Honor Watch ES
recenze

Honor Watch ES

Chytré hodinky za pár korun
3

Hledáte chytré hodinky s velkým AMOLED displejem, dlouhou výdrží a přívětivou cenou? Pokud si nepotrpíte na integrované GPS, mohly by vás zajímat nové Honor Watch ES. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? A v čem všem jsou odlišné od Huawei Watch Fit?

Nedávno představené hodinky Huawei Watch Fit nás v podrobné recenzi zaujaly dlouhou výdrží, kvalitním displejem i velkým množstvím sportovních režimů. Pokud byste však chtěli pár stovek ušetřit, jsou k dispozici také Honor Watch ES. Čím se liší a měli byste o nich vůbec uvažovat?

Honor Watch ES – videorecenze

Technické parametry Honor Watch ES

Kompletní specifikace
Konstrukce46 × 30 × 10,7 mm, 21 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,64" (280 × 456 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 16 MB, vnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor180 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
DostupnostQ4 2020, 2 499 Kč

Obsah balení: běžný základ

V bílé krabičce jsou hodinky s nabíjecím kabelem i sada potřebných příruček. Náhradní řemínek nebo třeba ochranou fólii na displej byste hledali marně.

Konstrukční zpracování: pro dámy i pány

Honor Watch ES mají identickou konstrukci jako již zmíněné Huawei Watch Fit, jediným odlišným prvkem je červená linka na vypínacím tlačítku + jiný způsob uchycení řemínku. V tomto mají hodinky od Honoru jednoznačně navrch, neboť využívají klasický systém uchycení, řemínky (o šířce 20 mm) tak můžete snadno pořídit takřka kdekoliv. Dodávaný silikonový pásek je příjemný na dotyk a má dostatek dírek, takže si snadno najdete ideální úroveň utažení.

Hodinky nijak nepřekvapí ani zpracováním, které je kvalitní, ale počítejte pouze s plasty. Vedle senzoru pro měření tepu a SpO2 se nachází dvojice pinů, skrze které se hodinky nabíjí. Senzor není příliš vystouplý, ale po delším nošení, kdy budete mít hodinky více utažené (například kvůli přesnějšímu měření), počítejte s otlačky na zápěstí.

K dispozici je také růžová varianta.

Rozdílné jsou oproti Huawei Watch Fit i nabízené barevné varianty. Kromě testované černé můžete sáhnout po růžové Coral Pink nebo bílé Icelandic White. Samozřejmostí je zvýšená odolnost do 5 ATM, takže s hodinkami můžete do vody.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • vyměnitelné pásky
  • kompaktní rozměry

Displej: AMOLED s režimem Always-On

Honor Watch ES disponují 1,64palcovým AMOLED panelem s rozlišením 280 × 456 pixelů. Je obdélníkového tvaru a má vysokou svítivost, takže jsem nikdy neměl problém s viditelností ani venku za slunečného počasí. Ovládání probíhá výhradně dotykově, respektive tlačítkem na pravé straně. K dispozici je také režim Always-On, počítejte však se zásadně kratší (zhruba poloviční) výdrží. Regulace jasu může být automatická, ale také manuální. Osobně jsem vše nechával na automatice.

Honor Watch ES

Design hodinek můžete snadno dotvořit pomocí ciferníku. K dispozici je jich více než 200, takže si každý přijde na své.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED panel
  • pro někoho může být výhodou obdélníkový tvar

Systém a výkon: LiteOS nepřekvapí

Prostředí Honor Watch ES je identické s tím, co znáte z Huawei Watch GT2e nebo nových Huawei Watch GT2 Pro. Jedná se o systém Lite OS, který je skvělý, co se energetické náročnosti týče, méně však již v oblasti funkcí. Přestože se jedná o chytré hodinky, nelze odpovídat (ani formou přednastavených odpovědí) na přijaté zprávy, stejně tak si nedoinstalujete žádnou aplikaci navíc. Vše o výhodách a nevýhodách systému bylo již mnohokrát zmíněno v našich recenzích , Huawei/Honor v tomto ohledu systém nijak nevylepšil.

Na co se naopak můžete spolehnout, jsou klasické funkce jako například časovač, budík, stopky, svítilna nebo funkce najdi můj telefon či počasí. K dispozici je také vzdálená závěrka, která však funguje pouze u Huawei/Honor zařízení. Interní úložiště chybí, do hodinek si tedy žádné soubory nenahrajete.

Líbilo se nám
  • systém disponuje všemi základními funkcemi
Nelíbilo se nám
  • uzavřený systém

Výdrž a nabíjení: týdenní záležitost

Výdrž hodinek činí přibližně 7 až 8 dní, pokud je používáte pouze na notifikace a jako měřič srdečního tepu a spánku, případně občasně spustíte SpO2 senzor. Při častém monitorování sportovních aktivit je výdrž zhruba o dva dny kratší. V žádném případě se však nejedná o špatný výsledek, zvlášť ve srovnání s chytrými hodinkami, které přečkají maximálně den, dva.

Jednoznačnou pochvalu si pak zaslouží velmi rychlé nabíjení dodávaným kabelem s magnetickými piny. Nabití z 0 na 100 % zabere přibližně 45 minut, což je skvělý výsledek.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • rychlé nabíjení

Sportovní a zdravotní funkce: tentokrát bez GPS

Hodinky Watch ES přináší v podstatě shodnou nabídku sportovních aktivit jako Huawei Watch Fit. K dispozici je 12 animovaných fitness kurzů a desítky měřitelných sportovních aktivit. Nejzásadnějším rozdílem je tak absence GPS, takže pokud chcete získat údaje o trase, musíte s sebou vzít telefon. Alespoň se však můžete těšit na přesněji zaznamenanou trasu…

Chybí altimetr (výškoměr) i kompas, stále však máte k dispozici senzor SpO2 pro měření okysličení krve či monitoring stresu. Ukazatel VO2Max ovšem tentokrát schází. Z dalších funkcí nechybí například menstruační kalendář. Nabídka sportovních funkcí je obsáhlá, takže si každý přijde na své. U většiny sportovních režimů však počítejte s tím, že hodinky měří v podstatě jen na základě srdečního tepu (šipky, tanec a podobně).

Celkově nabídnou Honor Watch ES velké množství sportovních a zdravotních funkcí, které pravděpodobně uspokojí naprostou většinu uživatelů. Pokud berete měření sportovních údajů opravdu vážně, je zapotřebí se porozhlédnout jinde, kvalitní sportovní chytré hodinky vás však budou stát několikanásobně více.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
Nelíbilo se nám
  • chybí altimetr a kompas i ukazatel VO2Max
  • bez GPS

Zhodnocení

Honor Watch ES jsou v podstatě Huawei Watch Fit v bleděmodrém. Hlavním rozdílem je odlišné upínání řemínků a také absence integrované GPS. Výměnou za tyto ústupky můžete ušetřit pět set korun (pokud se řídíme podle doporučené ceny), osobně bych si však raději připlatil a měl pro všechny případy k dispozici i GPS. Pro některé uživatele může hrát roli i mírně odlišný design, který se podle mě Honoru povedl lépe.

Honor Watch ES

Konkurence

Pokud hledáte stále relativně cenově dostupné chytré hodinky se schopnějším operačním systémem, můžete zvážit nákup Galaxy Watch Active, které lze sehnat za 4 tisíce korun.

Samsung Galaxy Watch Active

Konstrukce39,5 × 39,5 × 10,5 mm, 25 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejAMOLED, 1,1" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor230 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:59 hodin

Jestli chcete opravdu dlouhou výdrž, možná vás zaujmou Huawei Watch GT2, které na jedno nabití zvládnou až dva týdny používání.

Huawei Watch GT 2 46 mm

Konstrukce45,9 × 45,9 × 10,7 mm, 41 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
honor-watch-es
Klady
  • dlouhá výdrž
  • kvalitní AMOLED displej
  • snadný systém výměny řemínků
  • mnoho sportovních režimů
  • SpO2 senzor
Zápory
  • chybí GPS i ukazatel VO2Max
  • uzavřený operační systém
Diskuze ke článku
Zuzka Jedličková
Zuzka Jedličková
Já jsem si tyhle hodinky už koupila a musím uznat, že mají vše potřebné, co jsem čekala. Konečně se můžu pustit do sportování a budu vědět, jak na tom jsem :)
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Co to má navíc oproti třeba miBandům? Always on? To nic moc.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze