HTC 8X
recenze

HTC 8X

Navždy první s Windows Phone 8

Po představení nové verze Windows Phone 8 ještě ani nestačil usednout prach na tiskové materiály Microsoftu a v prodeji se objevil první telefon s tímto systémem. Nebyl to Samsung, nebyla to dokonce ani Nokia. Všechny s velkým náskokem předběhlo HTC se svým modelem 8X, který v sympatickém hávu přináší všechny výhody.

Před dvěma lety Microsoft představil svůj nový moderní operační systém Windows Phone 7. Nevídaný vzhled a neotřelá myšlenka, to byla hlavní lákadla. Našlo se však mnohem více kritiků a tak ani po dvou letech nebyl systém Windows Phone konkurenceschopný. To si uvědomil i sám Microsoft a připravil inovovanou verzi 8, která podstatnou část funkcí vylepšuje a zdá se, že se blýská na lepší časy. V čele s atraktivními zařízeními by se mohl konečně dostavit velký úspěch.

HTC 8X - oficiální fotografie

Podporu novému systému, k překvapení mnohých, nedělá v České republice Nokia, ale HTC. Právě tchajwanský výrobce totiž dokázal jako první na pulty našich obchodů přinést svůj model 8X, který nabízí nové Windows Phone 8 se všemi výhodami. Mimo to jde o vlajkovou loď a počítat můžete s dvoujádrovým procesorem, HD displejem či 8 megapixelovým fotoaparátem.

Technické parametry HTC 8X

Kompletní specifikace
Konstrukce132,4 × 66,2 × 10,1 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 2, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
Dostupnostlistopad 2012, 13 999 Kč

HTC 8X – videopohled

Obsah balení

Kde HTC šetří? Na krabicích, ve kterých dodává své telefony. Je jedno, zda máte telefon za tři tisíce nebo za třináct. Vždy dostanete stejnou krabičku, na které se mění jen papírový obal. V samotném balení toho moc nenajdete. Obyčejná pecková sluchátka, USB kabel, koncovka nabíječky a plíšek, nebo chcete-li klíček, kterým otevíráte šuplíček SIM karty. O tom ale až později.

Obsah balení

Design a konstrukce: je to HTC?

První, čím vás HTC 8X zaujme je design. Není to oválná placka jako ostatní HTC doposud a tchajwanský výrobce se vydává zcela jinou cestou a své typické prvky zcela opouští. Výrobce zvolil kombinaci oblých zad a ostře střižených hran a docílil opravdu zdařilého výsledku, který se líbí. Nelze si nevšimnout nápadnou podobnost s modely Lumia od Nokie. Že by se HTC inspirovalo designem, který se líbí a chtělo přijít s něčím hodně podobným? Pro účely testu sice máme černou variantu, avšak k dispozici jsou i další, které telefon ještě více ozvláštní. Zpět ale k samotnému designu. Ten dobře vypadá, ale poněkud horší je to s pohodlím při práci. Hlavním prvkem designu je rozšíření tloušťky směrem ke středu telefonu. Kraje jsou tedy velmi tenké, což k pohodlném držení nepřispívá. Lze si ale zvyknout. Zmínit musím i povrch. Celá unibody konstrukce je zahalena do měkčeného plastu, který ale stejně klouže. Obavy mám rovněž o jeho odolnost. Po dvou týdnech se zdá, že první, méně nápadné náznaky používání na sebe nenechají dlouho čekat.

HTC se rozhodlo design svých modelů změnit

Pokud jde o rozměry, počítejte, že HTC 8X je jakýmsi kompromisem, pro mnohé ale naprosto ideálním. Je to totiž vlajková loď, která ale nemá extra velký displej, což se pozitivně projevilo na rozměrech. 132,4 x 66,2 x 10,1 milimetrů, tolik proporce v číslech. Hmotnost se zastavila na rovných 130 gramech, což je jednoznačné plus, telefon navíc působí lehčím dojmem.

Zadní strana je z měkčeného materiálu

Preciznost designu se projevila také na ovládacích prvcích na bocích. Díky extra tenkým krajům totiž nebylo takřka kam tlačítka umístit. Jistě už tušíte, že to nemohlo dopadnout dobře. Tlačítka jsou velmi tenká, navíc zapuštěná a často je po bocích hledám. Odemykací klávesa na horní straně i kolébkové tlačítko na pravém boku, to budou zejména z počátku vaše noční můry. Přitom by pomohlo už jen prosté přemístění odemykací klávesy na pravý bok. Takto ji musíte hledat nahoře a kdo má trochu menší ruce, nebude pro něj přístup k vypínacímu tlačítku vzhledem k absenci zaoblených boků příliš příjemný a bude muset často přehmatávat nebo použít druhou ruku. O nic lépe na tom není ani hardwarová spoušť fotoaparátu, taktéž umístěna na pravém boku, kterou také není snadné nahmatat. Levý bok je od prvků oproštěn a konektory hledejte na horní a dolní straně. microUSB konektor nalezneme tedy dole, 3,5 mm jack konektor nahoře. Nyní se ještě navrátím k pravé straně, kde se nachází šuplíček na microSIM kartu. K jeho otevření údajně potřebujete „klíček“ od HTC. Šuplíček však lze snadno vytáhnout i nehtem.

Boky jsou velmi tenké

Přesně doprostřed čelní strany je zasazen displej. Pod ním se nachází trojice podsvětlených a vibrujících tlačítek – šipka zpět, „vyžehlené“ logo Microsoftu a lupa. Na opačné, tedy horní straně je logo výrobce a podlouhlá mřížka reproduktor, ve kterém je zanesena i velká LED dioda. Bohužel indikuje pouze vybitý telefon, nabíjení či plné nabití. Zmeškané události oznamovat neumí. Na čelní straně stojí za zmínku ještě přední kamerka.

Zadní strana asi nikoho nepřekvapí. Její tvar jsme již popisovali a z prvků nechybí logo výrobce, logo Beats Audio, které je však tentokrát v decentní šedé barvě, fotoaparát a LED dioda. Pěkně jsou vyvedeny průduchy reproduktoru v samé spodní části zadní strany.

Žádné výtky nemám ke kvalitě zpracování. Zadní kryt není odnímatelný, což zaručuje takřka absolutní pevnost. Obavy tak zůstávají jen nad odolností krytu při běžném používání.

Baterie a výdrž

K baterii se samozřejmě nijak nedostaneme a tak nám nezbývá než věřit, že je v těle telefonu opravdu umístěna baterie o kapacitě 1800 mAh, jak uvádí výrobce. Kapacita to není nijak úžasná, avšak systém Windows Phone by neměl mít nijak velký apetit. Při mém běžném používání, kdy byl telefon ráno v sedm odpojen z nabíječky, byl přihlášen do 3G sítě, případně na Wi-Fi, jas displeje nastaven na maximum, spuštěny aktualizace několika účtů, byly provedeny tři čtyřminutové hovory, posláno 5 SMS a zhruba hodinu prohlížen internet, zbývalo po 12 hodinách 30 % kapacity baterie. Při náročnějším používání se tedy jedná spíše o jednodenní telefon. Pokud navíc s intenzivním využíváním internetu i hodně voláte, bude baterie pryč spolehlivě do večera.

Pokud telefon používáte například pouze s jedním e-mailovým účtem, občas zavoláte a napíšete SMS a podíváte se na Facebook či web, vydrží 8X i dva dny. Pokud téměř bez aktivity leží jen na stole, občas dorazí SMS zpráva nebo e-mail, lze se dostat i na hranici tří dnů, ale při tomto typu používání už nemá smysl kupovat takto nadupaný mobilní telefon. Mnohdy také k prodloužení výdrže postačí ztlumení jasu displeje (či to nechat na automatice) nebo využití úsporného režimu, jehož aktivací se vypnou všechny aplikace na pozadí, notifikace, e-maily musíte synchronizovat ručně a podobně a telefon se dožije i při náročnějším používání bez problému druhého dne. V nastavení spořiče máte i přehled o stavu baterie, čas od odpojení z nabíječky a také odhad, jak dlouho by telefon měl ještě vydržet.

Při našem standardizovaném testu internetového prohlížeče, kdy byl telefon přihlášen k 3G síti, připojen k zabezpečené Wi-Fi, aktualizace potlačeny, jas displeje nastaven na střední, dosáhlo HTC 8X času 6 hodin a 42 minut. Konkurent Samsung Galaxy S III vydržel 5 hodin a 27 minut, ale taková Sony Xperia S 8 hodin a 37 minut.

Zvuk

Zvukovou stránkou HTC 8X asi nikoho příliš nenadchne. Možná fanoušky mluveného slova, neboť největší důraz je kladen na výšky. Hlasitý reproduktor hraje dostatečně hlasitě, ale jistě by mohl hrát ještě hlasitěji. Jeho projev se ale absolutně nehodí na poslech písniček. Vždy perfektně uslyšíte interpretův hlas, avšak hudební pozadí bude zanikat. O nějakých hloubkách si můžete nechat jen zdát.

O nic lepší to není s dodávanými sluchátky. Znovu se veškerá snaha soustřeďuje na výšky, středy se ztrácejí a hloubky již prakticky postrádám. Říkáte si, je tu přeci Beats Audio? Ano, je. Jeho aktivace však přinese opačný problém. Dojde k absolutnímu „přebasování“ a naopak zaniknou výšky. Ideálu tedy nelze dosáhnout.

Displej

Vlajková loď s Windows Phone 8 musela do vínku dostat kvalitní displej. Těšte se na Super LCD 2 panel, tedy stejný typ, který HTC používá u vyšších modelů řady One. Perfektní čitelnost venku, skvělé pozorovací úhly, krásná zobrazení bílé a poněkud horší zobrazení černé barvy. Tolik displej v kostce. Na průměrnou černou ale brzy zapomenete, protože na úhlopříčce 4,3 palce operuje špičkové rozlišení 1280 x 720 pixelů, které vytváří výbornou jemnost 342 PPI, což je jedna z nejlepších hodnot mezi mobilními telefony vůbec. Podobně jemný displej má například ještě Sony Xperia S/SL. Jednotlivé pixely už pouhým okem nemáte šanci rozlišit.

Displej se HTC povedl - je velmi jemný

Kapacitní technologie displeje samozřejmě podporuje multi-touch a ovládání telefonu přes dotyk je velice příjemné. Samotný displej je totiž u krajů mírně zaoblen a volně přechází do boků. Listování seznamy či fotografiemi je proto maximálně pohodlné. Nastavení jasu lze nechat na automatice nebo využít manuální volby. V jejím případě zamrzí strohý výběr pouze ze tří úrovní. Zde se evoluce nekoná.

Prostředí a hardware

Nyní začínáte číst zřejmě nejobsáhlejší kapitolu dnešní recenze, která se bude věnovat samotnému systému, jeho novinkám a odladění. Nejprve ale zabrousíme k hardwaru. Windows Phone 8 už podporují vícejádrové procesory. Čtyřjádrové hody se sice nekonají, ale smutnit nemusíte. V telefonu tepe nový procesor Snapdragon řady Krait, se dvěma jádry a taktem 1,5 GHz. Nápomocen je 1 GB RAM a také grafický akcelerátor Adreno 225. Vzhledem k tomu, že i Windows Phone 7 na starších hardwarech s jednojádrovými procesory a malou pamětí RAM běžely skvěle, nemá cenu se obávat pomalého běhu v tomto případě.

Samotný systém Windows Phone 8 se na první pohled nijak dramaticky nezměnil. Filozofie systému tedy zůstává stejná, což ovšem jen dobře. Začněme od zamykací obrazovky, kde vše začíná. Nově si můžete krom tapet a fotografií na pozadí umístit také aktivní tapety, které spolupracují z různými aplikacemi. První možností jsou fotografie z vašeho Facebooku, které se náhodně mění, využít můžete i každý den se měnící pěkné tapety od Bing nebo mít na pozadí počasí od HTC. V obchodě s aplikacemi naleznete i další aplikace, které této novinky umí využít a například CNN vám tak může na zamykací obrazovku promítat nejnovější zprávy v obrazech. Celá plocha je dále využita i pro zobrazení dalších informací. Ve spodní části může být aktuální událost z kalendáře, váš status na Facebooku, nejnovější e-mail, Skype či SMS zpráva. Vždy však musíte zvolit jen jednu možnost, nelze nic kombinovat.

Odemykací obrazovka doznala velkých inovací

Zásadní novinkou na odemykací obrazovce je ale rozšířená možnost notifikace zmeškaných událostí pomocí malých ikonek. V samém spodním okraji displeje máte pět políček, kterým lze nastavit aplikaci. Lze vybírat ze zmeškaných hovorů, SMS zpráv, e-mailů, Facebooku a dále případně Skypu či aktuálního stavu baterie a dalších aplikací, které toto podporují. Záleží na doinstalovaných aplikacích a na tom, zda tuto možnost podporují. Nově tedy stačí jen rozsvítit displej a hned víte, zda jste něco nezmeškali. K ideálu tak chybí snad jen to, aby se k daným událostem dalo přímo dostat a aby bylo možno nastavit víc, než pouze pět notifikačních ikonek.

Odemykací obrazovka dále může zobrazovat ještě ovládání hudebního přehrávače, samozřejmě v momentě, kdy je to aktuální. Bohužel ovládání není odemykací obrazovky součástí stále a po pár vteřinách zmizí. Poslední bodem nastavení je číselné heslo, které lze zadat při odemykání a zabezpečit tak telefon.

Na první pohled podobně vypadá i seznam dlaždic, tedy jakási pohotovostní obrazovka. Brzy si všimnete, že z pravé strany zmizela šipka, která ukazuje do seznamu všech aplikací. Nově se do menu dostanete jen tahem zprava doleva. Více místa tím pádem zbylo na dlaždice, které mohou být nově různě velké. Od malého čtverečku, přes původní čtverec až po obdélník. Jednoznačně praktická inovace, méně používaným funkcím totiž postačí malý čtvereček a na pohotovostní obrazovku se tak vejde výrazně více dlaždic. Prozatím ale ne všechny aplikace podporují všechny tři velikosti dlaždic. Například Gchat nepodporuje velkou dlaždici. Rovněž aplikace, které velkou dlaždici neupotřebí, ji nemají, například Internet Explorer. I nejmenší dlaždice jsou stále živé a ukazují počet novinek či jiné věci, může ale dojít k omezení „života“ dlaždice. Kalendář nabízí například náhled jen ve dvou největších zobrazeních. Při nejmenším už nabízí jen ikonku. Naopak dlaždice s maily či zprávami zobrazují počet nepřečtených zpráv i na malé dlaždici.

Pohotovostní obrazovka s dlaždicemi a její úpravy

Korektně fungují všechny dlaždice nativních aplikací. Aplikace třetích stran mají občas problémy s aktuálním zobrazením informací. Aplikace, která zobrazuje aktuální stav baterie, se mnohdy zpožďuje, což lze zpozorovat při porovnání se systémovou informací o stavu baterie.

Nově je na výběr mnohem více barev pro dlaždice a celého prostředí. Z 9 narostla paleta na 20. V případě HTC na 21, jednu tapetu do oranžova přidal sám výrobce. Na pohotovostní obrazovce s dlaždicemi nám zbývá nenápadný horní pruh, který neustále ukazuje aktuální čas. Pokud do jeho míst ťuknete prstem, objeví se informace o Wi-Fi, stavu signálu a zobrazuje se zde i ikonka o aktivním zjišťování polohy. Pokud vám přijde zpráva, e-mail, zprávička na chatu či jiná push notifikace, zobrazí se nahoře pruh, na který lze kliknout a dostat se přímo k události.

Na výběr je 21 barevných motivů

Přidržením šipky zpět opět vyvoláte naposledy spuštěné aplikace, kterých lze mít v paměti maximálně sedm. Starší nenávratně zmizí, což někdy nemusí být úplně praktické, ale většině lidí to zřejmě bude stačit. Bohužel seznam nelze nijak ručně promazávat.

Seznam všech aplikací, respektive většiny, neboť hry se sdružují, vypadá stále stejně. Všechny aplikace jsou pod sebou a nelze si je nijak přeskládat. Maximem je možnost využít lupu, pozor, tu na displeji a nikoli pod displejem, a aplikaci fulltextově vyhledat. Aktuálně čítá můj seznam 40 aplikací a dělení dle abecedy ještě umožněno není, ačkoliv by to své využití našlo. Pokud máte nainstalováno větší množství aplikací, ukážou se praktická písmena abecedy. Rovnou mohu zmínit, že s ohledem na jiný poměr stran displeje u HTC 8X se některé aplikace, které vývojáři ještě nepřizpůsobili, nezobrazí na celý displej, ale bude tenký černý proužek. Například Nokia Lumia 920 s jiným poměrem stran displeje (stejným, jaký měly Windows Phone 7) tento problém nemá. Je ale jen otázkou času, než se objeví většina aplikací přizpůsobených pro Windows Phone 8. Zbývá ještě doplnit, že všechny aplikace z WP7 korektně fungují i na nových WP8, takže lze od začátku využít desítky tisíc aplikací a her ze Store.

Seznam aplikací

Každý výrobce si do prostředí Windows Phone přidává nějaké aplikace navíc. Někdy jsou nazývané Huby. HTC přidalo aplikaci, kterou můžete znát už ze starších modelů, jen se nově jmenuje jen HTC. Sdružuje se v ní počasí ve stylu HTC, akcie a také čtečka zpráv s vybranými zdroji. České bohužel zobrazit nelze. Tato aplikace lze navíc nastavit jako dlaždice, která zobrazuje velké hodiny, polohu, počasí a teplotu. Dále jde o aplikaci Nastavení připojení, Převodník, Světlo a Vylepšení fotografií, což je aplikace, kde lze vybírat z několika efektů.

Aplikace HTC

V souvislosti s novinkami nemohu nezmínit aplikaci Dětský koutek, která je jednou z hlavních inovací Windows Phone 8. Jak už název napovídá, bude určena vašem ratolestem, kterým čas od času půjčíte telefon. Také se vždy bojíte, že vám omylem vymažou e-maily nebo něco nastaví? Zde jednoduše nastavíte, jaké aplikace, hry, skladby a videa mají být zpřístupněny, když koutek spustíte. Vše je zaheslováno, takže vaše dítě se jinam nedostane. Omylem tak nic nesmaže či nikomu nezavolá. Přibyla také aplikace Peněženka, která by měla sdružovat vaše platební karty či různé další věrnostní či slevové karty. V našich končinách však tato služba zatím není funkční. Najdete v ní však své platební karty, které jsou spojeny s obchodem Windows Store i účet PayPal. Inovací je také forma aktualizování vašeho telefonu, která je nyní snadná přes OTA. Nepotřebujete tedy počítač ani speciální program. Novinkou je také on-line zálohování telefonu, který může automaticky zálohovat vaše zprávy (SMS, MMS i Facebook chat), aplikace a nastavení, historii volání, oblíbené položky prohlížeče a mnoho dalších položek včetně fotografií do SkyDrive a při přechodu na jiný Windows Phone 8 telefon je obnovit.

Dětský koutek
Peněženka

Další novinkou je například větší otevřenost pro vývojáře. Nově se tak Skype umí provázat s prostředím a kontakty a běžet na pozadí. Objevily se také aplikace, které ukazují aktuální stav baterie na dlaždici. Další novinky postupně odhalíme v jednotlivých kapitolách, kde se budeme věnovat dílčím funkcím systému. Plynulost systému je dle očekávání naprosto špičková a na nic se nečeká. Někoho by možná mohly omezovat animace, protože jsou provázeny celým prostředím a při navrácení k dlaždicím si vždy zhruba půl vteřiny počkáte. To ale neshledávám jako nedostatek. V přímém porovnání rychlosti HTC 8X s Nokií Lumia 800 lze pozorovat pouze mírné zrychlení, náročnější aplikace se však spouští výrazně rychleji. Například Facebok byl naprogramován od začátku znovu a spouští se opravdu několikanásobně rychleji.

Nastavení

Telefonní seznam: jsou to Lidé

Ke svým kontaktům se dostanete nejsnadněji kliknutím na dlaždici Lidé. Ta je po prvním zapnutí umístěna na pohotovostní obrazovce. Podporuje všechny tři velikosti dlaždic, přičemž na nejmenší již nezobrazuje fotografie vašich kontaktů. Pokud o tuto dlaždici nestojíte, budete muset zavítat do menu a najít položku Lidé. Posledním možným způsobem je dlaždice či položka Telefon. Ta vás přenese do historie volání, kde najdete zmeškaná volání, příchozí hovory i vaše hovory. Bohužel chybí nějaké počítadlo provolaných minut, které mají konkurenční Nokie. Ve spodní části obrazovky Telefon je kromě historie volání také přístup k hlasové schránce, hledání a přístup ke všem kontaktům.

Aplikace Lidé nedoznala grafických změn, což je velká škoda. Stále tak máme na značné části displeje nápis Lidé a samotné kontakty se tísní na zbytku. Samozřejmě jde o filozofii prostředí, nicméně praktičnost by byla jistě vítanější. Seznam kontaktů je krásně provázán z vaším Windows účtem, SIM kartou a případně Google účtem, Facebookem, Twitterem, LinkedIn, Skypem a dalšími účty. Samozřejmě lze vše filtrovat a nechat si zobrazit například jen kontakty z nejpoužívanějšího zdroje.

Jednotlivý kontakt pak sdružuje veškeré informace ze všech účtů. Po ruce jsou všechna telefonní čísla, e-maily, přímá možnost psaní na zeď Facebooku či uskutečnění chatu přes Skype. Každý kontakt můžete extra připnout jako dlaždici na pohotovostní obrazovku, upravovat je a máte rovněž přehled nad tím, z kolika zdrojů se informace sdružují. Celkově je provázanost se sociálními sítěmi na velmi vysoké úrovni a drtivá většina konkurenčních systémů ji může závidět.

Karta kontaktu

Aplikace Lidé kromě seznamu kontaktů nabízí i pohled například na Facebook. Stačí zadat účet a při tahu zprava doleva se dostanete na výpis vašich přátel. Pokud uděláte tentýž tah znovu, dostanete se na kartu nedávné, kde najdete kontakty, ve kterých jste za poslední dobu byli. Poslední karta zvaná společně nabízí klasické skupiny, které lze také připnout jako dlaždici, a také Prostory. V nich si založíte jakési místo, ve kterém sdílíte například kalendář, fotografie či chat s vybranými lidmi.

Příchozí hovor je indikován fotografií a přijmutí probíhá prostým stiskem jednoho tlačítka. Vyzvánění se bohužel stále reguluje jednotně s ostatními zvuky. Automaticky může být hlasitější, když máte telefon v kapse a lze jej rychle ztišit otočením telefon displejem dolů. Kvalita hovoru je na dobré úrovni, ani jedna strana si při testu nestěžovala na nějaké rušivé faktory či nesrozumitelnost.

Zlepšení se dočkalo vyzvánění. Zapomeňte na komplikovaný způsob, kdy bylo nutné oblíbenou písničku ořezat a ještě změnit její tag na ringtone. Nyní stačí požadovanou skladbu nahrát do složky Ringtones a je to. Nelze tedy vybrat jakoukoliv skladbu z hudebního přehrávače a nastavit ji jako vyzváněcí tón, avšak pokrok je to vítaný.

Zprávy, e-maily, klávesnice

SMS zprávy a MMS zprávy se sdružují pod jednou položkou Zprávy. Jsou řazeny do konverzací a lze je promazávat dle vašeho výběru. Při tvorby zprávy využíváte QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. Psaní však zcela pohodlné není. Klávesy jsou rozloženy jinak než, jak jste zvyklí. Například klávesa B je na běžné klávesnici pod klávesami G a H. U Windows Phone je ale až pod klávesou J. Chce to zvyk, který ovšem trvá. Nepomůže ani překlopení na šířku, kde je rozestavění kláves stále jiné a navíc Microsoft nadále nevyužívá celou šíři displeje pro klávesnici.

Zprávy

Plusem je inovace v podobě slovníku, který vám opravuje špatně napsané znaky a umí doplňovat slova. Po napsání slova „kmeno“ si tedy systém vyvodí, že jste chtěli napsat „jméno“ a automaticky to opraví. Bohužel vždy s diakritikou, která zkracuje zprávu. Přibylo také velké množství grafických smajlíků, kterými můžete zprávy ozvláštnit. Namísto nich ale mohl přibýt například čítač napsaných znaků (ten se objeví až před koncem zprávy) či mohl dojít ke zlepšení doručenky, která nyní chodí jako extra zpráva. Jednoznačným mínusem jsou chybějící koncepty, pokud z rozepsané zprávy odejdete, je ztracena. Zpět se dostanete maximálně přes nabídku naposledy spuštěných aplikací, kdy ještě text bude zachován. Pokud však otevřete více aplikací a rozepsaná zpráva zmizí z nabídky naposledy spuštěných aplikací, bude text nenávratně ztracen. Tento neduh z Windows Phone 7 tak přetrvává i zde.

I položka Zprávy se dělí na dvě karty. Druhá je zvaná online a najdete v ní všechny online kontakty z Facebooku. Samozřejmě pouze v případě, že přepnete svůj stav v nastavení na cokoliv kromě offline módu. Facebook chat je tak opět plně integrovaný a při psaní nové zprávy se lze přímo v zápatí přepínat mezi Facebookem a klasickými SMS a MMS zprávami, přičemž všechny zprávy všechy typů se dohromady zobrazují najednou ve formě konverzace u daného kontaktu. V případě MMS potěší nově možnost sdílet svou polohu prostřednictvím vložení výřezu mapy, na který může příjemce klepnout a okamžitě si zobrazit ve své mapové aplikaci vaši polohu. Do zprávy lze nově vkládat také vyzváněcí tóny a kontakty.

E-maily jsou řešeny jednou aplikací, avšak každý účet dostane extra položku v menu. Schránky lze však následně sdružovat a mít tak například tři v jedné. Nastavení běžných schránek včetně Gmailu je otázkou několika vteřin. Spolehnout se můžete na push notifikace. Při tvorbě e-mailu máte možnost přidávat jako přílohu pouze fotografie. Nicméně například dokumenty a další soubory lze sdílet také, jen je na to potřeba jít oklikou ve stylu iOS. Je nutné najít například dokumenty přes danou aplikaci a sdílet je e-mailem. Toto by mohl Microsoft vyřešit o něco lépe.

Organizační funkce a GPS

Kalendář zřejmě zůstal bez povšimnutí, neboť se v něm žádné změny neudály. Stále nabízí jen dva druhy náhledu, přičemž měsíční je naprosto k ničemu. Využívá polovinu displeje a druhá polovina zeje prázdnotou. Zda je na některý den něco v plánu poznáte dle vypsaných událostí v okénku se dnem. Velikost písma je však tak malá, že nic nepřečtete ani s lupou a musíte si přepnout na denní náhled. Týdenní chybí, stejně jako vyhledávání v událostech. Z denního náhledu se můžete přepnout na agendu či výpis úkolů. Kalendář dokáže sdružovat více kalendářů a každému přidělí jednu barvu, kterou si lze následně nastavit. Přehlednost budiž zajištěna. Při tvorbě nové události zadáváte její předmět, místo konání, vyberete kalendář, čas, přidáte dle potřeby upozornění či účastníky. Hodí se i praktická poznámka k dané události.

Kalendář

Kromě zpackaného měsíčního náhledu musím kritizovat také formu dlaždice. Ta zobrazuje i v největší verzi pouze jednu položku z kalendáře, ačkoliv by se jich na ní vešlo mnohem více. Naštěstí si lze stáhnout alternativní aplikace zobrazující na dlaždici mnohem více událostí.

V další výbavě nechybí opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis. Nechybí vědecká kalkulačka a převodník všeho možného. Jistě uvítáte přítomnost aplikace OneNote, tedy poznámkového bloku synchronizovaného s vašimi OneNote poznámkami na SkyDrive. Poznámky můžete zapisovat, namlouvat či fotografovat. Následně je lze sdílet e-mailem.

Kancelářské dokumenty obslouží program Office, který si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Vaše dokumenty můžete sdílet e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive. Stejně tak můžete konkrétní dokument připnout na úvodní plochu v podobě dlaždice. Dokumenty lze ale nejen číst, ale také snadno editovat či vytvářet zcela nové. Praktické je rovněž třídění kancelářských dokumentů. Můžete si tak nechat zobrazit třeba jen dokumenty, které vám přišly e-mailem a kompletně integrováno je úložiště SkyDrive.

Office

Výraznou proměnou prošla mapová aplikace. Zapomeňte na Bing a přivítejte Navteq, tedy mapy od Nokie, které Microsoft získal výměnou za podporu tohoto finského výrobce. Procházení map může být zajištěno online, ale také offline. Stačí si předem stáhnout mapové podklady dané země. Česká republika vám z interní paměti ukousne 161 MB, Slovensko 109 MB a například velké Německo 578 MB. Velké země, do kterých patří právě třeba Německo či Rusko, Británie a Španělsko, jsou děleny na více částí a můžete si tak stáhnout jen území, které využijete. K dispozici je plánovač tras pro pěší a automobil, klasická navigace však zatím chybí. Mapové podklady jsou oproti Bingu mnohem lepší a občas jsou dokonce napřed a zobrazují silnice, které nejsou dostavěny.

Mapy Navteq jsou od Nokie

Fixace satelitů je velmi rychlá a i bez použití internetu, tedy A-GPS, máte svou polohu do 15 vteřin.

Mutlimediální funkce

Hudba a video pod jednou střechou, to je realita na Windows Phone 8. Než se ale pustíme do přehrávače, měly by zaznít fanfáry, neboť je konec programu Zune. Klidně na něj zcela zapomeňte, již nikdy více nebude potřeba. Telefony s Windows Phone 8 s ním nekomunikují a obsah do telefonu dostanete jednoduše přes profil MTP a obyčejné přetahování složek z počítače do paměti telefonu. Tedy skoro Mass Storage. Pro správu telefonu je ale určena také desktopová aplikace Windows Phone dostupná pro Windows 7 a 8 (nové prostředí i desktop).

Hudba se vám po nahrání do telefonu roztřídí dle ID3 štítků na umělce, alba, skladby, seznamy stop a žánry. Pokud preferujete hraní ze složek, máte tentokrát bohužel smůlu. Třídění je abecední a pro snazší orientaci můžete klepnout na písmeno v abecedě, zobrazí se celá abeceda a vy se tak rychle dostanete, kam potřebujete.

Hudební přehrávač

Při přehrávání vidíte náhled alba, který je ale poměrně malý a značná část displeje zůstává nevyužita. Ovládání je v horní části displeje, nechybí možnost opakování a náhodného přehrávání. Při přehrávání bohužel nemůžete poskočit na vybrané místo v časové ose. Lze pouze přetáčet držením tlačítka vpřed, což příliš praktické není. Postrádat budete rovněž ekvalizér. K dispozici je jen profil BeatsAudio, který ale příliš nepomáhá. Navíc se nachází zcela mimo přehrávač. Pokud zavítáte do nastavení a dále do položky hudba a video, BeatsAudio zde nenajdete. To je nepochopitelně zcela osamocené v běžném nastavení.

Video přehrávač je svižný a poradí si i s FullHD filmy. Problém mu nečiní formáty WMV, AVI či kodeky DivX a Xvid. Pokus o přehrání souboru MKV nicméně už dopadl neúspěšně. Stejně tak externí titulky do videa nijak nedostanete.

Videopřehrávač

Galerie se nachází pod položkou Fotky. V ní si můžete vše třídit dle alb, data, pouze z fotoaparátu, nebo od lidí, které máte v seznamu. Nechybí totiž provázanost na sociální sítě, odkud jsou vytáhnuty jen příspěvky s fotografiemi. Pod záložkou alba vidíte automaticky všechny vaše alba z Facebooku a SkyDrive, fotky z nich se ale načítají až tehdy, kdy je potřebujete, a nikoliv na pozadí.

Galerie

V základní výbavě neobjevíte ani jednu hru, ačkoliv položku Hry ano. Ta je automaticky propojena s Xboxem účtem, avšak propojení lze deaktivovat, čímž přestanete sbírat body a získávat informace o vašich případných spoluhráčích. Všechny stažené hry se sdružují na kartě kolekce a dělí se na ty, které spadají pod Xbox a na další. Hry najdete v obchodě, který se již nejmenuje Marketplace, ale pouze Store. Spousta her je zcela zdarma a u mnoha placených je k dispozici trial verze k vyzkoušení.

S multimediálním obsahem souvisí také úložný prostor. Navzdory tomu, že Windows Phone 8 již podporují paměťové karty a například levnější HTC 8S je umí, model 8X slot pro paměťovou kartu nemá. Vystačit si budete muset jen s 16 GB, přičemž systém si ukousne 2,4 GB. Po prvním zapnutí tak zůstává necelých 12 GB, což je opravdu málo na špičkově vybavený telefon a jedná se o jednu z mála větších nevýhod tchajwanské novinky.

Získat více místa můžete jen použitím SkyDrivu, který je úzce svázán s telefonem. Přeci jen ale doporučuji stáhnout si jeho vlastní aplikaci, přes kterou už je možné například fotografie archivovat v plném rozlišení. Na SkyDrive získáte prostor 7 GB, pokud jej využíváte již delší dobu, můžete mít zdarma 25 GB. Větší prostor lze samozřejmě dokoupit.

Fotoaparát

HTC 8X nabízí osmimegapixelový snímač s automatickým ostřením a LED diodou. Nechybí dokonce ani hardwarová spoušť fotoaparátu, která je dvoupolohová. V nastavení naleznete efekty, vyvážení bílé, kontrast, saturaci, ostrost (poslední dvě jmenované položky nejsou v prostředí přeloženy do češtiny), ISO, blesk a detekci obličeje. Zvolit si samozřejmě můžete rozlišení. V režimu 4:3 je k dispozici 8 Mpx, 5 Mpx, 3 Mpx a VGA. V širokoúhlém 16:9 jde o 6 Mpx, které je nastaveno jako výchozí, 4 Mpx a 2 Mpx.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií spadá do lepšího průměru, což ale s ohledem na cenovku nad 12 tisíc korun není nic úžasného. HTC zde bohužel zřejmě nepoužilo modul ze svých androidích modelů série One. Nejlépe jde fotit za slunného dne nebo při dostatečném světle. S ubývajícím světlem se zvyšuje riziko nechtěného rozmazání. V šeru by měl pomáhat LED diodový blesk, jenže ten nesvítí při ostření, což je velmi nepraktické. Pracovat začne až při pořízení snímku, ale to je pozdě. Objekt bývá rozmazán z nedostatečného zaostření.

Ukázkové snímky


Nejlepší snímky jsou za slunného počasí, i tak ale spadají maximálně do průměru

Interiér a noční snímky
V maximálním rozlišení 8 Mpx je poměr stran 4:3

Windows Phone 8 nově podporují také FullHD video a HTC 8X toho beze zbytku využívá. Videozáznam tedy nabízí maximální rozlišení 1920 x 1080 pixelů s 30 snímky za vteřinu. Nastavení je takřka shodné s nastavením fotoaparátu. Kvalita videa nás potěšila, je plynulé a barvy věrné.

HTC 8X (testovací video) – exteriér, 1080p

Internetový prohlížeč a datové funkce

Inovace dolehla také na Internet Explorer, který povýšil na verzi 10 a například si lépe poradí s HTML5 a měl by být svižnější. Rychlý však byl i minulý prohlížeč. Zapomenout ale musíte na podporu Flashe, RSS a také si prohlížeč nebude pamatovat vaše hesla. Prohlížet lze maximálně šest oken, stránky lze označit jako oblíbené, nechybí funkce hledání na stránce. Novinkou je možnost nastavit si tlačítko vedle adresního řádku, nově se tak lze rychle přepnout na záložky nebo oblíbené položky. Inovací je konečně také možnost vyhledat rychle text na stránce, vkládat obrázky z webu přímo do OneNotu a podobně, což se mnohdy hodí.

Nepřehlédněte: Jak funguje NFC ve Windows Phone 8? (video)

Na internet se připojíte skrze GPRS, EDGE, HSDPA (download až 42 Mbps), HSUPA (upload až 5,76 Mbps) a také samozřejmě přes Wi-Fi s protokoly a/b/g/n. Další bezdrátovou funkcí je Bluetooth, přes které je nově možné posílat obrázky, videa, kontakty a dokumenty Office, a to i na telefony s jinými systémy. Naopak hudbu a poznámky nepošlete. Pro tyto účely zde je technologie NFC, kterou skrývá položka Přiblížit a odeslat. Přes Bluetooth ale přeci jen hudba „teče“ avšak pouze v rámci příjmu. Párování telefonů s Androidem či Symbianem funguje spolehlivě. V případě NFC je ale kvůli odlišným standardům problém sdílet multimédia. Například fotografii nebo video si tak přes NFC mezi většinou Androidů a Windows Phone 8 nepošlete.

Čtěte také: Vyzkoušeli jsme posílání souborů přes Bluetooth ve Windows Phone 8

S počítačem se můžete spojit i kabelem a jak jsem psal již výše, není potřeba žádný program v PC. HTC 8X využívá profilu MTP a načte se jako další zařízení v počítači a vy pak s pamětí pracujete jako s dalším diskem. Stejný způsob využívají například nejnovější verze Androidu. Celkově tedy nejde o klasické Mass Storage, kdy byste telefon připojili a on se objevil jako další disk. V případě připojení MTP zůstává například paměť telefonu přístupná skrz telefon i po připojení a ke starším systémům jsou potřeba ovladače.

Závěrečné shrnutí a konkurenti

Windows Phone 8 dospěl! Možná vám to přijde podivné, jak mohl dospět, berte to však obrazně. Microsoft bedlivě naslouchal, co uživatelům na minulé verzi vadí a k velkému překvapení mnoho vylepšil. Máme zde HD displej, vícejádrový procesor, NFC, dlaždice mají více velikostí, čímž se zlepšilo přizpůsobení a Bluetooth už tu není jen na ozdobu, ale dokáže přijímat a posílat soubory. K připojení k počítači není potřeba otravný Zune, ale ve většině případů jen USB kabel. vše korunuje extra rychlý chod celého prostředí vždy a všude.

Samotné HTC 8X pak potěší zajímavým designem a kvalitním zpracováním. Naopak nijak radostí neskáčeme z fotoaparátu a především zvukového výstupu. Velké mínus představuje malá interní paměť, kterou nelze rozšířit. Cena HTC 8X se dostala pod 14 tisíc korun, avšak operátor O2 jej prodává za 12 400 Kč, což už je mnohem zajímavější nabídka a 8X se dostává do konkurenceschopné hladiny.

Mezi konkurenty lze zařadit především stroje s Androidem a konečně lze Windows Phone přímo postavit proti těm nejlepším. Nabízí se nová Sony Xperia T, která může zaujmout větším displejem, jiným operačním systémem nebo o něco nižší cenou. Stájový konkurent One X disponuje větší pamětí, výrazně větším displejem a o něco kvalitnějším fotoaparátem, ale za cenu méně kompaktních rozměrů. Opomenout nelze ani Samsung Galaxy S III, nabízející větší displej, paměťové karty a spoustu šikovných funkcí.

Konkurenti s Androidem: Sony Xperia T, HTC One X a Samsung Galaxy S III

Brzy přibude modelu 8X konkurence v podobě Nokie Lumia 920, která láká na větší displej s unikátní možností ovládat jej čímkoliv, bezdrátové nabíjení, výrazně lepší fotoaparát a videokameru či vestavěnou navigaci a další bonusové aplikace od Nokie. Je ale mnohem těžší, větší a začne se prodávat možná až příští rok. Podobně je na tom také Samsung ATIV S, který kromě většího displeje přidává také paměťové karty.

Konkurenti s Windows Phone 8 - Nokia Lumia 920 a Samsung Ativ S

HTC 8X si můžete zakoupit v oficiálním e-shopu HTC, kterému tímto děkujeme za zapůjčení.

htc-8x
Klady
  • NFC a plnohodnotné Bluetooth
  • svižné prostředí
  • velmi jemný HD displej
  • zdařilý design
  • propracovaná odemykací obrazovka
  • provázanost se sociálními sítěmi
  • kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • natáčení FullHD videa
Zápory
  • průměrný fotoaparát
  • chybí paměťové karty
  • pouze 16 GB úložiště
  • slabší zvukový výstup
  • tlačítka na bocích se nepohodlně tisknou
  • méně pohodlná klávesnice
  • příliš ostré boky
  • nedotažený kalendář
Diskuze ke článku
Jan
Dobry den, mozem sa opytat ohladne minusu: "slabsi zvukovy vystup"? Co to v praxi znamena? To ze kvalita prednesu nie je taka, aka by mala byt - alebo ze hlasitost resp. vystupny vykon nepostacuje. Odporucate pockat na lumiu 920? Cenovo by sa velmi lisit nemala a vacsia vaha by mi neprekazala. Dakujem
Pavel
Dobrý den, chci se jen zeptat - dá se to automatické opravování a nahrazování slov při psaní zpráv vypnout? Nebo mi to vždy slovo opraví, třeba i špatně?
gotys
Přešel jsem na X8 z One X a přechod nebyl vůbec bolestivý. Co do funkčnosti, Windows samozřejmĕ ztrácí, ale pro bĕžné používání tam nechybí nic.
Jako bývalý redaktor S60.cz a mynokia.cz musím pochválit autora za recenzi. V článku zdůraznil přesnĕ vše, co jsem postřehl při používání i já. Dĕkuji -pĕkná recenze.
Datel
Nepochopil jsem tyto dvě věty, vzájemně si naprosto odporují ...
"Načte se jako další zařízení v počítači a vy pak s pamětí pracujete jako s dalším diskem. Celkově tedy nejde o klasické Mass Storage, kdy byste telefon připojili a on se objevil jako další disk"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze