HP Elite x3
recenze

HP Elite x3

Učeň školí mistra
64

Při zběžném pohledu vypadá HP Elite x3 jako výkonnější příbuzný Lumie 950 XL, avšak označovat jej tak by nebylo zcela férové. Spravedlivější by bylo mluvit o jakémsi ekosystému produktů, kde telefon hraje hlavní roli. S pomocí bohatého doprovodného příslušenství totiž chce Elite x3 zastat i notebook a počítač. Bude to na spásu upadající platformy Windows 10 Mobile stačit?

Na dotyk prstu orientovaná platforma Windows pro chytré telefony, kterou z období verze 7 a 8 známe jako Windows Phone a nyní v éře verze 10 jako Windows Mobile, zažívá dozajista nejkrušnější období své existence. Na růžích neměla ustláno nikdy, avšak současná situace se zdá být natolik kritická, až se mnozí diví, proč u pacienta s tak chmurnou prognózou ještě nikdo nepřistoupil k odpojení přístrojů. Nejaktuálnější referenční zařízení, tedy Microsoft Lumia 950 (XL), pochází dokonce už z předloňského roku a poslední aktualizace portfolia Microsoftu co se telefonů týče proběhla v loňském únoru, kdy na trh dorazila Lumia 650. Tím se z ní velice pravděpodobně stává úplně poslední Lumia, která spatří světlo světa, přičemž tuto značku jsme mohli vídat ještě v době, kdy jí vlastnila finská Nokia. Optimismus nebudí ani pohled na nabídku telefonů s Windows 10 Mobile (dále jen W10M) od jiných výrobců – spočítat by je zvládl kdejaký předškolák.

HP Elite x3

Co je smutnější, Microsoft nyní platformě již nevěnuje tolik pozornosti i pokud jde o vývoj a marketing. Pokud tedy výrobci měli problém vydělat na telefonech s Windows dříve, dnes na nich nejspíš nevydělají už vůbec nic, pokud tedy rovnou neprodělají. O to je překvapivější, že v takovém nejistém období přichází se svým zařízením Hewlett-Packard, tedy tradiční partner Microsoftu v oblasti počítačů a velmi sporadický výrobce telefonů. Tím překvapení každopádně nekončí. Jednoho by napadlo, že si HP nejdříve osahá trh něčím konzervativním z přinejlepším střední třídy, než podnikne další kroky, ale skutečnost nemůže být odlišnější: jak už sám název napovídá, HP Elite x3 míří primárně do podniků a neskrývá ty nejvyšší ambice. Ba co víc, neobvykle bohatá nabídka doprovodného příslušenství, které ve spojení s podporou režimu Continuum značně rozšíří možnosti, nemá obdoby. I proto sebevědomé HP neprezentuje Elite x3 jen jako pouhý telefon, nýbrž jako multifunkční zařízení typu 3v1, přičemž jistě není náhodou, že tabletonotebook s podobným jménem HP Elite x2 ztělesňuje zařízení 2v1.

Technické parametry HP Elite x3 + Desk Dock + Headset

Kompletní specifikace
Konstrukce161,8 × 83,5 × 7,8 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper AMOLED, 5,96" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 192 × 2 356), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 4×2,15 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows 10 Mobile
Akumulátor4 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:00 hodin
DostupnostQ2 2016, 23 990 Kč

HP Elite x3 – videopohled

Obsah dostupných prodejních balení: vyberte si

Obsah a podoba balení se liší v závislosti na tom, jaký ze čtyř stupňů výbavy při koupi zvolíte, nicméně ať už zvolíte jakýkoliv, telefon má vždy identickou konfiguraci v podobě 4 GB RAM, 64GB úložiště a hybridního slotu (ten obvykle nechválíme, ale tentokrát vzhledem ke kapacitě interní paměti nemáme námitek). Rovněž barevné provedení je vždy černé se stříbrným zdobením. Na zlatou variantu, která se prodává ve světě, si v Česku musíme nechat zajít chuť.

Chcete-li za každou cenu ušetřit, můžete sáhnout po základním balení za 23 tisíc korun. Tam se krom toho nejnutnějšího – tedy telefonu, dokumentace a kabelu s USB plné velikosti na jednom konci a USB-C na druhém, který společně s též přibaleným napájecím adaptérem slouží k nabíjení a samostatně pro synchronizaci s počítačem – nachází navíc už jen USB OTG adaptér. Nutno podotknout, že se touto volbou ochudíte o to hlavní, co produkt nabízí.

My jsme naopak na test obdrželi nejúplnější výbavu v krabici abnormálních rozměrů. Tu pro úspěšnou infiltraci černošského ghetta stačí jen opřít o rameno, přičemž vaše odlišná barva pleti nebude představovat větší problém. Její obsah by seděl na to, co v obchodech koupíte za 25 tisíc pod názvem HP Elite x3 + Desk Dock + Headset + Premium Packaging. V elegantním balení tak navíc výhodně obdržíte stolní dok pro režim Continuum (samostatně vyjde na nemalé 4,5 tisíce) a slušné drátové handsfree s trojicí náhradních špuntů různých velikostí (samostatně zakoupit nelze).

Dokoupitelné příslušenství: dohromady stojí tolik co telefon

Už tak dlouhý výčet originálního příslušenství doplňuje řada dalších položek, které si však již musíte dokoupit samostatně. Jde o různá ochranná pouzdra pro telefon, která pořídíte v rozmezí pěti až sedmi stovek, značkové fólie na displej, z nichž zaujme poměrně kuriózní filtr soukromí za pětistovku, podložku pro bezdrátové nabíjení standardem Qi, kde činí oficiální cena 2 tisíce, a vrcholný doplněk v podobě Lap Docku, tedy jakousi notebookovou schránku pro režim Continuum, kdy slovo „vrcholným“ skrývá též absurdní 20tisícovou cenovku. Zákazník tedy zapláče, avšak vůči nám bylo HP navýsost velkorysé – mnoho z uvedeného nám na otestování zapůjčilo také, viz příslušné kapitoly.

Pokud by vám to bylo pořád málo, podívejte se, co můžete pořídit ještě v zahraničí.

Líbilo se nám:

  • možnost volby balení a výhodného získání příslušenství
  • ukázkově komplexní nabídka oficiálního příslušenství
  • reprezentativní vzhled prémiového balení

Nelíbilo se nám:

  • vysoká cena příslušenství při zakoupení zvlášť
  • zbytečně velké rozměry balení

Design a konstrukční zpracování: z nouze ctnost

Tuto kapitolu zpravidla otevíráme tvrzením, že telefonu dominuje displej, a to tím spíš, pokud jde o phablet. Do kategorie přerostlých smartphonů samozřejmě spadá i bezmála 6palcový Elite x3, ale ve vypnutém stavu je jeho dominujícím prvkem spíše brada z lesklého stříbrného plastu, jenž ostře kontrastuje s černým matným plastem, který zvnějšku převládá. Brada v reálu nevypadá tak lacině jako na obrázcích, no vysloveně prémiově také nepůsobí, což se časem rozhodně nezlepší – naopak jí předvídáme brzké utrpění šrámů. Může vytvářet dojem modularity nebo že lze uživatelsky vyměnit baterii, jako je tomu u LG G5, avšak její úlohou je pouze budit pozornost a poskytovat úkryt pro antény, mikrofon, hlasitý reproduktor a USB-C port.

Jediným vyjímatelným prvkem na těle telefonu je hybridní slot nahoře na levé hraně, který pojme buď dvě nanoSIM, nebo jednu nanoSIM a jednu microSD(HC/XC) kartu. Nehtem „vyloupávatelný“ šuplíček by mohl být vyveden robustněji – na časté předvádění karetních triků rozhodně není stavěný. Na protilehlé hraně ve stejné výšce spolehlivě nahmatáte trojici vystupujících tlačítek. Spodní dvě černá slouží pro regulaci hlasitosti, vrchní a o něco odsunuté stříbrné nepřekvapivě plní roli zámku obrazovky. Zrakem jdou rozlišit snadno, poslepu už nikoliv – zasloužila by si odlišnou povrchovou strukturu. Velice jistý stisk má tužší charakter.

Jelikož vrchní hranu pouze provrtal 3,5mm jack, poslední zajímavou partií jsou záda. Za drobné kolébání na stole je zodpovědná lehce vystupující čočka fotoaparátu nahoře, kterou díky drobnému přesahu chrání stříbrné okruží. Pravděpodobně se zvenčí jedná o jedinou kovovou součást. Stejný průměr má čtečka otisků prstů poblíž. Pro snazší nahmatání ji ohraničuje kruhová ohrádka, i tak jde ze všech možností o nejméně šikovné umístění. Přesně uprostřed těchto dvou prvků leží jednotónová přisvětlovací dioda. Pokud pohledem sjedeme po zádech dolů, naší pozornost upoutá povědomý obraz sestávající z čárky a tečky. Tedy, abych byl přesnější, čtyři lehce nakloněné čárky stříbrné barvy skládají minimalistické logo HP, které zdobívá prémiové výrobky tohoto amerického výrobce, a pětice pinů umístěných níže vytváří POGO konektor pro připojení příslušenství, například čtečky čárových kódů.

Ne, ani závěrem této kapitoly nebudeme probírat displej, kterému patří až kapitola následující. Za zmínku ale rozhodně stojí to, co na displej shlíží shora. Bez nároku na pořadí vlivem neviditelnosti jde o čidlo jasu a senzor přiblížení, zprava je to pak skener oční duhovky, čočka přední kamery, průduch telefonního sluchátka, pomocník skeneru duhovky v podobě emitoru infračerveného záření a konečně notifikační dioda. Nezdráhám se bez okolků říct, že je úplně k ničemu, tedy k pouhé jedné věci – zeleně ohlásí úplné nabití. Červeně svítí i během nabíjení, ale při jeho zahájení se automaticky aktivuje displej, který sdělí totéž a ještě mnohem víc. Na její konfiguraci zapomeňte, ani deaktivace dokonce není možná.

Telefonu se musí nechat, že zdaleka nevypadá tak bezpohlavně jako Lumia 950 (XL). Ve firemním prostředí svého majitele určitě nezostudí, s otisky prstů bojuje zdatně a jeho konstrukční provedení je na velmi slušné úrovni, což dokládá i rovnoměrně rozložená váha 194 gramů a deklarovaná odolnost dle standardů MIL-STD 810G7 a IP67 – zmíněná konkurence od Microsoftu celou závistí skřípe zuby a možná nejen jimi. Na druhou stranu se zde bavíme o jednom z nejdražších telefonů na trhu. Touto optikou už skóre není tak slavné. Plastové prvky s vámi jindy hrají hru na schovávanou, zatímco brada Elite x3 volá o pozornost. Že výrobce nesáhl po kovu, tak nelze odpustit i proto. V dané cenové relaci zkrátka musí být z hodnotných materiálů vyrobené skoro celé tělo. Některá konkurence navíc nabízí vyšší stupeň odolnosti dle certifikace IP68 (odolání hloubce větší než 1 metr po dobu delší než půlhodina).

Ochranná pouzdra: tady silikon vítám


Hewlett-Packard k zařízení separátně prodává trojici ochranných pouzder: kožené flipové (699 Kč), odolné (499 Kč) a silikonové (499 Kč). Na zápůjčku jsme dostali poslední jmenované. To díky výřezům zajišťuje bezproblémový přístup k hlavnímu fotoaparátu i čtečce otisků prstů, 3,5mm jacku a USB-C portu, byť v posledním případě na úkor ochrany dolní hrany zařízení. Stejné řešení pro tlačítka obvykle zhoršuje jejich přístupnost, a tak s povděkem kvituji, že místo toho HP Elite x3 Silicone Case obsahuje „tlačítkovou prodlužovačku“. Pouzdro díky tomu na pohodlnosti stisku kláves nic nemění, bohužel se ale ztratí jejich vizuální odlišení.

HP Elite x3

Vyvýšení nad povrch displeje by mělo předejít prasknutí skla při pádu na tvrdý povrch. Co se jistoty úchopu týče, jde tak trochu o dvojsečnou zbraň. Na jednu stranu vnější gumový povrch zlepšuje úchop v tom smyslu, že telefon neklouže z ruky, na druhou stranu pouzdro navyšuje tloušťku a zejména šířku zařízení. Nárůst objektivně není veliký, ale u tak rozměrného zařízení rozhoduje každý milimetr. Musím se tak vrátit k mému nedávném zamyšlení – proč standardně nemohou telefony už z továrny vyjíždět pogumované?

Líbilo se nám:

  • držitel certifikací MIL-STD 810G7 a IP67
  • relativně reprezentativní vzhled
  • jistý stisk tlačítek i v pouzdru

Nelíbilo se nám:

  • nevyužitá notifikační dioda
  • celoplastové tělo do high-endu nepatří
  • pouzdro už tak velké zařízení ještě zvětšuje

Displej: krotký AMOLED

Ochranné sklo Gorilla Glass 4. generace kryje 5,96palcový AMOLED panel s QHD rozlišením, což znamená luxusní jemnost 493 pixelů na palec. Papírově se tak jedná v podstatě o to nejlepší, co dnes lze v telefonu mít. Z přímého pohledu byste ale byli schopni uvěřit, že se jedná o běžné IPS. Sytost barev není nikterak přehnaná a ani se u vás nedostaví žádný vyložený „wow“ efekt. Za běžných světelných podmínek a při zobrazení černého obrazu jste dokonce schopni odlišit, kde končí průměrně tlusté černé rámečky a kde začíná displej.

Přínos AMOLEDu zde spočívá zejména v nulovém cloudingu, takřka nekonečných pozorovacích úhlech, dokonalé černé i za horších světelných podmínek a v kombinaci s tmavým tématem operačního systému i v nižší spotřebě energie.

HP Elite x3

Nevykládejte si to zle, v žádném případě nejde o nekvalitní zobrazovač. Viditelný rastr, backlight bleeding, špatná čitelnost v exteriéru, zkreslování obrazu při změně pohledu, nespolehlivá nebo pomalá automatická regulace jasu – s ničím z toho se zde ani náznakem nesetkáte. Dokonce HP vlastní úpravou zprovoznilo i odemknutí poklepáním (Double-tap to wake), které W10M nativně nepodporuje. Moje očekávání ale byla větší. Pokud například máte specifické požadavky, zamrzí absence nadstandardních funkcí i možnosti nastavení.

Osobně bych ocenil nižší minimální jas a vzhledem k velikosti zařízení též vyšší citlivost dotykové vrstvy, ostatní by mohli uvítat možnost ovládání v rukavicích. Posledními výtkami trochu předbíháme, protože jde do jisté míry o záležitost softwaru, ale obrazovky se také týkají. Omezenou funkčnost notifikační diody by mohl kompenzovat ambientní režim displeje. Ten se však nekoná, nebo aspoň ne v obvyklé podobě (viz HP Display Tools v kapitole o Continuu). Druhý problém už je ryze záležitostí operačního systému – zatímco u androidích tabletofonů bývá možné uživatelské rozhraní smrsknout k některému z dolních rohů, aby bylo ovládání jednoruč snazší, tady můžete jen delším přidržením virtuálního tlačítka Start stáhnout horní část obrazu k dolní hraně. Pokud tedy palcem saháte na protilehlou stranu obrazovky a nemůžete použít druhou ruku, musíte vždy změnit úchop, čímž riskujete upuštění.

Líbilo se nám:

  • nejlepší možné parametry
  • odemknutí poklepáním

Nelíbilo se nám:

  • nevyužitou notifikační LED nekompenzuje ani ambientní režim displeje
  • nelze ovládat jednoruč za žádných okolností
  • dotyková vrstva by mohla být citlivější
  • nemožnost detailního nastavení obrazu

Možnosti autentifikace: oko za oko, prst za prst

Výše jsem naznačil, že nadstandardní možnosti identifikace právoplatného majitele zařízení jsou dvě. S tou první – skenerem oční duhovky – jsme se zatím mohli setkat jen výjimečně, naposledy u Galaxy Note 7 od Samsungu. Ani tady není začátek jiný – nejdříve si naskenujete oko. U Elite x3 s W10M je pak výchozí nastavení takové, že pro odemknutí displeje stisknete hardwarové odemykací tlačítko, načež speciální kamera za asistence infračervené diody zahájí proces rozeznávání. Pokud nastane shoda, po zhruba 3 až 4 vteřinách telefon přeskočí odemykací obrazovku a vstoupí do nabídky Start. Nebude-li vám chtít citlivá data ukrást zrovna Simon Phoenix, troufáme si říct, že jde momentálně o nejspolehlivější způsob, jak si telefon proti neautorizovanému přístupu zabezpečit, ať už z hlediska potenciálního prolomení ochrany, tak spolehlivosti fungování. Jediný výrazný háček, který zřejmě nevyřeší ani softwarový update, spočívá v nutnosti přiblížit oko k senzoru do vzdálenosti nějakých 15 až 20 centimetrů. Rychlost odemykání by mohla být vyšší, ale existuje naděje, že až funkce opustí fázi „beta“, problém pomine. Narazili jsme i na další dva, byť o něco méně závažné nedostatky: telefon musíte držet v portrait režimu, neb v landscapu skener tápe, a při deaktivování volby „Automaticky přeskakovat zamykací obrazovku, když rozpoznáme vaši duhovku“ (kdo by si to mohl přát?) trvá přihlášení necelých deset vteřin.

Druhou možnost zabezpečení zajišťuje dnes již celkem běžná přikládací čtečka otisků prstů. Pro odemknutí stačí při vypnuté obrazovce pouze přiložit jeden z prstů, s jehož otiskem jste telefon dříve seznámili, a vyčkat na vibraci. Čtečka funguje velice spolehlivě, ať už prst přiložíte jakkoliv, avšak na to, že tady už nejde o betaverzi, by odemknutí mohlo proběhnout dříve než za dvě vteřiny. Dlužno dodat, že jde o jednoúčelové řešení – tlačítko se pod čtečkou neukrývá, stejně jako jí nelze používat jako touchpad nebo jí naučit, aby přiložením konkrétního prstu provedla přednastavenou akci, třeba zapnula svítilnu.

Nastavení odemykání duhovkou; někdy telefon neodemknete ani vy (vlivem bugu chybí klávesnice)

Nabízí se skener duhovky s čtečkou otisků prstů zkombinovat a tímto dvoustupňovým ověřením dosáhnout ještě vyššího stupně bezpečnosti. W10M žel v tuto chvíli nic takového neumí.

Líbilo se nám:

  • vysoká spolehlivost rozpoznání
  • nespoléhá jen na jednu metodu autentifikace

Nelíbilo se nám:

  • rozpoznání trvá příliš dlouho
  • metody autentifikace nelze kombinovat

Zvuk: slabé stereo

Dopředu mířící dvojice hlasitých reproduktorů, kdy se jeden ukrývá v telefonním sluchátku a druhý v levé třetině perforované brady, zajišťuje slušný stereo efekt a vysokou hlasitost, ale po stránce kvality jde přinejlepším o průměr. Postrádám zejména basy.

Pro sluchátka s vyšší impedancí by hlasitost 3,5mm výstupu mohla být vyšší, ale že hraje výrazně potichu, to také nelze říci.

HP Elite x3

Na zaměření telefonu HP přiložilo překvapivě hodnotná špuntová sluchátka, jejichž cenu by můj skromný odhad určil na tisícovku. Dedukcí ale zjistíme, že HP jejich hodnotu staví na roveň se stolním dokem, což je značně nadhodnocuje (jinými slovy, balení HP Elite x3 + Headset + Premium Packaging se rozhodně vyhněte). Z obvyklého průměru je vytahuje nadstandardní kvalita zvuku, pletený kabel a hmatově rozlišitelná trojice tlačítek, která na panýlku na pravé sluchátkové větvi doplňuje mikrofon. Úplné spokojenosti brání výraznější vyznačení pravého a levého sluchátka, chatrný plast, který na rovném jack konektoru chrání kontakty s kabelem, a chybějící klip pro přichycení na oblečení.

To, aby vás druhá strana při volání slyšela co možná nejlépe, zajišťuje hned trojice všesměrových mikrofonů. Telefonní reproduktor má zcela obvyklé parametry, volání zde probíhá stejně hladce jako na jakémkoliv jiném smartphonu.

Líbilo se nám:

  • hlasité stereo
  • nadprůměrná sluchátka

Nelíbilo se nám:

  • neslavná kvalita zvuku reproduktorů
  • sluchátka nejsou součástí základního balení

Nabíjení a výdrž baterie: den, maximálně dva

Podobně jako v jiných aspektech, i v případě nabíjení integrované baterie o kapacitě 4 150 mAh máte možnost volby. Základní nabíjení přiloženou drátovou nabíječkou urychluje technologie Quick Charge 3.0, na 100 procent se s ní dostanete za rovné dvě hodiny. Nabití na 80 procent trvá 89 minut.

Stav baterie při nabíjení kabelem Čas nabíjení
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 31 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 42 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 54 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 65 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 77 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 89 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 107 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 120 minut

Drátově lze telefon nabíjet i pomocí dokoupitelných doků, na které ale přijde řada později.

HP Elite x3

Díky podpoře standardů Qi a PMA můžete nabíjet taky bezdrátově, avšak hovořit o bezdrátovém nabíjení v kontextu s originální nabíjecí podložkou, která využívá technologii induktivního nabíjení Qi, se mi lehce příčí. Ano, kabel skutečně nepotřebujete, avšak telefon na ní musíte soustředěně položit s centimetrovou přesností, čímž veškeré výhody takového řešení odpadají. Že za to ty dva tisíce opravdu nestojí, dokládá fakt, že nabíjení takto probíhá takřka 2,5× pomaleji než kabelem. Nabíjecí kolébka za tři stovky by zkrátka udělala mnohem lepší službu, zvlášť kdyby využívala pinů, kterými je telefon beztak vybaven.

Stav baterie při bezdrátovém nabíjení Čas nabíjení
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 83 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 115 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 136 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 158 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 187 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 227 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 266 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 281 minut

Ani tentokrát jsme neučinili výjimku a podrobili recenzované zařízení našemu standardizovanému testu, při němž vždy za co nejrovnějších podmínek přehráváme video z internetu. 1080p stream do telefonu putoval jak jinak než přes Wi-Fi. Baterie vyčerpáním odpadla po 6 hodinách a 32 minutách. Tento neslavný výsledek pak odpovídá běžné výdrži v praxi, kdy budete muset nabíjet každý večer. Pokud se při používání budete krotit nebo sáhnete po vestavěném úsporném režimu, dosažitelné jsou i dva dny.

Líbilo se nám:

  • vysoká kapacita baterie
  • rychlé dobíjení kabelem

Nelíbilo se nám:

  • jen průměrná výdrž
  • baterie nejde uživatelsky vyjmout
  • pomalé bezdrátové nabíjení

Hardware: Těsně pod vrcholem?

Pod kapotou máme tu čest s čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 820 a grafickým čipem Adreno 530, což bylo v době představení zařízení v loňském únoru to nejlepší, co jste mohli mít (od té doby přišel Snapdragon 821). Spolu se 4 GB RAM tak jde papírově o nejvýkonnější „Windows Phone“ na trhu.

Výkony v benchmarcích, hrách nebo při přehrávání 4K videa s 60 snímky za vteřinu jsou výborné, nicméně pokud jde o rychlost při každodenním používání, kdy procházíte nabídkami operačního systému a používáte aplikace, máte dojem, jako by šlo o androidí zařízení z přinejlepším střední třídy. Chod bych neoznačil za vysloveně pomalý, ale očekával jsem rychlost, která mi vytře zrak, koneckonců i low-endy s Windows Phone 8 platí za rychlíky. Nic takového se však nedostavilo. Žádný úsporný režim přitom nebyl aktivován, poslední aktualizace jsem důkladně nainstaloval a zkoušel jsem rovněž obnovit tovární nastavení. Nic nepomohlo.

Při nenáročných úlohách je tělo telefonu chladné, ale při zařazení vyššího rychlostního stupně dovede slušně zatopit. Teplo se naštěstí kumuluje vysoko poblíž čočky fotoaparátu, takže v nejčastěji používaném portrétním režimu si ničeho nevšimnete. Horší situace pak nastává při využívání Continua, kdy se stejná partie rozžhaví do té míry, že je na dotyk nepříjemná. Na kovové obruči čočky fotoaparátu v takovém případě dokonce ani neudržíte prst. Pokud se toho W10M dožije, dá se tak očekávat, že budoucí Continuum doky budou obsahovat aktivní chlazení.

Líbilo se nám:

  • špičkový výkon v náročných úlohách

Nelíbilo se nám:

  • uživatelské prostředí by mohlo být svižnější
  • v režimu Continuum se silně zahřívá

Fotoaparát a videokamera: na špičku nemá

Za čočkou se světelností f/2.2 se nachází senzor s 1,31 mikronů velkými pixely. Maximální rozlišení fotografie v nativním poměru stran 4:3 dosahuje hodnoty 4 608 × 3 456 pixelů, což odpovídá 16 megapixelům. Pokud budete chtít fotit širokoúhle, budete se muset spokojit s rozlišením 4 192 × 2 356 pixelů, tedy 10 megapixely. Tím nabídka rozlišení končí, jiné vybrat nelze. Proč například nelze fotit v rozlišení 4 608 × 2 592 pixelů (16:9 při maximálním využití senzoru), zůstává záhadou.

Prostředí fotografické aplikace je stejné, jaké najdete na jiných W10M telefonech. Buď můžete vše nechat na automatice, nebo si ručně nastavit vyvážení bílé, clonu, ISO či čas expozice. Ať tak či tak, vždy mi v hledáčku překážely ikony a ukazatele – abych se mohl plně soustředit na kompozici, nejraději bych je skryl. Nejde to.

Fotografie v žádném případě nevypadají špatně. Poskytují slušnou míru detailů a i ty z noci jsou koukatelné. Na nejlepší fotomobily však Elite x3 nemá a v podstatě ani mít nechce – jde o stroj do firem a ne o štětec pro umělce. Nejdůležitější je pevná ruka, zejména pak za horšího osvětlení, kdy expozice trvá poměrně dlouho. Za každý drobný pohyb budete ztrestáni mazanicí.

HP Elite x3 – testovací fotografie v plném 16Mpx rozlišení


Poslední tři snímky s bleskem
Stejný záběr za dne, v noci s bleskem a v noci bez blesku; ukázka z čelního fotoaparátu

Video lze zaznamenávat v HD, Full HD a UHD rozlišení, u každé hodnoty lze nastavit 15, 24 nebo 30 snímků za vteřinu. Slow-motion můžete nahrávat v kvalitě 720p při 120 FPS, ale místo v menu nastavení musíte volbu provést v hledáčku. 1080p při 60 FPS se bohužel nekoná, naopak se mi líbilo, že nahrávání lze zapauzovat nebo za běhu měnit parametry obrazu.

Při pokusu dovést vnitřnosti k přehřátí jsem se jal natočit hodinové 4K video. Elite x3 ani v náznaku nezaváhal, za obrazného houpání vztyčeného ukazováčku před nosem mi nabídl maximálně tak přehrání (videa).

HP Elite x3 – testovací video, 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • na korporátní telefon výsledky nejsou zlé

Nelíbilo se nám:

  • chybí možnost natáčet v 1080p při 60 FPS
  • méně světla vyžaduje pevnější ruku
  • pouze dva stupně kvality fotografií

Operační systém: nedonošenec

Jsem velkým fanouškem toho, čeho se Microsoft snaží s Windows 10, respektive Universal Windows Platform, dosáhnout. Jde o exkluzivní koncept, který představuje nedoceněnou zbraň Microsoftu. Z pohledu uživatele je lákavé, že může na telefonu, tabletu, počítači i herní konzoli používat stejné aplikace, jen s přizpůsobeným uživatelským rozhraním – při přechodu z jednoho zařízení na druhé se tak může cítit pořád jako doma. Vývojáře pak jistě těší, že pro každý form-factor nemusí vyvíjet speciální aplikaci – vyvinou jí pouze jednou a následně provedou optimalizace, aby byl na každém zařízení uživatelský zážitek co nejlepší.

Takové jsou však jen proklamace ze strany Microsoftu. Jaká je realita při používání posledního stabilního buildu 14393.693? Už zdaleka ne tak slavná.

I po mnoha aktualizacích se stále nelze ubránit dojmu, že máte tu čest s nedodělkem, který nějakou záhadou obešel oddělení kontroly kvality. Ty nejzásadnější problémy, kdy u prvních W10M telefonů docházelo k pádům vestavěných aplikací a nevynuceným restartům, jsou naštěstí pryč, ale to pro úspěch v souboji s Androidem a iOS zdaleka nestačí. Hlavními prohřešky tu jsou, podobně jako u desktopové edice, nekonzistence (např. si v některých nabídkách připadáte jako ve Windows Phone 8), chudá funkční výbava (Start, seznam aplikací nebo notifikační centrum nelze zobrazit na šířku) a nedoladěnost (při automatické synchronizaci obrázkové složky s OneDrivem některé soubory nejspíše skončily v pekle, protože do cloudu nedorazily, přitom až takové foto-nemehlo snad nejsem). Zprvu jsem si říkal, že mne notoricky bídná nabídka kvalitních aplikací nijak výrazně nepostihne, protože těch dodatečných používám minimum, ale když jsem zjistil, že neexistuje rozumný způsob, jak zprovoznit takový základ jako uživatelsky nastavitelný zvukový ekvalizér, uvědomil jsem si, že jsem byl naivní.

Líbilo se nám:

  • snaha o sjednocení mobilního a počítačového OS

Nelíbilo se nám:

  • nedodělanost
  • nedostatečná funkční výbava
  • chudší výběr aplikací třetích stran
  • nejistá budoucnost platformy

O výchozích aplikacích ve W10M jsme hovořili již několikrát, takže tentokrát se o nich zmíním jen telegraficky.

Telefonování, zprávy a adresář

Telefonní funkce jsem vám skoro ani neukázal. Nejdříve jsem byl totiž nucen zavítat na Google s nadějí, že se tam dočtu, jak se importují čísla ze SIM karty do telefonu. Pouhé zobrazení kontaktů ze SIM karty není možné a příkaz k přesunu do interní paměti nenajdete ani v telefonním seznamu, ani v aplikaci telefonu a už vůbec ne v globálním nastavení – musíte do nastavení hubu Lidé. Toto martýrium jsem podstoupil, abych našel… totéž co v každém telefonním adresáři za posledních deset let. Na druhou stranu mne potěšila snadná správa více SIM, ač mne zprvu zmátlo, že aplikace pro volání a textování je implicitně pro každou SIM zvlášť (lze je spojit).

Prohlížení webu a správa emailu

Vstup do vod internetu se vám pokusí zpříjemnit prohlížeč Microsoft Edge. Neumí ale Adobe Flash, blokování automaticky vyskakujících oken by mohlo být účinnější a osobně bych uvítal zejména možnost přejít na určitou stránku pomocí textové zkratky, kterou si zvolím (alias aka nickname). Ocenil bych také možnost měnit výchozí úroveň nazoomování stránek.

O maily se stará aplikace Outlook Pošta, kterou považuji za jednu z nejlepších univerzálních aplikací. Chybí mi však opět možnost zvětšit velikost písma zprávy – lze jen provést zoom s tím, že text přesahuje hranice obrazovky.

Díky za optání, ale ne, jít místo toho k očnímu se mi nechce. Z bílých plášťů mám hrůzu.

Organizační funkce

O plánování aktivit se stará Outlook Kalendář, ke kterému nemám žádné připomínky, ale uznávám, že v tomto ohledu nejsem náročný, neb běžně žádný organizér nepoužívám. Samozřejmost představují aplikace jako Kalkulačka, která do sebe integruje převodník jednotek, Budíky a hodiny, která obsahuje časovač nebo stopky, nebo jednoduchý správce souborů.

Kancelářské aplikace

Aplikace z balíku Office nacházíme předinstalované i na telefonech jiných platforem, zde tak Word, Excel a PowerPoint ve verzích Mobile nesmí chybět. Dokumenty můžete nejen prohlížet, ale i vytvářet a editovat. Při využívání těchto aplikací v režimu Continuum nicméně pro vytváření a editaci budete potřebovat předplatné Office 365. Výše uvedenou trojici doplňuje poznámkovník OneNote, jehož používání není nijak zpoplatněno.

Mapy a navigace

O navigaci se stará aplikace Bing Maps. Můžete si ve 3D prohlédnout vybrané světové metropole, stáhnout mapové podklady pro použití offline (bohužel nejde volit jednotlivá česká města, jen celou Českou republiku o velikosti 303 MB) nebo se v češtině nechat navigovat příjemným ženským hlasem.

Přehrávání multimédií

Funkci hudebního přehrávače plní Hudba Groove a na to, že jsem na hudební přehrávače zvlášť vysazený, v mnoha ohledech překvapivě naplňuje moje potřeby. Nejbolestivějšími nedostatky jsou nepodpora playlistů v souboru (PLS, M3U), absentující ekvalizér a nepřístupnost vestavěného obchodu s hudbou v České republice. Chtít přehrávání hudby z NASu by asi bylo příliš, to koneckonců Groove pořádně nezvládá ani na počítači. Potěšila možnost editovat ID3 tagy a široká podpora formátů, kde vedle těch běžných jako MP3, WMA a AAC nechybí ani FLAC, M4A, WAV nebo AMR.

Naproti tomu přehrávač videa s názvem Filmy a TV pořady snad už nemůže být primitivnější. Umí sice pracovat s titulky, ale to je asi tak všechno, co z toho pozitivního stojí za zmínku. Podpora formátů je slabá, možnosti úpravy obrazu se omezují na roztažení videa přes celou obrazovku a s nějakou možností konfigurace se Microsoft vůbec neobtěžoval.

Dodatečné aplikace od HP a spol.

HP přibalilo pár svých aplikací: vlastní „finanční kalkulačku“, HP AiO Printer Remote a HP ePrint Enterprise pro snazší správu tiskáren, HP Device Hub pro získání technické podpory, HP Mobile Hardware Diagnostics pro zobrazení a test hardwarových součástí zařízení a HP Picks, tedy seznam aplikací ze Storu, které HP doporučuje. Nechybí ani dva pomocníci pro příjemnější provozování Continua, se kterými se ale seznámíme až v později.

Mimo aplikací od Microsoftu a Hewlett-Packardu objevíte v menu už jen WinZip Universal (OEM), přičemž žádného odpočtu zkušební doby, jaký straší ve verzi stažitelné ze Storu, jsem si nevšiml, a odkaz na web Salesforce.com, který nestojí ani za řeč. Až na dva nástroje od HP lze vše nadbytečné odinstalovat a získat tak asi 75 MB.

Líbilo se nám:

  • minimum bloatwaru

Nelíbilo se nám:

  • v aplikacích chybí základní funkce
  • dodatečné aplikace musí řešit nedostatky OS

Konektivita: papírově toho chybí málo

Utište se, děti, kontrolní součet! SIMská dvojčátka, každé s rychlými daty, jste tu? Jsme tu namačkaná i se slotem na paměťovou kartu! Kompletní LTE na palubě? Tady! Navigační trojčátka A-GPS, GLONASS a BeiDou, kde jste? Tady, tady a tady! Kam se nám zatoulal elektronický kompas? Tady! Co NFC, netiskne se ke komu nemá? Ne prosím, jsem tady! Wi-Fi, nezakoplo jsi někde při tom civění do učebnice? Ne, jsem tu taky a cestou jsem se dokonce naučilo standardy a/b/g/n/ac včetně Wi-Fi Direct a Miracastu! Nevidím Bluetooth, kde je? Tady, ale než na mě přišla řada, zestárlo jsem na verzi 4.0! Infraport tradičně místo pracovní dochází na hudební výchovu, takže už zbývá jen USB-C, nuže kde jsi? Tady, ale něco jsem ztratilo…

HP Elite x3

Zkraje recenze zaznělo, že HP nechce Elite x3 prezentovat jako pouhý mobilní telefon. V této roli jsme si Elite x3 již představili, nyní tedy pomalu přichází na řadu Elite x3 jako počítač, kde mj. hraje velkou roli kompatibilita s periferiemi. Chválíme, že HP sáhlo po moderním, oboustranném a univerzálním USB-C, které slouží i pro nabíjení. Tím ovšem příběh zdaleka nekončí, neboť z papírových specifikací se už například nedočtete, jaké běžné počítačové příslušenství lze při zapojení přímo do telefonu zprovoznit, a proto jsme si na to důkladně posvítili. (USB-C příslušenství jsme při testu k dispozici bohužel neměli, a tak jsme byli nuceni používat přiložený USB OTG adaptér, což by ale výsledky nemělo nijak zkreslit.)

Kompatibilita s PC periferiemi: USB Type Castrato


První příhodně přišla na řadu tiskárna, přesněji se jednalo o multifunkční HP Deskjet 1050 All-in-One Printer. Samozřejmě jsem si nedělal naděje, že bych do telefonu cokoliv naskenoval, ale prostý tisk by fungovat mohl. Omyl. Telefon na připojení kabelu nijak nereagoval a po prošmejdění všech souvisejících menu i v HP aplikacích jsem dospěl k závěru, že kompatibilní jsou pouze tiskárny s Wi-Fi.

HP Elite x3

Jak si telefon poradil s externími datovými úložišti? Prvním pánem na holení byla externí Blu-ray vypalovačka ve slim provedení (nemá vlastní napájecí adaptér). Uznávám, je to těžký kalibr, neporadí si s ní ani kdejaký notebook. Samozřejmě jsem neměl velká očekávání a rozhodně jsem si takto nehodlal cokoliv vypálit. Že si ale ani neškrtnu, to mne zklamalo. Vložené optické médium se roztáčelo a zase zastavovalo, což značí nedostatek šťávy. Mechanika umí brát energii i z jiného USB, tak jsem jí ji dopřál ze stolního počítače, avšak na výsledku to nic nezměnilo.

Jako další jsem jeden po druhém připojil dva různé 2,5palcové externí pevné disky. Jeden zvládá USB 3.0, zatímco ten starší si musí vystačit s verzí 2.0. Resumé? Disky se nijak nepřihlásily a vydávaly zvuk, který neklamně značil nedostatečné napájení.

HP Elite x3

Napadlo mne taky zjistit, jestli náhodou nedojde k bitce, když připojím androidí smartphone. Skoro se povedlo: Elite x3 by ho slušně dobil. Samozřejmě ale jen ve smyslu přenosu elektrické energie. Výměna dat takto není možná, takže si kluci moc nepokecali. Stejně by to nejspíš nebylo publikovatelné před desátou večerní.

Kdyby pomocí Elite x3 nešlo zobrazit alespoň data na flash disku, bylo by to už hodně špatné, ale v tomto případě naštěstí žádný problém nenastal. Překvapilo mne, že se podařilo oživit také externí zvukovou kartu. Externí síťová karta pak fungovala zcela dle očekávání.

Nejvíc asi Elite x3 překvapil u myši a klávesnice. Přestože myš byla bezdrátová, používala vlastní USB dongle a obsahovala mnoho nadstandardních tlačítek, v prohlížeči Microsoft Edge vše fungovalo tak jak má. V druhém případě šlo o drátovou klávesnici se základními multimediálními klávesami. Ovládání hlasitosti a hudebního přehrávače fungovalo bez problémů, a to i když v popředí byly jiné aplikace. V těch nicméně vstupní periferie už tak dobře nefungovaly.

HP Elite x3

Nutno dodat, že co nefungovalo při přímém zapojení, to nefungovalo ani přes Desk Dock. Ano, za nedostatečné napájení optické mechaniky a disků můžeme vinit HP, ale tento problém při připojení přes dok odpadá. Co však za všech okolností zůstává, je omezený operační systém, což jde samozřejmě na triko Microsoftu. Zejména ten nese vinu za to, že periferie nefungují. Abychom nicméně byli spravedliví, můžeme se na to podívat ještě z jiného úhlu: operační systém může dostat aktualizaci (kdy se dočkáme avizovaného sloučení Windows RT a Windows Mobile?), ale nedostatečné napájení bude nejspíš trvalé omezení. Ať tak či tak, současný stav není uspokojivý.

Líbilo se nám:

  • až na infraport kompletní výbava
  • dobrá podpora klávesnice a myši na úrovni OS

Nelíbilo se nám:

  • nekompatibilita OS s běžnými externími úložišti dat a tiskárnami
  • USB-C nedokáže dostatečně napájet externí úložiště dat
  • staré Bluetooth 4.0
  • horší podpora klávesnice a myši na úrovni aplikací

Continuum: poznávací znak Windows Mobile


Ambice nahradit počítač by pochopitelně byly zcela marné, nebýt podpory Continua. Tento zajímavý režim operačního systému W10M jsme si důkladně představovali před rokem, takže opakování všech jeho vlastností a výhod a nevýhod by bylo zbytečné. Připomenu, že jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že se při připojení telefonu k externímu zobrazovači patřičně změní rozložení uživatelského rozhraní, místo aby došlo k pouhému zrcadlení obrazu. V kombinaci s počítačovými vstupními periferiemi tak teoreticky můžete získat náhradu počítače.

V této souvislosti se proslýchá, že Microsoft chce v budoucnu z Continua udělat hlavní prodejní tahák svých telefonů, mj. přidáním podpory Win32 aplikací díky emulaci. Tohoto potenciálu jako by si HP všimlo dříve a celý produkt Elite x3 kolem něj vystavělo. V technologickém světě však platí jedno kruté pravidlo – nezáleží jen na tom, jak dobrý produkt představíš, ale kdy ho představíš. Co se tím snažím říci? Možná to v tuto chvíli nebyl ze strany HP zcela prozíravý krok. Jak se totiž během testování ukázalo, Microsoft na Continuu ještě čeká sakra hodně práce. To ostatně dokládá i dvojice předinstalovaných HP aplikací, které se snaží některé základní bolístky alespoň pofoukat, ačkoliv jsem je osobně nedocenil. První se jmenuje HP Display Tools a dovede v Continuu ve vámi zvoleném časovém limitu zhasnout obrazovku telefonu. Druhá, HP Workplace, dovoluje za poplatek přes internet streamovat desktopové aplikace.

S jakými nedostatky, které lze jednoznačně přičíst na vrub operačního systému W10M, jsme se v průběhu testování Continua na Elite x3 setkali? Předně jsme si přišli jako na 5 let starém netbooku, přestože jsme používali kabelové spojení. Výkon je zkrátka o mnoho horší, než jaký dnes nabídne kdejaký atomový tablet.

Místo aby se v Continuu při stisku Alt + Tab zobrazilo totéž co na počítači, zcela nesmyslně se na nějaký čas zobrazí Task View. I prosté přepínání aplikací tak trvá dlouho, což dělá multitasking velmi nepohodlným. Přitom jde o jediný způsob, jak se dostat k jiné aplikaci, protože běh více aplikací vedle nebo dokonce nad sebou není možný.

Oproti Windows 10 na počítači se pak nelogicky liší i mnohé další, třeba vůbec nemůžete vyvolat kontextové menu na hlavním panelu (myší tudíž aplikace vždy musíte zavírat křížkem v pravém horním rohu obrazovky) nebo nemůžete otevřením Startu a psaním zahájit hledání. Zarazí, že v Continuu nelze jakkoliv organizovat dlaždiče v nabídce Start.

Téma Continuum a aplikace, resp. ovládání univerzálních aplikací myší a klávesnicí, by vydalo na vlastní knihu. Některé trpí absurdními omezeními. Z Microsoft Edge například ani na velké obrazovce nevykřesáte jakoukoliv možnost přiblížení stránky, v Hudbě Groove bez zjevného důvodu chybí jezdec pro změnu hlasitosti, jinde se často setkáte s absencí naprosto základních klávesových zkratek, … Nakonec budete rádi aspoň za ty, protože otevřít starší „neuniverzální“ aplikace aspoň na části obrazovky stále nelze.

Shodnost s aplikacemi na počítači

Při představování konceptu univerzálních aplikací se šéf vývoje operačních systémů v Microsoftu Terry Myerson vyjádřil doslova takto: „Jeden binární soubor, jeden zdrojový kód, vše bude fungovat napříč telefony, tablety a počítači.“ Přesto jedním z mnoha prohřešků W10M a zejména pak Continua zůstává nekonzistence, která vypluje na povrch, když používáte univerzální aplikace na telefonu i počítači, a to prosím vždy aktuální verze.

Galerie pod odkazem níže ukazuje nejen neopodstatněné odchylky, ale dokonce odlišnou verzi jedné a té samé aplikace na obou zařízeních. Někdy bohužel přesné srovnání nebylo ani technicky proveditelné, protože nekonzistence jde tak daleko, že některé aplikace na počítači nelze dostatečně zmenšit, aby odpovídaly těm na telefonu.

Abychom byli objektivní, zahrnuli jsme i případy, kdy shoda mezi aplikacemi panuje. Kde je však ona slibovaná absolutní parita? Cožpak ani Microsoft sám nevěří vlastnímu konceptu?

Galerii jsme pro větší přehlednost připravili na OneDrive.

Poznámka: Screenshoty z počítače poznáte na obrázcích podle křížku vpravo nahoře nebo podle hodin vpravo dole. U každé sady je pořadí screenshotů následující: úvodní slide, malé okno na počítači, obrazovka telefonu, tabletový režim na počítači (výchozí nastavení), Continuum režim telefonu. Pro projití celé galerie doporučujeme otevřít první náhled a postupovat doprava (ikonka šipky nebo klávesa s šipkou na klávesnici).

Líbilo se nám:

  • unikátní režim Continuum
  • velký potenciál

Nelíbilo se nám:

  • zabugovanost
  • pomalý běh
  • nelze spouštět Windows Phone aplikace
  • nekonzistence s počítačovými Windows 10
  • kabelové spojení vyžaduje dok
  • absence multitaskingu
  • streamování PC aplikací za poplatek

Desk Dock: Microsoft Display Dock á la HP

Pokud se nespokojíte se zpožděnou odezvou, nízkou snímkovou frekvencí a omezenou konektivitou, které jdou ruku v ruce s provozováním Continua bezdrátově přes Miracast (v takovém případě si vystačíte třeba s moderní televizí LG či Sony a Bluetooth periferiemi), budete muset sáhnout po Desk Docku. Zjednodušeně jde o nabíječku a rozbočovač v podobě kolébky se samčím USB-C konektorem, která z jednoho samičího USB-C portu na telefonu udělá celou sestavu portů s různým určením. Na zadní straně doku tak najdete GLAN port, DisplayPort pro obrazový Full HD výstup, dvojici USB plné velikosti a jeden USB-C port. A samozřejmě zdířku pro napájení, bez jejíhož využití se dok stává jen pořádně předraženým těžítkem. Stabilitu doku se HP pokusilo navýšit jeho půlkilovou hmotností, z níž velkou část tvoří robustní kovový exteriér, ale i tak při zapojování kabelů budete muset dok druhou rukou přidržovat. Ve výsledku tak onu váhu pocítíte hlavně při přenášení, což dvakrát nepotěší.

HP Elite x3

Pokud jde o konstrukční řešení, nabízí se srovnání s Microsoft Display Dockem pro Lumii 950 (XL), který nemá podobu kolébky, ale telefon se k němu připojuje kabelem. Člověk může nabýt dojmu, že Microsoft zvolil lepší řešení, protože telefon leží na stole a snáze se tak ovládá, ale po vyzkoušení v praxi se musím přiklonit na stranu HP. Ovládání telefonu ve vztyčeném stavu je neméně pohodlné (asi jediný opravdový přínos onoho půlkila) a zároveň lépe vidíte na jeho displej – v Redmondu očividně nevzali v potaz scénář, kdy k doku vůbec nepřipojíte externí zobrazovač. Osobně bych se ale v Continuu bez displeje telefonu zcela obešel – nespatřuji v něm žádný smysl. Kolébka ale byla Elite x3 souzená už tím, že telefon má čtečku otisků prstů na zádech. Pokud byste přesto chtěli mít telefon položený na stole, díky přibalenému adaptéru vám nebude zapovězeno ani to.

Líbilo se nám:

  • robustní provedení
  • dok má podobu kolébky
  • díky redukci lze mít telefon položený na stole
  • dobrá nabídka portů včetně GLAN

Nelíbilo se nám:

  • vyžaduje vlastní napájení
  • spojení přes piny by vzbuzovalo větší důvěru

Lap Dock: na klín raději ne

Představte si 12,5palcový firemní notebook z prémiového segmentu a získáte představu, jak Lap Dock (lze přeložit jako „dok na klín“) vypadá. Na první pohled zkrátka nic podezřelého nezpozorujete a už vůbec se k jádru pudla nedostanete, když budete hledat, co je zde navíc. Rozdíl totiž naopak spočívá zejména v tom, co zde chybí. A tím jsou výpočetní komponenty, jejichž úlohu zastává telefon.

Většinu kilogram vážicího těla notebookového doku tvoří matný černý plast. Místo aby HP dalo kov na záda víka, kterého se dotýkáte minimálně, použilo jej na spodek základny, která vás tak bude chladit do klína. Ale i tak hodnotíme konstrukční zpracování jako nadprůměrné. Pomocí chromovaného kloubu můžete displej jednoruč naklonit do nadstandardního úhlu asi 140 stupňů, rozevření víka zároveň zdvihne záď základny a nakloní klávesnici směrem k uživateli. Matný nedotykový Full HD IPS displej ohraničují chvályhodně tenké rámečky, do kterých se nevměstnala ani webkamera. Boční hrany základny nabídnou během nabíjení jeden volný USB-C konektor (další dva obsazuje nabíječka a telefon), 3,5mm jack, microHDMI, vypínač a tlačítko pro zobrazení míry nabití doku na přilehlém indikátoru.

Jak se dok používá v praxi? Navzdory dobrým předpokladům poměrně obtížně. Problém představuje už samotné kabelové připojení telefonu – není jej kam do doku uložit, což takřka znemožňuje používání na klíně. I tady máte možnost připojení přes Miracast, avšak ten zásadně postihne pohodlí. Už tak nepovzbudivé výkony 46,5Wh baterie doku potom klesají ještě níže a už tak pomalý běh uživatelského rozhraní se ještě zhorší. Průměrný input lag stanovilo naše měření na 250 milisekund.

HP Elite x3

Kvalita podsvícené a českými znaky potištěné klávesnice je z mechanického hlediska uspokojivá, ale mnohdy vůbec neregistrovala stisk tlačítka Start nebo klávesové zkratky. Nízký uživatelský komfort korunoval touchpad: pohyb kurzoru se zadrhával, ukazatel uskakoval a podobně jako u klávesnice, ani touchpad kolikrát neregistroval tapnutí (kliknutí fungovalo spolehlivěji). Tyto problémy se vyskytovaly trvale, ale náhodně se stávalo také to, že v kancelářských aplikacích nešel přepínat ribbon nebo se nechtěla zobrazit kontextová nabídka. Jednou vstupní zařízení přestala reagovat kompletně, dokonce ani zvuk přes reproduktory v doku nehrál. Pomohl až restart telefonu. Zajímavé, že na tyto problémy jsme u Desk Docku nenarazili…

Líbilo se nám:

  • tenké rámečky displeje
  • matný displej
  • prémiové zpracování

Nelíbilo se nám:

  • absurdní cenovka 25 tisíc
  • bídný touchpad
  • telefon není při práci na klíně kam uložit
  • s Lap Dockem je Continuum ještě zabugovanější

Zhodnocení: nejlepší, ale pořád ne dost dobrý

Pokud pomineme multimediální schopnosti, zejména pak kvalitu zabudovaného fotoaparátu, dostáváme se k nevyhnutelnému závěru, že před sebou máme dosud nejlepší „Windows Phone“. Lumia 950 (XL) ale v tomto ohledu i po více než roce od uvedení prohání nejmladší, multimediálně zaměřené telefony, takže to korporátně orientovanému Elite x3 nemůžeme tak úplně vyčítat.

Vzhledem k chvályhodně bohatému doprovodnému příslušenství, které telefon díky režimu Continuum promění ve stolní počítač nebo notebook, telefonu titul „3v1“ nebudeme brát. Nutno si však položit otázku: jste naopak vy bohatí natolik, abyste si tyto doplňky mohli dovolit? Ona proměna si totiž žádá nezanedbatelný příplatek (pokud tedy nehovoříme o provozování kompromisního Continua přes Miracast) a ani při sebevyšší investici do příslušenství nezískáte plnohodnotnou náhradu počítače, byť přenosného. I tady jsme nicméně ochotni přimhouřit oči, neboť cílový segment trhu, tedy firmy, jistě ve svém rozpočtu najdou nějakou tu přebývající tisícovku.

HP Elite x3

Pokud zůstaneme v subjektivní rovině, ovšem již budeme přísnější, za ty peníze bychom si představovali mnohem víc. Nejen při uvážení pokročilosti ostatních zařízení napříč platformami, ale též pokud jde o potenciál samotné platformy W10M a unikátního režimu Continuum, který zůstává až trestuhodně nenaplněný.

Pro problémy, se kterými jsme se potýkali, už potom neexistuje absolutně žádné ospravedlnění a na nedostatek objektivity toto tvrzení svést nelze. Zákazník chce zaplatit a používat. Nezajímá ho, proč nebo kvůli komu něco nefunguje.

HP Elite x3

Jak už jistě vyplynulo, ani tentokrát nemůžeme telefon s Windows 10 Mobile bezvýhradně doporučit. Pokud se má W10M ještě vůbec někdy vzchopit, bude zapotřebí přinést vylepšení v mnoha ohledech. Ačkoliv se zdá, že na radaru aktuálně není nic, od čeho by se něco takového dalo očekávat, a situace je beznadějná, při bližším pohledu spatříme jednu drobnou tečku, jejíž odpovídač hlásí přibližnou letovou hladinu 2018 a který objekt identifikuje jako Surface Phone. Jak by takový spasitel podle nás měl vypadat, pokud by se chtěl poučit z největších nedostatků HP Elite x3?

  • Zejména by se měl pyšnit skvěle optimalizovaným, stabilním, konzistentním a propracovaným operačním systémem, který už v základu nabídne stejně skvěle optimalizované, stabilní, konzistentní a propracované aplikace pro běžné úkony, a to jak v telefonním, tak i v Continuum režimu. Čekat na rozeznání otisku prstu dvě vteřiny nebo muset restartovat telefon, aby Continuum fungovalo jak má, to se na vlajkovou loď prostě nesluší.
  • Neměl by dělat kompromisy ve výbavě a neměl by oželet ani spotřebitelské, ani korporátní funkce. Lidé nechtějí pro práci a pro zábavu používat jiná zařízení. Naopak chtějí, aby se zařízení přizpůsobilo jim. Tohle je oblast, kde Windows 10 nemají konkurenci. Tohle je oblast, kde Windows 10 mají šanci na úspěch.
  • Měl by být zabalen v atraktivním designu, který v lidech vzbudí nadšení. Měl by spoléhat zejména na prémiové materiály, které zajistí špičkovou pevnost konstrukce i vysokou míru reprezentativnosti. Plast se v high-endu neodpouští, sebelepší kniha je v neatraktivní obálce odsouzena k neúspěchu.
  • Displej by měl pokrývat pokud možno celou přední plochu. Práce nebo psaní si na telefonu žádají velký displej, avšak velké rozměry brání jistému úchopu. Pokoušet se o oživení konvenčními řešeními nedává smysl, produkt by si měl svojí existenci dostatečně obhájit.
  • USB-C port by měl kromě datového přenosu a nabíjení zvládat i protokol DisplayPort, aby šlo telefon k externímu zobrazovači připojit bez doku. Vstupní periferie pak přenášejí tak malý objem dat, že se bez kabelů obejdou. I tak by nebylo od věci mít na těle telefonu USB-C porty dva. Lidé neradi na cestách vláčí kupu různorodého příslušenství, nechtějí se přehrabovat metry kabelů a nemají vždy při ruce stůl.
  • Notebookový dok, pokud už tedy opravdu musí být, by měl v první řade zásadně rozšířit funkcionalitu a netrápit uživatele jen několika málo konektory, které nádavkem potřebují redukci. Za další, zvětšovat malý 6palcový displej na malý 12palcový displej je jako šlápnout z bláta do louže. Notebookový dok by také měl telefon do svého těla pojmout, aby se dal plnohodnotně používat na klíně. A v neposlední řadě by měl být naceněn takovým způsobem, aby dával ekonomicky smysl. Proč kupovat dok, když za tytéž peníze můžu mít plnohodnotný notebook?
  • Měl by zavrhnout koncept, kdy telefon v Continuu zůstává telefonem. Dvě obrazovky jsou zbytečně matoucí, plýtvají systémovými prostředky a nepřináší nic navíc – spíše naopak. Je hloupé vyťukávat písmena na malé dotykové klávesnici, když mám k dispozici klávesnici hardwarovou a plné velikosti. Telefonát lze přeci vyřídit i bez toho, abych musel telefon brát do ruky. A pokud budu chtít soukromí a telefonovat z kuchyně, telefon od Continua odpojím a pak se k němu bez ztráty rozdělané práce vrátím.

Konkurence: Continuum, kdo z vás to má?

HP Elite x3 s cenou 23 tisíc korun nejvážněji konkuruje již několikrát zmíněná Lumia 950 XL, která má mnoho společných prvků. Jak již padlo, výrazně lépe si vede hlavně v oblasti fotoaparátu. Ten stále patří mezi naprostou špičku. I zbylá výbava je velmi slušná, nicméně na HP trochu ztrácí. To a ukončení produktové řady Lumia se však pozitivně projevuje na ceně, která aktuálně činí 12 tisíc korun, ale jde sehnat i mnohem levněji. Microsoft Display Dock pak spolehlivě koupíte pod 15 stovek.

TIP! Recenze Microsoft Lumia 950 XL – To nejlepší z Redmondu

Microsoft Lumia 950 XL

Windows 10 a Continuum vyznává také sok od Aceru v podobě modelu Jade Primo, který si takřka ve všech disciplínách vede hůře než Elite x3 a navíc nedávná zpráva o nedostupnosti Anniversary Updatu vzbudila pochybnosti ohledně budoucí podpory. Primo však má v rukávu trumf v podobě atraktivní cenovky. 5,5palcový Full HD AMOLED displej, Snapdragon 808 a 3 GB RAM – no neberte to za 8 tisíc. Dokovací stanice vás vyjde na necelých 18 stovek, pokud se vám ji tedy podaří u nějakého prodejce ulovit.

TIP! Recenze Acer Jade Primo – Když nechcete Lumii

Acer Jade Primo

Ambici zaujmout podniky neskrývá ani PRIV by BlackBerry, ale jde na to trochu jinak. Předně jde v současnosti o jeden z mála, pokud ne jediný androidí telefon s integrovanou fyzickou QWERTY klávesnicí. Ta se efektně vysouvá zespod displeje. Ve firemním prostředí se pak jistě bude hodit i nadstandardní zabezpečení, které spravuje aplikace BlackBerry DTEK. Tento kanadský krasavec může být váš za 15 tisíc.

TIP! Recenze PRIV by BlackBerry – Robot s příchutí ostružin

BlackBerry Priv

Pokud je to velikost displeje, co vás na HP Elite x3 zaujalo, ale raději byste Android, poohlédněte se po Huawei Mate 9. Vlajková loď čínského výrobce se může pochlubit hliníkovou unibody konstrukcí, špičkovým výkonem (který oproti Elite x3 opravdu pocítíte) nebo až třídenní výdrží na baterii při rozumném používání. Nepotřebujete-li Windows, můžete Matem ušetřit pár tisícovek, protože ten vyjde na 18 500 korun.

TIP! Recenze Huawei Mate 9 – Velikán pro náročné

Huawei Mate 9

Kupovat mermomocí nějaký telefon však není to jediné, co můžete dělat. Pokud disponujete trpělivostí, můžete vyčkat na to, co se vyklube ze Samsung Desktop Experience. A pokud disponujete trpělivostí královskou, do roka byste se mohli dočkat onoho bájného Surface Phonu, který ale taky nemusí dorazit nikdy.

hp-elite-x3
Klady
  • nejlépe vybavený telefon s Windows
  • dvojí způsob autentifikace
  • učebnicová nabídka originálního příslušenství
  • podpora Continua
Zápory
  • nehotovost Windows 10 Mobile
  • funkcionalita 3v1 vyžaduje značnou dodatečnou investici
  • plastová konstrukce těla telefonu
  • za žádných okolností nelze ovládat jednoruč
  • pomalé odemykání otiskem i duhovkou
Diskuze ke článku
Petr
Tak tohle je mrtvola a uplny propadak :D
Dano
Chápem výhody týchto zariadení,ale:
Keď chcem mobilitu tak podobnú službu mi urobí aj Windows tablet za 100Eur! Plnohodnotné Office,pripojenie k monitoru sa dá realizovať (ak nemá HDMI tak Display link do 40Eur), USB HUB a utiahne všetky možné periférie. Toto je zbytočne drahé zariadenie...
Blue Sun
Blue Sun
Naposledy upraveno: 3. 2. 2017 07:50
Když jsem si tento "test" četl ráno, měl jsem chuť autorovi něco dost nemilého napsat, ale... Ne, nestojí mi za ten čas.
Snad jen jediný komentář - tisíckrát radši dobrý plast, než neustále poškrábaný hliník a sklo, pisálku.
Šimon Rogner
Šimon Rogner
Skvělá a vtipná recenze, nejednou jsem se zasmál narážkám a vtipům.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze