Huawei Ascend P6
recenze

Huawei Ascend P6

štíhlý začátek nové éry
58

Huawei zahajuje modelem Ascend P6 novou éru. Symbolizuje ji špičkový design, kvalitní materiály a důraz na detail, který dosud u tohoto výrobce nebyl samozřejmostí. Čínský výrobce se snaží, aby jej s příchodem modelu Ascend P6 přestali lidé vnímat jako druhořadého výrovce odkudsi z východu, ale výrobce kvalitních smartphonů, které se směle mohou rovnat zavedené konkurenci. Splní vysoká očekávání, má na to vybudovat zcela novou image značky? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Huawei je značka, která má i v České republice poměrně dlouhou tradici, vždyť letos oslaví 10 let na českém trhu. Pokud se ale zeptáte lidí, co se jim vybaví, když se řekne Huawei, většinou tuto značku vnímají jako synonymum pro levné plasťáky nebo modemy, přitom to už dávno neplatí a i na našem trhu se prodávají modely jako Ascend D2, který se výbavou může směle měřit s velikány typu Galaxy S4, HTC One, Xperia Z a dalšími. Huawei ale potřebuje nějakou bombu, blesk z čistého nebe, který by se dostatečně zavrtal do podvědomí lidí, kteří by začali Huawei vnímat jinak, nově. Přesně k tomu má sloužit supertenký, a přitom dobře vybavený Ascend P6.

Huawei Ascend P6: oficiální fotografie

Čínský výrobce svůj nový model prezentuje jako něco, co tu ještě nebylo a důkaz toho, že se s ním musí počítat. Namíchal na první pohled výborný koktejl obsahující prvotřídní ingredience v podobě supertenkého těla, hodnotných materiálů, vynikajícího displeje, dobrého výkonu a schopného fotoaparátu. Přidejte k tomu příznivou cenu pod 10 tisíc korun a obrovské finance v marketingu (Huawei v České republice svůj Ascend P6 představoval velkolepě s desítkami hostů ve Španělském sále Pražského hradu, kde jistě nájem není nízký), a máte velmi zajímavý koktejl, který by se mohl hodně dobře prodávat. Opravdu tomu tak bude nebo jde o pozlátko s mnoha ale? To odhalíme v dnešní recenzi.

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér do sítě s USB konektorem
  • micro USB kabel pro nabíjení a spojení s počítačem
  • stereo headset s peckovými sluchátky, tlačítkem pro přijetí hovoru a mikrofonem
  • silikonové pouzdro
  • brožurky a manuály
Huawei Ascend P6 v dodávaném pryžovém pouzdře

Už samotné balení je provedeno hodně exkluzivně. Za textilní provázek lze vysunout vnitřní obsah sněhobílé krabice, ve které se úhledně v krabičkách skrývá naskládané příslušenství. Mezi ním překvapí a potěší zejména pevné silikonové pouzdro v barvě telefonu, které lze navléct na přístroj a ochránit jej před pády.

Technické parametry Huawei Ascend P6

Kompletní specifikace
Konstrukce132,6 × 65,6 × 6,2 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei K3V2E, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:22 hodin
Dostupnostzáří 2013, 9 990 Kč

Huawei Ascend P6 – videopohled

Design a konstrukce: etalon mezi telefony

Ascend P6 prostě má wow faktor. Je to jeden z mála telefonů s Androidem a telefonů vůbec, který se mně, i většině lidem z mého okolí, prakticky bezvýhradně líbí. Je neuvěřitelně tenký, pouze 6,2 milimetru, a i přes hodnotné kovové materiály všude, kam se jen podíváte, je také velmi lehký. 120 gramů je hodnota, o které si může nechat zdát kdejaký plasťák s menšími rozměry. Zpracování je ale to, oč tu běží, a Huawei se opravdu snažil, aby byl první dojem skutečně bezvýhradně pozitivní. A on je. V přímém porovnání působí Huawei vedle iPhonu stejně hodnotným a ušlechtilým dojmem, akorát s tím rozdílem, že Huawei stojí prakticky polovinu. A to je už co říct.

Design kovového těla je špičkový, zpracování výborné

Kov na boku, kov vzadu, sklo vepředu, skvělý design a prvotřídní zpracování, to je opravdu ideální kombinace. Při pohledu zboku může mnoho z vás oprávněně namítnout podobnost s iPhonem. Boční lišty s broušeného hliníku se zabroušenými skosenými hranami jsou opravdu prakticky identické jako na jablečném telefonu, dokonce i ty plastové předěly mezi anténami jakoby Applu z oka vypadly, jen jsou trochu méně pečlivě zahlazené. Stalo se mi opravdu mnohokrát, že si někdo při pohledu zboku telefon spletl s iPhonem, což už samo o sobě něco značí. Zde ale veškerá podobnost končí a jinak si jde Huawei vlastní cestou.

Výrobce uvádí na trh tři barevné varianty. Bílá je klasická prudce elegantní stylovka, která vypadá skutečně výborně, konzervativnější černá vypadá možná ještě luxusněji a zejména ženy pak osloví pastelově růžová varianty. Ve stejné barvě jsou vždy vyvedena nejen přední a zadní část telefonu, ale i boční kovový rám a dokonce i sluchátka nebo silikonový kryt k telefonu. Telefon má přísně hranaté a elegantní tvary vyhotovené takřka výhradně z kovu. Přední stranu pokrývá rozměrný 4,7palcový HD displej, přičemž v části nad ním najdeme nenápadný reproduktor a stejně tak nenápadný přední fotoaparát, který má ale rozlišení neuvěřitelných 5 megapixelů. Pro focení (nejen) profilových fotek s vyšpulenou pusou na Facebook ideální. Nad displejem dále nalezneme praktickou LED diodu, která kromě stavu baterie signalizuje i zmeškané události.

Telefon nemá na přední straně žádná tlačítka, ovládá se totiž jen skrze displej. Pod hrdým logem Huawei pak nalezneme jednu z mála plastových a zároveň kulatých částí na telefonu. Plastový půlkruh zabíhá až na zadní stranu a je mírným odlišujícím prvkem od zmiňovaného iPhonu. Z fotek to možná není patrné, ale po obrubě přední strany, mezi sklíčkem displeje a bočním kovovým rámem, je tenký plastový pásek. Zde mají tendenci se zdržovat a zalézat nečistoty a vzhledem k měkkosti daného plastu jsme zde za dobu testování nalezli dva malé vrypy.

Na druhou stranu boky telefonu jako by jablečnému produktu z oka vypadly, akorát s tím rozdílem, že Huawei je o poznání tenčí. Se svými 6,2 milimetry je to ostatně nejtenčí telefon na našem trhu, tenčí než takový Alcatel One Touch Idol Ultra, a to Huawei nesahal ve výbavě k žádným kompromisům. Vyrobit takto tenký a lehký telefon se špičkovou výbavu je hodně technologicky náročné a už zde Huawei dokazuje, že nemíní ani v konstrukci telefonů hrát žádné druhé housle a zavedené konkurenty nechává na míle vzadu. Broušený hliník s diamantem broušenými hranami skrývá sloty pro microSIM a microSD kartu, klávesy pro regulaci hlasitosti a na pravé straně ideálně umístěné vypínací tlačítko. Také klávesy na boku jsou řemeslně špičkově zpracované. U bílé a růžové varianty navíc diamantem řezané stříbrné hrany boků a kláves vyniknou mnohem více, v kontrastu s barvou rámu, u černé mají prakticky stejnou barvu.

Na horní straně objevíme microUSB konektor a ve spodní části levé strany neprakticky umístěný 3,5mm Jack. Ten bych uvítal spíše nahoře nebo dole. Pokud máte masivnější konektor u sluchátek, může být nošení v kapse pak poměrně problém. Designovou zvláštností a zároveň praktickou pomůckou je kovová záslepka 3,5 mm konektoru, která slouží zároveň jako trn pro otevření slotu pro microSIM a microSD kartu. Pokud ale často posloucháte hudbu a nevyměňujete karty, nechte trn raději doma, není totiž k tělu nijak přichycen.

Záda telefonu jsou opět kovová, s efektním broušeným vzorem, který propůjčuje kovu zajímavou strukturu a nejsou tak zcela hladká. Bohužel se ale snadno poškrábou a udělat na nich i poměrně výrazné vrypy není při běžném nošení v kapse a pokládání na stoly problém. Co mě zamrzelo je fakt, že po zhruba dvou a půl týdnech přestal zadní kryt na jednom místě ideálně držet a mírně se prohýbá a vrže. Běžně si toho moc nevšimnete, ale zamrzí to. Je tak otázka, zda i po několika měsících bude konstrukce pevná nebo se budou stávat stále častěji podobné neduhy. Zadní kryt pochopitelně není snímatelný a k baterii se nijak nedostanete. Zarmzí fakt, že si výrobce nedal tu práci s integrací NFC antény. Ta mohla být klidně umístěna například ve spodní plastové části.

Celkově lze konstrukci telefonu až na drobnou minelu u zadního krytu bezvýhradně pochválit. Design je špičkový, použité materiály taktéž a zpracování snese ta nejpřísnější „iPhoní“ měřítka. Připočítejte k tomu extrémní tenkost a nízkou hmotnost a máte tu něco, co zde v kategorii telefonů pod deset tisíc korun jednoduše dosud nebylo. To se Huawei povedlo a už v první kapitole recenze výrazně získalo naši pozornost. Jak si povede dál?

Ružová barevná varianta osloví zejména dámy

Baterie a výdrž na jedno nabití: syntetická teorie vs. krutá realita

Honba za úzkým pasem, který by P6ce mohla i Twiggy závidět, většinou vede k nelichotivě malé kapacitě akumulátoru. I do takto tenkého těla se podařilo Huawei zakomponovat kapacitu 2000 mAh, což je podobná kapacita, kterou disponují jiné telefony s HD displeji. Jak ale víme, u Huawei je často kamenem úrazu tovární procesor, který je energeticky náročnější, než konkurence. Vzpomeňme na Ascend D2, který i přes 3000mAh dosahoval v praxi horší výdrže, než konkurence s mnohem menšími kapacitami akumulátoru.

I do takto tenkého těla se vešel akumulátor s kapacitou 2000 mAh

Je nutné rovnou říci, že výdrž baterie rozhodně není silnou stránkou P6ky, spíše naopak. I když, jak se to vezme. Hodně totiž závisí na tom, jak telefon používáte. Projevuje se tak zřetelně opět fakt, že tovární procesor od Huawei stále není tak energeticky vyzrálý a úsporný jako konkurence. Pokud telefon používáte minimálně, pouze občas zkontrolujete e-maily, vyřídíte hovor, rychle prolétnete Facebook nebo pošlete zprávu, vydrží telefon i dva dny. Jakmile na něm ale začnete pracovat nebo ho více využívat, letí energie rapidně dolů, znatelně rychleji než u konkurentů. Například půlhodinové obyčejné vyřizování e-mailů bez dalších aktivit vyždímá baterii klidně i 20 % a pokud jsem telefon používal jako primární pracovní a běžně ho používal, včetně desítek minut hovorů, SMS a zpráv na Hangoutu, prohlížení zpráv na Feedly a vyřizování e-mailů, dožadoval se telefon nabíječky už po zhruba 6-7 hodinách používání, běžně tedy už kolem druhé, třetí odpoledne.

Správce napájení

K dispozici jsou také šetřící režimy, které podtaktují procesor a u vypnutého displeje například zamezí aplikacím přístup k síti. Získáte tedy několik hodin k dobu, telefon vás ale na nové události vyjma hovorů a SMS zpráv neupozorní. Úspora není tak signifikantní a telefon je ještě pomalejší, než normálně a já jsem tak telefon používal raději celou dobu v režimu normální. Hodí se ale možnost zamezit ve správci napájení některým aplikacím běžet na pozadí.

Ani v syntetických testech si telefon nevedl nijak dobře a spadá do podprůměru. Telefon byl přihlášen do 3G sítě s plným signálem, byl připojen na zabezpečenou Wi-Fi a streamoval přes ni video se 720p rozlišením se zvukem vedeným do sluchátek s poloviční hlasitostí. K vypnutí došlo v průměru po 300 minutách, což je mimochodem takřka stejný výsledek, jako u modelu Ascend D2 s FullHD displejem a o 1000 mAh větší baterií. Změřili jsme také průměrnou dobu nabíjení. Na 80% procent stačí telefonu 100 minut, k nabití do plného stavu si vyhraďte zhruba dvě a půl hodiny.

Zvuk: mezzoforte

Spíše do průměru spadá hlasitý hudební přednes telefonu. Reproduktor na zadní straně je spíše podprůměrně hlasitý a kvalitu lze zařadit do šedého telefonního průměru, zejména chybí basy. Dodávaná pecková sluchátka také nijak nezaujmou, doporučuji samozřejmě obratem připojit svá vlastní. Hudební přednes do kvalitních sluchátek je pak nadprůměrný, těšit se můžete na hutné basy a výrazné výšky, které jsou však na vyšší hlasitosti už někdy zkreslené, trochu se ztrácejí i středy. Celkově ale budete se zvukovým přednesem spokojeni, pokud tedy nejste audiofilové. Ani do sluchátek není zvuk na maximum moc hlasitý, a pokud nemáte dokonale tlumící špunty, můžete mít například v metru nebo rušné ulici problém s nedostatečnou hlasitostí stejně jako já. Já osobně jsem například měl nastavenou permanentně maximální hlasitost, a to v kanceláři nebo doma.

Reproduktor na zadní straně není příliš hlasitý

Displej: HD kvalitka

Huawei odolal pokušení zakomponovat do telefonu FullHD displej a i díky tomu jsme se dočkali tak příznivé cenovky. 4,7palcový displej nabídne HD rozlišení 1280 × 720 pixelů, což ve výsledku znamená velmi hezkou jemnou 312 ppi. Takové rozlišení není v dané cenové kategorii samozřejmostí a Huawei zde září. Displej je totiž nejen jemný, ale také velmi kvalitní. IPS technologie zde konkrétně znamená špičkové pozorovací úhly a věrné barvy, barevné podání displeje si můžete upravit ale i sami. Co hodně potěší a u mnoha výrobců stále není samozřejmostí je zvýšena citlivost displeje, kterou pokud zapnete, můžete v zimě ovládat displej i v rukavicích.

HD displeje se opravdu povedl

Při maximálním jasu je displej i bez problémů dobře čitelný i na přímém slunci. Regulace jasu probíhá automaticky, i když k práci čidla mám trochu výhrady. Často je nastaven nižší jas, než by bylo potřeba a venku jsem si často musel jas ručně vytáhnout na maximum. Je ale nutno uznat, že například ve tmě zvolí telefon vzorně nejnižší jas tak, aby vás displej neoslňoval. Na zmeškané události upozorňuje také dioda. Není sice nijak silná a v denním osvětlení ji možná občas přehlédnete, ale svou práci většinou zastane dobře. Dokáže také upozornit červenou barvou na vybitou baterii.

U displeje lze změnit teplotu barev

Hardware a výkon: malá domů

Huawei Ascend P6 není výkonově rozhodně žádné ořezávátko. Výrobce se nespoléhá na čipsety věhlasných výrobců jako je Qualcomm, ale i do Ascendu P6 instalovat svůj vlastní tovární čipset s označením K3V2E, tedy mírně vylepšenou verzi oproti K3V2, kterou jsme mohli najít v modelu Ascend D2. Čipset obsahuje čtyřjádrový procesor s taktem 1,5 GHz, výkonu by tedy měl mít telefon na rozdávání. Vhod přijdou také 2GB RAM, ze kterých je po startu volných královských 1,3 GB, takže si můžete pouště mnoho náročných aplikací i her současně bez toho, aby se vám staré aplikace ukončovaly.

Jak už jsem popisoval v sekci ohledně výdrže a baterie, nepatří čipset k těm nejúspornějším a pokud po něm něco chcete, ždímá baterii poměrně slušně. Jak je to s výkonem prozradí následující benchmarky. Například z Antutu nebo Smartbench je vidět, že se surovým výkonem telefon může rovnat přibližně loňskému HTC One X, na letošní čtyřjádra se ale nechytá a například Google Nexus 4 nebo dnešní vlajkové lodě jsou zcela někde jinde a i přes 4 jádra je procesor jednoduše méně výkonný. Graficky bohaté závody Real Racing si ale zahrajete relativně bez problémů, i když snímková frekvence ve scénách s více auty není ideální a hra se mírně seká, to samé platí také pro Asphalt 7 Heat. Jak to pak vypadá v praxi při klasickém používání, se dozvíte v následující kapitole.

Výsledky benchmarků ukazují, že Ascend P6 je na nebo pod úrovní loňských čtyřjader

Pro vaše data je připraveno úložiště o velikosti 8GB, alespoň tedy podle výrobce. Reálně máte po prvním zapnutí telefonu k dispozici 4,7GB paměť, ze které můžete využít zhruba 4,2 GB pro vaše aplikace a multimédia. Telefon i přes své extrémně štíhlé tělo nepostrádá slot pro paměťové karty, které se opravdu hodí. Telefon podporuje microSDHC karty do velikosti 32 GB. Zkoušeli jsme také dvě různé microSDXC karty s kapacitou 64 GB a telefon je nerozpoznal. Určitě vás potěší informace, že si hry a aplikace můžete přesouvat na paměťovou kartu a uvolnit si tak vnitřní paměť. Vzhledem k tomu, že některé dnešní hry mají i více než 1 GB, se to opravdu hodí.

Telefon podporuje také funkci USB host, stačí tedy přes redukci připojit například USB flash disk a skrze vestavěného správce souborů můžete kopírovat data z/do vnitřní nebo externí paměti.

Uživatelské prostředí: emoce z Emotion UI

Huawei Ascend P6 je dalším telefonem značky, který zahodil klasický koncept Androidu a přijímá zcela přepracované prostředí nadstavby Emotion UI verze 1.6, která běží na Androidu verze 4.2.2. Tuto nadstavbu jsme měli možnost vidět například i u modelů Ascend D2, Ascend Mate nebo Ascend P1, takže pro vás určitě nebude překvapením zjištění, že telefon přejímá koncept z iOS a zcela eliminuje hlavní menu se seznamem aplikací.

Všechny widgety a ikonky aplikací, které si můžete i jednoduše přetažením na sebe složkovat, máte umístěny na pohotovostních obrazovkách. Přidávání widgetů je snadné, stačí podržet prst na prázdném místě a vybrat si z nabídky, kterou tvoří až na pár výjimek, které přidal Huawei, widgety přímo od Googlu nebo doinstalovaných aplikací. Úvodní obrazovku zabírá jeden velký widget od výrobce s názvem Huawei Me, který sdružuje několik užitečných funkcí. Naleznete zde kromě hodin a aktuálního počasí také ovládání hudebního přehrávače, dva oblíbené kontakty a fotogalerii obrázků z vámi vybraného alba. To je však pouze výchozí zobrazení, vy si můžete tento megawidget upravit k obrazu svému a místo obrázků si například přidat více kontaktů a vše si přeskládat k obrazu svému. Velmi šikovné.

Pozor si dejte na velmi snadnou cestu, jak odinstalovat aplikace. Pokud ikonku vezmete a přesunete nahoru do koše, je aplikace rovnou odinstalována. Měnit si můžete i přechody mezi domovskými obrazovkami, kterých může být maximálně devět. Je libo změnit vzhled celého prostředí? Není problém. Stačí vstoupit do aplikace motivy, kde jich je přichystaných 6, a můžete si je ještě dále upravovat. Líbí se vám růžové téma, ale růžové ikonky vás už tak moc neberou a radši byste hnědé, není problém.

Podoba multitaskingu, zamykací obrazovky a výběr přechodů a widgetů

Zamykací obrazovka bohužel moc chytrosti nepobrala, u většiny témat můžete telefon pouze odemknout nebo spustit fotoaparát, na nějaké widgety, které už Android 4.2 i na zamykací obrazovce umí, zapomeňte. Některá témata ale obsahují jiný způsob odemykání a dovolují spustit ještě další dvě aplikace. Pochválit musím vysouvací horní lištu, ve které nalezneme i zástupce často používaných funkcí, které si můžete i přizpůsobit. Vytknul bych ale rychlost stahování lišty, která je dost líná a když zareaguje, ještě to chvíli trvá, než se pak stáhne. V notifikační liště se zobrazuje i miniwidget při přehrávání hudby nebo při poslouchání rádia. Pomocí tlačítka v horní části se rovněž dostanete přímo do nastavení.

Hodně zajímavá a užitečná je aplikace správce oprávnění. Zde můžete například jednotlivým aplikacím zakázat přenos dat přes mobilní síť nebo jednotlivě nebo globálně zakázat odesílání push správ do notifikačního centra. To ale není všechno. Přehledně zde vidíte, které aplikace mají například přístup k vašim kontaktům, kalendáři nebo poloze a jednotlivě opět oprávnění odebrat.

K dispozici je řada témat

Ocenit musím také profily, které přepínáte pomocí horní lišty a následně velkého animovaného otočného kola. U každého profilu si můžete nadefinovat, jaké bezdrátové funkce budou aktivní, jas displeje, režim a typ vyzvánění a mnoho dalšího. Přidat si můžete i své vlastní.

Praktické jsou vyzváněcí profily, které lze podrobně nastavit

Vyladění je naprosto esenciální u každého smartphonu a je to disciplína, kde ztroskotají i mnozí renomovaní výrobci. Jak je na tom Huawei? Průměrně. Telefon je celkem rychlý, animace plynulé a nic vás většinou nezdržuje, to ale pouze u nenáročného používání. Pokud telefonu naložíte, přepínáte z aplikace do aplikace a různé aplikace spouštíte po sobě, je plynulost horší a někdy si i dost počkáte. Při náročném pracovním používání jsem tedy odhalil ve vyladění velké rezervy a na tomto by měl Huawei ještě zapracovat. Také u některých běžných operací se někdy Huawei hodně zpomalí, a to bez jasné příčiny. Někdy se fotografie v galerii načtou za zlomek vteřiny, někdy se načítají rychlostí jednoho snímku za vteřinu. Rychlé není obecně ani přepínání mezi aplikacemi nebo spouštění fotoaparátu. Zde všude má tedy Huawei také ještě rezervy a vyladění by mohlo být mnohem lepší.

Povolte aplikacím jen to, co chcete

Fotoaparát: 8+5 = paráda

Hlavní fotoaparát na zadní straně má pak rozlišení 8 Mpx a je překvapivě schopný v oblasti nastavení i finálních výsledků. Hned na začátek zamrzí absence spouště fotoaparátu, kterou byste mohli aplikaci pro focení rychle zapnout, pak už ale můžete fotit i pomocí tlačítek pro regulaci hlasitosti na boku. Nastavení jako volba ISO, vyvážení bílé, expozice, kontastu a sytosti nepřekvapí, ocenit lze ale funkci pro automatické vyfocení snímku při zachycení úsměvu a hodit se bude i automatické vyhlazování vrásek a „elektronický make-up“. Nechybí režim HDR, který ale nefunguje dobře a snímky nejsou moc hezké, stejně tak mezi funkční výbavou nalezneme panorama, které ale skládá obrázky s viditelnými přechody a celý snímek je poté i lehce zkroucený.

Aplikace fotoaparátu nabízí široká nastavení

Pokud ale zůstanete u základního režimu a budete prostě jen fotit, budete spokojeni. Produkuje snímky s celkem nízkou úrovní šumu, prokreslenými detaily a věrnými barvami a dobře si poradí s makrem (dokonce už od 4 centimetrů). Občas ale byly snímky trochu mdlé, všimnout si lze nižší ostrosti u levého kraje a místy měl telefon problémy s přepaly. Celkově jsou ale denní snímky velmi dobré. Překvapením byly i ucházející noční snímky, kdy se stále telefonu daří držet šum na uzdě.

Fotografie z 8Mpx fotoaparátu jsou nadprůměrné, i když někdy trochu mdlé
Fotky z interiéru také nejsou špatné
V noci je šumu více, ale stále je to únosné

Trochu horší to je s videem, které je natáčeno samozřejmě ve FullHD, někdy ale procesor nestíhá obraz zpracovávat a objevují se záškuby. To platí zejména při aktivní softwarové stabilizaci, kterou jsem musel nechat vypnutou. Zamrzí také, že chybí automatické kontinuální zaostřování. Pokud změníte scénu, musíte na displej tapnout, pokud chcete v průběhu natáčení zaostřit na něco jiného, například blízký předmět, telefon to sám neudělá.

Huawei Ascend P6 (testovací video) – exteriér, 1080p

Huawei Ascend P6 (testovací video) – interiér, 1080p

Huawei Ascend P6 (testovací video) – exteriér, interiér, 1080p

Zatímco běžně zde končíme, Huawei pro nás má ještě jedno překvapení. Přední fotoaparát má totiž rozlišení 5,1 Mpx a snímky, které produkuje, překvapí dobrou kvalitou. Ve spojení s automatickým vylepšováním pleti je Ascend P6 ideálním přístrojem na focení profilovek na Facebook. Stačí vyšpulit pusu, cvak a kvalitní profilovka je tam. Přední kamerku můžete použít samozřejmě také pro video chat, a to v rozlišení 720p.

Fotografie z předního 5Mpx fotoaparátu jsou kvalitní

Huawei Ascend P6 (testovací video) – exteriér, interiér, 720p, přední kamera

Multimediální funkce: zastoupí vše

Co se týče správy a prohlížení fotografií, tak toho Huawei příliš nenabízí. Jeho Galerie na funkce poměrně chudá a je škoda, že nenabízí zobrazení online alb například na Facebooku. Vybrat si můžete zobrazení jednak klasicky podle alb, ale i podle lokality, které nicméně nefunguje příliš dobře a snímky pořízené na stejném místě rozdělilo do několika složek. Dalšími zbývajícími položkami je zobrazení podle času a podle tváře, kde aplikace nejprve proskenuje fotografie a rozpozná tváře, které si můžete otagovat. Celá aplikace je poměrně pomalá, někdy se dlouho načítaly náhledy fotografií a než se po zazoomovaání fotografie zaostří, počkáte si někdy i několik vteřin.

Prohlížeč obrázků rovněž nabízí několik základních úprav. Obrázek můžete otočit, oříznout, doplnit světlo, upravit odlesky, stíny, automatické opravy, aplikovat na něj umělecké filtry nebo upravit barvy.

Galerie, přehrávání videa a Movie Studio

Oproti dřívějším telefonům Huawei je zcela nový hudební přehrávač. Úvodní stránka nabídne velmi elegantní grafiku a přístup k mnoha kategoriím. Kromě možnosti zobrazit klasicky hudbu seřazenou podle ID3 tagů se dostanete i do složek, možnosti přehrát vše nebo zobrazit své oblíbené skladby. K dispozici jsou také 4 styly hudby – smutná, veselá, klidná a energická. Stačí kliknout na ikonku a měly by se vám zobrazit automaticky roztříděné skladby, které pasují k dané náladě. Píšu měly, protože se nezobrazí. Na rozdíl od jiných výrobců, jejichž telefony to dělají automaticky, si zde musíte skladby do jednotlivých kategorií rozřadit sami. Jedná se totiž jen o obyčejné seznamy skladeb, které můžete vymazat a vytvářet si nové.

Při přehrávání si můžete vybrat kromě klasického přehrávání i náhodné přehrávání, opakování seznamu nebo opakování aktuální skladby. V průběhu přehrávání můžete rychle překlikávat mezi obrázkem alba a textem skladby, což je velmi šikovné. Při přehrávání přes hlasitý reproduktor je k dispozici vylepšení zvuku Dolby Digital Plus, pokud zapojíte sluchátka, můžete si vybrat i jeden z mnoha předpřipravených ekvalizérů, vlastní ale chybí. Jak jsem ale už zmiňoval v kapitole se zvukem, telefon hraje slušně a menším problémem zůstává jen nepříliš vysoká hlasitost.

Hudební přehrávač je designově povedený, zamrzí jen absence vlastního ekvalizéru

Pro přehrávání videa žádnou dedikovanou aplikaci v menu nanajdete, své filmy budete muset spouštět přes správce souborů. Ascend P6 si bez problémů poradí s formáty avi, MP4 neboWMV, spustí také MKV videa, a to i v rozlišení 1920×1080 pixelů. Navíc nabízí i podporu titulků, u kterých mu ale místy činí problém česká diakritika. K dispozici je i poměrně povedený, leč jednoduchý program Movie Studio pro vytváření vlastních videí z fotografií nebo více videí. Export je možný i v HD rozlišení a pohrát si můžete na časové ose s délkou jednotlivých sekvencí.

Předinstalovaná hra Riptide GP

Ve výčtu multimediálních funkcí nechybí ani FM rádio, u kterého nás potěšila i funkce časovače automatického vypnutí. Naopak zamrzí absence funkce RDS. Buď ji telefon vůbec nemá, nebo nefunguje korektně, protože u žádné stanice se nezobrazil název nebo další informace. V telefonu je předinstalována také jedna hra, známé závody skútrů Riptide GP. Další hry si můžete stáhnout z Google Play. Pro většinu her má Ascend P6 více než dostatečný výkon, pouze u posledních pecek jako je Ashpalt 7 nebo Reeal Racing 3 zaznamenáte nižší snímkovou frekvenci v náročných scénách. To je ale velký pokrok například oproti Ascendu D2, u kterého byl například Real Racing 3 nehratelný.

Telefonní funkce: přátelé jen ručně

S kvalitou přenosu zvuku při hovoru nebyl žádný problém. Ani já ani druhá strana jsme při hovoru nezaznamenali žádné zkreslení zvuku či jeho plechovost. Platí to i v případě hlasitého odposlechu.

Telefonní seznam se vyznačuje jednoduchým designem v kombinaci bílého podkladu a modrých linek, které oddělují kontakty podle abecedy. Někomu se to může zdát celkem puristické, ale podle mě je díky tomu telefonní seznam přehledný.

Telefonní seznam je hodně jednoduchý, chybí jakékoliv provázání se sociálními sítěmi

U každého kontaktu si kromě několika telefonních čísel a emailových adres můžete přidat celou řadu dalších údajů, jako jsou vztahy, události, adresy, poznámky, ale i profily a individuální vyzvánění. Škoda jen, že telefon nenabízí i synchronizaci a propojení se sociálními sítěmi, jednoduchost je tady až někdy moc velká. Kontakty ani nelze párovat. Potěší implementace některých užitečných gest. Otočením telefonu tak ztišíte upozornění na příchozí hovor, pokud ho zvednete ze stolu, vyzvánění se automaticky ztiší a pokud ho přiložíte k uchu, dojde k automatickému přijetí hovoru, bez nutnosti mačkat jakákoliv tlačítka. To je hodně užitečné.

Zprávy: česky nerozumět

Také zprávy nabízejí, stejně jako telefonní seznam, minimalistický vzhled, ale ani v tomto případě to není na škodu a naopak to přispívá k přehlednosti. Zprávy se jako tradičně řadí do konverzací, které mají podobu barevně odlišených bublin. Doručenky jsou řešeny ikonkou pod textem zprávy. Potěší, že si můžete zvolit i vlastní vyzvánění pro upozornění na příchozí zprávu přímo v telefonu.

Na telefonu se píše pohodlně, škoda jen problémů s českým slovníkem klávesnice

Na psaní si můžete vybrat hned ze dvou QWERTZ klávesnic. Kromě Huawei klávesnice si můžete vybrat i standardní klávesnici z Androidu. U obou telefonů ale ani jedna klávesnice nefungovala správně a i při nastavené češtině podtrhávala všechny slova červeně jako neznámá, a nefungovaly automatické opravy, přitom slova se v liště navrhovala korektně v daném jazyce. Snad to výrobce co nejdříve opraví. Potěší možnost přepnout se na alfanumerickou klávesnici a u SMS zpráv vzorné počítání znaků.

Email a Gmail

Co se týče emailových stránek. Tak zde není nic nového. Pro Gmail máte k dispozici stejnojmennou aplikaci. Pro ostatní poskytovatelé emailů je zde přeinstalovaný klient, který si poradí s protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. Pro uživatele sociálních sítí si Huawei připravilo předinstalovaný klient pouze pro Google+, ostatní si musíte stáhnout z Google Play.

Organizační funkce: výborný kalendář i správce souborů

Základem organizačních funkcí je kalendář, který ve všech režimech zobrazení maximálně využívá celou plochu displeje. Kromě agendy, kde se roluje vertikálně, se v ostatních zobrazení, tedy den, týden či měsíc, jednoduše pohybujete časem tahem prstu doprava nebo doleva. K dispozici je i roční zobrazení a pochválit musím i vzorné zobrazování událostí v dolní části displeje i při zobrazení měsíce a možnost vyhledávat v kalendáři, a to třeba i hlasem. Samozřejmostí je synchronizace s Google ma podpora více kalendářů.

Od aplikace na poznámky toho příliš nečekejte. Zvládnou maximálně uložit zadaný text, potěší ale elegantním kabátkem. Ascend P6 však má předinstalovanou i plnohodnotnou verzi kancelářského balíku Kingsoft Office, která nenabízí pouze prohlížení dokumentů, ale i jejich plnou editaci a vytváření nových.

Z dalších organizačních funkcí nechybí budík s buzením v určité dny, světový čas, stopky, odpočet času, kalkulačka a diktafon. Ten nahrává stereo zvuk a výsledný záznam je nadprůměrně kvalitní, stejně jako u Ascendu D2. Toto je silná stránka telefonů Huawei. Uložené soubory si prohlédnete ve správci souborů, kde v záložkách přepínáte mezi vnitřní pamětí telefonu a SD kartou. Správce souborů překvapí také možností soubory zazipovat a přidat do archivu, což je málo vídaná funkce, která se může mnohdy hodit.

Editor Office souborů se povedl

GPS a navigace

Ve výbavě nechybí GPS s podporou A-GPS. Polohu však můžete dále zpřesnit i informacemi o Wi-Fi. S přesností a rychlostí GPS jsem neměl problém, při teplém startu s asistencí je poloha nalezena během jednotek sekund, při studeném startu a bez asistence je také doba obstojná, do 20 vteřin je poloha nalezena.

Google Mapy nepřekvapí, jsou velmi kvalitní, ale pro jejich používání musíte být on-line

V základní výbavě máte pro navigování k dispozici předinstalované mapy od Googlu. Pokud byste však chtěli zcela off-line navigaci například na zahraniční dovolenou, tak vám nezbyde než sáhnout po některé z placených navigacích v Google Play. U Google map totiž musíte být při navigaci on-line a do paměti si nelze uložit příliš velké množství výřezů map. Ty nepokryjí například ani celou Českou republiku a v mnoha zemích nefunguje možnost off-line výřezů vůbec.

Data a internet

Po datové stránce nabízí Ascend P6 rychlá mobilní data HSDPA s maximální rychlostí stahování 21 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí 5,76 Mb/s. Kromě toho samozřejmě nechybí ani Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n s funkcemi dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA nebo Wi-Fi hotspot. Přímo v hudebním přehrávači máte například možnost nechat přehrávat aktuální skladbu na některém DLNA zařízení v síti. Funguje to spolehlivě a rychle. Citlivost Wi-Fi je dobrá a porovnatelná s jinými telefony.

Výborný správce souborů

Z dalších technologií pro bezdrátový přenos dat nabízí Ascend P6 samozřejmě i Bluetooth, co však potěší je fakt, že výrobce použil i energeticky nenáročnou verzi s 4.0 LE. Co hodně zamrzí je fakt, že Ascend P6 neobsahuje čip NFC, který by už u takto drahých telefonů měl být samozřejmostí.

K počítači můžete připojit telefon samozřejmě i přes microUSB 2.0. Telefon lze připojit jako multimediální přehrávač jako jiné Androidy, paměťová karta se ale může připojit v režimu Mass Storage, což se zejména na starých počítačích může hodit. microUSB konektor podporuje i funkci USB Host. Škoda jen, že výrobce nepřidal do balení i redukci na USB. Sice se nejedná o pro uživatele o nepřekonatelný výdaj, ale bylo by to příjemné. Uspěli jsme s připojením několika druhů flash disků a telefon dokonce korektně zobrazil i obsah externího harrdisku.

Prohlížeč Android a vyspělejší, ale pomalejší Google Chrome

Co se týče prohlížení internetu, tak i Ascend P6, jak je v poslední době u přístrojů s Androidem dobrým zvykem, nabízí předinstalované hned dva internetové prohlížeče. Kromě základního androidového zde najdete i Chrome.

Oba prohlížeče nabízí solidní možnosti prohlížení, o poznání rychlejší je ten vestavěný. Jak je u Google Chrome zvykem, je tento prohlížeč náročnější a u Ascendu P6 to není úplně ideální zážitek. Tu a tam se neotevře odkaz, na který jste klikli, vykreslování stránek trvá delší dobu a tak podobně. Určitě ale nelze Chrome označit za pomalý, jen je pomalejší, než výchozí prohlížeč. Pro Chrome ale hovoří jeho provázanost s Chromem na desktopu s možností otevřít si rychle všechny záložky a přenesení loginů i dalších do polí vyplňovaných textů z počítače.

Závěr a zhodnocení: start nové éry

Nebudu chodit kolem horké kaše, Huawei Ascend P6 se povedl. Má sice své neduhy, ale klady určitě převažují. Hlavní ale je, že je ideálním nástrojem pro změnu vnímání značky Huawei u široké veřejnosti. Ascend P6 je pionýrem s tou správnou výbavou, který navíc výborně vypadá. Vzhled je největším lákadlem, tahákem a plusem novinky. Krásné kovové tělo s do detailu zpracovanými prvky doplněné o extrémní štíhlost, která ale neznamená kompromisy ve funkční výbavě – to je výborný koktejl. Málokterý telefon na trhu vypadá takto dobře, a v této cenové kategorii už je jich opravdu jako šafránu. Telefon potěší nejen vzhledem, ale i výborným displejem, který lze ovládat i v rukavicích a kvalitními fotoaparáty.

A negativa? Mimo absence NFC se v podstatě odvíjejí od továrního čipsetu, který jednoduše není tak výkonný a úsporný, jako konkurence. Telefon se tak nemůže chlubit nijak dobrou výdrží na jedno nabití a u nejnáročnějších her mu trochu dochází dech. Výkon při běžném používání také není něco, za co bychom mohli Huawei pochválit a často si na něco počkáte. Minimálně tento poslední neduh se ale dá zodpovědnými aktualizacemi odstranit. Kromě těchto mínusů tu máme ale jinak velmi povedený přístroj, který je za cenu pod 10 tisíc Kč vhodným adeptem pro všechny, kteří hledají výborně vypadající a kvalitní telefon, který není drahý a nabídne výbavu bez kompromisů. Ascend P6 opravdu znamená zahájení nové éry výrobce a pokud bude v podobném stylu pokračovat i dál u nejvybavenějších nebo naopak levnějších telefonů, může se Huawei těšit na mnoho úspěchů.

Konkurence:

Startovací cenovka nového Huawei Ascend P6 je hodně atraktivní a konkurenceschopná. Mít exkluzivně vypadající telefon s HD displejem a špičkovou výbavou pod deset tisíc korun je hodně dobrá koupě. Na druhou stranu konkurence zde je, a ne malá.

Velkou konkurencí budou loňské vlajkové lodě Samsung Galaxy S III, HTC One X nebo Sony Xperia T. Ani jeden z telefonů ale nenabídne tak atraktivní design a kvalitní materiály, na druhou stranu se mohou pochlubit NFC a lepší výdrží na jedno nabití, často přinesou i zajímavé funkce navíc. Konkurentem může být také Google Nexus 4, který seženete už za 8 tisíc Kč. Navíc nabídne výrazně plynulejší chod a NFC, na druhou stranu se nepovedl fotoaparát a výdrž baterie také není nijak dobrá.

Galaxy S III, One X+, Optimus 4X HD a Nexus 4

Konkurence číhá také ve stáji Windows Phone 8, kde se například Nokia Lumia 920 se prodává za cenu pod 9 tisíc Kč, Samsung ATIV S za 9 tisíc Kč a HTC 8X pak dokonce pod 8 tisíc Kč. Všechny zmíněné telefony nabídnout nabídnou navíc NFC a lepší výdrž baterie, nechybí také HD displej, zpracováním je na tom opět lépe Huawei.

Nokia Lumia 920, Samsung ATIV S a HTC 8X

Pokud bychom nehleděli na cenu, ale jen na styl, je vážným konkurentem Huawei Ascend P6 také Apple iPhone 5 nebo 5S, který se ale prodává za cenu od 16 tisíc Kč výše a nabídne přitom srovnatelnou výbavu. Hledáte-li dobře vypadající kovový telefon, může vás zaujmout Nokia Lumia 925 za 11 500 Kč nebo špičkové HTC One za cenovku kolem 15 tisíc Kč, případně pak Sony Xperia Z1, jejíž cenovka je ještě výše.

Kovoví konkurenti: Nokia Lumia 925, Apple iPhone 5S, HTC One a Sony Xperia Z1
huawei-ascend-p6
Klady
  • silikonové pouzdro součástí prodejního balení
  • notifikační LED dioda
  • 5Mpx fotoaprát na přední straně
  • extrémně tenké tělo, přitom bez kompromisů ve výbavě
  • špičkový design, materiály a konstrukce
  • vyzváněcí profily, aplikace pro správu přístupů aplikací
  • kvalitní přední 5,1Mpx fotoaparát
  • schopný 8Mpx fotoaparát
  • displej lze ovládat i v rukavicích
  • kvalitní organizační funkce
Zápory
  • horší výdrž baterie na jedno nabití
  • kovová záda se snadno poškrábou
  • nepraktické umístění 3,5mm Jacku na levé straně
  • chybí NFC
  • chybí RDS u FM rádia
  • hůře fungující HDR a režim panorama
  • horší kvalita natáčeného videa, které se někdy seká
  • místy horší výkon a horší optimalizace prostředí
  • nefungující český slovník u qwerty klávesnice
  • telefonní seznam nelze provázat se sociálními sítěmi
Diskuze ke článku
GLum
U jednoho z těch obrázku mám dojem, že je to iPhone 4/4S
Matisek
mám takú otázku ... Ascend P6 alebo Xperia SP ? ... :D
Stanley008
Dobry den,
nema niekto informacie ci bude aj u nas a nie len v Cine dostupna aj DUAL Sim verzia tohto telefonu?... Za pripadne info dakujem.
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Musím konstatovat, že jsem si ho šel prohlédnout a tak pěkný telefon už jsem dlouho neviděl. A ten displej... Naprosto nádherný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze