HP Star Wars Special Edition
recenze

HP Star Wars Special Edition

Temná strana Síly
1

Speciální edice notebooků nejsou na trhu novinkou. HP k příležitosti nové epizody Star Wars zabalilo jeden ze svých modelů Pavilion 15 právě do kabátku slavné Lucasovy ságy. HP Star Wars Special Edition se stává výjimečný především svými detaily, odkazujícími na Temnou stranu Síly. V dnešní recenzi se tedy podíváme na to, zda je Temná strana Síly opravdu tak temná.

Před nedávnou dobou přišel do kin nový film kultovních Hvězdných válek. HP tedy neváhalo a přišlo se speciální edicí jednoho svého modelu. Konkrétně se jedná o Pavilion 15, který se převlékl do kabátku Star Wars. Inspiruje se Temnou stranou Síly a s detaily HP opravdu nešetřilo. Protože se ale jedná o Star Wars, tak i výkon nezůstává pozadu.

Oficiální snímky

Námi testovanou variantu pořídíte za 25 tisíc korun. Ukrývá v sobě dvoujádrový procesor Intel Core i7-6500U s operační pamětí o velikosti 8 GB. Zajímavý je i dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce 940M s 2 GB. Marně byste hledali SSD. HP vsadilo ještě na klasický HDD o velikosti 1 TB. Jak vidno, výkon nemůže nikoho urazit, ale bude to fanouškům Hvězdných válek stačit?

Technické parametry HP Star Wars Special Edition 15-an002nc

Kompletní specifikace
Konstrukce384,5 × 261,1 × 25,2 mm, 2 090 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetCPU: 2×2,5 GHz, GPU: NVIDIA GeForce 940M
PaměťRAM: 8 GB, disk: 1 000 GB (HDD), paměťové karty: ?
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor41 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnostprosinec 2015, 24 990 Kč

HP Star Wars Special Edition – videopohled

Obsah balení: specialita

Také neradi kupujete zajíce v pytli a nebaví vás nicneříkající kartonové krabice? V tom případě tady budete jako doma. Krabice je vyvedena v motivech Temné strany Síly. Ani po vybalení notebooku nebudete zklamáni.

Na svém místě ho v krabici drží dva polystyreny ve tvaru vesmírných lodí. Uvnitř ještě najdete menší krabičky, opět s potiskem slavných filmů, a v ní úhledně zabalený odpojitelný adaptér. Už samotná krabice navádí uživatele k vyzkoušení, co vše speciální edice zvládne. Za tento dokonalý efekt HP chválím.

Design a konstrukce: do detailu

Design je to hlavní, co speciálku od HP prodává. Atmosféra Star Wars dýchá z celého zařízení. Notebook je kompletně vyroben z plastu s mírami 384,5 × 261,1 × 25,2 mm a hmotností 2,1 kg. Tělo se zdá odolné, ovšem až na víko 15palcového displeje. To se značně prohýbá a dopředu předesílám, že pokládat na zavřený notebook cokoli těžšího nebo ho nosit bez ochrany v batohu, jsem pro jistotu neriskovala. Navíc se obraz při zatlačení na strany víka vlní jak barová tanečnice. Až na tento neduh je ale tělo pevné a neprohýbá se ani nad klávesnicí, což vídáme často.

HP Star Wars Special Edition

Zásadní je ale potisk inspirovaný „Galaktickým Impériem“. Na víku se mimo jasně viditelného loga setkáme i s postavou Darth Vadera a „bitevními šrámy“, které mají přidat na dramatičnosti. Zadní strana i boky s konektory jsou matně černé. Napravo se mimo HDMI a jednoho USB 2.0 nachází i výdech chlazení a zámek Kensington. Levá strana pak mimo dvou USB 3.0, napájecího portu a 3,5mm jacku patří převážně optické mechanice DVD±RW. Další motivy najdeme na základně. Napravo od touchpadu se nachází obraz postavy imperiálního vojáka, tedy „Stormtroopera“.

Ani samotný touchpad neunikl přizpůsobení – je vyveden v designu zaměřovacího systému stíhačky X-Wing. Tento detail se velmi povedl a fanoušci Star Wars ho jistě patřičně docení. Horší je to ale s kvalitou samotného vstupního zařízení. Dvě integrovaná tlačítka v něm můžete sice stisknout po celé jeho ploše, ale jsou velmi tuhá a ovládání je tak těžkopádné. Přesnost je pak v dané kategorii naprosto průměrná a touchpad neohromí, ale ani vyloženě nezklame.

Další designovou a velmi dobře zpracovanou částí je klávesnice. Ta je temně černá a popisky i hrany samotných kláves jsou červené. To zařízení přidává na atmosféře a svým způsobem i na dravosti. Vzhledem k velikosti notebooku nechybí ani numerický blok. Potěší i podsvícení, které bohužel nelze regulovat, zato ale zaujme jeho jasně červená barva.

HP Star Wars Special Edition

Tuhost i nízký zdvih dopřávají při psaní komfort a nic zásadního klávesnici nemohu vytknout. Jediné, co vás zprvu bude lehce mást, je font, kterým je klávesnice obdařena. Ten se sice velmi hodí k motivu, nicméně se popisky hůře čtou. Pokud píšete z velké části po paměti, pak to ale nebude zásadní problém.

Poslední specialitou je kloub zařízení. Na něm je totiž vyveden nápis „Galactic Empire“, ale v tematickém písmu „Aurebesh“, které je typické právě pro Star Wars. Opět se jedná o jeden z povedených detailů, který se opakuje ještě u zmiňovaného „Stormtroopera“ na základně notebooku. Kloub samotný je pak dosti tuhý a víko displeje drží na svém místě bezpečně, přesto ale lze notebook otevřít pohodlně jednou rukou. Ocenila bych ale větší úhel otevření, který je necelých 140 stupňů.

Líbilo se nám:

  • detaily designového zpracování
  • pohodlná klávesnice s numerickou částí
  • tuhý kloub displeje, který drží víko na svém místě

Nelíbilo se nám:

  • prohýbání víka displeje
  • matoucí font popisků klávesnice

Displej: Temná strana

Antireflexní displeje jsou u 15,6palcových notebooků tradiční . Mnohému napomáhají, někdy ale škodí, jako i v tomto případě. Díky velmi hrubému, matnému povrchu, působí displej „kostrbatě“, přestože HP vsadilo na standardní Full HD bez dotykové vrstvy.

HP Star Wars Special Edition

Matná úprava zásadně nepomáhá ani při protisvětlu, protože maximální jas je stále velmi nízký. Naopak ten minimální ve tmě nezatěžuje oči. V tomto je HP expert – málokdy máme možnost vidět až takto nízkou úroveň jasu. Matná povrchová úprava bohužel nese vinu i za horší pozorovací úhly, kdy se barvy značně mění už při jemném náklonu. Zvláště to platí o černé, ze které se stává spíše tmavě modrá.

Líbilo se nám: span>

  • příjemný minimální jas

Nelíbilo se nám:

  • nízký maximální jas
  • hrubý antireflexní filtr
  • horší pozorovací úhly

Zvuk: B&O a dobré basy

Mřížka reproduktorů je umístěna nad klávesnicí a jedná se od firmy Bang & Olufsen o vcelku dobrý počin. Hloubky zvládá notebook nad očekávání dobře, ale nízké tóny mu dělají problém a objevuje se značně plechový nádech. Na sledování filmů to ale více než dostačuje a nenároční posluchači vydrží poslouchat i nějakou tu hudbu. Hlasitost je dosti vysoká, a pokud ji využijete naplno, bude se nejnovějším dílem Star Wars bavit i váš soused . 3,5mm jack výstup ale oplývá podstatně vyšší kvalitou a s lepšími sluchátky si přijdou na své i nároční posluchači.

HP Star Wars Special Edition

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • kvalita basového výstupu

Nelíbilo se nám:

  • plechové výšky

Webkamera: 720p po sté jedenácté

Nebudu se tajit tím, že jsem v koutku duše doufala, že rozlišení HP Star Wars Special Edition bude o něco vyšší než 720p. Bohužel, překvapení se nekonalo, a tak tady máme opět tradiční HD webkameru, která je u téměř všech zařízení identická. Videohovory za zhoršených světelných podmínek tedy kvůli značnému šumu nedoporučuji. Za denního světla se jedná o průměr všech průměrů, ale k běžnému používání stačí.

Nelíbilo se nám:

  • vysoký šum za sníženého osvětlení

Hardware a výkon: multimediální, ne herní

“Herní notebook“ – to je pojem, který si každý uživatel představí, pokud má zařízení dedikovaný grafický čip. V některých případech se opravdu jedná o herní zařízení, ale většina takto vybavených notebooků slouží spíše k multimediálnímu využití na poli úpravy fotek a videí. I HP Star Wars Special Edition má dedikovaný grafický čip. Na něm si samozřejmě zahrajete více, než na tom integrovaném, přesto se ale za herní notebook označit nedá.

HP Star Wars Special Edition

Procesor a operační paměť

To, že se jedná spíše o multimediální zařízení, napoví i dvoujádrový procesor Intel Core i7-6500U Skylake. Jde totiž o úspornější variantu klasických procesorů, například série „H“ typické právě pro herní zařízení. V kombinaci s dedikovanou kartou a zaměřením notebooku ale není reálný důvod, proč integrovat právě úspornější verzi procesorů. I přes to ale speciálka od HP nepodává špatné výkony a v segmentu ultrabookových procesorů se jedná o ten lepší. Operační paměť typu DDR3L nabízí naprosto dostatečných 8 GB. Notebook pracuje v tichosti do doby, než se pustí do práce zmiňovaný grafický čip. Potom o sobě dává jasně vědět a v některých případech to může mít rušivý efekt.

Grafika

Jak jsem již zmínila v úvodu, HP zvolilo dedikovaný grafický čip od NVIDIE, GeForce 940M. Pro každého, kdo používá editor pro úpravu fotografií nebo program pro základní stříhání videí, je to tedy dobrá zpráva. Pokud jednou za čas oceníte i nové herní pecky jako XCOM 2, pak si je jistě zahrajete, ale na nejnižší detaily. Grafický výkon si libuje spíše ve hrách minulého roku jako FIFA 16 nebo World of Warships .

Úložiště

Rychlá SSD jsou na trhu již nějakou tu dobu a mnoho uživatelů už rozpoznalo obrovský rychlostní rozdíl mezi ním a typickým plotnovým diskem (HDD). Bohužel, na tento fakt HP zapomnělo, a tak uvnitř notebooku najdeme pouze plotnový disk s kapacitou 1 TB a pouze 5 400 otáčkami za minutu. Reálná hodnota paměti činí 910 GB a po prvním zpuštění to dále klesá na 857 GB volných pro uživatele.

Líbilo se nám:

  • dedikovaný grafický čip
  • 8GB operační paměť

Nelíbilo se nám:

  • volba procesoru série „U“
  • pomalejší HDD úložiště

Operační systém: zaměřeno na fanoušky

V neposlední řadě tu máme i operační systém Windows 10 Home. Ten byl ale vylepšen o speciální obsah pro fanoušky Star Wars. Můžete tak upravovat schémata pomocí Star Wars Command Center, kde jsou k dispozici i zvuky nebo galerie s více než 1 100 snímky z natáčení, storyboardy, artworky nebo návrhy kostýmů. Díky Star Wars Comic se pak můžete probírat všemi komiksy, které k filmům patří, včetně toho úplně prvního. Přístup máte také k filmovým trailerům nebo pomocí Star Wars Library i k vybraným úryvků z e-knih. Na ploše je vyvedena ikona koše jako „Hvězda smrti“ v nepoškozené podobě, když je koš prázdný, a ve zničené, když je plný.

Líbilo se nám:

  • Star Wars Command Center
  • Star Wars Library
  • Star Wars Comic

Baterie a výdrž: úspora–neúspora

Pod zadním krytem se schovává čtyřčlánková baterie o kapacitě pouze 41 Wh. Výdrž nezachraňuje ani úspornější procesor. Při běžné kancelářské práci bez zapnuté Wi-Fi se dostanete na maximum 4,5 hodiny. Pokud připojíte surfování, dostanete se na hodnotu těsně pod 4 hodiny. Nejvíce dá notebooku zabrat náš klasický test, tedy streamované Full HD video při poloviční hodnotě jasu a hlasitosti. Notebook si žádal další dodávku energie už po necelých dvou a půl hodinách. Nabíjení ze zcela vybitého stavu trvá přibližně 2 hodiny. Do 80 % kapacity akumulátoru pak hodinu a půl.

Nelíbilo se nám:

  • nízká kapacita baterie

Konektivita: plná vybavenost

Na pravém boku najdeme zámek Kensington, HDMI a také USB 2.0. Na straně druhé jsou to zbylé dva USB 3.0 porty, LAN port a také zdířka pro nabíjení. Všechny zdířky jsou od sebe přesně tak daleko, aby se daly využít všechny najednou. Odpadá tak nutnost vybírat si, která periferie je vám milejší.

Líbilo se nám:

  • využitelnost všech portů najednou
  • LAN port

Komunikace: dostatečný základ

Minimální odlišnosti notebooků se projevily i zde, a tak se můžeme těšit na rychlou Wi-Fi 802.11ac nebo Bluetooth 4.0. Podporu LTE sítí bychom u takového zařízení ani neočekávali. Nicméně Wi-Fi je dosti stabilní.

Příslušenství

HP si nepřipravilo pouze samotný notebook s motivy Star Wars, ale také dokoupitelné příslušenství. Jedná se o menší bezdrátovou myš, a tak padne do ruky spíše ženám. V žádném případě ale nejde o příslušenství pro hráče , ale o pohodlnou kancelářskou myš k běžnému použití. Prostřední kolečko tvoří guma a lze ho stisknout. Dvě tlačítka mají měkký dopad, ale na rychlé reakce to opravdu není. Myš stojí okolo 600 Kč.

HP Star Wars Special Edition

Za tu samou cenu si můžete pořídit i pouzdro na notebook. Z přední strany jej zdobí Darth Vader, tedy stejně jako víko notebooku. Zadní strana je už pouze černá s jemným vroubkováním, aby pouzdro nevyklouzlo z ruky. Jedná se spíše o základní ochranu, ale ke krátkému přenášení bude stačit.

Závěr: když Star Wars milujete

HP Star Wars Edition je notebookem pro fanoušky. Ti mu jistě odpustí nějaké ty neduhy jako horší konstrukce víka displeje nebo tuhý touchpad. V tomto případě záleží, jak moc si výrobce vyhrál s různými detaily a jestli se jedná opravdu o speciální zařízení. HP to zvládlo na jedničku a každý detail je promyšlený. Skalní fanoušci už jistě na nic nečekali a tento sběratelský kousek mají již doma, což je z hlediska změření notebooku HP jistě úspěch. Horší to bude s uživateli, kterým se design HP Star Wars prostě jen líbí. Ti by mu horší konstrukci víka displeje, ultrabookový procesor nebo absenci SSD nemuseli odpustit.

HP Star Wars Special Edition

Pokud vás nezaujal námi testovaný model, vybírat lze ještě z dalších třech, které nabídnou stejný procesor nebo slabší Intel Core i5-6200U a 4 GB operační paměti. Nejlevnější model pak nabídne integrovaný grafický čip Intel HD 520. Na trhu bohužel není ani jedna varianta s SSD diskem. Cena se pohybuje od 20 do 25 tisíc za námi testovaný model. Vyjmenovávat tu konkurenty by ale nebylo podstatné . HP Star Wars je sběratelský kousek a buď se vám líbí a v tu chvíli sebelepší konkurent upadá, anebo ne. V každém případě se ale jedná o netradiční zařízení, po kterém každý skalní fanoušek povinně sáhne.

hp-star-wars-special-edition
Klady
  • detaily designového zpracování
  • pohodlná klávesnice s podsvícením a numerickým blokem
  • nízký minimální jas
  • kvalita basového výstupu z reproduktorů
  • dedikovaný grafický čip
  • široký speciální obsah
Zápory
  • prohýbání víka displeje
  • nízký maximální jas
  • pomalý HDD
  • nízká výdrž na baterii
  • horší pozorovací úhly kvůli hrubé antireflexní vrstvě
Diskuze ke článku
Areon
No tak pokud není člověk fanatický fanoušek filmu tak se tomuto kousku zcela vyhněte.
Tento procesor se běžně používá u nettbooků s nízkou uhlopříčkou (13-14") u niž je třeba dlouhá výdrž. Tímto CPU je NB zcela degradován, je zde použit podle mě hlavně kvůli jeho nízké ceně. Co se týká GPU tak je to takový Low/mid. Na moba hry typu LoL nebo DOTA 2 to v pohodě stačí, ale s novými tituly budete mít problém. Displej je Full HD což je v této HW specifikaci celkem problém. GPU nemá dost výkonu na jeho živení u náročnějších her a jelikož je to nativní rozlišení, při jeho snížení ve hře se obraz u mnohých her rozzrní (nebude ostrý, budou z toho bolet oči atd.). Podobně vybavený NB lze získat i o 5K levněji. Platí se zde hlavně to unikátní šasí. Na multimediální obsah (filmy) lze koupit daleko levnější NB který udělá stejnou službu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze