HP Spectre x360
recenze

HP Spectre x360

Luxus samozřejmostí
11

V první polovině minulého roku představila společnost HP zařízení Spectre x360 – konvertibilní notebook, který se honosí především kvalitními materiály a špičkovým zpracováním. Ani výkon ale nestojí stranou a s novými procesory Intel Skylake se z něj stává ještě lépe vybavený krasavec. Jak dopadl v našem testu a vyplatí se do něj investovat?

HP Spectre x360 je na trhu už nějakou dobu a slaví vcelku úspěch. Zařízení, která okouzlí elegantním designem, kvalitními materiály a skvělým výkonem, je pomálu. Pokud na takové narazíte, výrobce si za tento koktejl nechá pořádně zaplatit. Spectre x360 je ale výjimkou a HP dokazuje, že kvalita je samozřejmostí a nemusíte za ni dávat tříměsíční výplatu. Navíc notebook upgradovalo o nové procesory Intel Core Skylake.

Oficiální snímky

Technické parametry HP Spectre 13 x360 13-4105nc

Kompletní specifikace
Konstrukce325 × 218 × 15,4 mm, 1 510 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i5 6200U, CPU: 2×2,3 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor56 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
DostupnostQ1 2015, 36 000 Kč

HP Spectre x360 – videopohled

Varianta, kterou jsme dostali k otestování, nabídne 13,3palcový dotykový Full HD displej, který, jak již z názvu vyplývá, můžete otáčet o 360 stupňů. Ve výbavě nechybí procesor Intel Core i5 Skylake, který doplňuje 8 GB RAM. Kapacita úložiště typu SSD se zastavila na hodnotě 256 GB. Za tuto variantu si zaplatíte přibližně 32 000 Kč. Na trhu ale nechybí ani varianta se silnějším procesorem Intel Core i7, která vás přijde na 36 000 Kč, nebo naopak se starším Core i5 Broadwell za rovných 30 000 Kč.

Obsah balení: už jen to je rozdíl

I balením HP dokazuje, že se jedná o model, který si míní hýčkat. Balení samotné je velmi elegantní, ale to hlavní čeká uvnitř. Mimo samotného zařízení a napájecího adaptéru HP přidalo i černé, neoprenové pouzdro pro ochranu zařízení. Před pády na zem sice notebook úplně neochrání, ale před škrábanci a oděrkami určitě ano. Za balení tedy HP chválím, protože na něm dnes výrobce šetří i u mnohem dražších zařízení, kdy bývá balení povětšinou velmi chudé.

Design a konstrukce: krasavec v kovu

Po konstrukční stránce nemůžu HP vytknout nic zásadního. Celohliníková konstrukce je perfektně zpracovaná a vrzání nepřipadá v úvahu. Lesklé kovové panty příjemně doplňují kartáčovaný hliník a dodávají zařízení na pocitu výjimečnosti. Zúžení celého šasi směrem k uživateli ubírá na tloušťce, která je příjemných 15,4 mm.

HP Spectre 13 x360

Ani hmotnost 1,51 kg není na zařízení s celokovovým tělem společně s výkonnými komponenty přehnaná. Rozměry jsou pak 325 × 218 mm. Na 13palcové zařízení je to vyšší hodnota, za kterou mohou především širší rámečky okolo displeje. Konkrétně nejširší je v dolní části, což zbytečně ubírá notebooku na eleganci. Rámečky by mohly být užší i za cenu menšího touchpadu. Displej lze otočit až tak, že se jeho záda dotýkají základny, takže lze z notebooku jednoduše vytvořit tablet, kdy se však projeví nevhodnost nesymetrických tvarů u takovýchto zařízení – na rozdíl od zavřeného stavu v tomto režimu základna s víkem nelícují a vzniká mezi nimi nepěkná mezera. V tomto ohledu nabízí Asus se svým Transformer Bookem nebo Dell s řadou 11z a 13z Touch lepší řešení. Samozřejmostí je pak i režim stojanu a stanu, kde by však přišlo vhod pogumování hran, které zase nabízí Yoga. Vytknou musím i nedostatečnou tuhost kloubů. Displej sice otevřete jednou rukou, ale na úkor toho se v režimu stojanu displej překlápí dozadu, a to se jej ani nemusíte dotýkat nijak silně. Navíc, pokud prudčeji zvednete notebook ze stolu nebo pracujete v dopravním prostředku, který s cestujícími hází, víko s displejem samovolně mění svojí původní pozici, což je na pováženou.

Klávesnice je rozměrově prostorná, a tak velmi pohodlná. Díky lehce tužšímu stisku nehrozí překlepnutí. Zdvih je nízký, a tak se budete při psaní cítit pohodlně. Jak je u 13palcových notebooků zvykem, chybí numerický blok. Podsvícení je pak samozřejmostí, bohužel jej ale nelze regulovat. Nicméně podsvícení je alespoň rovnoměrné. Horní řadu si pro sebe uzmuly klávesy měnící nastavení a k funkčním tlačítkům F1 až F12 se dostanete pomocí jejich kombinace s klávesou Fn.

Na první pohled zaujme touchpad, který je extrémně veliký. Díky skvěle fungujícímu ignorování dotyků zápěstí (funkce palm-rejection) se nemusíte bát, že při psaní nechtěně pohnete kurzorem – touchpad reaguje jen na bříško prstu. Velká plocha touchpadu zajistí dostatek prostoru pro gesta, která jsou díky Windows 10 podporována v plném rozsahu. Krytý je pak mléčným sklem, takže je velmi příjemný na dotyk. Chválím HP za jeho rychlost a přesnost, nicméně doporučuji vždy touchpad nejdříve vyzkoušet, protože každý má naprosto jiné požadavky. Dvě integrovaná tlačítka jsou stisknutelná přibližně od poloviny a síla potřebná pro jejich aktivaci by mohla být nižší.

Ještě se podíváme na boky zařízení, které skrývají tlačítkovou a portovou výbavu. Většinu levého boku zaujímá výdech chlazení, ale mimo něj si zde našel své místo i napájecí konektor společně s diodou indikující stav baterie a nabíjení. Také je k dispozici jedno USB 3.0 a tlačítko vypínání. To je usazeno poměrně hluboko v těle zařízení a tiskne se velmi nejistě. Navíc je poměrně tuhé. Nesmíme zapomenout ani na zdířku pro micro SDXC karty.

Druhá strana hostí zbylá dvě USB 3.0 a HDMI pro připojení k monitoru či televizi. Nesmí chybět ani 3,5mm jack, který je však samozřejmostí. Lehce netradiční je přítomný Mini DisplayPort. Zbylá dvě tlačítka slouží pro též samozřejmou regulaci hlasitosti a nechybí zde ani tlačítko Windows, které využijete v tabletovém režimu.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování
  • dobré materiály
  • pohodlná klávesnice

Nelíbilo se nám:

  • chybějící LAN port
  • tuhé tlačítko vypínání/zapínání
  • příliš volné klouby držící displej

Displej: ze široka

Osazený 13,3palcový IPS panel nese Full HD rozlišení, tedy 1 920 × 1 080 pixelů. Jeho výsledná jemnost je tak 166 PPI, což je pro běžnou práci více než dostačující. Přesto se u konkurence najdou i jemnější displeje. Například jeho největší sok, Lenovo IdeaPad Yoga 900, se chlubí rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů.

HP Spectre 13 x360

Displej má ale jinak široké pozorovací úhly a velmi syté barvy. Černá se u většiny notebooků tváří spíše jako tmavě šedá, ale to pro Spectre x360 neplatí. Minimální jas je za zhoršených světelných podmínek příjemný pro oči, ale ten maximální by mohl být o něco vyšší. V kombinaci s lesklým povrchem byste tak na slunci mohli mít problém s čitelností. Podsvícení je ale jinak rovnoměrné. Senzor jasu chybí. Nevýhodou jsou pak již zmíněné širší rámečky okolo, hlavně ten spodní, což celý displej mírně degraduje a zážitek z něj je o to menší.

Líbilo se nám:

  • dobré pozorvací úhly
  • syté barvy včetně černé
  • minimální jas, který je velmi příjemný pro oči

Nelíbilo se nám:

  • nízký maximální jas
  • široký spodní rámeček displeje

Zvuk: Bang & Olufsen

HP se u Spectre x360 chlubí reproduktory dánské společnosti Bang & Olufsen. Ty by měly zajistit kvalitní zvukový výstup. Nutno dodat, že reproduktory umístěné na spodní straně hrají lépe než u zmíněné konkurence a problém rozhodně nemají ani s hlasitostí. Pořád se ale jedná o zvukový výstup z notebooku a je to poznat zejména na basovém podání, které je ploché. Pro náročnější posluchače je tu ale i 3,5mm jack, jehož zvukový výstup je na dobré úrovni.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • dobrý zvukový výstup u audio portu

Nelíbilo se nám:

  • ploché basové podání

Webkamera: lepší průměr

Webkamera tradičně umístěná nad displejem nese rozlišení 1080p a technologii HP TrueVision. Díky ní byste měli mít kvalitní obraz i za špatného osvětlení. Je faktem, že Spectre x360 si za zhoršených světelných podmínek vede lépe než většina konkurence. Jedná se ale pořád o průměr a šum je za špatného osvětlení znatelný.

Líbilo se nám:

  • rozlišení 1080p místo typických 720p

Hardware a výkon: pracant se Skylakem

Nedávno HP upgradovalo x360 o nové procesory Intel Core 6. generace, tedy Skylake. Tyto procesory jsou výkonnější než jejich předchůdce z rodiny Broadwell, ale při mnohem menší energetické náročnosti. HP Spectre x360 tak podává dobré výsledky a výkon stačí na naprostou většinu běžných úkonů. Grafická stránka je ale o něco horší, a to kvůli absenci dedikovaného grafického čipu.

Procesor a operační paměť

V našem případě osadilo HP procesor Intel Core i5-6200U Skylake, který rozhodně nepodává nijak špatné výkony a navíc je dosti úsporný. Operační paměť o hodnotě 8 GB na běžnou práci stačí s rezervou. Za celou dobu testování se notebook nezadýchával a provozní teplota se v klidovém stavu držela okolo 35 stupňů. Při větším zatížení se vyhoupla až k téměř 90 stupňům, nicméně výdech na levé straně si s tím poradil na výbornou a na teplotě šasi se to nijak významně nepodepsalo. To samé platí i o hlasitosti chlazení, která se sice v zátěži zvýšila, ale nepůsobila nijak rušivým dojmem.

Grafika

Přítomný grafický čip je integrovaný a jedná se o Intel HD 520. Ten se oproti grafickým čipům z rodiny Broadwell sice zlepšil, ale na nejnovější herní pecky a náročné profesionální grafické programy stačit nebude. Starší hry typu Counter-Strike: GO anebo Tomb Raider (2013) si ale zahrajete, pochopitelně pouze na střední detaily.

Úložiště

V cenové kategorii, ve které se Spectre x360 pohybuje, je už téměř samozřejmostí integrace úložiště typu SSD, tedy rychlého disku, a ani tento model o něj není ošizen. Kapacita 256 GB je pro většinu uživatelů dostačující, ale pokud máte velkou sbírku her nebo filmů, stačit určitě nebude. Uvítala bych tedy větší kapacitu, zvláště když využitelných je ve výsledku pouze 180 GB. Rychlosti jsou již nicméně tradiční.

Líbilo se nám:

  • úspornější procesory Intel Core Skylake
  • 8GB operační paměť

Nelíbilo se nám:

  • nemožnost zvolit dedikovaný grafický čip
  • z 256 GB SSD je volných pouze 180 GB

Operační systém: desítky, a co víc?

S Windows 10, která jsou v notebooku předinstalována, přišla i doba, kdy výrobci ořezávají množství programů a utilit, které jsou v systému doinstalované. Některé byly použitelné, jiné už méně a trvalo dobrou půlhodinu, než jste většinu odinstalovali. S Windows 10 obecně už ale takzvaného bloatwaru ubylo a v HP Spectre x360 to není jinak. Jediné, co zde nalezneme, je registrační program od HP. Pro uživatele z toho plyne jedna výhoda, a to více zábavy a méně nepotřebných programů k odinstalaci.

HP Spectre 13 x360

Baterie a výdrž: přeborník ve své třídě

HP integrovalo 56Wh Li-Ion baterii. V případě přehrávání streamovaného Full HD videa se dostanete na průměrnou hodnotu okolo 300 minut. Pokud ale vypnete Wi-Fi a zaměříte se na striktně kancelářskou práci, dostanete se na hodnotu přes 10 hodin. Při současném surfování počítejte okolo 8,5 hodin. Taková výdrž se u takto výkonného notebooku jen tak nevidí a zásluhu za to nese i úsporný procesor. Výdrž tedy není vůbec špatná a x360 prošlo testem s úctou.

Líbilo se nám:

  • výdrž přes 10 při kancelářské práci

Konektivita: bez LAN portu

V konektivitě se HP jistě nedrželo zpátky, a tak v celkem štíhlém těle najdeme již zmíněné tři USB 3.0, HDMI a Mini DisplayPort. Samozřejmostí je 3,5mm jack pro připojení sluchátek a našlo se místo i pro čtečku micro SDXC karet. Jediné, co tak konektorové výbavě chybí, je LAN port, který se již do tenkého těla nevešel. HP bohužel ani do balení nepřidalo redukci, takže pokud ho budete chtít využívat, musíte si jí sami dokoupit.

Líbilo se nám:

  • přítomnost mini DisplayPortu

Nelíbilo se nám:

  • chybějící LAN port

Komunikace: mobilní sítě nenalezeny

Notebook disponuje Wi-Fi ve standardu 802.11ac, která je stabilní, a využívat můžete i Bluetooth 4.0. Podpora mobilních sítí bohužel chybí.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi

Nelíbilo se nám:

  • absence mobilních sítí

Závěr: luxus pro každého

HP Spectre x360 je luxusně zpracovaný konvertibilní notebook, který se rozhodně nemá za co stydět. Pochválit musím i klávesnici a touchpad, se kterými se velmi dobře pracuje a jsou pohodlné. Během testování překvapila hlavně výdrž baterie, která je na takové zařízení nevídaná.

HP Spectre 13 x360

Spectre x360 se prodává ve třech variantách, z nichž ta naše vychází na 32 tisíc Kč. Zvolit ale můžete i tu s lepším procesorem Intel Core i7-6500U, za kterou si připlatíte ještě 4 tisíce, nebo naopak tu s procesorem Intel Core i5 5200U za rovných 30 tisíc.

Spectre x360 je ideální pro ty, kteří chtějí cítit kvalitu a propracovanost na každý dotyk a přitom za něj nechtějí utratit půlroční výplatu. Cena 32 000 Kč za naší variantu je tak vzhledem ke zpracování, materiálům a komponentám naprosto akceptovatelná.

Konkurence

Jako největší konkurent se proti Spectre postaví Lenovo IdeaPad Yoga 900 s identickými parametry, ale vyšším rozlišením 13palcového displeje 3 200 × 1 800 pixelů. Cena je vyšších 34 tisíc Kč.

Lenovo Yoga 900

Další sok v pořadí je opět ze stáje Lenovo a jedná se o ThinkPad Yoga 14 se starším procesorem Intel Core i5 Broadwell vPro, ale s větším 14palcovým Full HD displejem. Potěší také zvýšená odolnost, která je u ThinkPadů zvykem, a bezpečnostní TPM čip. Cena je opět okolo 34 tisíc Kč.

TIP: Lenovo uvedlo nové ThinkPady Yoga: hned ve třech úhlopříčkách

Lenovo ThinkPad Yoga 14

Poslední je Dell 13z Touch s procesorem Intel Core i7 Broadwell. Zbylé specifikace včetně 13palcového Full HD displeje jsou identické. Cena je ale příznivějších 29 tisíc Kč.

Dell Inspiron 13z Touch
hp-spectre-13-x360
Klady
  • kvalitní materiály
  • prémiové zpracování
  • dlouhá výdrž
  • bohaté balení
Zápory
  • chybějící LAN port
  • široké rámečky okolo displeje
  • volné klouby displeje
Diskuze ke článku
Petr
Budouci majitele necht si daji pozor na upgrade SSD na 512GB varianty Samsungu. 950 Pro to nedetekuje ani na verzi s i7 ci i5. 951 se nekterym uzivatelum podarila rozjet. Viz. hp forum podpory.
Petr
Jeste je dobre zminit nemoznost upgradu RAM. To vidim jako velkou nevyhodu v kombinaci s i7 verzi.
Marek
Luxus samozřejmostí? Ano, hlavně v tom rozlišení obrazovky, za cenu 36.000 :-D S full hd by mě firma oslovila tak před 10 lety, ne dnes.
pazzy
Na takovou velikost displeje je FullHD více než dostačující. Mě v recenzi chybí info o tom, zda je Win10 Pro či Home. Samozřejmě to můžu vybingovat, ale když už to čtu, možnost připojení do domény je pro mě důležitá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze