Huawei Ascend D2
recenze

Huawei Ascend D2

Dobře hrající fotograf
16

Ascend D2 se jeví jako prodejní trhák. Ve své cenové kategorii nemá velikou konkurenci. Přitom nabídne podle slov výrobce profesionální fotoaparát. Zajímavá je i vyšší odolnost, FullHD IPS Super displej či výkonný čtyřjádrový procesor. Může mít nějaká negativa? První dojmy byly kontroverzní. Vyjde novinka z recenze v lepším světle?

Výrobce svoji novinku odhalil veřejnosti již začátkem ledna letošního roku. Teprve po pěti měsících se dostala do prodeje na českém trhu, ale svůj pozdní start kompenzuje příznivou cenou kolem 13 000 Kč s daní. Oficiální představení telefonu vzbudilo velmi kladné ohlasy a těšilo se oblibě. Kvalitní displej, vyšší odolnost, kovový rám, výkonný hardware a v neposlední řadě dle výrobce profesionální fotoaparát, to jsou prostě lákadla, na která zákazníci slyší. Velké ohlasy pak vzbudila baterie s kapacitou 3000 mAh. Na chytrá zařízení je to nevídaná až rekordní hodnota.

Huawei Ascend D2 - oficiální fotografie

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér
  • datový kabel
  • svorka pro manipulaci se slotem na SIM kartu
  • již nainstalovaná ochranná fólie na displeji
  • pecková sluchátka
  • OTG redukce na připojení flash disku, myši, klávesnice
Prodejní balení oproti konkurenci nabízí i OTG redukci na připojení flash disku a jiného příslušenství s USB konektorem

Technické parametry Huawei Ascend D2

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 71 × 9,4 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei K3V2, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:40 hodin
Dostupnostduben 2013, 14 000 Kč

Design a konstrukce

Telefon se díky své konstrukci nebude příliš hodit do ženských rukou, ale pro pořádnou chlapskou dlaň je jako stvořený. Svými rozměry 140 x 71 x 9,4 milimetrů a hmotností 170 gramů patří v téhle třídě mezi největší a nejtěžší zařízení. Hmotnost je částečně vykoupená rozměrnou baterií i bytelným kovovým rámem.

Ascend D2 se rozhodně neřadí mezi tenká a lehká zařízení, ale to je i částečně daň za přítomnost kovů

Dalším plusem k dobru je zvýšená ochrana telefonu, díky stupni krytí IP54. Znamená to, že telefon odolá lehkému kontaktu s vodou, třeba dešti a nepřítelem pro něj není ani prašné prostředí. Kdo by si chtěl vyzkoušet společné plavání, tak nedoporučuji. Konektory telefonu nejsou nijak kryty a hrozilo by tak vniknutí kapaliny do útrob přístroje.

Design telefonu je vydařený. Zadní záda jsou tvořena napevno zabudovaným lesklým bílým krytem. Neprohýbá se, nepovrzává ani jsme nenašli náznaky, že by se tomu tak mělo v blízké budoucnosti dít. Rozmístění konektorů je zcela opačné, než jsme u většiny telefonů zvyklí. Na horní straně je místo 3,5 mm jack konektoru microUSB konektor a záslepka pro microSIM kartu (pro manipulaci s ní je potřeba svorka, která se nachází v balení telefonu).

Naopak ve spodní straně v levé části je 3,5 mm jack a mřížka hlasitého reproduktoru. Nachází se tu i dvojice mikrofonů sloužící pro zaznamená hlasu během hovoru a zvuku diktafonu. Konstrukční zpracování telefonu je naprosto perfektní. Vše lícuje zcela příkladně, konstruktéři si dali opravdu záležet. Přední strana je velké míře vyplněna 5 palcovým dotykovým displejem, jehož součástí jsou i virtuální softwarové klávesy.

Již z výroby je na displeji nainstalována ochranná kvalitní fólie. I na konci testu odolávala škrábancům a nijak nezhoršovala citlivost samotného displeje. V horní části je pak přední kamera s rozlišením 1,3 megapixelů, proximity senzor a světločivný senzor. Dále je tu sluchátka a slabší LED dioda upozorňující zeleným poblikáváním na zmeškané události. Její výkon není příliš výrazný a často jsem přehlédl, že mám zmeškanou událost.

Na zadní straně je logo výrobce, vyvýšená obruba fotoaparátu. Optika není příliš zapuštěná, hrozí tak její brzké poškrábání. Nesmím zapomenout ani mikrofon pro nahrávání zvuku během pořizovaného videa. Nakonec je tu slabší přisvětlovací LED dioda. Na bocích telefonu, pravém boku konkrétně je klávesa pro ovládání hlasitosti. Poslouží i jako spoušť fotoaparátu a klávesa pro vypnutí/zapnutí přístroje. Obě klávesy jsou kovové s dobrou a jistou odezvou.

Displej

Letošní rok vlajkové lodě výrobců nabídnout v základu shodné parametry. Jedním z mnoha parametrů je 5 palcová úhlopříčka displeje. Rozlišení displeje e 1080 x 1920 z čehož část si ukrojí virtuální ovládací softwarové klávesy, přibližně 144 bodů ze spodní části.

Typ displeje je TFT IPS Super RETINA s hustotou bodů 441. Ochranné sklo je střeženo již dobře známým zvířetem Gorilla Glass druhé generace. V porovnání s první generací by sklo mělo být tvrdší a méně náchylnější na škrábance. Tvrdost jsme neověřili, ale škrábance se již po krátké době testování vyskytly. Stejně tak jako tomu bylo u modelů Optimus G, Galaxy S III.

IPS displeje patří mezi mé favority. Jednak vynikají přirozeným podáním barev, pak výbornou čitelností na přímém slunci a v neposlední řadě věrohodným podáním bílé a širokými pozorovacími úhly. Navíc v nastavení displeje si můžeme určit, zda displej bude zobrazovat spíše teplé nebo studené odstíny barev. I při polovičním nastavení jasu je na slunci displej nadprůměrně dobře čitelný. Stínění rukou tak nehrozí.

Zvuk

Stále dokola se opakuji nešvary v podobě tiššího zvukového výstupu do sluchátek. Zvuk je sice kvalitní, prokreslený a dynamický ale maximální hlasitost by mohla být vyšší. Naopak zvuk z vestavěného reproduktoru podává až na HTC One nejlepší výsledky mezi konkurenty této kategorie. Je velmi hlasitý a poměrně kvalitní s náznakem basů.

Připadám si jak u protinožců, vše je totiž naruby. Datový konektor nahoře? Spíše špatný vtip.

Žádné neshody jsem neměl s kvalitou zvuku během hovoru. Zvuk byl hlasitý, kvalitní a zřetelný i v hlučném prostředí, čemuž lví silou dopomohl i mikrofon starající se o „likvidaci“ nežádoucích zvuků. Přičemž v závislosti na hlasitosti okolních zvuků dojde k zesílení hlasitosti zvuku sluchátka. Zkoušeli jsme i tolik vyzdvihovanou funkci hlasitého hands-free kdy zvuk by měl být dobře a zřetelně srozumitelný i ze vzdálenosti 1,5 metru. Druhá strana sice uvedla, že mne dobře slyší, zároveň ale i slyšela nepříjemnou ozvěnu. Z výkonného reproduktoru byl zvuk protější strany bez problémů slyšet.

Výdrž a baterie

Na test jsme obdrželi dvě různá zařízení výrobce. První zařízení mělo nižší kapacitu, ale podle slov zástupců společnosti se jednalo o finální zařízení. Druhé zařízení už mělo správnou kapacitu. U obou zařízení je pohotovostní výdrž prostě žalostná. Uvedu jeden příklad z praxe. Telefon jsem odpojil v ráno v 4:30 z nabíječky. V šest ráno mi začala pracovní směna, během práce jsem vyřídil deset zpráv přes klienta Viber a několik klasických sms. Přišlo mi asi 15 e-mailů a několik notifikací z Facebooku. V poledne cca 12:30 byl procentuální stav mé baterie 43%.

Zaměřil jsem se na příčínu, proč je telefon tak „nenasytný“ pokud využívám internet, baterie mizí před očima – co půl minuty to procento dolů. Ten den jsem telefon znova nabil a okruh mých činností se rozšířil o pořízení 40 fotografií, několik hovorů a pár desítek zpráv přes Viber. Baterie se zcela vybila za 5 hodin.

Mřížka ukrývající na poměry mobilních telefonů nevídaně hlasitý a kvalitní reproduktor

Pokud jsem byl přihlášený pouze v bezdrátové síti Wi-Fi a nevyužíval mobilních dat, tak baterie klesá podstatně pomaleji. Za deset hodin při stejném používání mi klesla baterie o 40% (dvacet zpráv Viber, 50 e-mailů, několik sms a pět minut prohlížení internetu). Výrobce se navíc chlubí různými technologiemi QPC ADRX a úspornými algorytmy, které by měly vést k prodloužení výdrže a pokud je v základu výkonná baterie s kapacitou 3000 mAh, tak výdrž telefonu by oproti realitě měla být trojnásobně delší.

Telefon se dokázal nabít za 160 minut do plné kapacity, do 80% kapacity se telefon nabil za 130 minut. Telefon se tak nabíjí velmi dlouho. A při streamování HD videa (zapojená sluchátka s hlasitostí 50%, jas na 50% a deaktivovaná synchronizace s připojením ve Wi-Fi síť) nás telefon odměnil výsledkem 4 hodin a 2 minut, což je velmi solidní čas.

Věřím tomu, že postupnou optimalizací se výdrž výrazně zlepší. Ovšem aktualizace je v nedohlednu a aktuální verze softwaru je v tuto chvíli nejnovější.

Hardware

Bytelná konstrukce zahrnuje 1,5 GHZ čtyřjádrový procesor Huawei Silicon K3V2 Hi3620 vyrobený starším 40 nm procesem, pracující na architektuře Cortex A9. Přítomný je 16 jádrový grafický akcelerátor Vivante CG4000. I když papírové specifikace hovoří o 32 GB, tak ve skutečnosti je celková paměť „pouhých“ 26 GB. Paměť není nijak rozdělena a celá kapacita je tak vyčleněna pro soubory i aplikace dohromady.

Výkonnostní testy zleva: Quadrant, AnTuTu a SmartBench 2012. Výsledky nejsou nijak oslnivé

Operační paměť RAM nabídne sice kapacitu 2 GB. V praxi se jedná o 1,7 GB. Běžně jsem disponoval s pamětí kolem 600 MB. Již výše uvedený procesor výrazně topí v horní části i při méně náročných činnostech. Včera při letním počasí, jsem používal asi dvacet minut Facebook a teplota zařízení se vyšplhala na 50 stupňů. Huawei výrazně „topí“. Výrobce dodává v balení s telefonem i OTG redukci na připojení flash disku, klávesnice nebo dalšího příslušenství. Největší údiv ve mne vyvolala funkčnost externího pevného disku s kapacitou 750 GB s externím napájením. Disk se zobrazil, obsah byl korektně načten a film nacházející se na pevném disku byl plynule přehráván. Za toto obrovský palec nahoru.

Quadrant SmartBench 2012 P/G AnTuTu
Samsung Galaxy S4 12 035 7 312 / 2 490 24 000
HTC One 12 602 7 046 / 2 873 23 320
Sony Xperia Z 7 974 4 844 / 2 480 18 754
Huawei Ascend D2 3 886 2 523 / 1 609 7 578

Uživatelské prostředí

Výrobce upustil od svého tradičního konceptu Android + hlavní menu s minimální přítomností grafických prvků a úprav a zvolil novou nadstavbu Emotion UI 1.5. Tato nadstavba dědí principy konkurenčního systému iOS. Čili neexistuje žádné hlavní menu, ale pouze domovské obrazovky, na nichž se nacházejí aplikace a hry. A to samostatně nebo sdružené ve složkách. Emotion UI leží na bedrech Androidu 4.1.2 Jelly Bean.

Maximální počet domovských obrazovek je devět. Notifikační lišta může být libovolně upravena o další zástupce aplikací

Nadstavba do velké míry dovoluje uživateli personalizovat si své zařízení podle vlastních potřeb. Vlastník si může zvolit vlastní grafická témata, styly ikonek, styly uzamykacích obrazovek. Notifikační centrum má upravitelný panel zástupců. Mohou být libovolně nahrazeny jinými aplikacemi. Pohybem do stran se mezi nimi dá listovat.

V případě, že pokud existuje zařízení, jehož virtuální klávesy jsou součástí dotykového displeje, budí to většinou negativní reakce. Všechna rozhořčení jsou ale v případě novinky zbytečná. V nastavení je totiž volba navigační panel. Její aktivace skryje softwarové klávesy. A to kliknutím na menší šipku v levé části. Opětovná aktivace se provede tahem prstu uprostřed ve spodní části.

Nastavení odstínu barevného podání displeje. Nadstavba nabízí možnost volby témat, které ovlivní i vzhled systémových ikon.

Grafická nadstavba patří mezi nejnáročnější nadstavby výrobců, které jsem kdy mohl testovat. Už při zapnutí telefonu si řekla o 700 MB. V průběhu testování je pak pravidelně využito 600 – 800 MB. Jaká je vyladěnost prostředí? Špatná. Připadám si, jako by se na mne obrátila společnost Huawei s prosbou, že připravují nové zařízení a potřebuji někoho na otestování svého zařízení a sepisování chyb a problémů, které vypozoruji. S tím, že software není finální, ať tím pádem přistupuji k testování s rezervou.

Náhledy jednotlivých témat, systémové volby (správce spuštěných aplikací a aktualizační klient

Nevyladěnost je k vidění i při odemykání obrazovky. Pohyb vedoucí k odemknutí přístroje zpomalený a trvá dobré tři vteřiny. Občasný bug jsem zpozoroval i při odemknutí přístroje do režimu fotoaparát. Zobrazil se hledáček fotoaparátu, ovšem scházely funkční klávesy. Vidět byl jen náhled scény a nic jiného.

Detailní nastavení profilů

V zařízení není oblast, kde by zařízení bylo porovnatelně rychlé s ostatními konkurenty, kteří mají čtyřjádrový procesor. Ve správci spuštěných aplikací je pohyb pomalejší, ukončování aplikací není nejrychlejší. Pohyb ve zprávách vykazuje znaky pomalosti, často čekám na provedení úkonu. Očekával bych, že jakékoliv mé zadané úkony budou ihned zpracovány. I při samotném stahování z Google play marketu se mi stalo, že při více stahovaných aplikacích se telefon výrazně zpomalil. Svižnost telefonu se částečně zlepší nastavením v úsporném profilu na režim výkonný. Tento režim sice zmenší prodlevy systému, ale zkrátí výdrž baterie telefonu.

O něco komplikovanější je i mazání aplikací. Nikde na pohotovostní obrazovce tuto volbu nenajdeme. Musíme tak jít do nastavení, spravovat aplikace a stažené aplikace. Málo vídanou možností jsou v dnešní době v telefonech Android profily. Využít můžeme nejen připravené profily, ale vytvářet můžeme i nové. Včetně jejich detailního chování v dané situaci. Nechybí nastavení zvuků, aktivace GPS, Wi-Fi, volba úrovně jasu. Škoda jen, že chybí časová aktivace.

Multimédia

Hudební přehrávač přichází v tradičním vzhledu. Hudbu třídí podle složek, alb, interpretů nebo žánrů. Přehrávaná hudba může být vybrána náhodně. Schází sice ekvalizér, ale zlepšit zvuk může technologie Dolby Music sound. Podporuje formáty mp3, aac, wma a wav. Když vystoupíme z přehrávače a zamíříme do nastavení a zvuk, najdeme tady rozšířené možnosti technologie Dolby Music sound. Zjistíme, že se tady vyskytuje velké množství profilů, jak vylepšit zvuk. Zklamání nastane z absence rádia.

Prostředí hudebního přehrávače je graficky dobře zpracované, ale samotný přehrávač funkcemi příliš neoplývá

Chvíle nudy ukrátí hry jako Riptide GP a Six Guns. Další hry nalezneme v marketu Google Play. Vyzkoušeli jsme i hru Real Racing 3, na které si řada telefonů vyláme zuby. V případě novinka byla hratelnost přímo otřesná. Hra se zcela sekala a grafika evidentně nestíhala.

Společenští uživatelé využijí služeb dvou aplikací, zaměřených na sociální sítě Facebook a Twitter. Video přehrávač nezná kompromisů. Bez jakýchkoliv potíží se zdárně popere i s přehráním videa v rozlišení 1080 x 1920 bodů. Podporuje i titulky, navíc s českou diakritikou. Ve spřízněných formátech hrají roli avi, 3gp, wmv, DivX, H.263 a H.264. I zde platí, že hudební projev může být vylepšený o technologii Dolby Music.

I video v rozlišení FullHD je plynule přehráváno. Jen na začátku došlo k několika menším "zásekům"

Fotoaparát

Ve střední a vyšší třídě Huawei zvolil rychlé tempo a dokonce si i před konkurencí drží náskok. Například jeho dobře vybavené zařízení Honor 2 patří mezi nejlépe fotící zařízení v cenové kategorii kolem sedmi a půl tisíc.

Byl jsem zvědav, zda si svoji reputaci nezkazí v našem případě. D2 nabídne 13,1 megapixelový fotoaparát s BSI CMOS senzorem a objektivem se světelností f/2.2. Nechybí pořizování fotek v HDR i nahrávání videa v HDR. V hlavním menu neschází inteligentní režim, panoramatický režim či zaostřovací režim (sledování pohybujícího se objektu). I další režimy jako slabé světlo, režim krásy, skupina nebo úsměv usnadní fotografování objektů či lidé v konkrétní situaci.

Prostředí fotoaparátu je poměrně bohaté, nechybí inteligentní režimy, barevné efekty

Pojďme nyní na schopnosti fotoaparátu v praxi. Před samotným procesem pořízení snímku telefon buď automaticky zaostří či můžeme zaostřit dotykem na libovolné místo na ploše displeje. Proces zaostření je doprovázen velmi hlasitým zvukem, který nejde vypnout. V některých případech (horší světelné podmínky) je zaostření trochu pomalejší. Když pak zaostříme, chvíli trvá, než dojde k samotnému pořízení snímku. Na focení „akční“ scény můžeme zapomenout.

Prostředí fotoaparátu je poměrně bohaté, nechybí inteligentní režimy, barevné efekty

V některých recenzích je fotoaparát kritizován za své datově objemnější snímky. Běžně mají snímky velikost kolem 5 – 6 MB. Za vynikajících světelných podmínek není výjimkou ani velikost 8 – 9 MB. Mne osobně to nevadí, raději budu mít kvalitní snímek dané velikosti, než snímky s třetinovou velikostí a přehnanou kompresí s minimálními detaily. Velikost snímků se totiž kladně podepisuje na úrovni detailů. Huawei fotí opravdu skvěle a minimálně na stejné úrovni jako Galaxy S4, ba dokonce lépe. Dobře si vede i v nočních podmínkách, kdy jeho snímky jsou dostatečně ostré s přijatelnou mírou šumu.

Za slunečných podmínek jsou fotografie prokreslené do nejvyššího detailu, šum je minimální a barevnost a kontrast jsou dostatečné. Při pohledu na výsledné snímky jsem se neubránil myšlenkám, že levné fotoaparáty do pěti tisíc jsou zcela zbytečnou investicí. Jasným důkazem je v tuhle chvíli nejlepší ultrazoom GH800 od Benqu, který fotí výrazně hůř. Silnou stránkou pořizovaných videí je jejich velmi kvalitní zvuk. Jedná se o stereo zvuk s kvalitou 98 kb/s. Snímkovací frekvence videa je 29 fps a datová stopa má 24 MB. Video má slušnou ostrost ale s rostoucí vzdáleností se kvalita výrazně zhoršuje.

HDR režim je užitečný především při focení v protisvětle, ve stínech nebo špatných světelných podmínkách.
Obrazová kvalita za denního světla je vskutku impozantní.
Panoramatický snímek je poměrně ve velkém rozlišení, ale ne vždy se povede automatice jej dobře "poskládat"

Huawei Ascend D2 (testovací video) – exteriér, 1080p

Telefonní seznam

Prostředí telefonního seznamu působí velice jednoduchým dojmem, až mne napadlo, že tohle prostředí jako by bylo převzaté z telefonů bez operačního systému. Hlavním prvkem je bílé pozadí a tenké modré linky, oddělující kontakty dle abecedy.

Telefonní seznam je jednoduchý, přehledný a nenáročném uživateli jeho funkčnost plně postačí

Každý kontakt pojme několik čísel a množství poznámek. Synchronizace se sociálními sítěmi se zde nekoná, jedinou vlaštovkou je pouze odkaz vedoucí na ně. Zarazil mne zde chybějící překlad. Hlavní číslo je označeno jako „main“. Samozřejmostí je množství různých detailů, které můžeme přidat. E-mailové adresy, vztahy, události, profily. Nakonec nechybí ani vložení vlastního obrázku a vyzváněcí melodie.

Zprávy

Ve zprávách na nás nečekají žádná překvapení. Vše se nese v duchu, co nejméně funkcí, s ohledem na co největší přehlednost a jednoduchost. Chybí složky, barevné odlišení pozadí zpráv, volba náhledu oken. Pro psaní zpráv jsou připraveny dvě softwarové QWERTZ klávesnice a jedna alfanumerická klávesnice. Jedna pochází z dílen výrobce a druhá je standardní Android klávesnice. Řešení obou klávesnic mají své výhody a nevýhody. Huawei klávesnice se mi líbí svými bohatšími možnostmi, ale nevyhovují mi rozestupy ani rozložení kláves. Z pohledu ergonomie dostává „vavřín“ výchozí Android klávesnice. Rychlým psavcům radím deaktivování vibrací. Vibrace totiž nestíhají rychlejší tempo.

"Svoji" klávesnici si najde každý, na výběr jsou dva typy QWERTZ klávesnic a jedna alfanumerická. Psaní s vibrační odezvou je ale obtěžující.

Hned od začátku vidíme odpočítávání znaků od 160. Ti co mají rezervy v gramatice, ti uvítají přítomnost slovníku a opravy chyb. Předinstalovaný e-mailový klient si poradí s přílohami, s push synchronizací i pop3 a imap4 protokoly. Další volbou je pak Gmail klient.

Organizační funkce a GPS

Začneme u poznámek, které dobře poslouží svému účelu. Můžeme zadat text, ovšem víc od nich nemůžeme chtít. Dokonce zde není ani žádná volba, ukrývající možnosti nastavení, sdílení či odlišení poznámek. Jediná ikonka zde slouží pro uložení napsaného textu. Dalším důležitým parťákem je kalendář. Ten využívá celého prostoru displeje a jednoduchým rolováním ve vertikálním směru listujeme mezi jednotlivými měsíci. Rozhodně se nedá říct, že velikost oken by působila minimalistickým dojmem. Zobrazit si můžeme události ze všech typů kalendářů najednou, nebo vybrat pouze konkrétní typ. U nové události nechybí možnost vložení lokace, poznámky a připomenutí.

Po organizační stránce novinka díru do světa neudělá. Nabídne jen základní aplikaci poznámek a jednoduchý kalendář. Od top telefonu bychom očekávali něco víc.

Uložené soubory si prohlédneme přes vestavěného správce souborů. Zobrazuje všechny složky a soubory uložené ve vnitřní paměti. Novinka se od konkurence liší i nahráváním zvukových nahrávek ve stereo kvalitě. Výsledná nahrávka mne velmi překvapila a to mile svoji kvalitou. Výsledným formátem je m4a. S klidným svědomím mohu zařízení doporučit jako diktafon. Zvuk není zastřený ani nešumí, naopak vyniká svoji přirozeností a vysokou hlasitostí.

Naopak výborné pocity jsme měli z aplikace Polaris Office, umí je nejenom otevřít ale zároveň si poradí i s jejich editací.

Plnohodnotným pracovníkem pro práci s texty je kancelářská aplikace Polaris Office. Dokumenty ve formátech doc, docx, pdf, ppt a další dokáže otevřít, ale umí je i editovat. Režim úprav nabízí různé typy fontu, velikosti písmen, možnost přidání příloh. Interní GPS modul pracuje dobře a spolehlivě. Na volném prostranství dokáže zafixovat polohu satelitů do třiceti vteřin. Zafixované satelity již neztrácí a nedochází k výpadkům. Řidiči využijí předinstalované Google mapy, ty se ale stále neobejdou bez přístupu k internetu. I přesto, je tato aplikace zcela zdarma a mapové podklady jsou na nejvyšší úrovni.

Datové funkce

Asi největší ztrátu za konkurencí získává novinka v této oblasti. Od konkurence se odlišuje absencí několika technologií. Technologii LTE bychom oželeli, ale nevidím důvod, proč ji zde nemít. Nejedná se o zařízení za pár tisíc a operátoři začínají pomalu s rozšiřováním této technologie.

Mnohem víc zamrzí absence NFC čipu, který nabídnou i zařízení za třetinovou cenu. Den ode dne navíc se navíc rozšiřují možnosti jak jej využít. S rychlými daty se přesto nemusíme loučit. Zařízení si hravě poradí s technologiemi HSPA+ 42 Mb/s pro stahování dat a HSUPA o rychlosti 5,7Mb/s pro stažení dat. K dispozici jsou i pomalejší technologie EDGE a GPRS spadající do sítě 2G.

Třetí screenshot byl pořízení cca tři vteřiny od kliknutí na načtení stránky, nakonec se načetla za pět vteřin (což vzhledem k rychlosti připojení internetem 30 Mb/s je zoufale pomalé)

Hojně využívanou technologií budou i bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n. Jen u málokterého zařízení jsem se setkal s tak dobrou citlivostí a zároveň výkonností vysílače. Kde jiná zařízení neměla ani čárku, tak novinka měla čárky dvě. Sdílení souborů s dalšími zařízeními probíhá přes Wi-Fi Direct a Bluetooth 4.0. Multimediální obsah může být šířen z telefonu do televizoru přes DLNA. Internetový prohlížeč si poradí se zobrazením i té graficky nejnáročnější stránky. Podporuje flashové prvky. Občasným problémem byla rychlost načítání stránky a to i přes skutečnosti, že v místě pokrytí byl vysokorychlostní internet. S rychlostí souvisela i plynulost pohybu po webové stránce. Občas jsme zaregistrovali zpomalení nebo sekání.

Zhodnocení a konkurence

Námi testované zařízení čelí bohaté konkurenci, která disponuje tou nejlepší výbavou, lepším marketingem. Huawei může těžit zejména z výrazně nižší ceny a dobré pověstí získané spolehlivostí svých zařízení.

Největším mínusem novinky bude softwarová oblast. Většina negativ je způsobena nevyladěným softwarem, který se podepisuje na slabším výkonu, špatné optimalizaci a nakonec i velmi podprůměrné pohotovostní výdrži.

Na druhou stranu Huawei má i své silné zbraně a triumfy. Výhodou je zvýšená odolnost a stupeň krytí vůči dešti a prachu, pak jeden z nejlepších fotoaparátů na trhu, velmi kvalitní zvuk ve sluchátku i z reproduktoru, mimořádně jasný a kvalitní IPS displej (opět jeden z nejlepších na trhu) nebo perfektní dílenské zpracování.

HTC One

Do HTC One vkládá výrobce veškeré své naděje, jako do žádného jiného zařízení v historii společnosti. HTC se dlouho potýká s výrazně slabším prodejem svých zařízení. Nutno říct, že One má co nabídnout. Především disponuje zřejmě nejlepším hudebním výstupem i nejkvalitnějšími stereo reproduktory. Pak je to i inovativní technologie fotoaparátu UltraPixel, starající se o kvalitní snímky ze zhoršených světelných podmínek i denních podmínek. Zaujme i svým 4,7 displejem s FullHD rozlišením a rekordní jemností 468 PPI. Silný výhoda spočívá i v přítomnosti LTE a NFC čipu.

HTC One - oficiální fotografie

Tip: Recenze HTC One – Jediný rytíř v zářivé zbroji

Samsung Galaxy S4

I když mnozí tvrdí, že Samsung Galaxy S4 nepřináší žádné velké inovace v základu oproti svému předchůdci, jedná se přesto o praktické zařízení s minimem chyb. Proč? Výhodou je výměnná baterie, slot na paměťovou kartu. Vylepšený byl Super AMOLED displej s FullHD rozlišením. Fotoaparát disponuje rozlišením 13 megapixelů a jeho obrazové výsledky jej řadí mezi nejlepší fotomobily na trhu. Oproti konkurenci nabídne snad největší spektrum softwarových vychytávek a fičur. Ani jemu neschází NFC a LTE.

Samsung Galaxy S4 - oficiální fotografie

Tip: Recenze Samsung Galaxy S4 – Pan dokonalý?

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z jako jedno z prvních takto výkonných zařízení vstoupila na trh Xperia Z začátkem března. Mnozí uživatelé si nejvíce váží její zvýšené odolnosti IP55/67. Telefon vydrží i pobyt pod vodou, po dobu 30 minut. Po nejnovější aktualizaci vestavěný fotoaparát s rozlišením 13 megapixelů fotí snímky vynikající kvality. Mezi mínusy patří zobrazovací schopnosti dotykového displeje. Kontrast ani sytost barev nedosahuje úrovně konkurence. Slabším článkem je i méně kvalitní zvukový reproduktor či slabší signál Wi-Fi. Naopak hudební výstup do sluchátek je excelentní a výdrž baterie s aktivovaným STAMINA režim nadprůměrná.

Sony Xperia Z - oficiální fotografie

Tip: Recenze Sony Xperia Z – Skleněná královna

huawei-ascend-d2
Klady
  • vynikající zobrazovací schopnosti displeje IPS+
  • perfektní dílenské zpracování
  • velmi hlasitý a kvalitní reproduktor
  • nahrávání zvuku ve stereo kvalitě
  • excelentní obrazové výsledky fotoaparátu
  • notifikační LED dioda
  • vyšší stupeň krytí IP54
  • rychlé nabíjení
  • baterie s kapacitou 3000 mAh
  • výkonný Wi-Fi vysílač
  • USB host podporuje i připojení externího pevného disku
Zápory
  • nepraktické umístění microUSB konektoru v horní části
  • nestabilní a nevyladěný software
  • malá pohotovostní výdrž vzhledem k použité kapacitě baterie
  • absence NFC
  • chybí sítě LTE
Diskuze ke článku
Jirka
Nedivil bych se, kdyby na tomhle telefonu měl Huawei větší marži než mají ostatní u top modelů (One X, S4, Xperia Z). Šetřili na procesoru, grafice, slotu pro paměťovky, NFC, LTE, evidentně i na programátorech a cena zase není o tolik nižší než u ostatních. Až bych se ho skoro nebál srovnávat s FullHD (taky IPS) mobilem iocean X7 za $199,99.
Liška Petr
Dobrý den,vážení přátelé telefon již zhruba měsíc vlastním.Pečlivě si přečtěte tuto recenzi, je to totiž naprostý blábol.Výdrž telefonu je podstatně lepší než tady píší.Ochrané sklo telefonu se během recenze podařilo jemně poškrabat,a poté napíše že je na displej z výroby aplikována kvalitní ochranná folie.No prostě Blábol.
Jirka Sikora
Dobrý den,

já sic tento telefon nevlastním, ale recenzi jsem si přečetl...a mám trochu rozporuplné pocity. Mám Honor 2 a to je si myslím kvalitní telefon, ve své dané třídě.

Možná koncem roku vyměním, za D2.
mijakhany
Měl jsem ho kdysi na seznamu s xperii Z a HTC one, nakonec jsem také sáhnul po Honor 2
Odradilo mě jen 32 gb bez možnosti rozšíření. Myslim, že 13 000 je opravdu dost a každý bude přemítat zda nevzít a 2 000 dražší, ale značkovější se všemi výhody.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze