HTC U11 life
recenze

HTC U11 life

Čistý nitrem, zapatlaný tělem
5

Program Android One, který má dostat čistý Android do atraktivních telefonů, konečně nabírá správný směr. Po prvotním neúspěchu před pár lety jsme se letos setkali s povedeným Xiaomi Mi A1 a nyní přichází i HTC se svým modelem U11 life. I to se opravdu povedlo, avšak bezchybné rozhodní není. Tak se pojďme podívat, kde má své rezervy.

Google začíná letos konečně pokládat stavební kameny iniciativy Android One. První přírůstek v podobě levného Xiaomi Mi A1, které se skutečně podařilo, jsme již otestovali a zatímco stále čekáme na Moto X4 s čistým Androidem, přihlásilo se o slovo HTC. Nový model vyšší střední třídy jménem U11 life se snaží přinést mnoho vlastností vlajkové lodi za menší peníze a s čistým Androidem 8.0 Oreo. Novinka se tak pyšní mačkacími rámečky, čtečkou otisků prstů na přední straně, akrylovými zády, voděodolností a bohužel i absencí 3,5mm jacku. Jak si tedy druhé námi recenzované Android One zařízení povede s vyšší cenovkou?

Technické parametry HTC U11 life Android One - 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce149 × 72,9 × 8,1 mm, 142 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper LCD 5, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 630, , GPU: Adreno 508
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:44 hodin
Dostupnostlistopad 2017, 9 990 Kč

HTC U11 life – videopohled

Obsah balení: nutný hadřík v ceně

Příslušenství přidávané k HTC U11 life nijak nepřekvapí. Krom telefonu dostanete nabíjecí adaptér, USB-C kabel pro nabíjení a propojení s PC, redukci z USB-C na 3,5mm jack a pár obligátních příruček. Bonusem je poté hadřík na leštění neustále upatlaných zad telefonu a zapomenout nesmíme ani na špuntová USB-C sluchátka USonic.

Konstrukční zpracování: leštit, leštit a leštit

Jak už samotné jméno tchajwanské novinky napovídá, U11 life navazuje na letošní vlajkový model U11 a stejně jako u něj vrhají lesklá záda U11 life velmi zajímavé odlesky. Pokud jste na dobrém světle, je to opravdu pěkná podívaná, ale efekt lomu světla tu není tak silný a působivý jako u dražšího příbuzného. Aby navíc telefon opravdu hezky vypadal, musíte jej prakticky neustále leštit, jinak záda připomínají spíše Petriho misky a telefon nevypadá vůbec dobře. Často jsem měl až pocit, že bych jej měl držet raději v rukavičkách, protože se leštěný povrch námi testované černé verze upatlá prakticky okamžitě. Koupě rovněž dostupné modré varianty by tak určitě pomohla.

Co se týče hmotnosti, je na tom nové HTC úplně obráceně než původní U11. Není vůbec těžké, naopak je velmi lehké, a to z prostého důvodu. I když HTC nazývá materiál na svých stránkách jako akrylové sklo, tak tentokrát tu sklo rozhodně nemáme. Místo toho jsou záda z lesklého pastu a nejsou z něj pouze záda, ale i rám telefonu.

Telefon díky tomu sice působí v ruce velmi celistvě a i přes velké rámečky a zejména bradu se velmi pohodlně drží a ovládá, avšak plast se leští ještě hůře než sklo, mnohem snadněji se poškrábe (což jde vidět i na našem kusu) a telefon navíc působí skoro jako dětská hračka a ne jako drahý smartphone. Za 10 tisíc korun bych očekával honosnější zpracování, kterým oplývá prakticky každý konkurent. Na druhou stranu je i toto levnější HTC voděodolné podle certifikace IP67, což stále není v dané kategorii úplně obvyklé.

Poslední trojice snímků zachycuje jen mírné upatlání

Pod displejem sídlí trojice senzorových tlačítek, kdy dvě boční jsou podsvětlená. Prostřední domovské tlačítko podsvětlení postrádá, jelikož má v sobě integrovanou čtečku otisků prstů, která je velmi spolehlivá, ale neodemkne telefon ani zdaleka tak rychle jako konkurence. Vibrační odezva všech tlačítek je ovšem velmi dobrá.

Za 10 tisíc korun bych očekával honosnější zpracování.

Když už jsme u tlačítek, to vypínací s kolébkou hlasitosti nalezneme na pravé straně. Obě mají příjemný stisk, ale jsou příliš nízko a překážejí zejména při mačkaní rámu telefonu pomocí funkce Edge Sense. Oceňuji ovšem velmi výrazně drážkované vypínací tlačítko, které poznáte okamžitě i poslepu. Na spodní hraně se potom nachází reproduktor a USB-C konektor i pro nabíjení, přičemž na horní hraně najdeme už pouze slot pro nanoSIM kartu a paměťovou microSD kartu.

Zbytek telefonu už jen „zdobí“ logo HTC na zádech, pod kterým nalezneme nápis Android One upozorňující na výjimečností tohoto zařízení. Nad ním bdí čočka hlavního fotoaparátu, která nepatrně vystupuje z těla telefonu. Ne sice natolik, aby se telefon kupříkladu nepříjemně kýval na stole, ale dost na to, aby si toho každý všiml.

Líbilo se nám
  • telefon se pohodlně drží
  • certifikace IP67
  • příjemná tlačítka
Nelíbilo se nám
  • čistě plastová konstrukce
  • záda se snadno zapatlají a poškrábou

Displej: kvalitní IPS

HTC u 5,2palcového Full HD displeje opět vsadilo na IPS technologii a nelze si stěžovat. Obraz vypadá hezky ostře, pozorovací úhly jsou výborné, rozsah jasu je také v pořádku a barvy jsou hezky živé. Navíc se dostalo také na nenastavitelnou, ale barevnou notifikační diodu nad displejem.

HTC U11 life

HTC mělo rozum a vyhodilo z nastavení čistého Androidu možnost ambientního displeje, který u obyčejného IPS postrádá smysl. Jen si postěžuji na automatickou regulaci jasu, která osvětlení vždy podcení a zvolí nižší jas, než by bylo vhodné.

Líbilo se nám
  • pěkný Full HD panel
  • barevná notifikační dioda
Nelíbilo se nám
  • automatická regulace jasu nezajišťuje dostatečnou čitelnost

Zvuk: někdo nám tu chybí...

Pokud se přesuneme od obrazu ke zvuku, máme tu jen jeden opravdu titěrný reproduktor vespod telefonu. Ten hraje až překvapivě hlasitě, ale jeho kvalita je na svou třídu spíše lehce podprůměrná. Mnoho lidí také nepotěší absence 3,5mm jacku.

HTC U11 life

Musím ovšem pochválit HTC za přidaná sluchátka USonic, která přizpůsobí zvukový výstup přímo na mírů vaším uším a mají rovněž aktivní potlačení hluku. Jednoduše řečeno se jedná o jedny z nejlepších sluchátek, které můžete k telefonu v balení dostat. Dobrou zprávou je také přítomnost Bluetooth 5.0, skrz které si můžete připojit svá bezdrátová sluchátka.

Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
  • skvělá sluchátka USonic v balení
Nelíbilo se nám
  • spíše podprůměrná kvalita reproduktoru
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: slušná výbava

Na hardware si v případě tohoto HTC nelze stěžovat, jelikož odpovídá své třídě do puntíku. Snapdragon 630, 3 GB RAM a 32 GB interního úložiště nejsou přeci jen úplně špatné specifikace. Telefon si poradí i s náročnějšími hrami, a především se jedná o hardware, který najdeme většinou u trochu dražších telefonů, které jsou často i o dva/tři tisíce dražší. V e-shopu HTC je navíc k dispozici i silnější konfigurace se 4 GB RAM a 64 GB úložiště.

Za podobné peníze lze sice najít i výkonnější telefony, ale i tak výkon čistému Androidu bohatě stačí. Navíc tu nechybí ani microSD slot pro paměťové karty, který se určitě hodí. Z původních 32 GB vám totiž telefon dá k dispozici jen zhruba 21 GB.

Líbilo se nám
  • slušný hardware
  • microSD slot
Nelíbilo se nám
  • 4 GB v základu by neuškodily

Výdrž baterie: jeden den se štěstím

Výkon telefonu skutečně neschází, ale procenta baterie jsem často postrádal. 2 600 mAh není moc a ani šetrný hardware a čistý Android výdrži nepomohli. I běžné dny vydržel telefon od rána do večera jen s odřenýma ušima a maximálně 20 procenty k dobru. Náročnější dny mě už ale donutily k večeru hledat nabíječku a na den a půl výdrže jsem se ani s lehkým používáním snadno nedostal.

HTC U11 life

Podprůměrnou výdrž potvrzuje také náš redakční test, ve kterém vydrželo HTC streamovat Full HD video přes Wi-Fi jen 7 hodin a 2 minuty. Alespoň že se baterie dobíjí pomocí USB-C hezky rychle. Z nuly na 50 procent se dostanete zhruba za 37 minut a

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení pomocí USB-C
Nelíbilo se nám
  • přinejlepším průměrná výdrž

Konektivita: nic nechybí

Na internet se podíváte prostřednictvím Chromu za pomoci Wi-Fi ac nebo LTE, zatímco o propojení s ostatními zařízeními se postará NFC či nejnovější Bluetooth 5.0. O navigaci se postará přesná A-GPS s podporou GLONASSu a pochválit musím také kvalitu hovorů. Na mojí i protější straně byl zvuk vždy čistý a hlasitý. HTC tak zklame jen ty z vás, kteří chtějí ve svém telefonu FM rádio a případně i infraport.

Líbilo se nám
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • A-GPS i GLONASS
Nelíbilo se nám
  • chybí FM rádio či infraport

Fotoaparát: občas překvapí

16Mpx fotoaparát se světelností f/2.0 v HTC U11 life není vůbec špatný a dají se s ním zachytit opravdu pěkné snímky. Fotoaplikace je přitom v podstatě stejná jako u vlajkových lodí a je opravdu skvěle rozvržená, přičemž nabízí i manuální režim.

Snímky za dobrého světla
Snímky v interiéru a v noci s bleskem i bez

Kvalitou je na tom fotoaparát za dobrého světla relativně dobře, i když fotky vypadají mnohem lépe na displeji telefonu než v počítači, kde si lze občas všimnout rozmazání. Horší podmínky dokáží ovšem kvalitou pořádně zacloumat a není lehké vyfotit ostrý snímek. Samotné ostření je ovšem velmi rychlé a stejně tak i focení, přičemž tu máme i automatický režim HDR, který zpracovává fotky na pozadí stejně jako u všech Pixelů, díky čemuž je fotoaparát vždy rychlý a na nic nečekáte.

Video můžete natáčet až ve 4K a mnoho zájemců může přesvědčit i povedená přední kamerka, která má rovněž 16 Mpx a dokáže pořídit velmi pěkná selfies.

Líbilo se nám
  • dobré snímky za dobrého světla
  • zpracovávání Auto HDR snímků v pozadí
  • povedená selfies z přední 16Mpx kamerky
  • velmi rychlá a přehledná fotoaplikace
Nelíbilo se nám
  • fotografie za horších podmínek
  • fotky jsou občas rozmazané

Software: čistotě zdar

Největší lákadlo U11 life nepochybně představuje čistý Android, navíc už ve verzi Oreo. Ten běží prostě výborně. Vše je plynulé a na daný hardware i rychlé. Prakticky všechny aplikace samozřejmě obstarává Google a HTC si tak přidalo do systému jen dva vlastní prvky. Prvním je skvěle navržená fotoaplikace a druhým kategorie v nastavení pro funkcí Edge Sense.

Díky ní můžete zmáčknout spodní polovinu boků telefonu pro zapnutí vámi vybrané aplikace či provedení zvolené akce. Stejnou funkci z původního U11 převzal Google do svých Pixelů 2, avšak tam slouží jen pro zapnutí Google Asistenta. Tady může sloužit pro to samé, ale můžete si ji zároveň nastavit na cokoli jiného. Nabízí i pár zajímavých funkcí v různých aplikacích jako zoomování v galerii či mapách. Stačí jednou zmáčknout pro přiblížení, druhé zmáčknutí vás opět oddálí.

U11 life se ale mnohem hůře mačká než Pixel 2. Boky jsou tu zaoblené a kluzké, takže mačkání není zrovna pohodlné a mně osobně nepřijde moc intuitivní, protože musíte telefon držet v určitě poloze a boční tlačítka často překážejí. Je to zajímavý bonus, ale osobně bych tu měl raději navíc programovatelné tlačítko jako u BlackBerry Motion či přepínač jako u OnePlus.

Líbilo se nám
  • čistý Android 8.0 Oreo
  • rychlé a plynulé prostředí
  • přidaná hodnota Edge Sense
Nelíbilo se nám
  • boky telefonu se nemačkají pohodlně

Zhodnocení: zájemce si najde

Celkově vzato se HTC U11 life v podání Android One vcelku povedlo. Zaujme zejména ty z vás, kteří chtějí slušný hardware a fotoaparát, pěkný displej, voděodolnost a nádherně plynulý Android Oreo, u kterého jsou přislíbeny časté aktualizace. Telefon zároveň není ani ošklivý, ale za 10 tisíc by tu mělo být alespoň opravdové sklo a ne pouze samý plast.

HTC U11 life má co nabídnout, konkurence je však nemilosrdná.

Chybí tu ovšem 3,5mm jack, výdrž je přinejlepším průměrná, reproduktor také nepřekvapil a kvůli použitým materiálům bude telefon neustále zapatlaný a – jak se ukázalo i u našeho kusu – velmi rychle poškrábaný. I tak je však HTC U11 life za necelých 10 tisíc korun zajímavý telefon, který má co nabídnout, avšak konkurence je nemilosrdná.

Vzhledem k ní už nevypadá toto HTC jako koupě roku, což bez pochyb není. Jedná se „pouze“ o povedený telefon s čistým Androidem Oreo. Otázkou tedy zůstává, zda zákazníci raději nesáhnout po silnější konkurenci s nadstavbami, nebo značně levnější, ale výbavou podobném Xiaomi Mi A1.

Konkurence

Samsung Galaxy A5 (2017)

Nejpodobnějším telefonem je pravděpodobně Galaxy A5 2017 od Samsungu. I ten nabídne voděodolnost, podobný výkon a stejně velký displej. Zde se ovšem jedná o AMOLED panel, baterie má výbornou výdrž, nechybí 3,5mm jack, čtečka je rychlejší a fotoaparát je lepší. Navíc vás A5 přijde maximálně na 9 tisíc.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Rozměry146,1 × 71,4 × 7,9 mm, 168 g
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,9 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor3 000 mAh

Honor 9

Naprosto jinou kategorií je potom Honor 9 za necelých 11 tisíc. Ten má mnohem vyšší výkon, lepší výdrž, výborný duální fotoaparát a krásnou skleněnou konstrukci, ale není voděodolný.

Honor 9 64 GB

Rozměry147 × 71 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Honor 8

Zaujmout může i loňský Honor 8, který má stále skvělou výbavu a můžete jej pořídit za necelých 9 tisíc.

Honor 8 64 GB

Rozměry145,5 × 71 × 7,5 mm, 153 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 950, 4×2,53 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

LG G6

Většinu lidí může zlákat ještě dražší LG G6 s tenkým rámečky za 11 a půl tisíce korun. Nechybí mu výkon, voděodolnost, výborný duální fotoaparát či dobrá výdrž baterie.

htc-u11-life
Klady
  • čistý a plynulý Android 8.0 Oreo
  • dobrý hardware
  • pěkný Full HD displej
  • přidaná hodnota Edge Sense
  • certifikace IP67
  • rychlý a slušný fotoaparát
  • Bluetooth 5.0
  • skvělá sluchátka USonic v balení
Zápory
  • čistě plastová konstrukce
  • záda se snadno zapatlají a poškrábou
  • přinejlepším průměrná výdrž baterie
  • chybí 3,5mm jack
Diskuze ke článku
Martin
Kedy konečne začnú robiť malé smartphony ? Napr. 4,2 palcové s malými rámčekami ? Čo by bolo akurát tak do kapsy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze