HTC U11
recenze

HTC U11

Vymáčknuté maximum
28

Nad tchajwanským HTC již mnozí zlomili hůl. Výrobce se však rozhodně nechce vzdát bez boje a i v letošním roce připravil vlastní vlajkovou loď, která by měla zatopit větším výrobcům. Tentokrát však HTC myslelo takřka na vše a novinku se nebojíme nazvat nekompromisní. V rukávu má navíc trumf, který ji činí jedinečnou.

Tchajwanskému HTC se poměrně stabilně dlouhá léta nedaří. Nám se však do rukou dostalo zařízení, kterým výrobce říká, že se rozhodně nevzdává. A opravdu jakoby se s modelem U11 nadechoval k největšímu tlaku na konkurenci. Pod nijak úchvatným názvem se skrývá aktuální vlajková loď, která má špičkový displej, hardware i prostředí, slušný fotoaparát, zvýšenou odolnost a jeden bonus navíc. A nyní se podržte – výrobce na českém trhu nastavil rozumnou cenu. Dokáže U11 obstát i v naší dnešní recenzi?

Technické parametry HTC U11 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce153,9 × 75,9 × 7,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper LCD 5, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:19 hodin
Dostupnostčerven 2017, 20 000 Kč

HTC U11 – videopohled

Obsah balení

HTC svůj vlajkový model dodává v bílé krabičce s elegantním podpisem zařízení. V útrobách se krom jeho samotného nachází nabíječka, USB kabel s USB-C konektorem a špuntová sluchátka taktéž s USB-C koncovkou, avšak pomocí přibalené redukce lze připojit i sluchátka klasická. Za malý moment si řekneme, jak moc je užitečný rovněž dodávaný ochranný plastový kryt a hadřík.

Design a konstrukce: učistíte se k smrti

Na první dojem novinka rozhodně nevsází, neboť černá a lesklá varianta je pěkná pouze do chvíle, než ji prvně chytíte do ruky. Pak se stává neuvěřitelným magnetem na otisky prstů a v krabičce přibalený čistící hadřík bude v permanentní zátěži. Řešením představuje například stříbrná verze (případně ještě modrá a červená, které bude možné u nás zakoupit), kterou vidíte na videu . Vypadá mnohem lépe a otisky na ni nejsou tolik patrné. Výrobce použil osvědčený design, který jsme již letos viděli u modelů U Ultra a U Play. Oblé boky padnou příjemně do ruky. Na druhou stranu telefon poměrně dost klouže a při chvilce nepozornosti vám může vypadnout z ruky. Za vše může poměrně hladký kovový rám.

O ochranu se může starat průhledný plastový kryt, který vám výrobce přibalil k telefonu. Ten chrání jen zadní stranu a rohy zařízení. Bylo však užito velmi laciného plastu, který se poškrábe během jednoho dne nošení v kapse u kalhot. Po pár dnech tak spíše než ochranářskou funkci plní roli hyzdícího doplňku a zřejmě jej nebudete dále využívat.

Rozměrově se telefon podobá konkurenci. Potěší malá tloušťka či hmotnost pod 170 gramy. Nářky na velké rámečky kolem displeje bychom rozhodně slyšet neměli. Veškerý prostor je totiž využit – nad displejem reproduktorem či čidly, pod displejem senzorovými tlačítky. Krajní tlačítka jsou podsvětlená, v tom středovém hnízdí čtečka otisků prstů, která funguje zcela bezchybně. Stále nám jen trochu vadí nesouměrné umístění a hodila by se možnost si krajní klávesy prohodit.

Slova chvály máme i ke klávesám na pravém boku. Jsou v ideální výšce a pohodlně se tisknou. Na těle zařízení pak naleznete pouze jeden jediný konektor. Je jím USB-C, skrze který telefon nabíjíte a případně i posloucháte hudbu. Tím výčet končí, klasický 3,5mm jack konektor tedy bohužel chybí.

Líbilo se nám:

  • zajímavý vzhled
  • bytelná konstrukce
  • působí lehce

Nelíbilo se nám:

  • otravné otisky prstů (hlavně u černé varianty)

Displej: tentokrát již jen jeden

Pokus se dvěma displeji u nedávného modelu U Ultra se pokračování (alespoň prozatím) nedočkal a vlajkový model zůstává věrný klasice. Jediný displej typu Super LCD má 5,5palcovou úhlopříčku a díky Quad HD rozlišení skvělou jemnost 534 PPI. Můžete si doladit teplotu barev či jas, který má široký rozsah a vyhovuje za všech podmínek. Informace z displeje jsou tak čitelné na slunci i z ostrých úhlů. O ochranu se pak stará nejnovější sklíčko Gorilla Glass 5.

Líbilo se nám:

  • celkově velmi kvalitní displej

Zvuk: patří k nejlepším

Zvuková stránka ležela HTC vždy na srdci a klade důraz i na hlasitou reprodukci. Pro tyto účely jsou k dispozici dva reproduktory BoomSound. Jeden na spodní hraně, druhý nad displejem. Zvuk zdaleka není tak skvělý, jako ještě za dob modelu One M9, který měl oba reproduktory na čelní straně, přesto můžeme kvalitu zvuku linoucího z HTC U11 zařadit mezi současnou špičku. Zvuk hraje opravdu hlasitě s jasně patrným důrazem na hloubky.

Výstup do sluchátek zajišťuje USB-C konektor, jak jsme si již řekli výše. Naštěstí HTC konečně dodává společně s telefonem také redukci a můžete si zapojit i svá vlastní sluchátka. Doporučujeme však spíše sáhnout po dodávaných špuntech. Mají totiž funkci aktivního potlačení okolního hluku a díky funkci USonic dokáží zvukový profil přizpůsobit přesně na míru vašim uším. Osobně jsem bohužel rozdíl před a po nastavení nepostřehl. Na každý pád se však dočkáte velmi kvalitního zvukového projevu.

Líbilo se nám:

  • dva reproduktory
  • špičková sluchátka
  • funkce USonic

Nelíbilo se nám:

  • chybí 3,5mm jack konektor

Baterie a výdrž: po boku ostatních

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 000 mAh. Žádné oslňující číslo, spíše dnešní standard. Při náročném dni vás však U11 nenechá ve štychu a statečně s vámi vydrží až do večerních hodin. Využít samozřejmě můžete i úsporný režim a výslednou výdrž natáhnout klidně o několik hodin. Při méně náročném využívání se lze dostat i na dvoudenní výdrž, avšak nutno omezit čas rozsvícení displeje.

Rychlé nabíjení je opravdu příjemné, avšak ještě bychom uvítali to bezdrátové.

Slušnou výdrž potvrdil i náš test, kdy telefon přehrával přes Wi-Fi streamované video v kvalitě 1080p. K vybití při této činnosti došlo až za 9 hodin a 12 minut. Radost vám udělá i velmi svižné nabíjení. Z nuly na 80 % se telefon dobije za pouhých 52 minut. Během tohoto rychlého nabíjení se však zadní strana telefonu, především horní část, opravdu silně zahřívá. Při dokončování nabíjení však telefon vcelku rychle vychládá. K úplnému dobití je zapotřebí 1 hodiny a 19 minut. Rychlé nabíjení je opravdu příjemné, avšak ještě bychom uvítali to bezdrátové. To však HTC nadále ignoruje, ačkoliv nemá kovové tělo.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž
  • rychlé nabíjení

Edge Sense: zmáčkni a žasni

Nové HTC U11 má v rukávu velký a zajímavý trumf – můžete ho zmáčknout. Samozřejmě ne tak, že by se plně podvolilo – pružná konstrukce je stále hudbou budoucnosti. Stačí však rám telefonu ve spodní části bočních hran více zmáčknout a ucítíte jemné vibrace. Dokud však funkci zvanou Edge Sense nenastavíte, nic se dít nebude. Telefon patřičné nastavení uživateli nabízí hned při prvním zapnutí, kdykoliv se k němu však můžete vrátit skrze Nastavení.

Funkce Edge Sense

Implicitně telefon po krátkém stisku rámu přejde do režimu fotoaparátu. Toto chování si samozřejmě můžete přenastavit na spuštění jakékoliv jiné aplikace. Kromě krátkého stisku je zde ještě možnost stisku a přidržení, což spustí jakoukoliv další funkci. Nastavíte si také přesně vaší intenzitu stisku tak, aby telefon správně reagoval. Zvolit si také můžete, zda toto gesto má provázet vibrace a obrazová odezva na displeji. Stlačením také lze pořídit snímek při spuštěném fotoaparátu. Mělo by navíc přibývat aplikací, které budou funkci Edge Sense podporovat.

Jde rozhodně o zajímavou funkci. Pokud se ji naučíte používat, může vám ulehčit spouštění aplikací nebo dokonce i pořízení snímku. Velmi bude záležet, zda přibude aplikací, a také na samotném výrobci, který by funkci neměl u dalšího modelu opustit.

Líbilo se nám:

  • zajímavá funkce
  • bohaté nastavení

Zvýšená odolnost: připojuje se k ostatním

HTC se konečně připojuje k předním výrobcům a svůj vlajkový model řádně utěsnilo – plní certifikaci IP67 a přežije až půlhodinové ponoření metr pod hladinu. Odolá také prachu. Čemu bychom se rozhodně vyvarovali, jsou pády na zem. Telefon je z obou stran skleněný a nemusel by to přežít bez úhony.

Hardware: to nejlepší

Po stránce výkonu se nemusíte ničeho obávat. HTC novinku osadilo moderním procesorem Snapdragon 835 a 4GB operační pamětí, ze které je takřka polovina stále volná. Výkonu má telefon doslova na rozdávání a zahrajete si jakoukoliv aktuální hru. Budete mít na ně i dostatek místa, a to díky 64GB interní paměti. Po prvním zapnutí pro uživatele zbývá téměř 54 GB místa. Prostor můžete navíc nadále rozšířit vložením paměťové karty. Na český trh se dostane i verze s podporou dvou nanoSIM karet, u které však sekundární slot lze využít pro paměťovou kartu.

Líbilo se nám:

  • výkonný procesor
  • bytelná konstrukce

Uživatelské prostředí: spolehněte se na to nejnovější

HTC neponechává nic náhodě ani v prostředí, kde je nasazen nejnovější Android 7.1.1 Nougat a lehká nadstavba výrobce bez zbytečností a aplikací navíc. Vše funguje naprosto skvěle a svižně. Takto bychom si představovali každý smartphone. Nechybí však hluboké možnosti úprav, jejichž vrcholem je režim Freestyle Layouts, kdy si můžete zvolit i vlastní ikonky a ty si poskládat dle vašeho gusta, ne jen jak vám mřížka dovolí. HTC nadále tlačí svého asistenta HTC Sense Companion, který se vás snaží postupně poznávat a radit vám v různých situacích. V praxi to však stále zatím příliš nefunguje. Asistent sice komunikuje v češtině, avšak příliš tipů nenabízí.

Líbilo se nám:

  • lehké prostředí
  • perfektní optimalizace

Multimediální funkce: vše při starém

O hudební stránku se v telefonu stará výhradně aplikace Hudba Play od Googlu. Ta je přehledná, nechybí náhledy obalů alb či třídění dle štítků. Přeci jen by ji však prospěl nějaký facelift. Pochválit musíme prvotní nastavení. Jakmile připojíte pro telefon neznámá sluchátka, vyskočí na vás nabídka s průvodcem nastavení, což jsme rozebírali již výše. To se rozhodně hodí, protože klasický ekvalizér v nastavení postrádáme.

O veškeré vaše fotografie, obrázky či videa se stará aplikace Fotky opět od Googlu. Vše tak máte pod jednou střechou i s jednoduchými možnostmi úpravy.

V základní nabídce nenajdete žádné hry, avšak nic vás neomezuje v tom si jich nespočet stáhnout z obchodu Google Play. HTC U 11 nabízí skutečně dostatek prostoru a výkonu i na nejnovější herní počiny.

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace

Fotoaparát: míří k těm nejlepším

Velká očekávání jsou vkládána do fotoaparátu. Je sice v uvozovkách jen jeden a má neohromující rozlišení 12 megapixelů, ale disponuje optickou stabilizací obrazu, výbornou světelností a bleskovou rychlostí. Velice přehledné prostředí překypuje nastavením.

Pro pokročilejší uživatele je připraven také manuální režim označený jako Pro. Při prvním spuštění je nastaveno ukládání snímků do formátu RAW, avšak můžete provést změnu na formát JPG. V manuálním režimu lze v několika krocích určit vyvážení bílé, hodnotu ISO, čas uzávěrky, světelnost nebo režim ostření. V doplňkovém nastavení již jen vybíráte, kam se budou výsledné snímky ukládat, zda chcete snímek pořídit stiskem klávesy hlasitosti, nebo jestli si přejete využívat mřížku a hlasové potvrzení stisku spouště.

K dalšímu nastavení se dostanete stažením řádku z horního okraje displeje. Zde již můžete měnit rozlišení či si nastavit samospoušť. Dále máte možnost využít funkci Zoe, která po stisknutí spouště zaznamená třívteřinové video v HD kvalitě. Chybět nemůže ani režim panorama.

Kvalita fotografií patří rozhodně k tomu lepšímu. Se snímky budete spokojeni nejen ve dne, ale i v noci, třeba i díky dvoutónovému LED přisvětlení. Při větším přiblížení si však občas lze povšimnout mírně rozmazaných rohů. I přesto však bude nové HTC U11 málokdo kritizovat kvůli fotoaparátu. Novinku od HTC můžeme tudíž směle zařadit mezi velmi dobře fotící telefony.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Na těle telefonu dále najdete čtveřici mikrofonů, díky čemuž můžete 4K videa se 30 snímky za vteřinu nahrávat s prostorovým zvukem. Nechybí možnost záznamu Full HD videi s 60 snímky za vteřinu či zpomalené záběry se 120 snímky za vteřinu ve Full HD rozlišení. Výsledné záběry jsou opravdu velmi kvalitní.

HTC U11 (testovací video) – 4K, 30 FPS

Těšit se můžete také na kvalitní selfies. Čelní kamerka nabízí 16megapixelové rozlišení a výsledky jsou opravdu velmi slušné.

Ukázkové fotografie z čelní kamerky

Líbilo se nám:

  • propracované prostředí
  • velmi slušná kvalita fotografií
  • kvalitní záznam videa

Telefonní funkce a zprávy: přehlednost a pohodlí

Veškeré dění zajišťuje aplikace Telefon, která se dělí na pět záložek: v té první získáte přehled o všech hovorech, druhá poskytuje prostor pro vytáčení čísla, třetí záložka je domovem pro vaše oblíbené kontakty, ve čtvrté najdete váš celý adresář a v poslední jsou skupiny. Do kontaktů, respektive na danou záložku, se dostanete i skrze aplikaci Lidé.

Prostředí je velmi podobné klasickému čistému Androidu a jeho předností je velká přehlednost i propracovanost jednotlivých položek, které si můžete ke každému kontaktu přiřadit. Samozřejmost představuje provázanost se službami Googlu. Ze sociální sítě Google+ si adresář může brát fotografie a doplňující informace. Zadáte-li ke kontaktu adresu, můžete se jedním klikem dostat na Google Mapy.

Totéž v bleděmodrém lze říci o aplikaci Zprávy, která zastřešuje komunikaci formou SMS a MMS. Přehledné prostředí a vytvoření nové zprávy máte pod palcem pravé ruky. Klávesnici si můžete do značně míry přizpůsobit, například změnit její velikost či přidat řádek s čísly. Zvolit si také můžete QWERTZ klávesnici, zdvojenou QWERTZ klávesnici, nebo klasickou alfanumerickou klávesnici. O vaší elektronickou komunikaci se postarají aplikace Pošta a Gmail.

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace
  • pohodlná klávesnice/li>

Organizační funkce a GPS: klasická nabídka

Také organizační funkce svěřilo HTC do rukou Googlu. Najdeme zde nativní androidí kalendář, což však není špatnou zprávou. Je přehledný, nabízí různé náhledy a jakožto aplikace umístěná v obchodě Google Play bude průběžně aktualizován.

Nezapomnělo se ani na poznámky, které zajišťuje aplikace Google Keep. Aplikace je jednoduchá a synchronizovaná s vaším účtem. K poznámkám se tak dostanete v zásadě odkudkoliv. Nechybí ani základní nabídka kancelářských aplikací Googlu (Dokumenty, Prezentace a Tabulky), dostalo se na diktafon i kalkulačku a výčet zakončuje dvojice stopky/minutka.

Ve výbavě moderního telefonu nemůže chybět A-GPS, Galileo a GLONASS. Spolehnout se můžete na ukázkovou funkčnost, za kterou se skrývá rychlé nalezení vaší polohy, a to i bez asistence internetového připojení. Vše se pak pojí s Google Mapami a Navigací, které najdete v základu.

Líbilo se nám:

  • přehledný kalendář
  • přesná GPS

Konektivita: naprostý spoleh

Připojení k okolnímu světu zvládá HTC U 11 v zásadě na jedničku. Soubory můžete přenášet skrze Bluetooth 4.2, případně k párování použít NFC. Na internet se dostanete nejen přes Wi-Fi s protokoly ac, ale dostalo se samozřejmě na podporu LTE, a to nepřeberného množství pásem. Díky tomu se k rychlému internetu připojíte takřka po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Maximální rychlost stahování činí 1 000 MB/s, opačným směrem jde o rychlost 150 Mb/s. K prohlížení internetu lze využít svižný prohlížeč Google Chrome, který přináší například výhodu v podobě synchronizovaných záložek ze všech vašich zařízení, kde máte nastaven váš Google účet.

Smířit se musíte s absencí infračerveného portu. Je třeba počítat s tím, že infraport se na telefonech zřejmě již jen tak neobjeví. Reputaci si však HTC napravuje novým USB-C konektorem a vhodně zvoleným kabelem, který má na jedné straně také USB-A konektor.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora LTE
  • NFC

Nelíbilo se nám:

  • chybí infraport

Zhodnocení

Nové HTC U11 se takřka po všech stránkách povedlo. Pokud opomeneme subjektivní pohled na vzhled telefonu, na kterém navíc ulpívají nevzhledné otisky prstů, zařízení dle našeho názoru uspokojí i ty nejvyšší nároky. Má kvalitní displej, skvěle hraje, nebude vás omezovat výkonem a prostředí běhá přesně tak, jak potřebujete. Fotoaparát patří k tomu lepšímu, co dnes v telefonu můžete mít, ale pokud už nám něco chybí, je to například bezdrátové nabíjení nebo 3,5mm jack konektor, jehož odstranění považujeme za unáhlené.

I přesto, že se HTC hodně snaží, ani konkurence nespí a kolem hranice 20 tisíc korun, za kolik si nové U11 můžete pořídit, je nebezpečně živo. To ukazuje i seznam konkurentů níže. Přesto má HTC rozhodně šanci se s U11 prosadit. Jen musí přesvědčit uživatele, že tentokrát má opravdu velmi dobře vybavený telefon s rozumně nastavenou cenou.

Konkurence

Nabízí se například zbrusu nová Xperia XZ Premium se speciálním zpomaleným videem a nekompromisní výbavou. Prodává se za obdobnou cenu a rozhodovat budou malé detaily či sympatie ke značce.

Ve hře je také Samsung Galaxy S8, který sice vyjde o něco dráž, ale může budit dojem hodnotnějšího telefonu díky zakřivenému a většímu displeji s malými rámečky. Výbavu obohacuje i rychlé bezdrátové nabíjení, což se hodí. Cena je pak vyšší zhruba o dva tisíce korun.

Sáhnout můžete také po alternativě s prostředím iOS, tedy po iPhonu 7 Plus. V jeho případě si však za verzi s pouze 32GB pamětí připlatíte více než 4 tisíce korun, a to již není úplně málo.

htc-u11
Klady
  • funkce Edge Sense
  • špičková sluchátka
  • stereo reproduktory
  • výkonný hardware
  • nejnovější Android 7.1
  • skvěle optimalizované prostředí
  • zvýšená odolnost
Zápory
  • chybí 3,5mm jack konektor
  • telefon se značně upatlává
  • design mohl být nápaditější
  • nemá bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
.
Dotaz na redaktora - který fotí lépe, pokud se to dá hodnotit - U11 nebo P10 Plus?
Kuba
Výborný telefon za výbornou cenu, Htc letos zabodovalo.
Majkl
Drahý. A bez jacka nechci...
Dragereker
konečne poriadne HTC po tých rokoch :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze