HTC 8S
recenze

HTC 8S

Téměř dokonalé mobilní osmičky

HTC 8S, nebo také Windows Phone 8S by HTC je jediný cenově dostupnější smartphone s nejnovější verzí operačního systému od Microsoftu na českém trhu. Přitom ale na své dražší konkurenty příliš funkčně neztrácí. Máme tu co dočinění s prodejním bestsellerem?

HTC patří mezi první vlnu výrobců, kteří na začátku školního roku představili první smartphony s Windows Phone 8, novou verzí operačního systému od Microsoftu pro chytré telefony. HTC celkem předvedlo dva smartphony. Po dohodě s Microsoftem výrobce oba telefony označil přímo jako Windows Phone a vlajkový model se tak celým jménem nazývá Windows Phone 8X by HTC. Výrobce jej na český trh uvedl již před časem, takže jste si podrobnou recenzi mohli přečíst už v polovině listopadu. Nyní se na český trh dostává jeho levnější stájový sourozenec s označením Windows Phone 8S by HTC. Abyste nemuseli recenzi číst 14 dní, zkrátili jsme název telefonu jen na prosté HTC 8S.

HTC 8S - oficiální fotografie

Navzdory tomu, že HTC 8S je levnější model střední třídy, ve vodách Windows Phone v současnosti nenajdete příliš mnoho lepších kousků. Výrobce se bude potencionální zákazníky po vzoru Nokie snažit nalákat na design s pestrým výběrem barev. Oproti finským telefonům se tento smartphone také bude rozhodně chlubit kompaktnějšími rozměry. Výbava, kterou v sobě má, ale určitě také není na špatné úrovni. Všechny specifikace si můžete přehledně projít v našem katalogu mobilů, jehož náhled vidíte níže. My ve zkratce zmíníme jen to nejdůležitější, tedy 4 palcový displej s technologií Super LCD, dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s taktem 1 GHz, 4 GB vnitřní paměti + slot na paměťové karty, 5 Mpx fotoaparát a baterii s kapacitou 1700 mAh. Papírově tedy telefon vypadá vzhledem k ceně nadějně. Jak si vede v praxi?

Nyní už se tedy pojďme podívat na to, zda se HTC podařilo odvést při výrobě a odladění telefonu dobrou práci nebo nás čeká zařízení plné nedodělků a chyb.

Technické parametry HTC 8S

Kompletní specifikace
Konstrukce120,5 × 63 × 10,3 mm, 113 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:21 hodin
Dostupnostprosinec 2012, 7 999 Kč

Windows Phone 8S by HTC – videopohled

Obsah balení

V krabičce s telefonem kromě haldy papírů, sluchátek a nabíječky nic jiného nečekejte
  • Mobilní telefon HTC 8S
  • Kabel pro spojení s PC (microUSB->USB) a nabíjení (po propojení s přibaleným adaptérem do zásuvky)
  • Pecková sluchátka
  • Papírové manuály a příručky

Design a konstrukce: inspirace Lumiemi

Hned potom, co HTC v září představilo obě své novinky s Windows Phone 8, museli zaměstnanci designového oddělení Nokie rozhodně hlasitě skřípat zuby. Tchajwanci se totiž inspirovali v tom, co Nokia u svých Lumií s Windows Phone praktikovala od začátku. Řeč je o provedení šasi. První generace Windows Phone smartphonů totiž byly veskrze celkem nudné šedivé přístroje. Jistě si vzpomínáte třeba na LG Optimus 7 nebo HTC Radar či Titan. Jediná Nokia ale už od začátku razí elegntní design, který u každého telefonu znamená mimo jiné také i hned několik různých barevných provedení.

V HTC se nyní zkrátka rozhodli, že u druhé generace svých přístrojů s operačním systémem od Microsoftu zvolí stejný designový směr. Oba jeho první modely s Windows Phone 8 tak seženete v mnoha barevných variantách. Konkrétně HTC 8S, jehož recenzi právě čtete, se vyrábí celkem ve čtyřech. Jedná se o černobílé, černo-modré, žlutošedé a červené provedení. Designově zajímavým prvkem je právě jinak barevná brada ve spodní části telefonu, díky které si 8S s jiným telefonem rozhodně nespletete. V redakci se nám dvě z těchto provedení sešly a v recenzi se s mnoha fotografiemi obou setkáte.

Nutno říci, že design HTC 8S byl vymyšlený i s ohledem na pohodlné používání. Rozměry jsou, ještě stejně jako u dražšího modelu 8X, v rozumných mezích. To poznáte hned po prvním uchopení do ruky. Tehdy se vám dostaví příjemný pocit jistoty. Přední strana je rovná, záda se však postupně zužují. Celkově telefon měří 120 mm na výšku, 63 mm na šířku a 10,3 milimetru v pase. Hmotnost činí pouze 113 gramů, což je rozhodně velké plus. Jedná se o nejlehčí a nejkompaktnější telefon s Windows Phone 8.

Nyní si pojďme celé tělo přístroje popsat blíže. Na přední straně najdeme samozřejmě displej, nad kterým je reproduktor pro hovory, logo výrobce a pár nezbytných senzorů, které však uvidíte jen pod silným světlem. Pod displejem jsou pak tři systémová tlačítka. Zleva je to šipka, které slouží pro návrat o úroveň zpět a při dlouhém podržení i jako tlačítko vyvolání multitaskingu (seznam spuštěných aplikací). Uprostřed pak najdeme tlačítko s logem Microsoftu, které slouží pro návrat na úvodní obrazovku a dlouhé podržení u něj znamená spuštění hlasového ovládání. Poslední tlačítko s emblémem lupy má při jakémkoliv stisknutí stejnou funkci - spuštění vyhledávače Bing.

A co další části telefonu? Na spodní straně přesně uprostřed najdete microUSB konektor pro spojení s počítačem a nabíjení. Nachází se tu i malá černá dírka, která není nic jiného, než mikrofon. Se spodní stranou souvisí ještě jedna věc. Jistě vás zajímá, jak se do telefonu vkládá SIM karta. HTC zvolilo stejné řešení, jako u některých svých modelů s Androidem. I když to napoprvé není poznat, zadní kryt není jedna celistvá plocha, ale končí těsně pod hlavním reproduktorem. Pod ním je drobný předěl a další část plastu. Tato "brada" je odnímatelná, a najdete pod ní slot na microSIM, a také slot na paměťovou kartu. To je bohužel vše, takže pokud jste doufali, že budete mít přístup k výměně baterie, musíme vás zklamat.

K úplnosti zbývá ještě popis dalších prvků, které se nacházejí na dalších částech telefonu. Horní strana nabízí 3,5 mm jack, tedy konektor pro připojení sluchátek a tlačítko pro zamknutí displeje, kterým se současně i telefon vypíná. Přesto, že tlačítko je velmi nízké, mačká se výborně. To se ovšem nedá říct o tlačítcích na pravém boku, které jsou stejné konstrukce, ale neovládají se moc dobře. Spoušť fotoaparátu je díky přítomnosti automatického ostření dvouplohová, ale domačkávání při samotném focení opravdu není moc jisté. Zesilovaní hlasitosti probíhá přes jediné, opět dvoupolohové tlačítko. To bohužel není vůbec prohnuté, takže práce s ním není taktéž žádný zázrak. Zadní strana obsahuje čočku fotoaparátu, přisvětlovací LED diodu, hlasitý reproduktor a loga HTC a Beats Audio. Zadní strana má u některých barevných variant příjemnou soft-touch úpravu. Týká se to však jen černo-bílé a černo-modré varianty, ty ostatní mají záda z klasického tvrdého plastu.

Co se týče kvality provedení celé plastové unibody konstrukce, jsme spokojeni a v průběhu používání se nesetkáte s povrzáváním nebo nekvalitním provedením. Máme ale k výrobci jednu malou připomínku. Ta se týká jediné odnímatelné části, zmiňované spodní brady, pod kterou jsou umístěny příslušné sloty na karty. Po několikerém sundání a opětovném nasazení totiž již není cítit taková tuhost dolehnutých plastů, jako napoprvé. Brada také, když na ni zhruba uprostřed zatlačíte, celkem nepříjemně vrže. Snad vůle, která se po několika desítkách odejmutí brady vytvořila, zůstane stejná. Pokud ano, bylo by to dostačující. Pokud by ale brada po několika měsících používání přestane držet na svém místě, určitě si za to HTC odnese nemalou kritiku. Těžko říci, jak to nakonec dopadne. Každopádně doporučujeme bradu příliš často nesundávat, k čemuž ostatně ani není příliš důvod.

Displej: opět Super LCD

HTC 8S se chlubí displejem o úhlopříčce rovné 4 palce. Tu jsme ještě relativně nedávno (1-2 roky nazpět) označovali jako hraniční. V dnešní době, kdy však topmodely některých výrobců obsahují zobrazovače s úhlopříčkou i více než pět palců, ale 4 palce vypadají docela kompaktně. A u HTC 8S to platí dvojnásob. Displej je dostatečně velký, aby na něm bylo čtení webu, hraní her či například sledování filmů pohodlné, ale současně není tak obrovský, abyste ho celý nemohli pohodlně ovládat palcem jedné ruky.

Displej určitě patří mezi plusové vlastnosti HTC 8S

Jinak displej nabídne pěkné rozlišení 480×800 pixelů. Nejde sice o špičku (některé telefony dnes umí i 1920×1080 pixelů), i tak je ale zobrazení všech prvků tak jemné, že se rozhodně nikde nesetkáte s žádným ošklivým rastrem. Displej jinak používá technologii Super LCD první generace. Oproti běžnému TFT panelu se displej chlubí o něco lepším podáním barev. Výborná byla i čitelnost displeje na slunci. Horší pozorovací úhly ovšem u tohoto typu eliminovat nelze, a tak se při náklonu telefonu větším než cca. 30 stupňů mírně mění barvy.

Úprava nastavení jasu displeje

Jas displeje můžete nastavit buď na nízký, střední, nebo vysoký. Druhou možností je nechat si jej regulovat automaticky. Bohužel čidlo regulace jasu není příliš povedené, jelikož displej i v relativně světlých prostorách zbytečně ztmavuje. Hojně diskutována dnes bývá ochrana displejů proti poškrábání. Jakýmsi etalonem v tomto odvětví je americká firma Corning a její řada odolných sklíček Gorilla Glass. Toto minerální sklíčko chrání i displej modelu 8S. Musíme říci, že funguje opravdu spolehlivě a škrábance na displeji jsme ani po několikatýdenním testování neobjevili.

Na závěr této kapitoly se ještě musíme zmínit o diodce nad displejem. Konkurence většinou nabízí diodky, které jsou schopny blikat několika rozličnými barvami při různých událostech od nepřijatého hovoru, přes příchozí e-mail až po upozornění na změnu stavu na sociálních sítích. Bohužel diodka u testovaného HTC svítí červeně pouze při nabíjení nebo bliká při slabém stavu baterie. Je škoda, že si na tomto malém, ale pro někoho určitě dosti důležitém detailu, nedali vývojáři více záležet.

Zvuk: značkové basy

Jak už jste si mohli přečíst na začátku recenze, v základním balení k telefonu dostanete pouze obyčejná pecková sluchátka. Ta samozřejmě podle očekávání příliš dobře hrát neumí. Jejich projev je až zbytečně uřvaný, což navíc korunují špatným utěsněním proti okolním zvukům. Mnohem lepší volbou by byly tzv. "špuntíky". Bohužel HTC tradičně na příslušenství ke svým telefonům dosti šetří.

Logo Beats Audio deklaruje kvalitnější poslech hudby. Ovšem jen při použití lepších sluchátek.

Malou náhradou za slabší sluchátka je vylepšení Beats Audio. K jeho aktivaci dojde vždy po připojení sluchátek (v nastavení lze vypnout). Objektivně toto vylepšení spočívá především ve výraznějším zesílení basů a celkové hlasitosti, což ale nemusí každému vyhovovat. Nejlépe výhody Beats Audio pocítíte, pokud máte možnost připojit si nějaké dražší, kvalitnější sluchátka, kdy se zvuk dostane na opravdu dobrou úroveň. Vylepšení se ale vztahuje jenom ke sluchátkům, takže pokud často využíváte přehrávání pomocí vestavěného hlasitého reproduktoru, budete nejspíš docela zklamáni.

Hardware a výkon: dvoujádro se silou medvědí

S příchodem Windows Phone 8 Microsoft prolomil dříve někým kritizovaný nedostatek smartphonů s tímto OS. Řeč je o absenci vícejádrových procesorů. Nyní již výrobci mohou nasazovat dvou i vícejádrové CPU a samozřejmě i znatelně výkonnější celé čipové sady. Abychom byly konkrétní, tak HTC 8S obsahuje procesor Snapdragon S4 od Qualcommu se dvěma jádry o taktovací frekvenci 1 GHz. Nechybí dále ani moderní grafický čip Adreno 305. Procesor je téměř stejný, jako u vlajkové lodi HTC 8X. Jediným rozdílem je o něco nižší taktovací frekvence (8X nabídne 2×1,5 GHz).

Výkon jsme otestovali na testech AnTuTu a WP Benchmark Free

V praxi je výkonný čipset opravdu znát Záseky při běžném pohybu v uživatelském prostředí jsou spíše vzácností, a telefon si bez sebemenších potíží poradí i s těmi nejlepšími hrami. Velkou měrou se na tom samozřejmě podílí jednoduchost a také dobrá odladěnost operačního systému, se kterou se konkurenční Android od Googlu prostě v drtivé většině případů nemůže měřit. Ostatně velmi plynulé byly už předchozí telefony s Windows Phone 7 a bylo by zvláštní, kdyby byly nové telefony jinak, než dokonale vyladěné.

Při hraní her nedochází k nepříjemným zásekům ani zpomalením

I když čipset v HTC 8S opravdu patří mezi ty výkonnější, výrobce jeho sílu úplně nevyužil. S telefonem totiž nenatočíte, ani si v něm nepřehrajete video ve vysokém rozlišením Full HD (1080p). Výrobce ale možná tyto funkce úmyslně zablokoval, aby od sebe dostatečně jasně oddělil vlajkový model 8X a právě dnes recenzovaný 8S.

Kamenem úrazu je absence možnosti instalace aplikací na paměťovou kartu

Vnitřní paměť má celkovou kapacitu 4 GB. Po prvním spuštění telefonu z ní ale máte dostupných jen asi 1,5 GB. Asi si říkáte žádný problém, WP8 přece podporují paměťové karty. Jenže chyba lávky. HTC 8S sice slot na microSD kartu má, ale ať do něj ale vložíte kartu s jakoukoliv kapacitou, nebude vám to nic platné. Tedy alespoň pokud patříte mezi lidi, kteří instalují desítky různých aplikací a her. Ty se totiž vždy automatiky stahují pouze do volné vnitřní paměti. Paměťová karta slouží pouze jako úložiště pro data některých aplikací (pro off-line mapy ale bohužel ne) a jako úložiště pro multimédia (hudba, fotografie, videa). Před nákupem telefonu tedy doporučujeme zvážit, jak moc a jak paměťově náročné aplikace budete chtít instalovat. Nakonec musíme doplnit ještě informaci o paměti RAM. Ta má 512 MB, což je pro Windows Phone více než dostatečné.

S podporou microSD karet u Windows Phone 8 to není ani zdaleka tak růžové, jak to na první pohled vypadá

Uživatelské prostředí: Windows Phone v barvách duhy a s novými možnostmi

HTC 8S, jak už jsme dnes několikrát řekli, patří mezi skupinku prvních telefonů s novou verzí mobilního operačního systému Microsoftu - Windows Phone 8. O tom už toho bylo napsáno opravdu hodně, dnes si tak spíše řekneme, jaký je systém v praxi.

Telefon se aktivuje tlačítkem na horní straně telefonu, načež se zobrazí známá zamykací obrazovka. V nové verzi systému nabízí lockscreen o něco širší možnosti zobrazení. Jako pozadí pro zamykací obrazovku můžete nastavit buď fotografie z alba přímo v telefonu nebo z alb z různých vzdálených služeb. K dispozici je možnost provázání s galeriemi na Facebooku nebo se může zobrazit každý den nová tapeta z Bingu. Poslední možností je nastavit si pozadí "HTC". S tímto nastavením se vám při zamčeném displeji bude zobrazovat jako tapeta aktuální počasí. Další možností je, pokud si stáhnete příslušné aplikace které funkci podporují, například u CNN možnost zobrazení obrázku aktuálního světového dění na zamykací obrazovce. Kromě fotek uložených v telefonu je fungování všech ostatních pozadí samozřejmě podmíněno internetovým připojením.

Na zamykací obrazovce si ale můžete nechávat zobrazovat i množství různých informací. Podrobné informace můžete vidět vždy maximálně u jedné služby, typicky například u kalendáře. Kromě toho si ale můžete nastavit ještě pět dalších služeb (SMS, Facebook, zmeškané hovory, Skype, chat apod.....), u kterých se vám bude zobrazovat pouze logo a počet "novinek". Zapomenout nesmíme ni na to, že na zamykací obrazovce můžete ovládat aktuálně přehrávanou hudbu, což lze v nastaveních dokonce i vypnout. Pokud v telefonu máte soukromá data, dá se nastavit i číselné zamykací heslo.

Zamykací obrazovka toho umí zobrazit opravdu hodně

Po tom, co telefon odemknete, se dostanete na výchozí obrazovku. Zde se nacházejí dlaždice, které nově ve Windows Phone 8 mohou mít tři velikosti. Některé dlaždice umějí zobrazovat i různé průběžné informace. Například dvě větší velikosti dlaždice hudebního přehrávače, tedy standardní čtverec a obdélník, zobrazují informace o právě přehrávané skladbě včetně jména interpreta. Dlaždice galerie obrázků vám potom náhodně promítá náhledy uložených fotografií. Notifikace ale umí zobrazovat i ty nejmenší velikosti dlaždic. Třeba u čtverečku se zprávami se vám po příchozí zprávě ukáže jednička. Dlaždice mají více místa i díky absenci tzv. zlatého řezu, takže nyní zabírají dlaždice celý displej až do jeho pravé strany.

Základní obrazovka nabízí několik možností velikostí dlaždic

Barva dlaždic je ve výchozím stavu stejná, jako barva telefonu v našem případě modrá nebo zelená. V nastaveních si ale můžete zvolit z celkem 21 dalších barev, mezi kterými nechybí ani takové odstíny jako růžová, fialová nebo žlutá. Podle svého vkusu si tak může vybrat skutečně každý. Nastavit lze i to, jestli bude pozadí kompletně v celém systému černé s bílým fontem nebo bílé s černým. Možnosti jsou tedy poměrně rozsáhlé.

K dispozici jsou různé kombinace barevného zobrazení

Přidržením šipky zpět opět vyvoláte naposledy spuštěné aplikace, kterých lze mít v paměti maximálně sedm. Starší nenávratně zmizí, což někdy nemusí být úplně praktické, ale většině lidí to zřejmě bude stačit. Bohužel seznam nelze nijak ručně promazávat. Ve Windows Phone 8 už ale máme novinku v podobě funkce fast-resume, a pokud si podporovanou aplikaci (například Facebook) spustíte z dlaždice, protože už není v nabídce posledně spuštěných aplikací, spustí se tam, kde jste ji opustili a nenačítá se odznovu. To je oproti sedmičkám vítané vylepšení.

Multitasking je podobný, jako u Windows Phone 7

Do menu s aplikacemi vstoupíte tahem prstu doprava. Seznam je řazen vertikálně podle abecedy. V aplikacích tedy listujete směrem odshora dolů a opačně. Pokud máte aplikací víc, můžete v nich vyhledávat kliknutím na symbol lupy. K dispozici je i vyhledávání pomocí grafické abecedy, což se po chvilce stane velmi návykové a také rychlé. Zádrhel je ovšem v tom, že se grafická abeceda zobrazí až potom, co si nainstalujete větší počet (cca 15-20) aplikací. Jinak se vám abeceda nezobrazí.

Aplikace přímo v menu můžete odinstalovat nebo třeba i sdílet na sociální sítě

Aplikace z menu můžete pohodlně odinstalovat, sdílet, přečíst si jejich hodnocení na Windows Phone Storu a nebo si je připnout na výchozí obrazovku ve formě dlaždic. Tuto nabídku vyvoláte podržením prstu na dané aplikaci.

V souvislosti s novinkami nemohu nezmínit aplikaci Dětský koutek, která je jednou z hlavních inovací Windows Phone 8. Jak už název napovídá, bude určena vašim malým ratolestem, kterým čas od času půjčíte telefon. Také se vždy bojíte, že vám omylem vymažou e-maily nebo něco nastaví? Zde jednoduše nastavíte, jaké aplikace, hry, skladby a videa mají být zpřístupněny, když koutek spustíte. Vše je zaheslováno, takže vaše dítě se jinam nedostane. Omylem tak nic nesmaže či nikomu nezavolá. Inovací je také forma aktualizování vašeho telefonu, která je nyní snadná přes OTA. Nepotřebujete tedy počítač ani speciální program. Novinkou je také on-line zálohování telefonu, který může automaticky zálohovat vaše zprávy (SMS, MMS i Facebook chat), aplikace a nastavení, historii volání, všechny sociálních sítě a e-mailové schránky, nainstalované aplikace, oblíbené položky prohlížeče a mnoho dalších položek včetně fotografií do SkyDrive a při přechodu na jiný Windows Phone 8 telefon je obnovit. Funkci jsme vyzkoušeli mezi modely 8S, 8X a Nokia Lumia 820 a zálohování i obnovení funguje velmi spolehlivě. Mezi novinky patří i možnost přímého a pohodlného propojení s počítačem, o kterém píšeme dále. Velmi příjemnou novinkou je možnost celkové velikosti změny písma ve čtyřech krocích, takže se od této chvíle dají Windows Phone 8 telefony dopručit i lidem s horším zrakem. Například text v e-mailech či na jiných místech, který byl v sedmičkách dost malý, může být nyní až obrovský.

Jednou ze zajímavých funkcí nových Windows Phone 8 je dětský koutek

Celkově musíme ohodnotit Windows Phone 8 v podaní HTC 8S jako dobrý krok kupředu. Líbily se nám především nové velikosti dlaždic a také variabilita barevných schémat. Rozhodně ale cesta k pomyslné dokonalosti není u konce. Citelně nám chybělo zejména jednoduché ovládání bezdrátových sítí, které konkurenční Android zvládne už ze zamykací obrazovky. Kvůli zapnutí Wi-Fi nebo Bluetooth tak musíte telefon odemknout, přejít do menu, do nastavení, do položky Wi-Fi. U Androidu prostě zmáčknete odemykací tlačítko, vytáhnete lištu s informacemi a ťuknete na příslušný widget. Tento nedostatek lze vyřešit naštěstí pomocí externích aplikací, které umí na ploše vytvořit dlaždice pro jednotlivé funkce. Někomu by mohlo chybět také jednotné notifikační centrum, protože nyní se zobrazují počty nových událostí pouze v dlaždicích.

Baterie a výdrž: tradičně dobré výsledky

S tím, jak se k Windows Phone v 8 verzi nabalilo množství nových funkcí, spekulovalo se o tom, jestli smartphony s tímto systémem budou mít i nadále oproti Androidům tak dobrou výdrž baterie, jako starší kousky s WP 7. Těžko říci, jak tomu bude u všech z nich, jelikož v redakci testuje teprve druhý telefon s novou verzí Microsoftího systému. Každopádně minimálně u HTC 8S můžete očekávat velmi dobré výsledky.

K baterii se bohužel sami nedostanete

HTC 8S má v sobě, jak už jsme si řekli výše, napevno namontovaný akumulátor, ke kterému se bez příslušného nářadíčka, a hlavně bez rizika ztráty záruky, nedostanete. Samotný akumulátor má kapacitu 1700 mAh. Dnes takovou kapacitu můžeme označit za mírný nadprůměr, rozhodně pak ve střední třídě, kde se 8S nachází. Vás ale určitě spíše než kapacita zajímá, jak je na tom telefon s výdrží při reálném provozu.

Telefon jsme nejdříve rozhodli vyždímat, co to půjde. Hned od rána už jsme tedy poctivě každou chvíli surfovali na internetu s neustálým připojením přes Wi-Fi, přijali a odeslali několik mailů, hráli dvě hodiny hry, vyřídili desítku hovorů a poslali asi 20 SMS zpráv. Odpoledne jsme hodinu poslouchali hudbu ve sluchátkách na maximální hlasitost. To bylo asi 15:00. Celé odpoledne jsme si s telefonem hráli tak, že jsme asi dvě hodiny zkoušeli stahovat a instalovat několik různých aplikací. Poté jsme ještě vyfotili několik fotek a natočili dvě kratší videa. Telefon asi ve 20:00 hodin večer hlásil stále 30% stav baterie, což je velmi dobré.

Při slabším stavu baterie můžete využít aplikace Spořič baterie, kterou najdete v nastaveních

Pokud výdrž při maximálním používání porovnáme s většinou smartphonů s OS Android, pak se nabízí ono oblíbené "nebe a dudy". Telefon bez problému vydrží celý den velmi náročného používání, případně 2-3 dny klasického používání. Navíc výdrž baterie můžete ještě znatelně prodloužit tím, že budete používat displej se ztlumeným jasem, nebo budete připojeni na webu jen tehdy, pokud to budete opravdu potřebovat a aktivujete úsporný režim. S tímto mírnějším používáním s telefonem vydržíte klidně i tři dny, což už je na dnešní dobu velice pěkná hodnota. Celkově tedy lze výdrž velmi pochválit a hledáte-li chytrý telefon střední třídy s dobrou výdrží, je 8S na čelných místech takového žebříčku.

Multimédia: chtělo by to přidat

Ve Windows Phone jsou přehrávače hudby i videa jsou sloučeny do jedné aplikace "Hudba+videa". Hudba je rozdělena do filtrů podle umělce, alba i playlistů. Nejvíce ale nejspíše budete využívat filtru "skladby", který vám prostě seřadí veškerou hudbu v telefonu do jednoho seznamu podle abecedy. Jedině v tomto filtru také můžete jednotlivé skladby označovat a dále s nimi pracovat (smazat, sdílet, přidat do playlistu).

V hudebním přehrávači chybí propracovanějším možnosti úpravy zvuku

Samotný hudební přehrávač klasicky zobrazí název skladby, autora, album a také tlačítka pro pozastavení/zapnutí přehrávání a pro přeskočení na další či předchozí skladbu. Delším podržením tlačítka přeskočení se skladba také přetáčí, což platí opět i v opačném směru. Hudbu lze nechat také přehrávat náhodně, nebo opakovat jednu skladbu pořád dokola. Chybí bohužel ekvalizér. Jediným vylepšením zvuku je tak zmiňované Beats Audio, které se automaticky spustí při připojení sluchátek.

Třídění hudby u Windows Phone 8

Přehrávač videa je celkem standardní. Neumí ovšem například pracovat s titulky, ani neumožňuje krom potlačení poměru stran pokročilejší nastavení zobrazení. Přehrávat můžete videa ve formátu 3GP, MP4, ale dokonce i pokročilejší .avi a dokonce i .mkv. Omezeni jste pouze rozlišením. Telefon zvládne maximálně videa v 720p (HD Ready) rozlišení. Full HD už bylo nad jeho síly. S hudbou a videi souvisí jedno příjemné vylepšení, nebo spíše pád nepříjemného omezení. Po připojení telefonu kabelem se paměť telefonu i paměťová karta objeví jako další disk (respektive multimediální zařízení) a libovolně do pamětí můžete kopírovat hudbu, fotky, videa a podobně. Nepohodlný Zune tak mizí v propadlišti dějin a Windows Phone 8 si s ním ani nerozumí.

Přehrávač videí postrádá pokročilá nastavení a práci s titulky

Galerie fotografií umí zobrazit fotografie vyfocené fotoaparátem, obrázky přenesené z počítače i přijaté snímky pomocí Bluetooth, emailu a podobně. Kromě toho si můžete do galerie nechat načíst i všechna svá alba z Facebooku a úložiště SkyDrive. Fotky můžete přímo v telefonu upravovat. K tomuto účelu slouží aplikace "Vylepšování fotografií", kterou najdete v menu. Aplikace umí v podstatě to samé, co nástroje na Instagramu. Fotografii prostě necháte softwarově změnit pomocí některého z mnoha barevných filtrů. Ořezávání fotografií ale už probíhá opět přímo v galerii fotografií.

Fotoaparát a videokamera: tady se šetřilo!

Fotoaparát v HTC 8S na první pohled podle svých tabulkových parametrů nevypadá vůbec špatně. Nabídne schopnost fotit fotografie v maximálním rozlišení 5 megapixelů, a to s plnou podporou automatického zaostřování a silné přisvětlovací LED diody. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak dvoupolohová hardwarová spoušť.

Fotoaparát je slabším místem výbavy HTC 8S

Hned po několika prvních fotkách, které s telefonem pořídíte, vám ale dojde, že to až taková sláva nebude. Fotografie trpí kvůli velmi špatnému postprocessingu a vysokou kompresí, což má za následek ztrátu detailů při přiblížení. O něco lepší výsledků při focení dosáhnete za slunečného počasí. Celkem dobře se jeví také výsledky při fotografování v režimu makro (bližší objekty). Doufejme, že HTC velmi brzy aktualizací fotoaparát vylepší, protože nyní je model 8S jedním z nejhůře fotících telefonů střední třídy na trhu.

Ovládací prostředí a nastavení fotoaparátu

Na ukázkové fotografie se můžete podívat níže. Pod nimi najdete také testovací video v maximálním rozlišení 720p.

Ukázkové fotografie

Windows Phone 8S by HTC (testovací video) – 720p

Telefonní seznam: jsou to Lidé

Ke svým kontaktům se dostanete nejsnadněji kliknutím na dlaždici Lidé. Ta je po prvním zapnutí umístěna na pohotovostní obrazovce. Podporuje všechny tři velikosti dlaždic, přičemž na nejmenší již nezobrazuje fotografie vašich kontaktů. Pokud o tuto dlaždici nestojíte, budete muset zavítat do menu a najít položku Lidé. Posledním možným způsobem je dlaždice či položka Telefon. Ta vás přenese do historie volání, kde najdete zmeškaná volání, příchozí hovory i vaše hovory. Bohužel chybí nějaké počítadlo provolaných minut, které mají konkurenční Nokie Lumia. Ve spodní části obrazovky Telefon je kromě historie volání také přístup k hlasové schránce, hledání a přístup ke všem kontaktům.

Aplikace Lidé nedoznala grafických změn, což je velká škoda. Stále tak máme na značné části displeje nápis Lidé a samotné kontakty se tísní na zbytku. Samozřejmě jde o filozofii prostředí, nicméně praktičnost by byla jistě vítanější. Seznam kontaktů je krásně provázán z vaším Windows účtem, SIM kartou a případně Google účtem, Facebookem, Twitterem, LinkedIn, Skypem a dalšími účty. Samozřejmě lze vše filtrovat a nechat si zobrazit například jen kontakty z nejpoužívanějšího zdroje.

Jednotlivý kontakt pak sdružuje veškeré informace ze všech účtů. Po ruce jsou všechna telefonní čísla, e-maily, přímá možnost psaní na zeď Facebooku či uskutečnění chatu přes Facebook nebo Skype. Každý kontakt můžete extra připnout jako dlaždici na pohotovostní obrazovku, díky čemuž pak vidíte na dlaždici jak fotografii, tak jeho nejnovjší status na Facebooku, upravovat je a máte rovněž přehled nad tím, z kolika zdrojů se informace sdružují. Celkově je provázanost se sociálními sítěmi na velmi vysoké úrovni a drtivá většina konkurenčních systémů ji může závidět.

Karta kontaktu

Aplikace Lidé kromě seznamu kontaktů nabízí i pohled například na Facebook. Stačí zadat účet a při tahu zprava doleva se dostanete na výpis vašich přátel. Pokud uděláte tentýž tah znovu, dostanete se na kartu nedávné, kde najdete kontakty, se kterými proběhla poslední dobou interakce (hovor, sms, Facebook status a podobně). Poslední karta zvaná společně nabízí klasické skupiny, které lze také připnout jako dlaždici, a také Prostory. V nich si založíte jakési místo, ve kterém sdílíte například kalendář, fotografie či chat s vybranými lidmi.

Příchozí hovor je indikován fotografií a přijmutí probíhá prostým stiskem jednoho tlačítka. Vyzvánění se bohužel stále reguluje jednotně s ostatními zvuky. Automaticky může být hlasitější, když máte telefon v kapse a lze jej rychle ztišit otočením telefon displejem dolů. Kvalita hovoru je na dobré úrovni, ani jedna strana si při testu nestěžovala na nějaké rušivé faktory či nesrozumitelnost.

Zlepšení se dočkalo vyzvánění. Zapomeňte na komplikovaný způsob, kdy bylo nutné oblíbenou písničku ořezat a ještě změnit její tag na ringtone. Nyní stačí požadovanou skladbu nahrát do složky Ringtones do paměti telefonu, a je to. Nelze tedy vybrat jakoukoliv skladbu z hudebního přehrávače a nastavit ji jako vyzváněcí tón, avšak pokrok je to vítaný a postup je tak nyní stejný, jako u Androidu.

Zprávy, e-maily, klávesnice

SMS zprávy a MMS zprávy se sdružují pod jednou položkou Zprávy. Jsou řazeny do konverzací a lze je promazávat dle vašeho výběru. Při tvorby zprávy využíváte QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. Psaní však zcela pohodlné není. Klávesy jsou rozloženy jinak než, jak jste zvyklí. Například klávesa B je na běžné klávesnici pod klávesami G a H. U Windows Phone je ale až pod klávesou J. Chce to zvyk, který ovšem trvá. Nepomůže ani překlopení na šířku, kde je rozestavění kláves stále jiné a navíc Microsoft nadále nevyužívá celou šíři displeje pro klávesnici.

Zprávy

Plusem je inovace v podobě slovníku, který vám opravuje špatně napsané znaky a umí doplňovat slova. Po napsání slova „kmeno“ si tedy systém vyvodí, že jste chtěli napsat „jméno“ a automaticky to opraví. Bohužel vždy s diakritikou, která zkracuje zprávu. Konkurenční Nokie Lumia mají možnost diakritiku ořezávat, to HTC bohužel nemají. Přibylo také velké množství grafických smajlíků, kterými můžete zprávy ozvláštnit. Namísto nich ale mohl přibýt například čítač napsaných znaků (ten se objeví až před koncem zprávy) či mohl dojít ke zlepšení doručenky, která nyní chodí jako extra zpráva. Plusem je v aktualizaci, která nyní na HTC Windows phone přichází, konečně funkce konceptů. Pokud ze zprávy odejdete, vždy se uloží jako koncept, do kterých se lze snadno dostat ze seznamu zpráv položkou v menu. Dlouho vytýkaný neduh Windows Phone je taky nyní napraven.

I položka Zprávy se dělí na dvě karty. Druhá je zvaná online a najdete v ní všechny online kontakty z Facebooku. Samozřejmě pouze v případě, že přepnete svůj stav v nastavení na cokoliv kromě offline módu. Facebook chat je tak opět plně integrovaný a při psaní nové zprávy se lze přímo v zápatí přepínat mezi Facebookem a klasickými SMS a MMS zprávami, přičemž všechny zprávy všechy typů se dohromady zobrazují najednou ve formě konverzace u daného kontaktu. V případě MMS potěší nově možnost sdílet svou polohu prostřednictvím vložení výřezu mapy, na který může příjemce klepnout a okamžitě si zobrazit ve své mapové aplikaci vaši polohu. Do zprávy lze nově vkládat také vyzváněcí tóny a kontakty.

E-maily jsou řešeny jednou aplikací, avšak každý účet dostane extra položku v menu. Schránky lze však následně sdružovat a mít tak například tři v jedné. Nastavení běžných schránek včetně Gmailu je otázkou několika vteřin. Spolehnout se můžete na push notifikace. Při tvorbě e-mailu máte možnost přidávat jako přílohu pouze fotografie. Nicméně například dokumenty a další soubory lze sdílet také, jen je na to potřeba jít oklikou ve stylu iOS. Je nutné najít například dokumenty přes danou aplikaci a sdílet je e-mailem. Toto by mohl Microsoft vyřešit o něco lépe.

Organizační funkce a GPS

Kalendář zřejmě zůstal bez povšimnutí, neboť se v něm žádné změny neudály. Stále nabízí jen dva druhy náhledu, přičemž měsíční je naprosto k ničemu. Využívá polovinu displeje a druhá polovina zeje prázdnotou. Zda je na některý den něco v plánu poznáte dle vypsaných událostí v okénku se dnem. Velikost písma je však tak malá, že nic nepřečtete ani s lupou a musíte si přepnout na denní náhled. Týdenní chybí, stejně jako vyhledávání v událostech. Z denního náhledu se můžete přepnout na agendu či výpis úkolů. Kalendář dokáže sdružovat více kalendářů a každému přidělí jednu barvu, kterou si lze následně nastavit. Přehlednost budiž zajištěna. Při tvorbě nové události zadáváte její předmět, místo konání, vyberete kalendář, čas, přidáte dle potřeby upozornění či účastníky. Hodí se i praktická poznámka k dané události.

Kalendář

Kromě zpackaného měsíčního náhledu musím kritizovat také formu dlaždice. Ta zobrazuje i v největší verzi pouze jednu položku z kalendáře, ačkoliv by se jich na ní vešlo mnohem více. Naštěstí si lze stáhnout alternativní aplikace zobrazující na dlaždici mnohem více událostí.

V další výbavě nechybí opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis. Nechybí vědecká kalkulačka a převodník všeho možného. Jistě uvítáte přítomnost aplikace OneNote, tedy poznámkového bloku synchronizovaného s vašimi OneNote poznámkami na SkyDrive. Poznámky můžete zapisovat, namlouvat či fotografovat. Následně je lze sdílet e-mailem.

Kancelářské dokumenty obslouží program Office, který si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Vaše dokumenty můžete sdílet e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive. Stejně tak můžete konkrétní dokument připnout na úvodní plochu v podobě dlaždice. Dokumenty lze ale nejen číst, ale také snadno editovat či vytvářet zcela nové. Praktické je rovněž třídění kancelářských dokumentů. Můžete si tak nechat zobrazit třeba jen dokumenty, které vám přišly e-mailem a kompletně integrováno je úložiště SkyDrive.

Office

Výraznou proměnou prošla mapová aplikace. Zapomeňte na původní Bing mapy a přivítejte Navteq, tedy mapy od Nokie, které Microsoft získal výměnou za podporu tohoto finského výrobce. Procházení map může být zajištěno online, ale také offline. Stačí si předem stáhnout mapové podklady dané země. Česká republika vám z interní paměti ukousne 161 MB, Slovensko 109 MB a například velké Německo 578 MB. Velké země, do kterých patří právě třeba Německo či Rusko, Británie a Španělsko, jsou děleny na více částí a můžete si tak stáhnout jen území, které využijete. Zde je však problém s malou vnitřní pamětí HTC 8S protože mapy nelze ukládat na paměťovou kartu a chcete-li si stáhnout například celé Německo, můžete mít poměrně problém s místem. K dispozici je plánovač tras pro pěší a automobil, klasická navigace však zatím chybí. Mapové podklady jsou oproti Bingu mnohem lepší a občas jsou dokonce napřed a zobrazují silnice, které nejsou dostavěny.

Mapy Navteq jsou od Nokie

Fixace satelitů je velmi rychlá a i bez použití internetu, tedy A-GPS, máte svou polohu do 20 vteřin.

Internetový prohlížeč a datové funkce

Inovace dolehla také na Internet Explorer, který povýšil na verzi 10 a například si lépe poradí s HTML5 a měl by být svižnější. Rychlý však byl i minulý prohlížeč. Zapomenout ale musíte na podporu Flashe, RSS a také si prohlížeč nebude pamatovat vaše hesla. Prohlížet lze maximálně šest oken, stránky lze označit jako oblíbené, nechybí funkce hledání na stránce. Novinkou je možnost nastavit si tlačítko vedle adresního řádku, nově se tak lze rychle přepnout na záložky nebo oblíbené položky. Inovací je konečně také možnost vyhledat rychle text na stránce, vkládat obrázky z webu přímo do OneNotu a podobně, což se mnohdy hodí.

Na internet se připojíte skrze GPRS, EDGE, i obousměrného 3G HSPA. Samozřejmostí je v roce 2012 i připojení přes Wi-Fi s protokoly a/b/g/n. S nejnovější dílčí aktualizací přichází konečně na Windows phone také možnost nechat Wi-Fi zapnuté a připojené i po vypnutí displeje. Další bezdrátovou funkcí je Bluetooth, přes které je nově možné posílat obrázky, videa, kontakty a dokumenty Office, a to i na telefony s jinými systémy.

Čtěte také: Vyzkoušeli jsme posílání souborů přes Bluetooth ve Windows Phone 8

S počítačem se můžete spojit i kabelem a jak jsem psal již výše, není potřeba žádný program v PC. HTC 8S využívá profilu MTP a načte se jako další zařízení v počítači a vy pak s pamětí pracujete jako s dalším diskem. Stejný způsob využívají například nejnovější verze Androidu. Celkově tedy nejde o klasické Mass Storage, kdy byste telefon připojili a on se objevil jako další disk. V případě připojení MTP zůstává například paměť telefonu přístupná skrz telefon i po připojení, a ke starším systémům jsou potřeba ovladače.

Závěrečné zhodnocení: ideální okna

I když jsme v průběhu celého testování k HTC 8S měli výhrady, celkově jej musíme označit jako výborně vybavený telefon. Potěšil nás především design, kde si HTC po vzoru Nokie doslova vyhrálo s barevným provedením a designem. HTC 8S je také velmi kompaktní a dobře se drží v ruce, což u přístrojů se srovnatelnou výbavou rozhodně nebývá standardem. Velkým benefitem je nová verze operačního systému. Windows Phone 8 totiž v současné době na našem trhu za stejnou cenu neseženete. Bonusem je určitě dále i výborná výdrž baterie a povedený a dobře ovladatelný displej, který odolá škrábancům i slunečnímu záření.

Co jinak dobře vybavený telefon trošku sráží je horší fotoaparát, což je problém na straně HTC, a špatně vyřešené ukládání aplikací pouze do vnitřní paměti, přičemž tento neduh jde naopak za Microsoftem. Na druhou stranu stačilo po vzoru jiných výrobců integrovat větší vnitřní paměť a bylo by po problému. Za cenu, která se průměrně pohybuje kolem 7 a půl tisíce korun ale můžeme výrobci tyto neduhy odpustit a doufáme, že fotoaparát aktualizací brzy zlepší.

Přehled konkurence

Konkurenci pro HTC 8S můžeme hledat v podstatě jen u smartphonů s operačním systémem Android. Krom výrazně dražšího stájového kolegy 8X se totiž ještě žádný s telefonů s Windows Phone 8 v České republice neprodává a doporučovat vám přístroje se starší a horší verzí jistě nemá smysl.

Mezi Androidy se ale nabízí hned několik konkurentů. Jako první můžeme uvést Samsung, a jeho loňský prodejní trhák Galaxy S II. Je pravda, že za něj zaplatíte zhruba o tisíc korun více. Na druhou stranu smazává největší neduh HTC 8S, tedy špatně vyřešenou paměť. Mnohem kvalitnější je také jeho 8 Mpx fotoaparát, navíc s možností nahrávání Full HD (1080p) videa. Na druhou stranu je znatelně větší. Výrazně levnější variantou pro vás bude Xperia sola od Sony. Telefon se chlubí dvoujádrovým procesorem, 5 Mpx fotoaparátem a displejem s bezdotytkovou technologií. HTC 8S ale oproti Xperii vede výrazně lepší výdrží baterie. Na druhou stranu solu lze koupit i za cca. 5 tisíc korun.

Konkurence pro HTC 8S se nabízí pouze mezi smartphony s operačním systémem Android

Dalším konkurentem, který cenově vyjde víceméně nastejno jako 8S, je novinka ze stáje jihokorejského výrobce LG, model Optimus L9. Triumfuje především displejem s vyšší úhlopříčkou a jemnějším rozlišením. Jinak je jeho výbava prakticky na stejné úrovni. Rozhodně ale tento kousek místo HTC nelze doporučit v případě, že vyžadujete kompaktní rozměry. Posledním konkurenčním přístrojem je kolega z vlastní stáje - HTC Desire X. Ten má o něco slabší procesor a baterii, než model 8S. Na druhou stranu má velmi přejemný zaoblený design a hlavně cenu průměrně na hranici 7 tisíc korun.

Přehled cen HTC 8S u českých operátorů

Operátor Cena
Telefónica O2 7 395
Vodafone -
T-Mobile -

*Pozn. Uváděné ceny jsou základní ceny včetně DPH při koupi telefonu bez úvazku.

Za zapůjčení telefonu děkujeme oficiální českému značkovému e-shopu HTC. Více informací najdete také na oficiálním Facebookovém profilu HTC Brand Store

htc-8s
Klady
  • Povedený design s velkým výběrem barevných variant
  • Velmi rychlý pohyb v uživatelském prostředí
  • Displej s jasnými barvami a jemným zobrazením
  • Nadprůměrná výdrž baterie
Zápory
  • Fotoaparát s nižší kvalitou snímků a videa
  • Barevná dioda nad displejem má velmi omezené použití
  • Na paměťovou microSD kartu nelze ukládat apliakce
  • Spodní plastová brada po čase vykazuje mírnou vůli
Diskuze ke článku
samuel meszaros
samuel meszaros
Dobry den chcel by som sa opytat.
Mam sony xperia P rok a medzi tym som si kupil asus nexus 7.
Android ma uz nebavi lebo po dlhsej dobe je zasekany a spomaleny oproti wp8 ktory je znami plynulostou. Na hry, skolu a filmy my staci tablet. Preto chcem pekny telefon s dlhsou vydrzou a nie moc drahy. Tak mam si kupit tento telefon alebo ak nie tak mi poradte. Dakujem.
pavel šmid
pavel šmid
Já bych chtěl aby informační dioda upozorňovali na zmeškane události a na sms nejenom když se baterkách vibii tak blika červeně a když je nabitá tak svítí zelené jinak na nic neupozorňuje,doufám že to neníomezeny ve windous pohne a že vyjde ňaka aktiluzace a bude upozorňovat zatím vůbec neupozorňuje . A víte já to jako uživatel potřebuji tak uvidím...
Velda
"I když procesor v HTC 8S opravdu patří mezi ty nejvýkonnější dvoujádra, výrobce jeho sílu úplně nevyužil. S telefonem totiž nenatočíte, ani si v něm nepřehrajete video ve vysokém rozlišením Full HD (1080p)."
Proboha to snad ne, to se dělo jen na orpavdu starých telefonech a proto jenom fotily a ne natáčeli! Je tam integrovaný grafický akcelerátor v SoC snímacího modulu. Doufám, že už jste slyšeli o tom, že na grafické výpočty se hodí spíše GPU než CPU...
Milan
Tak dlouho jsem čekal na zařízení s WP 8 konkrétně tento model, až jsem nevydržel a koupil One S. Sice také HTC, ale Microsoft má smůlu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze