samozřejmě, že si přitom musíte nastavit svůj stav na cokoli jiného než offline. V druhé záložce v Lidé, pak vidíte aktuálně přihlášené přátele z Facebooku. Podobnou provázanost, alespoň pro textovou komunikaci bych však očekával i u Skypu, zvlášť proto, že ho Microsoft vlastní.

U MMS zase potěší novinka, kterou je sdílení polohy. Do MMS vložíte výřez mapy, a když na ní příjemce klikne, tak se mu v jeho mapové aplikaci okamžitě zobrazí vaše poloha. Z dalších možností nabízí MMS vložení kromě obrázku a videa, také hlasové poznámky a kontaktu.

Pro tvorbu zpráv systém obsahuje QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. Při psaní máte k dispozici český slovník, který nejen doplňuje slova, ale i zvládá opravování překlepů. Při psaní pak můžete své zprávy ozvláštnit celou řadou grafických smajlíků. Co bych však Microsoftu trochu vytkl je, že se čítač zbývajících znaků objeví teprve až když zbývá posledních 70 znaků a hlavně bych mu vytkl trochu nešikovné řešení doručenek, které chodí jako samostatné zprávy a řadí se do své vlastní konverzace. Naštěstí už ale nechybí například koncepty.

Klávesnice ve WP 8 nabízí celou řadu smajlíků

Co se týče emailů, tak ty se v hubu Zprávy nesdružují, ale mají svou vlastní aplikaci. Microsoft přitom již odstranil jednu z největších výtek, kterou jsme měli k předchozí verzi operačního systému, a již se dokáže připojit i k emailovým serverům Microsoft Exchange bez platného certifikátu. Při nastavení emailu se u každé schránky vytvoří vlastní položka v menu. Pokud by vám to však nevyhovovalo, tak si můžete vytvořené schránky sloučit do jedné.

Další výtku bych směřoval na samotný vzhled aplikace. Zatímco výpis emailu můžete mít černý s bílým písmem, pokud email rozkliknete, tak i v tmavém tématu bude bílý podklad s černým písmem, což vypadá trochu rušivě. Jinak je ale používání e-mailu na Windows Phone velmi pohodové, spolehlivé a rychlé. Stále ale zamrzí to, že při psaní nového e-mailu lze přiložit jen fotografie. Chcete-li poslat i něco jiného, musíte na to jít oklikou a soubor sdílet e-mailem z dané aplikace (například Office a podobně).

Organizační funkce

Kalendář nabízí měsíční náhled, denní pohled, samotnou agendu a seznam událostí. Především měsíční náhled však není příliš povedený a velice plýtvá místem. Náhled kalendáře je malý a pod ním je zbytečně mnoho prázdného místa, kde by docela dobře mohl být alespoň seznam událostí vybraného dne. Další věc, kterou bych kalendáři vytkl, je jeho dlaždice, která ani ve svém největším rozměru neobsahuje více než jednu událost, přestože by se tam vešlo mnohem víc. Naštěstí si lze ze Store stáhnout aplikace, které to umí. Pochvalu si kalendář naopak zaslouží podpora několika kalendářů, které jsou barevně odlišeny. Při zadávání nové události si můžete vybrat, do které chcete událost uložit.

V případě kancelářských dokumentů, zde se naplno projevuje síla Microsoftu, kterou mohou uživatelé Androidu a iOS jen tiše závidět. V základní výbavě nabízí Windows Phone aplikaci Office, která si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Ty přitom můžete nejen prohlížet, ale i poměrně podrobně editovat a vytvářet nové. Dokumenty si můžete třídit nebo jednotlivé připnout jako dlaždice na plochu. Samozřejmostí je také sdílení e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive, ze kterého si můžete přímo v aplikaci soubory zobrazit.

Z dalších organizačních funkcí ve výbavě nechybí opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis, kalkulačka a poznámkový blok OneNote, který je synchronizovaný s poznámkami ve SkyDrive. Poznámky nemusí být přitom pouze písemné, ale můžete použít i fotografie nebo hlasové poznámky.

Peněženka, dětský koutek a obnovení

Z dalších zajímavých novinek ve Windows Phone, pak stojí za zmínku aplikace Peněženka, do které můžete na jedno místo soustředit informace o vašich kreditních a debetních kartách, věrnostních kartách, členských průkazkách. Můžete zde sledovat zůstatky a transakce karet, nastavit karty na nákup aplikací a her nebo sledovat místní výhodné nabídky. Samozřejmostí je přitom ochrana pinem.

Další funkci ocení především rodiče s dětmi. Už se nemusíte bát, že vám vaše ratolest vymaže důležitá data, podívá se, kam nemá nebo proluftuje účet za telefon. Funkce Dětský koutek umožňuje vymezit přesné mantinely, co s telefon může dělat. Můžete si určit jaké aplikace, hry, skladby a videa mají být zpřístupněny, když koutek spustíte, a nastavit heslo, kterým má být standardní prostředí telefonu chráněno.

Velice praktickou funkcí je pak funkce online zálohování do SkyDrive. Do SkyDrive se tak nemusí automaticky odesílat pouze fotografie, ale i všechny vaše zprávy (SMS, MMS i Facebook chat), aplikace a nastavení, historii volání, všechny sociálních sítě, emailové schránky i oblíbené položky prohlížeče. Při přechodu na jiný telefon s Windows Phone 8 by se vám mělo vše automaticky obnovit. Nicméně v praxi to má ještě do dokonalosti daleko. Vyzkoušel jsem zálohování a obnovení mezi tímto Huawei Ascend W1 a dvěma Nokiemi Lumiemi 620. Při obnovení se například neobnoví rozložení dlaždic a obnovení je možné pouze v průběhu prvotního nastavení, a jen přes mobilní síť.

Navigace

Pro navigaci nabízí Huawei kromě amerického systému GPS s podporou A-GPS i ruský systém GLONASS. Díky použití dvou systémů satelitní navigace telefon velice rychle zafixuje pozici i ve městě, kde vysoké budovy mnohdy brání dokonalému výhledu na oblohu, a navíc je samotné určení polohy i přesnější než v případě samotného GPS. Obvykle se mu podařilo zafixovat polohu do půl minuty a neměl s tím problém ani v místnosti dál od okna.

Škoda je, že na rozdíl od Nokií je softwarová výbava u Huawei tak chudá. K dispozici je zde pouze mapa, která vám sice dokáže najít trasu, ale bez možnosti navigace. Pokud tedy budete chtít používat Huawei například jako automobilovou navigaci čeká vás další výdaj. Například v případě Navigonu, což je v tuto chvíli zřejmě nejlepší komerční navigační aplikace ve Windows Phone Store, si připravte dva tisíce korun. Z tohoto pohledu už se Nokia Lumia 620 s navigací zdarma nezdá tak drahá. Navíc i samotná mapová aplikace je mnohem kvalitnější u Nokie, nabídne mnoho bodů zájmů a užitečné funkce včetně map budov. Zde se v mapách dá v podstatě jen vyhledávat. Nokia navíc přináší i mnoho bonusových navigačních aplikací navíc, včetně MHD navigace.

Datové funkce

Huawei nepracuje pouze v síti GSM, kterou podporuje na frekvencích 850/900/1800/1900 MHz, ale podporuje i 3G WCDMA na frekvencích 850/900/1900/2100 MHz. Kromě EDGE přitom podporuje i rychlá data HSDPA s downloadem rychlostí až 5,76 Mb/s v případě HSUPA a až 21,1 Mb/s v případě HSDPA.

Z dalších bezdrátových možností připojení nabízí Huawei Wi-Fi se standardy b/g/n, které je poměrně citlivé a chytá si i při slabším signálu, a Bluetooth 2.1. Proti starší verzi je přitom Bluetooth na Windows Phone 8 konečně plnohodnotným a můžete skrze něj posílat a přijímat i soubory, včetně fotografií nebo hudby. Konkurenční Nokia Lumia 620 však navíc disponuje technologií NFC, ale například dražší HTC 8S NFC také nemá.

K počítači se pak připojíte přes klasický micro USB kabel a paměť telefonu i paměťová karta se zobrazí jako nové multimediální zařízení a vy můžete z/do pamětí jednoduše přesouvat soubory stejně, jako například na Androidu.

Závěr

Hawei Ascend W1 nabízí výborný poměr výkonu a ceny. Dílenské zpracování telefonu je příkladné a nabízí na svou cenu v některých aspektech nadstandardní výbavu, která mu s odladěným systémem propůjčuje příkladnou rychlost a stabilitu. Vyzdvihnout musíme také v dané cenové kategorii nadprůměrný displej a zejména pak excelentní výdrž na jedno nabití. Oproti telefonům s Androidem navíc potěší v dané cenové kategorii lepší rychlostí a svižností celého systému, který je navíc velmi spolehlivý. Pár mínusů se ale najde. Tím hlavním je pouze interní paměť pouze 4 GB, což se v tuto chvíli ukázalo jako naprosto nedostatečné. Microsoft nicméně o problému s nenasytností systému a dalšího obsahu na místo ví, a pracuje na nápravě. Další výtka pak směřuje na pomalost fotoaparátu a na tuhost tlačítek.

Také je škoda, že Huawei proti Nokii nenabízí žádné nadstandardní aplikace. Zvlášť v případě automobilové navigace se tak výhoda Huawei v podobě nejnižší ceny stírá a Nokia Lumia 620, za kterou zaplatíte o tisíc korun víc, se díky bezplatné automobilové navigaci a větší paměti nezdá tak drahá.

Konkurence

Hlavní konkurencí Huawei Ascend W1 na českém trhu v tuto chvíli tvoří Nokii Lumia 620, která se v současnosti prodává za 5 999 Kč a HTC 8S, které se prodává ještě o dalších několik stokorun dráž a stává se tak poměrně nekonkurenceschopným. Ostatní smartphony s WP8, které se zde prodávají, jsou už ve vyšší cenové kategorii. V květnu nebo červnu ale na český trh vstoupí Nokia Lumia 520, která bude zřejmě ještě levnější. Proti Lumii 620 nabízí Huawei větší a kvalitnější displej a výrazně větší kapacitu baterie, ale naopak má pouze poloviční kapacitu vnitřní paměti. Do karet hraje Nokii i již zmiňovaná bezplatná plnohodnotná automobilová navigace a technologie NFC.

Proti HTC 8S, které má stejně velký displej a stejně velkou interní paměť, pak pro Huawei hraje hlavně výrazně nižší cena a také v některých aspektech lepší výbava. Huawei má vyšší kapacitu baterie a na rozdíl od HTC 8S také NFC a přední kameru.

Mezi smartphony s Androidem je pak konkurentů více. Můžeme zde například zmínit Samsung Galaxy S III mini, který nabízí čtyřpalcový Super AMOLED displej se stejným rozlišením jako má Huawei. Je vybaven také dvoujádrovým procesorem, který je však jen gigahertzový, ale má 1 GB RAM. Galaxy S III mini má proti Huawei dvojnásobnou interní paměť, ale stejně jako Ascend W1 pětimegapixelový fotoaparát s LED diodou. Baterie pak má pak mnohem nižší kapacitu 1500 mAh. Za něj už zaplatíte kolem sedmi tisíc korun, a to je opravdu znatelně víc. Naopak cenově pod Huawei je pak Samsung Galaxy Ace 2, jehož cena se pohybuje mezi 4200 - 4500 Kč. Proti Huawei má menší displej, třebaže se stejným rozlišením, nižší takt procesoru, větší RAM a téměř shodně velkou vnitřní paměť.

Dalším konkurentem je Sony Xperia J, za který zaplatíte zhruba pět a půl tisíce korun. Nabídne čtyřpalcový jemný displej a gigahertzový procesor, který však je pouze jednojádrový. Běh prostředí je o poznání pomalejší. Xperia J má stejně jako Huawei 512 MB RAM, 4GB interní paměť a pětimegapixelový fotoaparát. Přibližně stejně zaplatíte za ZTE Grand X, který je specifický tím, že uvnitř tepe procesor Intel Atom Z2460. Jinak ZTE nabízí 4,3" displej, 1 GB RAM, interní paměť 4 GB a osmimegapixelový fotoaparát.

huawei-ascend-w1
Klady
  • výborná výdrž baterie
  • stabilní a rychlý systém
  • přední kamera
  • kvalita zpracování
  • cena
  • rychlé a spolehlivé GPS
Zápory
  • žádné bonusové aplikace od výrobce
  • tuhá a málo citlivá tlačítka
  • pomalý fotoaparát
  • malá vnitřní paměť
  • chybí automobilová navigace
  • chybějící NFC
Diskuze ke článku
Sina
Pro WP není žádná dobrá free navigace? Ani žádná online? Já používám na androidu Be on road, kde lze používat zdarma openstreet maps. A tyto free mapy lze zdarma offline používat ve vícero kvalitních free appkách (OsmAnd). Pokud jste online, pak google navigace je hodně schopná.
Jaroslav
Myslel jsem, že jedinou nevýhodou Huawei W1 je ta 4GB vnitřní paměť. Po přečtení odstavce Navigace je pro mě jednoznačně lepší volbou Lumia 620. Netušil jsem, že ta navigace je ve smartphonech Huawei a HTC tak funkčně osekaná.
Dano
Čo sa týka navigácie tak s Navigonom opatrne,na Markete píšu toto:
***Pozor!***
Kupte si aplikaci jen tehdy, máte-li v interní paměti svého smartphonu minimálně 1.1 GB místa! Aplikaci jinak nespustíte! Paměťové karty NEjsou kvůli restrikcím Microsoftu podporovány!
Predpokladám že po pár aplikáciách tam 1.1GB nikto nebude mať... Ak zaplníte pamäť nadoraz tak budú problémy aj s aktualizáciami...Ale sú aj menej náročné navigácie : http://www.windowsphone.com/cs-cz/search?q=turn+by+turn
Podľa mňa je tento telefón na tom presne ako HTC8S - ak plánujete serióznejšiu navigáciu tak radšej Lumia 620.Ak navigáciu v telefóne neberiete ako nutnosť tak za tie prachy bude W1-tka výborná,asi aj vhodnejšia ako HTC8S...
Jan Hanzal
Autor recenze je ze Stochova? :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze