HTC U11+
recenze

HTC U11+

Dozvuky loňska
7

Dříve běžná záležitost, dnes s nádechem exotiky. Tak bychom mohli charakterizovat četnost testů telefonů se značkou HTC. S lehkým zpožděním se nám do rukou dostalo HTC U11+, které bylo světu představeno na sklonku loňského roku. I s odstupem několika měsíců má však novinka stále co nabídnout. Má velký a kvalitní displej, zvýšenou odolnost či velkorysý výkon. Současně jí nechybí možnost ovládání skrze mačkání boků.

Tchajwanské HTC je na českém trhu velmi dobře známou značkou. Těží však především z let minulých, neboť nových modelů je jako šafránu a mnohdy se ani neprodávají. Totéž platí i o dnes testovaném modelu U11+, který se před naší redakcí úspěšně několik měsíců schovával. A ačkoliv již vlastně má svého nástupce (HTC U12+), stále má případnému zájemci co nabídnout. Půl roku od představení není u moderního chytrého telefonu „žádný věk“. U11+ se tak pyšní protáhlým displejem se 6 palci, výkonným hardwarem, opravdu velkou pamětí či nadějným fotoaparátem. A samozřejmě jej můžete mačkat a z velké části tak ovládat. Cena nám poklesla, naděje na atraktivitu vzrostly. Zbývá telefon pouze otestovat, pojďme na to.

Za zapůjčení mobilního telefonu HTC U11+ děkujeme společnosti CZC.cz s.r.o., provozující webové stránky CZC.cz.

HTC U11+

Rozměry158,5 × 74,9 × 8,5 mm, 188 g
DisplejSuper LCD, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 930 mAh, doba nabíjení: 1:51 hodin

HTC U11+ – videopohled

Obsah balení

Základní balení nadále zůstává věrné designu HTC. V oblé a spíše placatější krabičce najdete kromě samotného telefonu i ochranné plastové pouzdro, o kterém ještě bude řeč. Nechybí USB kabel a koncovka nabíječky. Dostalo se také na špuntová sluchátka s USB-C konektorem a následně i redukci z USB-C na 3,5mm jack.

HTC U11+

Konstrukční zpracování: zrcátko již netřeba

Pokud se pro HTC U11+ rozhodnete, dokáže vás svým způsobem oslovit již po rozbalení z krabice. Na výběr máte pouze černou verzi a skleněná plocha zadní strany působí jako dokonalé zrcadlo. Tuto skutečnost zřejmě ocení především dámy. Jak správně tušíte, na lesklém povrchu budou ulpívat otisky prstů. Ty však překvapivě nejsou tak výrazné, jak by se dalo očekávat. Lesklou zadní stranu si jistě budete chtít hýčkat. Pro tyto účely v balení čeká plastové ochranné pouzdro chránící celá záda a rohy telefonu.

Skleněná zadní strana je dokonalým zrcadlem.

Mírně zaoblená záda zlepšují celkovou ergonomii telefonu a i přes větší rozměry se HTC U11+ dobře drží. Velmi vhodně jsou umístěna též tlačítka na pravém boku, kde jsou zasazena do kovového rámu. Odemykací klávesa je povrchově odlišná, nahmatáte ji tudíž snadno. K odemknutí však můžete využít také čtečku otisků prstů na zadní straně. Je překvapivě velká, prst na ni skvěle sedne a používá se tudíž pohodlně. Rychlost reakce je ukázková, stačí jen přiložit prst a je odemčeno. Nic dalšího netřeba dodávat.

Po celém obvodu telefonu naleznete pouze jeden jediný konektor. Nabíjení, přenos dat i zvuk tedy frčí přes USB-C. Klasický jack spatříte pouze na redukci, kterou výrobce přibalil. Na spodní hraně je dále jeden z hlasitých reproduktorů, druhý najdete nad displejem. Chybějící audio konektor přispívá k lepší utěsněnosti telefonu. HTC U11+ nerozhází voda či prach, plní totiž certifikaci IP68.

HTC U11+
HTC U11+ dokonale nahradí zrcadlo

Celkově na nás tělo HTC U11+ zanechalo veskrze kladný dojem. Dobře padne do ruky, působí bytelně a pohodlně se i přes větší rozměry ovládá. V tomto ohledu HTC nijak neuhnulo ze své cesty a produkuje poctivě zpracované telefony.

Líbilo se nám
  • stylový vzhled
  • perfektně padne do ruky
  • zvýšená odolnost proti vodě a prachu
  • nahradí zrcátko
  • ochranné pouzdro...
Nelíbilo se nám
  • ...které nechrání boky telefonu
  • ulpívající otisky prstů

Funkce Edge Sense: mačkejte dle libosti

Možná si lámete hlavu nad tím, proč ochranné pouzdro nechrání také boky telefonu. Viník se jmenuje Edge Sense. Jde o funkci, kdy telefon reaguje na stlačení svých bočních stran. Nejprve si nastavíte vámi preferovanou intenzitu stisku, následně vás telefon vše naučí. V nastavení si můžete zvolit, co se po krátkém a dlouhém zmáčknutí bude dít. Nastavit si lze ovládání mačkáním v každé aplikaci. Můžete tak snadno spustit fotoaparát nebo v mapách rychle přibližovat, a to jen tím, že telefon zmáčknete. Dokonce si můžete vybrat i přesnou část na displeji, která se má aktivovat po zmáčknutí. Například se zmáčknutím boků telefonu začne plánovat trasa v navigaci. Díky tomu není zapotřebí aplikace nijak upravovat a ovládání mačkání skutečně funguje. Pakliže si dáte záležet, můžete si takto ovládání telefonu do značné míry usnadnit a urychlit.

HTC U11+

Možností je skutečně spousta. Funkce to není zcela přelomová, možná vám vyhovovat nebude, ale jde o zajímavou a do značné míry praktickou funkci, kterou se HTC odlišuje.

Líbilo se nám
  • šikovná funkce
  • nepřeberné množství uživatelských nastavení
  • používání vám telefon nevnucuje

Displej: velký, protáhlý, „nepokousaný“

Čelní stranu zabírá 6palcový displej s minimální rámečky a jemným rozlišením. Displej je poplatný nejvyšší kategorii a je skvěle čitelný na slunci i z ostrých úhlů. Jas lze regulovat automaticky, avšak někdy se automatika zblázní a rozsvítí displej i v naprosté tmě, případně naopak nechá displej pohasnutý i na ostrém slunci a vy tak pár vteřin nic nevidíte. Naopak potěší funkce, kdy displej zobrazuje hodiny a další vámi zvolené informace i po vypnutí. Funkci lze ale případně zcela vypnout či nechat aktivovanou jen v momentě, kdy s telefonem pohnete. Alternativou je informační dioda nad displejem, tu však není možné nijak nastavit. Pakliže by se vám nezdály barvy Super LCD displeje, máte možnost je podrobně nastavit dle vašeho vkusu. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 5 a po dvou týdnech testování se na displeji neobjevily ani vlásečnicové škrábance.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • malé rámečky
  • funkce chytrého displeje
  • podrobné nastavení
Nelíbilo se nám
  • občas zmatená automatická regulace jasu

Zvuk: věrné svým předkům

HTC U11+ disponuje hned dvěma hlasitými reproduktory. Bohužel oba nejsou na čelní straně, což by bylo zcela ideální. Hlavní reproduktor našel domov na spodní hraně, doprovodný sekundární nad displejem. Výsledná reprodukce je velmi kvalitní a hlasitá. Větší důraz na hloubky by však neuškodil a stará HTC či Alcately hrají subjektivně mnohem příjemněji. V případě výstupu do sluchátek se musíte smířit s absencí 3,5mm jacku. Dodávaným sluchátkům to nevadí, jsou zakončena USB-C konektorem. Hraji velmi kvalitně, nechybí jim funkce potlačení okolního hluku a co osobně oceňují nejvíce, perfektně sedí v uších. Vlastní drátová sluchátka s jackem připojíte pouze za pomoci výrobcem dodávané redukce. Při každém zapojení vám telefon díky funkci U Sonic nabídne možnost vytvořit specializovaný profil přímo ušitý na míru vašim uším.

HTC U11+
Vlastní sluchátka s jackem? Ta připojíte jedině skrze redukci
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • hlasitá a velmi slušná reprodukce
  • povedená dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: stále i pro nejnáročnější

Jelikož před sebou vlastně máme loňský telefon, nepřekvapí hardwarová výbava stojící na procesoru Snapdragon 835. Ten však v kombinaci s 6GB operační pamětí stačí i těm nejnáročnějším uživatelům, stejně tak hráčům graficky sofistikovaných her. Telefon operační paměť překvapivě využívá jen sotva z jedné poloviny. Omezování nebudete ani úložným prostorem. Ze 128 GB zůstává po prvním zapnutí k dispozici zhruba 119 GB pro vaše data. Ty navíc můžete dále rozšířit paměťovou kartou. Paradoxně má tak starší model více úložného prostoru než letošní novinka U12+.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velmi výkonný procesor
  • velká RAM
  • velké úložiště a slot pro microSD kartu

Výdrž baterie: dokáže i překvapit

V útrobách telefonu se nachází baterie s kapacitou 3 930 mAh, což není vůbec málo. Výdrž však značně kolísá a opravdu mnohem více než kdy jindy záleží, jakým způsobem telefon používáte. Pakliže budete doma, ale přesto telefon poměrně intenzivně používat, lze se dostat i na dva dny. Jakmile však budete cestovat, kdy telefon často střídá vysílací věže, klesá výdrž viditelně rychleji a rázem se z HTC stává jednodenní smartphone. Ve výsledku tak výdrž hodnotíme jako průměrnou. Nabíjení probíhá svižně, z nuly do plné kapacity to zabere bez deseti minut dvě hodinky. Vždy však počítejte s tím, že budete dobíjet drátově. Moderní bezdrátové nabíjení HTC nenabízí.

V našem testu výdrže, kdy HTC přehrávalo streamované video v kvalitě 1080p, jsme naměřili čas 7 hodin 49 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: vše potřebné

Připojení k okolnímu světu zvládá HTC U11+ v zásadě na jedničku. Soubory můžete přenášet skrze Bluetooth 5.0, případně k párování použít NFC. Na internet se dostanete nejen přes Wi-Fi s protokoly ac, ale dostalo se samozřejmě na podporu LTE, a to s nepřeberným množstvím pásem. Díky tomu se k rychlému internetu připojíte takřka po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Maximální rychlost stahování činí 1 000 Mb/s, opačným směrem jde o rychlost 150 Mb/s. K prohlížení internetu lze využít svižný prohlížeč Google Chrome, který přináší výhodu v podobě synchronizovaných záložek ze všech vašich zařízení, kde jste přihlášení přes váš Google účet.

HTC U11+

Smířit se musíte s absencí infračerveného portu. Nutno třeba počítat s tím, že infraport se na telefonech zřejmě již jen tak neobjeví. Reputaci si však HTC napravuje novým USB-C konektorem a vhodně zvoleným kabelem, který má na jedné straně USB-A konektor a na opačné USB-C.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: zlepšuje se, ale pomalu

Velká očekávání jsou vždy vkládána do fotoaparátu. Je sice jen jeden a má neohromující rozlišení 12 megapixelů, ale disponuje optickou stabilizací obrazu, výbornou světelností f/1.7 a bleskovou rychlostí. Velice přehledné prostředí překypuje nastavením.

HTC U11+

Pro pokročilejší uživatele je připraven také manuální režim označený jako Pro. Při prvním spuštění ukládá snímky do formátu RAW, avšak můžete provést změnu na JPEG. V manuálním režimu lze v několika krocích určit vyvážení bílé, hodnotu ISO, čas uzávěrky, světelnost nebo režim ostření. V doplňkovém nastavení již jen vybíráte, kam se budou výsledné snímky ukládat, zda chcete snímek pořídit stiskem klávesy hlasitosti (po stisku dojde k automatickému zaostření a pořízení fotografie), nebo jestli si přejete využívat mřížku a hlasové potvrzení stisku spouště.

Ukázkové fotografie z exteriéru

Kvalitou se HTC stále zlepšuje, ale na absolutní špičku ztrácí. Úroveň detailů u vzdálenějších objektů není hodna nejvyšší třídy. Přesto bude většina uživatelů se snímky nadmíru spokojena. HTC U11+ zvládá velmi věrné podání barev.

Ukázkové makro fotografie
Ukázkové fotografie z interiéru a noci

Čelní kamerka disponuje 8 megapixely a pořídí vám skutečně kvalitní selfies, která se nemusíte bát někde vystavit.

HTC U11+
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

HTC si zakládá také na kvalitním záznamu videa. Nejvyšší možností je 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu, ale možná ještě kvalitnější videa natočíte po nastavení Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Videa se netrhají, právě naopak – oku lahodí svou plynulostí. Současně se HTC chlubí záznamem 3D zvuku. Ten je vysoce kvalitní i v hlučných prostorech. Pro kýžený výsledek však nesmíte zakrývat mikrofony po celém těle zařízení. Na to vás ostatně samotný telefon upozorní.

HTC U11+

HTC U11+ (testovací video) – 2160p, 30 FPS

HTC U11+ (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • optická stabilizace obrazu
  • perfektní záznam videa
Nelíbilo se nám
  • celkově je fotoaparát s ohledem na cenu jen průměrný

Prostředí: optimalizace na jedničku

Prostředí od HTC se čím dál více blíží čistému Androidu. V modelu U11+ běží verze 8.0 Oreo a je zde také minimum zbytečných aplikací. Ano, najdete zde klienty pro sociální sítě, které bohužel nelze odinstalovat. Prostředí HTC vylepšilo například sekundární lištou s tlačítky, kterou si můžete přeskládat a přepínat mezi nimi prostým tahem prstu. Optimalizace je u HTC sázkou na jistotu a nic se nemění ani tentokrát. Vše je ukázkově rychlé a plynulé. Aplikace se spouští okamžitě, stejně tak se rychle ukončují. Tak nějak si představujeme moderní smartphone. K naprosté dokonalosti nám chybí jen častější záplatování. Bezpečnostní aktualizace jsou totiž platné k prosinci 2017

Líbilo se nám
  • Android 8.0 Oreo
  • perfektní optimalizace
Nelíbilo se nám
  • starší bezpečnostní záplaty
  • pár aplikací nelze odinstalovat

Zhodnocení a konkurence: může zaujmout

HTC nemá na růžích ustláno a několik let se mu již nedaří. Přesto produkuje zajímavé telefony, které dokáží upoutat pozornost a oslovit i náročného zákazníka. Model U11+ je toho dalším důkazem. Bohužel zájemci mají dost omezené možnosti, kde si tento model pořídit. Jistotou je pouze oficiální internetový obchod výrobce, kde U11+ vyjde na necelých 18 tisíc korun. To je na telefon s loňskou výbavou již poměrně vysoká cena. U11+ dobře vypadá, pohodlně se ovládá, má kvalitní displej i zvuk a také výkonu má na rozdávání. Méně potěší snad jen fotoaparát. Konkurence je silná, neb má na trhu letošní modely.

Za zapůjčení mobilního telefonu HTC U11+ děkujeme společnosti CZC.cz s.r.o., provozující webové stránky CZC.cz.

Nabízí se například Xperia XZ2 od Sony s výkonnějším procesorem, o něco lepším fotoaparátem schopným produkovat superzpomalená videa a dokonce i bezdrátovým nabíjením. Její cena aktuálně činí o dva tisíce víc.

Sony Xperia XZ2

Rozměry153 × 72 × 11,1 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 180 mAh, doba nabíjení: 2:16 hodin

Sáhnout můžete také po Huawei Mate 10 Pro, který má lepší výdrž či o něco lépe fungující duální fotoaparát. Cenově vychází o zanedbatelnou tisícovku draž.

Huawei Mate 10 Pro

Rozměry154,2 × 74,5 × 7,9 mm, 178 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Za zvážení stojí i Samsung Galaxy S8, který má jen nepatrně menší displej. Zlákat vás může na mnohem kvalitnější fotoaparát, bezdrátové nabíjení nebo 3,5mm jack. Vyjde opět o tisícovku dráž, avšak často jsou na něj různé slevové akce a při troše snahy vyjde levněji.

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

Pro HTC U11+ tak opravdu nehovoří příliš argumentů ke koupi. Těžko se shání a současně za svou cenu nenabídne, snad kromě mačkání, nic zajímavého navíc. Sáhněte po něm v případě, že chcete mít originální smartphone, chybu rozhodně neuděláte. Konkurence však dokáže za obdobnou cenu nabídnout o něco lepší mix výbavy.

htc-u11-plus
Klady
  • povedený design
  • bytelná konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • prvotřídní displej
  • skvěle hrající reproduktory
  • výkonný hardware
  • velké interní úložiště
  • propracovaná funkce Edge Sense
  • výborná optimalizace prostředí
Zápory
  • jen průměrný fotoaparát
  • nepřesně fungující regulace jasu
  • obtížná dostupnost na českém trhu
Diskuze ke článku
DxO


Žebříček nejlepších mobilů DxO Mark:

109 Huawei P20 Pro
103 HTC U12+
102 Huawei P20
99 Samsung Galaxy S9 Plus
98 Google Pixel 2
97 Apple iPhone X
97 Huawei Mate 10 Pro
97 Xiaomi Mi MIX 2S
94 Apple iPhone 8 Plus
94 Samsung Galaxy Note 8
92 Apple iPhone 8
Dragereker
Najviac ma zarazila veta ze XZ2 ma o nieco lepsi fotoaparat...to mal byt zart, vsak? :D videl som fotky z U11+ a tie fotky su na lepsej urovni ako u Sony, v noci ma HTC mozno viac sumu, ale stale je to lepsie ako odsumene fotky z XZ2...
Arny2
Čekám jsem, že to bude lepší na výdrž baterky
QNX
Zdá sami to alebo je tento web prehľadnejší?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze