Bacteris
recenze

Bacteris

Strategie pod mikroskopem

Z bakterií a virů máme hrůzu, přitom je ani okem nevidíme. Pod mikroskopem ale probíhají bitvy neskutečných rozměrů. Jedné takové se nyní můžete zúčastnit ve strategické hře Bacteris od nového slovenského vývojářského studia. Tato hra nabízí hezkou grafiku a překvapivě povedení free-to-play model.

Nový slovenský vývojářský tým Triple Hill Interactive se po trochu nejisté hře Dracos (podle mého vlastního soudu) pustil do dalšího projektu, který sice na první pohled nemá možná takové ambice, ale rozhodně je projektem logičtějším. Dracos byla vesměs kopií populární hry z PlayStationu Entwined, která rovněž vyšla pro telefony. Bacteris rozhodně není vlastním konceptem, ale přináší více možností realizace vlastních nápadů a hezky sedí dotykovému prostředí.

Bacteris – videorecenze

Strategie

Pojďme se spolu vydat pod mikroskop. Bacteris přináší poměrně častý koncept strategické hry – na mapě se vyskytují opěrné body, které je možné posíláním vlastních jednotek zabírat. Tyto body jsou v první řadě statické a pro výhru je potřeba správně útoky časovat. K tomu jistě sami brzy dojdete. Nejlepší je první útok na nezabraný bod nechat nepříteli, počkat až se vyčerpá a těsně před zabráním tam poslat vlastní jednotky.

S touto strategií vyhrajete spoustu kol. Ale díky bohu to nebude stačit. Autoři totiž přidávají něco, co by se dalo popsat jako neukotvené buňky, kterými můžete pohybovat. A s nimi přijde na řadu druhá strategie – jste schováni za překážkou a na krátký okamžik se objevíte „na ráži“. Vyčkáte na zaměření a schováte se za překážku. Hra totiž nedovoluje zastavení posílaných jednotek, takže se stane, že nepřítel vše vystřílí do překážky. A v tom přijde vaše chvíle.

Na houpačce

Vaše strategie se bude lišit úroveň od úrovně, což beru jako značné plus. Někdy se vyplatí rychlý postup, kdy v co nejkratším čase napadnete nepřátelské body a zaberete je, dokud se nestačí vybavit k boji – každá bakterie totiž časem nabývá na síle. Jindy je naopak potřeba obezřetnosti. Postupně budete oslabovat nepřítele a nakonec ho můžete udolat doslova bakterii po bakterii. Nejedna úroveň po vás bude chtít využívat několik pohyblivých bakterií najednou.

Obzvláště ty úrovně s pohyblivými nepřáteli se dají vyhrát postupným lákáním jednotlivých bakterií za překážku. Jakmile jich budete mít více než nepřítel, tak už stačí jen hrubá síla. Své jednotky si však musíte neustále hlídat, protože je může nepřítel kdykoliv během mžiku zabrat, stačí trocha nepozornosti. To vše zní dobře, ale má to jednu zásadní nevýhodu. Obtížnost úrovní určitě nejde posloupně a výrazně se střídá. Jednou se opravdu zapotíte, jindy kolo dohrajete za pár vteřin bez problému.

A to zdarma

Ovládání není špatné, jen bych k němu měl jednu otázku: nebylo by lepší ho otočit? Tažením bakterie posouvat a označením a tapnutím „střílet“? Nynější rozložení mi připadá pomalejší při schovávání se za překážkami, což jsem dělal většinu času. Obzvláště těmi pohyblivými. Ne vždy jsem si navíc byl jist zaměřováním. Někdy jsem na nepřítele čekal dlouho, jindy to bylo hned. Hře to ale fakticky nevadí. Jestli něco mohu pochválit, tak je to grafika i prostředí.

Bacteris

Prostředí jsou zajímavá a barevně výrazně odlišná. Faktem je, že u fialového schématu jsem obtížněji hledal svou červenou. Jinak se ale povedla i grafika bakterií. Rozhodně mohu říci, že jsou jednotlivé druhy od sebe jasně odlišitelné, což je u této hry zásadní. A chválím i za zvolený free-to-play model. Zdarma získáte hru, která vás ničím neotravuje a můžete si v klidu zahrát celých 30 levelů, což je v této chvíli většina. Za 50 Kč si můžete odemknout plnou hru s další dvacítkou úrovní. A tento počet se má s aktualizacemi zvyšovat.

Závěr

Mohli bychom si položit otázku, nakolik je pro nás v hodnocení důležitá položka originality, kterou tato hra jistě neoplývá. Nejde však o sprostou kopii a autoři se snaží mixovat nápady různé. A pokud se dobře bavím, tak jsem od nějaké původnosti schopen odhlédnout. Pokud jste toho schopni také, tato hra vám může nabídnout dostatek zábavy. Přestože ne vše dělá dokonale, tak díky přívětivému free-to-play modelu, hezké grafice a proměnlivé hratelnosti za doporučení stojí.

Stáhnout Bacteris

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
75%
Klady
  • přehledná grafika a prostředí
  • měnící se hratelnost
  • free-to-play model
Zápory
  • kolísající obtížnost
  • silně neoriginální
  • ovládání by zasloužilo revizi
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze