HTC Desire 500
recenze

HTC Desire 500

Líný elegán za slušný peníz

Tchajwanská společnost HTC se rozhodně nesnaží o žádné zeštíhlení svého portfolia a produkuje stále nová a nová zařízení spadající do nejrůznějších kategorií. V naší dnešní recenzi jsme si posvítili na zařízení z kategorie nižší střední třídy, a to sice HTC Desire 500. Jak si vedlo v našem redakčním testu?

Vzpomínáte na vůbec první HTC Desire? Dva roky zpět se jednalo o smartphone mířící na nejvyšší příčky a stal se také základem pro vůbec první stájový smartphone Googlu - model Nexus s operačním systémem Android 2.2 Froyo.

HTC Desire 500 - oficiální fotografie

Doba již samozřejmě pokročila, výbava dnešních špičkových smartphonů poskočila kupředu sedmimílovým skokem, ale HTC si označení řady smartphonů s operačním systémem Android zachovalo až dodnes, i když se již jedna spíše o sekundární vývojovou větev. První housle v HTC nyní hraje řada One.

Obsah balení je celkem chudý, ale dnes je to víceméně standard

Řada Desire se tedy začala soustředit již pouze na kategorii střední třídy a přesně sem také zapadá oběť našeho posledního redakčního testu - model HTC Desire 500. Se svou cenovkou posazenou na hranici 6 000,- Kč bude měřit své síly s levnějšími Xperiemi od Sony, ale především se bude snažit zbrzdit raketový nástup čínských výrobců Huawei, ZTE a podobně. Zda v této konkurenci HTC Desire 500 obstojí, to se dozvíte v naší dnešní recenzi.

Obsah balení

  • HTC Desire 500
  • nabíjecí adaptér do sítě s USB konektorem
  • micro USB kabel pro nabíjení a spojení s počítačem
  • stereo headset s funkcí handsfree
  • brožurky a manuály

Technické parametry HTC Desire 500

Kompletní specifikace
Konstrukce131,8 × 66,9 × 9,9 mm, 123 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8625Q, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 860 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2013, 6 499 Kč

Design a konstrukce: plnokrevné HTC

Je bez debat, že HTC patří v dnešním světě mobilních technologií mezi nejvýraznější ikony co se designu přístrojů týče. Již mnoho let patří jejich přístroje mezi designově nejzajímavější, a pokud by se konalo něco jako MISS Smartphone, HTC by jistě získalo například za model One korunku krásy, zájezd do Karibiku a podobně.

HTC Desire 500 pak hrdě nese tento odkaz, protože se po designové stránce jedná o velice zajímavý přístroj. Hned na první pohled si jistě všimnete, že Desire 500 je takový uhlazený, zaoblený oblázek. Všechny hrany jsou opravdu příjemně zaoblené a díky tomu telefon příjemně padne do ruky. Díky plastové konstrukci je také hmotnost 123 gramů celkem příjemná.

Kromě uhlazeného design však na těle HTC Desire 500 najdeme také některé specifické prvky. Jedním je například “schod” na displejem, který vytváří dojem, že celý displej je vlastně jen položen na těle telefonu. Neduhem tohoto prvku je však to, že se v něm zachytává prach a nečistoty. Druhým prvkem, který nás zaujal, je šedo-stříbrná lišta táhnoucí se kolem těla telefonu, která je zakončena klávesami pro ovládání hlasitosti.

HTC Desire 500 – videopohled

A tím se dostáváme k samotné konstrukci. HTC Desire 500 je kompletně vyrobeno z plastu, což nás ovšem u telefonu za 6000,- Kč nijak nepřekvapuje. Potěší však, že konstrukce je velice pevná, všechno hezky lícuje a nikde nic nevrže. Rozměry 131,8 × 66,9 × 9,9 mm patří dnes mezi průměr a rozhodně by vám kapsu roztrhnout neměly.

Trochu složitější je dostat se k baterii, SIM kartě a paměťové kartě pod zadním krytem. Ten je totiž vyhotoven jako “vanička”, do které zacvaknete tělo samotného telefonu s displejem a elektronikou. Jeho odejmutí vyžaduje trochu cviku. K zadnímu krytu směřuje také jedna výtka – je vyhotoven z lesklého plastu a nejenže se velmi snadno upatlá, ale především v ruce dost klouže. HTC Desire 500 se bohužel nemůže chlubit jistým úchopem.

Pojďme si nyní ukázat HTC Desire 500 kolem dokola. Přední strana je vyhrazena především pro 4,3“ dotykový displej s rozlišením 800×480 pixelů. Sklo displeje sahá až ke spodnímu okraji telefonu a ve spodní části skrývá dvě senzorové klávesy pro ovládání OS Android – klávesu zpět a domů. Ano, klávesa pro vyvolání kontextové nabídky zde chybí. HTC ji nahradilo dlouhým stiskem klávesy Domů.

Nad displejem nalezneme kromě loga výrobce ještě sadu senzorů, přední kamerku pro videohovory a fotografování s rozlišením 2 Mpx a také telefonní reproduktor. Potěší také přítomnost notifikační LED. Zadní strana nabízí pohled na čočku hlavního 8Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED, logo výrobce a ve spodní části mřížku hlavního reproduktoru s malým logem beatsaudio. I tento nižší model se tedy chlubí lepšími hudebními vlastnostmi, na které HTC v posledních měsících hodně sází.

Levý bok telefonu je zcela prázdný. Není zde vůbec nic. Horní hrana obsahuje tlačítko pro vypnutí/zapnutí telefonu a 3,5mm jack konektor pro sluchátka, zatímco spodní hrana pouze micro USB konektor pro nabíjení a spojení s počítačem. Pravý bok je pak také z velké části prázdný a obsahuje pouze klávesy pro ovládání hlasitosti.

Závěrem této kapitoly si HTC Desire 500 trochu shrneme. Máme zde designově velice sympatický smartphone s kvalitní konstrukcí a příjemnými rozměry, jehož jedinou vadou na kráse je pouze zadní kryt, který budete nonstop leštit, špatně se snímá z telefonu a především v ruce celkem výrazně klouže. Design je ale rozhodně top.

Baterie a výdrž: další „jednodeňák“

HTC Desire 500 nabízí baterii se slušnou kapacitou 1860 mAh. Podle výrobce by měl telefon zvládnout až 577 hodin v pohotovostnímrežimu nebo 690 minut hovoru. Skutečnost však bohužel není ani zdaleka tak růžová, jak by se z oficiálních údajů mohlo zdát. HTC Desire 500 totiž patří do kategorie smartphonů, které vám při běžném používání vydrží maximálně den.

Telefon jsme podrobili našemu redakčnímu testu měření výdrže. Měří se, jak dlouho přístroj vydrží streamovat H.264 video přes Wi-Fi při 50% jasu displeje se zapojenými sluchátky. Kvalita videa se odvíjí od schopností přístroje. Typicky se jedná o 720p. HTC Desire 500 dosáhlo na hodnotu 2 hodiny a 47 minut. Pokud jej srovnáme s konkurenty, tak například Sony Xperia SP dosáhla více než dvojnásobného výsledku (5 h 50 min), model Sony Xperia M více než 6 hod a starší HTC 8S 4 hod a 35 min.

Se stejným výsledkem se setkáváme také při běžném provozu. Typický den – cca 30 min hovoru, aktivní Facebook Chat, několik emailů, hodina na internetu/Facebooku/Instagramu, vyfocení několika fotografií a pár minut her v místnosti, kam i císař chodí sám. S tímto vytížením jsem po odpojení zařízení od nabíječky v 7 hodin ráno musel kolem 17 hod hledat nabíječku. Pokud trochu více telefonujete, budete telefon nabíjet klidně i 2x denně.

Zvuk a kvalita reprodukce: Beats moc nejede

HTC Desire 500 nese na zádech logo značky Beats. Tato značka by měla značit, že zařízení se pyšní skvělými hudebními vlastnostmi. Bohužel není tomu tak. HTC Desire 500 se rozhodně nedá počítat mezi nějaké speciálně vybavené hudební zařízení a celkově se co do kvality zvuku řadí do šedého průměru.

Hlavní reproduktor je sice celkem hlasitý, kvalita zvukového podání však rozhodně zaostává za očekáváním, které v nás vzbuzuje logo beatsaudio. Basy se absolutně vytratily a naopak středy jsou zbytečně přebuzeny. Jelikož ekvalizér absentuje, není to ani možné nijak regulovat.

Pokud však připojíte kvalitní sluchátka (z těch v balení vás pouze bolí uši), tak si vás HTC Desire 500 možná trochu udobří. Standardní hudební výstup sice není nic moc, ale jakmile v nastavení zapnete funkci Beats Audio, zvuk najednou získá nový rozměr. Problém je však v tom, že stejného efektu bychom docílili použitím obyčejného ekvalizéru. Značka Beats tomu nic víc nepřidá. Zvuk je také naladěn poté hodně basově, což někomu nemusí vyhovovat.

Displej a ovládání: kvalitní zobrazovač, příšerné klávesy

HTC Desire 500 nabídne celkem prostorný 4,3palcový zobrazovač vyrobený technologií TFT LCD. Rozlišení 800×480 pixelů nás sice vrací o několik let zpět, nicméně musíme brát v úvahu, že před sebou máme zařízení na pomezí střední až nižší střední třídy.

U displeje naopak potěší kvalita samotného zobrazení. Displej má věrné podání barev, nabízí dostatečný jas i kontrast a je velmi dobře čitelný na slunci. Dokonce i na přímém slunečním světle si můžete pohodlně číst emaily nebo novinky ze služby BlinkFeed. Dobré jsou také pozorovací úhly displeje, kdy se barvy nijak nezkreslují.

Chválu však rozhodně nebudeme pět na samotné ovládání. Displej jako takový je sice skvěle citlivý a přesný, takže zde nemáme jedinou výhradu, hrozné je však ovládání senzorovými klávesami pod displejem. Když pomineme chybějící tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky, což je prakticky pouze nezvyk, tlačítka Zpět a Domů mají otřesnou citlivost.

Musíte je trefit naprosto přesně a i tak se občas stane, že jednoduše nezareagují. Když jsem neměl aktivní vibrační odezvu, tak se mi až moc často stávalo, že jsem zkrátka čekal na akci tlačítka Zpět a až po několika sekundách jsem zjistil, že jej musím zkrátka stisknout znovu. Když to ještě spojíte s nepříjemným sekáním samotného OS (k tomu později), tak je ovládání občas opravdu nepříjemné.

Uživatelské prostředí: ve znamení HTC Sense

HTC Desire 500 na trh přichází s operačním systémem Android ve verzi 4.1 Jelly Bean. O aktualizaci na verzi 4.2 se zatím bohužel nic neví. Na čistý Android však v HTC Desire 500 jen tak nenarazíte – vše je totiž ukryto pod nástavbu HTC Sense v nejnovější verzi 5.

Domovská obrazovka a widgety

S touto verzí HTC Sense jako první přišla letošní vlajková loď HTC One a od té doby jej najdeme prakticky ve všech nových modelech HTC a updatem se dostal i na některé starší modely. Domovská obrazovka HTC Sense 5 je tvořena standardně několika plochami, na které umisťujete widgety, zástupce aplikací a podobně. Krom několika nových widgetů a vlastních ikonek aplikací nečekejte nic zázračného.

BlinkFeed

Skvělá je ovšem služba BlinkFeed, která si pro sebe zabere celou jednu plochu a následně integruje veškeré informace ze sociálních sítí nebo různých zdrojů informací na internetu, pouze ale z těch předpřipravených. Vlastní RSS kanály nebo obsah v BlinkFeedu nenaleznete. Již několik týdnů můžete přes BlinkFeed odebírat také mobilenet.cz a zůstat tak v kontaktu se všemi novinkami z mobilního světa. BlinkFeed je vyhotoven jako soustava pod sebou organizovaných dlaždic a z tohoto důvodu se neubráním srovnání s uživatelským prostředím Windows Phone. Celková funkčnost je však skvělá a osobně jsem si BlinkFeed opravdu oblíbil.

Menu s aplikacemi

Samotné menu s aplikacemi je následně tvořeno klasickou maticí ikon, které se řadí pod sebe na jednotlivé stránky. Můžete si zvolit mřížku 3x4 nebo 4x5 aplikací. Aplikace můžete samozřejmě různě řadit, vytvářet složky a přemisťovat je z menu na domovskou obrazovku. Čtyři nejpoužívanější aplikace si pak můžete jednoduše umístit na spodní lištu, která je zobrazena v celém uživatelském prostředí telefonu (kromě nastavení).

Z horní lišty standardně otvíráte notifikační centrum, ve kterém můžete rychle aktivovat úsporný režim nebo otevřít nastavení. Citelně zde však chybí rychlé volby pro ovládání WiFi, Bluetooth, zámek otáčení displeje (ten by se mimochodem opravdu hodil, protože Desire 500 je někdy až moc citlivý na přetáčení displeje) a podobně. Toto všechno a mnohem víc budete muset hledat přímo v nastavení.

Výkon a hardware: čtyřjádrový lenoch

HTC Desire 500 si v útrobách nese čipset Qualcomm Snapdragon 200 se čtyřjádrovým procesorem o taktu 1,2 GHz, starším grafickým procesorem Adreno 203 a celkem 1 GB paměti RAM. Až na nízkou vnitřní paměť, pouze 4 GB, to nezní špatně, co říkáte? Ovšem něco jiného jsou čísla a něco jiného jsou reálné výsledky, aneb opět máme před sebou důkaz, že „není všechno zlato co má čtyři jádra“.

Ze začátku se zdá být telefon hodně svižný a pro nenáročné úkony je jeho výkon dostačující. Při následujícím běžném používání ale často HTC Desire 500 trpí nedostatkem výkonu. Část viny nese starší architektura procesoru a starší grafický procesor Zatímco základní reakce jsou ještě poměrně dobré a při pohybu v menu, stahování lišty nebo používání základních aplikací budete spokojeni, nepovedlo se cukání animací, což už na první pohled nepůsobí dobře a celkový dojem z telefonu to kazí.

Výkon 4-jádrového HTC Desire 500 je srovnatelný s 2-jádrovým procesorem v Samsungu Galaxy SII

Rozhodně to není tím, že bychom na pozadí nechali běžet spoustu náročných aplikací. Zařízení se totiž obstojně seká například při i práci s Google Play. Listování delšími seznamy je provázeno drobným cukáním, stejné je to při prohlížení internetu.

Na otevření galerie obrázků čekáte věčnost a vůbec nejvíc je nedostatek výkonu znát ve chvíli, když se snažíte zaznamenat video v HD rozlišení. Video se zkrátka a jednoduše seká, a tak bohužel není možné brát zcela vážně specifikaci „natáčení HD videa rychlostí 30 fps“. S tím vším se budete muset u HTC Desire 500 nějak vypořádat. Na závěr ještě doplníme, že uživatel má v základu k dispozici zhruba 600 MB z celkových 4 GB paměti, což opravdu není mnoho. Naštěstí však umožňuje instalovat aplikace na paměťovou kartu.

Zábava a multimédia: bohatá výbava

HTC vybavilo model Desire 500 velice bohatou základní výbavou, a to se týká také multimediálních funkcí. Přímo v základní výbavě nalezneme vcelku povedený hudební přehrávač, který nabízí přehledné roztřídění skladeb podle názvu, interpreta, alba, žánru a tak dále. Můžete samozřejmě vytvářet také vlastní seznamy stop a velmi potěší automatické načtení obalu alba z internetové databáze. Zamrzí tak pouze absence ekvalizéru.

Hudební přehrávač

Do prostředí přehrávače je také integrována služba SoundHound, která dokáže rozpoznat název skladby podle odposlechu a také vám zobrazí další detaily. Nákup hudby můžete provádět skrze obchod 7digital. Jeho funkčnost vám však popsat nedokážu, protože se mi nepodařilo zadat do uživatelského účtu kreditní kartu a nákup přes PayPal není v mobilní aplikaci možný.

FM rádio, TuneIn a Hudba Play

Co se hudby týče, tak je k dispozici také slušné FM rádio (opět s integrací SoundHound, což kvitujeme s povděkem) nebo internetové rádio TuneIn a hudební služba od Google - Hudba Play.

Galerie a editor obrázků

Co do multimédií, tak nechybí ani galerie, která v sobě zahrnuje videa a fotografie. Nabízí čtyři základní zobrazení – alba, události, umístění (zobrazení fotografií na základě polohy) a přátelé (online galerie Flickr a Facebook). Prohlížení fotografií je vcelku příjemné a využít můžete také opravdu povedeného editoru obrázků s mnoha efekty, úpravami a opravdu propracovanou možností úpravy portrétů (retuš, osvětlení, kontura obličeje, vylepšení očí a další). Bohužel chybí samostatný videopřehrávač.

Facebook a Twitter pro Android

HTC Desire 500 myslí také na sociální sítě, a tak v něm nalezneme předinstalované klienty pro Google+, Facebook a Twitter. Jedná se o klasické oficiální aplikace pro Android, HTC si tedy žádné vlastní klienty, jako například LG nebo Sony, nepřipravilo.

Google aplikace

Nechybí ani standardní sestava aplikací od Googlu – Gmail, Hangouts, Fotky Google+, Hlasové vyhledávání nebo povedená funkce Chytré karty z Google Now. Ty si můžete jako widgety umístit přímo na domovskou obrazovku a na nich se vám zobrazí, na základě údajů, které o vás telefon zjistí, za jak dlouho byste měli vyrazit z domu, abyste stihli dorazit včas do práce, jaké je počasí tam kde pracujete/bydlíte, výsledky vašich oblíbených sportovních týmů, informace o dopravě a podobně.

Google Play

Zájemci o další aplikace samozřejmě mohou využít obchod s aplikacemi Google Play, kde najdou nejen milion aplikací ke stažení, ale také hry a knihy. Obsahu je pro Android k dispozici opravdu víc než dost.

Fotoaparát: nadprůměrný fotograf, mizerný kameraman

Jak jsme vás již informovali v prvních dojmech, HTC Desire 500 nás velmi mile překvapil kvalitou fotografií. Nabízí fotoaparát s rozlišením 8 Mpx s automatickým ostřením a bohatými možnostmi nastavení.

Prostředí fotoaparátu

V uživatelském prostředí fotoaparátu si můžete pohodlně nastavit mnoho a mnoho funkcí. Máte k dispozici mnoho režimů snímání (panorama, HDR, noc, text, makro a tak dále), nastavení samospouště, nastavení ISO a vyvážení bílé, detekci obličeje a úsměvu, vypnutí zvuku závěrky, automatické nahrávání fotografií na Flickr a mnoho dalšího.

Výsledky fotoaparátu nás velmi mile překvapily. Při dobrém osvětlení totiž HTC Desire 500 produkuje opravdu nadprůměrné snímky s vyváženými barvami, dobrou ostrostí a minimem šumu. Při horším osvětlení bohužel kvalita rapidně klesá, ale na to jsme již u mobilních snímačů zvyklí. Více než 50 fotografií pořízených pomocí HTC Desire 500 můžete najít také na mém osobním Flickr účtu zde.

Horší je to bohužel s kvalitou nahrávaného videa. HTC Desire 500 nabízí nahrávání videa v HD rozlišení, tedy 1280x720 pixelů, rychlostí 30 fps. Výsledky však rozhodně nedosahují kvalit samotných fotografií. Telefon má problém s ostřením během nahrávání videa a především se kvůli mizernému výkonu video jako takové seká.

HTC Desire 500 (testovací video) – 720p, exteriér

HTC Desire 500 (testovací video) – 720p, exteriér

Pokud tedy hledáte levnější smartphone na nahrávání videa, od HTC Desire 500 dejte rozhodně ruce pryč. Jestliže však chcete především fotit, HTC Desire 500 by vás rozhodně mohl oslovit.

Zprávy a klávesnice: klasický Android

Stejně jako každý Android telefon od velkých výrobců, tak i HTC Desire 500 nabízí hned několik možností pro práci se zprávami. Zatímco SMS a MMS zprávy jsou zprostředkované pomocí klasické aplikace se zobrazením konverzací, pro emaily máte k dispozici hned dvě aplikace.

Tou první je klasický emailový klient s podporou Microsoft Exchange a protokolů POP a IMAP. Sem si můžete nastavit prakticky jakýkoliv emailový účet od kteréhokoli z poskytovatelů. Pokud však jako poskytovatele emailu máte Google (ať už Gmail nebo Google Apps), pravděpodobně sáhnete po nativní aplikace Gmail.

Emailový klient a Gmail

Ta je opět stejná jako u všech ostatních Android zařízení a nabízí pohodlnou práci s vaším Google emailem. Nechybí podpora štítků a hvězdiček, synchronizace v reálném čase a archivace emailů. Rozhraní se nese v duchu nového Androidu, nabízí maximum prostoru pro samotný obsah a je celkově velmi povedené.

Klávesnice u HTC Desire 500 patří rozhodně k těm lepším, které na Android zařízeních můžete potkat. Klávesy maximálně využívají prostor na displeji, takže je psaní dostatečně přesné. Přidržením klávesy pak napíšete alternativní znak nebo znak s diakritikou.

Klávesnice

Jediná výtka směřuje k automatickému návrhu slov. Zde mi velice chybí automatická mezera za zvoleným slovem nebo zvětšení prvního písmene u jmen. Zadávání pomocí tahů po klávesnici naopak funguje velice dobře – jedná se o alternativu ke klávesnici Swype, kterou si HTC implementovalo jako funkci HTC Sense Input. Kromě klasické QWERTY klávesnice si můžete zobrazit také klávesnici s 9tlačítkovým rozložením.

Telefonování a kontakty: klasika v podání HTC

Aplikace hovorů je v HTC Desire 500 vcelku specifická. Je rozdělená do celkem pěti sekcí. Najdeme zde tedy protokol hovorů, číselník, oblíbené kontakty, adresář a skupiny kontaktů. Na číselníku si můžete také nastavit rychlé volby, takže pod každou klávesu můžete schovat rychlé vytáčení některého z kontaktů.

Aplikace telefonu

Samotný adresář pak vlastně propojen s telefonní aplikací, protože kliknutím na ikonku Lidé se dostanete opět na kartu adresáře v aplikaci telefonu. Kapacita kontaktů je fakticky neomezená a ke kontaktům můžete přidat všechny detaily, na které si jen vzpomenete.

Kontakty

Nechybí ani výborná integrace sociálních sítí včetně Facebooku a Google+, díky které se přímo z profilu kontaktu podíváte například na jeho fotografie nebo poslední statusy. Toto mělo HTC vždy výborně zvládnuto. ajímavou funkcí je, že u uložených kontaktů si můžete nastavit blokování daného kontaktu a ten vám pak nebude moci zavolat ani poslat zprávu.

Organizační funkce a produktivita: slušná výzbroj

Pokud pokukujete právě po HTC Desire 500 a plánujete na něm udělat třeba i trochu práce, tak vás jistě potěší zajímavá výzbroj, kterou si HTC nese v podobě bohaté výbavy organizačních funkcí.

Klasickým základem je samozřejmě kalendář, který je nejdůležitější organizační nástroj pro mnoho uživatelů chytrých telefonů. V modelu Desire 500 najdeme standardní Android kalendář s mnoha možnostmi a nastaveními, kterému nechybí ani podpora bezdrátové synchronizace například s vaším Google účtem. Samotné uživatelské prostředí si HTC trochu přizpůsobilo, v základu je to však stejný kalendář, na jaký jste zvyklí z jiných Android přístrojů.

Kalendář

K dispozici máte klasicky rozložení dne, týdne, měsíce a agendy, to vše doplněné o seznam všech pozvánek, které vám do telefonu přišly. Nemohu se však ubránit dojmu, že celkové provedení kalendáře je tak nějak polovičaté. V týdenním zobrazení chybí například přímý popis událostí – na danou hodinu musíte nejdříve klepnout, abyste zjistili, co je tam vlastně naplánováno.

Ad absurdum je poté dovedeno zobrazení měsíce. Pod maticí dnů v měsíci máte sice zobrazen náhled dne, ale jedná se pouze o dnešek. Jakmile kliknete na jakýkoliv jiný den, tak se vám neukáže náhled ve spodní části displeje, ale otevře se rovnou denní zobrazení. Nepochopitelné.

Polaris Office

V základu velice potěší předinstalovaný kancelářský balík Polaris Office. Ten dokáže dokumenty nejen číst, ale dokonce i vytvářet. Poradí si s dokumenty Word, Excel a PowerPoint, takže ani přílohy těchto formátů v emailech vás již nezaskočí nepřipravené. Samotné editační možnosti jsou sice trochu omezené, ale na základní práci s dokumenty bohatě dostačující. K nezaplacení je však možnost okamžitého tisku přímo z telefonu! Pokud máte tiskárnu s podporou Wi-Fi, můžete z telefonu rychle a pohodlně tisknout prakticky všechny dokumenty.

Hodiny, poznámky, úkoly, kalkulačka a záznamník

K dispozici máte dále aplikaci hodin s možností nastaven mnoha budíků, stopky, časovač a světové časy, propracovaný poznámkový blok s integrací služby Evernote, úkolovník s podporou Google Tasks, čtečku PDF souborů, aplikaci pro sledování vývoje akciových trhů a integraci cloudové služby Dropbox. Výčet pracovních funkcí zakončíme zmínkou o základní kalkulačce a hlasovém záznamníku.

Zoodle Kid Mode

Do této sekce pak ještě můžeme zařadit zajímavou funkčnost, kterou HTC implementovalo do modelu Desire 500. Jedná se o speciální funkci Kid Mode, která umožňuje rodičům zablokovat určité funkce telefonu, pokud chtějí půjčit chytrý telefon svým dětem. Celá funkce je poskytována v rámci služby Zoodles a kromě blokování některých funkcí nabízí hry, kreslení, vzdělávací aplikace a podobně. Uživatelská přívětivost této funkce je však natolik otřesná, že velice pochybuji, že by některý rodič dětem tuto funkci vůbec aktivoval.

GPS a navigace: Google Mapy a speciální režim do auta

Jako každý moderní smartphone, tak i HTC Desire 500 nabízí plnohodnotnou podporu A-GPS. Vyhledání GPS polohy je velice rychlé a je otázkou několika sekund. Společně s GPS pak můžete využít například nativní Google Maps a to jak pro hledání míst, tak i pro klasickou navigaci. Jen pozor, pro využívání Google Maps musíte být on-line, což platí zejména pro automobilovou navigaci a je to nepříjemné nejen doma, ale hlavně v zahraničí.

Google mapy, Funkce Car

Zajímavou funkcí, kterou HTC Desire 500 nabízí, je režim Car. Po spuštění této aplikace se totiž změní uživatelské prostředí telefonu tak, abyste jej mohli pohodlněji ovládat v autě. Ikonky jsou větší a nabízí nejen rychlé spuštění navigace s možnostmi zobrazení benzínových stanic, restaurací a dalších POI, ale také ovládání hudby, telefonu, adresáře a podobně. Vše ve zvětšeném režimu, takže i když budete mít telefon například v držáku na palubovce, jeho ovládání je rázem pohodlnější.

Internet a konektivita: rychlá data vpřed

HTC Desire 500 si poradí jak se sítěmi 2G, tak i 3G a to včetně rychlých dat HSDPA s rychlostí až 7,2 Mbps. Na internet se dostanete také pomocí W-Fi a bezdrátové spojení s okolím dále zajišťuje Bluetooth ve verzi 4.0. Zapomnělo se bohužel na NFC, a tak jsou funkce jako například Android Beam pro HTC Desire 500 bohužel zapovězeny. Pokud se chcete spojit kabelem, k dispozici máte standardní micro USB konektor.

Internetový prohlížeč Chrome

Rychlá data se vám jistě hodí při prohlížení internetu. V HTC Desire 500 opět naleznete kromě nativního Android prohlížeče, o které jste se toho na mobilenet.cz již dozvěděli mnoho, také skvělý prohlížeč Google Chrome, který vyniká především svou uživatelskou přívětivostí.

Internetový prohlížeč Chrome

Jeho ovládání je oproti nativnímu prohlížeči dotažené mnohem dále, a také funkčně je vidět velký skok kupředu. Samozřejmě je práce na více kartách, práce se záložkami, synchronizace se stolním prohlížečem Chrome a načítání stránek je velmi rychlé. Potěší také integrace překladače Google Translator. Při prohlížení náročnějších stránek však opět doplácí na slabší výkon HTC Desire 500 a v takových případech může být prohlížení dosti zasekané a nepohodlné. Zamrzí také absence technologie Flash, lze jej ovšem aktivovat v nativním prohlížeči.

Závěr a zhodnocení

Shrnout celkový dojem z HTC Desire 500 je velice těžké. Co nás na HTC Desire 500 rozhodně zaujalo je skvělý design, precizní zpracování, kvalitní displej a v neposlední řadě také velice nadprůměrný fotoaparát. Příjemné je také uživatelské prostředí HTC Sense 5 v čele se skvělou službou BlinkFeed, která doplácí bohužel na takřka nulový nabízený internetový obsah. Český obsah je zastoupen pouze čtyřmi kanály včetně mobilenet.cz, a tak by se jistě hodila integrace RSS. Se sociálními sítěmi však pracuje skvěle.

Naopak velice nás u HTC Desire 500 zklamal výkon zařízení. Papírově výkonný hardware totiž ve spojení se špatně optimalizovaným operačním systémem Android 4.1 nepodává ani zdaleka takové výkony, jaké bychom očekávali. To samé se týká natáčení videa v HD rozlišení. Nepotěšila nás ani výdrž baterie, ovládací tlačítka pod displejem a materiál, ze kterého je vyroben zadní kryt – klouže a snadno se poškrábe. Nízkou vnitřní paměť pouhé 4 GB naštěstí můžete rozšířit o paměťové karty.

Celkový dojem z telefonu je však, i přes kritiku, veskrze pozitivní. Především uživatelské prostředí dokáže běžným uživatelům zpříjemnit práci se samotným telefonem a pokud nejste nároční uživatelé, horší výkon vám zas tak moc vadit nebude. Desire 500 je designově velice povedený kousek a s jeho fotoaparátem se všemi jeho nastaveními a efekty si skutečně vyhrajete. Za cenu 6000,- Kč je to možná trochu málo, ale pokud by cena spadla cca o 1000,- Kč, HTC Desire 500 by mohl oslovit širokou skupinu uživatelů.

Konkurence je nelítostná

HTC Desire 500 to však bude mít v této cenové kategorii velice těžké. Konkurence totiž nespí, a tak se i v jejich řadách objevují nadějné přístroje s cenovkou kolem 6000,- Kč.

Sony Xperia M

Zmínit rozhodně musíme nedávno testovaný kousek z Japonských ostrovů – Sony Xperia M. Za cenu o něco málo nižší nabídne špičkový design a zpracování v několika barevných provedeních, slušný 5Mpx fotoaparát, vnitřní paměť 4 GB, podporu NFC, dobrý výkon a odladěné prostředí od Sony, které zakrývá OS Android 4.1. Sony však nabízí podstatně horší displej.

Nokia Lumia 820

Dále tu máme například Nokia Lumia 820 s OS Windows Phone 8, která nabídne například 4,3" AMOLED displej s rozlišením 800x480 px, kvalitní 8Mpx fotoaparát, dual-core procesor s taktem 1,5 GHz a 8 GB vnitřní paměti s možností rozšíření o paměťové karty. Nechybí ani rychlá data nebo NFC.

Nokia Lumia 620

Podívat se můžete také například na nižší Nokii Lumii 620 s OS Windows Phone 8, která disponuje 3,8" displejem s rozlišením 800 x 480 px, dvoujádrovým gigahertzovým procesorem, 512 MB RAM, vnitřní paměť 8 GB a pětimegapixelovým fotoaparátem s přisvětlovací LED diodou. Dále nabízí i přední kameru a NFC.

Huawei Honor 2

Z dalších telefonů nemůžeme zapomenout na Huawei Honor 2. Nabízí 4.5" s rozlišením 720 x 1280 pixelů a hlavně čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz, 1 GB RAM a 8 GB vnitřní paměť a brilantní fotoaparát s rozlišením 8 Mpx. Telefon běží na Androidu 4.0.

htc-desire-500
Klady
  • příjemné uživatelské prostředí
  • bohatá základní výbava
  • dobré výsledky fotoaparátu
  • kvalitní displej
  • povedený design
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • jen průměrný zvukový výstup
  • špatně reagující senzorové klávesy
  • zadní kryt, který se snadno poškrábe a klouže v ruce
  • špatná kvalita nahrávaného videa
  • slabý výkon
Diskuze ke článku
Petr Zubik
Petr Zubik
Skoda teho NFC, ale jinak za tu cenu dobrej telefon pro lidi co si chtej zavolat,poslat sms nebo obcas hodit nejakou fotku na socialni site.
Adam Krumpolec
Adam Krumpolec
za lepšiu cenu lepší mobil

xperia l
Jab
Jak píší, problém je ve výkonu. To čtyrjádro je ve skutečnosti méně výkonné než dvoujádro v Xperii M či L. HTC se stále ještě nenaučilo hrát se svými zákazníky fér hru...
Ghola2
Nejsem si jist, jestli nadpis "Sympatický elegán za slušnou cenu" skutečně na tenhle výtvor od HTC skutečně sedí.

Jedná se v podstatě o špatně použitelný šidítko proti kterýmu je i Huawei Ascend Y300 za 3500 Kč super kup.
Pomalý, výběhový čtyřjádro od Qualcommu se sice krásně hodí do marketingových materiálů (má to čtyři jádra, tak to musí být super), ale se zastaralou CPU a GPU architekturou nemá šanci utáhnout ani přehrávání 720p videa, natož náročnou nadstavbu HTC Sense.

Za cenu 5000-7000 Kč se kromě Xperií M či L s Qualcomm MSM8227 a MSM8230 čipsety s GPU Adreno 305 dá uvažovat snad ještě o Samsungu Galaxy III mini. Těm co nevadí Windows Phone 8 se pak nabízí Lumia 620,720 a 820.

Jen proboha ruce pryč od nepoužitelnýho krámu jménem HTC Desire 500!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze