HTC One X
recenze

HTC One X

Velkolepá jednička

Dnešní recenzí završujeme testy trojice nových HTC spadajících do nové řady One. Končíme nejvybavenějším a největším kouskem, který dostal název One X. Láká především na 4,7 palcový HD displej a procesor Tegra 3 se čtyřmi výpočetními jádry. Příjemná je i paměť 32 GB, nadšení nicméně kazí některé drobnosti.

HTC One X – oficiální fotografie

Před několika málo dny vstoupila vlajková loď HTC, model One X, na český trh. Spolu s podstatně menším One V jsou zatím jedinými zástupci nové řady One, neboť prostřední model One S se začne prodávat až začátkem letních prázdnin. Recenze obou nižších modelů jsme vám přinesli a dnes nadešel čas na nejvybavenější kousek. HTC One X vyčnívá svou velikostí, úhlopříčkou displeje a počtem jader. Jinými slovy má vše, co by měl mít špičkový mobilní telefon dnešní doby, respektive to, co vyžaduje módní vlna.

Cena HTC One X startuje hodně vysoko a ačkoli je výbava na první pohled úplná a nechybí dokonce ani NFC, najde se pár drobností, které by vás od nákupu mohly odradit. Zapomenout musíte například na paměťové karty, HDMI konektor a baterii nijak nevyměníte. Dokáže si svou top pozici i tak obhájit?

Technické parametry HTC One X

Kompletní specifikace
Konstrukce134,4 × 69,9 × 8,9 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 2, 4,7" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 280 px, 24 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T33, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2012, 17 000 Kč

HTC One X – 1. díl: konstrukce

Obsah balení

Základní balení vypadá z dálky naprosto shodně s ostatními One modely a proto žádné zázraky nehledejte, což je ale vzhledem k top modelu docela škoda. Kromě telefonu se v krabičce nachází nezbytný datový kabel, známá nabíječka a lehce inovovaná sluchátka s plochým kabelem. Zajímavěji působí samotná krabička, která doznala od minulých let výrazných změn. Stejně jako u dalších modelů One je celá zaoblená a celá tvarově připomíná otevírací box.

V základním balení toho moc nenaleznete

Design a konstrukce: a zase ta placka

Nová řada telefonů by možná mohla znamenat nový design. Nicméně to bychom před sebou nesměli mít HTC, které se svého designu drží jako klíště. Abych ale One X jen nekřivdil, nuda je to především z čelní strany. Opět je to placka, na které se hůře něco vymýšlí. V mnohem lepším světle se designéři ukázali, pokud se podíváme na telefon zboku. Samozřejmě tloušťka 8,9 milimetrů je fajn, ale tím nejhlavnějším je jakýsi optický klam. Když se na One X podíváte z profilu, přijde vám, že je telefon prohnutý. Prohnutá je nicméně pouze linka vedoucí po bocích. Samotná konstrukce už nikoliv. Na pohled opravdu pěkné a narušuje to tradiční „plackoidní“ design. Zadní strana už je spíše obyčejná, z tmavě šedého, měkčeného polykarbonátu. Výrazně vypadá čočka fotoaparátu, která značně vyčnívá nad okolní plochu. Pakliže byste přeci jen prahli po větší odlišnosti, zvolte bílou variantu modelu One X, která vypadá velmi stylově.

V bílé vypadá One X velmi stylově

Dlužím vám ještě zbylé rozměry. Na výšku měří One X úctyhodných 134 milimetrů a široký je 70 milimetrů. Opravdový velikán. Mnoho lidí bude telefon častovat vžitým pojmem „pádlo“. Přesně tím totiž One X je. Málokterý telefon na trhu je větší. Hledáte-li kompaktní telefon či máte menší ruce, můžete se rovnou porozhlédnout jinde, One X pro vás není. Nabízí se jasné porovnání se starším modelem Sensation XL. Oba dva modely jsou rozměrově takřka shodné, odlišnosti jsou v jednotkách milimetru. Příjemná je naopak hmotnost, která se zastavila na 130 gramech. Důvod poměrně nízké hodnosti hledejme v použití polykarbonátu, jakožto materiálu, ze kterého je kompletně vyrobeno tělo telefonu. Stejný materiál používá již nějakou dobu Nokia na svých modelech N9, Lumia 800 nebo Lumia 900.

Z čelní strany vypadá One X poměrně tuctově

Když se navrátíme na čelní stranu, je nám jasné, že dominujícím prvkem zde je displej roztahující se takřka po celé ploše. Velmi efektně je řešeno krycí sklíčko, které se po stranách svažuje a pozvolna přechází do boků, čímž zpříjemňuje klouzání prstu pod displeji. Nad displejem je na HTC netradiční reproduktor. Není tvořen mřížkou, ale průduchy. V pravé části reproduktoru je pak malá informační LED dioda. Ani nevyšší model se nedočkal vylepšení a dioda stále bliká jen 5 minut. Navíc vzhledem k její titěrnosti a umístění, blikání skoro neuvidíte, pokud telefon nebude ležet před vámi na stole. Například model One V měl umístění diody řešeno mnohem chytřeji. V každém případě dioda při zmeškané události bliká zeleně, při vybité baterii svítí oranžově.Nad displejem se pak nachází ještě kamerka pro videohovory. Pod displejem nemohou chybět senzorová tlačítka, která jsou nově pouze tři, a jedno z nich je jiné, než dříve. Šipka zpět zůstala zachována, stejně tak domeček. Do věčných lovišť nicméně odešla lupa a tlačítko menu. Namísto nich přibylo tlačítko vyvolávající naposledy spuštěné aplikace.

Matná zadní strana je příjemná na omak

Pojďme se ale podívat na boky telefonu. Celá řada One zaznamenala velké stěhování tlačítka, které reguluje hlasitost. Nově se nachází na pravém boku. Abych byl ale úplný, pravostranné ovládání hlasitosti nabídl loni již model EVO 3D, avšak později modely Sensation XE a XL opět ctily levý bok jako místo pro ovládání hlasitosti. Každopádně je dostatečně velké a dobře se tiskne. V místech, kde dříve bývalo tlačítko hlasitosti, tedy na levém boku, je na One X nechráněný microUSB konektor. S patřičnou redukcí jej lze použít i jako HDMI výstup, který však jako takový chybí. Na spodní straně je pak pouze mikrofon. Na horní straně se logicky musí nacházet 3,5 mm jack konektor a odemykací klávesa. Vzhledem k velkým rozměrům telefonu však její umístění a velikost není ideální. Pokud telefon držíte v jedné ruce, nedosáhnete, nemáte-li extra dlouhé prsty, ukazováčkem na ono tlačítko a jste nuceni přehmátnout. Kdyby bylo tlačítko trochu protaženo směrem k zadní části, bylo by to lepší. Jenže v tom mu brání slot na SIM kartu.

Lesklé boky působí prohnutým dojmem

Jak je možné, že odemykacímu tlačítku brání SIM karta? Nemá být schována hluboko v telefonu? Na tyto otázky existuje jednoduchá odpověď. Většinou je schována, jenže HTC udělalo několik změn. Prvně upustilo od klasické SIM karty a použilo, jak je dnes již pomalu zvykem, microSIM kartu. A za druhé se rozhodlo tělo telefonu nezatěžovat odnímatelnými částmi. MicroSIM karta se tak vkládá do šuplíčku, který se právě nachází na samém vrcholu zadní strany, jen kousek od odemykacího tlačítka. S oním šuplíčkem se pojí ještě další perlička. HTC totiž opisovalo od jablečné konkurence. Víte, jak se otevírá šuplíček u iPhonu? Pokud ano, vězte, že stejným způsobem to probíhá i u One X. Pokud nevíte, vězte, že je k otevření nutný kousek drátku, který je ozvláštněn plochou s logem HTC. Tuto pomůcku strčíte do otvoru vedle šuplíčku. Tím jej otevřete a dostanete se k ke slotu pro SIM kartu. Způsob sice funkční, ale dosti komplikovaný. Naštěstí si lze pomoci nehtem a šuplíček vytáhnout i tímto způsobem.

TIP! micro-SIM karta: co je zač a kde a za kolik ji sehnat?

MicroSIM karta se vkládá do šuplíčku

Nejvýraznějším prvkem zadní strany je, vyjma loga výrobce uprostřed, vystupující čočka fotoaparátu. Kromě toho, že poměrně výrazně vystupuje nad okolní povrch je ozvláštněna také chromovým proužkem. Nabízí se ale otázka, jak dlouho bude chromový proužek a potažmo celá takto exponovaná čočka odolávat běžnému používání. V redakci máme dva kousky HTC One X a po dvou týdnech se zatím žádné oděrky neobjevily. V dolní části zadní strany ještě najdete pět jakýchsi „teček“ pod sebou. Běžně jsou jen na parádu a svého využití se dočkají až ve chvíli, kdy One X vložíte do doku. Ten si nicméně musíte přikoupit. Tečky jsou totiž konektory, kterými telefon s dokem poté propojíte. Úplně dole je pak průduch hlasitého reproduktoru a logo Beats Audio.

Čočka fotoaparátu vystupuje nad okolní povrch

Kvalita zpracování se HTC povedla na výbornou. Telefon je vyroben, jak již bylo řečeno, z polykarbonátu, a k pevnosti konstrukce přispívá i tzv. unibody konstrukce. Nikde se nic neodsouvá a tak nemá co vrzat či vydávat jiné nežádoucí pazvuky. Zadní strana je matná a příjemná na omak. Lépe i telefon drží v ruce. Čelní strana a boky jsou naopak lesklé. Naštěstí situace s otisky prstů není nijak tragická.

Klávesa regulující hlasitost je nově na pravém boku

Baterie a výdrž: slušný standard

Jak jsem naznačil již výše, baterie je vaším zrakům skryta a vy ji běžným způsobem nikdy neuvidíte a hlavně nevyměníte (pouze v servisu). Musíme tudíž věřit výrobci, že použil Li-Pol akumulátor s kapacitou 1800 mAh. Samo o sobě jde o slušné číslo. Nicméně si je nutné uvědomit, že One X má obří displej, výkonný a ne zrovna nenáročný procesor a spoustu funkcí dychtících po energii. Před několika dny vyšla aktualizace softwaru, která měla mimo jiné vylepšit výdrž. Osobně mi výdrž přišla na hladině dnešního standardu už před aktualizací a rozdíl nepozoruji. Je-li telefon přihlášen do 3G sítě, běžně používán, připojen k Wi-Fi a má volnou ruku k aktualizacím, vydrží zhruba den a půl. Kamenem úrazu je především displej, který bych se nebál označit nenasytným. Pokud plánujete častou kontrolu e-mailů a internetu, počítejte s výdrží okolo 10 – 12 hodin. Kdybyste snad chtěli být jen čistě na přijmu a odolávali pokušení rozsvítit displej či si vychutnat schopnosti telefonu, vydrží One X klidně i 4 dny.

Baterie je naším očím skryta

Výdrž baterie jsme otestovali také nepřetržitým prohlížením internetových stránek. Telefon byl připojen k zabezpečené Wi-Fi, přihlášen do 3G sítě, aktualizace byly potlačeny a jas displeje nastaven na 50 %. Nijak dech beroucího výsledku jsme se ale nedočkali. One X se odporoučel po 4 hodinách a 24 minutách.

Zvuk: HTC zapracovalo

Pamatujete loni? Ta sláva kolem spojení HTC a značky Beats Audio a tvrdý návrat na zem se spíše hůře hrajícími modely Sensation XE a XL? Tehdy jsme kvalitu zvuku chtě nechtě museli odsoudit. A zdá se, že nejen naše volání po změně bylo vyslyšeno. Celá řada One totiž hraje minimálně o třídu lépe. Výjimkou tedy není ani nejvyšší model One X, jehož hlasitý reproduktor podává hutný zvuk, navíc velmi hlasitý. Škoda, že HTC nepřidalo druhý reproduktor. Stereo by One X slušelo ještě více.

Kvalita zvuku šla nahoru

Spokojeni jsme byli také s kvalitou zvukového výstupu do sluchátek. V balení sice naleznete jen zdánlivě obyčejné pecky, ty ale podávají velmi dobrý zvuk. Konečně lze také hudbu poslouchat s vypnutým ekvalizérem a vychutnat si ono zlepšení, kdy se dostalo na hloubky, ale nezapadají středy ani výšky. Kvalita zvuku tak spadá do lepšího průměru. Zamrzí spíše fakt, že na sluchátkách není ovládání přehrávače, jako tomu bývalo dříve. Alespoň se výrobce přiklonil k plochému přívodnímu kabelu, který se tolik nezamotává.

Displej: krása v HD

Chválili jsme displej u One V, chválili jsme displej u One S. A dnes chválíme displej u One X. Nejnižší model vsází na Super LCD 2, prostřední na Super AMOLED. Nejvyšší One X, zřejmě v rámci střídání, nabídne opět Super LCD 2. Pokrok oproti minulé generaci je dosti výrazný. Barvy jsou sytější, zlepšil se jas. Ve výsledku se tedy HTC trošku odklonilo od reálného podání barev, ale vše je v rozumných mezích. Kvůli použité technologii se musíte smířit s trochu horším podáním černé, v této disciplíně kralují už ze své technologické podstaty AMOLED displeje.Vše navíc dokresluje úžasná jemnost 315 ppi, a to díky rozlišení 1280 × 720 pixelů na ploše 4,7 palců.

Displej patří k nejlepším na trhu

Naprosto perfektní jsou pozorovací úhly a viditelnost na přímém slunci. Nastavení jasu si můžete regulovat sami v několika krocích nebo tuto práci přenechat automatice. Strach nemusíte mít ani o odolnost displeje, neboť je chráněn sklíčkem Gorilla Glass 2. Novou vymožeností je také možnost nechat displej nechat neustále svítit po časově neomezenou dobu.

Hardware: čtyři nebo pět?

HTC One X je prvním telefonem, který na český trh přinesl čtyřjádrový procesor. Abych byl úplně přesný, jader je pět, ale páté jádro je doplňkové (takzvané companion), podpůrné a stará se o běh telefonu například při zhasnutém displeji nebo nenáročných operacích. Díky tomu tak One X šetří energii, protože si velký výkon ostatních jader nechává opravdu pouze na ty náročnější úkony. O tom, že One X nabízí vysoký výkon, vás přesvědčí nVidia Tegra 3 a takt procesoru 1,5 GHz. Nicméně jde o procesor se starší architekturou a například novější Snapdragon S4 s dvěma jádry v nižším modelu One S se modelu One X takřka vyrovnává. Operační paměť nabízí rovný 1 GB, přičemž reálně je k dispozici 976 MB RAM. Bohužel po naběhnutí celého systému zůstává uživateli jen 485 MB RAM. Je jasně vidět, že nadstavba Sense si na HD displeji ukousne hodně místa. To však na běžné používání bez problémů stačí. Celkově se tedy One X řadí mezi nejvýkonnější telefony na trhu a bez problémů stačí na všechny nejnáročnější aplikace a hry.

Paměť RAM a benchmarky

Uživatelské prostředí: Sense v HD

Celá řada One se hned od počátku prodeje honosí přítomností operačního systému Android 4.0.3 a inovovanou nadstavbou Sense 4.0. Vůbec poprvé tak můžete vidět prostředí Sense v HD. Nutno také podotknout, že na modelech One X a One S je Sense v nejvyšší formě s různými bonusy navíc, které nejsou vždy přímo k užitku. Pojďme ale pěkně postupně.

HTC One X – 2. díl: prostředí

Vše začíná na odemykací obrazovce, která na rozdíl od modelu One V není osekaná o některé funkce. Odemknutí probíhá vytažením kroužku ze spodu displeje někam nahoru. Vyjma toho si lze nastavit čtyři zástupce často používaných funkcí, ke kterým se dostanete, aniž byste museli telefon odemknout. Jednoduše danou ikonku přetáhnete do kroužku a je hotovo. Velkého prostoru odemykací obrazovky pak využívají další aplikace. Můžete si nastavit například počasí, akcie nebo výpis zpráv. Pokud máte spuštěný hudební přehrávač, nahradí jeho náhled s ovládáním původně nastavenou „výplň“ odemykací obrazovky. Úplně nahoře pak je i notifikační lišta, ke které je přístup opět bez nutnosti odemykat telefon.

Odemykací obrazovka a její možnosti

Odemknutí telefonu je díky Androidu 4 Ice Cream Sandwich možné také pomocí funkce „face unlock“, jinými slovy pomocí rozeznání obličeje. Přední kamerka One X nechybí a tudíž nic nebrání v tom tuto funkcí používat. Jak moc ale bude využívána, je otázkou. Rozhodně nelze takto odemykat telefon pokaždé, neboť je to pomalé a zdržující. Pozitivním faktem však je, že rozeznání obličeje funguje spolehlivě, a to i v místech s horším světlem. Pokud však chcete telefony zabezpečit, je lepší používat klasický kód nebo gesto. Zamrzí, že si nelze nastavit dobu, po které se telefon zamkne a zabezpečení je nutno překonávat i když jste telefon zamkli například před vteřinou.

Po odemčení se před vámi rozbalí pohotovostní obrazovky, mezi kterými lze přecházet výhradně tahy prsty. Z nepochopitelného důvodu již není možné se plynule dostat z poslední obrazovky na první. Jinak jsou ale přechody ve 3D stylu a pěkně plynulé. Multi-dotykovým gestem si lze nechat zobrazit všechny obrazovky najednou a případně nějakou umazat či přidat. Maximálním počtem je sedm obrazovek. Všechny obrazovky si můžete vyplnit mnoha widgety. Jejich nabídka je již tradičně u HTC opravdu bohatá, zde bych ale dokonce řekl, že více widgetů v základní nabídce žádný jiný telefon nemá. Aby byl výběr přehlednější, můžete si widgety filtrovat dle kategorií. Přidání probíhá klasicky přidržením prstu na volném místě. Obrazovky se odsunou do úzkého pruhu v horní části displeje a níže vidíte nabídku widgetů. Kompletní úpravu obrazovek pak naleznete v seznamu aplikací pod položkou Přizpůsobit.

Pohotovostní obrazovka s widgety

Velmi užitečnou novinkou je možnost vytvářet na pohotovostní obrazovce složky. Jak? Stačí, když jednu ikonku přesunete na nějakou druhou. V daný moment se seskupí do složky, kterou můžete pojmenovat. V každé složce může být maximálně 16 zástupců, počet složek je omezen pouze místem na pohotovostních obrazovkách. Složky můžete ale vytvářet i ve spodním řádku, který je kompletně přepracován. Jeho prostřední část slouží k přechodu do menu, ale po jeho stranách lze místit čtyři samostatné ikonky nebo čtyři složky. V podstatě lze říci, že vše důležité máte možnost naházet na jednu pohotovostní obrazovku.

Úprava pohotovostních obrazovek

Proměnou prošla také notifikační lišta. Nově je možné mazat jednotlivé položky. Zmizel také panel rychlého zapínání Wi-Fi, GPS či Bluetooth. Zdánlivá chybka je ale vyřešena tlačítkem nastavení, které vás přenese přímo k nastavení oněch funkcí. Dřívější uspořádání sice bylo rychlejší při zapínání výše zmíněných funkcí, nicméně nyní se zase vejde do notifikační lišty více informací o zmeškaných událostech.

Zásadní inovací prošel seznam aplikací. Definitivní konec je vertikálním uspořádání a už i HTC přešlo na horizontální orientaci. V menu se tedy pohybujete do stran, přičemž pod ikonkami, které jsou seskládány do matice 4x4, jste informování, na jaké straně seznamu se nacházíte. Ve spodní liště je známé dělení na všechny, často používané a stažené aplikace. Seřadit si je můžete také abecedně, od nejnovější či od nejstarší. V horní liště se pak nachází možnost hledání, přímého vstupu do Obchodu Google a také další nastavení.

Seznam aplikací

Navrátím se ještě k tlačítkům pod displejem. O jejich funkci jsme si řekli už výše. Nyní dostane prostor ona nová klávesa vyvolávající naposledy spuštěné aplikace. V modelech One S a One X si tuto nabídku HTC upravilo do efektního 3D cover flow s velkými náhledy daných aplikací. Vypadá to pěkně, běhá to plynule, nicméně praktické to není. Vždy totiž pořádně vidíte jen jednu aplikaci. Maximálně lze přepínat mezi osmi aplikacemi a seznam můžete promazávat tak, že daný náhled odsunete vzhůru. V čistém Androidu 4 je využíván seznam s menšími náhledy a uživatel vidí najednou třeba i čtyři aplikace, což je pro rychlé přepínání mnohem praktičtější. Pokud máte rádi správu aplikací, jistě využijete Správce úloh, kde máte možnost aplikace ukončovat, nicméně pokud jde o nezbytnou aplikaci, sama za okamžik znovu naběhne.

Naposledy používané aplikace na Androidu

Plynulost prostředí by na takto výkonném zařízení měla být naprostou samozřejmostí. Víceméně také není, co vytknout. Animace jsou plynulé, přechody rychlé, vše běhá, jak má. Tu a tam však nastanou chvíle, kdy čekáte třeba 5 vteřin na naběhnutí pohotovostní obrazovky. Typicky po ukončení náročné hry má Sense problémy s naběhnutím. Stejně tak občasné jedno až dvou vteřinové čekání na naběhnutí nějaké podnabídky bychom u nejvýkonnějšího telefonu nečekali. Nejde sice o nic strašného, ale u telefonu za 15 tisíc korun to nelze tolerovat a rezervy pro vyladění tu tedy rozhodně ještě jsou.

Velmi důležitým bodem při koupi telefonu je také jeho ovladatelnost, která je samozřejmě u těchto velkých telefonů poměrně obtížná. Jasnou výhodu mají lidé s velkou rukou, protože obslouží celý displej. Jinak je nutné přechmatávat. One X se tudíž nehodí skoro pro žádnou ruku něžnějšího pohlaví.

Fotoaparát: spousta novinek

Samotnému fotoaparátu v HTC One X jsme se již věnovali v dřívějším článku. Nicméně klíčové vlastnosti se hodí připomenout. Základní parametry zní 8 megapixelů s automatickým ostřením, LED diodou a světelností f/2.0. HTC dost zásadně zapracovalo na kvalitě svého foto čipu a překopalo i prostředí fotoaparátu. Po pravé straně displeje je k dispozici softwarová spoušť (hardwarová bohužel chybí), pod kterou je tlačítko ke spuštění video záznamu. Stačí tedy jen jeden dotyk a natáčíte. Nad těmito spouštěmi je neobvyklé modré kolečko, pod kterým se ukrývají různé efekty, kterými můžete své záběry ozvláštnit. Zcela novou funkcí je možnost vyfotografování několika snímků ihned za sebou. Stačí jen držet prst na spoušti a One X pořídí až 20 snímků v rychlém sledu za sebou. Vy si pak jen vyberete, jaké chcete použít a ostatní vymažete.

Prostředí fotoaparátu

Na opačné straně má vlastní tlačítko nastavené blesku a scén. Mezi scénami zaujme především panorama, jehož pořízení je nesmírně snadné, a pak také HDR, o jehož přínosu zejména v protisvětle se můžete přesvědčit níže. HDR se bude hodit také při kompozicích s velkými rozdíly mezi světlými a tmavými místy. Díky tomuto režimu telefon zachová z obou to nejlepší a výsledkem je fotografie se zajímavými kontrasty a bez přesvětlených nebo naopak velmi tmavých míst. Zbylé nastavení je pak sloučeno pod jednu ikonku. Nechybí nastavení expozice, kontrastu, sytosti a ostrosti v několika krocích. Dále si zvolíte hodnotu ISO, vyvážení bílé, detekci obličeje nebo poměr stran fotografií – 4:3 nebo 5:3.

HTC se tak chlubí rychlostí svého fotoaparátu. Samotný náběh aplikace nelze moc hodnotit, neboť hodně záleží na tom, co jste před fotografováním s telefonem dělali. Pokud si odskočíte z náročné hry, bude se aplikace fotoaparátu spouštět několik vteřin. Běžně však nabíhá do jedné vteřiny. K fotografování ani nemusíte telefon odemykat, ovšem za podmínky, že si na odemykací obrazovku vložíte zástupce fotoaparátu. Telefon poměrně rychle ostří a nemusíte na nic čekat, prostě fotíte. Využít můžete i tzv. touch focus.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií šla oproti starším modelů (Desire HD, Desire S, Sensation) konečně hodně nahoru. HTC bylo dlouho známo nekvalitou svých fotoaparátů a až série One vše výrazně mění. Snímky netrápí růžový nádech, jsou ostré po celé ploše a na první pohled jsou poměrně dobře vykresleny i detaily. Při bližším zkoumání však zjistíte, že postprocessing a komprese fotografií jsou docela nešetrné a i při malém přiblížení vystupují na povrch lehce rozmazané detaily s digitálními artefakty. Spokojeni ale budete s věrným barevným podáním, o kterém se ale přesvědčíte až na počítači, neboť Super LCD 2 displej na One X má tendenci zobrazovat barvy živější, než ve skutečnosti jsou. Na druhou stranu snímky trápí digitální šum, jehož nástup je citelný už při fotografování v podvečer, kdy ubývá světla. Na nějaké větší noční fotografování tedy rovnou zapomeňte, neboť LED dioda vám pomůže jen na vzdálenost zhruba 1,5 metru. Reputaci si One X napravuje u makra, které je na velmi slušné úrovni.

Novou funkcí je také HDR (tedy High Dynamic Range), která využívá jednotlivé vrstvy osvětlení a zvýrazňuje je. Níže můžete vidět výsledek, porovnávající scénu s klasickým nastavením a HDR efektem. Výsledky nicméně nejsou vždy zcela ideální. Dojde sice k vyvážení světla, nicméně za cenu zvýšení šumu. Kromě zadního fotoaparátu můžete využívat i ten přední, který dokáže pořizovat fotky v rozlišení 1 megapixel a video v kvalitě 720p.


Ukázka funkce HDR, vlevo bez této vymoženost, vpravo s HDR

V každém případě se ale One X řadí k lepšímu průměru v oblasti fotografování. Těšit se můžete na fotografické porovnání s loňským modelem Incredible S, který je jakýmsi nekorunovaným foto králem mezi staršími modely HTC.

Ukázkové fotografie


Ukázkové fotografie z exteriéru

Ukázkové fotografie – makro

V noci se moc dobrých snímků nedočkáte

HTC One X si samozřejmě poradí se záznamem videa v maximálním rozlišení 1920 × 1080 pixelů. Jde tedy o FullHD video s plynulostí 30 snímků za vteřinu. Kvalita videa je na velmi slušné úrovni, nic se netrhá, věrné je barevné podání. Nechybí kontinuální ostření. Při natáčení máte dále možnost pořizovat i fotografie v plném rozlišení 8 megapixelů. Telefon to zvládá spolehlivě a i tyto snímky jsou kvalitní. Je to poměrně unikátní možnost mezi telefony, známá spíše z kamer, která se určitě častokrát bude hodit. Už tak konečně nemusíte volit mezi fotografováním a natáčením, jednoduše můžete dělat obojí.

Fotografie pořízené během záznamu videa (viz. výše)

Novou funkcí je také možnost zpomaleného záznamu. Často ji ale zřejmě využívat nebudete. Záznam je nahráván bez zvuku a navíc ve velmi nízkém rozlišení 768 × 432 pixelů. Výsledek nevypadá dobře ani na displeji telefonu.

Multimediální funkce a paměť

Základem nabídky je přepracovaný hudební přehrávač, respektive hudební menu. HTC totiž sjednotilo všechny funkce související s hudbou pod jednu položku. Kromě přístupu k vaší knihovně je integrován program SoundHound sloužící k rozpoznání skladeb, internetové rádio Tuneln Radio a obchod s hudbou 7 Digital. Jednoduchým krokem si do tohoto hudebního menu můžete přidat dalšího zástupce aplikací. Typicky třeba FM rádio nebo alternativní přehrávač. Svou knihovnu si můžete nechat seřadit dle interpretů, skladeb, žánrů, alb nebo dle seznamu stop. Při přehrávání rychle navolíte možnosti opakování a náhodného výběru. V hlubším menu se nachází vylepšovač zvuku nabízející obsáhlý ekvalizér. Bohužel chybí možnost nastavit si vlastní. Z přednastavených se povedl snad jen profil BeatsAudio, ostatní jdou většinou příliš do extrému. Jak jsme si ale řekli výše, One X hraje sám o sobě velmi dobře. Na malý moment se vrátím ještě k FM rádiu. Vzhledově se neliší od starších modelů HTC, podporuje RDS, nabízí možnost automaticky vyhledat a uložit stanice ve vašem okolí. Do rádia je integrována i služba SoundHound, která vám může pomoci s identifikací právě přehrávané skladby.

Hudební přehrávač

Velká škoda, že podobný krok, kterého se dočkaly hudební funkce, se nedočkala videa. K těm se nejrychleji dostanete přes galerii. One X si poradí s formáty AVI, MKV, 3GP, MP4 a také kodeky DivX a Xvid. Videa jedou plynule a nezadrhává se ani zvuk (testováno na AVI videu s rozlišením 1080p a přenosovou rychlostí 4 639 kb/s a na MKV videu s rozlišením 1080p a přenosovou rychlostí 9 574 kb/s). Problémy nečiní ani české titulky. Samotný přehrávač je pěkně zpracován a nabízí i užitečné funkce. Přímo v něm si například můžete regulovat jas displeje. Hodit se může i pořízení obrázku z puštěného videa. V základní softwarové nabídce naleznete také jednoduchý editor videa, kde můžete své výtvory stříhat, přidávat jim orámování či vlastní hudební podkres.

Editor videa

Velký displej a vysoký výkon přímo vybízejí k hraní her. K dispozici budete mít ty největší lahůdky, neboť díky Tegře 3 budete mít přístup do obchodu Tegra Zone, kde najdete několik desítek kvalitních her. Další hromada her na vás čeká v Obchodě Google. Zkoušeli jsme hru Riptide GP, která běžela absolutně plynule. Další hrou, kterou One X zvládne je třeba GTA III, nicméně s plynulostí je to občas horší. Nicméně jsem zatím neměl tu čest s žádným zařízením, na kterém by GTA III běželo 100 % plynule. Třetí zkoušenou hrou byl ShadowGun THD, který běžel bezproblémově. Zbývá dodat, že v základní nabídce je pouze jedna jediná hra. Stará známá kulička Teeter.

Nejen multimediální soubory vyžadují dostatek místa. A s tím by mohl být u One X problém. Nepodporuje totiž paměťové karty. Interní paměť nabízí 32 GB, přičemž reálně je k dispozici něco málo přes 25 GB. K interním pamětím nerozšiřitelných pomocí paměťových karet se uchyluje čím dál tím více výrobců a je to škoda. Stačí do telefonu nahrát několik náročných 3D her, pár HD videí, sbírku hudby a máte zaplněno. Existuje však ještě jedna paměť, která je určena pro nezbytná data pro aplikace a má velikost 2 GB. Dalším řešením úložného prostoru je služba Dropbox. Díky spolupráci s HTC dostanete prostor o velikost 25 GB zdarma pro jakékoliv své soubory po dobu 48 měsíců. HTC si také pohrálo s provázaností a snadno tak můžete na Dropbox sdílet své fotografie nebo i SMS zprávy. Stačí podržet prst na vybrané položce a najít položku Sdílet. V našich podmínkách je však využitelnost cloudových služeb malá. Většinu dokumentů je totiž nutné streamovat, a to je datově dosti náročné. Nemluvě o potřebném volném místu v telefonu.

Galerie obrázků

Telefonní funkce

Pokročilejší verze systému Android nabízí skvělý seznam kontaktů, propojený se sociálními sítěmi, historií hovorů a další fůrou vychytávek, které zjednodušují jeho používání. Nejinak je tomu i zde. Seznam kontaktů je opět jednoduchý a přehledný, dokáže spojit paměť SIM, telefonu a Google účtu a ukazuje množství užitečných informací v profilu každého člověka. Kromě telefonního čísla a fotky totiž naleznete u každého kontaktu také adresu, email, dodatečné informace a připomínky, aktualizace sociálních sítí, jejich galerie a dokonce i historii hovorů a SMS zpráv s konkrétním člověkem. Hledání potřebného textu se tak stává otázkou pár vteřin.

Skvěle je vyřešena integrace sociálních sítí. Ostatně na to jsme u HTC zvyklí, nejde tedy o vůbec nic nového. Stačí se přihlásit na Facebook, Google + či Twitter a potvrdit synchronizace. Během pár vteřin dojde ke sladění vašeho telefonního seznamu s údaji o vašich přátelích na Facebooku. Jistě oceníte, že se už v samotném seznamu zobrazují náhledy fotografií a aktuální statusy. Hlouběji můžete rovnou prohlížet fotografie, které má daný člověk na sociální síti. Jedna věc se však HTC zatím moc nepovedla. Po otevření kontaktu je profilová fotka rozmazaná. Zmenšuje se totiž pro potřeby mini náhledu v seznamu. Jak můžete vidět na screenshotu níže, dvakrát hezky to opravdu nevypadá.

Jedním klikem se pak přesunete na stránku pro telefonování, která je taktéž spojena se seznamem a dokáže vyhledávat kontakty podle postupně zadávaných čísel. Následuje třetí stránka s historií všech hovorů a nakonec i skupiny, do kterých si můžete roztřídit vaše kontakty. V nových HTC se také objevuje takřka zapomenutá funkce počítadla hovorů, SMS zpráv a dat. Nachází se ale trochu nelogicky hluboko v nastavení. Kvalita hovorů je na velmi dobré úrovni, proti strana si nikdy nestěžovala. Příchozí hovor můžete taktéž ztlumit otočením telefonu displejem dolů.

Zprávy, e-maily, sociální sítě

Zprávy jsou zde jako vždy dělené do tzv. vláken, jež se objevují jako jednotlivé konverzace u kontaktů. To samozřejmě zrychluje vyhledávání a dělá seznam přijatých zpráv mnohem přehlednější. Editor SMS a MMS zpráv je opět postaven na jednoduchosti, nabízí ale všechny potřebné nástroje včetně skvělého odhadu českého slovníku a automatického doplnění. Naprostou samozřejmostí na telefonech HTC je odpočítávání znaků a informace, na kolik zpráv se váš text bude dělit.

SMS zprávy

Menším redesignem prošla klávesnice a zahalila se do tmavé barvy. Rozestavění tlačítek je ale stále stejná a jste–li zvyklí na klávesnici HTC, budete nadmíru spokojeni. Chválit musím především fakt, že každé tlačítko má druhou funkci při delším podržením. Pro napsání interpunkce tak není pokaždé nutné vstupovat do jiné nabídky. Na velkém displeji se opravdu pohodlně píše a nechybí ani praktické směrové šipky, které značně usnadňují pohyb v textu. Pokud by vás snad omrzelo obyčejné vyťukávání textu, můžete využít také zadávání ve stylu swype klávesnice, kdy kloužete po písmenkách jedním dotekem. Nutno však zmínit, že v případě One X se většinou nabízí zcela jiná slova, než jaká byste chtěli napsat. To už je použitelnější další způsob zadávání znaků, kterým je hlasové rozpoznávání.

Své emaily můžete spravovat rovnou ze dvou míst. Klasický emailový klient HTC je přítomen již dlouhou dobu ve všech přístrojích výrobce a dává vám možnost připojit své účty z mnoha světových serverů za pomocí protokolů POP3, IMAP4 a SMTP. Mnohem více nás ale zajímala nová aplikace GMail (připomíná designem tabletovou verzi) se svým vlastním widgetem, která se velmi povedla. Horní přepínání účtu zaručí rychlý přesun z jednoho na druhý, emaily můžete třídit do složek a uchovávat do archívů. Přehledné je i uživatelské rozhraní. Jediným nedostatkem je absence automatického příjmu obrázku, které se v emailech nezobrazují správně a vy tak musíte neustále potvrzovat jejich přijetí. Chápeme bezpečnostní stránku věci, aplikace by nám ale mohla alespoň dovolit nastavit výjimky.

Gmail a GTalk

Sociální sítě jsou hned v základu zastoupeny aplikacemi pro Facebook, Google+ a Twitter. Přímo od HTC je pak k dispozici aplikace FriendStream, která všechny služby spojuje k sobě.

Organizační funkce a GPS: vše nač si jen vzpomenete

HTC vždy nabízelo plnohodnotné pracovní a organizační funkce a One X není výjimkou. Nechybí praktický kalendář s nastavitelným zobrazením a agendou, ve kterém se promítají všechny události z vašeho Google účtu nebo Facebooku. Škoda jen, že v měsíčním náhledu není vidět alespoň malý náhled událostí. Vystačit si musíte s malou ikonkou informující, že v daném dni máte něco v plánu. Na HD displeji bychom určitě očekávali více informací. Dále naleznete především mnohé aplikace pro práci. Základní potřeby obstarají úkolovník a kalkulačka. Připraveny jsou také pokročilé poznámky. Své myšlenky si můžete zapsat, nakreslit, namluvit nebo vyfotit. Přítomen je samozřejmě i opakovaný budík. Nastavit si můžete až deset budíků, u nichž lze nastavit přesné dny, kdy mají budit. K utlumení budíku postačí telefon otočit displejem dolů. Pokud potřebujete pokročilejší funkce, nechybí ani prohlížeč PDF souborů a kancelářský balíček Polaris Office, který bez problémů přečte vaše dokumenty z Wordu, Excelu a Powerpointu. Navíc není problém nový dokument i vytvořit v jednoduchém editoru se základní paletou funkcí. Vaše dokumenty pak lze snadno sdílet na Dropbox nebo SkyDrive.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Polaris Office je v plné verzi

HTC One X se samozřejmě neobejde ani bez množství navigačních aplikací, které se zde navíc obohacují o nové funkce. Klasiku v podobě Google Maps jsme tak nějak očekávali, tu ale doplňují více specifické aplikace Locations a Latitude, které vám poradí mnohá zajímavá místa ve vaší blízkosti, pokud o to budete stát, případně obnoví váš status a místo přebývání. Fixace satelitů je velmi rychlá, a to i bez podpory A-GPS. Vaší přesnou polohu telefon nalezne takřka vždy do 20 – 30 vteřin, se zapnutým A-GPS pak v řádech jednotek vteřin.

Google Mapy

Datové a internetové funkce: poprvé s NFC

V této kategorii není skoro co řešit, neboť HTC je v této disciplíně většinou velmi dobře vybaveno. Nejinak tomu je u One X. K internetu se připojíte přes Wi-Fi a/b/g/n nebo rychlými datovými přenosy HSDPA a HSUPA. Potěší Bluetooth v nejnovější verzi 4.0 včetně profilu A2DP. Snadno také z telefonu vytvoříte Wi-Fi hotspot, u něhož můžete nastavit zabezpečení či omezení počtu připojených zařízení. Propojení s počítačem zajišťuje microUSB kabel a nechybí Mass Storage pro hlavní 25 GB paměť. Poměrně snadno si One X propojíte s televizí, neboť microUSB konektor je typu MHL a s redukcí se přemění na HDMI. Dokonalostí by byl však samostatný microHDMI konektor na těle telefonu.

Zásadní novinkou je podpora NFC. HTC One X je vůbec prvním modelem výrobce, který nový způsob bezkontaktního přenosu souborů či bezkontaktních plateb podporuje. Pouhým dotykem s druhým telefonem tak můžete přenášet soubory, párovat telefon s příslušenstvím nebo telefon používat jako platební kartu. NFC čipu a funkci Android Beam jsme se věnovali v našem speciálním článku.

Samotný prohlížeč je na vysoké úrovni. Nechybí mu plnohodnotný Flash, nastavovat můžete velikost textu, nechybí možnost otevření až šesti oken, přičemž všechny mohou být anonymní, či oblíbené stránky. Nově přibyla funkce „Číst“, pomocí které si můžete nechat zobrazit jen holý text a obrázky a tím si prohlížení či čtení výrazně zpřehlednit. Při prohlížení stránek je využíván celý displej, všechny lišty se v momentě nepotřeby skryjí. Načítání stránek je svižné, stejně jako prohlížení. Zde výkon telefonu rozhodně nechybí. Jednoduché je přibližování. Telefon také automaticky zalamuje text a vy tak nemusíte zbytečně hledat konce řádků.

Internetový prohlížeč

Díky Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich máte navíc možnost stáhnout si prohlížeč Chrome, který vám automaticky synchronizuje záložky a historii s vaší stolní verzí (na jednom účtu) a veškeré své internetové snažení tak máte vždy při sobě.

Závěrečné zhodnocení a konkurenti: opět mezi nejlepšími

Není žádný pochyb o tom, že HTC One X patří k absolutní špičce mezi dnešními telefony. Dokonce bych se ho v tuto chvíli nebál označit za nejlépe vybavený telefon na trhu. Nabízí kompletní výbavu a obrovský výkon, který je ale občas samotným telefonem jakoby trochu pozapomenut. Co lze bezpochyby vyzdvihnout je velký displej s jemným HD rozlišením. Jednoznačné plus je také nový Android 4 Ice Cream Sandwich. Až na pár drobností se povedla i nová verze nadstavby Sense 4, která je přehlednější, než předchozí verze.

Velká ruka je podmínkou pohodlného ovládání

Pochvalu si HTC zaslouží také za to, že alespoň částečně vyslyšelo přání uživatelů a vylepšilo zvukový výstup a fotoaparát. Konkurenci sice nedohnalo, nicméně se k ní dosti přiblížilo. Potěší standardně bohatá softwarová výbava a také spousta widgetů, z nichž mnoho je nejen graficky povedených, ale i užitečných. Kladně musíme hodnotit i úplnou výbavu, co se týče datových funkcí. Rychlá data, Wi-Fi, nejnovější Bluetooth a hlavně i NFC – nic nechybí.

Je tedy vůbec, co vytknout? Mohu vás ujistit, že ano. HTC se například stále brání konektoru microHDMI a řeší to slepovaně přes redukci. Mnohem závažnější problém je ale absence paměťových karet, kterou nevyváží ani prostor 25 GB a dalších 25 GB v cloudu na Dropboxu. Jako malé mínus považuji i řešení vkládání microSIM karty, k níž je obtížnější přístup. Mezi nepotěšující vlastnosti lze zařadit občas i rychlost telefonu, prostor pro lepší optimalizaci zde stále ještě je. Pro někoho může být One X také už opravdu příliš velké. Závěrem kritiky se dostáváme k ceně, která krásně koresponduje s vysokým sebevědomím výrobce. HTC si svou vlajkovou loď cení na 15 tisíc korun, což je o něco více, než bychom si přáli. Co na to konkurence?

Zobecním-li to, konkurence není. HTC One X je totiž prvním čtyřjádrovým telefonem na našem trhu. Budoucími konkurenty bude LG Optimus 4X HD, Huawei Asced D1 Quad a chystaný, ale prozatím nepředstavený, Samsung Galaxy S III. Z aktuálně prodávaných modelů lze za konkurenty považovat například Sony Xperia S, která nabízí rovněž HD displej (o něco menší, ale tím pádem jemnější) a vysoký výkon díky dvoujádrovému procesoru. Navíc v kompaktnějším těle, ale zase prozatím se starším Androidem. Zabrousíme-li mezi velké telefony, nabízí se Samsung Galaxy Note mající ještě větší displej s HD rozlišením.

Největší konkurenti, kteří jsou v prodeji: zleva Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note a Sony Xperia S

Porovnání s konkurencí

Telefon HTC One X HTC Sensation XL Samsung Galaxy Nexus LG Optimus 4X HD Nokia Lumia 900 Samsung Galaxy Note Sony Xperia S
rozměry 134,4 × 69,9 × 8,9 mm 132,5 × 70,7 × 9,9 mm 135,5 × 67,9 × 8,9 mm ? × ? × 8,9 mm 127,8 × 68,5 × 11,5 mm 146,9 × 83 × 9,7 mm 128 × 64 × 10,6 mm
hmotnost 130 g 162,5 g 135 g ? g 160 g 178 g 144 g
velikost displeje 4,7 palce 4,7 palce 4,65 palce 4,7 palce 4,3 palce 5,3 palce 4,3 palce
rozlišení displeje 1280 × 720 pixelů 800 × 480 pixelů 1280 × 800 pixelů 1280 × 720 pixelů 800 × 480 pixelů 1280 × 720 pixelů 1280 × 720 pixelů
jemnost displeje 312 ppi 199 ppi 316 ppi 312 ppi 217 ppi 285 ppi 342 ppi
takt procesoru 1,5 GHz 1,5 GHz 1,2 GHz 1,5 GHz 1,4 GHz 1,4 GHz 1,5 GHz
počet jader 4 + 1 1 2 4 + 1 1 2 2
paměť RAM 1 GB 768 MB 1 GB 1 GB 512 MB 1 GB 1 GB
interní paměť 32 GB 16 GB 16 GB 16 GB 16 GB 32 GB 32 GB
paměťové karty ne ne ne ano ne ano ne
baterie Li-Pol 1 800 mAh Li-Ion 1 600 mAh Li-Ion 1 750 mAh Li-Ion 2 140 mAh Li-Ion 1 830 mAh Li-Ion 2 500 mAh Li-Ion 1 750 mAh
cena / dostupnost od od od Q2 2012 červen 2012 od Sony Xperia S

Pokud chcete opravdu špičkový telefon a už vás nebaví nekonečné čekání na vlajkovou loď Samsungu či se vám jihokorejský výrobce z nějakého důvodu nelíbí, je One X dobrou volbou. Rozmyslete si však, zda využijete obří displej a nebudou vám vadit velké rozměry telefonu. Velmi dobře, a možná dokonce i lépe, by vám totiž mohl posloužit nižší model One S, který rovněž patří ke špičce, je levnější, kompaktnější, nabídne modernější procesor a ve finále velmi podobný výkon. Prodávat se však začne až v létě a chybí mu například NFC.

Za zapůjčení HTC One X děkujeme oficiálnímu obchodu HTC.

htc-one-x
Klady
  • 1 GB RAM
  • čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 3
  • úplná datová výbava
  • provázanost se sociálními sítěmi
  • 25 GB zdarma ve službě Dropbox
  • velká interní paměť
  • záznam FullHD videa
  • možnost fotografovat při záznamu videa
  • slušný zvukový výstup
  • NFC pro bezkontaktní platby
  • velký a kvalitní displej s HD rozlišením
  • povedená nadstavba Sense 4
  • nový Android 4.0.3
Zápory
  • chybí klasický microHDMI konektor
  • občas pomalejší reakce
  • fotoaparát je stále jen průměrný
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • poměrně vysoká cena
Diskuze ke článku
koty.x0
Také bych dodal k mínusům prostředí sense :) Ano je to velmi přehledné a propracované prostředí, které asi nemá mezi jinými výrobci konkurenci, ale pokud jsem dobře viděl na videu, je to opět neskutečný žrout RAM :) k čemu je u takového smartfounu 1GB RAM, když po ukončení všech aplikací mi systém sám o sobě zabírá okolo 720 MB z RAM paměti? :D
Honza
Já tenhle telefon mám, asi 14 dní a jsem s ním naprosto spokojený.
Je pravda, že baterie by mohla vydržet víc, ale musíme brát to, že má člověk k dispozici výkoné zařízení a v podstatě to, co máte v počítači, můžete nosit v kapse.
Takže super telefon, super prostředí. Všem, kdo ho potřebuje, nebo si jen chce koupit ho doporučuji.
Vali
skvělá recenze ;) hned si kupuji HTC ONE X
Eda
Občas pomalé reakce. To bych u tak výkonného telefonu nečekal. Evidentně to nemůže být problém hardware.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze