Honor X2
recenze

Honor X2

Tablet nebo telefon?
7

Honor X2 je se 7palcovou úhlopříčkou tabletem. Trochu se ovšem snaží ovlivnit i trh telefonů, protože nabízí plnohodnotné telefonní funkce a dokonce i slot na dvě SIM karty. Popasoval se Honor s touto dvojrolí dobře a dokáže ohrozit malé tablety i přerostlé tabletofony? To se dozvíte v naší podrobné recenzi, které ani tentokrát nechybí videopohled.

Nemusíte se řídit heslem „co je malé, to je hezké“, aby vám Honor X2 padl do oka. Kvalitní hliníkové tělo, čistý design a pohodlné držení jednou rukou. Spolu s kompaktními rozměry zde máme i dobrého kandidáta pro ženy, jež jistě ocení možnost nosit podobné zařízení i v menších kabelkách, případně větším psaníčku. Dokáže ale Honor X2 zaujmout celkově?

Obsah balení

  • Tablet
  • Stručný návod
  • Nabíjecí adaptér
  • USB kabel
Honor X2

Technické parametry Honor X2

Kompletní specifikace
Konstrukce183,5 × 103,9 × 7,2 mm, 249 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát13 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 930, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:23 hodin
Dostupnostlistopad 2015, 8 999 Kč

Honor X2 – videopohled

Design: malý a hezký

Na tablet je zařízení až nezvykle malé. Může za to nejen 7palcová úhlopříčka displeje, ale také čím dál větší telefony. 5,5palcový nebo dokonce 6palcový telefon již dnes nikoho nepřekvapí a Honor X2 by se mohl zařadit i do kategorie tabletofonů. Na zařízení je radost pohledět. Hliníkové tělo je i v tomto případě zárukou kvality, dobře vypadá a nikde se nic neprohýbá. Navíc se vzhledem k příznivým rozměrům 183,5 × 103,9 × 7,2 mm a hmotnosti 249 gramů i dobře drží jednou rukou. Do ruky padne Honor X2 skutečně dobře, potěší také ovládací tlačítka, jež jsou přesně na dosah a jejich obsluha je komfortní.

Honor X2

Přední strana mimo 7palcového displeje nabídne 5Mpx fotoaparát, senzor okolního světla, LED diodu a reproduktor. Androidí klávesy jsou softwarové, a tak je přední strana poměrně prázdná. Spolu s úzkými rámečky kolem displeje to ale vypadá dobře. Hezký, čistý design. Možná jen škoda, že rámečky kolem displeje aspoň trochu nevyčnívají a nechrání displej.

Boky přístroje nabídnou tlačítka pro ovládání hlasitosti a zamknutí displeje. Samozřejmostí je microUSB a 3,5mm jack. Na pravém boku naleznete také dva šuplíčky, jeden na microSIM a druhý společný na nanoSIM a paměťovou kartu typu microSD. Musíte se tak rozhodnout, zda dáte přednost Dual SIM režimu nebo rozšíření paměti.

Honor X2

Na hliníkových zádech na vás čeká nápis Honor. Mimo tohoto nápisu se můžete těšit na reproduktor, který je sice umístěný směrem od uživatele, ale hraje hlasitě a kvalitně. V této oblasti nemůže chybět ani fotoaparát. Ten má 13 Mpx a nechybí mu ani LED přisvícení, které může posloužit také jako svítilna.

Honor X2

Po designové stránce jsme maximálně spokojeni. Honor X2 totiž poskytuje dojem z kvalitního zpracování už od prvního pohledu. Modelu X2 není v oblasti kvality zpracování co vytknout. Takhle by to mělo vypadat.

Displej: co víc si přát

Jemnost 400 a více bodů na palec vypadá skvěle, tedy alespoň na papíře. Ve skutečnosti totiž již při hodnotě kolem 300 bodů na palec ztrácíme schopnost rozeznat jednotlivé pixely a vyšší jemnost lze považovat především za žrouta baterie. Honor X2 nabídne na 7palcovém IPS displeji rozlišení 1 920 × 1 200 pixelů. Jemnost se zastavila na 323 bodech na palec, takže je zcela dostačující. Celková kvalita zobrazovače je na vysoké úrovni. Displej se dobře a rychle přizpůsoboval okolnímu světlu a pochválit musíme i pozorovací úhly.

Honor X2

Nad displejem je také LED dioda, kterou můžete v nastavení aktivovat/deaktivovat. Upozorní vás na nové notifikace a vybitou nebo nabitou baterii. Těšit se můžete na zelenou, žlutou a červenou barvu a dle upozornění buď na blikání nebo na nepřetržité svícení. Pokročilé nastavení výběru barev upozornění ale chybí.

Zvuk: dobře umístěný

Zvukový výstup je na zadní straně. Nejde sice k uživateli, ale celkově je na slušné úrovni. Nečekejte zázraky ani extra výkon, ale pro běžné sledování filmů a videí je mono reproduktor dostačující. Potěší také fakt, že jej nezakryjete rukou a užit si jej můžete i u hraní her. Samozřejmostí je i kvalitní výstup do sluchátek.

Honor X2

Baterie a výdrž: slušný maratonec

O co nejdelší chod se stará baterie s kapacitou 5 000 mAh. V našem testu streamování Full HD videa přes Wi-Fi na 50procentní jas, který byl naprosto dostačující a v porovnání s jinými tablety nadprůměrný, a 50procentní hlasitost zvuku do peckových sluchátek vydržel Honor X2 pracovat 9 hodin a 28 minut, tedy ještě o pár minut déle než iPad mini 3 s výrazně větší baterií o kapacitě 6 470 mAh. V přímém porovnání s tabletofonem Lenovo Phab Plus je rozdíl propastný. Honor vydrží o více než hodinu a půl více. V běžném provozu můžete počítat s jedním velmi náročným dnem. Pokud potřebujete nabíjet, na 100 procent si najděte 3 hodiny a 23 minut. Na 80 procent vám postačí o hodinu a 4 minuty času méně.

Hardware a výkon: bez omezení

Uvnitř tabletu tepe 8jádrový procesor HiSilicon Kirin 930 (4×2 GHz + 4×1,5 GHz), k dispozici jsou 2 GB RAM, kde po spuštění zůstane 0,9 GB volných. Celkovému chodu pomůže i grafický akcelerátor ARM Mali-T628 MP4. Na aplikace máte k dispozici 9,63 GB prostoru z 16 GB, ale paměť není problém rozšířit paměťovou kartou typu microSD, a to až do kapacity 128 GB. Na paměťovou kartu navíc můžete přesunout i některé aplikace. Tedy v případě, že nevyužíváte dvě SIM karty.

Výkon je zcela dostačující a nebude vás nijak omezovat. Společně s dobře zvládnutým pasivním chlazením a dlouhou výdrží na baterii si tablet poradí i s náročnými úkoly. Pokud by vám ovšem i výše zmíněné parametry nestačily, najde se řešení. Z linky sjíždí i zlatá verze, která mimo jiné barvy nabídne dvojnásobnou vnitřní paměť a 3 GB RAM. V České republice ale zatím není k dostání.

Benchmarky

A co na to vše říkají benchmarky? V AnTuTu jsme získali 46 050 bodů. Vellamo ohodnotilo MediaPad M2 2 686 body v případě Browseru, 1 374 body u Metalu a 2 139 body v Multicore. 3D Mark jej v Sling Shotu používajícím ES 3.1 ohodnotil 354 body. Výsledky nejsou nejlepší, ale rozhodně nejsou špatné.

Operační systém a uživatelské prostředí: Emotion UI 3.0.5

U Honoru jsme zvyklí na nadstavbu Emotion UI, nyní ve verzi 3.0.5. Verze Androidu, v našem případě se jedná o postarší 5.0.0 Lollipop, je tak dokonale skrytá. Aplikace jsou na okolních plochách, upravený je multitasking i horní lišta. Na prostředí si lze rychle zvyknout a není s ním žádný problém. Pokud máte telefon od Huawei, budete jako doma.

V prostředí se také nachází ikonka pro SMS zprávy a volání. Z tabletu tak rychle uděláte plnohodnotný telefon. O tom, že to Honor X2 myslí skutečná vážně, hovoří i možnost Dual SIM, kdy můžete zkombinovat SIM na internet a volání. Možnost vložení dvou SIM také ocení lidé, kteří jsou často v zahraničí.

Prostředí je rychlé, jednoduché a celkový dojem zkazí jen pár pomalých aplikací. Jedná se například o fotoaparát nebo galerii. Jinak ale Honor chválíme, a to i za téměř nulový balast v systému. V tomto směru by se mohlo mnoho výrobců inspirovat.

Fotoaparát a videokamera: světlo dělá fotku

Zadní fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx, světelnost f/2.4 a autofokus. Příjemně překvapí LED dioda k přisvícení. Samotný fotoaparát má velmi jednoduché prostředí, kde si lze intuitivně vše nastavit. Samozřejmě nechybí ani základní režimy a filtry. Vyznavači, možná spíše vyznavačky selfie jistě ocení i možnost zkrášlení. V tomto ohledu nelze mít výtky, ale aplikace by mohla být rychlejší. Objekt v pohybu zachytíte jen stěží.

Kvalita fotografií je na slušné úrovni. Těšit se můžete na hezké makro, přírodu, panorama i selfie, které obstará přední 5Mpx fotoaparát. Samozřejmě nelze očekávat špičkovou kvalitu a především za horších světelných podmínek nedostatky najdeme. Na zrcadlovku prostě nemá a daleké zahraniční cesty nebo jedinečné momenty bych raději zaznamenal zařízením k tomu určeným. V tomto případě to ale platí o každém tabletu. Stejně tak najdeme často lepší fotoaparát v telefonu a je lepší použít ten.

Natáčet můžete i Full HD videa s 30 snímky za vteřinu. Kvalita ale rozhodně nepotěší. Především ostrost videa je špatná a pro natáčení videa i samotné focení je lepší raději použít telefon. Výsledek bude lepší.

Honor X2 – testovací video, 1080p, 30 FPS, exteriér

Multimediální funkce: uspokojí většinu

Tablet, především se 7palcovým displejem, není úplně tím pravým zařízením na práci. Ano, s externí klávesnicí na něm sice vytvoříte dokument, prezentaci nebo tabulku, ale určen k tomu primárně není. Honor X2 je připraven na konzumaci obsahu. Zvládne přehrát běžně dostupné hudební formáty i videa s českými titulky. Kdyby vám cokoliv chybělo, například ekvalizér, doporučuji navštívit obchod Google Play.

Zprávy: pohodlné psaní

Psaní na 7palcovém tabletu je maximálně pohodlné. Nyní nastává okamžik, kdy jsou velké rozměry naopak výhodou. S přehlednou a jednoduchou aplikací na posílání SMS, případně i e-mailů skrz aplikace Gmail nebo E-mail budete mistři v psaní na softwarové klávesnici. Odpovídání na SMS i e-maily je najednou mnohem jednodušší, rychlejší a pohodlnější.

U e-mailů si aplikaci můžete vybrat. Jak Gmail, tak E-mail nabídnou možnost přidání jakéhokoliv e-mailu. Nemusíte se omezovat na Google, ale klidně zvolte český Seznam, Atlas či jakýkoliv jiný.

Telefonní funkce: přerostlý telefon

S Honorem X2 si dokonce i zavoláte. Je na to sice již trochu velký a u dlouhých telefonátů by vás mohla bolet ruka, ale možnost volání tady je. Navíc není problém využít Bluetooth sluchátko či headset. Aplikace pro volání je převzatá z telefonů a je tak maximálně jednoduchá a přehledná. Obávat se nemusíte ani o své kontakty a zálohovat si je můžete například přes Google účet. Žádné novinky zde nehledejte, vše je jako na telefonu.

Organizační funkce: základ

Kalendář je přehledný a funkční. To jsou také jediné atributy, které od této aplikace očekáváme. V rušném dni potřebujete rychle udělat poznámku, případně něco najít. V Honoru je k tomu aplikace Kalendář připravena. Kdybyste měli zájem, můžete si i otevřít dokument z MS Office a dokonce jej i vytvořit pomocí aplikace WPS Office. Ať jste kdekoliv, vždy můžete být připraveni konzumovat i vytvářet obsah.

Navigace a GPS: rychlá a přesná

Honor X2 s podporou GPS i GLONASSu vsadil na jistotu. Fix polohy proběhne zhruba za 7 vteřin, a to i za pohybu nebo v okolí zástavby. V zařízení jsou sice předinstalované mapy od Googlu, ale k jejich plnohodnotnému využití je zapotřebí být online. Pokud chcete mapy offline, doporučujeme Mapy.cz, kde máte i turistické značení. V případě navigace po tuzemsku i v zahraničí se nám zase ověřily Here Maps. Obě tyto aplikace jsou zdarma ke stažení v obchodě Google Play.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Datové funkce a konektivita: pozor na šedivku

Honor X2 (evropská verze GEM-701L) podporuje LTE na pásmech 800/1 800/2 100/2 600 MHz. Honor tak nepotěší uživatele Vodafone a jím využívané pásmo 900 MHz. Z výrobní linky Honoru, respektive Huaweie, ovšem sjíždí celkem 3 světové verze s jinou podporou LTE. Cenově výhodný nákup v zahraničí nebo z neoficiální distribuce by se tak nemusel vyplatit. Pokud se spolehnete na prověřené distributory, tak budete spokojeni. I ostatní konektivita skrze Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac nebo Bluetooth 4.0 je zcela bezproblémová. Škoda, že zde nemáme NFC a infraport k ovládání domácí elektroniky.

Zhodnocení a závěr: téměř dokonalý

Vyhlídky Honoru X2 vypadají velmi dobře. Po dobu testu jsme na modelu X2 nenalezli žádný nedostatek, který by nás od případné koupě odradil. Některé perfekcionisty ovšem dokáže vytočit pár drobností. Jaké jsou hlavní přednosti a nedostatky?

Honor X2

Honor X2 udělá dojem. Dobře vypadá, je kvalitně zpracovaný a díky 7palcovému displeji i vcelku kompaktní. Dostatek výkonu, nadprůměrná výdrž, slušný fotoaparát s přisvětlením a telefonní funkce. Navíc i cena 9 000 Kč je přiměřená. Lze si přát víc?

Honor X2

Na straně nedostatků nemáme nic zásadního. Ocenili bychom například novější verzi Androidu nebo samotného prostředí Emotion UI. Pro pohodlnější focení by se také hodilo aplikaci lépe optimalizovat - je pomalá. Pro roli telefonu je zařízení příliš velké, ale nutno podotknout, že to není jeho primární zaměření a do kategorie mobilních telefonů má rozměry daleko.

Honor X2

Koupě Honoru X2 je opravdu dobrou volbou. I přesto se můžete podívat na konkurenci, která v dané ceně není malá.

Konkurence

Lenovo Phab Plus se sice prezentuje spíše jako telefon, ale rozměry má s Honorem X2 téměř stejné. Lenovo nabídne o tisíc korun nižší cenu, dvojnásobnou interní paměť a Full HD displej na 6,8 palcích. V případě Phab Plus ale narazíte na mnohé nedostatky – nestabilní Wi-Fi a celkově slabší příjem signálu, malou výdrž na nabití a další drobná zaváhání, jež nahrávají Honoru.

TIP: Recenze Lenovo Phab Plus – Budoucnost telefonů?

Lenovo PHAB Plus

Nabízí se také zástupce z vlastních řad – Huawei MediaPad M2. Zařízení jsou téměř shodná, ale MediaPad M2 nabídne o jeden palec větší úhlopříčku. I LTE varianta je navíc o 1 000 Kč levnější, ale v případě verze od T-Mobile nepodporuje telefonování. Honor X2 také nabídne navíc Dual SIM, lepší fotoaparát a větší baterii.

TIP: Recenze Huawei MediaPad M2 – Kompromisy stranou

Huawei MediaPad M2

Pokud chcete čistě tablet, nabízí se trochu větší Apple iPad mini 2 Retina. Nejedná se sice o nejnovější model, ale i on má co nabídnout. Poměr stran 4:3, dobře optimalizované prostředí a záruka aktualizace na nejnovější iOS. Je ale otázkou, zda úspora 2 000 Kč stojí za absenci LTE a telefonních funkcí a uzavřený operační systém.

TIP: Recenze Apple iPad mini Retina – Malý tělem, velký duší

Apple iPad mini 2

Za cenu 9 000 Kč lze koupit i kvalitní Windows tablet. Příkladem může být Lenovo ThinkPad 8 nebo levnější Yoga Tablet 2 8 s Windows. I Windows tablety dokáží nabídnout kvalitní displej s Full HD rozlišením. Porovnávat čistě technické parametry je bohužel nedostačující, protože porovnáváme neporovnatelné. Základem pro rozhodování by v tomto případě měl být operační systém, jenž je v případě Windows zaměřen především na práci a u iOS a Androidu zase na zábavu a pasivní konzumaci obsahu.

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad 8 – IPad mini s Windows je tu

Lenovo ThinkPad 8
honor-x2
Klady
  • nadprůměrná výdrž na baterii
  • dostatek výkonu
  • kompaktní rozměry
  • přisvětlení fotoaparátu
  • Dual SIM
  • telefonní fuknce
  • jemný displej
  • hezký design a kvalitní zpracování
Zápory
  • na telefon příliš velký
  • špatná ostrost u natáčení videa
  • pomalá aplikace fotoaparátu
  • postarší verze Androidu i Emotion UI
Diskuze ke článku
Lukáš Meistner
Lukáš Meistner
Myslím, že mezi konkurenci nepatří tablet, ze kterého se nedá volat. Jenže pan iPad nebo iPhone se musí zmínit asi všude. Nic proti applu, ten je dobře platí!
dave
Děláte si srandu? Kvalita fotografií na slušné úrovni? Ty rozmazané odporné hnusy?
lte
Absence plného LTE je největší FAIL. Tak holt zas nic:(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze