Huawei Ascend P7
recenze

Huawei Ascend P7

Číňan, co má styl
81

Je tomu sice sotva pár dnů co Huawei v Paříži představilo svoji letošní vlajkovou loď Huawei Ascend P7 a již pro vás máme naší podrobnou recenzi tohoto velice zajímavého smartphonu. Huawei Ascend P7 sází především na povedenou konstrukci a stylový design, nabízí toho však mnohem více. Jaký na nás tento krasavec udělal dojem?

Huawei již několik let dokazuje, že patří mezi špičku v oblasti chytrých telefonů. Nikdy se sice nezaměřovalo na ty nejvyšší kategorie a v jeho nabídce fakticky nenajdete žádný model, který by mohl výbavou konkurovat vlajkovým lodím ostatních výrobců, nejblíže je však rozhodně nedávno představený model Huawei Ascend P7. Svými specifikacemi možná neláme rekordy a výkonem netrhá asfalt na silnici, nabídne však jiné přednosti, mezi které rozhodně patří zajímavá cena a neotřelý design.

Huawei Ascend P7 – oficiální snímky

Obsah balení:

  • Huawei Ascend P7
  • datový a nabíjecí micro USB kabel
  • nabíječka do sítě s USB konektorem, 5V/1A
  • stereo sluchátka (pecky) s funkcí handsfree
  • „udělátko” na vysunutí slotu na SIM kartu a pam. kartu
  • brožurky a manuály
Huawei Ascend P7 – balení a jeho obsah

Technické parametry Huawei Ascend P7

Kompletní specifikace
Konstrukce139,8 × 68,8 × 6,5 mm, 124 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 910T, CPU: 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:34 hodin
Dostupnostkvěten 2014, 10 000 Kč

Huawei Ascend P7 – videopohled

Design a konstrukce: styl, kov a sklo

A hned na začátku se podíváme na disciplínu, ve které je nový Huawei Ascend P7 pravděpodobně nejjistější. Tím je samozřejmě jeho design, který sklízí chválu po celém světě a i u nás v redakci jsme museli uznat, že se opravdu povedl. Huawei se rozhodlo využít ty nejkvalitnější materiály, a proto je model Ascend P7 tvořen především kombinací skla a kovu.

Na první pohled je asi každému jasné, kde se Huawei inspirovalo. Nicméně rozhodně nemůžeme souhlasit s tím, že by se čínská společnost snažila nějak doslova kopírovat úspěšný jablečný produkt. Model Ascend P7 je totiž mnohem více klasickým nástupcem předchozího Huawei Ascend P6. Design nese vlastní specifické rysy a model Ascend P7 lze označit za skutečně osobitý.

Huawei Ascend P7 nabídne rozměry 139,8 × 68,8 mm a tloušťku pouhých 6,5 mm! Velice příjemná je také hmotnost, která se zastavila na krásných 124 gramech. Pochválit musíme celkovou kvalitu konstrukce, která je zkrátka a jednoduše špičková. Kovový rám, skleněná přední a zadní strana telefonu… Vše spolu krásně ladí a navíc zařízení propůjčuje opravdu výbornou pevnost. Přesto se však při držení Ascend P7 v ruce nezbavíte dojmu, že tomu „něco” chybí. Celkový „wow” dojem se zkrátka nedostavuje. Čím to je? Těžko říct.

A nyní již k prohlídce celého těla telefonu. Začneme obligátně přední stranou. Na té se vyjímá především rozměrný 5" dotykový IPS LCD displej s FullHD rozlišením. Chybí klasická trojice ovládacích kláves, protože ta se přesunula přímo na displej. Pod displejem tedy najdeme pouze logo výrobce. Nad displejem se krom mřížky telefonního reproduktoru nachází také čočka předního fotoaparátu s nadstandardním rozlišením 8 Mpx, sada senzorů a také notifikační LED, která sice není moc výkonná ani uživatelsky modifikovatelná, přesto však její přítomnost potěší.

Zadní strana se pyšní krytím z hladkého a na dotyk příjemně chladného skla. Jednolitou plochu narušuje pouze hlasitý reproduktor v spodní části a čočka 13Mpx fotoaparátu v horní. Pod čočkou se nachází také přisvětlovací LED, která bohužel není nijak extra výkonná. Při focení ji tedy moc nevyužijete, ale například jako baterka přijde jistě vhod.

Levý bok je naprosto prázdný, zatímco pravý se různými prvky jen hemží

Pokud se podíváme na boky telefonu, tak zde si můžeme plně vychutnat skvělé zpracování Huawei Ascend P7 a je vidět, že návrháři měli také cit pro detail. Například u zamykací klávesy na pravém boku, která na sobě nese jemné gravírování. Klávesa se navíc nachází na místě, kde je velice dobře dostupná, takže její ovládání je pohodlné. Pod ní se nachází, podobně jako u předchůdce Huawei Ascend P6, dvojice slotů pro SIM kartu a paměťovou kartu. Nad zamykací klávesou pak klasické kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti. Levý bok zůstal u model Ascend P7 zcela čistý.

Horní a spodní hrana Huawei Ascend P7

Horní hrana modelu Ascend P7 nabízí pouze sekundární mikrofon pro eliminaci okolního šumu a stereo nahrávání při natáčení videa a vedle něj klasický 3,5mm jack konektor. Jeho umístění je rozhodně mnohem praktičtější než u předchozího Huawei Ascend P6, který měl výstup jack konektoru z boku. Umístění na horní hraně je rozhodně lepší volba, i když spodní hrana by byla asi ještě lepší. To samé platí o microUSB konektoru, který se z nepraktického umístění na horní hraně u předchozího modelu přesunul na spodní hranu. Nabízí také funkci USB Host.

Co se tedy konstrukce a designu týče, tak nemáme Huawei prakticky co vytknout. Snad jediná drobnost může být umístění hlasitého reproduktoru, protože když telefon leží na stole, tak zkrátka není prakticky vůbec slyšet. Jinak je ale Huawei Ascend P7 opravdu skvěle zpracované zařízení a i přes ostřejší hrany se celkem dobře drží v ruce.

Zvuk a kvalita reprodukce: hlasité překvapení

Po zvukové stránce nás Huawei Ascend P7 celkem překvapilo. Jako první můžeme zmínit hlasitý reproduktor, který rozhodně patří k nadprůměru co do kvality zvukového podání. Nedá se to samozřejmě srovnávat se skvělými stereo reproduktory, které nabízí například HTC One nebo BlackBerry Z30, ale svou úlohu plní dobře a osobně jsem neměl větší problémy si občas poslechnout nějakou hudbu i nahlas. Jediná vada je tak již zmiňované umístění reproduktoru, které není úplně ideální.

Hlasitý reproduktor na zádech není umístěn zcela ideálně, kvalitou však překvapí

Podobně je na tom také zvukový výstup 3,5mm jack konektoru. Dodávaná sluchátka sice rozhodně nepatří k těm nejkvalitnějším, popravdě jsou to opravdu levné čínské pecky použitelné pouze jako handsfree, s vlastními sluchátky vám však Ascend P7 odvede dobrou službu. Bohužel se však budete muset obejít bez ekvalizéru, protože ten v modelu Ascend P7 v základu nenajdete.

Baterie a výdrž: design na úkor baterie

Již na první pohled jistě mnoho z vás zaujme, že se výrobci podařilo do těla tenkého pouhých 6,5 mm vměstnat baterii s kapacitou 2 500 mAh! To je kapacita, kterou se často nemohou pyšnit ani mnohem větší přístroje a sami jsme byli velmi zvědaví, jak si Huawei povede v našem standardním testu výdrže a samozřejmě také v běžném provozu. Bohužel naše očekávání však nebylo zcela naplněno. Výdrž rozhodně nemůžeme označit za vyloženě špatnou, ale s podobnou kapacitou baterie a slabším hardwarem jsme zkrátka čekali trochu lepší výsledky.

Huawei Ascend P7 bude dostupný také v černé variantě

Ale abychom mluvili trochu konkrétněji. Při běžném provozu počítejte s tím, že Huawei Ascend P7 vám vydrží nabitý zhruba jeden den a to navíc jen tehdy, když budete spolupracovat s aplikací pro správu energie, která dokáže vypnutím a omezením některých funkcí výdrž telefonu celkem výrazně prodloužit. V plném nasazení však budete muset chtě nechtě hledat nabíječku již odpoledne. Přesto však musíme již zmíněnou aplikaci pro správu energie vyzdvihnout, protože dokáže například také sledovat, které aplikace vám na pozadí ukusují z výdrže a tyto poté můžete zavřít/vypnout.

Co se našeho standardizovaného testu výdrže týče, Huawei Ascend P7 vydrželo stremovat FullHD video při polovičním jasu displeje a s deaktivovanými synchronizacemi celých 383 minut. V porovnání s letošní konkurencí, jako je například HTC One (M8 – 422 minut), Apple iPhone 5s (454 minut) nebo Samsung Galaxy S5 (394 minut) je to rozhodně slabší výkon. Přitom kapacita baterie je srovnatelná a výkon paradoxně menší. Vytknout musíme také dlouhé nabíjení, jelikož nabití z nuly na 80 % kapacity baterie s dodávanou nabíječkou trvá více než dvě hodiny. Do 100 % pak další hodinu a čtvrt, takže celkem se dostáváme na více než tři hodiny nabíjení, pokud chcete Ascend P7 nabít do plné kapacity.

Displej a kvalita zobrazení: bez ztráty hvězdičky

V předchozí kapitole jsme Huawei Ascend P7 trochu zkritizovali za výdrž, v této kapitole však budeme pět pouze chválu. Dostali jsme se totiž k displeji, který je jedním z klíčových parametrů nové vlajkové lodi Huawei. Výrobce zvolil IPS LCD zobrazovač o úhlopříčce 5" s rozlišením FullHD (1 920 × 1 080 px). To nám dohromady dává jemnost zobrazení skvělých 441 ppi. Displej je tedy více než ostrý, jednotlivé pixely zkrátka nevidíte.

Displej modelu Ascend P7 patří k jasným chloubám tohoto přístroje

Celkové zobrazovací schopnosti jsou také na velmi dobré úrovni. Displej nabízí věrné podání barev, skvělé pozorovací úhly i rychlou odezvu. Stejně tak dotykové ovládání je spolehlivé a dostatečně citlivé. Občasné pomalejší reakce jsou způsobené spíše celkovým výkonem zařízení, displej za ně rozhodně nemůže. Jediná výtka směřuje k čitelnosti na slunci. Jas displeje je sice velmi dobrý, kontrast by však mohl být trochu lepší, protože na slunci toho ani při maximálním jasu moc nevyčtete.

Hardware a výkon: Achillova pata

A dostáváme se pomalu víc a víc do útrob nového Huawei Ascend P7. Řekneme si tedy něco o tom, co vlastně najdeme uvnitř, jaké srdce tepe v jeho těle a zda podle nás výrobce udělal dobře, že se rozhodl vyrobit si pro svou novou vlajkovou loď vlastní procesor.

A jelikož jsme to již nakousli, tak rovnou zmíníme, že Huawei Ascend P7 je poháněn procesorem, za kterým stojí samotné Huawei. Jedná se o čipset Huawei Kirin 910T, který nabízí celkem čtyři jádra Cortex-A9 o taktu 1,8 GHz. Sekunduje mu také GPU ARM Mali-450 MP a celkem 2 GB RAM. Na papíře se může zdát, že specifikace jsou opravdu dobré. Narážíme zde však na podobný problém, jako u procesorů MediaTek. Zdaleka totiž neznamená, že situace na papíře odpovídá situaci při reálném používání a právě výkon je tak asi největší slabinou letošní vlajkové lodi Huawei Ascend P7.

Porovnání Huawei Ascend P6 (vlevo) a Huawei Ascend P7
Huawei Ascend P7 Huawei Ascend P6
rozměry 139,8 × 68,8 × 6,5 mm 132,6 × 65,6 × 6,2 mm
hmotnost 124 gramů 120 gramů
velikost displeje 5 palců 4,7 palce
rozlišení displeje 1920 × 1080 pixelů 1 280 × 720 pixelů
jemnost 441 PPI 312 PPI
operační systém Android 4.4 Android 4.2
procesor Huawei Kirin 910T 4×1,8 GHz Huawei K3V2E 4×1,5 GHz
velikost paměti RAM 2 GB RAM 2 GB RAM
interní paměť 16 GB 8 GB
paměťové karty ano ano
zadní fotoaparát 13 Mpx 8 Mpx
čelní fotoaparát 8 Mpx 5 MPx
LTE / NFC ano / ano ne / ne
cena 9 990 Kč 8 000 Kč

Nedostatek výkonu nás u této novinky velmi mrzí, protože jinak se jedná po všech stránkách o velice zajímavé zařízení. Huawei si totiž dalo například hodně práce i se samotnou optimalizací systému, který je velmi rychlý a svižný a například Samsung by se mohl rozhodně učit, jak má vypadat optimalizované UI. Přesto však v tomto ohledu Huawei doplácí na náročný Android, a tak se telefon při náročnějších operacích často viditelně zpomalí.

Výsledky benchmark testů

Typickým příkladem je například stahování aktualizací aplikací na pozadí – telefon je v tu chvíli často i o polovinu pomalejší, než při běžném používání. To samé platí při prohlížení náročnějších internetových stránek, pokud necháte běžet něco na pozadí a podobně. Není se pak čemu divit, že například v benchmark testech podává Huawei Ascend P7 slabší výkony, než například HTC One a Samsung Galaxy S4 s procesorem Qualcomm Snapdragon 600.

Huawei sice do systému přidalo některé funkce, které vám pomáhají spravovat procesy na pozadí a upozorňují na aplikace, které zbytečně spotřebovávají výpočetní výkon, ne vždy je to však dostatečné a vše na pozadí zkrátka občas ukončit nemůžete. Oproti tomu GPU podává vcelku kvalitní výkon, takže například novější hry nedělají telefonu žádný vážnější problém.

Srovnání s ostatními vlajkovými modely 2014

Z porovnání Huawei Ascend P7 s ostatními vlajkovými loděmi jednotlivých výrobců pro rok 2014 je hned na první pohled zřejmé, že ani tentokrát Huawei neplánuje útočit ve vodách high-end smartphonů. To nám ostatně naznačuje jak hardwarová výbava, tak i jeho cena. Proto bychom měli Huawei Ascend P7 porovnávat spíše s loňskými modely, které jsou cenou již mnohem blíže. Přesto se však jedná o zatím nejvyšší model Huawei pro tento rok, a proto bychom srovnání s ostatními rozhodně neměli opomenout.

Huawei Ascend P7 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z2 Nokia Lumia 930
rozměry 139,8 × 68,8 × 6,5 mm 146,4 × 70,6 × 9,4 mm 142 × 70,5 × 8,1 mm 146,8 × 73,3 × 8,2 mm 137 × 71 × 9,8 mm
hmotnost 124 gramů 160 gramů 143 gramů 158 gramů 167 gramů
úhlopříčka displeje 5 palců 5 palců 5,1 palce 5,2 palce 5 palců
rozlišení displeje 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů
jemnost 441 PPI 441 PPI 432 PPI 424 PPI 441 PPI
operační systém Android 4.4 Android 4.4 Android 4.4 Android 4.4 Windows Phone 8.1
procesor Huawei Kirin 910T (4 × 1,8 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB (4 × 2,3 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC (4 × 2,5 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB (4 × 2,3 GHz) Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 (4 × 2,2 GHz)
operační paměť RAM 2 GB 2 GB 2 GB 3 GB 2 GB
interní paměť 16 GB 16/32 GB 32/64 GB 16 GB 32 GB
paměťové karty ano ano ano ano ne
LTE ano ano ano ano ano
fotoaparát 13 Mpx 4,1 Mpx 16 Mpx 20,7 Mpx 20,7 Mpx
záznam videa 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 3 840 × 2 410 px 3 840 × 2 160 px 1 920 × 1 080 px
NFC ano ano ano ano ano
Infraport ne ano ano ne ne
Bluetooth ano – verze 4.0 ano – verze 4.0 ano – verze 4.0 ano – verze 4.0 ano – verze 4.0
orientační cena 10 000 Kč 17 500 Kč 18 500 Kč 18 000 Kč 15 000 Kč

Operační systém a uživatelské prostředí: nové Emotion UI a kvalitní optimalizace

V oblasti operačního systému odvedlo Huawei opravdu skvělou práci. V první řadě zde máme zatím vůbec nejnovější verzi operačního systému Android 4.4 KitKat. Za to si Huawei rozhodně zaslouží pochvalu. A další chvála míří za samotnou optimalizací softwaru, která je skutečně velmi dobrá. Opět musíme porovnat s předchůdcem v podobě Huawei Ascend P6, oproti kterému je skok opravdu znatelný. Huawei opravdu dokáže připravit kvalitní software pro své přístroje. Samozřejmě, když chce.

Během testování jsme se setkali s minimem pádů aplikací a především i aplikace přímo od Huawei, jako například Správce telefonu, který pomáhá s údržbou systému a výdrží baterie, jsou až překvapivě stabilní a funkční. V tomto ohledu na nás Huawei udělalo dojem.

Domovská obrazovka a widgety

Velký skok kupředu oproti předchozí generaci zaznamenalo také uživatelské prostředí jménem Emotion UI. To je tvořeno jednotlivými plochami, na které můžete standardně umisťovat widgety a podobně, nicméně chybí samostatné menu s aplikacemi. Všechny aplikace tak jsou umístěny přímo na ploše a můžeme zde tedy vidět jistou podobnost s iOS.

Domovská obrazovka, její nastavení a Motivy

Ostatně inspirace iOS je vidět na více místech a jedním z nich je také jeden z motivů, které máte v zařízení k dispozici – předinstalovaných jich je celkem devět a další si můžete stáhnout online. Konkrétně máme na mysli motiv s názvem Dream, který se nese v duchu moderního flat designu, který se sice objevil již dříve u Androidu, ale o jeho rozšíření se postaral (jak jinak) až Apple s novou verzí iOS 7. V systému najdeme i další podobnosti s iOS. Například zamykací obrazovku, na které tažením ikonky spustíte fotoaparát nebo gestem od spodního rámečku vysunete lištu, která jako by iOS z oka vypadla.

Motivy prostředí Emotion UI

Osobně však musím poznamenat, že z dostupných motivů se mi tento líbil zdaleka nejvíce a to hlavně proto, že celkově mi k designově povedenému Huawei Ascend P7 prostě sedí. Spojení povedeného designu a motivu Dream zkrátka funguje a telefon pak působí přesně tak, jak by podle mne působit měl. Ale nejedná se pouze o iOS, kterým se Huawei inspirovalo. Téma s názvem Colorful naopak velmi připomíná TouchWiz od Samsungu, takže inspirace se evidentně hledala kde se dalo.

Notifikační lišta a Nastavení

Výrobce připravil ještě další zajímavá vylepšení v systému. Jedním z nich je například notifikační lišta, která v sobě skrývá také praktické ovládání nejpoužívanějších funkcí. V samotném nastavení pak najdete do dvou karet rozdělené běžné položky, které znáte prakticky z každého Androidu. Přibyla však například praktická funkce nerušit (v určitém časovém úseku telefon bude zvonit například jen u povolených kontaktů), možnost úpravy domovské obrazovky, práci s baterií a další zajímavé funkce.

Funkce Plovoucí tlačítko

Z nich můžeme zmínit například funkci Plovoucí tlačítko. Po aktivaci se u boku telefonu objeví tlačítko, které v sobě skrývá hned několik možností – úkon zpět nebo domů, vyčištění paměti zařízení, zamčení zařízení a také možnost spustit jednu z pěti miniaplikací. Jedná se o hudební přehrávač, zprávy, poznámky, kalkulačku a kalendář. Tyto aplikace se pak zobrazí jako malé překryvné okénko přímo na ploše, se kterými můžete pracovat podobně jako na počítači. Bohužel však telefon nezvládne běh více než jedné miniaplikace a nemůžete si ani nastavit některou vlastní aplikaci.

Fotoaparát a videokamera: kvalitní snímky i přední kamerkou

Fotoaparát je jedním z parametrů, který dnes hraje při výběru nového smartphonu často klíčovou roli. Huawei se proto rozhodlo nic nepodcenit a to zejména papírově. Model Ascend P7 vybavilo dvojicí fotoaparátů – přední s rozlišením 8 Mpx a zadní s rozlišením 13 Mpx. Během našeho testování jsme však zjistili, že Huawei nevybavilo svůj model pouze papírově, ale že ve skutečnosti se jedná o vcelku povedený fotomobil.

Prostředí fotoaparátu

Hlavní 13Mpx fotoaparát na zadní straně dokáže za dobrého osvětlení pořídit opravdu kvalitní snímky, kterým nechybí kresba ani ostrost. Občas se nám sice zdá, že Huawei fotografie přiostřuje ještě softwarově a občas se mi povede celkem výrazně přepálit sytost barev, v celkovém měřítku podává fotoaparát Huawei Ascend P7 opravdu slušné výsledky. Problémy však nastávají v případě, že se nacházíte v prostředí s horším osvětlení. V těchto situacích jde kvalita fotografií rapidně dolů a fotografie vykazují opravdu vysokou míru digitálního šumu.

Exteriér – denní světlo
Exteriér – podvečer a večer
Exteriér – detail
Interiér

To samé platí i o předním fotoaparátu, který nabízí velmi nestandardní 8Mpx rozlišení. Chybí mu sice automatické ostření, ale svou hlavní funkci – pořizování tzv. selfies, zvládá na výbornou. Fotografie jsou na poměry předních kamerek opravdu velice dobré, světelnost je také na slušné úrovni, a jelikož má fotoaparát nastaveno ohnisko zhruba v místech, odkud pořizujete své duckfaces, tak jsou fotografie i překvapivě ostré.

Fotografie přední kamerou a groufie

Huawei si navíc zakládá na funkci groufies (group-selfies), díky které můžete pořídit jakési panorama pomocí předního fotoaparátu a vyfotit tak například celou skupinu lidí včetně sebe. Ellen DeGeneres pravděpodobně ani netušila, co během Oscarů svou fotografií vůbec způsobí. Groufies jsou na světě.

Huawei Ascend P7 si samozřejmě poradí také s natáčením videa. Video je možné nahrávat nejvýše ve FullHD rozlišení a to jak hlavním fotoaparátem, tak i přední kamerkou. Svou kvalitou nás však příliš nepřesvědčilo. Video se občas seká, ostrost není příliš dobrá a s rychlejším pohybem si telefon moc neporadí. Na běžné natáčení (ne)všedních zážitků je však kvalita plně dostačující a v takovém případě jistě oceníte i mnohé možnosti nastavení.

Huawei Ascend P7 – exteriér, 1080p

Multimediální funkce a aplikace: kvalitní výbava s drobnými nedostatky

Softwarová výbava Huawei Ascend P7 nabízí vše podstatné, co uživatel od dnešního smartphonu může ve výchozím stavu očekávat. A co nenabízí, to si můžete díky obchodu s aplikacemi Google Play pohodlně doinstalovat – například klienty sociálních sítí, protože krom Google+ se na jiné nedostalo.

Galerie a editor

Jinak ovšem výbava patří k tomu lepšímu, co dnes na trhu najdeme. Začít můžeme například galerií obrázků, která se jmenuje překvapivě Galerie. Ta nabízí rozdělení všech fotek podle čtyř kategorií – alba, čas, místo nebo lidé, kde telefon automaticky rozpozná obličeje a vy k nim můžete přiřadit kontakt. Bohužel, nebo možná bohudík, není tato funkce propojená s Google účtem, takže například rozpoznávání obličejů z Google+ se do Galerie nepropíše. Jsou zde však bohaté možnosti sdílení fotografií a také velice podrobný editor obrázků. Je zde naprosto názorně vidět, jak moc Huawei sází na přední fotoaparát, protože nástrojů pro úpravu portrétů, nebo selfies chcete-li, je zde opravdu spousta.

Hudební přehrávač

Nesmí samozřejmě chybět ani hudební přehrávač, který na první pohled vypadá skvěle, ovšem na ten druhý se objeví vcelku velké nedostatky. Na hlavní obrazovce si můžete všimnout několika kategorií hudby – Veselá, Klidná, Smutná, Energická, Všechny a Oblíbené. Když jsem to poprvé uviděl, tak jsem se zaradoval. Doufal jsem totiž, že Huawei nabídne podobnou funkci jako má například Sony, tedy automatické skenování skladeb a jejich inteligentní zařazení do zmíněných kategorií. Bohužel tomu tak ale není – skladby si do kategorií musíte zařadit sami, a tak se ve výsledku nejedná o nic jiného, než obyčejné playlisty.

Dalším zklamáním je také absence ekvalizéru, který by opravdu přišel vhod. Jinak je prostředí hudebního přehrávače jednoduché a celkem přehledné. Nechybí rozdělení skladem podle alb, interpretů nebo konkrétních složek a potěší režim spánku, kdy telefon ukončí přehrávání po určitém čase. Pokud vám nativní přehrávač nebude vyhovovat, tak můžete využít také aplikace Hudba Play, kterou jistě znáte z jiných Android zařízení a které nechybí například zmiňovaný ekvalizér. Samostatnou aplikaci pro přehrávání videí v Huawei Ascend P7 nenajdeme – videa jsou integrovaná do Galerie a kromě možností sdílení přehrávač prakticky nic nenabídne.

Z dalších aplikací můžeme zmínit například tradiční FM rádio s automatickým vyhledáváním stanic, nicméně RDS se nám zprovoznit nepodařilo. Bezchybně naopak fungoval diktafon a stejně tak i aplikace Lupa, která z fotoaparátu udělá celkem povedené zvětšovadlo. Jako mikroskop rozhodně neposlouží, ale malá písmenka lze díky tomu přečíst snáze.

FM rádio, Lupa, Diktafon a Kouzelné značky – aplikace pro práci s NFC

Huawei připravilo také samostatnou aplikaci pro zálohování dat zařízení, která dokáže zazálohovat aplikace, média i systémová data, jako jsou nastavení, kontakty, upozornění, záložky a podobně. Rozhodně užitečná funkce, protože zálohování je jedna z oblastí, kde má většina dnešních uživatelů značné nedostatky. Díky podpoře technologie DLNA pak můžete Huawei propojit také s vaší domácím multimediální sítí. Na technologii Miracast se však bohužel nedostalo.

Dostalo se však na podporu technologie NFC, díky které můžete nejen platit v obchodech a posílat soubory mezi zařízeními, ale s aplikací Kouzelná značka také využívat například změnu profilů telefonu pouhým přiložením telefonu k NFC tagu. Doma si tak například nastavíte, aby telefon zapnul Wi-Fi, vypnul vyzvánění, nastavil budík a vypnul Bluetooth, v autě pak například aktivaci Bluetooth a spuštění navigace. Ne že by na to nebyla celá řada samostatných aplikací, ale je určitě fajn, že to v telefonu najdete rovnou.

Google aplikace

V telefonu se setkáme také s klasickou sestavou Google aplikací. Nechybí tedy hlasové vyhledávání a klasické vyhledávání od Google, stejně tak ani služba Google Now a nastavení služeb Google. V samostatné složce pak najdete standardní nabídku aplikací jako je Google Chrome, Gmail, Google+, Mapy, Hudba Play, Kniha Play, Kiosek Play a Hry Play (ano, jsou to prakticky pouze rychlé odkazy do Obchodu Play), dále pak aplikace Google Disk, YouTube, chatovací klient Hangouts a samozřejmě také aplikace Fotky, která slouží jako galerie fotografií propojený s vaším Google účtem.

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: příjemný Swype

Telefonní aplikace

Telefonní aplikace Huawei Ascend P7 v sobě integruje kromě telefonní funkce také samotný adresář. Je rozdělená na tři karty, z nichž první je právě telefon s číselníkem a protokolem hovorů, na druhé kartě se nachází adresář a třetí karta je vyhrazena pro oblíbené kontakty a skupiny. Potěší postrach všech stalkerů v podobě funkce filtrování hovorů, tzv. black listu, kam si můžete uložit kontakty a telefonní čísla, od kterých nechcete přijímat hovory ani SMS zprávy. Během samotného hovoru pak můžete například přidat dalšího účastníka, napsat si k hovoru poznámku. Ta se však uloží jako samostatná poznámka, lepší by bylo určitě propojení s daným hovorem.

Adresář a kontakty

Adresář není nutné nijak dlouze popisovat. Nenabízí nic nestandardního, takže zmiňme snad jen možnost importu a exportu kontaktů ve formátu vCard. Jinak se jedná o standardní adresář s množstvím detailů, které ke kontaktům můžete přiřadit, možností práce se skupinami a samozřejmě nechybí ani možnost bezdrátové synchronizace kontaktů ať už s Google účtem, tak i s Exchangem.

SMS zprávy

Pro SMS zprávy je vyhrazena samostatná aplikace. Je velmi jednoduchá, zprávy řadí do konverzací a to je asi tak vše, co o ní můžeme říct. Kromě toho však na SMS zprávy můžete použít také Hangouts klienta, který v poslední aktualizaci konečně vylepšil celkovou integraci SMS zpráv a Hangouts konverzací, takže je již o poznání použitelnější, než tomu bylo ještě celkem nedávno.

Klávesnice Swype

Pár slov si však rozhodně zaslouží klávesnice. Huawei totiž spolupracuje s vývojáři povedené klávesnice jménem Swype. Většina z vás již o této klávesnici jistě slyšela. Jedná se o velice pohodlný způsob zadávání, kdy tahem prstu po jednotlivých písmenkách ve spolupráci s povedeným slovníkem píšete jednotlivá slova. Klávesnice má také množství nastavení včetně několika motivů, a prakticky jedinou nevýhodou je umístění funkční klávesy Swype v levém dolním rohu. Tato klávesa sice nabízí některé zajímavé možnosti, pokud tah povedete od ní k některému konkrétnímu písmenu (například S pro hledání), osobně jsem však zvyklý v tomto místě mít přepínání mezi speciálními znaky a na toto rozložení jsem si zkrátka nedokázal zvyknout.

Emailový klient a Gmail aplikace

Na závěr této části ještě něco k emailům. Jak jsme již zmínili, tak nechybí nativní aplikace Gmail pro práci s Google účty, která je stejná jako na všech ostatních Android zařízeních a rozhodně patří mezi nejkvalitnější emailové klienty, které na Androidu najdete. Pokud však nemáte Google email, tak budete muset použít nativní aplikaci Email, která již není tak povedená. Vzhledem se sice podobá Gmail aplikaci, největší problém je však ten, že zde máme klasické cyklické kontrolování nových zpráv a celkově problémy s funkčností – například pouhé stažení emailů zpětně.

Organizér a GPS: slušně připraven

Co se organizačních schopností týče, tak Huawei Ascend P7 rozhodně nelze označit za pracovní nástroj. To ostatně není ani jeho určení. Nicméně i tak v jeho výbavě nalezneme všechny základní nástroje, které pomohou i obyčejným uživatelům s organizací času a podobně.

Kalendář Huawei Ascend P7

Je to například klasický kalendář, který můžete synchronizovat například s Google účtem. Funguje přesně tak, jak od něj očekáváte a nabízí zobrazení roku, měsíce, týdne, dne a samozřejmě také agendy. Jediná výtka směřuje směrem k designu, který ke stylovce, jakou je Huawei Ascend P7 tak nějak nesedí. Jinak mu však asi nemáme co vytknout, naopak potěší možnost zobrazení čísla týdne, možnost aktivace pop-up notifikací na události nebo funkci rychlé odpovědi/omluvy, když například jdete pozdě na schůzku.

Správce souborů a Polaris Office

Povedený správce souborů vám pak pomůže pohodlně pracovat s celým souborovým systémem operačního systému Android KitKat a to i s podporou .zip archivů. Na úvodní obrazovce můžete vidět několik kategorií souborů a samozřejmě také možnost procházet a spravovat jednotlivé složky a soubory samostatně. Soubory můžete spravovat také s aplikací Polaris Office, která však zastává především roli kancelářského balíku s podporou souborů Word, Excel, PowerPoint, TXT a dokonce také PDF. Chválíme výrobce také za to, že v zařízení se nachází plná verze aplikace, takže je možné soubory nejen číst, ale také editovat a vytvářet.

Nástroje – svítilna, kalkulačka, poznámky, počasí, hodiny

Ve složce Nástroje pak najdeme další sadu užitečných aplikací. Je to například svítilna, klasická kalkulačka, jednoduchý poznámkový blok nebo aplikace počasí. Klasická Android aplikace Hodiny pak nabízí možnost nastavení vícero budíků, zobrazení světového času nebo funkce časovače a stopek. Opět však musím zmínit, že některé aplikace nejsou co do vzhledu příliš povedené a k Huawei Ascend P7 se trochu nehodí. Výrobce si v tomto ohledu možná mohl dát trochu víc práce.

Google Mapy

V jedné z předchozích kapitol jsme zmiňovali přítomnost aplikace Google Mapy, která co do kvality patří mezi ty nejlepší mapové aplikace, které vůbec dnes v telefonu můžete mít. A aby vše fungovalo jak má, tak Huawei Ascend P7 samozřejmě nabízí integrovanou A-GPS, díky které můžete využívat všech funkcí Google Map a to včetně navigace. A pokud vás zajímá, jak je to s rychlostí lokace satelitů a stabilitou, tak vězte, že Huawei v tomto ohledu nijak nevybočuje ze zajetých standardů a vše funguje jak má.

Konektivita a internet: připraven na LTE

Co do konektivity, tak Huawei Ascend P7 potěší všechny příznivce rychlých datových sítí. Poradí si totiž se sítěmi LTE a to sice na všech běžných frekvencích, tedy 800, 900, 1700, 1800, 2100 i 2600 MHz. Do LTE sítí byste se tak měli bez problémů připojit všude tam, kde je to dnes možné. I když těch míst stále moc není. No a pokud nemáte po ruce LTE, tak můžete samozřejmě využít podpory 3G sítí a bohužel stále v mnohých případech budete odkázáni také na 2G (GPRS/EDGE).

K internetu se můžete připojit také pomocí Wi-Fi, kteroumůžete díky funkci Wi-Fi Direct používat také pro přenášení souborů mezi zařízeními. K tomu slouží také technologie Bluetooth 4.0 a nechybí ani již zmiňované NFC. Co trochu zamrzí je absence infračerveného portu, protože to je funkce, na kterou se zvyká opravdu velmi rychle.

Internetový prohlížeč

A když už jsme u toho internetu, nesmíme opomenout internetový prohlížeč. V Huawei Asnced P7 najdete předinstalované hned dva – nativní Android prohlížeč a potom Chrome od Googlu. Osobně se většinou přikláním k prohlížeči Chrome, jelikož mi připadá uživatelsky přívětivější a především umožňuje synchronizaci dat s počítačem, funkčně jsou na tom však oba prohlížeče velmi podobně. Prohlížení stránek je na velkém kvalitním displeji vcelku pohodlné, občas pouze narazíte na drobné prodlevy kvůli slabšímu výkonu zařízení a bohužel stále platí, že prohlížeč Android a multimédia si moc nerozumí. Zejména pak HTML5, absence technologie Flash pak již dnes nikoho nepřekvapí.

Závěr a zhodnocení: design vítězí nad výkonem

Huawei Ascend P7 v celé své bílé kráse

Huawei Ascend P7 je zařízení, které se nám opravdu velmi líbilo a to hned v několika směrech. V první řadě je to velice povedené zařízení co do designu a konstrukce a je jasné, že právě toto budou hlavní zbraně, se kterými Huawei potáhne do boje o přízeň zákazníků. A nutno uznat, že v porovnání s konkurencí se jedná o skutečně těžký kalibr. Špičková konstrukce, dobře umístěné ovládací prvky (například zamykací klávesa), skvělý design, kvalitní displej, kvalitní fotoaparát a skvělý přední fotoaparát, nejnovější verze OS Android 4.4 KitKat, kvalitně optimalizovaný software, slušná funkční výbava a příjemná vylepšení od výrobce a povedené UI.

Nicméně nesmíme zapomenout, že zde jsou i některé stinné stránky, i když jich není mnoho. Je to zejména horší výkon čipsetu Huawei Kirin 910T, který způsobuje znatelné zpomalení reakcí telefonu při náročnějších operacích, dále pak špatné výsledky fotoaparátu za horšího osvětlení, horší záznam videa, umístění hlavního reproduktoru, slabší výdrž baterie nebo některé softwarové chybičky, jako je například absence ekvalizéru a hudební přehrávač celkově.

Suma sumárum však u Huawei Ascend P7 jeho klady vcelku bezpečně překonávají zápory. Pokud budeme brát v úvahu cílovou skupinu pro tento model, tak tato skupina uživatelů mu jistě odpustí pomalejší reakce nebo lehce podprůměrnou výdrž baterie. Naopak si budou užívat skvělého displeje, povedeného designu a kvalitně odvedené práce v oblasti softwaru a výbavy celkově. Když k tomu připočteme vcelku příjemnou cenu, která startuje pod hranicí 10 000 Kč, Huawei si pravděpodobně zadělalo na docela úspěšný model.

Konkurence

Nyní pár slov ke konkurenci. Hned úvodem musíme říct, že ačkoliv je Huawei Ascend P7 v současnosti vlajkovou lodí výrobce, tak jej rozhodně nemůžeme srovnávat s ostatními top modely ostatních výrobců. Důvodem je především cena, která je u ostatních výrobců o mnoho tisíc korun vyšší, avšak je to znát i na lepší výbavě zmiňovaných zařízení. S čím však můžeme Huawei Ascend P7 bezpečně srovnávat, jsou loňské vlajkové lodě. Ty se totiž s cenou dostaly již na velice podobnou úroveň a tak se srovnání přímo nabízí.

Fotografie LG G2

A začneme rovnou tím nejsilnějším kalibrem, kterým je bezesporu LG G2. Stále ještě současná vlajkový loď korejského výrobce od začátku sází na velice příjemnou cenu, která se pohybuje okolo 10 000 Kč. Za tuto cenu je LG G2 skutečně prakticky bezkonkurenční přístroj, který Huawei poráží v oblasti výkonu i výdrže baterie, Huawei má však navrch co se designu a konstrukce týče. LG G2 je přeci jen plasťák a moc velkou parádu s ním neuděláte. Funkčně jsou však oba modely pro cílovou srovnatelné a hlavní slovo by tak v tomto souboji hrály především osobní sympatie.

Fotografie Google Nexus 5

Dalším jasným konkurentem je sourozenec LG G2, Android etalon a velice povedený smartphone – Google Nexus 5. Ten rozhodně zaujme skvělým výkonem, čistým Androidem s garantovanou dostupností updatu OS minimálně po následující rok až dva (v tomto ohledu je u čínských výrobců situace často velmi nejistá) a ani design, zejména u barevných variant, není vůbec špatný. Huawei má však navrch co se týče výdrže baterie, která je u Nexus 5 opravdu špatná, fotoaparátu a konstrukčně se také řadí o jednu dvě třídy výše. Nexus 5 však vrací úder s cenovkou 9 000Kč. Kdo je tedy vítěz?

Fotografie Samsung Galaxy S4

Za cenu pod hranicí 10 000 Kč lze dnes sehnat už i loňskou vlajkovou loď společnosti Samsung a to sice model Samsung Galaxy S4. V oblasti výdrže baterie nebo fotoaparátu jsou oba přístroje srovnatelné, Samsung však jasně vede co do výkonu a množství softwarových fičurek, které do svých modelů přichystal. Huawei však nabídne znatelně lepší optimalizaci softwaru a opět je zde propastný rozdíl v kvalitě zpracování a požitých materiálech. Samsung Galaxy S4 se v tomto ohledu nemůže s Huawei měřit. Kdo by to dřív řekl, že se čínské zařízení tak vytáhne, že?

Fotografie Nokia Lumia 925

Ale abychom nemluvili pouze o Androidech, tak můžeme v konkurentech zmínit například povedenou Nokii Lumia 925. I ta se dá dnes již zakoupit za necelých 9 000 Kč a jako jediný z konkurentů, troufám si tvrdit, si designem a konstrukci s Huawei v ničem nezadá. Naopak ho překonává v oblasti fotografických dovedností a, i přes slabší parametry, v rychlosti prostředí i při náročnějším používání. Ztrácí však ve výdrži baterie, má trochu horší displej a nenabízí například slot na paměťové karty, takže jste omezeni vnitřní pamětí 16 nebo 32 GB.

huawei-ascend-p7
Klady
  • kvalitní fotoaparát a přední kamerka pro selfies
  • hodnotné materiály
  • povedený design
  • špičková konstrukce
  • umístění zamykací klávesy
  • příznivá cena
  • příjemné uživatelské prostředí
  • drobná softwarová vylepšení a zajímavé funkce
  • optimalizace softwaru a aktuální verze OS Android 4.4 KitKat
  • skvělý FullHD displej
Zápory
  • spíše podprůměrná výdrž baterie
  • celková kvalita nahrávaného videa
  • nepraktické umístění reproduktoru
  • kvalita fotografií při horším osvětlení
  • špatný výkon při náročnějších operacích
Diskuze ke článku
tom
Co je to USB Host?
Karel Lang
Karel Lang
Funkce, díky které připojíš k telefonu např. Flash disk ( už se dělají i disky s MicroUSB konektorem) nebo třeba přes redukci set myši a klávesnice. (hledej USB OTG kabel , OTG flash disk atd. ) Asi tak.
tlumočník
Tento mobil má tzv. nevyměnitelnou baterii. Znamená to, že se po skončení její životnosti mobil vyhodí, nebo ji přece jen lze nějakým způsobem vyměnit?
radek
mit to os wp8.1 tak bych ho bral...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze