HP Spectre 13
recenze

HP Spectre 13

Anorektik s potenciálem
14

Další z řady výjimečných zařízení, které si máme možnost otestovat, je HP Spectre 13. Notebook, který přitáhl pozornost a zamotal ostatním výrobcům hlavu především díky ultratenkému profilu. Přes očekávání, že výkon bude až na druhé koleji, umí nový Spectre překvapit a ani náročnější uživatele neurazí.

V dubnu tohoto roku představila společnost HP další model v řadě Spectre a ostatním výrobcům pěkně zatopila. Spectre 13 totiž drží titul nejtenčího zařízení svého druhu na světě a i přesto, že výrobce musel udělat i nějaké ty kompromisy, tak výkonu se to rozhodně netýká.

Oficiální snímky

Do tenkého těla se výrobci podařilo osadit procesory Intel Core i spolu se slušnou 8GB operační pamětí a až 512GB úložištěm. Varianty kovového krasavce máte na výběr hned tři a naše nejvybavenější obsahuje dvoujádrový Intel Core i7-6500U. Za ní si výrobce řekne 43 tisíc. Můžete ale zvolit slabší procesor Intel Core i5-6200U a pak zaplatíte 40 tisíc korun. Nejnižší konfigurace pak obsahuje identický procesor Intel Core i5, avšak už jen 256GB SSD. Cena v tom případě spadne na 38 tisíc.

Technické parametry HP Spectre (2016) 13-v003nc

Kompletní specifikace
Konstrukce229,4 × 325 × 10,4 mm, 1 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6500U, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory0× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor38 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
DostupnostQ2 2016, 42 990 Kč

HP Spectre 13 – videopohled

Za kovové zařízení, které je svým způsobem výjimečné, to není tak mnoho, jak by se dalo čekat, a v dnešní recenzi se podíváme, k jakým kompromisům se muselo HP přiklonit, co naopak většina uživatelů ocení a zda se koupě vyplatí.

Obsah balení: vše co si můžeme přát

V poměrně elegantní černé krabici najdeme mimo zařízení i rozpojitelný napájecí adaptér s koncovkou USB-C. HP rozhodně chválíme, i když je jasné, že k tomuto kroku přistoupilo zejména proto, že proprietární elektronika pro nabíjení by zabírala příliš mnoho místa.

HP Spectre (2016)

Mimo napájecího adaptéru čekejte také redukci z USB-C na USB 3.0, takže bez další investice budete mít možnost připojit starší příslušenství. Notebook totiž mimo již zmiňovaného napájecího USB-C portu s malou diodou k indikaci nabíjení poblíž obsahuje už jen další dvě USB-C s rozhraním Thunderbolt, takže redukce se jistě hodit bude. Ani to ale není všechno, protože k notebooku dostanete i velmi pěkně provedené kožené pouzdro, do kterého notebook jednoduše vsunete. I za provedení pouzdra HP dostává pochvalu, protože před menšími poškozeními notebook účinně ochrání. Zařízení se z pouzdra sice špatně vytahuje, zato máte ale jistotu, že vám nechtěně nevypadne.

Design a konstrukce: výjimečnost prioritou

Vzhled je jistě otázkou vkusu a ne každému se líbí kombinace tmavé se zlatou. HP se nijak netajilo zaměřením na exkluzivitu a jediné barevné vyvedení, které se prodává, se bude líbit především ženám. Notebook je až na kloub zhotoven v tmavé barvě, která se dá jen těžko definovat, přesto působí elegantně a na kovovém hliníkovém povrchu se pěkně vyjímá spolu se zjednodušeným logem HP ve zlatém provedení na víku. Kovový kloub krytý plastem pak zaujme lesklým zlatým provedením a kryje zajímavě vyvedené oblé klouby, které se při zavírání víka zasouvají do těla zařízení. Velkou nevýhodu pak vidím v nedostatečném úhlu otevření pouhých 125 stupňů, což znemožňuje konstrukce kloubu, který se nachází až před vsazenými porty. Práce na klíně tak bude nepohodlná. Nezpříjemní jí ani horký vzduch, který proudí zespod tohoto plastového krytu vám rovnou na klín. Notebook také neotevřete jednou rukou. Víko je nicméně stabilní a panty zde odvádějí svou práci velmi dobře.

HP Spectre (2016)

TIP: Recenze HP Spectre x360 – Luxus samozřejmostí

V krytu kloubu se na zadní straně umístila trojice portů. Samostatně oddělený USB-C port na levé straně slouží k nabíjení nebo také jako USB 3.0, dvě USB-C umístěná vedle sebe pak podporují rozhraní Thunderbolt a slouží k připojení všech periferií, které si jen dokážete představit. Nějaké ty redukce ovšem budou potřeba, protože mimo 3,5mm jacku se již na těle nenachází žádné další prvky, což platí i pro slot na SD karty, který chybí. Nezvyklé umístění portů na zadní straně nijak nevadí.

Za omezenější portovou výbavu ale nelze HP hanit, protože tloušťka 10,4mm nedovoluje integrovat jakýkoliv jiný port. Musíme být tedy vděční za dva plnohodnotné USB-C porty s rozhraním Thunderbolt. Zbylé rozměry 325 × 229 mm ale odpovídají 13palcovému zařízení. Po otevření již narazíme na typickou klávesnici v řadě Spectre, která disponuje velmi nízkým zdvihem a podsvícením, které ale nemůžete regulovat. Tady tedy HP žádným kompromisům nepodlehlo a klávesnice je opět velmi pohodlná pro dlouhé texty. Numerická část vzhledem k velikosti zařízení pochopitelně chybí. Postranní oblasti klávesnice zdobí designově vyvedená mřížka reproduktorů a tlačítko pro zapnutí a vypnutí.

Velmi mile překvapil touchpad, který je sice menší než u ostatních notebooků HP, avšak pozici kurzoru mění poměrně přesně a zatleskat musím i dvěma integrovaným tlačítkám, které můžete stisknout v dolní třetině. Tlačítka zbytečně hlasitě necvakají a vy se můžete soustředit na práci. Zbývá tedy zmínit ještě další podstatnou část, a to je IPS displej ukrytý pod sklem Gorilla Glass, které odolává velmi dobře otiskům prstů, přestože displej není dotykový. Panel má okolo příjemně tenké rámečky a nad ním se již tradičně usídlila webová kamera. Nejvíce překvapí absence dotykové vrstvy, která by již pod krycím sklem nezabírala příliš mnoho místa, přesto jí výrobce do zařízení neintegroval. Tím také odpadá potřeba konvertibility a Spectre 13 je tedy naprosto klasickým notebookem.

TIP: Recenze HP Pavilion x2 – Levná konvertibilní designovka

Po obou bocích se nenachází žádné porty a z profilu tedy zařízení vypadá jako dva pláty kovu přiložené k sobě. S HP Spectre 13 tedy jistě upoutáte pozornost právě konstrukcí. K celkovému zpracování nemohu mít větších výtek. Přes celkovou tenkost je notebook překvapivě pevný a ani při větším kroucení a snaze ho ohnout nevydá ani hlásku. Celá snaha nakonec vyjde vniveč, protože zařízení se ani nehne. Za to má tedy HP palec nahoru a konstrukci chválím. Velkým plusem je také velmi nízká hmotnost pouze 1 110 gramů.

Líbilo se nám:

  • kvalita materiálů
  • extrémně tenký profil
  • precizní celková pevnost zařízení
  • nízká hmotnost
  • tichý a přesný touchpad
  • pohodlná klávesnice

Nelíbilo se nám:

  • umístění výdechů horkého vzduchu
  • absence čtečky SD karet
  • nedotykový displej

Displej: IPS jak má být

Výrobce osadil 13,3palcový Full HD IPS panel s krycím sklem Gorilla Glass a přesto, že by se díky lesklému sklu mohlo zdát, že displej bude dotykový, výrobce dotykovou vrstvu bohužel vynechal. I přes to se ale jedná o kvalitní IPS panel s dobrými pozorovacími úhly a vysokou úrovní maximálního jasu. S minimálním jasem je to ale o něco horší a uvítala bych, kdyby se dal ještě o něco snížit. Kladně ale hodnotím rovnoměrnost podsvícení, která je velmi dobrá. Barvy jsou jasné, ne ovšem přesycené, jako mají výrobci poměrně často ve zvyku. Výtku mám k černé barvě, která při změně úhlu značně vybledne. Ostatní barvy jsou však stálé.

HP Spectre (2016)

Líbilo se nám:

  • vysoký maximální jas
  • syté barvy
  • rovnoměrné podsvícení

Nelíbilo se nám:

  • displej není dotykový

Zvuk a webkamera: k poslechu raději ne

Zvuková stránka samotného notebooku není špatná. K dispozici máte pro hlasitý poslech 4 reproduktory, které jsou umístěné po stranách klávesnice. Zvuku napomáhá i přítomná aplikace Bang & Olufsen Audio. Basy jsou na poměry konkurenčních zařízení dobré, avšak střední tóny a výšky mají výraznější plechový nádech. K hlasitosti však nemohu mít námitek a HP spadá do kategorie lepšího průměru.

HP Spectre (2016)

Přední kamerku v tomto případě zastane HP TrueVision HD. Už název napovídá, že se jedná o vcelku běžnou webkameru s rozlišením 720p. I tady platí, že za dobrých světelných podmínek nebudete mít s videohovory větší problém, za zhoršených světelných podmínek ale typicky stoupá míra šumu. Potěšilo by i vyšší rozlišení 1080p, jako je tomu například u sourozeneckého Spectre x360.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost reproduktorů

Nelíbilo se nám:

  • plechové střední tóny a výšky
  • pouze 720p webkamera

Hardware a výkon: pracant každým coulem

HP Spectre (2016)

Procesor a operační paměť

Překvapení vás čeká po zjištění osazeného procesoru. HP nezvolilo mobilní Intel Core m, ale rozhodlo se pro dvoujádrový Intel Core i7-6500U taktovaný na 2,5 GHz spolu se slušnými 8 GB RAM LPDDR3 (1 866 MHz). Nedá se rozhodně říct, že by měl s výkonem Spectre 13 problémy, a všechny běžné úkony zvládne naprosto bez problému. Základní úprava fotek a videí mu taktéž nečiní větší potíže, ovšem pro profesionální účely zpracování videí to nebude. Poměrně nehezkou vlastností notebooku i při běžné práci je vyšší míra zahřívání, která se projevuje především v horní části základny, a s tím spojený i hlasitý zvuk ventilátoru, který zadní stranou pod konektory vychází ven.

Grafika

Vysoký grafický výkon zde rozhodně nečekejte a smířit se musíte s dedikovaným grafickým čipem Intel HD 520. Na pecky typu Fallout 4 či Crysis 3 si nechte zajít chuť a výkon bude stačit tak akorát na BioShock Infinite či Battlefield 4, i tak se ale oproti minulé generace grafických čipů Intel jedná o podstatné zlepšení a občasní hráči starších pecek budou spokojení.

Úložiště

Naše varianta disponuje M.2 SSD úložištěm o velikosti 512 GB, z nichž vám po prvním zpuštění zbyde pouze 430 GB. Část (10,2 GB) si uzme místo pro zálohu a nějakou část také operační systém, přesto je to ale poměrně dost a 10 či 20 GB navíc by se jistě hodilo.

Líbilo se nám:

  • dobrý výkon na konstrukci notebooku

Nelíbilo se nám:

  • hlučný ventilátor
  • vyšší teploty základny

Operační systém: bez zbytečností

HP ctí Windows 10 a nepřidává téměř nic navíc. K dispozici máte zmiňovanou aplikaci Bang & Olufsen Audio, ale jinak systém Windows 10 Home postrádá jakékoliv další doplňující aplikace. Ocenili bychom například vylepšený spořič baterie. HP tak patří částečná pochvala za nedodání zbytečného bloatwaru, avšak jednoduchá aplikace se všemi základními nastaveními či zmíněný spořič baterie by se hodily.

Líbilo se nám:

  • žádný zbytečný bloatware

Baterie a výdrž: filmový přeborník

Li-Ion baterie s kapacitou 38 Wh se chlubí až 10 hodinovou výdrží. K takové výdrži jsme se ale neměli šanci dostat ani se zapnutým úsporným režimem. V případě, že hodláte notebook využít nejen k práci, ale i k surfování na internetu, se dostanete na výdrž pouhých 5 hodin. S vypnutou Wi-Fi pak na 6 a půl hodiny. Těšit vás může poměrně rychlé nabití, kdy se baterie na 80 % kapacity dostane za necelou hodinu a půl a 100% kapacity dosáhne za přibližně dvě hodiny. Velmi nás ale potěšilo streamování Full HD videa, kdy notebook vydržel téměř 3 a půl hodiny.

HP Spectre (2016)

Líbilo se nám:

  • dobrá výdrž při přehrávání streamovaného Full HD videa
  • rychlost nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • nízká výdrž při surfování

Komunikace: rychlá Wi-Fi a zprvu nestabilní Bluetooth

K internetovému připojení je vám k dispozici pouze Wi-Fi ve standardu 802.11ac. Mimo ní můžete posílat soubory či připojit se k periferiím pomocí Bluetooth 4.2. To bylo ale z počátku dost nestabilní a při pokusu připojit myš spojení mnohokrát vypadlo, ačkoli ostatní notebooky neměly problém. Po prvotních komplikacích se ale připojení stabilizovalo a k výpadkům nedocházelo.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi

Nelíbilo se nám:

  • zprvu nestabilní Bluetooth

Závěr: anorektik s potenciálem

HP Spectre 13 je především stylové zařízení, ale i tak má rozhodně co nabídnout. Výkon tohoto tenkého krasavce je až překvapivý a neustále vás nutí přemýšlet, jak se všechny komponenty do těla notebooku vešly. Výrobci se podařilo zachovat i prostornou klávesnici a pochvalu získává HP i za tichý a vcelku přesný touchpad.

HP Spectre (2016)

TIP: Recenze HP Star Wars Special Edition – Temná strana Síly

Zamrzí vás rozhodně malý úhel otevření displeje a smířit se budete také muset s dokoupením nějakých těch redukcí, nemluvě o absenci čtečky paměťových karet. Škoda že výrobce neintegroval také dotykovou vrstvu, která by rozšířila možnosti ovládání. Zato ale v davu jistě nezapadnete a každého bude zajímat, co že jsou ty dva plátky kovu u vás na stole vlastně zač. Částka 43 tisíc je pak obhajitelná, ale pouze díky tenkému profilu – jinak se jedná o zcela průměrné zařízení. Pokud jste se do Spectru 13 však zamilovali, nebrání vám žádný zásadní nedostatek v koupi.

Konkurence

Jako prvního z konkurence tentokrát zvolíme MacBook Air (2016). Ten nabídne starší procesor Intel Core i5 Broadwell a 256GB SSD. Srovnává se tak spíše s nižními konfiguracemi Spectru 13. Nabízí ale pouze rozlišení 1 440 × 900 pixelů. Cena činí příznivějších 37 tisíc.

MacBook Air 2016

Největším konkurentem je Lenovo Yoga 900. Tento krasavec nabídne identický procesor, ale 16 GB RAM, dotykovou vrstvu, rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů a konvertibilitu. Není tak extrémně tenký jako Spectre 13, ale cena se neliší.

Lenovo Yoga 900

TIP: Recenze Lenovo Yoga 900 – Ultraelegán

Jako posledního soka budeme jmenovat Dell XPS 13 s výkonnější procesorem Intel Core i7-6600U Skylake a lepším QHD+ rozlišení na téměř bezrámečkovém displeji, který přidává na stylovosti. Ostatní výbava je identická, tedy až na větší portovou vybavenost čítající dvě USB 3.0, Mini DisplayPort či čtečku SD karet. Cena se pohybuje okolo 41 tisíc.

Dell XPS 13 2015
hp-spectre-2016
Klady
  • kvalitní materiály a zpracování
  • exkluzivní vzhled s tenkým profilem
  • přijatelný výkon
Zápory
  • nedotykový displej
  • malý úhel otevření víka
  • hlučné a méně účinné chlazení
Diskuze ke článku
Honza7521
Pěkná recenze a moc krásný notebook a docela by mě zajímalo, jestli se bude nabízet i verze 2v1.
Osobně bych zařadil jako dalšího konkurenta Asus ZenBook 3, který se ale ještě neprodává.
Váša Kokstein
Recenze je hezká, ale urcite bych jako konkurenta místo macbooku air zařadil MacBook, který také ma usb-c a ma podobnou konstrukci. Ma lepší displej než MacBook air. A také je zde napsáno ze u MacBook air se oproti HP spectre cena neliší. Ovšem některé konfigurace jsou mnohem levnější.
JK
Pěkný notebook. Vzhledem k předpokládanému určení - reprezentační manažerský přístroj - mi nechybí ani slot na karty, ani dotykový displej. Snad to zahřívání by mohlo dělat starosti, ale to je asi tak vše. Pokud člověk pracuje s okny a ne jablkem, tak je to aktuálně asi bezkonkurenčně nejlépe vypadající "reprezentant".
Petr
Doporučuji se na notebook před případným nákupem podívat na živo, fotky vypadají úžasně, nicméně v reálu se trošku vytrácí punc exkluzivity a obyčejný HP Spectre vychází pro mě subjektivně designově lépe. Maximální úhel otevření displeje taky není žádná sláva.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze