Huawei Ascend G600
recenze

Huawei Ascend G600

Nadějný Číňan

Ascend G600 je papírově výkonným zástupcem střední třídy. Dvoujádro, velký a kvalitní 4,5palcový displej, stereo reproduktory, slušná kapacita baterie 1930 mAh nebo Android 4.0 Ice Cream Sandwich - to vše vypadá za cenovku 7 500 Kč velmi lákavě. Bude se jednat o nejlepší zařízení střední třídy? Není v tom někde háček?

Úvod

Ascend G600 při svém představení vypadal jako ideální telefon. Podle prezentačních snímků jsme viděli líbivý telefon a v technických specifikacích zaujala lákadla v podobě 8 megapixelového fotoaparátu s BSI senzorem, stereo reproduktorů, 4,5 palcového IPS displeje, NFC nebo Androidu 4.0. V dané cenové kategorii se G600 zdá jako ideální telefon se skvělým poměrem ceny a výbavy. Není ovšem předčasné se radovat? Kdo se jen trochu vyzná v mobilním světě, tak ví, že specifikace a použitelnost v praxi či realita se od sebe často liší. Jaký tedy model G 600 je? Dostojí slibům a splní vysoká očekávání nebo jej srazí závažné chyby? To odhalíme v dnešní recenzi.

Huawei Ascend G600 - oficiální fotografie

Technické parametry Huawei Ascend G600

Kompletní specifikace
Konstrukce134 × 67,5 × 10,5 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 930 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 1:59 hodin
Dostupnostlistopad 2012, 7 990 Kč

Huawei Ascend G 600 – videopohled

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíjecí adaptér
  • baterie
  • pecková sluchátka
  • datový a nabíjecí microUSB
Prodejní balení zahrnuje jen to nejzákladnější příslušenství

Design a konstrukce

Vzhled nijak zvlášť nezaujme, jedná se o designově neutrální a obyčejný smarthone s hranatými proporcemi. Huawei se snaží vzhled ozvláštnit alespoň stříbrnou, bohužel plastovou, linkou po obrubě přední strany, jinak se ale jedná o klasický plasťák. V prodeji je v bílé a černé barevné variantě, přičemž obě máme v redakci a můžeme tak porovnat odlišné konstrukce. Zatímco bílá varianta je vyrobena z hladkého a lesklého plastu s metalickým efektem, který je náchylný na poškrábání, nudnější černá má zadní kryt z matného, mírně měkčeného plastu, který odolává ostrým předmětům lépe.

V ruce se zařízení příliš dobře nedrží, mohou za to větší rozměry i horší ergonomie

Telefon nelze v ani jedné barvě označit za nějakým způsobem zajímavý a opravdu jde další dotykový kvádřík, který neurazí, ale ani nenadchne. Zatímco bílá barevná varianta si ještě drží jakž takž punc elegance, černá je opravdu jen šedá myš, kterou každý přehlédne. Obě varianty se poměrně úspěšně brání otiskům prstů, přičemž černá se díky měkčeným zádům příjemněji a jistěji drží.

U bílé varianty jsou záda tvořena laciným kusem plastu, který za chvilku nese nepěkné škrábance. Černá varianta má záda z měkčeného a lépe působícího plastu.

Co se velikosti týče, není Huawei Ascend G600 žádný kolibřík, ale pořádný kus telefonu. Porovnali jsme jej s jinými zařízeními, která jsou vybavena větším 4,7 palcovým displejem a Huawei jim zdárně konkuroval, ba co víc, svou tloušťkou je i předčil. Proporce 134 × 67,5 × 10,5 milimetrů jsou zkrátka nadprůměrné, zejména pak tloušťka 10,5 milimetrů. V ruce se telefon kdovíjak dobře nedrží, větší rozměry jsou znát a hledáte-li kompaktní a do ruky dobře padnoucí telefon, poohlédněte se jinde. I některé telefony s větším displejem se drží lépe, například takový Galaxy S III s oblými boky padne do ruky o poznání pohodlněji.

Musíme si však uvědomit, že v této cenové kategorii se ještě hon za co nejtenčím přístrojem nekoná a za hubenější přístroje si musíte připlatit. Pochválit musím hmotnost 110 gramů, která je na takto velký telefon překvapivě nízká. Vzhledem k velikosti je šikovné umístění vypínací klávesy na pravém boku v horní části. Nemusíte tak prst natahovat až na horní hranu, jako u některých výrobců.

Optika fotoaparátu je vyvýšená nad úroveň zadního krytu, hrozí tak její snadné poškrábání

Telefon má výměnný zadní kryt, díky čemuž se dostanete k baterii. Zadní kryt poměrně dobře drží, a k jeho zpracování nemáme námitek. U bílé barevné varianty, která je používána již déle, se však v některých místech mírně prohýbá a trochu vrže, u dvou novějších kousků se však tento neduh neprojevuje. Těžko říct, zda stejný osud čeká časem všechny kusy, nebo se jedná jen o vadu konkrétního kusu. Každopádně doporučujeme konstrukci vašeho případného favorita v obchodě před koupí vyzkoušet.

Většinu přední části zabírá, zcela překvapivě, displej. Aby ne, má 4,5 palce, což už není vůbec málo. V horní části mezi proximity senzorem a přední kamerou o rozlišení VGA potěší praktická notifikační dioda. Ta je poměrně výrazná a došlou zprávu či událost nejde jen tak přehlédnout. Poblikává zelenou barvou v cca dvousekundových intervalech. Nabíjení telefonu je pak signalizováno žlutou barvou.

Všechny klávesy na bocích jsou součástí zadního krytu. Chybí spoušť fotoaparátu, takže se musíme spokojit s klasickou v podobě klávesy pro vypnutí telefonu a dvojklávesy pro regulaci hlasitosti. Tyto klávesy působí poměrně laciným dojmem a očekávali bychom je spíše u telefonu za 3 tisíce. Jejich plastovost přežiji, ale pocit po stisknutí i jejich vzhled nikoliv. Naopak co výrobce umí, jsou kvalitní dotykové displeje, ale to je již jiná, další, kapitola.

Displej

Použitý IPS displej 4,5 palce s rozlišením 540 x 960 je jedním slovem špičkový. Bílé odstíny jsou skutečné bílé, po celé své ploše je sytost barev nastavena tak, že není potlačena přirozenost barevného podání a pozorovací úhly jsou příkladné. Jediný prostor pro zlepšení vidím v podání černých odstínů, které jsou spíše šedé, ale to je obecný neduh displejů s jinou než OLED technologií. Velmi vysoký je i jas, a s čitelností na slunci jsem prozatím neměl problém. Nechybí ani automatická regulace jasu displeje, kterou mnozí konkurenti nepochopitelně nemají (například Samsung Galaxy S III mini).

Ochrana displeje je zajištěna minerálním nepoškrabatelným sklíčkem. Na konci testování nepozoruji žádný náznak mechanického poškození - žádné škrábance či oděrky. Za displej tedy dostává Huawei celkově jedničku s hvězdičkou a v dané cenové kategorii budete jen těžko hledat lepší. Jas displeje je regulován automatickým čidlem osvětlení.

Zvuk

Jednou za čas se na trhu objeví zařízení, které nabídne stereo reproduktory. Nevím, proč výrobci zejména u špičkových zařízení nezvolí použití kvalitní reproduktorů. Úspora místa? Jiné důvody? Nevím, každopádně Huawei se k problému postavil čelem a vzácné stereo přináší. Na zadní straně jsou zdířky dvou reproduktorů s nápisem DTS. Vzal jsem si na pomoc druhý mobilní telefon s klasickým mono reproduktorem a spustil jsem YouTube video. Zvukový výstup u Huaweie je velmi hlasitý a mezi mobilními telefony jeden z nejhlasitějších, jaký jsem kdy slyšel. Co se kvality týče, jedná se opravdu o špičku a o zvuku z hlasitého reproduktoru tak lze v porovnání s jinými i mnohem dražšími přístroji mluvit v superlativech.

Mnohem důležitější ale je, jak telefon hraje do sluchátek skrze 3,5mm jack. Telefon výrobce Huawei nenabízí většinou příliš hlasitý výstup. Platilo to u modelu Ascend G300, stejná šablona platí i pro Ascend P1 a budu se opakovat i u Ascendu G600. Maximální hlasitost při zapojených sluchátkách by opravdu mohla být vyšší. Dodávaná sluchátka dobře poslouží leda pro nenáročný poslech v ne příliš hlasitém prostředí. Po připojení kvalitnějších sluchátek není zvuk vůbec špatný, nechybí středy ani basová složka, mnohým uživatelům tak bude scházet jen ta vyšší hlasitost. Cestujete-li například často metrem, budete mít s G600kou poměrně problém.

Výdrž baterie

Poměrná dobrá kapacita akumulátoru s hodnotou 1930 mAh by se měla postarat o dlouhý život telefonu. Až ke konci testování se ustálila pohotovostní doba a nyní mi telefon při zapnuté synchronizaci, občasném prohlížení internetových stránek a nenáročné komunikaci skrze SMS nebo Facebook vydrží takřka celé dva dny, přičemž za den odešlu pár desítek SMS a vyřídím několik minut hlasových hovorů.

Při náročnějším používání samozřejmě není problém telefon vybít mnohem rychleji, ale i pokud jsme telefon opravdu intenzivně zatížili a skoro jej nedali z rukou, dalo se na něj spolehnout, že vydrží opravdu celý den. Tím myslím vyjmutí nabitého telefonu z nabíječky v 8 hodin ráno a opětovně připojení k nabíječce v 8 hodin večer hodin. Za výdrž si tedy Huawei zaslouží pochvalu.

zadní stereoproduktory nemají v současné době mezi ostatními telefony konkurenci. Jsou hlasité a jejich zvukový přednes je špičkový

Provedli jsme i standardizované testy měření. Při připojení telefonu k nabíječce se dokázal nabít na 80% za rekordní čas 70 minut, do plného 100% stavu se pak nabil za 119 minut. Při streamování 720p videa z webu pak vydržel průměrných 195 minut, syntetické testy mu tedy příliš nejdou.

Hardware

Ústředním mozkem celého zařízení je dvoujádrový 1,2 GHz S4 Snapdragon Play s grafickým akcelerátorem Adreno 203. S moderními dvoujádry se tento typ procesoru rovnat nemůže, ale pro klasické používání zcela dostačuje. Stejné měřítko platí i pro Adreno 203, které je na půli cesty mezi Adrenem 205 a Adrenem 220 a nijak výkonné není. V porovnání s grafikou Mali-400MP ztrácí. Hledáte-li tak výkonný herní telefon, poohlédněte se jinde. Pokud vás zajímá, jak si G 600 poradil s některými náročnými hrami, prozradíme vám to v kapitole Multimédia.

Operační paměť RAM je kapacity 768 MB. Realita je taková, že celková využitelná kapacita je 622 MB, volná kapacita po zapnutí se pak pohybuje kolem hodnoty 350 MB, což je pro běžné použití naprosto dostatečné. Interní paměť má kapacitu necelé 2,3 GB, což je oproti konkurenci v dané cenové kategorii spíše méně. Stačilo nainstalování několik her a paměť se zaplnila. Naštěstí je přítomen i slot na paměťové karty s kapacitou až 64 GB. Na kartu pak můžete aplikace přesouvat a udržovat tak vnitřní paměť volnou. Některé aplikace totiž na Androidu přesunout nelze nebo část dat ukládají vždy na vnitřní paměť telefonu, takže se co největší možný prostor na vnitřní paměti bude hodit.

Quadrant, SmartBench productivity a games, AnTuTu a Linpack single/multi
Zařízení Quadrant SmartBench 2012 P/G AnTuTu Linpack Single Linpack Multi
LG Optimus L9 3 239 2 153 / 2 120
Huawei Ascend P1 3 120 2 592 / 1 737 5 329 45,34 70,366
Samsung Galaxy Ace 2 2 376 1 787 / 2 453 4 407
Sony Xperia P 2 180 2 312 / 5 512 5 229 37,899 65,989
Samsung Galaxy S II 3 277 1 897 / 3 009 4 380 41,584
HTC Desire X 2 634 5 016
Huawei Ascend G 600 2 813 2 404 / 1 615 6 652 45,291 59,747

Uživatelské prostředí

Prostředí telefonu je „ochuzeno“ o jakoukoliv hutnou grafickou nadstavbu výrobce a v podstatě jde o čistou podobu Androidu 4.0.4 Ice Cream Sandwich s několika vylepšeními. Mezi malé bonusy patří zkratky v notifikační liště (Wi-Fi, Bluetooth, GPS, mobilní data a automatické otočení displeje). Tyto zkratky nejde nahradit jinými zástupci. Dále pak lze kompletně změnit grafiku prostředí pomocí 3 předinstalovaných schémat. Další ale nelze stáhnout. Zapnutí telefonu až po zadání pin kódu je poměrně zdlouhavé a trvá i třicet vteřin. Toto hlemýždí tempo je možné obejít volbou rychlý start telefonu. S aktivací této volby dojde během několika mrknutí k zapnutí telefonu a zobrazení volby pro zadání pin kódu. Rychlé zapnutí má smysl především v tom, že od zapnutí samotného telefonu až po volbu zadání pin kódu uběhne podstatně kratší čas.

Stejně jako na jiných Androidech, i zde je základním zobrazením plocha s několika obrazovkami, na které lze naskládat widgety a zástupce aplikací či funkcí. Maximální počet pohotovostních obrazovek je sedm a uživatel může jejich počet ubrat, ale nelze je navýšit. Zástupci v seznamu aplikací jsou rozčleněny ve vertikálním stylu, jiný režim listování mezi obrazovkami nelze zvolit. Animace i celkový styl jsou opět ztvárněny po vzoru čistého Androidu Ice Cream Sandwich, což je podle nás jedině dobře.

Reakce v prostředí jsou rychlé a svižné, k sekání a zamrzání nedochází. Až na výjimky kdy bylo spuštěno opravdu mnoho aplikací, se telefon nezadýchával. Pokud se zadýchal, tak projevil se tento handicap při vyvolání spuštěných aplikací, kdy aktivace této funkce trvala trochu déle, a také při vstupu do hlavního menu chvíli trvalo načtení zástupců hlavního menu. Celkově je ale svižnost dobrá a většině uživatelů bude při běžném používání naprosto dostačovat.

Prostředí se vyznačuje možností změny témat, nová nadstavba Emotion UI 3.0 prozatím chybí

V celém prostředí jde navolit velikost písma ve čtyřech krocích, takže se telefon hodí i pro osoby s už trochu horším zrakem. Výrobce nabízí možnost aktualizování softwaru pomocí tří cest. První cestou je aktualizace softwaru přímo v telefonu přes technologii OTA. Další cestou je nahrání stažené aktualizace ze stránek výrobce na paměťovou kartu a poslední cestou je provedení aktualizace přes programu HiSuite. Zatím ale nebyla nabídnuta žádná aktualizace.

Multimédia

Hudební prožitek umocňují hned dva hudební přehrávače. Jeden standardní v Androidím stylu nabídne přehledné prostředí a dobrý zvukový výstup, bohužel postrádá ekvalizér. Totéž platí i pro přehrávač Hudba+, který oproti standardnímu zvládne výběr hudebních skladeb i na pomocí procházení složek nahraných na paměťové kartě. Hudba může být přehrávána na pozadí, opakována či zvolena náhodně, což nikoho už nepřekvapí.

Přehrávač Play a přehrávač Hudba +

Videopřehrávač si poradí s videoformáty mp4, 3gp a avi s kontejnery xVid, DivX. Maximální rozlišení je 720p, některá videa ale nebyla přehrávána zcela plynule, zřejmě z důvodu nedostatku výkonu. Raději tak volte rozlišení ještě nižší. Sekalo se také testovací redakční video, které používáme pro testování výdrže telefonů. V několika zahraničních recenzích se lze dočíst o problémech souvisejících s hrami a jejich hratelností. Grafika Adreno 203 je jen o něco málo výkonnější než Adreno 205 a například v porovnání s Mali-400MP je velmi pozadu. Zkusili jsme si tedy zahrát několik her a zjistit, jak na tom je telefon výkonově v praxi. Nejdříve jsme spustili legendární GTA III, přičemž hra sice naskočila, ale po pěti minutách hraní se telefon sekl a totálně zamrzl, pomohlo jen vytažení baterie. Tato situace se opakovala asi pětkrát, bylo to pokaždé, když jsme spustili hru.

Need for Speed Most Wanted

Naopak hra Need For Speed Most Wanted byla dobře hratelná i na nejvyšší detaily a jen sporadicky došlo k seknutí, hratelnost byla přijatelná. Další hra Dead Trigger se na nejvyšší detaily sekala, ale to se týkalo především hlavního menu a špatného vykreslování budov. V samotné hře jsme výrazné sekání nezaregistrovali. Jen občas bylo znát menší zaškobrtnutí. I další hra Asphalt 7 byla slušně hratelná. Grafika je nadprůměrná a v tomhle případě jsme sekání nezaznamenali.

Dead Trigger

Fotoaparát

Novinka disponuje snímačem typu BSI CMOS s rozlišením 8 megapixelů. Díky BSI technologii (Back-side illumination) snímacího čipu by podle technických parametrů měl Huawei G600 nabídnout kvalitnější snímky v horších světelných podmínkách, případně v noci. V možnostech fotoaparátu nalezneme kromě klasického režimu i možnost pořizování panoramatických snímků, HDR režim, různé barevné filtry (šedá, sépia), vyvážení bílé nebo samospoušť. Možnosti tak nejsou vůbec špatné. HDR režim se podílí na zvýšení jasu výsledného snímku, podání barev je neměnné. Realita ukazuje, že nebýt přehnaného šumu, tak snímky ve zhoršených podmínkách budou opravdu vykazovat dobrou úroveň detailů. Bohužel šum zde je, a hodně.

Prostředí videokamery a fotoaparátu

Za denního světla a především dostatku světla jsou fotografie zdařilé a nechybí detaily. V rozích snímků ale dochází k rozmazávání a slévání detailů a Huawei tak má stále co vylepšovat. Jakmile jsou navíc světelné podmínky horší, narůstá enormně, ale opravdu extrémně, šum, který je velmi agresivní a postprocessing jako by postrádal odšumovací algoritmus. Co naplat, že detaily jsou přítomny, když šum vše degraduje? Dalším významným negativem je velmi pomalé pořízení snímku a často trvá i tři sekundy mezi namáčknutím spouště a pořízením fotografie. Použitá přisvětlovací LED dioda není moc výkonná, dokáže osvětlit scénu ve vzdálenosti kolem jednoho metru. Pokud jsou slunečné podmínky optimální, snímky nevykazují takřka žádný šum a rovněž i detaily jsou na dobré úrovni. Na špičku však Huawei výrazně ztrácí.

Nakonec nevím, jestli zmínit nahrávání videa. To je totiž ostuda. Máme zde čipset, který HD video podporuje, plus výkonný fotoaparát a výsledkem jejich spolupráce jsou videa v rozlišení VGA, tedy 640 x 480 bodů. Ano, dostáváme se na úroveň tři až čtyři roky starých zařízení, která pořizovala videa v takto slabém rozlišení. Být výrobcem, tak nahrávací schopnosti raději nezmiňuji.

Huawei Ascend G 600 (testovací video) – 480p

Zprávy

Textovou komunikaci zahajuje editor zpráv. Došlé zprávy si uživatel může přečíst ve stylu konverzací. Pro psaní jsou připravené dva typy klávesnic. Standardní klávesnice Android, a pak vlastní QWERTZ klávesnice výrobce Huawei. První jmenovaná mi více přirostla k srdci, rozestupy mezi jejími klávesami byly větší, rozložení praktičtější a celkově byla ergonomie lepší. Navíc byla i přehlednější.

Prostředí zpráv, při vytváření nové zprávy je k dispozici softwarová klávesnice Android nebo Huawei

Na co je potřeba si dát pozor, je odpočítávání znaků. Od standardního počtu 160 znaků nedochází k odpočítávání hned, ukáže se až posledních deset znaků. Při vytváření zprávy lze zvolit diakritiku, opravy textu i automatickou interpunkci. Pro textovkáře se tak G600 s relativně velkým displejem, pohodlnou klávesnicí a rychlými odezvami hodí a kadence odesílaných zpráv může být opravdu pověstné „tatatata“.

Pro elektronickou komunikaci poslouží Gmail účet a vestavěný e-mailový klient, sloužící pro komunikaci se službami jinými, než Gmail. Poradí si klasicky s pop3 a imap4 protokoly. Samozřejmostí je automatická synchronizace, podpora příloh, řazení podle složek a push notifikace. Gmail klient je pak stejný, jako u dalších telefonů s Androidem a na jeho kvalitu si nemůžeme stěžovat.

Telefonní seznam

V telefonu bychom zbytečně hledali aplikaci s názvem telefonní seznam. Orientovat se musíme podle názvu Lidé. Barevné prostředí aplikace mě zaujalo. Kombinuje totiž netradičně bílé pozadí se světlými prvky. Výhodu takto barevně zvoleného prostředí spatřuji v lepší čitelnosti i přehlednosti. V horní liště nalezneme klasické rychlé přepínání mezi seznamem, oblíbenými kontakty a skupinami.

Telefonní seznam je tříděn podle skupin, nabízí rozsáhlé možnosti zálohování kontaktů

Při vytváření kontaktu v telefonu se setkáme opět s možnostmi přidání vícera čísel, několika typů e-mailových adres, organizace i pracovní pozice v zaměstnání. Každý kontakt může být odlišen vyzváněcí melodií i obrázkem. Ten se při příchozím hovoru zobrazí pouze v malém náhledu. Líbily se mi propracované možnosti sdílení kontaktů přes Bluetooth, kopírování do paměti SIM karty nebo na externí úložiště. Hojně využívanou možností bude i volba odstranit duplicitní kontakty. Telefon podporuje i synchronizaci kontaktů ze sociálních sítí, umí zobrazit jejich údaje. Nesdílí však jejich statusy ani multimediální obsah.

Organizační funkce a GPS

Kancelářské funkce začínají přítomností kalendáře. Ten podporuje synchronizaci z více účtů i barevné odlišení zadaných událostí. Nepřehledně působí odlišení měsíců, kdy jsem často zapomněl, že jsem v dalším nebo předchozím měsíci. Zde by se nějaká úprava hodila, protože standardní Androidí kalendář příliš přehledný není, a to ani na takto velkém displeji. V nové události jde zvolit připomenutí, místo události i opakování. Nejzákladnější funkci plní poznámky. Vytvořenou poznámku není možné sdílet, uzamknout ji ani ji barevně označit. V podstatě se jedná jen o napsaný text, bez možnosti rozsáhlejších úprav.

Kalendář nabízí dostatečný komfort, poznámky jsou velmi jednoduché. Dokumenty může otevřít aplikace Documents to Go

Prohlížení dokumentů zajistí aplikace Documents to Go. Ihned po zapnutí aplikace vyskočí hláška o registraci, kterou je možné přeskočit. Mezi podporované formáty patří kancelářský balík Office (word, excel, powerpoint) i Adobe Reader. Když jsem chtěl vytvořit nový dokument, opět se vrátila stará známá registrace, kterou tentokrát nebylo možné odmítnout. Bez registrace není možné vytvořit nový dokument.

Interní GPS modul okamžitě zafixuje satelity a nalezne polohu. V interiéru pomocí asistovaných dat dokázal najít aktuální polohu bez problémů a rychle. Ani během testování jsem nezaznamenal výpadky ani kolísání signálu. Pro hledače „kešek“ nebo uživatele často používající Foursquare nebo mapy se tak G 600 díky rychlému a přesnému GPS hodí. Výrobce do telefonu nezahrnul žádnou plnohodnotnou navigaci. Jediným řešením, a to velmi kvalitním, je on-line navigace Google Mapy. K jejímu provozu je ale vyžadován internet pro stahování map a dalších informací. Jako nouzové řešení slouží možnost uložit do mezipaměti malé výřezy území. Mimo to je dostupná hlasová navigace v českém jazyce, pro jejíž funkčnost musíte být ale on-line vždy, a to i na území, které jste si předtím stáhli. V zahraničí nebo s malým datovým limitem jsou tak Google Mapy často nepoužitelné.

Datové funkce

Mezi datovými technologiemi se vyskytují bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 3.0, které fungovalo teoreticky, nikoliv prakticky. Několikrát jsem se pokoušel o poslání souborů a telefon je nedokázal akceptovat. Vyzkoušel jsem i jiná zařízení, vždy se stejným výsledkem. Telefon nedokázal přijmout ani obrázek či zvuk z jiného zařízení s Androidem. Proběhlo sice úspěšně spárování, ale na druhém zařízení se vyskytla hláška soubor nelze odeslat, i když jsem na Huawei soubor přijmul.

Internetový prohlížeč je svižný a výkonný

Při představení novinky, výrobce avizoval ve výbavě čip NFC. Bohužel do prodeje se nakonec dostala verze bez NFC čipu, což je rozhodně škoda a na bezkontaktní čtení tagů, placení v obchodech nebo sdílení souborů můžete zapomenout. Internetový prohlížeč Mozilla 5.0 pracuje na jádře WebKit. Rychlost načítání stránek je okamžitá, i když u náročnějších stránek chvíli trvá jejich doostření. Díky velkém displeji je prohlížení webových stránek komfortní a bude se vám líbit.

Prohlížené stránky si lze dokonce i přečíst později díky režimu offline. Prohlížeč samozřejmě pracuje s více okny současně a podporuje dokonce i Flash. Neměl jsem problém, že bych narazil na stránku, která nešla korektně zobrazit. To je v dnešní době, kdy je Flash v mobilech v posledním tažení, velké plus. Díky Wi-Fi Tetheringu dokáže zařízení sdílet internetové připojení a poslouží jako hotspot. Pro komunikaci s PC slouží datový microUSB konektor. Alternativní cestou je pomocí připojení skrze Wi-Fi aplikace HiSuite, která komunikuje s verzí programu určenou pro stolní počítače. Pokoušel jsem se o připojení externích zařízení skrze redukci OTG a telefon jej nedokázal rozpoznat. Jak flash disk, tak myš či klávesnici. Obsah paměti můžeme v telefonu načíst ihned přes USB Mass storage, není potřeba doinstalovat další ovladače.

Zhodnocení

Ascend G600 mohl být bestseller. Proč jen mohl a zřejmě nebude? Protože své ambice a schopnosti nevyužil tak, jak by měl a výrobce se dopustil některých zbytečných chyb a kompromisů u jinak povedeného telefonu. Žádné zařízení sice není dokonalé, ale už v dnešní době vyšší střední třída nabídne špičkovou výbavu, bez výrazných nedostatků.

Dobrým krokem je určitě osazení baterie se slušnou kapacitou, významnou převahu si získá svými stereo reproduktory, mezi nejlepší displeje se řadí kvalitní IPS zobrazovač s celkem dobrým rozlišením. Telefon ale působí jako levné zařízení, vzhled přinejmenším nenadchne a u jednoho z testovaných kusů nepotěšila vrzající a prohýbající se konstrukce zadního krytu. U ostatních ale bylo vše v pořádku. Že by výrobní vada?

Ostudou je i nahrávání VGA videa. Pokud si vzpomínám, tak toto rozlišení pochází z dob telefonů roku 2008-2009. Nač je pak přítomen dvoujádrový procesor? Když se objevily první zmínky o telefonu, měl jsem k dispozici informace, že evropská varianta bude osazena Adrenem 220 a čipsetem TI OMAP 4430/4460. I když se jedná také o staré řešení, grafika i samotný procesor nabídnou podstatně vyšší výkon než nyní použitý Snapdragon Play s Adrenem 203. Zvláště označení Play musí být bráno jako velký paradox, když grafika příliš síly a herního výkonu nepobrala.

Počítal jsem i s přítomností NFC čipu, od jehož integrace bylo nakonec upuštěno. Výsledek zhodnocení zakončím menším zamyšlení. V čem tedy obstojí a v čem má navrch oproti konkurenci? A konkurence není zanedbatelná. Plusem je zejména velký displej, rychlý běh prostředí a relativně dobrá cena.

Přetahovanou chce vyhrát například Galaxy S Advance , má sice papírově slabší fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů, ale kvalitou je na tom velmi dobře. Zobrazovací schopnosti obstarává menší 4 palcový AMOLED displej s horším rozlišením. Naopak zpracováním je na tom o chlup lépe, má také výkonnější procesor a grafiku. Nabídne i čip NFC a během dvou měsíců dojde k uvolnění aktualizace na Android 4.1 Jelly Bean. Alternativou s podobnou výbavou je Samsung Galaxy S III mini.

Samsung Galaxy S Advance - oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy S Advance – Pro středně náročné

Kolem osmi tisíc se prodává také Xperia P . Má o několik tříd lepší dílenské zpracování díky hliníkovému tělu. Fotoaparát pořizuje snímky špičkové kvality a dokáže nahrávat ne o jednu třídu, ale o tři třídy lepší video v rozlišení FullHD. Obsahuje NFC čip a zvukový výstup se řadí mezi lepší. Má sice jen 4palcový displej, ale s technologií White Magic a výbornou jemností.

Sony Xperia P - oficiální fotografie

Recenze Sony Xperia P – Nejlepší Xperia posledních let

Doprodávající se Nokia Lumia 900 za osm tisíc korun má pouze jednojádrový procesor, ale běh systému je stejně rychlý, ne-li rychlejší než u Huaweie. Nabídne velmi dobrý fotoaparát, kvalitní unibody tělo nebo dobrý zvukový výstup. 4,3 palcový displej AMOLED s ClearBlack technologií patří mezi nejlepší zobrazovací technologie v mobilních telefonech, i když rozlišení už není nijak vysoké.

Nokia Lumia 900 - oficiální fotografie

Recenze Nokia Lumia 900 – Finský křižník připlouvá

V podobné cenové kategorii je také Desire X , který osloví uživatele líbivým designem, Beats Audio výstupem či kvalitním SuperLCD displejem. 5 mpx fotoaparát fotí obstojné snímky a pořizuje videa v rozlišení 854 x 480 bodů. Uvnitř má stejný čipset, jako Huawei.

HTC Desire X - oficiální fotografie

Recenze HTC Desire X – Silný hráč střední třídy

Novinka by se asi nejvíce měla obávat Samsung Galaxy S II . Ten totiž nabídne špičkový displej Super AMOLED Plus, jeden z nejlepších fotoaparátů na trhu s mimořádně kvalitním záznamem FullHD, dobrý zvukový výstup i obří interní 16 GB paměť. Taktéž i dílenské zpracování je ukázkové. Cena již poměrně výrazně klesla a je tak pro Huawei velmi vážným konkurentem.

Samsung Galaxy S II – oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Novým přírůstkem konkurence je Lg Optimus L9 . Největším esem v rukávu je velmi dlouhá pohotovostní výdrž díky baterii s kapacitou 2150 mAh s technologií Sio+. Nezaostává ani kvalitním 4,7 palcovým displejem s IPS technologií. Výpočetní výkon je zajištěn dvoujádrovým procesorem. Vestavěný fotoaparát o rozlišení 5 Megapixelů, pořizuje videa v rozlišení FullHD.

LG Optimus L9 - oficiální fotografie
Recenze LG Optimus L9 – Velikán střední třídy

Za zapůjčení telefonu děkujeme e-shopu Smarty

huawei-ascend-g600
Klady
  • notifikační LED dioda je silná
  • dobře optimalizované prostředí
  • jasný a kontrastní IPS displej
  • stereo reproduktory patří mezi nejkvalitnější a nejhlasitější
  • kvalitní ale tichý zvukový výstup do sluchátek
  • dlouhá výdrž na baterii
Zápory
  • nešikovné umístění microUSB konektoru na levém boku
  • slabá grafika
  • nepříliš zajímavý design
  • podprůměrná kvalita fotografií
  • pomalá spoušť fotoaparátu
  • nízké rozlišení nahrávaného videa
Diskuze ke článku
Harvy
Je zajímavé číst recenze na stejný telefon od různých recenzentů. Co jeden chválí a nese do nebes, druhý haní :-). Tím je jasně řečeno, že každý telefon vyhovuje každému jinak a může to být klidně špička (tím neříkám, že tím G600 je). Osobně jsem se s tím již setkal mnohokrát a na dotazy známých jaký telefon? Odpovídám pro mě XY, pro Tebe? Vyber si sám... Jinak můj názor je, že 95% uživatelů mobilů tento telefon nadchne a nechá spokojenými. Málo kdo, používá video v telefonu na jinou prezentaci než je opět telefon, nebo FB, či YT, kde dojde stejně k degradaci... Díky za pěkný článek.
skacelp
Opět "stereo reproduktory", neuvěřitelné!
Zdeněk
Zdravím, taky děkuji za pěknou recenzi.
luke
zbytečný telefon, v moment kdy v oficiální distribuci Galaxy Nexus stojí 8500Kč

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze