HTC U12+
recenze

HTC U12+

Poctivost a úsilí se vyplatily
26

Na vlajkovou loď od HTC se pravidelně čeká poněkud déle. Nejinak tomu bylo i letos. Čekání na nové HTC U12+ se však může vyplatit. Přináší moderní vzhled s malými rámečky, špičkovou výbavu či na tlak citlivé boky. Výrobce si je kvalit svého dítka vědom, a tak cenu nenasadil zrovna nízko. My si v právě začínající recenzi povíme, zda se 22 tisíc za nejlepší HTC všech dob vyplatí dát.

Tchajwanská značka HTC má již poměrně dlouhou tradici a lze ji považovat za tu, která stála u zrodu smartphonů. Často nabízela modely s moderními funkcemi a snažila se i určovat směr. Kombinací smůly a vlastních chyb se však výrobce bohužel již několik let potácí nad propastí a s každým nově představeným modelem čekáme, zda své prokletí zlomí, nebo se s námi definitivně rozloučí.

Otázka je tedy nasnadě – co se stane letos? HTC má novou vlajkovou loď pojmenovanou jako U12+, která se snaží nabídnout uživateli maximum. Výrobce jde nadále svou cestou, když nabízí například rám citlivý na tlak. Letos se dokonce dokázalo obejít bez fyzických tlačítek. Dokáže tchajwanská vlajková loď v letošním roce stanout po boku přední konkurence?

Technické parametry HTC U12+

Kompletní specifikace
Konstrukce156,6 × 73,9 × 8,7 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper LCD, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2018, 21 995 Kč

HTC U12+ – recenze

Obsah balení

Velmi se mi líbí, jak se HTC drží vzhledu svých prodejních krabiček. Ty jsou tenké a zaoblené. Do této je elegantně poskládán telefon i samotné příslušenství. Najdete zde USB kabel, špuntová sluchátka, náhradní špunty a koncovku nabíječky. Příjemný bonus představuje také plastové ochranné pouzdro, o kterém ještě bude řeč.

Konstrukční zpracování: zrcátko i průhledný kryt

První dojem telefon zanechá jen jeden a mnohdy to bývá velmi důležité. HTC se nesnaží šokovat ani být nějak příliš originální. Novinka je spíše větší a protáhlá, boky pak mírně zaoblené, stejně jako zadní strana. V námi testované černé variantě působí U12+ vcelku fádně. Nadchne tak především technologicky smýšlející jedince. Alternativou bude poloprůhledná modrá barva nebo červená.

Nadchne spíše technologicky smýšlející jedince.

Velmi pohodlně se HTC U12+ drží, a to i přes hmotnost bezmála 190 gramů. Pozitivem budiž fakt, že telefon nijak neklouže z ruky. Jakmile jej však uchopíte, přijde HTC U12+ o punc luxusu. Zadní skleněná strana totiž snese srovnání se zrcadlem a zákonitě na ní ulpívají otisky prstů. Na druhou stranu nejde o tak extrémní stav, jak by se dalo čekat. Otiskům lze zamezit nasazením plastového ochranného krytu. Ten chrání celá záda a všechny čtyři rohy.

HTC U12+

Zkoumání telefonu pokračuje dále a rovnou zmiňme, že na něm nenajdete žádná fyzická tlačítka. Pravý bok však jakoby říkal opak. Zdánlivě se zde nachází tři klávesy, kdy ta odemykací má jinou povrchovou úpravu. Záhy však zjistíte, že klávesy nelze stisknout, a to ani když se budete snažit sebevíc. Ve skutečnosti totiž jde o senzorová tlačítka a pouze zpětná vazba vás přesvědčí, že jste je skutečně stiskli.

Jde o revoluční přístup, kterým se HTC chce jednoznačně odlišit a svým uživatelům přinést takříkajíc něco navíc. Bohužel nová a co možná nejvíce moderní řešení mívají své mušky. Pokud například máte tento telefon v krytu a trošku jej promačkáte, může se stát, že dojde ke stisku tlačítka, aniž byste se jej dotkli. Ani se nenadějete a máte ztlumené zvonění, což může vadit. Nejednou se přihodilo, že se snížila hlasitost zcela sama od sebe, kdy telefon nehnutě ležel na stole.

HTC U12+

Odemknutí lze dále provádět rovněž skrze čtečku otisků prstů, která má své místo na zadní straně a funguje přesně tak, jak byste očekávali.

Citlivý rám žel reaguje i bez vašeho přičinění.

Rám telefonu je velmi citlivý. HTC druhým rokem nasazuje funkci Edge Sense, kdy jsou boky zařízení citlivé na tlak. Nejprve si nastavíte vámi preferovanou intenzitu stisku, následně vás telefon vše naučí. V nastavení si můžete zvolit, co se po krátkém a dlouhém zmáčknutí bude dít. Nastavit si lze ovládání mačkáním v každé aplikaci. Můžete tak snadno spustit fotoaparát nebo v mapách rychle přibližovat jen tím, že telefon zmáčknete. Možností je spousta. Funkce to není zcela přelomová a možná vám vyhovovat nebude, ale jde o zajímavou a do značné míry praktickou fíčuru, kterou se HTC odlišuje.

Opět zde však panuje obdobný problém jako u tlačítek. Přecitlivělost tlakových senzorů vytváří dojem, jako by byl telefon „ve stresu“ a dopouštěl se proto mnoha omylů. Rám je citlivý často až příliš, a to i v případě, kdy nastavíte skutečně silné zmáčknutí. Nespočetněkrát se tak rám zaktivuje například v kapse, což rozhodně není to, co bychom rádi viděli.

Samotné zpracování telefonu ale výrobce zvládl na jedničku a lze říci, že zařízení působí bytelným dojmem. Dodejme že U12+ plní certifikaci IP68 a odolá tak vodě i prachu.

Líbilo se nám
  • stylový vzhled
  • perfektně padne do ruky
  • zvýšená odolnost proti vodě a prachu
  • nahradí zrcátko
  • ochranné pouzdro
Nelíbilo se nám
  • přecitlivělý rám i boční tlačítka
  • ulpívající otisky prstů

Displej: velký, protáhlý a bez výřezu

Čelní stranu zabírá z drtivé většiny 6palcový displej s poměrně tenkými rámečky a jemným Quad HD rozlišením. Současně dodejme, že se HTC neuchýlilo k výřezu v displeji. Displej je poplatný nejvyšší kategorii a je skvěle čitelný na slunci i z ostrých úhlů. Jas lze regulovat automaticky a čidlo funguje zcela korektně.

HTC U12+

Každého jistě potěší funkce chytrého displeje, který zobrazuje hodiny a další vámi zvolené informace i po vypnutí. Funkci ale lze zcela vypnout či ji nechat aktivovanou jen v momentě, kdy s telefonem pohnete. Alternativou je informační dioda nad displejem, avšak tu není možné nijak nastavit. Pakliže by se vám nezdály barvy Super LCD displeje, máte možnost je podrobně nastavit dle vašeho vkusu. Poškrábání brání sklíčko Gorilla Glass 3.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • malé rámečky
  • funkce chytrého displeje
  • podrobné nastavení
  • žádný nepříjemný výřez

Zvuk: překřičí všechny

Na spodní hraně je dále jeden z hlasitých reproduktorů, druhý najdete nad displejem. Výsledná reprodukce je velmi kvalitní a opravdu až neuvěřitelně hlasitá. Chybí nám však větší důraz na hloubky, který jsme znávali například ze starších modelů HTC či Alcatel. Naopak výšky HTC tlačí až příliš dopředu a občas to až irituje.

Nabíjení, přenos dat i hudba frčí přes USB-C. Klasický jack byste tu hledali marně a letos už se HTC neobtěžovalo přibalit ani redukci. Dodávána sluchátka do USB-C nicméně hrají velmi dobře. Osobně jim jako plus přičítám i pohodlné nošení, kdy nepadají z uší.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • hlasitá a velmi slušná reprodukce
  • povedená dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: buďte nároční a neomezujte se

U12+ nabízí procesor Snapdragon 845 s 6GB operační pamětí, ze které jsou dvě třetiny běžně využívány. Výkon uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. Na hraně akceptovatelnosti je naopak interní 64GB interní paměť s reálně dostupnými 50 gigabajty – předchůdce nabízel dvojnásobnou porci. Naštěstí se v telefonu nachází slot pro paměťovou kartu o velikosti až 512 GB, který je sdílený se slotem pro druhou nanoSIM kartu.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velmi výkonný procesor
  • velká RAM
  • slot pro microSD kartu

Výdrž baterie: Achillova pata

V těle telefonu se nachází baterie s kapacitou 3 500 mAh, což nepůsobí nijak oslnivě. Zatímco někteří výrobci, třeba Sony, dokáží i s málem vykouzlit dlouhou výdrž, HTC se to nedaří. Pro U12+ je velkým problémem přečkat jeden pracovní den. Náročnější používání, kdy například půl hodinky fotíte a natáčíte videa, hodinku využíváte navigaci a zbylý čas je telefon jen na příjmu, znamená výdrž pouze kolem 9 hodin.

Procenta baterie vám budou ubývat doslova před očima. Při středně náročném používání dokážete výdrž vyšponovat na 12 hodin, více ale nečekejte. Výdrž je tak skutečně mizerná. Částečně vám může pomoci výrobcem připravená aplikace Boost+, která dokáže vyhodnotit styl vašeho používání a následně optimalizovat výdrž. Vylepšení je však jen minimální a na špatné výdrži to nic nemění. Malou náplastí budiž svižné dobití, které trvá zhruba hodinku a čtvrt. Na moderní bezdrátové nabíjení však musíte zapomenout.

Neuspokojivou výdrž baterie můžete zlepšit aplikací Boost+, ale zázraky nečekejte

V našem testu výdrže, kdy HTC přehrávalo streamované video v kvalitě 1080p, jsme naměřili čas 7 hodin 4 minuty.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • mizerná výdrž
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: hlavně bezdrátově

Připojení k okolnímu světu zvládá HTC U12+ v zásadě na jedničku. Soubory můžete přenášet skrze Bluetooth 5.0, k párování pak lze použít NFC. K internetu se připojíte nejen přes Wi-Fi s protokoly ac, ale dostalo se samozřejmě i na podporu LTE, a to s nepřeberným množstvím pásem. Díky tomu se k rychlému internetu připojíte takřka po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Maximální rychlost stahování činí 1 000 Mb/s, opačným směrem jde o rychlost 150 Mb/s.

HTC U12+

Smířit se musíte s absencí infračerveného portu. Nutno třeba počítat s tím, že infraport se na telefony zřejmě již ve velkém nevrátí. Reputaci si však HTC napravuje novým USB-C konektorem s podporou Display Portu a vhodně zvoleným kabelem, který má na jedné straně USB-A konektor.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: vyrovná se nejlepším

Počínaje modelem U12+ rozpoutalo HTC fotoaparátové hody. Na zadní straně tentokrát nacházíme hlavní širokoúhlý fotoaparát s 12 megapixely a světelností f/1.7, kterému asistuje 16megapixelový teleobjektiv, pomocí kterého můžete až dvojnásobně přibližovat bez ztráty kvality. Samozřejmostí je přítomnost dvoutónové LED diody, optické stabilizace nebo laserového ostření. Prostředí překypuje nastavením a výsledné snímky patři ke špičce. Jsou barevně věrné a ostré po celé ploše. Ano, HTC po krůčcích dosáhlo vrcholu a vyrovnává se konkurenci. Potěší snímky ve dne i v noci, o makru nemluvě.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky – den
Ukázkové fotografie – interiér a noc
Vlevo snímek bez přiblížení, vpravo s dvojnásobným zoomem
Ukázka fungování blesku v interiéru

Prostředí se výrobci povedlo zpracovat velmi dobře a přehledně. Důležitá nastavení máte ihned po ruce, do složitější části se takřka netřeba pouštět. Velmi návykový je zoom. Krátký dotyk znamená ono již zmíněné dvojnásobné přiblížení. Můžete však tlačítko se zoomem chytit a přibližovat po velmi malých krůčcích, což je nedocenitelné například při natáčení videí.

HTC U12+

Na čelní straně se opět nachází dva fotoaparáty, tentokrát s 8 megapixely. Jejich přítomnost je zde spjata s živým přeostřováním pozadí. Selfies jsou za dne vcelku kvalitní, v noci ale nastupuje skutečně výrazný digitální šum.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Videa lze zaznamenávat až ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Při záznamu o maximální délce 6 minut pracuje optická stabilizace s elektronickou a videa vás potěší obrazovou kvalitou i plynulostí. Samostatné vyzdvihnutí si zaslouží záznam 3D zvuku, kdy telefon dokáže měnit přijímání zvukových vln dle přiblížení scény.

HTC U12+ (testovací video) – 2160p, 60 FPS

HTC U12+ (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • optická stabilizace obrazu
  • perfektní záznam videa
  • pohodlné ovládání aplikace
  • kvalitní obrazové podání

Software: tradiční jistota

Prostředí od HTC se čím dál více blíží čistému Androidu. Model U12+ využívá verzi 8.0 Oreo s bezpečnostní záplatou z března 2018. Potěší také minimum zbytečných aplikací. Ano, najdete zde klienty pro sociální sítě, které bohužel nelze odinstalovat. Prostředí HTC vylepšilo například sekundární lištou s tlačítky, kterou si můžete přeskládat a přepínat mezi nimi prostým tahem prstu. Optimalizace je u HTC sázkou na jistotu a nic se nemění ani tentokrát. Vše běží ukázkově rychle a plynule. Aplikace se spouští okamžitě, stejně tak se rychle ukončují. Tak nějak si představujeme moderní smartphone.

Jelikož před sebou máme velký smartphone, rozhodně přijde vhod možnost si obraz zmenšit k pravému nebo levému okraji. Stačí na dané straně silněji poklepat na rám telefonu – jedna z mála věcí, kde rám citlivý na tlak oceníte. Na závěr si řekneme, jak pořídit screenshot obrazovky. Přidržíte tlačítko pro vypnutí a vzápětí stisknete na displeji tlačítko s kolečkem (to co vás vrací na domovskou obrazovku). Nutno podotknout, že to není ideální kombinace. Často se stane, že displeji dříve zhasnete, než pořídíte screenshot. Na druhou stranu můžete provést printscreen i stlačením telefonu, pokud si to tak nastavíte.

Líbilo se nám
  • Android 8.0 Oreo
  • perfektní optimalizace
Nelíbilo se nám
  • starší bezpečnostní záplaty
  • pár aplikací nelze odinstalovat

Zhodnocení: největší šance posledních let

HTC U12+ se během července dostane na český trh za 22 tisíc korun, respektive necelých 20 tisíc korun, pokud se zdarma registrujete do HTC Clubu, kde získáte 10% slevu. Pokud si recenzi zpětně projdeme, pozitiva nám výrazně převládají. Telefon se dobře drží, výkonem i fotoaparátem může novinka konkurovat těm nejlepším, displej je velký a bez zbytečně velkých rámečků. Přidanou hodnotou budiž rám citlivý na tlak či zvýšená odolnost. Běh k dokonalosti však HTC nezvládlo dokončit. Pokus s chybějícími klasickými tlačítky na boku není ideální a zásadním mínusem je slabá výdrž na baterii.

I pouhé jedno negativum může být zásadní. HTC nemůže spoléhat na zvuk svého jména ani velkou fanouškovskou základnu. Navíc konkurence je naprosto nemilosrdná.

Konkurence

Nabízí se třeba Samsung Galaxy S9+ s pouze nepatrně menším displejem, zato s ještě lepším fotoaparátem i výdrží a bezdrátovým nabíjením. Chybí ale rám citlivý na tlak a Samsung zdaleka tak dobře nepracuje se zvukem. Jeho cena aktuálně činí o 2,5 tisíce korun víc.

Samsung Galaxy S9+ 64 GB

Rozměry158,1 × 73,8 × 8,5 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Shodnou cenu s HTC má Huawei P20 Pro, který opět láká na ještě lepší fotoaparát či stylovější vzhled. Mírně zaostává výkonem, avšak rozhodovat bude zřejmě hlavně design.

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin

Brzy se mezi konkurenci zařadí také nejnovější Xperia XZ2 Premium s podobnou výbavou i cenou. Přihodí však bezdrátové nabíjení nebo pro někoho lepší displej s běžnějším poměrem stran.

Sony Xperia XZ2 Premium

Rozměry158 × 80 × 11,9 mm, 236 g
DisplejTFT IPS, 5,8" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 540 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Sečteno a podtrženo, HTC U12+ je kvalitní a špičkově vybavený smartphone. Opomeneme-li výdrž a pár drobností, je radost jej používat. Cenu shledáváme přiměřenou, avšak věhlasnější konkurence novinku zastíní, což je škoda. Pokud však uvažujete o novém telefonu a chcete mít kousek jako málokdo, bude HTC U12+ dobrou volbou.

htc-u12-plus
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • pohodlně se drží v ruce
  • velký a jemný displej
  • špičkový zvuk
  • zvýšená odolnost
  • velmi rychlé nabíjení
  • výkonný hardware
  • čtyři kvalitní fotoaparáty
  • perfektně optimalizované prostředí
  • rám citlivý na tlak se spoustou možností
Zápory
  • slabá výdrž baterie
  • přecitlivělost rámu a tlačítek
  • hodilo by se bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
voyjta
Je funkční s mobilem HTC U12+ telefonování přes LTE (VoLTE) u českých operátorů?
Dragereker
Htc robí dobré telefóny, problémom je samotná značka...predstaviť toto Apple tak by to bol najrevolucnejší hit roka :D...
JirKa Fiala
JirKa Fiala
A kde se nechá koupit nikde jsem ho nenašel
cicflek
Jo, každý slinta, ale HTC propusti lidi,mobilní divizi koupil Google atd atd. Bohuzel HTC uz neni co bylo, nekopejte do mrtvolky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze