HTC U Ultra
recenze

HTC U Ultra

Ani tři trumfy nejsou spásou
27

Tchajwanské HTC je výrobce, kterého se nebojíme nazvat nezmarem. Ačkoliv neprožívá zrovna vydařená léta, vždy se snaží přinést co nejlepší telefon. Je to případ i letošního roku a modelu U Ultra. Ten chce zaujmout stylovým vzhledem, dvěma displeji či důrazem na kvalitní zvuk. Navrch přihazuje výkonný hardware a nového asistenta.

Lednová premiéra HTC U Ultra přinesla spíše rozpaky, jak typické pro HTC. Novinka se snaží ve všech směrech, ale naděje dusí předsudky, vysoká cena nebo i hojně diskutovaná absence 3,5mm jack konektoru. Přesto není vše předem ztraceno. HTC umí udělat kvalitní telefon, který dokáže podávat minimálně vyrovnané výkony napříč kategoriemi. Nový model také láká hned na dva displeje, velmi výkonný hardware či nezvykle kvalitní čelní kamerku.

HTC U Ultra

Technické parametry HTC U Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce162,4 × 79,8 × 8 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 5, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:28 hodin
Dostupnostbřezen 2017, 22 895 Kč

HTC U Ultra – videopohled

Obsah balení

Vzhled svých krabiček HTC již roky nemění, ale to ve výsledku nemusí nijak vadit. Nás zajímá především její obsah. Vyjma samotného zařízení se zde nachází datový kabel s koncovkami USB-A a USB-C. Nechybí koncovka nabíječky nebo dle očekávání USB-C sluchátka s náhradními špunty. Pokud však očekáváte i redukci na klasická sluchátka, budete hledat marně. Výrobce ji nepřibalil. Udobřit si vás pokusí ochranným krytem na záda telefonu, který je tenký, průhledný a nekazí tak dojem z telefonu. Výčet zakončuje čistící hadřík.

HTC U Ultra
Obsah balení

Design a konstrukce: škoda fotoaparátu

Nový model se nás pokouší zaujmout ihned po vybalení z krabice. Na testování nám dorazila varianta Ice White, jejíž bílá zadní strana má perleťové odlesky. Výsledný dojem je vcelku působivý a plusové body HTC sbírá i za minimálně viditelné otisky prstů. Na tmavších verzích (modrá či černá záda) to však asi bude horší a velmi se tak bude hodit již zmíněný čistící hadřík. Líbí se nám také schování anténních předělů pouze na horní a spodní hranu. Povedenost zad zůstává nenarušena. Z fotografií jste si možná (ne)všimli loga výrobce. Nachází se pouze na zadní straně, avšak na bílé variantě se doslova ztrácí.

HTC U Ultra je jednoznačně velkým telefonem, což dokládá zejména šířka takřka 80 milimetrů. Ve výsledku se tak již nedrží zrovna pohodlně, a to navzdory tomu, že se výrobce snažil. Zaoblená zadní strana, nijak ostře řezané hrany. Ani to však nestačí pro jisté držení v menší ruce nebo snad ovládání jednou rukou. Nepohodlně se telefon přenáší také v kapse u kalhot. Tloušťku se podařilo srazit na 8 milimetrů, ale čnějící fotoaparát na zadní straně dojem poněkud kazí. Naopak hmotnost spíše překvapila. Velký telefon se chlubí 170 gramy a perfektním rozložením váhy do celého těla. Po uchopení tak rozhodně nepůsobí těžkopádně.

HTC U Ultra

Nezbytná tlačítka našla svůj domov po pravé straně. Pochvalujeme si nejen ideální rozmístění, kdy jde na tlačítka dobře dosáhnout, ale i odlišnou povrchovou úpravu odemykací klávesy. Nehrozí, že si tlačítka poslepu spletete. Na horní hraně se nachází pouze šuplíček pro nanoSIM kartu a paměťovku. Telefon můžete nadále otáčet jak jen chcete, ale narazíte na jeden jediný konektor typu USB-C. Po Lenovu či Applu se 3,5mm jack konektor rozhodlo odstranit také HTC.

Poslední prvek, který jsme vynechali, sídlí na horní hraně. Jde o tradiční šuplíček, který v případě U Ultra pojme paměťovou kartu a nanoSIM kartu. Jiná kombinace není přípustná. Pevná unibody konstrukce, kdy se telefon spoléhá na kovový rám a skleněné plochy, zajišťuje bytelnost. Nemusíte se obávat nějakých nepříjemných zvuků. Na druhou stranu, takové vlastnosti dnes očekáváme u telefonů střední třídy, natož u nejdražšího kousku od jakéhokoliv výrobce.

Líbilo se nám:

  • stylový vzhled
  • bytelná konstrukce
  • působí lehce

Nelíbilo se nám:

  • vlivem rozměrů se s ním špatně manipuluje

Hlavní displej: původce velkých rozměrů

Za velkými telefony vždy hledejte displeje s obří úhlopříčkou. HTC U Ultra není výjimkou a jeho hlavní displej disponuje 5,7palcovou úhlopříčkou s Quad HD rozlišením, které vytváří jemnost 515 PPI. Displej je čitelný za jakýchkoliv okolností, rozsah jasu pak více než dostatečný. Automatická regulace funguje na jedničku a uživateli dále přijde vhod režim zvýšené citlivosti například pro ovládání v rukavicích. Pakliže vám nevyhovují barvy, můžete si jejich teplotu dodatečně doladit v nastavení. Výrobce také dbá o vaše oči a přidal noční režim, kdy displej „zežloutne“ a je tak šetrnější. O ochranu displeje se stará sklíčko Corning Gorilla Glass 5.

HTC U Ultra

Pod displejem se nachází trojice senzorových kláves. Dvě boční podsvětlené slouží pro krok zpět a vyvolání nabídky naposledy spuštěných aplikací. Vibrační odezvu mají všechna tři tlačítka, přičemž do středového je integrována rychlá a spolehlivě fungující čtečka otisků prstů. Umístění tlačítek je trošku zvláštní, neboť nejsou vertikálně vycentrovaná, jak bývá zvykem.

Nastavení čtečky otisků prstů

Líbilo se nám:

  • jemné rozlišení
  • možnosti nastavení
  • klávesy pod displejem

Sekundární displej: nešokuje, ale potěší

HTC tentokrát opisovalo od LG a svůj špičkový model po vzoru LG V10 a V20 vybavilo hned dvěma displeji. Řešení je v podstatě zcela shodné. Na první pohled nerozeznáte, kde končí hlavní a kde začíná sekundární 2,05palcový displej se shodnou jemností 515 PPI. Při bližším zkoumání si však lze povšimnout, že zcela nahoře je displej ukrojený. I přes přímou návaznost fungují displeje zcela nezávisle a obsahově se nepropojí. Výjimkou bývá pouze moment, když vám přijde například zpráva. Její příchod uvidíte na sekundárním displeji a při dotyku se náhled objeví na hlavním displeji.

Sekundární displej umí prakticky totéž, co nabízelo LG u svých modelů, pouze nastavení je o poznání jednodušší. Pod položkou „Sekundární displej“ najdete pouze naučný Kurz a dále možnost displej deaktivovat. Zvlášť lze nastavit, zda má být displej v provozu, když je zapnutý či vypnutý hlavní displej.

Možnosti sekundárního displeje

V nastavení si můžete jednotlivé funkce, které sekundární displej umí, upravit. Na mysli máme pořadí, jak půjdou za sebou a případnou přítomnost. Pakliže nevyužijete rychlé zástupce aplikací, jednoduše je deaktivujete. Sekundární displej reaguje na dotyky a tahy do stran přecházíte po jeho obrazovkách. Praktické jsou obrazovky se 6 zástupci aplikací a 6 kontakty. Získáte tak velmi rychlý přístup k oblíbeným programům a kontaktům. Povedla se i obrazovka s hodinovou předpovědí počasí. Stačí na ni jen kliknout a jste na podrobné předpovědi, zobrazené již na velkém displeji.

Na další obrazovce se vypisuje nejbližší událost z kalendáře, takže ji máte stále na očích a nezapomenete na ni. Vhod může přijít i poznámka, jejíž délka je dostatečná. Je-li delší než prostor displeje, pomalinku roluje. Poslední obrazovku okupuje hudební přehrávač, kde vidíte skladbu, interpreta a ovládání přehrávače.

Pokud vám telefon leží na stole, bude vás sekundární displej informovat o příchozích notifikacích. Na chvíli se rozsvítí, poté opět zhasne. K jeho samostatné aktivaci vedou dvě cesty: dvojité poklepání na druhý displej, kdy dojde k zobrazení všech důležitých informací – času, data, zmeškaných událostech a počasí, případně můžete telefon zdvihnout a displej se na chvíli rozsvítí. Nechcete-li se spoléhat jen na displej, je připravena také zeleně blikající LED dioda. Ta bohužel nejde nijak nastavit.

Líbilo se nám:

  • šikovné funkce na displeji
  • okamžitá aktivace displeje
  • přítomnost diody

Nelíbilo se nám:

  • diodu nelze nastavit

Zvuk: potěší i náročnější

Už od dob HTC Sensation XE a zejména pak od modelu One dbá tchajwanský výrobce na kvalitní zvukový projev svých telefonů. Věhlas si získaly především čelní stereo reproduktory, se kterými jsme se však v roce 2016 museli u špičkových HTC rozloučit a akceptovat změnu rozmístění. Také model U Ultra má jeden ze dvou reproduktorů na spodní hraně. Hraje hodně hlasitě a spíše se zaměřuje na hloubky. Další reproduktor je nad displejem, hraje o něco tišeji a má na práci vysoké tóny. Výsledný dojem není špatný, ale rozdílnost v zaměření a umístění reproduktorů je slyšet. Přesto hodnotíme zvukový projev jako nadprůměrně dobrý a nemusíte se bát skrze ně pustit i vaší oblíbenou hudbu.

Kromě hlasitého projevu si HTC zakládá i na výstupu do sluchátek. U modelu U Ultra vám však trošku hází klacky pod nohy. Máte-li vlastní drátová sluchátka, smůla. Nepřipojíte si je. Novinka postrádá 3,5mm jack konektor a současně nedostanete redukci z USB-C na jack. Redukce navíc ještě není v prodeji. Utěšující zprávou mže být, že HTC s prodejem redukce později počítá. V základním balení najdete pouze výrobcem dodávaná špuntová sluchátka (včetně náhradních špuntů) s USB-C konektorem. Ovšem pozor, fungovat vám budou jen v modelech od HTC. Jiné telefony či tablety s USB-C sluchátka nedetekují.

Přejděme však k veselejším informacím. HTC se chlubí novou funkcí USonic, která by každému uživateli sluchátek měla vytvořit unikátní zvukový profil pro potřeby přehrávání zvuků v jakékoliv aplikaci. Slovy výrobce se provede sken vaší ušní struktury sekvencí speciálně naladěných zvuků. Jak vše probíhá? Pokud prvně připojíte sluchátka, spustí se USonic automaticky, vždy jej však lze vyvolat i z nastavení. Jakmile spustíte skenování, začnou sluchátka lidově řečeno šumět. Napoprvé to uživatele až zaskočí, ale celý proces trvá přibližně dvě vteřiny. Poté má HTC vaše zvukovody v malíku a pochlubí se vám, jak zvuk vylepšilo. Spustí hudební ukázku, kterou doprovází graf, a vy si můžete přepínat zvuk před a po vylepšení.

Funkce HTC USonic

Samotný zvuk po vylepšení je laděn zásadně na hluboké tóny, ale současně nezanikají středy či výšky. Bez problémů uslyšíte veškeré hudební nástroje v právě poslouchané skladbě. Komu však důraz na hloubky nevyhovuje, bude mít trošku smůlu. Může využít původního neupraveného zvuku, který však zní hůře. Klasický ekvalizér byste totiž v telefonu hledali marně.

Líbilo se nám:

  • velmi kvalitní zvukový výstup
  • stereo reproduktory
  • dobře hrající sluchátka

Nelíbilo se nám:

  • chybí redukce, která se aktuálně ani neprodává
  • oba reproduktory nejsou na čelní straně

Baterie a výdrž: prim hraje nabíjení

Patrně nikoho dnes nepřekvapí, že je i u HTC U Ultra uživatelsky nevyměnitelná baterie. Obdobné řešení najdeme již u drtivé většiny dnešních telefonů. Co by už překvapit mohlo, je kapacita baterie. HTC si zřejmě věří, neboť 3 000 mAh nepůsobí s ohledem na kvality displeje příliš dostatečně. Naštěstí moderní vnitřnosti telefonu zajišťují, že jednodenní výdrž nepředstavuje větší problém. Na dva dny se však již budete dostávat obtížně. Využívat však můžete klasický úsporný režim, který podtaktuje procesor, sníží jas, deaktivuje vibrace a omezí GPS. Je-li to stále málo a přísun energie v nedohlednu, je krajní možností režim extrémní úspory energie, který ponechá aktivní jen nezbytné funkce.

Slušnou výdrž potvrdil i náš test výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p. K vybití při této činnosti došlo za 8 hodin a 44 minut. Radost vám udělá i velmi svižné nabíjení. Z nuly na 80 % se telefon dobije za pouhých 52 minut. Během tohoto rychlého nabíjení se však zadní strana telefonu, především horní část, opravdu silně zahřívá. Při dokončování nabíjení však telefon vcelku rychle vychládá. K úplnému dobití je zapotřebí 1 hodiny a 28 minut. Rychlé nabíjení je opravdu příjemné, avšak ještě bychom přivítali bezdrátové nabíjení. To však HTC nadále ignoruje.

Líbilo se nám:

  • velmi rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • jen průměrná výdrž
  • chybí bezdrátové nabíjení

Hardware: nic jej nezaskočí

Život telefonu vdechuje moderní procesor Qualcomm Snapdragon 821, který v kombinaci se 4GB operační pamětí, ze které je polovina běžně volná, poskytuje nadstandardní výkon pro jakékoliv operace. Dokresluje to například i výsledek nad 145 tisíci body v benchmarku AnTuTu. Na telefonu si tak zahrajete i ty nejnáročnější hry dnešní doby. Nouzi nebudete mít ani o úložný prostor. HTC nasadilo 64GB interní paměť, ze které je po prvním zapnutí takřka 54 GB volných. Prostor lze navíc dále navyšovat paměťovou kartou.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • výkonný hardware
  • velká interní paměť
  • podpora paměťových karet

Uživatelské prostředí: klasika nebo freestyle?

Prostředí telefonu stojí na operačním systému Android 7.0 Nougat a od loňska odlehčené nadstavbě Sense. Například v telefonu nenajdete dvě aplikace pro jeden účel. HTC namíchalo mix vlastních aplikací s těmi od Googlu. Kladem je velmi přehledné menu s minimem aplikací. Záporem bohužel ztráta některých šikovných aplikací, jako byl propracovaný hudební přehrávač, namísto kterého je zde klasická Hudba Play od Googlu. Šikovná čtečka zpráv a sociálních sítí BlinkFeed naštěstí zůstala zachována.

Prostředí

Ani letos u HTC nechybí režim Freestyle layouts. Oč jde? Můžete si namísto ikonek, které běžně znáte, na plochu dát samolepky a těm přiřadit vstup do konkrétních aplikací. Zajímavě vypadá možnost naprosté volnosti, žádná mřížka a pevně daný prostor pro ikonky. Prstem jednoduše prvek umístíte na plochu přesně tam, kde vám vyhovuje. V praxi to však příliš přehledné není, především kvůli záměně ikonek, a je otázkou, nakolik bude ze strany uživatelů v oblibě. Co však HTC nejde upřít, je značná míra originality, neboť si můžete vytvářet i zcela vlastní motivy, kde si lze definovat tvar a barvu ikonek, font popisků, pozadí a mnohé další.

V menu narazíte na novou aplikaci HTC Sense Companion, kterou se výrobce velmi chlubí. Má jít o systémového pomocníka pro každý den. Zpočátku nám aplikace udělala radost, je totiž lokalizována do češtiny. Následně vás obeznámí, že potřebuje nějaký čas, aby vás poznala a věděla, jak vám být co nejvíce nápomocná. Tu a tam se tak ptá, zda by se vám hodily informace o počasí, restauracích či akcích. Proč ne, vše jsme povolili.

HTC Sense Companion

V ideálním případě by aplikace například měla upozornit, že o víkendu bude pršet a zda nechcete přehodnotit své sobotní plány, případně připomenout, že se baterie rychle vybíjí a vy máte dnes večer nějaké plány. Stejně tak by vám asistent mohl doporučit nové restaurace a podobně. Po více než týdnu jsme se však konkrétního tipu nedočkali. Nabízí se, že jsem velmi komplikovaná osoba mnoha zájmů a HTC Sense Companion potřebuje více času mě poznat. Pravděpodobněji se však jeví varianta, že tato služba založená na používání telefonu nebude v našich podmínkách příliš využitelná.

HTC si dále myslí, že moderní telefon nemůže být bez sociálních sítí a nabízí předinstalované klienty pro Facebook, Twitter a Instagram. Na jednu stranu fajn, na druhou se nám nelíbí, že výrobce určuje, co budeme mít v telefonu. Jmenovaných aplikací se totiž nejde zbavit.

Prostředí od HTC si tradičně pochvalujeme a nic se na tom nemění ani v roce 2017: ukázková plynulost, velmi rychlé spouštění aplikací i následné přepínání mezi nimi. Díky přítomnosti sedmičkového Androidu si také můžete užívat práci se dvěma okny na displeji. K této funkci se dostanete skrze naposledy spuštěné aplikace. K rozdělení stačí na vybrané aplikaci jen přidržet prst.

Líbilo se nám:

  • skvěle optimalizované prostředí
  • mód Freestyle
  • přehlednost

Nelíbilo se nám:

  • některé aplikace nelze odinstalovat
  • bezúčelný asistent od HTC

Multimediální funkce: vše při starém

O hudební stránku se v telefonu stará výhradně aplikace Hudba Play od Googlu. Ta je přehledná, nechybí náhledy obalů alb či třídění dle štítků. Přeci jen by ji však prospěl nějaký facelift. Pochválit musíme prvotní nastavení. Jakmile připojíte pro telefon neznámá sluchátka, vyskočí na vás nabídka s průvodcem nastavení, což jsme rozebírali již výše. To se rozhodně hodí, protože klasický ekvalizér v nastavení postrádáme.

Hudební přehrávač

O veškeré vaše fotografie, obrázky či videa se stará aplikace Fotky, opět od Googlu. Vše tak máte pod jednou střechou i s jednoduchými možnostmi úpravy.

Galerie

V základní nabídce nenajdete žádné hry, avšak nic vás neomezuje v tom si jich nespočet stáhnout z obchodu Google Play. HTC U Ultra nabízí skutečně dostatek prostoru a výkonu i na nejnovější herní počiny.

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace

Fotoaparát: na dobré cestě

V letošním modelu HTC nasadilo 12megapixelový fotoaparát, který nazývá Ultrapixel 2.0. Velkost samotného čipu činí 1/2,3" a jednotlivé pixely na čipu mají velikost 1,55 mikrometru. To je velmi solidní hodnota, díky které čip pojme více světla. Velmi solidní je také světelnost fotoaparátu dosahující na hodnotu f/1.8. HTC také všem udělalo radost nasazením optické stabilizace obrazu a laserového ostření, které pomáhá s ostřením na kratší vzdálenosti při fotografování například rovných ploch. Patrně následkem přítomnosti optické stabilizace se bohužel výrobci nepovedlo fotoaparát zcela vměstnat do těla telefonu.

HTC U Ultra

Maximální rozlišení výsledné fotografie činí 4 000 × 3 000 pixelů (12 megapixelů), a to při poměru stran 4:3. V dnešní době je však, zejména pro účely sdílení a prohlížení na displejích, vhodnější poměr 16:9, který máte k dispozici v rozlišení 9 megapixelů. Ve stejném rozlišení máte možnost zvolit také poměr 1:1. Výčet možností pak zakončuje ještě 2megapixelové a 4megapixelové rozlišení s poměrem stran 16:9.

Fotoaparát se spouští velice svižně a vyrovnává se rozhodně těm nejrychlejším na trhu. Lze jej spustit zcela klasicky po odemknutí telefonu nebo speciálním gestem: ve chvíli, kdy displej nesvítí, po něm dvakrát za sebou přejedete odshora směrem dolů a dojde k aktivaci fotoaparátu. Pokud prst položíte na průhled laserového ostření, dostanete informaci o tom, abyste prst posunuli. Laserové ostření se nachází těsně vedle dvoutónového přisvětlení.

Prostředí fotoaparátu

Samotná aplikace fotoaparátu se podařila. Po prvním spuštění vás totiž nevyděsí nezvyklým uspořádáním nebo snad mnoha neznámými prvky. Nejdříve budete přesměrováni do automatického režimu, kde si můžete nastavit přisvětlení (zapnuto, vypnuto nebo automatika) a dále už jen režim HDR ve stejných možnostech jako přisvětlení.

K dalšímu nastavení se dostanete stažením řádku z horního okraje displeje. Zde již můžete měnit rozlišení či si nastavit samospoušť. Dále máte možnost využít funkci Zoe, která po stisknutí spouště zaznamená třívteřinové video v HD kvalitě. Chybět nemůže ani režim panorama.

HTC U Ultra

Pro pokročilejší uživatele je připraven také manuální režim označený jako Pro. Při prvním spuštění je nastaveno ukládání snímků do formátu RAW, avšak můžete provést změnu na formát JPG. V manuálním režimu lze v několika krocích definovat vyvážení bílé, hodnotu ISO, čas uzávěrky, světelnost nebo režim ostření. V doplňkovém nastavení již jen vybíráte, kam se budou výsledné snímky ukládat, zda chcete snímek pořídit stiskem klávesy hlasitosti, nebo jestli si přejete využívat mřížku a hlasové potvrzení stisku spouště.

Výsledné snímky jsou kvalitní, barevně věrné i ostré. HTC jen občas bojuje se světlem, kdy jsou některá místa příliš tmavá či naopak. Velmi napomáhá optická stabilizace, a to především v noci. Přesto má U Ultra poměrně dlouhý expoziční čas a hrozí nechtěné rozmazání snímku. Současně můžeme také lehce zkritizovat úroveň detailů na některých velmi vzdálených předmětech. HTC U Ultra tak nefotí špatně, ale s ohledem na jeho cenu bychom čekali ještě lepší výkon.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Nadšence do selfies potěší čelní kamerka s dokonce 16 megapixely a optickou stabilizací obrazu. Výsledné snímky jsou nadprůměrně kvalitní po všech stránkách. Opomenout nemůžeme ani funkci Selfie panorama, díky které dostanete na jedno „selfíčko“ více vašich přátel.

Čelní kamerka

Videa lze zaznamenávat až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu ve velmi slušné kvalitě. Bohužel, video pak v běžných přehrávačích na počítači nelze přehrát, navzdory tomu, že v telefonu běží zcela korektně. V nastavení si sice můžete snížit rozlišení, avšak nadále nám u HTC chybí možnost natáčet videa ve vyšší snímkovací frekvenci. Pouze malou náplastí je podpora zpomalených videí.

HTC U Ultra (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí fotoaparátu
  • slušná kvalita fotografií
  • optická stabilizace u obou fotoaparátů

Nelíbilo se nám:

  • video v nestandardním formátu
  • nelze nahrávat s vyšším FPS

Telefonní funkce a zprávy: pohodlí především

Veškeré dění zajišťuje aplikace Telefon, která se dělí na pět záložek. V té první získáte přehled o všech hovorech. Druhá poskytuje prostor pro vytáčení čísla. Třetí záložka je domovem pro vaše oblíbené kontakty, ve čtvrté najdete váš celý adresář a nakonec v poslední jsou skupiny. Do kontaktů, respektive na danou záložku, se dostanete i skrze aplikaci Lidé.

Prostředí je velmi podobné klasickému čistému Androidu a jeho předností je velká přehlednost i propracovanost jednotlivých položek, které si můžete ke každému kontaktu přiřadit. Samozřejmost představuje provázanost se službami Googlu. Ze sociální sítě Google+ si adresář může brát fotografie a doplňující informace. Zadáte-li ke kontaktu adresu, můžete se jedním klikem dostat na Google Mapy.

Totéž v bleděmodrém lze říci o aplikaci Zprávy, která zastřešuje komunikaci formou SMS a MMS. Přehledné prostředí a vytvoření nové zprávy máte pod palcem pravé ruky. Klávesnici si můžete do značně míry přizpůsobit, například změnit její velikost či přidat řádek s čísly. Zvolit si také můžete QWERTZ klávesnici, zdvojenou QWERTZ klávesnici, nebo klasickou alfanumerickou klávesnici. O vaší elektronickou komunikaci se postarají aplikace Pošta a Gmail.

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace
  • pohodlná klávesnice/li>

Organizační funkce a GPS: bez ztráty kytičky

Také organizační funkce svěřilo HTC do rukou Googlu. Najdeme zde nativní androidí kalendář, což však není špatnou zprávou. Je přehledný, nabízí různé náhledy a jakožto aplikace umístěná v obchodě Google Play bude průběžně aktualizován.

Kalendář

Dostalo se také na poznámky, které zajišťuje aplikace Google Keep. Aplikace je jednoduchá a synchronizovaná s vaším účtem. K poznámkám se tak dostanete v zásadě odkudkoliv. Nechybí ani základní nabídka kancelářských aplikací Googlu (Dokumenty, Prezentace a Tabulky), dostalo se na diktafon i kalkulačku a výčet zakončuje dvojice stopky/minutka.

Ve výbavě moderního telefonu nemůže chybět A-GPS a GLONASS. Spolehnout se můžete na ukázkovou funkčnost, za kterou se skrývá rychlé nalezení vaší polohy, a to i bez asistence internetového připojení. Vše se pak v základu pojí s Google Mapami a Navigací.

Google Mapy a Navigace

Líbilo se nám:

  • přehledný kalendář
  • přesná GPS

Konektivita: samozřejmě bezchybně

Připojení k okolnímu světu zvládá HTC U Ultra v zásadě na jedničku. Soubory můžete přenášet skrze Bluetooth 4.2, případně k párování použít NFC. Na internet se dostanete nejen přes Wi-Fi s protokoly ac, ale dostalo se samozřejmě na podporu LTE, a to nepřeberného množství pásem. Díky tomu se k rychlému internetu připojíte takřka po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Maximální rychlost stahování činí 600 MB/s, opačným směrem jde o rychlost 50 Mb/s. K prohlížení internetu je připraven svižný prohlížeč Google Chrome, který přináší například výhodu v podobě synchronizovaných záložek ze všech vašich zařízení, kde máte nastaven váš Google účet.

Internetový prohlížeč

Smířit se musíte s absencí infračerveného portu, zamrzí. Je třeba počítat s tím, že infraport se na telefonech zřejmě již neobjeví. Reputaci si však HTC napravuje novým USB-C konektorem a vhodně zvoleným kabelem, který má na jedné straně také USB-A konektor.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora LTE
  • NFC

Nelíbilo se nám:

  • chybí infraport

Zhodnocení

Budeme se možná trošku opakovat, ale HTC se opět podařilo zkonstruovat velmi dobře vybavený telefon, který takřka nezaváhal. Líbivý vzhled se kloubí s velmi kvalitním audio výstupem i displeji, které tvoří značné lákadlo. Výkon telefonu uspokojí i ty nejnáročnější, přičemž i k prostředí nemáme žádných výtek. Fotoaparát podává velice solidní výkony, ačkoliv krůček ke špičce mu ještě chybí.

HTC U Ultra

Lehce nás však mrzí vystupující fotoaparát, chybějící zvýšená odolnost či bezdrátové nabíjení. Čím HTC vyloženě otráví dost případných zákazníků, je absence 3,5mm jack konektoru a následně i tolik potřebné redukce. Nad něčím bychom možná mohli přimhouřit oči, jenže to nedovolí cena nad 21 tisíci korunami. V těchto hladinách je konkurence neúprosná a HTC U Ultra má šanci uspět značně ztíženou.

Konkurence

Pokud oželíte dva displeje a dva reproduktory, můžete získat Samsung Galaxy S7 edge, který lépe fotí, je odolný a lze rychle bezdrátově nabíjet, přičemž ušetříte tři tisíce korun.

Samsung Galaxy S7 edge

Ve hře je také Huawei Mate 9. Ten sice vypadá obyčejněji, ale má v menším těle větší displej i delší výdrž. Současně stojí o 2 tisíce korun méně.

Huawei Mate 9

Vzpomenout můžeme také na Apple iPhone 7 Plus, který vyjde o tři tisíce korun dráž, ale nabízí lepší fotoaparát nebo zvýšenou odolnost.

Apple iPhone 7 Plus
htc-u-ultra
Klady
  • povedený vzhled
  • bytelná konstrukce
  • příjemná hmotnost
  • velmi kvalitní displej
  • praktický sekundární displej
  • stereo reproduktory
  • kvalitní zvukový výstup
  • perfektní hardwarová výbava
  • skvěle optimalizované prostředí
  • oba fotoaparáty s optickou stabilizací
  • velmi rychlé nabíjení
Zápory
  • absence 3,5mm jack konektoru
  • nedostupnost redukce pro starší sluchátka
  • umístění reproduktorů není ideální
  • dodávaná sluchátka fungují jen s telefony HTC
  • podivně umístěná tlačítka pod displejem
  • fotoaparát na špičku ztrácí
  • baterie mohla mít vyšší kapacitu
  • fotoaparát výrazně vyčnívá nad okolní povrch
  • některé aplikace nelze odinstalovat
  • velmi vysoká cena
Diskuze ke článku
haha
Další verg od HTC
Lukáš
Chybí tomu stereo jack, dál nemá cenu číst. Nerad bych se stal stejným omezencem jako uživatel iphonu.
Nick Cave
Hoodně předražený smartphone, HTC 10 je lepší volba, když je o 10tis. levnější
Blue Sun
Blue Sun
Z článku to není tak jasné, ale může druhý displej svítit trvale, aby poskytoval informační hodnotu podobnou Always-On? Pokud ne, je tam vcelku zbytečný.
Odstranění jacku bez toho, že by zároveň dodali redukci, je neomluvitelné.
Fotky docela slušné, za dobrého počasí konečně něco, co neudělá z oblohy a větších ploch zrnitou hrůzu. Pár vylepšení by to ještě sneslo, ale to už vyřeší jedině větší snímač.
Pro autora pak jedna poznámka: vím, že chcete psát zajímavě, literárně... Přesto je vhodné trošku přemýšlet nad slovními obraty. Vdechnout telefonu život může systém, případně SIM, ale rozhodně ne jeho základní hardware. Tohle nesmyslné spojení strašně bije do očí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze