1849
recenze

1849

Lék na zlatou horečku
5

Proti zlaté horečce vám aspirin nepomůže. Mohla by ovšem tato hra, ve které se na Divoký západ vydáte hledat slávu a bohatství. Budete cestovat z místa na místo a vždy se pokusíte vybudovat prosperující město. Jak záhy zjistíte, nebude to žádná hračka. Rozhodně nečekejte žádnou čekací freemium hříčku, ale komplexní strategii.

Nic není, jak se zdá. Jeden podobný případ jsme tu již měli. U mobilních her dnes člověk často očekává freemium model, který z vás ale ve výsledku chce vymlátit i ten poslední groš. A člověk se občas prostě splete. Tato hra tak vypadá na první pohled – třeba podle obrázků. Je to stavěcí strategie a ty většinou jsou na čekacím a sociálním principu založeny. Ale to jen hra klame vzhledem. Ve skutečnosti se mnohem více podobá starším hrám z počítače ve stylu SimCity.

1849 – videorecenze

Divoký Divoký západ

Není zvykem, aby mobilní hra přinášela výzvu. Ovšem tato komplexní strategie vám ji přinese nečekaně rychle. V podstatě od druhé úrovně se začnete potit. Každá úroveň představuje jedno město. A vaším úkolem je ho vybudovat od základů. V podstatě na holé louce začnete s pár chýšemi a snažíte se toto nehostinné místo přetvořit v jeden fungující celek, který nebude jen přežívat, ale především prosperovat. Divoký západ je prostě divoký a vy to poznáte na vlastní kůži. Hon za zlatem může začít.

Každé město má své klady a zápory. Někde je málo možností pro získávání jídla, takže ho musíte především importovat, ale zase máte štěstí na nerostné suroviny. Kde ovšem začít? Město má ohromné nároky na chod, které se snažíte sice ukojit, ale nejprve musíte celý systém vybudovat. A vše souvisí se vším. Potřebujete dělníky, ti zase potřebují jídlo a další suroviny. Jak město roste, tak rostou i jejich potřeby. Vaším úkolem je vše sledovat a držet v chodu.

Začátky

Nejtěžší jsou vždy začátky. Máte málo peněz i surovin a musíte postavit ty správné budovy, abyste se nedostali do červených čísel. Musíte generovat peníze. Jak? Buď exportem, což ale také něco stojí – musíte zaplatit obchodní trasu, nebo třeba tím, že vám lidé budou platit nájem. Pokud ale budete mít zbytečně moc lidí, tak poroste kriminalita a hlavně nároky na jídlo. Vše musí být v rovnováze. Což bohužel o této hře úplně neplatí. Je také velmi těžké sledovat příjmy a výdaje. Chod některých budov platíte měsíčně, jindy to je zase za týden. Do toho týdně dostáváte nájem. Ta doba se ale asi počítá od vytvoření budovy, takže se těžko plánuje. Ze dne na den vám tak mohou mizet stovky dolarů a vy se na to ani pořádně nepřipravíte. Proto si musíte nechávat větší rezervy.

Jakmile překonáte obtížný úvod, kdy počítáte každý dolar, tak se hra stává velmi jednoduchou a vy se najednou začnete topit v penězích. Pokud chcete, tak můžete dál budovat své město, nebo prostě rychle splnit dané úkoly a jít dále. Jelikož o své město pak přijdete, tak nemá smysl se tu dlouho zdržovat. Během každé hry můžete splnit také několik vedlejších úkolů. Sousední město vás třeba požádá o dar a vy dostanete čas na to, abyste nasbírali potřebné materiály. To bývá ovšem velmi těžké a málokdy se mi podařilo úkol stihnout splnit včas.

Držte se nad vodou

Není ovšem pravda, že by pro vás hra po chvíli neměla žádné překvapení. Třeba přijde zemětřesení a zničí vám klíčovou budovu. Pokud nemáte na její okamžité opravení, tak to může vést k tomu, že se vám celý systém zhroutí. Stejně tak s rostoucími domy musíte poskytovat více surovin obyvatelům – od látek, až po nábytek. A ne vše vyrábíte, takže musíte neustále něco importovat. A pokud na to třeba zapomenete, tak vám lidé začnou odcházet.

1849

Docela mě překvapilo, že tím, jak lidé odcházejí, tak se také zmenšují domy a vracejí se třeba až do podoby chýše. Díky tomu alespoň poznáte, jestli se něco neděje. Minimálně na začátku budete mít problém se ve všech těch tabulkách a přehledech vyznat. Každé město pro vás také má jinou výzvu a jiná omezení. Vybrat si také můžete z několika startovních mincí – chcete peníze na ruku? Nebo vám má hra něco postavit, či třeba otevřít obchodní cesty? I to je vždy jiné. A většinou se mi osvědčily peníze. To vše je dobře. Ale je špatně, že tu chybí jakýsi volný mód. Místo, kde bych mohl o své město pečovat a vracet se do něj. To by chtělo minimálně větší plochu na stavění a další prvky pro udržení pozornosti.

Závěr

Za hru zaplatíte přibližně 100 Kč. To je cena, u které už začnete přemýšlet, jestli ji skutečně chcete hrát. Potěší určitě milovníky strategií, kterým nabídne velmi komplexní herní mechanismy a dokonce výzvu. Casual hráče by svou obtížností asi odehnala. Je dobře, že neotravuje mikrotransakcemi, ale své mouchy také má. K žádnému městu nepřirostete, protože ho hned po úspěšném rozjetí zase opustíte. A ještě k tomu tu není volný mód. Hudba je spíše průměrná a grafika není špatná, jen není ostrá, což vám po přiblížení bude vadit dvojnásob.

Stáhnout 1849

Google Play App Store

Hodnocení
75%
Klady
  • komplexní strategie
  • každá úroveň je jiná
  • výzva
  • přírodní živly
Zápory
  • neostrá grafika
  • nevyrovnaná obtížnost
  • absence volné hry
Diskuze ke článku
tom
Me osobne pismenka boli. :)
olaf
Jooooo, konečně normální hra bez mikrotransakci a nehorazneho cekani kdyz clovek nechce platit. Mile rad obetuji 100kc a mam všechno. Z her kde jsou mikrotransakce je mi fakt na nic. To radsi nebudu hrat.

Clash of Clans, Real Racing z toho bych blil. Ve finale hra diky mikrotransakcim vyjde draz, mez kdyz si ji jednorazove koupite
deni
preco play store pise Offers in-app purchases
honza
není kompatibilní s 4.4.2 :(((((((((

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze