Huawei Ascend G6 LTE
recenze

Huawei Ascend G6 LTE

Vyvážená střední třída

Huawei Ascend G6 byl koncipován jako levnější alternativa k oblíbenému modelu Ascend P6. U toho se inspiroval jak po stránce designu, tak také funkční výbavy, přesto zde rozdíly nalezneme. Ať už je to dosazení plastu na místo kovu anebo horšího displeje. I tak se ale jedná o skvěle vyvážený přístroj, který už od svého představení aspiruje na to stát se bestsellerem.

Jedno je jisté, společnost Huawei už dávno není mezi tuzemskými uživateli neznámou značkou, naopak. Oblibu si získala především díky dobře vybaveným kouskům za přijatelnou cenu. Nejinak tomu je i u dnes recenzovaného modelu Ascend G6 LTE, který nabídne líbivý design spolu se zajímavou funkční výbavou, která neurazí ani náročnější uživatele střední třídy.

Nepřehlédněte:

Huawei Ascend G6 LTE na oficiálních snímcích

Na závěr našeho úvodního povídání ještě doplníme, že v České republice se prodává varianta s podporou LTE, na což konec konců upozorňuje už samotný dovětek v názvu zařízení (dále v recenzi však budeme mluvit o telefonu jako o „G6tce“). Někde se však pochopitelně šetřit muselo. Dost už ale bylo teorie, pojďme se společně podívat, jak se sympatickému Ascendu G6 vedlo v našem dlouhodobém testu.

Huawei Ascend G6 LTE

Technické parametry Huawei Ascend G6 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce131,2 × 65,3 × 7,9 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8226, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostkvěten 2014, ?

Huawei Ascend G6 (LTE) – rychlý videopohled

Obsah základního balení

  • mobilní telefon Huawei Ascend G6 LTE
  • datový kabel
  • nabíjecí adaptér do zásuvky
  • pecková sluchátka
  • dokumentace, příručky, záruční list
Obsah základního balení

Úvodní srovnání: souboj bratří

Huawei Ascend G6 je designově téměř shodný s modelem Ascend P6, liší se však použitým materiálem, zatímco Ascend G6 spoléhá na plast, Ascend P6 se chlubí kovovou unibody konstrukcí. To ovšem není jediné, čím se tyto dva modely liší. Huawei Ascend G6 je menší, zato tloušťka trochu povyrostla. Displej se srazil na 4,5 palce, snížilo se bohužel také rozlišení, a to z HD na qHD. „G6tka“ si musí vystačit také s procesorem o nižším taktu (1,2 GHz versus 1,5 GHz).

Huawei Ascend G6 LTE a Huawei Ascend P6

Zatím to vypadá, že je Huawei Ascend G6 ve všem horší, nebo nabídne maximálně srovnatelné parametry. Není to však pravda, telefon se chlubí podporou LTE a NFC, to u modelu Ascend P6 nečekejte. Vzhledem k tomu, že všichni naši operátoři na výstavbě LTE náležitě pracují, je jeho přítomnost velice potěšující. A v neposlední řadě je levnější.

Specifikace Huawei Ascend G6 Huawei Ascend P6
Rozměry 130 × 65 × 7,5 mm 132,6 × 65,6 × 6,2 mm
Hmotnost 115 gramů 120 gramů
Úhlopříčka displeje 4,5 palce 4,7 palce
Rozlišení displeje 960 × 540 pixelů 1 280 × 720 pixelů
Jemnost displeje 245 ppi 312 ppi
Použitá technologie TFT IPS TFT IPS
Kapacita baterie 2 000 mAh 2 000 mAh
Procesor Qualcomm MSM8926 Huawei K3V2E
Takt procesoru 4 ×1,2 GHz 4 ×1,5 GHz
Paměť RAM 1 GB 2 GB
Uživatelská paměť 8 GB 8 GB
Paměťové karty ano (microSD, až 32 GB) ano (microSD, až 32 GB)
Fotoaparát 8 Mpx (3 264 × 2 448 px) 8 Mpx (3 264 × 2 448 px)
Přední fotoaparát 5,1 Mpx 5,1 Mpx
Videokamera FullHD (1 920 × 1 080 px) FullHD (1 920 × 1 080 px)
Barevné varianty bílá, černá, modrá, bronzová, růžová černá, bílá, růžová
LTE a NFC ano, ano ne, ne
Použité materiály plast kov

Design a konstrukce: plastová inspirace

Design telefonu nijak nepřekvapí, vychází z předlohy povedeného modelu Ascend P6. Od toho si zapůjčil celkové vzezření, rozměry a hlavně tloušťka zařízení však trochu povyrostly. Změnou prošly také použité materiály, unibody kovovou konstrukci bohužel nahradil obyčejný plast. Celkově vzato, pokud se vám líbí Ascend P6, ani u modelu G6 nebudete zklamaní, navíc v dané cenové třídě bude G6ka patřit k těm vůbec nejkrásnějším telefonům. Přední části dominuje 4,5palcový displej, pod kterým se nacházejí kapacitní tlačítka pro ovládání systému, ty tak naštěstí nezabírají místo na (oproti modelu P6) zmenšeném displeji. Tlačítka mají rozložení stejné jako například Xperie od společnosti Sony, nalevo tak nalezneme šipku zpět, uprostřed tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a na pravé straně si své místo našlo tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky. Kapacitní tlačítka jsou samozřejmě podsvícena a nabízejí i vibrační odezvu, kterou můžete v nastavení deaktivovat. Posledním prvkem ve spodní části je vstup sekundárního mikrofonu pro hovory, ten se nachází na lemu „brady“.

Huawei Ascend G6 LTE nabídne stylový design

Ve vrchní části nad displejem se nachází lesklé logo společnosti Huawei, hned nad ním se ukrývá sluchátko pro hovory, to zahaluje pouze decentní mřížka. Nalevo od sluchátka nalezneme průchod nezbytných senzorů (senzor jasu a přiblížení). V samotném průzoru se ukrývá také notifikační LED dioda, která je vícebarevná a poměrně výrazná. Na levé části vrchní strany naleznete také čočku přední, respektive sekundární kamery pro videohovory. Model Ascend G6 rozeznáte od „P6tky“ právě jiným rozvržením loga společnosti (u modelu P6 je umístěno v části pod displejem) a také sekundární kamery pro videohovory (u modelu Ascend P6 je na opačné straně vrchní, „naddisplejové“ části. Také samotná brada (lem) je u modelu P6 výraznější, respektive vyšší.

Huawei Ascend G6 LTE ze všech stran

Podíváme se také na boky telefonu. Začneme pravou stranou, která jako jediná hostí ovládací prvky. Ve vrchní části je umístěno velké, dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti, to má ovšem poměrně nízký zdvih. Není však důvod k obavám, chlubí se totiž perfektním a jistým stiskem. Hned pod tlačítkem pro ovládání hlasitosti se usídlilo tlačítko pro vypnutí/zapnutí telefonu, respektive displeje telefonu, i to se chlubí jistým stiskem. V tomto ohledu tedy na žádný problém nenarazíte. Levá část nabídne pouze vstup 3,5milimetrového jack konektoru, ten se nachází na úplném spodku. Umístění jacku není zrovna nejideálnější, zvláště pak pokud vsunete sluchátka, která nemají zahnutou koncovku. Spodní část je opět holá, nalezneme zde pouze nenápadný výsek krytu pro vložení nehtu a následné sejmutí zadního krytu. Ano, na rozdíl od modelu Ascend P6 je zadní kryt snímatelný, o tom však až později. Posledním prvkem, který v našem výčtu chybí je vstup microUSB konektoru. Ten si našel svoje místo na vrchní části zařízení.

Huawei Ascend G6 LTE

V krátkosti se podíváme také na zadní část telefonu. Ta ukrývá kromě čočky integrovaného fotoaparátu také přisvětlovací LED diodu, oba tyto prvky se ukrývají v designově odděleném oválu, který na světle hází odlesky. Hned vedle tohoto oválu naleznete sekundární, odšumující mikrofon, ten poslouží i při nahrávání videoklipů. Zapomenout se nesmělo ani na logo společnosti Huawei, posledním zajímavým prvkem zadní strany je pak výstup hlasitého reproduktoru, který je umístěn v levé spodní části. Pod zadním plastovým krytem pak nalezneme slot pro paměťovou kartu microSD a slot pro microSIM kartu, baterii však bohužel uživatelsky nevyměníte, je schovaná pod pokovovaným plíškem uvnitř zařízení, což je opravdu škoda.

Detaily

Celkově ale hodnotíme zpracování konstrukce Huaweie Ascend G6 velice pozitivně, a to i přes to, že se nejedná o kovovou unibody konstrukci, jako je tomu v případě již několikrát zmíněného modelu Ascend P6. Telefon nevrže, vše drží na svém místě příkladně. V ruce telefon působí poměrně příjemně, může za to matný a pogumovaný zadní kryt, díky kterému se nemusíte bát nechtěnému vyklouznutí z ruky.

Huawei Ascend G6 LTE

Díky povrchové úpravě není telefon náchylný na otisky prstů, bohužel se však na něm bude usazovat mastnota z vašich prstů, podobně jako například na krytu Motoroly Moto G. V ruce telefon bohužel nepůsobí díky plastu zvlášť hodnotným dojmem, to je však daň za nižší cenu. Na závěr doplníme také rozměry, ty jsou konkrétně 131,2 × 65,3 × 7,9 milimetru, hmotnost se zastavila na 115 gramech. Telefon je (bude) dostupný hned v několika barevných variantách, konkrétně v modré, bronzové, růžové, bílé a také námi testované (a nejkonzervativnější) černé.

Baterie a výdrž: nepřekvapí, nezklame

Jak jsme si již zmínili, baterie je vyměnitelná a nabízí kapacitu 2 000 mAh, což je stejná hodnota, jakou nabízí také Ascend P6. Vzhledem k výbavě zařízení se jedná o dostatečnou hodnotu a není tedy důvod k obavám z nízké výdrže. Při běžném používání se bez problému dostanete na 1,5denní výdrž, což potěší. Běžné používání zahrnuje několik hovorů denně, odeslání desítky SMS zpráv, 2 hodiny brouzdání po internetu, vyfocení několika fotografií a hodinu poslouchání vašich oblíbených MP3 skladeb.

Baterii doma bohužel nevyměníte

Telefon nabídne také možnost úsporného režimu, tedy stejně jako u většiny jeho konkurentů, v tomto případě se však musíte smířit s nefunkčností synchronizace na pozadí a omezení veškerých datových přenosů. V takovém případě se dostanete i na dvou, respektive 2,5denní výdrž. Pokud ovšem do hry zapojíte GPS navigaci, časté připojení pomocí Wi-Fi a hraní náročnějších 3D her, výdrž pochopitelně rapidně klesá a z Ascendu G6 se tak při troše snahy stane maximálně jednodenní smartphone. V tomto směru navíc zklame nemožnost baterii uživatelsky vyměnit, a to i přesto, že má telefon snímatelný zadní kryt.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrže, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena též na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 6 hodin a 58 minut, což je lehce nadprůměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80% kapacitu trvá velmi krátkou dobu, pouze 1 hodinu a 18 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 1 hodinu a 33 minut.

Zvuk: je to řvoun

Co se týče zvukové stránky, Huawei se drží běžného standardu. Hlasitý reproduktor je opravdu hlasitý, maximální možná hlasitost až téměř drásá zvukové bubínky, proto není potřeba nastavovat například budík nebo oznámení notifikací na maximální hodnotu. Při poslouchání vašich oblíbených skladeb je navíc zvuk při maximální hlasitosti dosti degradován, Huawei možná mohl nastavit nějaká menší omezení. Při běžné hlasitosti je zvuk z hlasitého reproduktoru standardní, ničím nepřekvapí, ale ani zásadně nezklame.

Hlasitý reproduktor je umístěn na zadní straně

Zmínit ovšem musíme poměrně nevhodné umístění zadního reproduktoru. Jelikož je zadní kryt téměř v jedné rovině (samozřejmě až na okraje), je výstup při položení na měkkou podložku trochu odstíněn. Zvuk do peckových sluchátek je opět spíše průměrný, nenáročné posluchače ovšem nijak zásadně nepřekvapí (respektive nezklame), ti náročnější sáhnou po zařízení z jiné cenové kategorie. Pochválit ovšem musíme kvalitní basovou složku, opět se ale opakuje situace jako u hlasitého reproduktoru – čím vyšší hlasitost navolíte, tím horší kvalita zvukového výstupu je.

Pochválit ovšem musíme zvuk při hovoru, ten je ze sluchátka dostatečně hlasitý a ani protistrana si nestěžovala na žádné „rušivé elementy“, poděkovat můžeme také sekundárnímu, respektive „odšumujícímu“ mikrofonu. Celkově jsme při hovorech nenarazili na žádný problém, vše funguje dle předpokladu, tedy bez problémů.

Displej: příjemné překvapení

Huawei Ascend G6 nabídne 4,5palcový IPS displej s qHD rozlišením, konkrétně tedy 960 × 540 pixelů. To je vzhledem k menší úhlopříčce dostatečná hodnota a na jednotlivé pixely narazíte opravdu jen při detailním zkoumání. Potěší použitá IPS technologie, díky které můžeme pochválit pozorovací úhly displeje. Velice dobře je na tom také maximální jas, který podává dostatečný výkon i na to, aby byl displej dobře čitelný i na přímém slunci. Pokud se rozhodnete nechat vše na automatice, tedy na senzoru jasu, můžete ovšem narazit na menší problémy. Telefon se neustále snaží přizpůsobovat světelným podmínkám, bohužel až tak často, že například v noci je tento efekt hodně nepříjemný a nakonec se stejně vrátíte k manuálnímu nastavení jasu.

Displej nezklame

Displej Ascendu G6 nabídne věrné podání barev, kapacitní vrstva reaguje přesně a bez jakýchkoli problémů. Je trochu škoda, že Huawei Ascend G6 nenabídne zvýšenou citlivost displeje, například pro ovládání v rukavicích. Další předností displeje je i jeho samotná velikost, díky 4,5palcové úhlopříčce nemají problém dosáhnout z jednoho okraje na druhý i uživatelé s menšími prsty, po stránce ergonomie tedy telefonu nemáte také co vytknout. Informovat o tom, že na displeji ulpívá velké množství otisků, nemá smysl, ani Huawei Ascend G6 totiž není žádnou výjimkou. Celkově vzato, vzhledem k ceně zařízení se jedná o nadprůměrný zobrazovač, který vám rozhodně ostudu neudělá.

Hardware a výkon: čekat vás nenechá

Huawei Ascend G6 nabídne čtyřjádrový procesor Snapdragon MSM8926 od Qualcommu s taktem 1,2 GHz. Procesoru sekunduje 1 GB paměti RAM. Uživatelská paměť se zastavila na hodnotě 8 GB (po spuštění je pro uživatele k dispozici zhruba 5 GB volného místa), není ovšem problém rozšířit ji pomocí paměťových karet microSD o dalších až 32 GB. Jako grafický slouží akcelerátor Adreno 305. Operačním systémem je samozřejmě Android, konkrétně ve verzi 4.3 Jelly Bean, nechybí ani uživatelská nadstavba přímo od společnosti Huawei, která nese označení EMUI 2.0 Lite

Výsledky benchmark testů

Jak už dávají tušit solidní papírové specifikace, telefon je poměrně rychlý. Co se týče prostředí, musíme Huawei pochválit za naprosto skvělou optimalizaci, na tom má samozřejmě svůj podíl podařená uživatelská nadstavba, která telefon nezpomaluje, ale naopak je díky ní odladěnější. Celkově výkon Ascendu G6 dostačuje i na hraní náročnějších her. Vzhledem k cenové kategorii telefonu nemůžeme než chválit, vše (procházení obrazovek, přechody, práce s notifikační lištou) je příkladně rychlé, příjemně jsou zvoleny také systémové animace.

Uživatelské prostředí: tohle už známe

Nadstavba od společnosti Huawei nepočítá s žádným menu aplikací, všechny aplikace jsou tedy umístěné přímo na kartách úvodních obrazovek. Ze začátku se jedná trochu o nezvyk, přesto je tento styl návykový. Není nutné přepínat se mezi menu a základními obrazovkami, vše důležité máte hned po ruce. Komu by tento styl nevyhovoval, může samozřejmě stáhnout některý z alternativních launcherů z Google Play.

Uživatelské prostředí

Zpět ale k nadstavbě od Huawei. Další zajímavou možností je zvolit si některý z motivů, schémat, chcete-li. Ty kompletně předělají celý systém, změní se tedy nejenom barevný nádech, ale také ikony. K dispozici jsou celkem 4 motivy, a to Taste, Pure, Elegant a Breeze. Každý motiv má svá specifická nastavení zobrazení, do toho navíc můžete i po změně zasáhnout manuálně a přizpůsobit si ho tak do nejmenších detailů.

Uživatelské prostředí

Kromě efektů můžete přizpůsobit také animace/efekt přechodů mezi obrazovkami. Opět máte na výběr hned z několika možností, konkrétně z 6 (+ možnost bez efektu přechodu). Samozřejmostí je možnost nastavit si rozdílnou tapetu uzamčené obrazovky a tapetu plochy, zajímavostí je pak možnost změnit tapetu zatřesením, nastavit můžete také náhodou změnu (každých 5, 15, 30 nebo 60 minut, nastavit lze i změnu každých 24 hodin). Poslední zajímavostí je pak možnost zvolit si styl domovské obrazovky. Možnosti jsou dvě, kromě základního zobrazení můžete využít i „jednoduchého“ zobrazení, které celé prostřední změní k nepoznání.

Uživatelské prostředí

Místo malých ikon před sebou máte velké zástupce, kteří jsou velmi kontrastní a dobře ovladatelní, tento režim se tedy může hodit všem s horším zrakem nebo například starším uživatelům, pro které je tento typ zobrazení více přehledný. Když k tomu všemu přičteme perfektní odladěnost, musíme grafickou nadstavbu v podání společnosti Huawei rozhodně pochválit. Vše funguje jak má, prostředí je intuitivní a přehledné, možnosti zobrazení navíc jsou pak už jen příjemným bonusem.

Uživatelské prostředí

Kromě různých grafických „vychytávek“ a vylepšení nabídne Huawei Ascend G6 také několik usnadňujících pohybových gest, která zrychlují a zpříjemňují práci s telefonem. Všechny gesta se skrývají v nastavení v nabídce Ovládání pohybem. Celkem máte na výběr ze tří různých gest – přetočením můžete ztlumit příchozí hovory, zvednutím telefonu ztišíte vyzvánění a pokud telefon přiložíte k uchu, automaticky se spojí hovor, který právě vyzvání. I když konkurenční přístroje nabízejí pohybových gest mnohem více, i těch pár „zjednodušení“ ovládání kvitujeme s povděkem.

Multimédia: pobaví

I Huawei Ascend G6 dokáže ukrátit dlouhé chvíle. Integrovaný přehrávač videa si bez problému poradí s HD videi v různých formátech včetně oblíbeného .avi. Problém nenastane ani u externích titulků. Pro lepší požitek a maximální možnosti nastavení však doporučujeme stáhnout některý z doplňkových přehrávačů. Pro přehrávání hudby si Huawei přichystal obligátní aplikaci Hudba Play, která se postará o bezproblémovou synchronizaci včetně detailnějšího nastavení ekvalizéru. Žádné předinstalované hry v Ascendu G6 sice nenalezneme, obchod Google Play je jich však plný, a to jak těch placených, tak také těch zdarma.

Multimediální funkce

Pro prohlížení vašich snímků či obrázků jsou zde standardní aplikace Galerie a Fotky, druhá jmenovaná navíc slouží i pro rychlou synchronizaci do vašeho cloudového úložiště. Poslouží i jako primitivní grafický editor, ve kterém můžete fotku ořezat, otočit, přidat jeden z efektů nebo rámečků. Pro složitější úpravy opět doporučujeme stažení některého z doplňkových grafických editorů. Celkovou multimediální vybavenost pak završuje FM rádio s podporou RDS, které standardně funguje až po připojení sluchátek, která slouží i jako anténa.

Fotoaparát: příjemný nadprůměr

Huawei Ascend G6 se chlubí 8Mpx fotoaparátem, rozlišení je tedy konkrétně 3 264 × 2 448 pixelů. Výsledné snímky můžeme zhodnotit jako lehce nadprůměrné. Barevné podání je věrné a realitě odpovídající, špatné to není ani s rychlostí zaostření (na běžnou vzdálenost), na druhou stranu má Huawei problémy s protisvětlem a s ubývajícím světlem razantně klesá i samotná ostrost. Podobně budou zklamaní nadšenci makro snímků, telefonu trvá velmi dlouhou dobu, než na blízký předmět zaostří, následně je nutné pořídit snímek okamžitě, jinak telefon opět přeostří a z makro snímku je jen „mazanice“. V některých případech se nám makro snímek nepodařilo zachytit vůbec. Citelně chybí také stabilizace obrazu. Vzhledem k cenové relaci přístroje je však fotoaparát i tak dostatečně kvalitní a celkově výslednou kvalitu snímků spíše chválíme.

Čočka integrovaného fotoaparátu

Pochválit musíme také výkon přisvětlovací LED diody. Použít ji samozřejmě můžete i jako nouzovou svítilnu. V případě, že vše ponecháte na automatice, (na kterou je v 99 % všech případů spolehnutí) je velikost výsledné fotografie v plném rozlišení zhruba 1,7 MB. Pokud si ovšem budete chtít s nastavením snímků vyhrát, není žádný problém. Vybrat si můžete z několika režimů (normální, inteligentní, nejhezčí (tvář), HDR), dále máte možnost použít některý z efektů (voda, solarizace, negativ atd.) a kromě obyčejných snímků můžete pořizovat také panoramata svého okolí.

Prostředí aplikace Fotoaparát

V nastavení dále můžete zvolit (upravit) sledování objektů, detekci úsměvu, pořízení snímku poklepáním, velikost snímku (8, 5, 3,2, 0,9 a 0,8 Mpx), geotagging, časovač, ISO, expozici, sytost, kontrast a jas. Celé nastavení je velmi přehledné a účelně rozložené do několika podkategorií, orientace je tedy velmi snadná. Fotit samozřejmě můžete také přední kamerou pro videohovory, její rozlišení je nadstandardních 5,1 Mpx a přímo se tak vybízí možnost fotit kvalitní, a v dnešní době tolik oblíbené, „selfie“ fotografie. Kvalitu pořízených snímků můžete ohodnotit na následujících testovacích příkladech.

Ukázkové snímky v plném rozlišení

Videokamera

Výkonnostně telefon bez problému dostačuje pro nahrávání FullHD videí, konkrétně tedy v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů při snímkovací frekvenci 30 snímků za vteřinu a kvalita výsledných záznamu je velmi dobrá. Pochválit musíme především věrné podání barev a plynulost po celou dobu nahrávání videa. Samozřejmě i v tomto případě je znát absence jakékoli (byť jen softwarové) stabilizace obrazu, za což „G6ce“ srážíme plusové body. Přibližně 25sekundový videoklip pak paměti telefonu „ukousne“ zhruba 60 MB.

Huawei Ascend G6 (testovací video) – exteriér, 1080p

Navigace a GPS: rychlá fixace, kdekoli

Huawei samozřejmě nabídne také GPS modul, vyzdvihnout musíme velice rychlou fixaci satelitů, samozřejmě rychlejšího zaměření se dočkáte s pomocí A-GPS. Nic tedy nebrání tomu (tedy pro některé až na menší úhlopříčku displeje), využít Ascend G6 jako mapové podklady nebo automobilovou navigaci. To zajistí předinstalované aplikace Mapy a Navigace od Googlu.

Mapy a Navigace od Googlu

Ty ke svému chodu potřebují internetové připojení, část map si ale bez problému uložíte do mezipaměti. K plánování cesty a vyhledávání zájmových bodů je však internet nutností, stejně tak pro fungování hlasové navigace. Pokud vám nevyhovuje on-line řešení od Googlu, můžete se poohlédnout po některé z off-line alternativ dostupných v obchodě Google Play.

Telefonní funkce

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+.

Telefonní funkce

Pokud je ke kontaktu přiděleno číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (pokud jej tedy máte nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí, o tom jsme ale již mluvili.

Organizační funkce

Pro lepší organizaci svého času si Huawei přichystalo hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okýnka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v tom daném dnu, což je praktické. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou opět velmi jednoduché.

Organizační funkce

Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními (případně PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z Google Play. Aplikace hodiny zastřešuje jak budík, tak i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Vše završíme aplikací kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let.

Zprávy a E-mail

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Zprávy, kterou nemusíme dlouze představovat. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání stáhnout aplikaci Hangouts a telefon přinutit, aby ji používal jako defaultní aplikaci. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy, animovaných GIF obrázků, videohovory atd).

Zprávy, E-mail a Gmail

Konečné rozhodnutí je ale jako vždy na vás. Pro zadávání textu poslouží jak klávesnice přímo od společnosti Huawei (ta navíc nabízí i množství věcí k přizpůsobení), tak také standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 4.3 Jelly Bean. Tato klávesnice již tak podrobná nastavení nenabízí, přesto je její ovládání (subjektivně) příjemnější.

Pro e-mailovou komunikaci pak dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás, která doména hostí váš e-mail. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí.

Internet a konektivita: LTE a NFC

Huawei Ascend G6 nabídne předinstalovaný jak prohlížeč Google Chrome, tak i ten standardní „androidovský“, který funguje i jako defaultní prohlížeč. Jaký budete využívat je na vás. Google Chrome se chlubí perfektní synchronizací se stolní verzí, ten standardní je pak o něco málo rychlejší. V obou případech se ale jedná o skvělé prohlížeče, která vás nechají jen málokdy čekat.

Internetové prohlížeče

Pro připojení k internetu využijete konektivitu zahrnující Wi-Fi (802.11 b/g/n), HSPA: 21/5,76 Mb/s a Bluetooth ve verzi 4.0. EDGE a GPRS netřeba zmiňovat, to už je samozřejmostí. To ale není vše, jak již víme, Ascend G6 disponuje také rychlými datovými přenosy LTE, v této cenové kategorii se stále jedná spíše o vzácnost. Aby Huawei Ascend G6 nabídku konektivity završil, přidal také podporu tolik oblíbeného NFC. Novince zkrátka po stránce konektivity nechybí nic důležitého a nám nezbývá než opět chválit.

Závěrečné zhodnocení: povedl se

Huawei zkrátka dobře vybavené telefony za příjemnou cenu umí, dokazuje to i dnes recenzovaný Ascend G6 LTE, který příjemně překvapil v průběhu celého podrobného testování. Chyb se ovšem ani Ascend G6 nevyvaroval.

Huawei Ascend G6 LTE se povedl

Nejprve se však podíváme na důvody, proč byste si měli Huawei Ascend G6 LTE zakoupit. Začít můžeme rovnou u designu telefonu, který vychází z „ověřené klasiky“ modelu Ascend P6, od toho si vypůjčil celkové vzezření a také tenký profil, i když ne tak tenký, jakým se chlubí právě „P6tka“. Pochválit musíme také perfektně zpracovanou konstrukci, telefon nevydává žádné nepříjemné zvuky a to ani při větší snaze, nebáli bychom se ani menšího pádu na zem, telefon by ho jistě (až na pár šrámů) vydržel. Pozitivně hodnotíme také kvalitu výsledných fotografií a videoklipů, potěší také 5,1MPx kamera pro videhovory, která výborně poslouží pro tolik oblíbené selfie snímky. Z konektivity pak musíme vyzdvihnout podporu rychlých datových přenosů LTE, NFC je už pak jen pomyslnou třešničkou na dortu. Nezklame ani prostředí telefonu, líbí se nám nadstavba přímo od společnosti Huawei, která působí vkusně stejně jako všechny zvolené animace a přechody. Huawei Ascend G6 LTE vás zkrátka čekat nenechá.

Pokud bychom se měli zaměřit na nedostatky, zamrzí použití plastových materiálů. Ač se Huawei snažilo detaily celkový design osvěžit, stále se bavíme o plastu, se kterým zkrátka nikdy velkou parádu neuděláte. Na druhou stranu při dané cenovce to nijak nevadí. Některé uživatele by mohlo zklamat také rozlišení displeje, v konečném důsledku se však rozhodně nejedná o natolik závažný problém, aby vás měl od koupi odradit. Jednotlivé pixely jsou z běžné vzdálenosti nerozeznatelné, displej se navíc chlubí nadprůměrnou svítivostí a také příkladnými pozorovacími úhly. Největší omyl výrobce pak shledáváme v cílené nemožnosti uživatelsky vyměnit baterii, a to i přesto, že je zadní kryt snímatelný. Ano, můžeme zmínit další problémy v podobě nižší RAM a uživatelské paměti, vzhledem k cenovce zařízení (v době testu okolo 5 500 Kč) jsou však tyto hodnoty v normě. Huawei Ascend G6 LTE tedy v tomto ohledu nepřekvapil, ale ani nezklamal.

I když se ze závěru může zdát, že plusy a mínusy jsou v poměru 50:50, rozhodně tomu tak není. Zmíněné „chyby“ nejsou nijak zásadní a v samotném používání telefonu vás víceméně nijak nelimitují, tedy až na nemožnost vyměnit baterii, což je neduh většiny nejnovějších smartphonů. Celkově vzato se jedná o velmi kvalitní telefon, který vás za již zmíněnou cenu 5 500 Kč rozhodně nezklame a určitě potěší. Široko daleko vypadá z konkurentů nejlépe a velmi slušná je i výbava. Na závěr naše obligátní (i když teď už trochu zbytečná) otázka: koupit a nebo ne? My nákup telefonu bez problému doporučujeme, nepopíráme ale, že i Ascend G6 LTE má konkurenci. A to ne zrovna malou. Pojďme se na ni tedy společně podívat.

Samsung Galaxy S III

Nemůžeme jinak než zařadit na první místo výprodejový Samsung Galaxy S III, ten totiž v současné době seženete za necelých 6 000 Kč z oficiální distribuce pro Českou republiku. To je o 500 Kč více, než zaplatíte za Huawei Ascend G6 LTE. Za tuto cenu dostanete někdejší vlajkovou loď společnosti Samsung, která nabídne 4,8palcový Super AMOLED displej s HD rozlišením, o výkonnostní složku se pak postará čtyřjádrový procesor Samsung Exynos 4 Quad s taktem 1,4 GHz. Potěší také fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, Galaxy S III navíc nepostrádá ani oblíbené NFC. Vzhledem k aktuální cenovce se jedná o jeden z nejvýhodnějších telefonů z hlediska poměru ceny a výbavy.

Samsung Galaxy S III

Acer Liquid E3

Další možnou alternativou k dnes recenzovanému Huaweii G6 LTE je nedávno testovaný Acer Liquid E3, ten nabídne skvělý design spolu s nadstandardní funkční výbavou, která zahrnuje 4,7palcový IPS displej s HD rozlišením, čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz nebo třeba 13Mpx fotoaparát. Baterie nabídne kapacitu 2 000 mAh, zamrzí však chybějící podpora LTE a NFC. Na druhou stranu se může oproti Ascendu G6 pochlubit podporou funkce dualSIM. To vše za zhruba 5 500 Kč.

Acer Liquid E3

Motorola Moto G

Motorola Moto G se u nás sice oficiálně neprodává, objednat ji však můžete z Amazonu anebo můžete telefon zakoupit díky přeprodejcům. Výsledná cena závisí na tom, odkud si telefon objednáte, na e-shopech je k dostání za zhruba 5 500 Kč. Za tuto cenu dostanete špičkově odladěný přístroj s Androdem 4.4 KitKat, který pohání čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz. Kvalitní je rovněž 4,5palcový displej s HD rozlišením, zamrzí tak jen horší výsledky 5Mpx fotoaparátu a chybějící slot pro paměťové karty (i když existuje i varianta s podporou LTE, který právě slotem pro paměťové karty disponuje).

Motorola Moto G

Xiaomi Red Rice

Jako dobrá alternativa působí také Xiaomi Red Rice (Hongmi) za cenu zhruba 5 400 Kč. Za tuto cenu obdržíte designově povedený přístroj se 4,7palcovým IPS displejem (HD rozlišení), těšit se můžete také na 8Mpx fotoaparát s BSI senzorem nebo na čtyřjádrový procesor s taktem 1,5 GHz. Potěší podpora funkce dualSIM, paměťových karet anebo také příjemná uživatelská nadstavba MIUI V5.

Xiaomi Red Rice

BlackBerry Z10

Jako alternativa k telefonům s operačním systémem Android může posloužit i model Z10 od BlackBerry, ten se v současné době prodává asi za 5 700 Kč, cena je tedy velmi podobná jako u Ascendu G6 LTE. BlackBerry Z10 nabídne jemný, 4,2palcový, displej s HD rozlišením, dvoujádrovému procesoru s taktem 1,2 GHz sekundují 2 GB paměti RAM. Fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx, potěší také podpora paměťových karet microSD a oblíbeného NFC.

BlackBerry Z10

Nokia Lumia 630

Pokud vás nezajímá operační systém Android, ani se vám nelíbí prostředí telefonů BlackBerry, můžete se poohlédnout po novince od Nokie s označením Lumia 630, která se v současné době prodává za asi 4 000 Kč. Lumia 630 navíc existuje ve vícero variantách, zakoupit můžete také dualSIM verzi a v budoucnu také verzi s podporou LTE. Za tuto cenu dostanete 4,5palcový IPS displej s WVGA rozlišením, 5 Mpx fotoaparát a také čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz. Potěší také nejnovější verze operačního systému Windows Phone 8.1.

Nokia Lumia 630
huawei-ascend-g6-lte
Klady
  • líbivý design a tenký profil
  • podpora LTE, NFC a microSD
  • příkladně odladěné prostředí
  • povedená grafická nastavba
  • poměr cena/výkon
  • kvalita konstrukčního zpracování
Zápory
  • pro někoho nižší rozlišení displeje
  • pouze plastové materiály
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie
Diskuze ke článku
lojza
pokud vim 960x540 je qHD a ne WVGA...no pekna vybava, dobry kousek...jeste aby dostal KitKat.
Ondřej Kalman
Ondřej Kalman
Je to celkem dilema... Moto G s LTE nebo Huawei... Osobně se mi vzhledově víc líbí Huawei, na druhou stranu Moto G LTE má garantovanou podporu na minimálně ještě jeden velkej update Androidu a z hlediska výbavy jí taky nic nechybí. Trochu mám ale obavu z možného servisu baterky, přeci jen je uživatelsky nevyměnitelná a kdo ví jestli ji české servisy zvládnou vyměnit. Jako zásadní nevýhodou G6tky vidím ten jack na boku... to musel vymyslet vážně idiot.
mar
Zapoměli jste na sony xperia sp ,ktera s uvedenych ma nejlepsi gpu s adrenem 320.
Jab
Btw v té LTE variantě jej vidím zatím jen u T-Mobilu. Je ještě někde? Přes heureku jsem hledal G6 LTE i P7 mini a bez úspěchu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze