WarFriends
recenze

WarFriends

Češi hrají první ligu
4

WarFriends je dost možná nejambicióznější český herní projekt tohoto roku. Vrhne vás do víru válčení v online duelech, kde se postavíte dalším hráčům v reálném čase. Nebudete však sami, do každé bitvy si berete i vlastní armádu a speciální techniku. O vítězi však rozhodne nejen chytrá taktika, ale rovněž přesná muška.

Týmu About Fun se podařilo po prvním neúspěchu prorazit s hrou Mega Dead Pixel, kterou jim dokonce vydalo Chillingo. A i když u jejího vývoje strávili řadu měsíců, vůbec se to nedá porovnávat s množstvím práce, které je čekalo (a ještě čeká) při tvorbě jejich posledního titulu, WarFriends. Před týdnem se hra dostala z fáze testování do ostrého provozu a my vám tak konečně přinášíme recenzi, i když se dá očekávat, že hra poroste dál a třeba za rok bude tato recenze značně zastaralá.

WarFriends – videorecenze

Online duel

V minulém roce jsme si mohli všimnout vzestupu mobilních multiplayerových her. Obzvláště se prosadily ty, které proti sobě staví dva hráče. Připomenout si můžeme třeba Clash Royale. WarFriends se této hře v některých prvcích podobá a s trochou štěstí zopakuje její úspěch. Pojďme si to shrnout. V této válečné duelovce se postavíte skutečnému hráči na bojišti plném překážek. Nebudete však sami, vedle slušného arzenálu si do každé bitvy vezmete i řadu spolubojovníků.

Vyberete si jedno ze čtyř prostředí, najdete protivníka, zvolíte bonusové karty a pustíte se do bitvy. Sami můžete střílet ze zbraní čtyř kategorií (vybírat můžete z pušky, sniperky, brokovnice nebo raketometu) po nepříteli i jeho vojácích. Rovněž posíláte do pole vlastní jednotky. Na výběr máte ze čtyř základních typů, mezi kterými najdete útočníky, obránce nebo ostřelovače. Ty se vyplatí posílat hned jak jsou dostupné.

Přesná muška

Svou pozornost musíte neustále přesouvat mezi protivníkem a jeho vojáky. Pokud na jedno z toho zapomenete, míříte k rychlé prohře. Bojiště je dost nepřehledné, musíte si navíc všímat ještě granátů a dalších nebezpečí. Na druhou stranu ale tvůrci opravdu nezapomněli na nic. Vedle střílení se navíc přesouváte mezi kryty, čímž se právě vyhýbáte třeba výbušninám nebo matete protivníka. A zde přichází základní rozdíl oproti zmiňovanému Clash Royale – důležitá je nejen taktika, ale rovněž rychlost a přesnost.

Vedle několika gest a tlačítek pro základní akce můžete klepnutím vystřelit. Podržením zahájíte automatickou palbu a zároveň se vám nad prstem ukáže přesnější mířidlo. Díky tomu se třeba sniperka řadí k nejefektivnějším zbraním. Logicky to ale znamená, že větší displej je ohromnou výhodou a s tabletem získáte jistou výhodu nad protivníkem na telefonu. Na druhou stranu je ovládání více než pohodlné a zvyknete si na něj prakticky okamžitě.

Vše zdarma něco stojí

Abyste drželi krok s ostatními, vylepšujte své jednotky a zbraně, kdykoliv je to možné. Výběr arzenálu je opravdu rozsáhlý a věřím, že každý najde svůj styl hraní. Sám jsem neměl problém porazit hráče s mnohem vyšším hodnocením a je poznat, že titul vsází i na zkušenosti. Na druhou stranu, bonusová karta s vrtulníkem potrápí i ty nejlepší. Jednotky rovněž nejsou jen na okrasu a jen zřídkakdy hra končí po zásahu hráčem. Výtvarné zpracování pak kombinuje humorně pojaté vojáky s poměrně realistickým prostředím a výsledek nevypadá vůbec špatně.

WarFriends

Jako free-to-play titul není tak benevolentní jako zmiňovaná konkurence. Vedle čekání při vylepšení nechybí bedny s kosmetickými úpravami vojáka, dokupování bonusových karet a bohužel zde narazíte i na energii. Za zmínku však stojí VIP program, který přidá energii, zvýší odměny za každý zápas, přidá bednu s bonusy navíc a celkově hru zpříjemní, i když v boji výhodu nenabízí. Problém je jeho cena. Za měsíc VIP členství zaplatíte cca 800 Kč. Na druhou stranu hra nabízí výhodný startovací balíček i spoustu výzev pro nováčky, za jejichž splnění získají řadu hodnotných odměn.

Závěr

WarFriends je skutečný vstup do vyšší ligy. I když se hra nedokáže zbavit postarších free-to-play mechanismů, nabízí skvělou zábavu pro fanoušky válečných titulů ve formě online duelu. Výrazně pak odměňuje přesnost i taktiku, což je milé překvapení. Přívětivá je i k nováčkům a ovládání padne do ruky poměrně rychle snad každému. V pozdější fázi bitvy může být situace dost nepřehledná a velkou výhodu mají hráči na tabletu. A i když možná není elegantní jako strategická konkurence, bavit vás dovede dlouhou dobu.

Stáhnout WarFriends

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Chcete se dozvědět zákulisní informace přímo ze studia About Fun? Připomeňte si náš seriál Hry po česku.

Hodnocení
80%
Klady
  • perfektní zpracování
  • příjemné ovládání
  • svižná hratelnost
  • odměny pro nováčky
Zápory
  • drahé VIP členství
  • komplikovaný free-to-play systém
Diskuze ke článku
Teofilix
Na hru jsem byl hodně zvědavý, tak jsem ji zkusil, ale nezaujala. Je to čistě subjektivní pohled, ale nebavila.
Petr
Je to kravina co z lidi jen tahá prachy, pokud chcete kvalitu a mate iOS zahajte Binding of Isaac.
Venca
Hra celkově zklamání, nemůžu jí doporučit
Nuda
Nuda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze