HTC One V
recenze

HTC One V

Legenda s bradou se vrací

Držme se toho, co se líbí, řekli si designéři HTC a modelu One V přiřkli design zalomené brady, který jsme v historii již dvakrát viděli. Půjde o hlavní trumf, neboť výbava s jednojádrovým procesorem či 5 megapixelovým fotoaparátem spadá do průměru. Potěší ale nový Android Ice Cream Sandiwch nebo kvalitní displej.

HTC One V – oficiální fotografie

Střední třída mezi mobilními telefony je velmi důležitá a zároveň plná konkurentů. Toho si jsou vědomi snad všichni výrobci. Výjimkou není ani tchajwanské HTC, které svou pozici v této populární třídě posiluje modelem One V. S ohledem na zařazení telefonu nelze očekávat zázraky či výkřiky moderní techniky. Přesto dokáže One V překvapit. Nabídne nejnovější verzi operačního systému Android, nové prostředí Sense, špičkový displej a hlavním tahákem bude osvědčený a stále oblíbený design spolu s kovovými materiály.

V prvních dojmech, které jsme vám přinesli minulý týden, na nás One V působil veskrze dobře. Kompaktní telefon, který nezdržuje a dělá přesně to, co po něm uživatel chce. Jediné co nejen nás tak trochu pálí, je mírně nadsazená cena, kterou HTC za One V požaduje. Dokáže si ji sympatická novinka obhájit?

Technické parametry HTC One V

Kompletní specifikace
Konstrukce120,3 × 59,7 × 9,2 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 QSD8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012, 7 999 Kč

HTC One V – videopohled

Obsah balení

V základním balení žádné zázraky nehledejte. Kromě telefonu se v ní nachází nezbytný datový kabel, známá koncovka nabíječka a lehce inovovaná sluchátka s plochým kabelem. Zajímavěji působí samotná krabička, která doznala od minulých let výrazných změn. Je celá zaoblená a celá tvarově připomíná otevírací box.

HTC One V je dodáván v neobvyklé krabičce

Design a konstrukce: trefa do černého

Pokud se kdekoli hovoří o HTC One V, téměř jistě se probírá jeho design. HTC totiž použilo léty prověřený tvar, který jsme mohli vidět u starších modelů Hero a Legend. One V se pak nejvíce podobá právě druhému jmenovanému. Setkáváme se tedy opět se zalomenou bradou pod displejem, která telefon do značné míry odlišuje od všech ostatních. Navíc ono zalomení velmi pěkně vypadá, zejména při pohledu z profilu. Výhoda brady je ale i po stránce praktické. Pracujete–li s telefonem na šířku, máte si vždy kam položit palec, aniž byste se museli obávat, že nechtíc stisknete senzorové tlačítko.

Už z dálky je stylová brada patrná

Celková podoba telefonu se drží stylové linie s unibody konstrukcí, která vsází na hliník. Ten je příjemný na omak a v teplejších dnech příjemně chladí. Bohužel jeho odolnost není nejlepší a během dvou týdnu na zadním krytu již lze pozorovat škrábance. Kromě hliníku byl použit i pogumovaný plast, z něhož je vyhotoven proužek v horní části zadního krytu kolem fotoaparátu a pak zadní část brady, která je odnímatelná. Tento kousek na svém místě sice zatím drží dobře, ale co s ním provede zub času, se ukáže později. Jisté je, že nasazování nepatří ke snadným úkonům. V zadní části brady jsou také vyvedeny antény. Pokud tedy rukou celou bradu zakryjete, poměrně citelně klesne signál. Při běžné práci se ale telefon naštěstí drží spíše jinak.

Bradu One V převzal po staršímu modelu Legend

Doslova příjemnou změnou, po všech těch obrovských telefonech, jsou rozměry modelu One V. Na výšku měří 120 milimetrů, na šířku velmi sympatických 59 milimetrů a tenký je zhruba 9 milimetrů. Spodní hrany jsou pěkně zaoblené a telefon tak ideálně padne do ruky. K pohodlí přispívá i hmotnost 115 gramů.

Hliníkové tělo je náchylná k odření

Čelní strana je vyvýšena nad boky. Mezi krycím sklíčkem displeje a hranou boků je tedy miniaturní schůdek. Dominantním prvkem je samozřejmě displej zabírající většinu prostoru. Pod ním je nová trojice senzorových tlačítek. Zleva jde o šipku zpět, v poněkud netradičním zobrazení, domeček a tlačítko s okny vyvolávající nabídku naposledy spuštěných aplikací. Nad displejem trůní logo HTC a tentokrát podlouhlý, ale nenápadný reproduktor. Změny se udály i na bocích. Kolébkové tlačítko hlasitosti se přestěhovalo z levého boku na pravý. Praváci jásají, leváci již méně. Na levém boku je nekrytý microUSB konektor, který je umístěn na zkoseném boku, což trochu znesnadňuje pohodlné zapojení kabelu.

Tlačítka hlasitosti se přestěhovala na pravý bok

Na horní hraně se pak musí nacházet tlačítko sloužící k odemknutí a také hudební 3,5 mm jack konektor. Na horní straně je pak ještě informační LED dioda, která je díky tomu viditelná takřka odkudkoli. Navíc je podlouhlá a zasahuje i do přední strany. Za toto zpracování HTC chválím. Vzápětí mu ale uděluji pohlavek za to, že dioda bliká maximálně jen 5 minut. Nově si lze vybrat, zda má upozorňovat na všechny události, nebo jen na vámi zvolené.

Zadní část brady je z pogumovaného plastu

Zadní strana je poplatná designu telefonů HTC v posledních dvou letech. Hliník narušený gumovými částmi. Někomu se tato kombinace líbí, jinému přesně naopak. V každém případě někam bylo antény nutné schovat. V horní části zadního krytu je malá čočka fotoaparátu, jíž sekunduje LED dioda. Uprostřed je vybroušené logo HTC a dole logo BeatsAudio, vedle kterého ještě nalezneme průduchy hlasitého reproduktoru.

Kvalita zpracování je na velmi vysoké úrovni. Vše drží pevně na svém místě a neuslyšíte žádné nežádoucí zvuky, byť budete One V v dlani tisknout sebevíce. Jediné výtky tak směřují k náchylnosti krytu na škrábance a otazníky visí nad budoucností odnímatelné brady.

Baterie a výdrž: budete spokojeni

Nyní přichází na řadu akumulátor telefonu. Spolu s ním i pro někoho nepříjemná zpráva, neboť baterie je napevno zabudována do telefonu a uživatel nemá možnost se k ní dostat. Výrobce použil Li–Ion akumulátor s kapacitou 1500 mAh, což je na mobil střední třídy velmi slušná hodnota. One V bez problémů vydrží celý jeden den v plném zápřahu. Můžete uskutečnit několik kratších hovorů, poslat 10 SMS zpráv a být neustále online se zapnutou synchronizací. Večer se stav baterie pohybuje kolem 30 %. S menší zátěží by tak One V zvládl sloužit i dva dny.

Provedli jsme také test do úplného vybití při prohlížení webových stránek. Telefon byl přihlášen do 3G sítě, připojen k zabezpečené Wi-Fi, synchronizace byly potlačeny a jas displeje nastaven na 50 %. K vypnutí došlo po 7 hodinách a 53 minutách.

Zvuk: blýská se na lepší časy

Zvuková stránka je v případě telefonů HTC vždy hojně diskutována. Nejinak tomu bude i tentokrát. Nebudu vás dlouho napínat a rovnou to prásknu. Zdá se, že se HTC konečně chytlo za nos a překopalo svůj zvukový čip. Kvalita přes hlasitý reproduktor je na slušné úrovni a to i při nejvyšší úrovni hlasitosti. Sluší se dodat, že je One V pořádný křikloun a jen těžko jej přeslechnete.

V balení naleznete také sluchátka a ačkoli se One V pyšní nápisem BeatsAudio na zadní straně, jde o obyčejné pecky. Potěší plochý kabel, který se méně zamotává. Zarmoutí naopak absence ovládání přehrávače na kabelu, které dřívější modely mívaly. Nejdůležitější je ale kvalita poslechu. Ta je rozhodně lepší, než na hudebních telefonech loňského roku (Sensation XE a XL). Zvukový výstup podává vyvážený výkon, kdy slyšíte výšky, středy i hloubky. To vše při vypnutém ekvalizéru. Pokud si zapnete BeatsAudio, dojde k navýšení hlasitosti a zvýraznění především středů a hloubek. Výsledek je ale stále poslouchatelný. HTC se tedy slyšitelně zlepšilo, stále to však na konkurenci většinou nestačí a mezi nejlépe hrající telefony One V zařadit nemůžeme. Mězi lepší průměr až mírný nadprůměr ale rozhodně ano.

Displej: pastva pro oči

Kus dobře odvedené práce je vidět i na displeji. Potěší především použitá technologie IPS Super LCD 2, která přináší živější a zároveň velmi syté barvy. Jde tedy o mírný odklon od reálných odstínů, nicméně dle mého ještě v únosné mezi. Úhlopříčka displeje činí 3,7 palce, což představuje velmi oblíbený standard, kterým se může pyšnit například model Desire. Na této ploše se dle očekávání nachází rozlišení 800 × 480 pixelů. Jemnost je slušných 252 ppi. Kvalita displeje vyniká při pozorování z ostrých úhlů nebo na slunci. Displej vždy obstojí. Regulaci jasu můžete přenechat automatice, nebo si ji korigovat dle vlastních potřeb. V nastavení také naleznete volbu „nikdy nezhasínat“. Displej tak může svítit neustále. Zbývá dodat, že je displej chráněn odolným sklíčkem. Nejde sice přímo o Gorilla Glass, nicméně je displej opravdu odolný proti škrábancům, takže by měl zvládnout i občasný neplánovaný styk s klíči či jinými ostřejšími předměty.

Displej se HTC povedl na jedničku

Hardware: standard střední třídy

Výkonově si nové HTC One V nevede vůbec špatně, byť svými parametry dnes rozhodně neoslní. Procesor od Qualcommu nabízí takt 1 GHz a jedno výpočetní jádro. Grafiku pak obstarává známé Adreno 205. Operační paměť se zastavila na hodnotě 512 MB RAM, přičemž reálně je k dispozici 365 MB RAM. Po naběhnutí systému můžete počítat s 232 MB RAM pro vaše potřeby. Konkrétní plynulost probereme níže, nyní se můžete podívat na výsledky v některých benchmark testech.

TIP! Porovnali jsme výkon HTC One X, S a V: výsledky benchmarků

Ukázky vybraných benchmark testů

Velkým konkurentem pro One V bude loňský model Desire S

Uživatelské prostředí: Sense 4. generace

Velmi zásadní věcí pro model One V je operační systém a nadstavba. Do manželského svazku vstoupil nový Android 4 Ice Cream Sandwich a nové Sense 4. Potěší především fakt, že HTC jako první přináší nový Android na své telefony.

Samotná podoba a funkce prostředí nejsou vždy nové. Mnoho z nich jsme mohli vidět už na Sense 3.5 a navíc některé funkce nového Sense nenalezneme v modelu One V v takové podobě, jako u vyšších modelů One S a One X. Pojďme ale pěkně popořadě. Takřka beze změny zůstala odemykací obrazovka, na kterou si můžete umístit až čtyři zástupce aplikací, ke kterým se dostanete bez nutnosti odemčení telefonů. Jde o velmi praktickou funkci, kterou prozatím nabízí takřka jen HTC v prostředí Sense. Podobný princip můžeme vidět ale například u Huawei Ascend G300. Z trochu nepochopitelných důvodů ale zmizela "výplň" nad rychlými zástupci. Na loňských modelech jste si mohli na odemykací obrazovku umístit počasí, zprávy nebo informace o akciích. Na modelu One V to ale není možné. Počasí se zobrazuje pouze jednou ráno a výplň tak může tvořit pouze přehrávač hudby.

Pohotovostní obrazovka s widgety

Po odemčení se dostanete na pohotovostní obrazovky. Těch je pět a pět jich vždy bude. Nelze je přidávat či mazat. Nemile vás překvapí, že obrazovky již nejsou průchozí a nelze je ani tahem dvou prstů směrem k sobě zobrazit všechny najednou. Krok ze strany HTC při nejmenším nepochopitelný. Všechny obrazovky můžete zaplácet widgety a zástupci. Stále si však nemohu odpustit tvrzení, že HTC plýtvá místem. Mezi ikonkami je neuvěřitelně mnoho místa. Pokud se vám líbil 3D efekt při procházení obrazovek, máte u One V smůlu. Zřejmě kvůli slabšímu výkonu od této vychytávky výrobce upustil.

Notifikační lišta a seznam naposledy spuštěných aplikací

Velmi užitečnou novinkou je možnost vytvářet na pohotovostní obrazovce složky. Jak? Stačí, když jednu ikonku přesunete na nějakou druhou. V daný moment se seskupí do složky, kterou můžete pojmenovat. V každé složce může být maximálně 16 zástupců, počet složek je omezen pouze místem na pohotovostních obrazovkách. Složky můžete ale vytvářet i ve spodním řádku, který je kompletně přepracován. Jeho prostřední část slouží k přechodu do menu, ale po jeho stranách lze místit čtyři samostatné ikonky nebo čtyři složky. V podstatě lze říci, že vše důležité máte možnost naházet na jednu pohotovostní obrazovku.

Přidávání obsahu na pohotovostní obrazovky se nese ve stylu, se kterým jsme se prvně setkali už na tabletovém Androidu 3. Obrazovky se zmenší do horního pruhu displeje. Zbylou plochu zabírá nabídka widgetů či ikonek, a to včetně náhledu. Stačí jen listovat. HTC nabízí tradičně pestrou nabídku widgetů, které nemůže konkurovat žádný jiný výrobce.

Podoba nastavení

Proměnou prošla také notifikační lišta. Nově je možné mazat jednotlivé položky. Zmizel také panel rychlého zapínání Wi-Fi, GPS či Bluetooth. Zdánlivá chybka je ale vyřešena tlačítkem nastavení, které vás přenese přímo k nastavení oněch funkcí. Dřívější uspořádání sice bylo rychlejší při zapínání výše zmíněných funkcí, nicméně nyní se zase vejde do notifikační lišty více informací o zmeškaných událostech.

Zásadní inovací prošel seznam aplikací. Definitivní konec je vertikálním uspořádání a už i HTC přešlo na horizontální orientaci. V menu se tedy pohybujete do stran, přičemž pod ikonkami, které jsou seskládány do matice 4x4, jste informování, na jaké straně seznamu se nacházíte. Ve spodní liště je známé dělení na všechny, často používané a stažené aplikace. Seřadit si je můžete také abecedně, od nejnovější či od nejstarší. V horní liště se pak nachází možnost hledání, přímého vstupu do Obchodu Google a také další nastavení.

Seznam aplikací

S tím souvisí fakt, že díky změně tlačítek pod displejem došlo i k mírné změně ovládání. Nadobro zmizela lupa a je suplována tlačítkem na displeji. Stejně tak tlačítko menu, které vyvolávalo možnosti nastavení, se odebralo do věčných lovišť a je suplováno tlačítkem na displeji. Víceméně jde jen o zvyk.

Uspořádání tlačítek by přitom jistě mohlo být jiné. Například domeček totiž přišel o funkci vyvolání naposledy spuštěných událostí. Tato funkce se dočkala vlastního tlačítka, které sousedí s domečkem. Seznam naposledy spuštěných aplikací v modelu One V HTC nijak neupravovalo a je shodné s čistým Androidem 4. Jde tedy o vertikálně orientovaný seznam a velkými náhledy. Vyšší modely One X a One S mají tento seznam zpracovaný ve formě animovaného 3D náhledu. Zde se od tohoto řešení, zřejmě opět vzhledem k menšímu výkonu, upustilo a spokojit se musíte s klasickým zobrazením z Androidu 4. Pokud máte rádi správu aplikací, jistě využijete Správce úloh, kde máte možnost aplikace ukončovat.

Velmi spokojen jsem byl s plynulostí celého prostředí. Animace běhají bez sebemenšího zaškobrtnutí, nedochází k žádnému zaseknutí nebo snad vytuhnutí telefonu. Kdyby se ale tak někdy v budoucnu stalo, stačí déle podržet vypínací tlačítko a telefon se vypne. Pokud bych měl přeci jen něco vytknout, tak snad jen drobnosti typu, že nabídka widgetů nabíhá zhruba 2 až 3 vteřiny. Jinak je One V i přes nižší výkon velmi svižný a dobře vyladěný telefon, který vás většinou čekat nenechá. Toto se tedy HTC opět povedlo na výbornou.

Fotoaparát: opět zlepšení

Po zlepšení na poli zvuku přichází fotoaparát, další bolavé místo takřka většiny telefonů HTC. Novinka One V nabídne 5 megapixelový snímač s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Naopak zamrzí chybějící hardwarová spoušť, což je ale u HTC obvyklé. Stejně tak musíte oželet přední kamerku. Prostředí se mírně inovovalo, ale rozložení ovládacích prvků je stále velmi podobné. Napravo je spoušť fotoaparátu a tlačítko pořizující videozáznam. Nad nimi pak jakási modrá bublina, která skrývá různé efekty. Potěší, že prostředí i možnosti jsou stejné, jako u vyšších modelů One S a One X.

Prostředí fotoaparátu

Nastavení je pak na levé straně displeje. Počínaje bleskem si můžete dále vybrat z různých scén (HDR, Panorama, Portrét, Krajina, Zblízka a mnoho dalších), nechybí nastavení expozice, kontrastu, sytosti a ostrosti v několika krocích. Dále si zvolíte hodnotu ISO, vyvážení bílé, detekci obličeje nebo poměr stran fotografií – 4:3 nebo 5:3.

Samotná kvalita fotografií je na slušné úrovni. One V rozhodně překonává většinu starších modelů HTC. Mají věrné barvy, průměrnou ostrost po celé ploše a pěkné je i vykreslení detailů. Problémem je přechod světlých a tmavých míst a výrazná chromatická aberace. Zlepšit by se ale do budoucna měl trochu nepřiměřený kontrast, vyšší čumostrost, HTC například na modelu Incredible S dokázalo, že to umí i lépe. Lepší výsledky podávají také modely One X a One S, které jsou však cenově úplně někde jinde. Celkově však HTC chválím, že na fotoaparátu začalo pracovat a mezi konkurenty už se tak zdaleka nemusí stydět. Výkony se nebojíme označit za mírný nadprůměr.

Ukázkové fotografie


Ukázkové fotografie z exteriéru

Funkce HDR – vlevo bez HDR, vpravo s HDR

Makro


Noční snímky – první bez blesku, druhým s bleskem

Fotografování panoramat je velmi snadné

Vyšperkováno je natáčení videa, které se spustí jedním dotykem. Maximální rozlišení činí 1280 × 720 pixelů při plynulosti 30 snímků za vteřinu. Nechybí velmi dobře pracující kontinuální ostření. Během nahrávání videa máte dokonce možnost pořizovat fotografie, byť jen v rozlišení videa. Jediným neduhem je občasné zaseknutí videa při přehrávání. To by ale mohla vyřešit jedna z budoucích aktualizací. U druhého videa si však můžete povšimnout, že k sekání nedochází.

Multimédia: hlavně ta hudba

Základem nabídky je přepracovaný hudební přehrávač, respektive hudební menu. HTC totiž sjednotilo všechny funkce související s hudbou pod jednu položku. Kromě přístupu k vaší knihovně je integrován program SoundHound sloužící k rozpoznání skladeb, internetové rádio Tuneln Radio a obchod s hudbou 7 Digital. Jednoduchým krokem si do tohoto hudebního menu můžete přidat dalšího zástupce aplikací. Typicky třeba FM rádio (podporuje RDS) nebo alternativní přehrávač. Svou knihovnu si můžete nechat seřadit dle interpretů, skladeb, žánrů, alb nebo dle seznamu stop. Při přehrávání rychle navolíte možnosti opakování a náhodného výběru. V hlubším menu se nachází vylepšovač zvuku nabízející obsáhlý ekvalizér. Bohužel chybí možnost nastavit si vlastní. Z přednastavených se povedl snad jen profil BeatsAudio, ostatní jdou většinou příliš do extrému. Jak jsme si ale řekli výše, One V hraje samo o sobě velmi dobře.

Hudební přehrávač a FM rádio

Velká škoda, že podobný krok, kterého se dočkaly hudební funkce, se nedočkala videa. K těm se nejrychleji dostanete přes galerii. One V si poradí s formátem AVI i kodeky DivX a Xvid. Zapomenout musíte na formát MKV, nicméně jen do chvíle, než si stáhnete lepší přehrávače z Obchodu Google. HTC One si poradí až s s rozlišením 720p a problém mu nečiní v nativním přehrávači ani české titulky.

Videopřehrávač a galerie

Výkonově One V stačí na většinu lepších her. Klasické hity jako Angry Birds, Cut the Rope či jakékoliv 3D závody běží plynule. V základní výbavě naleznete jen jednu hru, notoricky známou kuličku Teeter.

Telefonní funkce: dokonalá symbióza

Pokročilejší verze systému Android nabízí skvělý seznam kontaktů, propojený se sociálními sítěmi, historií hovorů a další fůrou vychytávek, které zjednodušují jeho používání. Nejinak je tomu i zde. Seznam kontaktů je opět jednoduchý a přehledný, dokáže spojit paměť SIM, telefonu a Google účtu a ukazuje množství užitečných informací v profilu každého člověka. Kromě telefonního čísla a fotky totiž naleznete u každého kontaktu také adresu, email, dodatečné informace a připomínky, aktualizace sociálních sítí, jejich galerie a dokonce i historii hovorů a SMS zpráv s konkrétním člověkem. Hledání potřebného textu se tak stává otázkou pár vteřin.Spojení se sociálním Facebookem bylo na vysoké úrovni už na starších modelech. Stále však platí, že se jméno v telefonu musí shodovat se jménem na Facebook. Pokud je jméno lehce jiné, žádá telefon váš souhlas ke spojení. Kvalita hovoru je na dobré úrovni a proti strana si taktéž nijak nestěžovala. Příchozí volání lze utlumit otočením telefonu displejem dolů.

Telefonní funkce

Zprávy a E-maily: skromnější klávesnice

Zprávy jsou zde jako vždy dělené do tzv. vláken, jež se objevují jako jednotlivé konverzace u kontaktů. To samozřejmě zrychluje vyhledávání a dělá seznam přijatých zpráv mnohem přehlednější. Editor SMS a MMS zpráv je opět postaven na jednoduchosti, nabízí ale všechny potřebné nástroje včetně skvělého odhadu českého slovníku a automatického doplnění.

SMS zprávy

Menším redesignem prošla klávesnice a zahalila se do tmavé barvy. Rozestavění tlačítek je ale stále stejná a jste–li zvyklí na klávesnici HTC, budete nadmíru spokojeni. Chválit musím především fakt, že každé tlačítko má druhou funkci při delším podržením. Pro napsání interpunkce tak není pokaždé nutné vstupovat do jiné nabídky. Jediné, co zamrzí, je absence softwarových šipek pro pohyb v textu. Přitom v historii HTC tyto šipky dávalo i na displeje s rozlišením 800 × 480 pixelů. Pohyb v textu je tak komplikovanější a musíte se prostě strefit prstem.

Své emaily můžete spravovat rovnou ze dvou míst. Klasický emailový klient HTC je přítomen již dlouhou dobu ve všech přístrojích výrobce a dává vám možnost připojit své účty z mnoha světových serverů za pomocí protokolů POP3, IMAP4 a SMTP. Mnohem více nás ale zajímala nová aplikace Gmail (připomíná designem tabletovou verzi) se svým vlastním widgetem, která se velmi povedla. Horní přepínání účtu zaručí rychlý přesun z jednoho na druhý, emaily můžete třídit do složek a uchovávat do archívů. Přehledné je i uživatelské rozhraní. Jediným nedostatkem je absence automatického příjmu obrázku, které se v emailech nezobrazují správně a vy tak musíte neustále potvrzovat jejich přijetí. Chápeme bezpečnostní stránku věci, aplikace by nám ale mohla alespoň dovolit nastavit výjimky.

E-mailový klient Gmail

Sociální sítě jsou hned v základu zastoupeny aplikacemi pro Facebook, Google + a Twitter. Přímo od HTC je pak k dispozici aplikace FriendStream, která všechny služby spojuje k sobě.

Organizační funkce a GPS

HTC vždy nabízelo plnohodnotné pracovní a organizační funkce a One V není výjimkou. Kromě praktického kalendáře s nastavitelným zobrazením a agendou, ve kterém se promítají všechny události z vašeho Google účtu, tu naleznete především mnohé aplikace pro práci. Základní potřeby obstarají úkolovník a kalkulačka. Chybí ale například poznámky. Ty si však můžete stáhnout. Přítomen je samozřejmě i opakovaný budík. Nastavit si můžete až deset budíku, u nichž nastavit přesné dny, kdy mají budit. K utlumení budáíku postačí telefon otočit displejem dolů. Pokud potřebujete pokročilejší funkce, nechybí ani prohlížeč PDF souborů a kancelářský balíček Polaris Office, který bez problémů přečte vaše dokumenty z Wordu, Excelu a Powerpointu. Navíc není problém nový dokument i vytvořit v jednoduchém editoru se základní paletou funkcí.

Kalendář nabízí různé typy náhledů, týdenní však chybí

Nakousnu také interní úložiště, které nabízí prostor o velikosti 940 MB. Kde výrobce vykouzlil papírové 4 GB, vážně netušíme. Naštěstí je One V ještě obdařeno slotem na paměťové karty a spolkne dalších 32 GB. Paradoxně tak má nejlevnější model z nové série One větší paměť, než mnohem dražší a vybavenější One S a One X, kterým slot na paměťovou kartu chybí. Dalším řešením je služba Dropbox. Díky spolupráci s HTC dostanete prostor o velikost 25 GB zdarma pro jakékoliv své soubory. HTC si také pohrálo s provázaností a snadno tak můžete na Dropbox sdílet své fotografie nebo i SMS zprávy. Stačí podržet prst na vybrané položce a najít položku Sdílet. V našich podmínkách je však využitelnost cloudových služeb malá. Většinu dokumentů je totiž nutné streamovat a to je datově dosti náročné. Nemluvě o potřebném volném místu v telefonu.

Nechybí ani čip GPS, který v základu využijete nejvíce s Google Mapami. Ty jsou mírně graficky inovované, aby vyhovovaly ovládání. Jinak se jejich funkce nijak neliší. Stále máte na výběr z různých náhledů či možnost se bleskově nechat navigovat, a topěšky či autem. Fixace polohy proběhla do jedné minuty, s pomocí A-GPS do 20 vteřin.

Google Mapy

Datové a internetové funkce

V této kategorii není skoro co řešit, neboť HTC je v této disciplíně většinou velmi dobře vybaveno. Nejinak tomu je u One V. K internetu se připojíte přes Wi-Fi b/g/n nebo rychlými datovými přenosy HSDPA A HSUPA. Potěší Bluetooth v nejnovější verzi 4.0 včetně profilu A2DP. Snadno také z telefonu vytvoříte Wi-Fi hotspot. Někoho by možná mohla zamrzet absence NFC, nicméně to nemá ani vyšší model One S. HTC se rozhodlo jím nepochopitelně obdařit pouze nejvyšší model One X.

Internetový prohlížeč

Samotný prohlížeč je na vysoké úrovni. Nechybí mu plnohodnotný Flash, nastavovat můžete velikost textu, nechybí záložky či oblíbené stránky. Prohlížení je ve většině případů svižné, stejně tak vykreslování stránek. Problémy dělají jen extra náročné stránky plné flashových prvků. Díky Ice Cream Sandwich máte navíc možnost stáhnout prohlížeč Chrome, který vám automaticky synchronizuje záložky a historii s vaší stolní verzí (na jednom účtu) a veškeré své internetové snažení tak máte vždy při sobě.

Závěrečné zhodnocení: trošku dražší sympaťák

Dostali jsme se až na samotný závěr recenze telefonu, který mi během testování dělal v podstatě jen a jen radost. Vše fungovalo, jak mělo a nic podstatného nechybělo. Tak by to mělo být. HTC One V si vás získá především designem. Zahnutou bradu budete minimálně zpočátku neustále okukovat a zkoušet, jak se za ní telefon drží. Hliníkové tělo ve střední třídě také není samozřejmostí a plastoví konkurenti mohou mnohdy tiše závidět. Taktéž malé rozměry s ideální úhlopříčkou displeje zaručují velký zájem o One V u početné skupiny zákazníků, kteří netouží po přerostlém smartphonu s obrovským displejem. Ve výbavě nechybí snad nic, co běžný uživatel upotřebí. Chválit HTC musím za vylepšený zvukový výstup, zlepšující se fotoaparát či velmi dobře zpracované prostředí Androidu 4 s nadstavbou Sense 4. Perfektní je také vyladění Androidu, který je svižný, nezasekává se a majiteli nepřipraví horké chvilky.

HTC One V padne dobře do dlaně

Vyčítat opravdu mnoho nelze. Někomu by se mohla hodit přední kamerka, která u One V chybí. Také interní paměť by mohla nabídnout velkorysejší prostor, ale vše zachraňují paměťové karty. Největší bolístkou tak nejspíše bude cena, která startuje na 7 tisících, což není zrovna nejméně. Na jednu stranu musíme brát v potaz, že jde o žhavou novinku, na druhou stranu si zákazník snadno vybere mnohem lepší model.

Konkurenci totiž One V má i ve vlastní stáji, neboť za necelých 7 tisíc se prodává špičkový model EVO 3D, který One V předčí skoro ve všem. Konkurencí je i další stájový kolega Desire S, který za podobné peníze nabídne podobnou výbavu. Jenže hůře fotí a hraje a je o generaci zpět. Z ostatních výrobců se nabízí Sony Ericsson Xperia neo V, který je o více než tisíc korun levnější a výbavou shodný. Velmi zajímavým konkurentem je i Huawei Ascend G300, který těží především z podstatně nižší ceny. Zaujmout by vás mohlo i LG Optimus Black či korejec ze stáje Samsungu, model Galaxy W. Jste–li zastáncem Symbianu, mohla by vás zaujmout Nokia 700. HTC One V prozatím těží z vizitky novinky a také nového Androidu 4, který nikdo jiný nemá. Jakmile tyto výhody opadnou, měl by zlevnit.

Největší konkurenti: HTC EVO 3D, HTC Desire S, Huawei Ascend G300 a Nokia 700

Za zapůjčení HTC One V děkujeme oficiálnímu obchodu HTC.

htc-one-v
Klady
  • svižné a dobře vyladěné prostředí
  • Android 4.0.3
  • kompaktní rozměry
  • velmi dobrý Super LCD 2 displej
  • kvalitní dílenské zpracování a unibody konstrukce
  • vylepšený zvukový výstup do sluchátek i reproduktoru
  • oblíbený a stylový design
  • kvalitní organizační i datové funkce
  • 25GB úložiště na Dropboxu zdarma
  • široké možnosti nastavení a režimů fotoaparátu
Zápory
  • vysoká cena
  • kryt náchylný k poškrábání
  • jen průměrný fotoaparát
  • chybí přední kamerka
Diskuze ke článku
doktor
Pěkná recenze, opět jste první a už delší dobu o Vás prohlašuji, že jste o level nad konkurencí. Ovšem pocity po přečtení recenze nemám jásající, jako včera, kdy jsem měl 100% zájem mobil koupit.. V cenové hladině se objeví ještě novinka Xperia Sola, která má lepší "střeva", ale na druhou stranu nic neříkající nadstavbu od Sony.. Htc evo 3D, můj favorit mě nepotěšil kvalitou fotek a taky mě přišel už víceméně velký (asi bych měl problém ho pokaždé ovládat jednou rukou).. Nyní mám xperii mini, která je krásně odladěná, vše funguje, jak má, ale má malý display.. Má cenu tedy dávat kolem 5 tisíc s paušálem za toto Htc nebo mám raději počkat? Už bych chtěl telefon co zase za rok nevyměním..
tirionek
Výborná recenze a úžasně krátkém čase. Díky moc. Já osobně jsem se utvrdil v tom, že přesedlám z Wildfire S na tuhle mašinku. A Wildfire poputuje k přítelkyni. Jediné, co mě trochu nechvává na vážkách je ten spekulovaný příchod Wildfire C na konci tohoto čtvrtletí...
doktor
Ono ten Wildfire C by se musel v tom případě prodávat za cenu 4 tisíce, aby byl konkurence schopný.. Asi taky nakonec do Véčka půjdu.. Přece jen za cenu 4.377,- nic lepšího neseženu
mike
"Vyšší modely One X a One V mají tento seznam zpracovaný ve formě animovaného 3D náhledu." melo tam byt asi One S, ne? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze