HP Stream 13
recenze

HP Stream 13

Pan barevný zatopí Chromebookům

Na trhu je mnoho notebooků. Jsou drahé i levné a právě mezi ty nejlevnější patří námi testovaný HP Stream 13, který je přímým konkurentem Chromebooků. O jeho kvalitách se dá z papírových údajů pouze pochybovat, kromě barev a ceny ničím příliš nezaujme, ovšem teorie je vždy jiná než praxe a u tohoto notebooku to platí dvojnásob. Jaký tedy HP Stream 13 ve skutečnosti je? To se dozvíte v naší recenzi.

HP je jedním z největších a nejznámějších výrobců přenosných počítačů. Svými produkty prakticky pokrývá celé spektrum notebooků. Mezi ty nejlevnější patří HP Stream 13, který papírově příliš nezaujme, ale zdání klame, velmi nás překvapil. I když na to nevypadá, je to poměrně slušný stroj a vzhledem k ceně má minimum chyb. Zaujmou i jeho barvy, které jsou celkem extravagantní. HP tímto modelem cílí především proti Chromebookům a podařil se mu zajímavý tah. Za nižší cenu nabízí kvalitní počítač s plnohodnotnými Windows a vcelku dobrou výbavou.

Oficiální fotografie

Obsah balení

Jelikož se jedná o zástupce nejlevnějších laptopů, není v balení nic netradičního. Očekávání se samozřejmě potvrdila, k notebooku dostanete akorát napájecí adaptér a také hromadu brožurek. Brožurky jsou však také zajímavé, pokud si je prohlédnete podrobně, objevíte licenční kód předplatného Office 365 pro jednotlivce na jeden rok.

Příslušenství

HP Stream 13 – videopohled

Technické parametry HP Stream 13 c000nc

Kompletní specifikace
Konstrukce333 × 229 × 19,8 mm, 1 550 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 13,3" (1 366 × 768 px)
ChipsetIntel Celeron N2830, CPU: 2×2,16 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 2,05 GB, disk: 32 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory1× USB 3.0, 2× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor35 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostúnor 2015, 6 800 Kč

Design a konstrukce: modrá je dobrá

Konstrukce notebooku je zcela standardní, takže není nijak konvertibilní nebo otáčecí, zkrátka klasika, jak má být. Jen zamrzí použití multimediálních pantů, které umožňují otevření displeje na pouhých 130°, což je opravdu málo, v mnoha situacích to může být velmi limitující. Naštěstí jsou panty velmi pevné. Okolo displeje jsou poměrně široké rámečky a o palec větší panel by se rozhodně vešel. Na víku displeje nalezneme obrovské logo HP, které v nouzi může fungovat jako zrcátko. Pevnost displeji nechybí, což je chvályhodné, zvláště při té tloušťce víka.

Notebook ze všech možných stran

Základna je také dobře zpracovaná. Kromě klávesnice a touchpadu zde nalezneme už jen tlačítko pro vypnutí, které buď bliká, nebo svítí bílou barvou, záleží na tom, zda je notebook zapnutý nebo je v režimu spánku. Zespodu základny nalezneme už jen několik šroubků, které drží horní a spodní díl u sebe. Ačkoliv je celý Stream 13 vyrobený z plastů, jeho pevnost je opravdu obdivuhodná, to samé se dá říci i o kvalitě zpracování, není zkrátka co vytknout, nikde nic nevrže, nikde se nic neprohýbá.

HP Stream 13

Co však rozhodně nepotěší je hmotnost, ta je poměrně vysoká – 1,55 kg. Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o 13" laptop, mohla být nižší. Nejspíše je to daň za robustní zpracování, které je opravdu na slušné úrovni. Rozměry jsou na 13" počítač standardní, nijak nevybočují z řady. Nyní v číslech, 332 mm na šířku × 229 mm na výšku × 19,5 mm na hloubku. My jsme na testování obdrželi modrou variantu, která působí celkem extravagantně, ale to ještě nic není oproti růžové , která je opravdu velmi křiklavá a je určena především pro něžnější část populace. Více barvených variant není. Už jen z výběru barevných kombinací je jasné, že HP se Stream 13 míří především na mladší zákazníky.

Klávesnice: vesele si cvaká

Na klávesnici se šetřilo, bohužel. Její kvalita není vyloženě špatná, ale klávesy se viklají a jsou opravdu velmi hlučné. Ovšem i přes to se na ní píše celkem slušně a po chvíli si zvyknete, stačí tomu dát pár dní. Její rozložení je standardní, což je v dnešní době skoro rarita. Potěší multimediální klávesy, které jsou na pozicích funkčních kláves. Podsvícení vzhledem k ceně samozřejmě chybí.

Klávesnice

Touchpad: velký a hlučný

Pod klávesnicí se ještě nachází touchpad. Jedná se o klasický clickpad, tudíž chybí jakékoliv fyzické tlačítko. Tedy, jedno zde přeci je, je to celý touchpad, který je stisknutelný. Bohužel je poměrně hlučný, což je trochu problém v tichých místnostech. Jeho přesnost je naštěstí příkladná. Samozřejmostí je i podpora gest systému Windows 8.

Touchpad

Displej: úměrný ceně

Kvalita displeje je nižší, už jen kvůli tomu, že se jedná o klasický TN panel, který neoplývá přílišnou kvalitou, ale vzhledem k ceně je to pochopitelné. Pozorovací úhly by mohly být lepší, ale na poměry TN panelů jsou slušné, kvality IPS bohužel nedosahuje. Barvy jsou poměrně reálné, ale krapet vybledlé. Zvláštně je vyobrazena bílá barva, která je spíše modrá. Černá je pro změnu šedá, zkrátka klasický TN panel. Dotyková vrstva bohužel chybí, což je škoda. Ovšem díky tomu je displej matný a nelepí se na něj tolik otisky prstů.

Pohled na displej

Konektivita: nevede si špatně

Konektorů je vzhledem k ceně poměrně hodně. Na levém boku máme microSDXC čtečku, kterou můžete rozšířit interní úložný prostor. Dále je zde kombinovaný audio konektor Jack 3,5mm, USB 3.0, HDMI v plné velikosti a zámek Kensington. Zvláště USB 3.0 potěší, protože se na něj u levných notebooků často zapomíná. Na pravém boku jsou pak dva USB 2.0 a napájecí konektor. Trochu zamrzí chybějící konektor RJ-45, který by se rozhodně hodil, kabel je zkrátka kabel a zvláště u tohoto notebooku to nabývá většího smyslu.

Konektorová výbava notebooku

Komunikace: ne vždy bez problémů

V notebooku nalezneme i Wi-Fi modul. Ten je od RealTeku a podporuje standard 802.11n, což zaručuje teoretickou přenosovou rychlost až 300 Mb/s. Bohužel je občas problém se stabilitou, takže sem tam signál prostě vypadne. Ruku v ruce s nižší stabilitou jde i kolísající rychlost přenosu, výkyvy nejsou příliš časté, ale zkrátka nepotěší. Příjem je na druhou stranu nadprůměrný, chytá signál i tam, kde ostatní notebooky selhaly. Právě zde by se hodil onen RJ-45 konektor na připojení internetu kabelem. Bluetooth 4.0 je dnes již samozřejmostí, jen jeho použití u laptopů pomalu ztrácí smysl. GPS ani NFC zabudovány nejsou.

HP Stream 13

Fotoaparát: o několik tříd výše

Nad displejem se nachází malá webkamerka, od které jsem opravdu neočekával nic zvláštního. Překvapila, opravdu hodně překvapila. Její kvalita je na mnohem vyšší úrovni, než je v této cenové relaci běžné. Její kvalita je opravdu slušná, neklesá snímková frekvence, jen toho šumu by mohlo být méně. Večerní videohovor přes Skype rozhodně zvládne. Její rozlišení činí 720p, jak pro fotografie, tak pro videa.

Fotografie z webkamery a webkamera

Zvuk: DTS nepomáhá

Zvuk vycházející z vnitřku základny bohužel není nijak úžasný a nepomohla mu ani certifikace DTS. Kvalita je opravdu mizerná, jako vždy převládají ve zvuku výšky a středy, hloubky se ztrácí asi někde v paralelním vesmíru. Lepší je to po připojení sluchátek pomocí konektoru Jack 3,5mm, zvuk je najednou kvalitní, alespoň, že toto HP zvládlo. Záleží samozřejmě na použitých sluchátkách. Stream 13 dokonce dostal do vínku dva mikrofony, které se nachází po obou stranách webkamery. Vzhledem k tomu, že jsou dva, je zajištěna redukce šumu a kvalita je také poměrně slušná.

Reproduktory jsou na spodní straně

Zabezpečení: Kensington v základu

Notebooku nechybí TPM čip, který je hardwarovým kodérem při spouštění. Mezi další zabezpečovací technologie patří i hardwarový klíč Kensington, takže kdekoliv máte možnost, můžete laptop uzamknout, takže se nemusíte bát, že by vám s počítačem někdo odešel, což se hodí třeba do školy.

Výkon: vše v jednom

Procesor: stále Bay Trail-M

HP osadilo jako hlavní výpočetní jednotku Intel Celeron N2840, který má dvě jádra na taktu 2,16 GHz. Díky technologii Turbo Boost 2.0 se umí automaticky přetaktovat až na 2,58 GHz, ale ani tak to není žádná výhra. Výkon, především v úsporném režimu, nestačí. Pokud jste na internetu, nebudete mít větší problém s plynulostí systému, snad jen při přehrávání videí na YouTube se můžete setkat s potížemi. Problémy také nastávají při práci s více aplikacemi, pokud jste náročný uživatel, co se týče výkonu, HP Stream 13 se vyhněte obloukem. Kancelářské aplikace však zvládá bravurně, ve Wordu se pracuje celkem pohodlně a bez čekání.

Informace o CPU

Procesoru asistují pouhé 2 GB operační paměti typu DDR3. Jelikož se jedná o čipy připájené na desce, není možné RAM nijak rozšířit a musíte se spokojit s 2 GB. Naštěstí to na běžné činnosti stačí, ale na náročnější multitasking můžete rovnou zapomenout.

CB R11.5 CPU Multi 64b 0,90 bodů
Geekbench 32b jedno vlákno 953
Geekbench 32b více vláken 1664

Grafický adaptér: jeho výkon není příliš vysoký

O předchůdci procesorů Intel Bay Trail se všeobecně vědělo, že má špatné grafické akcelerátory. Není se čemu divit, jednalo se pouze o přeznačené akcelerátory PowerVR, které ve Windows nepodávaly vysoký výkon. To Bay Trail byl jiný, převzal grafické jádro z procesorů Intel Ivy Bridge a výkon se několikanásobně zvýšil. Ovšem jedná se stále o velmi úsporný model, takže zde najdeme pouhá čtyři jádra, což je opravdu málo. Pro srovnání, Intel HD 4400 má jader 20. Bez problémů grafika zvládne akcelerovat videa až do rozlišení FullHD a prostředí Windows jí také nedělá potíže, ale na náročnější hry to není.

Informace o GPU
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 5,1 FPS
Furmark 1080p 1 FPS / 97 bodů
CB R11.5 GPU OpenGL 64b 6,2 FPS
FFXIV: A Realm Reborn 756 bodů

Úložný prostor: je ho málo

Hlavním úložným prostorem je malý eMMC čip o kapacitě 32 GB. Je celkem rychlý a jeho latence je slušná, však nemá žádné pohyblivé součásti. Problémem je jeho nízká kapacita. Bohužel není na trhu žádná jiná varianta, která by nabízela větší úložný prostor. Jistou záchranou je slot na microSDXC karty, který nejspíše budete potřebovat, protože místa je opravdu málo. Po prvním spuštění pro uživatele zůstane volných 14 GB. Ještě máte možnost využít 1 TB prostoru na OneDrive, který dostanete společně s Office 365 pro jednotlivce, bohužel jen na rok.

Testy disku

Hlasitost a teplota: konečně tiché HP

HP mělo a má problémy s chlazením svých strojů. Svítá však na lepší časy, kdy nebude třeba chladit komponenty aktivně, ale postačí pasivní chlazení, tedy u těch slabších modelů. Pasivní chlazení je použito i u Stream 13 a zpracované je dobře, žádným přehříváním notebook rozhodně netrpí. Při klasické kancelářské práci je zahřívání minimální. V zátěži je to podobné, ale na spodní straně je jedno místo teplejší než zbytek konstrukce.

Teplota v klidu Teplota v zátěži
Procesor 31 °C 56 °C
Grafický akcelerátor 30 °C 51 °C

Výdrž baterie: poměrně slušná

V útrobách notebooku se nachází baterie o kapacitě 35 Wh. Není to mnoho, ale vzhledem k úspornému hardwaru se jedná o dostačující hodnotu. Jak se dalo očekávat, není možné k notebooku připojit externí baterii, to je výsadou dražších notebooků.

Typ testu
Kancelářská práce 7 hodin 22 minut
Přehrávání videa 1080p 6 hodin 34 minut

Záruka: pouze lokálně

HP poskytuje standardní dvouletou záruční lhůtu na veškeré své notebooky, některé ji však mají delší. Pokud však budete cestovat do zahraničí, počítejte s poloviční délkou záruční lhůty, v dnešní době se jedná již o standard.

Operační systém

Operačním systémem je Windows 8.1 with Bing. Ten se od klasické licence Windows 8.1 liší pouze v tom, že má standardně nastavený vyhledávač Bing a výrobce jej nemůže změnit. To neplatí pro uživatele, ten si jej klidně změnit může, nebo může rovnou nainstalovat jiný prohlížeč. Z pohledu uživatele tudíž tato edice Windows nepřináší žádná omezení. Navíc k licenci Windows dostanete i Office 365 pro jednotlivce na jeden rok. V systému není příliš velké množství balastu. Krom antiviru McAfee, který je již standardem, je zde i systémový nástroj HP Support Assistant, jenž umožňuje správu celého notebooku. Poté jsou v systému jen aplikace pro prohlížení obrázků a přehrávání hudby, opět od HP.

Snímky ze systému

Závěr: velmi vyrovnaný bojovník

HP Stream 13 je malý a levný notebook, který má rozhodně za svou cenu 6 800 Kč s DPH co nabídnout. V prodeji jsou dvě varianty – modrá a růžová. Výkonově jsou zcela shodné a není mezi nimi sebemenší rozdíl, tedy až na tu barvu. Důvodů ke koupi je hned několik, ale nejvýraznější je rozhodně cena, poté je třeba zmínit kvalitní zpracování, slušný displej a také neotřelý design. Odradit by vás mohla klávesnice nebo třeba malý úložný prostor.

Pokud jste student, který požaduje základní funkce, možnost instalace pokročilejších aplikací, Office a internet, je pro vás HP Stream 13 skvělou volbou. Pokud jsou vaše nároky nižší, můžete popřemýšlet i nad Chromebookem, ale ty jsou systémově poměrně omezené a cena se pohybuje na českém trhu mnohdy i výše.

HP Stream 13

Konkurence

Acer Chromebook 11 a 13

Mezi konkurenci lze řadit kupříkladu Acer Chromebook 13 poháněný procesorem NVIDIA Tegra K1, ten má podobný výkon jako Celeron v HP. Operačním systémem je Chrome OS. Už z pohledu systému je HP vybavenější, protože nabízí více možností, ale Chrome OS je zase jednodušší. Cena Chromebooku od Aceru je dokonce vyšší než u HP - 8 000 Kč. U menší 11,6" varianty je už cena příznivější (5 990 Kč). Chromebook 11 je výkonem srovnatelný s HP.

Acer Chromebook 11 a 13

Asus X205TA

Konkurentem je i Asus X205TA, který je poháněn systémem Windows. Jeho srdcem je procesor Intel Atom Z3735F, který má sice nižší frekvenci než Celeron, ale zase má čtyři jádra, takže je výkon podobný. Operační paměť má také kapacitu 2 GB, a úložná kapacita čítá 32 GB, což je stejné jako u HP. Cena je také velmi příjemná, 6 000 Kč z něj dělá nejlevnější notebook s Windows. Oproti HP je však mnohem hůře zpracován.

Asus X205TA

Za zapůjčení notebooku děkujeme e-shopu CZC.czz, kde můžete notebook zakoupit.‏

CZC.cz
Graf ceny produktu HP Stream 13-c000nc K5F81EA poskytuje server Heureka.cz
hp-stream-13
Klady
  • slušná výdrž
  • dobrý displej
  • vynikající konstrukce
  • velmi nízká cena
Zápory
  • nízký výkon
  • hlučná klávesnice
Diskuze ke článku
ha
Prdel by som na cely chromebook ak by som mal k dispozicii toto. Ja to sice nepotrebujem ale lacny nb s windows je urcite lepsia alternativa
Daniel Helekal
Daniel Helekal
Jsou levné i drahé a právě mezi ty nejlevnější patří námi testovaný HP Stream 13.... to nedává smysl, podle téhle věty se ten notebook řadí do drahých... ;-)
Písmák
Nějak mi unikl důvod, proč jste testovali zrovna HP Stream 13, ale nikoliv už HP Stream 14? No, pravděpodobně schválně.......
Michal
Jinak ten nový Atom v tom Asus je o dost lepši než Celer, hlavně grafická část. Jinak pochybuji, že jste ho měli vůbec v ruce, je dost solidně zpracován. Ale to nemění nic na tom, že stále to jsou stroje s omezeným použitím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze