Honor View20
recenze

Honor View20

Udělá díru do světa?
25

Zdá se, že v Paříži představený Honor View20 přišel, aby udělal pořádnou díru do světa. Design, který upoutá, a výkon, za který by se nemusely stydět ani podstatně dražší telefony – takový je nový přírůstek do rodiny Honorů. Vyplatí se jej v základní výbavě koupit za 14 990 korun a má doopravdy co nabídnout, nebo vypadá 48megapixelová kamera a díra v displeji hezky jen na papíře? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Honor View20 doznal oproti svému předchůdci Honoru V10 značných vylepšení snad ve všech směrech. Největší rozdíl je patrný při pohledu na přední stranu, která odhodila rámečky a selfie kamerka se umístila v doposud neokoukaném typu výřezu, na který sedí například označení „průstřel“. K vylepšení však došlo i pod povrchem. Původní Kirin 970 nahradil novější čipset Kirin 980 a navýšena byla rovněž operační paměť nebo velikost úložiště. Další markantní změny se dočkal fotoaparát, u kterého byl 16megapixelový snímač nahrazen 48megapixelovým senzorem doplněným o novinku v podobě 3D time-of-flight senzoru. To, jestli uvedená výbava odpovídá ceně, se dozvíte v dnešní recenzi.

Technické parametry Honor View20 8 GB / 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce156,9 × 75,4 × 8,1 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 310 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx (8 000 × 6 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2019, 16 990 Kč

Honor View20 – videorecenze

Obsah balení: fanda rychlého nabíjení

Balení Honoru View20 se ničím nevymyká tomu, na co jsme zvyklí. V bílé krabičce s potiskem ze sojového inkoustu najdeme kromě samotného telefonu také jehlu k otevření šuplíčku pro nanoSIM karty, potřebné manuály a v úplně nejnižším patře USB kabel a nabíjecí adaptér s výkonem 22,5 W.

Honor View20

Pokud jste spoléhali na přítomnost sluchátek, musíme vás zklamat. Aspoň telefon disponuje 3,5mm jackem, takže připojíte jakákoliv jiná.

Líbilo se nám
  • 22,5W nabíjecí adaptér
Nelíbilo se nám
  • absence sluchátek

Konstrukční zpracování: zaslouží obdiv

Jednou z největších předností Honoru View20 je design, který se podle nás opravdu povedl. Námi testovaná varianta s označením „Phantom Red“ je i přes svou červenou barvu vhodná jak pro dámy, tak pro pány, a pokud by vám náhodou nepadla do oka, můžete zvolit modrou či černou variantu. Eleganci telefonu rozhodně upřít nelze, a to také díky zatím neokoukané povrchové úpravě. Pohled na zadní stranu totiž nenabídne již zevšednělý barevný přechod, ale inovaci v podobě zajímavého odlesku ve tvaru písmene „V“. Líbivý odraz se mění podle úhlu dopadu světla a působí velmi pěkně, stále však decentně. Příznivci bezdrátového nabíjení v odlesku však možná uvidí ďábelské znamení odkazující na USB-C konektor coby jediný způsob, jak telefon nabíjet.

Co nás mile překvapilo je, že se tento lesklý povrch špiní méně, než bychom čekali. Ve srovnání s nedávno testovaným Honorem 10 Lite zde došlo k markantnímu zlepšení. Na dobře známém místě na zádech se pak nachází čtečka otisků prstů, která telefon odemkne rychle a spolehlivě. Nejedná se sice o nejrychlejší senzor pod sluncem, ale určitě vás nenechá zbytečně čekat. Nad ní se pak nachází 48megapixelový hlavní fotoaparát a speciální „3D time-of-flight“ senzor, po jehož pravé straně sídlí přisvětlovací dioda. Přechod ze zad k rámečkům je příjemně zaoblený a telefon padne velmi dobře do ruky. Pohodlnému držení napomáhá také rozumná hmotnost 180 gramů. Chválíme taktéž zaoblený přechod z hliníkového rámečku k displeji, který činí z možnosti navigace prostředním gesty ideální volbu, neboť se prst nezadrhává o vystouplou hranu.

Design se opravdu povedl.

Na horní straně displeje nás zaujala mřížka reproduktoru, která je precizně zakomponována do rámečku. Pod mřížkou se skrývá notifikační diodka, jejíž barvu či intenzitu blikání nelze nijak konfigurovat a na přímém světle není příliš dobře viditelná. Samotný hliníkový rámeček má pak čtyři miniaturní plastové anténní předěly, které nijak nenarušují design. Co nás však doopravdy zaujalo je, do jak malého prostoru se Honoru podařilo umístit senzor pro přiblížení a automatický jas. Nad mřížkou reproduktoru pak na boku najdeme 3,5mm audiokonektor a nezapomnělo se dokonce ani na infraport, kterým můžete ovládat televizi nebo jiné domácí spotřebiče.

Honor View20

Na pravé straně si našel domov duální slot pro dvě nanoSIM karty s podporou LTE, zato však bez podpory paměťových karet. Tento nedostatek chce výrobce kompenzovat vyšší kapacitou úložiště, která v našem případě činí 256 GB, z níž si systém ukousne přibližně jednu desetinu. I tak je však podle nás škoda, že na podporu paměťových karet nedošlo. Na pravé straně dále najdeme již jen klasické vypínací tlačítko spolu s ovládačem hlasitosti. Charakterizuje je jistý a nepříliš tuhý stisk. Jsou pěkně na dosah palce.

Jak již bylo zmíněno, USB-C konektor na spodní straně představuje jediný způsob, jak telefon nabít – příznivci bezdrátového dobíjení se budou muset poohlédnout jinam. Vedle konektoru se usídlil hlasitý reproduktor, který se schovává pod typickým dírkováním. Zároveň bychom vám nedoporučovali telefon používat v dešti, natož vyloženě zkoušet jeho voděodolnost někde u bazénu. Bohužel totiž nedisponuje žádnou formou zvýšené odolnosti.

Líbilo se nám
  • originální vzhled
  • velmi kvalitní zpracování
  • přítomnost 3,5mm jacku i infraportu
Nelíbilo se nám
  • absence zvýšené odolnosti
  • nemá bezdrátové nabíjení
  • bez slotu pro paměťovky

Displej: Který zbojník ho prostřelil?

Pýchou Honoru View20 je 6,4palcový Full HD+ IPS panel, který nabízí podporu HDR, tudíž je radost na něm sledovat například HDR videa na YouTube. Tovární nastavení displeje má spíše studenější barvy, což lze ale hravě upravit v nastavení, kde si lze vybrat z režimu normální či živý, případně zapnout komfortní režim pro odfiltrování modrého světla. Za přímého slunečního svitu by možná přišel vhod o něco vyšší jas, avšak jeho automatická regulace fungovala bezproblémově.

Honor View20
‚Průstřelový‘ výřez nijak při používání nepřekážel.

Všichni víme, že největší zajímavostí tohoto displeje je neokoukaný typ výřezu, který je často označován pouze jako „díra“. V takovéto „díře“ o průměru necelých 5 milimetrů se skrývá 25megapixelová selfie kamerka, kterou se dají pořídit poměrně líbivé snímky. Inženýři z Honoru si museli dát doopravdy hodně záležet na tom, aby se jim podařilo selfie kamerku zakomponovat do displeje, což s sebou přináší také jisté oběti. Kolem výřezu totiž můžeme při pečlivém zkoumání pozorovat mírnou deformaci obrazu. Honor se totiž musel vypořádat s tím, aby světlo z podsvícení displeje nepronikalo do objektivu selfie fotoaparátu, což by bylo nežádoucí. Displej pochopitelně nedosahuje kvalit AMOLED panelů, ale i tak se řadí mezi kvalitní zobrazovače.

Honor View20

Asi vás zajímá, jak se tento „průstřelový“ typ výřezu osvědčil z uživatelského hlediska. S radostí můžeme konstatovat, že nám při používání nijak nepřekážel. Přišel nám naopak více praktický než klasický výřez spojený s rámečkem displeje. V místě, ve kterém je výřez umístěn, se při hraní her nebo používání aplikací obvykle nenacházely žádné ovládací prvky. Navíc některé aplikace výřez rovnou skryjí. Uživatelé však kvůli tomuto miniaturnímu výřezu přijdou například o infračervený snímač, který by nabídl ještě spolehlivější rozpoznávání obličeje. To však, byť v méně bezpečné formě, funguje i tak, tedy máte-li dostatek světla.

Líbilo se nám
  • „díra“ v displeji místo klasického výřezu
  • úzké rámečky
  • pěkné barvy
Nelíbilo se nám
  • ocenili bychom mírně vyšší jas
  • „pouze“ IPS LCD

Zvuk: „party animal“

Hlasitý reproduktor na spodní straně nabízí dostatečnou hlasitost a dokonce v sobě má i náznaky basů. Jeho umístění je však spíše nepraktické a při hraní her nebo sledování videí si jej můžete snadno ucpat. Pokud mají vaši přátelé smartphony stejného výrobce, můžete vyzkoušet „Režim párty“, kterým sesynchronizujete přehrávání hudby pro vytvoření lepšího zvukového efektu. Výstup do sluchátek pomocí 3,5mm jacku dokáže být velmi hlasitý, čistý a poměrně vyvážený.

Honor View20
Líbilo se nám
  • 3,5mm audiokonektor
  • Režim párty
Nelíbilo se nám
  • nepraktické umístění hlasitého monoreproduktoru

Výkon hardwaru: má rád výzvy

Po stránce výkonu se Honor rozhodl nasadit to nejlepší, co má k dispozici. Uvnitř tedy najdeme 7nm čipset Kirin 980 doplněný o 8 GB operační paměti a 256GB úložiště. Za tuto vrcholnou konfiguraci, kterou jsme testovali, si zájemci připlatí oproti základu dva tisíce korun. Pokud se rozhodnete pro nákup levnější, ale podle nás pořád zcela dostatečně vybavené varianty s 6GB RAM a 128GB úložištěm, vyjde vás na 14 990 Kč.

Použitý hardware zajišťuje plynulý chod zařízení i při opravdu náročném multitaskingu nebo hraní her. Během používání jsme se nesetkali se zaseknutím nebo jakýmkoliv zaškobrtnutím. Dostat telefon do úzkých se nám zkrátka po dobu testování nepodařilo.

Líbilo se nám
  • Kirin 980
  • až 8 GB RAM

Výdrž baterie: až dva dny

Baterii o kapacitě 4 000 mAh zvládne dodávaný adaptér nabít z nuly doplna za skvělých 75 minut. Rychlost nabíjení je plně srovnatelná s Huawei Mate 20 Pro, který disponuje ještě výkonnějším 40W nabíjením. Na 50 % kapacity se navíc dostanete již během půlhodinky, takže můžete nabíjení nechat klidně až na ráno.

Telefon během testování bez problémů vydržel jeden a půl a při troše štěstí i dva dny, což považujeme za skvělý výsledek.

Líbilo se nám
  • velmi rychlé nabíjení
  • výdrž až dva dny

Konektivita: vyhoví skoro všem

Honor View20 má co se konektivity týče slušně vystaráno. Nabízí totiž snad vše, co si můžete přát, a to včetně infraportu. Spolehnout se tak můžete na bezdrátové Wi-Fi připojení skrze standardy 802.11a/b/g/n/ac (tedy v pásmu 2,4 GHz i 5 GHz) nebo Bluetooth ve verzi 5.0 s podporou A2DP, aptX HD nebo Bluetooth Low Energy. Oba dva sloty pro nanoSIM karty poskytují plnohodnotné připojení skrze LTE a nezapomnělo se ani na podporu NFC pro bezkontaktní platby. O to, abyste se neztratili, se postará dvoufrekvenční GPS navigace, která by měla zajistit vysokou přesnost hlavně ve velkých městech. Kromě toho je k dispozici také GLONASS, BDS, Galileo a QZSS. Telefonu zkrátka po stránce konektivity nic nechybí. Absentuje tak vlastně jen FM rádio.

Líbilo se nám
  • dvoufrekvenční GPS
  • Bluetooth 5.0
  • infraport

Fotoaparát: Pořád vám to není dost?

Veliké lákadlo Honoru View20 představuje 48megapixelový fotosenzor IMX 586 od Sony se světelností f/1.8. Jeho specialitou je díky barevné masce Quad Bayer schopnost složit čtyři pixely do jednoho a vytvořit tak výsledný snímek o rozlišení 12 megapixelů. Tyto fotografie by měly nabídnout podstatně vyšší dynamický rozsah a lepší úroveň detailů. Pořízené snímky barevně vcelku odpovídají realitě a výkon fotoaparátu se blíží tomu, co předvedl dražší Huawei Mate 20 Pro nebo jiné vlajkové lodě, a to včetně disciplíny nočního režimu focení.

Noční fotografie byly pořízeny se zapnutým nočním režimem. Poslední snímek byl vyfocen přední kamerkou.

Fotografie v nativním 48megapixelovém rozlišení budete pravděpodobně pořizovat spíše výjimečně, neboť zmíněné skládání pixelů funguje velmi dobře. Dokonce ani AI režim tentokrát nepořizuje nijak extrémně přesaturované snímky, což chválíme.

Výrobce nezapomněl ani na slo-mo s 960 snímky za sekundu.

Druhým senzorem vzadu tentokrát není obyčejný fotoaparát „do počtu“ pro zajištění efektu hloubky ostrosti, ale praktický „3D time-of-flight“ senzor, který přijde vhod při využívání rozšířené reality či rozpoznávání pohybů a gest. Ten však podle našeho názoru plně doceníme teprve v budoucnu. Bohužel již na zadní straně nezbylo místo pro ultraširokoúhlý objektiv, který může leckdy přijít vhod. I tak můžeme potvrdit, že v případě 48megapixelového senzoru nejde jen o pouhé marketingové lákadlo a výsledky fotoaparátu jsou na velmi vysoké úrovni.

Honor View20 – testovací video 2160p, 30 FPS exteriér

Honor View20 – testovací video 2160p, 30 FPS exteriér

Honor View20 – testovací video slow motion 960 FPS (720p)

Stejně chvályhodně na tom jsou i videa, která lze nahrávat až v rozlišení 4K při 30 FPS, případně Full HD při 60 FPS. U všech režimů je navíc zapnutá elektronická stabilizace, což je jedině dobře. Výrobce nezapomněl dokonce ani na slo-mo režim s 960 snímky za sekundu.

Líbilo se nám
  • smyslných 48Mpx
  • 3D time-of-flight senzor
  • stabilizace i u 4K videa
  • slo-mo režim
Nelíbilo se nám
  • nedostalo se na 4K při 60 FPS

Software: kouzla a čáry

Uvnitř zařízení najdeme prostředí Magic UI 2.0.1, které s sebou přináší nová témata či mírně pozměněné ikonky. Jinak však odpovídá tomu, na co jsme byli zvyklí u původního EMUI. Pod touto nadstavbou se nachází Android 9 Pie, který přímo vybízí k používání gest. Používání telefonu bylo bezproblémové a systém dobře optimalizovaný. Co by si podle nás mohl výrobce odpustit je přítomnost zbytečných aplikací, jako je Booking.com nebo Amazon Shopping, které lze naštěstí odinstalovat.

Líbilo se nám
  • velmi dobře odladěné prostředí
Nelíbilo se nám
  • zbytečný bloatware

Zhodnocení a konkurence

Nebudeme chodit kolem horké kaše – Honor View20 si vaši pozornost rozhodně zaslouží. Neokoukaný výřez à la díra představuje závan čerstvého vzduchu do poměrně nudného světa plného menších či větších notchů a svým slibům dostál i 48megapixelový fotoaparát. Přestože se nejedná o ten nejlepší fotomobil na trhu, rozhodně se nemá za co stydět a pořizuje velmi pěkné snímky. Zmínku zaslouží také špičkový výkon, dlouhá výdrž na jedno nabití či přítomnost dnes již vymírajícího 3,5mm audiokonektoru. Za cenu 14 990 Kč za základní variantu tak podle nás Honor nabízí adekvátní výbavu a s klidným svědomím vám jej můžeme doporučit.

Honor View20

Honor View20 je v současnosti jediným dostupným smartphonem s „průstřelem“ na českém trhu a přímou konkurenci v tomto ohledu tedy vyloženě nemá. Pokud nemáte rádi klasické výřezy a holdujete tenkým rámečkům, zajímavou alternativu by podle nás mohlo představovat Xiaomi Mi MIX 3 s výsuvnou konstrukcí a krásným AMOLED displejem. Navíc se dá pořídit za cenu už kolem 15 tisíc korun.

Xiaomi Mi MIX 3 6 GB RAM

Rozměry157,9 × 74,7 × 8,5 mm, 218 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin
honor-view20
Klady
  • průstřelový výřez
  • 48Mpx fotoaparát
  • originální a líbivý vzhled
  • dlouhá výdrž baterie
  • pěkný displej
  • 3,5mm audiokonektor
  • odladěný systém
  • 3D time-of-flight senzor
Zápory
  • bez slotu pro paměťové karty
  • absence zvýšené odolnosti
  • nemá bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
Řezňýk
Ty jo, tady je to v poslední době samá díra, až jsem se lekl, že jsem omylem otevřel pornhub.
Jab
Nikdy by mě nenapadlo, že jednou budu vidět notch jako ještě relativně přijatelné řešení.
Blue Sun
Blue Sun
Naposledy upraveno: 9. 2. 2019 10:00
Redakce, mám otázku: jak se dostanu k fotkám v plném 12 MPix rozlišení? Spousta fotek je jen v 3,5 MPix, hlavně ty noční.
Jinak fotky v plném rozlišení 48 MPix jsou fakt teda síla... nic horšího jsem tu za poslední roky neviděl. Kdyby dali rovnou snímač s 12 MPix při stejné velikosti, udělali by líp.
Marduck
p. redaktore, můžu se zeptat proč neuvádíte, zda jde o stabilizaci elektronickou nebo optickou? Jakou má mít potom ta recenze vypovídající hodnotu? Nezlobte se, ale tohle jsou prostě základní věci, pokud jde o pokročilý smartfon / fotomobil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze