HTC One S
recenze

HTC One S

Pan vyvolený

Po dvou speciálech se dostáváme k samotné recenzi, kde dopodrobna rozebereme všechny vlastnosti i nedostatky očekávaného modelu One S. Dokáže nejnovější Sense, fotoaparát s rozlišením 8 Mpx a lví výkon v podobě dvoujádrového procesoru a 1 GB paměti utáhnout vše, co uživatel bude chtít? Pojďme se přesvědčit.

Oficiální obrázky HTC One S.

Ačkoliv recenzovaný model zapadá spíše do vyšší střední třídy, mohl by se směle rovnat vlajkové lodi výrobce, modelu One X. HTC jej označuje za nejtenčí smartphone, který kdy vyrobil, a po prvním osahání mu můžeme dát za pravdu. One S ale neupoutá pozornost jen stylovým tenkým designem, pod kapotou totiž schovává divoké mustangy, kteří dokáží utáhnout nejednu náročnou potřebu uživatele.

Technické parametry HTC One S

Kompletní specifikace
Konstrukce130,9 × 65 × 7,8 mm, 119,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012, 11 870 Kč

HTC One S – 1. díl: konstrukce

Obsah balení

Kromě přístroje v základním balení naleznete jen to nejnutnější. V krabičce je USB kabel pro nabíjení a připojení k počítači, sluchátka s mikrofonem a ovládáním a nakonec i nepostradatelný manuál.

Základní balení je minimalistické a obsahuje jen kabel, sluchátka a manuál.

Design a konstrukce: celistvý krasavec

Musím uznat, že mě přístroj hned po prvním pohledu poněkud překvapil. One S je totiž na omak poněkud odlišný od toho, co by člověk očekával po zhlédnutí oficiálních obrázků, které mu opravdu nedělají dostatečnou čest. Konstrukce přístroje je bravurní, tělo tvořeno jedním kusem hliníku a jediné, co unibody design narušuje, je horní kryt, pod kterým se schovává slot pro microSIM. Nehledě na to, že je tělo vyrobeno z hliníku, je na dotek velmi podobné kombinaci kovu a keramiky, s příjemně matným povrchem. HTC toho docílilo novou technologií zpracování hliníku, díky níž se materiál stává až třikrát odolnější, než nerezová ocel a výrobce tvrdí, že díky tomu uživatel nepotřebuje smartphone ničím chránit. Již nyní se ale začínají objevovat stížnosti, které poukazují na bílé skvrny a křehkost materiálu na určitých místech.

Pravdivost tohoto tvrzení přenecháme profíkům, kteří telefony rádi seznamují s kladivem a asfaltem. Nám stačí fakt, že One S působí velmi kvalitním a pevným dojmem. Slova chvály směřují i k designu, který odkazuje na předchozí modely HTC, ale je přeci jen zase o něco dále. Vzhled rozhodně nepatří mezi novinku, to ale přístroji na kvalitách neubírá. Navíc nabízí kromě černé ještě méně matnou šedou.

Příjemně překvapí také rozměry. Zatímco výškou 130 mm rozhodně One S nepatří mezi prcky, díky šířce 65 mm už se dá relativně pohodlně držet. Stále však platí, že do drobnější dámské ruky se One S příliš hodit nebude. Nejvíce potěší tloušťka a hmotnost, které kombinací pouze 7,8 milimtrů a 119 gramů vytvářejí opravdu lehounký pocit. Bohužel tenké tělo zapříčinilo, že se musela drasticky ztenčit také tlačítka vypnutí a hlasitosti na straně. Ta jsou tak velmi tenká a především tvrdá, což se špatně podepisuje na jejich citlivosti a letmým dotykem je opravdu nestisknete. Pro reakci musíte citelně zatlačit, což nemusí vyhovovat všem.

Tenká tlačítka se schovávají podél těla přístroje.

Chytře působí i rozmístění postranních tlačítek, jež zbytečně nepřekáží a nevyčnívají z konstrukce. Přední stranu zabírá zákonitě velký displej, který nechává nahoře jen úzký proužek pro logo výrobce, mřížku sluchátka a kamerku pro videohovory. Dole pak najdete tři senzorové klávesy systému Android – šipku pro krok zpět, domeček pro návrat do hlavní nabídky a nově multi-tasking, ve kterém můžete libovolně procházet i ukončovat běžící aplikace. Strany jsou tlačítky takřka neposkvrněny. Z pravé strany naleznete pouze úzký regulátor hlasitosti, vlevo pak microUSB konektor. Bohužel chybí microHDMI port, který by se v multimediálním smartphonu určitě hodil. Nahoře už zbývá místo jen pro konektor 3,5mm Jack a tlačítko pro vypnutí/zamknutí telefonu. Vzadu upoutá červený lem kolem čočky fotoaparátu a logo vylepšení Beats Audio, kterým, stejně jako další HTC, přístroj oplývá. Bohužel zde nenajdete kompletně odnímatelný zadní kryt, což také znamená, že je baterie napevno vložena do těla smartphonu a nepůjde vyměnit jinak, než v servisu.

Vzadu se červená čočka fotoaparátu, vepředu se nachází tři senzorová tlačítka.

Velkým mínusem je pak malý a tenký zadní kryt umístěný kolem čočky fotoaparátu, který se musí doslova vylamovat a často při manipulaci vrže. Pod ním se skrývá slot pro microSIM a antény, takže se kryt nemusí odejímat tak často. Pokud jste čekali slot pro microSD kartu, budete zklamáni. One S má pouze vestavěnou paměť o velikosti 16GB, která vám bude muset stačit. Dole pak naleznete další plastový kryt, který pro změnu zakrývá reproduktor.

Pod horní krytkou je schovaný slot pro SIM kartu, dole pak reproduktor.

Baterie a výdrž: slušná zásoba energie

Jak už jsem poznamenal výše, One S nabízí napevno fixovanou baterii, kterou si sami nevyměníte. HTC naštěstí odvedlo skvělou práci a kapacita 1650 mAh se zdá být dostatečná pro většinu potřeb uživatelů. V případě normálního používání, kdy si během dne zavoláte, napíšete zprávu, poslechnete hudbu, synchronizujete e-maily či lehce zasurfujete na internetu, vám One S vydrží celý den a trocha šťávy zbude i na následující ráno.

Nehledě na dostatečně velkou baterii je přístroj tenký a nesmírně lehký.

Velký AMOLED displej a silný výkon jsou ale prvky, které se bez pořádné energie neobejdou. Provedli jsme naše standardizované testy a zde jsou výsledky. Surfování užírá baterii velmi rychle a po necelých pěti hodinách soustavného prohlížení webu přes Wi-Fi už budete muset nabíjet. Ve všem ostatním ale One S exceluje. Zavoláte si s ním bez přestávky bezmála 9 hodin v síti 3G, což bohužel není nijak hodně a konkurence v podobě modelu Galaxy Nexus tento úkon zvládá mnohem lépe. YouTube video vydrží přes Wi-Fi přehrávat přesně 568 minut, hudba vám vydrží téměř celých 24 hodin a přístroj podle všech příznaků velmi chytře hospodaří s energií. Výdrž tak lze označit za dostačující.

Zvuk: když je co poslouchat

One S je bez diskuzí multimediální přístroj a podle toho se také chová. Integrace softwarového vylepšení Beats Audio je patrná už z loga na zadním krytu, tato vychytávka ale bez sluchátek nefunguje. To naštěstí není problém, jelikož si přes 3,5 mm Jack konektor můžete připojit svá vlastní vlastní. To rozhodně doporučujeme udělat, jelikož v základním balení naleznete klasické pecky s regulací hlasitosti a mikrofonem, které výraznou kvalitou neoplývají. Zvuk je poměrně kvalitní, pochválit musíme především hloubku zvuku a jeho citlivé vychytání bez přehnaných výšek či basů. Kvalitní je také hlasitý reproduktor, který nabízí dobrou reprodukci, a i když se hodí spíše na filmy či pozadí webového surfování, hudba na něm nezní špatně.

Stejný chvalozpěv by se dal přiřadit i k mikrofonu s redukcí šumu, díky čemuž mě druhá strana neměla problém slyšet i v hlučnějším prostředí. Uvítal bych hlasitější sluchátko, jelikož jsem měl občas problémy i po nastavení maximální hlasitosti druhé straně rozumět, především tedy v rušném centru města.

Displej: krásné barvy, živý svět

Testovaný kousek se může pochlubit velkým Super AMOLED displejem s úhlopříčkou 4,3 palce. Displej zabírá prakticky celou přední stranu a chlubí se rozlišením qHD, tedy 960 x 540 pixelů s hustotou 256 pixelů na palec. To sice není vyloženě bezkonkurenční, ale rozhodně tím svého uživatele neurazí. Na druhou stranu konkurence například v podobě Sony Xperia S už nabízí HD displej s výrazně vyšším rozlišením. V červnu, kdy One S přijde na trh, tak může být kvůli nižšímu rozlišení displeje v nevýhodě oproti konkurenci. Díky technologii AMOLED je naopak pohled na displej radostí, barvy jsou syté, živé a kontrastní, ostrost na slušné úrovni a citlivost tak akorát. Podsvícení se upravuje automaticky a díky dobrému kontrastu je displej dostatečně čitelný také na slunci. Skvěle jsou na tom i pozorovací úhly, displej je dobře vidět z každé strany.

Displej zabírá prakticky celou přední stranu přístroje.

Hardware: mocný vyvolený

Na rozdíl od silnějšího brášky One X disponuje recenzovaný kousek dvoujádrovým procesorem Qualcomm MSM8260A Snapdragon s taktem 1,5 GHz, což však neznamená, že by byl slabší. V kombinaci s 1 GB operační paměti se jedná o výkonný přístroj, kterému nedělají problém ani ty nejnáročnější grafické operace a 3D hry, i když je uživateli na aplikace k dispozici pouze 308 MB. Vše je ostatně vidět už v rychlosti, se kterou reaguje uživatelské prostředí Sense a člověk ihned pochopí, co může od One S čekat. Možná se nejedná o další generaci herní mobilní konzole, svou práci ale odvádí poctivě. V samostatném článku se můžete podívat na několik benchmarků a především na srovnání s modelem One X a One V. Úložiště je pak rozděleno na dvě části z celkových 16 GB. Interní zabírá celkem 2,21 GB, úložné místo telefonu je pak 9,93 GB.

Benchmarky modelu One S.

HTC One S – 2. díl: prostředí

Uživatelské prostředí: Sense v plné síle

Chválu bych ale nechtěl pět na displej jako takový, nýbrž na novou generaci nadstavby Sense. Ta totiž od minula prošla velkou obměnou a nabízí celou řadu zajímavých funkcí navíc. Kromě bohatých možností přizpůsobení si nyní například můžete nastavit na zamknutou obrazovku některé aplikace, které vám zrychlí přístup. Aniž byste telefon odemykali, můžete sledovat počasí, pročítat Facebook či kontrolovat své akcie na trhu. Na výběr je několik přednastavených odemykacích obrazovek s jednotlivými widgety, kam si můžete přidat i čtyři zástupce aplikací, jež vám budou přístupné hned po rozsvícení displeje. Rychle lze řešit i multi-tasking, jelikož k němu máte přístup speciálním tlačítkem pod displejem. Tam povypínáte nepotřebné aplikace a hurá zpět.

Základní nabídka se skládá ze sedmi ploch, zaplnit ale můžete jen některé.

Velkou radost mám z reakcí systému, které jsou bleskurychlé. Dvoujádrový procesor a 1 GB operační paměti jsou znát, HTC se ale povedlo Android i skvěle optimalizovat, a tak budete létat po stránkách bez jediného záseku. I při maximální míře animací a efektů je prostředí krásně plynulé. Ať už listujete v menu, brouzdáte internetem či zkoumáte nastavení, reakce jsou dokonalé. Prostředí Sense navíc animacemi doslova přetéká a člověk musí uznale pokyvovat výrobci, který dokázal dobře zkrotit systém a naladit jej na potřebnou vlnu. V základu máte k dispozici sedm domácích obrazovek, které můžete přizpůsobovat dle libosti. K dispozici máte velkou zásobu widgetů všech druhů a velikostí, kterou navíc u některých můžete manuálně měnit a roztahovat podle potřeby (dobrým příkladem jsou záložky internetového prohlížeče). Ice Cream Sandwich navíc nabízí velmi příjemné ovládání, takže přizpůsobování Sense máte rychle za sebou. To stejné se dá říci i o schématech a scénách, které ještě více rozšiřují vizuální možnosti. Změnit lze nejen stylizaci jednotlivých prvků a ukazatelů, ale také celkové schéma s unikátním rozestavením widgetů a aplikací, jak je tomu u HTC zvykem. Schémata tak například zahrnují cestování, zábavu, práci atd.

Výběr schémat, zamykacích obrazovek a tapet.

Naopak mě nepotěšila absence rychlých funkcí v notifikační liště, kde jsem byl zvyklý rychle odklikávat Wi-Fi či Bluetooth. Ty se samozřejmě dají velmi jednoduše nahodit do stavového panelu na ploše, tam ale zbytečně zabírají místo a mnohem rychlejší je mít tlačítka pro aktivaci těchto funkcí integrovány přímo do informační lišty, která jinak plní svou úlohu na výbornou. Zvykat si uživatel musí i na chybějící obligátní klávesu pro dodatečné kontextové menu aplikace. Vše máte nově integrováno přímo do grafiky systému, a to bohužel nefunguje vždy na sto procent. Často totiž chybí možnost rychle provést volbu z kontextové nabídky.

Notifikační lišta, menu a nastavení.

TIP: Nezapomeňte také na naše srovnání nové trojice, dojmy z HTC One X a test jeho fotoaparátu.

Fotoaparát: už nejen momentky

One S se o fotoaparát a celkovou jeho kvalitu dělí s kolegou One X, což znamená, že do něj HTC vkládá velké naděje. Hlavní zadní senzor nabízí rozlišení 8 Mpx, tedy 3264 x 1952, a dokáže natáčet video ve FullHD kvalitě. Světelnost pak činí f/2.0. Přední kamerka potěší víceméně klasickým rozlišením 1,3 Mpx a možností natočit 720p video.

Soustřeďme se ale na hlavní fotoaparát. Ten je na zadní straně doplněn přisvětlovací LED diodou a vylepšenou optikou, která se postará o kvalitní fotografie. Hned zkraje musím přiznat, že One S fotí skvěle. Pokud se vydáte na momentky do dobře osvětleného prostředí, jsou fotografie ostré, barevné a kontrastní, bez jakéhokoliv náznaku šumu. Dalo by se říci, že v základu možná až příliš barevné, to se ale dá jednoduše změnit v nastavení. Uživatelské prostředí je jednoduché a přitom nabízí vše potřebné skrze jediný dotek. Ve špatně osvětlených místech už se nedá mluvit o krystalicky čistém obrazu a je možné si všimnout nepatrného šumu, především pokud nepoužijete blesk. Se zapnutým bleskem se situaci o něco zlepší, především pro blízko postavené objekty, které jsou dostatečně osvětleny. V tmavých exteriérech ale blesk nepomáhá a zrnitost je silně znát, jak ostatně můžete vidět na fotografiích níže.

Zadní fotoaparát lemuje tenká červená hrana.

Když už jsme u nastavení, testovaný kousek vyniká především v obrovském množství rozličných fint, jak vylepšit výsledný obraz. Samozřejmostí jsou pohyblivé lišty se saturací, kontrastem a vyvážením bílé barvy, výběrem rozlišení a dalších maličkostí, které nelze vynechat v žádném kvalitním foťáku. Nechybí možnost dotekem zaostřovat a automaticky tím upravovat také jednotlivé křivky nastavení. Poté, co budete spokojeni s nastavením, se můžete vrhnout na jednotlivé scény, které ideálně odpovídají situaci. Těch je také početná řada a vybrat si můžete z automatiky, krajiny, makro režimu či například slabého osvětlení. Mě nejvíce zaujala funkce HDR (tedy High Dynamic Range), která využívá jednotlivé vrstvy osvětlení a zvýrazňuje je. Níže můžete vidět výsledek, porovnávající scénu s klasickým nastavením a HDR efektem. Kvalita v mnohém závisí na prostředí a počasí a ne vždy se vám podaří dobře zvýraznit stíny či mraky.

Základní prostředí a nastavení fotoaparátu.

Jako skvělý bonus nakonec mohu označit jednotlivé obrazové efekty, které aplikujete jako poslední předtím, než začnete fotit. Najdete tu známé kombinace včetně sépie, černobílého filtru, polarizace a několika dalších, které rozhodně dokážou zkrášlit některé scény, jak se ostatně můžete přesvědčit v galerii níže. Opomenout nesmím ani možnost rychlofocení, které aktivujete přidržením spouště na displeji. One S pak v rychlém sledu nafotí až 20 fotografií (na výběr je také 10) a nechá vás vybrat ty nejpovedenější. Tleskáme. Do fotoaparátu se můžete rychle dostat i ze zamčené obrazovky prostřednictvím ikonky, jeho spuštění ale pár vteřin potrvá. Naopak focení je dostatečně rychlé (cca 2 vteřiny na vyfocení) a i když One S nepatří mezi nejrychlejší, nemá se za co stydět.

Nastavení scén a efektů.

HTC neustále zvyšuje kvalitu svých fotoaparátů a s každou novou generací zařízení je to znát. Celkově se dá říci, že se fotoaparát v One S opravdu povedl a pokud od něj nečekáte profesionální výkony, budete nadmíru spokojeni.

TIP: Speciál o fotoaparátu naleznete také zde.

Zkušební fotografie

Večerní fotografie jsou viditelně horší a rozmazanější.

Fotografie s klasickým nastavením, bez HDR.

Fotografie s klasickým nastavením, zapnuté HDR.

Exteriéry nepostrádají ostrost a živé barvy.

Makro funguje na jedničku.

Tmavší interiéry s viditelným šumem, blesk ale situaci zahraňuje.

Panoramatické snímky se s pokyny fotí jednoduše.

Skvěle poslouží i jednotlivé obrazové efekty.

Video: pořádné HD

Kromě samotné možnosti natočit video s rozlišením 1080p rychlostí 30 snímků za vteřinu můžete veškerý humbuk před objektivem natočit zpomaleně. Díky dvojitému tlačítku spouště na displeji dokonce můžete během natáčení i fotit, což je skvělá a často opomíjená funkce. Zde samozřejmě nemůžete očekávat 8 Mpx a maximální dostupné rozlišení při focení během natáčení je 1920 x 1088 pixelů.

Kvalita videa je působivá, především tedy na menším displeji. Viditelný šum se objevuje až na velkém monitoru, případně televizi, stále se ale může mluvit o kvalitě jako nadprůměrné. Po několika dnech focení můžeme potvrdit, že budete One S používat mnohem častěji, než jen na momentky, kdy kvalitní fotoaparát není zrovna po ruce. Přístroj dokáže za určitých okolností vykouzlit perfektní snímky i záznamy a i když v tmavším prostředí lehce zaostává, je zde znát výrazné zlepšení oproti předchozím HTC, které byly známé jako telefony s notoricky špatnými fotoaparáty.

Zkušební videa

HTC One S (testovací video) – exteriér, 1080p

HTC One S (testovací video) – interiér, 1080p

Multimédia: nudit se nebudete

HTC tentokrát sjednotilo vše, co má něco společného s hudbou do jednoho Hubu s jednoduchým názvem Hudba. Z této složky máte přístup ke své knihovně skladeb, aplikaci SoundHound, digitálnímu obchodu 7digital a nakonec i skvělému internetovému rádiu TuneIn Radio. Klasické FM rádio s funkcí RDS je přítomno taktéž, to ale vyžaduje zapojení sluchátek. Zde se HTC opravdu vyznamenalo. Hudební přehrávač je propracovaný a díky přítomnosti Beats Audio nabízí i dostatečně kvalitní zvuk. Skladby si opět můžete roztřídit do několika kategorií, zamíchat dle libosti nebo sestavit vlastní seznamy. Hodí se také SoundHound, který vám může pomoci najít informace o právě znějící skladbě. Postará se také o nalezení textů. A aby toho nebylo málo, do přehrávače je integrován i YouTube, kam se můžete vydat z každé skladby a podívat se na podobné výtvory online. Digitální obchod u nás bohužel nenajde valného využití, TuneIn Radio ale v mžiku našlo množství tuzemských rádií a nabídlo rychlé přehrávání bez potřeby zapínat integrované FM rádio. Z nabízených možností jsem byl opravdu překvapen a musím uznat, že HTC odvedlo obrovský kus práce za účelem sjednocení všeho do jednoho klubka.

Hudební hub je plný skvělých aplikací a funkcí.

S velkou lítostí jsem tak objevil, že se podobného trendu nedržel video obsah, ke kterému se nejjednodušeji dostanete přes galerii médií. Přístroj vám bez problémů přehraje filmy ve formátu MP4, WMV či AVI, s MKV už si ale neporadil. Naštěstí není problém si stáhnout aplikace třetí strany, jež vám přehrají prakticky jakýkoliv formát videa. Kvalita je v případě HD filmů perfektní. Displej má sice jen qHD rozlišení, to ale na výsledek nemá silně negativní vliv a videa vypadají nadmíru dobře. Filmy se přehrávají bez lagů a záseků, ať se jedná o sebevětší soubor. Problém přehrávači nedělají ani titulky, které si můžete do videa manuálně vložit. V základní nabídce najdete ještě editor pro rychlou úpravu videí a obchod Watch, který ale opět kvůli malému obsahu nenajde aktivní využití.

Přehrávání filmů ve vysoké kvalitě.

Nakonec musím zmínit herní nabídku. Ta je sice v základu nulová, po návštěvě Google Play si ale do telefonu můžete stáhnout mnoho zajímavých herních kousků, často i zdarma. One S si skvěle poradil s každou výzvou a za celou dobu hraní jsem nenarazil na jediné zakopnutí, což rozhodně potěší zaryté hráče.

Her si můžete dostahovat celou řadu.

Internet a datové funkce: surfování na vrcholu

Kombinace nejnovější verze operačního systému Android, rychlého procesoru a podpory Flashe se v pohodlnosti surfování odráží ve velké míře. Díky dostatečně velkému a ostrému displeji je navíc ovládání rychlé a pohodlné, o což jde při brouzdání internetem především. Integrovaný prohlížeč systému odvádí skvělou práci, nahrává stránky v mžiku a zadrhává se opravdu jen výjimečně, když jde o velké a náročné weby plné animací a obsahu. Jinak je surfování bleskurychlé, především pak přes Wi-Fi.

Surfování internetem je rychlé a pohodlné.

K mání máte klasické nářadí včetně přepínání oken, záložek, nahrávání stránek do mezipaměti pro čtení offline a další vychytávky, které známe z dřívějška. Díky Ice Cream Sandwich máte navíc možnost stáhnout prohlížeč Chrome, který vám automaticky synchronizuje záložky a historii s vaší stolní verzí (na jednom účtu) a veškeré své internetové snažení tak máte vždy při sobě.

Je vidět, že se možnosti Androidu verze od verze rozšiřují a to se odráží i na jeho aplikacích. Internetový prohlížeč je stále intuitivnější a svižnější, umí chytře schovat lišty s adresou a dodatečnými funkcemi, když listujete stránkou a vrátí je, až když se dostanete opět nahoru, aby se místo na displeji co nejvíce uvolnilo. Když už mluvíme o zobrazení webu, nelze nezmínit výbornou kvalitu renderingu stránek. Hodně vzdálený text je sice lehce kostrbatý, téměř vždy ale člověk ihned zazoomuje, takže tento neduh ani není k vidění. Skvělou práci odvádí prohlížeč také v automatickém přizpůsobování písma displeji, ať přibližujete kamkoliv. Potěší funkce knižního čtení podobná té z nového iPadu, která vám oseká každou stránku o nepotřebnou grafiku a obrázky a zvýrazní pouze text. Prohlížeč Android ale naštěstí umí skvěle přizpůsobovat stránky displeji a grafika tedy nikdy nepřekáží.

Internetový prohlížeč v landscape režimu.

Z hlediska internetu tedy nelze One S prakticky nic vytknout a když vám něco bude chybět, máte na dosah obchod Google Play a tisíce aplikací zdarma.

Potěší bohaté možnosti připojení, i když zde NFC z modelu One X bohužel chybí. Nalezneme tu Wi-Fi a/b/g/n s funkcí Hotspot, nejnovější Bluetooth 4.0, HSDPA i DLNA. To pro případ, že budete chtít smartphone připojit k televizi nebo konzoli, která to podporuje. Z nějakého důvodu chybí nativní podpora pro počítače Mac, jejichž systém smartphone nevidí, opět zde ale platí, že si chybějící aplikace pro synchronizaci bez problémů stáhnete.

GPS a navigace: cestou necestou

One S je nabitý od hlavy až k patě a prakticky není místo, kde by něco chybělo. Android se samozřejmě neobejde ani bez množství navigačních aplikací, které se zde navíc obohacují o nové funkce. Klasiku v podobě Google Maps jsme tak nějak očekávali, tu ale doplňují více specifické aplikace Locations a Latitude, které vám poradí mnohá zajímavá místa ve vaší blízkosti, pokud o to budete stát, případně obnoví váš status a místo přebývání. Příjemně rychlé a bezproblémové je nalezení satelitů, i když na trhu rozhodně naleznete přístroje s rychlejší fixací. Stále se však pohybujeme v nadprůměru.

Kombinace několika navigačních aplikací skvěle poslouží.

Jak už jistě víte, i mapy od Google vás dokážou obstojně navigovat na potřebné místo i s hlasovým doprovodem, minimálně v online režimu. Integrovaná navigace sice postrádá pokročilejší nastavení, bez problémů vás ale dostane na místo určení. V případě, že budete chtít navigaci pokročilejší, už si budete muset zajít na Google Play a nějakou si zaplatit.

Telefonování a kontakty: vše pod jednou střechou

Pokročilejší verze systému Android nabízí skvělý seznam kontaktů, propojený se sociálními sítěmi, historií hovorů a další fůrou vychytávek, které zjednodušují jeho používání. Nejinak je tomu i zde. Seznam kontaktů je opět jednoduchý a přehledný, dokáže spojit paměť SIM, telefonu a Google účtu a ukazuje množství užitečných informací v profilu každého člověka. Kromě telefonního čísla a fotky totiž naleznete u každého kontaktu také adresu, email, dodatečné informace a připomínky, aktualizace sociálních sítí, jejich galerie a dokonce i historii hovorů a SMS zpráv s konkrétním člověkem. Hledání potřebného textu se tak stává otázkou pár vteřin.

Seznam kontaktů je skvěle propojen s dalšími komunikačními službami.

Jedním klikem se pak přesunete na stránku pro telefonování, která je taktéž spojena se seznamem a dokáže vyhledávat kontakty podle postupně zadávaných čísel. Následuje třetí stránka s historií všech hovorů a nakonec i skupiny, do kterých si můžete roztřídit vaše kontakty.

Zprávy: psaní by šlo lépe

Zprávy jsou zde jako vždy dělené do tzv. vláken, jež se objevují jako jednotlivé konverzace u kontaktů. To samozřejmě zrychluje vyhledávání a dělá seznam přijatých zpráv mnohem přehlednější. Editor SMS a MMS zpráv je opět postaven na jednoduchosti, nabízí ale všechny potřebné nástroje včetně skvělého odhadu českého slovníku a automatického doplnění. Jedinou výtku bych směřoval k základní klávesnici, kterou HTC trochu obměnilo. Ta je sice černá a stylová, kvůli velkému množství malých tlačítek ale dost nepřehledná. Často se mi stávalo, že jsem omylem stiskl špatné písmeno a musel vymazávat, případně stiskl dvě písmena najednou, což se u jiných přístrojů nestávalo tak často. Po přepnutí na landscape režim se situace trochu zlepšuje, stále se ale nejedná o to nejpohodlnější psaní. Naštěstí je Google Play plný desítek rozličných klávesnic, kde si každý vybere pro sebe tu nejvhodnější.

Klávesnice je dost malá, a to i v landscape režimu.

Organizační funkce a E-mail: nabitý balíček

HTC vždy nabízelo plnohodnotné pracovní a organizační funkce a One S není výjimkou. Kromě praktického kalendáře s nastavitelným zobrazením a agendou, ve kterém se promítají všechny události z vašeho Google účtu, tu naleznete především mnohé aplikace pro práci. Základní potřeby obstarají poznámky, úkolovník a kalkulačka. Pokud ale potřebujete pokročilejší funkce, nechybí ani prohlížeč PDF souborů a kancelářský balíček Polaris Office, který bez problémů přečte vaše dokumenty z Wordu, Excelu a Powerpointu. Navíc není problém nový dokument i vytvořit v jednoduchém editoru se základní paletou funkcí.

Veškeré dokumenty, ale také hudbu, fotografie a další menší soubory, můžete synchronizovat s cloudovou službou Dropbox, která díky speciální spolupráci s HTC nabízí uživatelům telefonů této značky až 25 GB volného místa. Toho rozhodně doporučujeme využít, jelikož HTC obšťastnilo One S malým interním úložištěm o velikosti 16 GB. Vezmeme-li v úvahu silně multimediální zaměření a absenci slotu pro paměťové karty, jedná se o velký škrábanec na jinak čistém skle s označením HTC One S. Synchronizací s cloudem tak alespoň minimálně ulehčíte vnitřní paměti, na druhou stranu ji nelze využít pro všechno. Většinu dokumentů nelze z Dropboxu streamovat a pro otevření tak musíte daný soubor napřed stáhnout do interní paměti, což může u větších velikostí představovat problém.

Své emaily můžete spravovat rovnou ze dvou míst. Klasický emailový klient HTC je přítomen již dlouhou dobu ve všech přístrojích výrobce a dává vám možnost připojit své účty z mnoha světových serverů za pomocí protokolů POP3, IMAP4 a SMTP. Mnohem více nás ale zajímala nová aplikace Gmail se svým vlastním widgetem, která se velmi povedla. Horní přepínání účtu zaručí rychlý přesun z jednoho na druhý, emaily můžete třídit do složek a uchovávat do archívů. Přehledné je i uživatelské rozhraní. Jediným nedostatkem je absence automatického příjmu obrázku, které se v emailech nezobrazují správně a vy tak musíte neustále potvrzovat jejich přijetí. Chápeme bezpečnostní stránku věci, aplikace by nám ale mohla alespoň dovolit nastavit výjimky.

Emailový klient je jednoduchý a přehledný, nepostrádá ale zajímavé funkce.

Závěr

Ze začátku jsem očekával spíše levnější a ořezanější alternativu vlajkového modelu HTC One X. Očekávání se ale postupem času udělalo velkou otočku a nebýt několika nepříjemností, bez váhání bych jedním z předních modelů mohl označit právě One S, který by se vedle výkonnějšího kolegy bez problémů udržel.

One S totiž nabízí především bezkonkurenční základní nabídku služeb a funkcí, kterou nenajdete v mnoha jiných přístrojích. Dvoujádrový procesor a 1GB paměti dokážou unést opravdu hodně a oči potěší i ostrý AMOLED displej. Vzhledem k obřímu výkonu mě potěšila také celková výdrž baterie a tmavý hliníkový design, přičemž tělo přístroje je nesmírně tenké a lehké. Jedná se opravdu o špičkový multimediální smartphone, věrný svému zaměření, nabízející perfektní hudbu, multimediální zábavu, internetový zážitek a prvotřídní fotoaparát. Vyzdvihnout musím také perfektní odladění prostředí, což u mnoha výrobců zdaleka není samozřejmostí. Potěší také bohaté prostředí Sense, i když o někomu může připadat až příliš přeplácané.

Na druhou stranu se nemohu ubránit pocitu, že HTC několik aspektů nechalo na půl cesty, případně vynechalo úplně. Nemožnost vyměnit baterii je daní za unibody konstrukci. Kdyby ale HTC chtělo, vyřešit by to šlo. Zejména u prvních kusů jsou s hliníkovou konstrukcí problémy (náchylnost k poškození - minimálně tedy u černé verze přístroje) a fotoaparátem, který má viditelné problémy se špatně osvětlenými místy. Nemohu pochopit integraci 16 GB interní paměti bez možnosti rozšíření, zvlášt když reálná úložná paměť pro multimédia činí pouze 9-10 GB, což u podobně vytíženého multimediálního přístroje zkrátka mnoha lidem stačit nebude. HTC by slušel i kvalitnější HD displeji, který konkurence již začíná nabízet.

Vzato obecně je ale One S velmi povedený a kvalitní smartphone, který svým uživatelům dá všechno. A ještě něco navíc. Mnoho nedostatků i výhod se vztahuje k preferencím jednotlivých uživatelů a pokud vám většina zmíněných neduhů nevadí, mohu vám One S jedině doporučit. Rozhodně se jedná o jeden z nejlepších smartphonů. Problémem ale je, že se v České republice dostane do prodeje až v červnu či červenci, což je opravdu hodně pozdě.

Konkurence na trhu

V případě, že se rozhodnete pro konkurenční, podobný laděný smartphone, doporučujeme se porozhlédnout i přímo v rodině One. Spolu s modelem One S totiž na trh vstupuje i One X, který se může pochlubit čtyřjádrovým procesorem, lepším displejem s rozlišením 1280 x 720 pixelů a integrovaným NFC. Je ale o poznání větší.

HTC One X, Sony Xperia S a iPhone 4S.

Nebude ale na škodu se porozhlédnout po starších modelech či nastupujících novinkách. Tam totiž stále nabízí důstojnou konkurenci Samsung Galaxy S II, který sice přináší o něco menší rozlišení Super AMOLED Plus displeje, za to ale podstatně větší úložiště, rychlý procesor a výborný 8 Mpx fotoaparát. Očekávaným rivalem na poli Windows Phone pak bude Nokia Lumia 900, která sice nabízí "jen" displej s rozlišením 800 x 480 pixelů, procesor s taktem 1,4 GHz a 8 Mpx fotoaparát, rozhodně ale dokáže upoutat novou verzí systému a rychlým prostředím.

Nakonec jsem si nechal samozřejmou konkurenci v podobě iPhonu 4S a futuristického Sony Xperia S. iPhone 4S disponuje displejem s rozlišením 960 x 640 pixelů, perfektním systémem iOS, bohatou interní pamětí a kvalitním fotoaparátem iSight s rozlišením 8 Mpx. Xperia S pak přináší velký kvalitní displej s rozlišením 1280 x 720 pixelů, nejnovější verzi systému Android, dvoujádrový procesor a skvělý 12 Mpx fotoaparát.

htc-one-s
Klady
  • tenké a lehké tělo
  • velmi nabitý základ služeb a funkcí
  • pevná hliníková konstrukce
  • obecně kvalitní fotoaparát
  • krásné prostředí Sense 4.0
  • skvěle optimalizovaný operační systém
  • rychlý dvoujádrový procesor a vysoký celkový výkon
  • prvotřídní AMOLED displej
Zápory
  • malá a nepohodlná virtuální klávesnice
  • absence HD displeje
  • slabá výdrž při surfování
  • špatná kvalita fotek ve tmě
  • skřípavý horní kryt
  • problémy s materiálem - snadno se poškodí
  • absence slotu pro paměťové karty
  • chybí micro HDMI a NFC
Diskuze ke článku
RobertDza
Nie je Ram iba 768 MB?
freeman
Opäť vynikajúca recenzia. Len ma trochu zarazilo, že ste aktuálne do recenzie alebo videa nepridali problém s odolnosťou mobilu. Tak ako ste informovali v článku http://mobilenet.cz/clanky/hlinikove-telo-htc-one-s-ma-problemy-s-odolnosti-9021 . Čo si myslím, že pre koncového uživateľa je podstatná informácia.
square
Hm nechapu proc testujete model s rok starymi specifikacemi ktery se navic ani ctvrt roku nebude dat koupit a recenzi na vlajkovou lod One X porad nemate. Tenhle web v tomhle fakt zaostava..
sanino11
Kvalitna recenzia 100%.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze