Honor Play
recenze

Honor Play

Kdo si hraje, nezlobí
13

Herní smartphony se v posledních několika letech staly fenoménem, který není radno přehlížet. Co by však měl kromě dostatečného výkonu a kvalitního displeje takový herní telefon vlastně nabídnout? Pokud bychom se měli držet výše uvedených kritérií, mohli bychom herními telefony nazývat téměř všechny vlajkové lodě, neboť podmínku dostatečného výkonu a skvělého displeje zpravidla splňují. Herní telefon by však měl mít ještě něco navíc, nemyslíte? Jestli nějaké takové tajné eso skrývá Honor Play se dozvíte v naší recenzi.

Honor se prezentuje jako mladá značka pro mladé. Za několik let svého působení však již stihl sklidit značné úspěchy. Nyní se Honor pustil do vod herních a i zde nabídne velmi zajímavou výbavu za konkurenceschopnou cenu. Přímého předchůdce Honor Play nemá, a tak se pojďme podívat na to, čím nás chce tento herní smartphone zaujmout.

Technické parametry Honor Play 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce157,9 × 74,3 × 7,8 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 970, CPU: 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
DostupnostQ3 2018, 10 000 Kč

Honor Play – videorecenze

Obsah balení: na nic si nehraje

Bílá krabička neskrývá žádná překvapení a netváří se zbytečně honosně. Po vypadnutí obsahu po sejmutí vrchního dílu krabičky na vás vykoukne samotný Honor Play. Pod ním najdete standardní nabíjecí adaptér s kabelem v oblíbené „honoří“ barvě – bílé. Kromě jehly sloužící k vysunutí šuplíčku na SIM karty a malého prospektu na vás v základním balení už nic jiného nečeká. Sluchátka by nás potěšila. Ti snaživější však zjistí, že v některých e-shopech i dnes stále dostanou Gift Box z říjnové akce, kdy byl telefon prodáván s dárkovým balíčkem. V něm najdou kromě zmiňovaných sluchátek také praktický držák na telefon nebo láhev pro dodržování pitného režimu, jenž je důležitý nejen pro hráče.

Honor Play

Konstrukční zpracování: hliník se nikam neodstěhoval

Tělo telefonu tvoří hliník a my za to Honoru dáváme jednoznačně palec nahoru. Trend skleněných povrchů se podle nás nemusí projevovat úplně všude. Do ruky Honor Play padne velmi pěkně a příjemně chladí. Navíc se méně upatlá. S hmotností 176 gramů navíc není problém na telefonu hrát i delší dobu. Tlačítka odemknutí i ovládání hlasitosti v kolébkovém stylu umístěné na pravém boku mají příjemný stisk. Problém jsme neměli ani se čtečkou otisků prstů umístěnou na zádech telefonu, která mimochodem funguje příkladně rychle. Prst nám na ni dosednul dobře, ale pokud máte menší dlaň, může nastat situace, kdy byste si přáli, aby byla umístěna níž.

Zatímco čtečka má na zádech podobu prohlubně, vertikálně orientovaný elipsovitý modul duálního fotoaparátu vystupuje přibližně 1 milimetr nad okolní povrch. Pokud se rozhodnete používat smartphone bez jakéhokoliv pouzdra (v balení ho bohužel nenajdete), bude se telefon po položení na rovný povrch nepříjemně kývat na levou stranu, což nás zrovna dvakrát nepotěšilo. Hned pod modulem s fotoaparáty se nachází malá přisvětlovací dioda.

Honor Play

Na levé straně se až na šuplíček hybridního slotu na karty nic podstatného nenachází. Budete si tedy muset zvolit mezi dvěma nanoSIM kartami, nebo jednou nanoSIM kartou a jednou microSD paměťovou kartou.

Na vrchní i spodní straně nalezneme mikrofon, USB-C konektor a hlasitý reproduktor ukrývající se za čtyřmi symetrickými otvory. Ten podle nás není umístěn úplně nejšťastněji. Budete si ho bohužel dosti často blokovat. Hned nalevo od USB-C konektoru se nachází 3,5mm jack, který nás potěšil, avšak s jeho přítomností na herním smartphonu tak trochu počítáme.

Tím se dostáváme pravděpodobně k tomu nejdůležitějšímu u herního smartphonu – displeji. Nejedná se o OLED, přesto má velmi pěkné podání barev, jak už jsme ostatně od Honoru v této cenové třídě zvyklí. Rámečky po stranách jsou opravdu příkladně tenké a vytýkat nemůžeme ani úzkou bradu. Nahoře se nachází obdélníkový výřez, za kterým se skrývá senzor rozpoznání obličeje a selfie kamerka. Uprostřed se nachází už jen sluchátkový reproduktor. Závěrem kapitoly doplníme, že rohy zařízení tvoří plastové anténní předěly, které však telefon nehyzdí, ale naopak design pěkně dotvářejí a s kovovým šasi pěkně lícují.

Plastové anténní předěly s kovovým šasi perfektně lícují.

Celkový dojem ze zpracování je velmi dobrý, byť chybí zvýšená odolnost. Telefon se dobře drží a dobře padne do ruky. Kromě námi testované modré varianty Navy Blue telefon můžete zakoupit v černé Midnight Black, fialové Ultra Violet nebo červené hráčské edici.

Líbilo se nám
  • atraktivní vzhled
  • malé rámečky
  • kvalitní zpracování
Nelíbilo se nám
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: sice FullView, ale s výřezem

Jak důležitý je displej u herního smartphonu snad ani nemusíme psát. Proto jsme byli u Honoru Play příjemně překvapeni. Ať bychom přemýšleli sebevíc, co displeji vytknout, nic bychom nenašli. Ano, OLED panel s jasnějšími barvami by byl sice pěkný, ale mohli bychom rázem zapomenout na cenovku pod 9 tisíc korun. Někdo bude lamentovat nad výřezem, který je ale podle nás přiměřeně rozměrný není mnoho výrobců, kteří by tento trend nenásledovalo. 6,3palcový displej o poměru stran 19,5:9 je pro solidní herní zážitek adekvátní a jemnost o hodnotě 409 pixelů na palec zajistí zcela dostatečnou jemnost. Problémové nejsou ani pozorovací úhly nebo maximální jas. Potěšil nás rovněž jas minimální, který je ideální v noci. Samozřejmost rovněž představuje možnost výřez skrýt nebo si nastavit teplotu barev obrazovky přesně podle představ uživatele. V nadcházejících měsících se může hodit režim pro komfortní čtení nebo ovládání s rukavicemi.

Honor Play

Ve výřezu ukrytý senzor rozpoznání obličeje funguje za ucházejících světelných podmínek poměrně spolehlivě. Na rychlost a spolehlivost odemykání jako u vlajkových lodí ale pochopitelně nedosahuje. V temné místnosti je rychlejší sáhnout po čtečce otisků prstů. Rovněž miniaturní dioda by mohla mít podle našeho vkusu větší. Konfigurovat barvy notifikací také nelze. Alespoň však neruší v temné místnosti.

Líbilo se nám
  • velmi dobrý displej
  • široký rozsah jasu
Nelíbilo se nám
  • ne vždy spolehlivé rozpoznání obličeje

Zvuk: vlastní sluchátka to jistí

Pořádný herní zážitek znamená i kvalitní ozvučení. To se bohužel v tomto případě úplně tak nepovedlo. Osamocený hlasitý reproduktor svým podáním spadá spíše mezi průměr. Lepšího zvuku jsme se dočkali například u podobně velikého Huawei nova 3. Další věcí, která u herního telefonu zamrzí, je nepříliš praktické umístění reproduktoru. Při držení na šířku si jej totiž s největší pravděpodobností zacpete, nebo se budete muset neustále soustředit na to, abyste telefon drželi správně, což se jaksi úplně neslučuje s tím pravým herním zážitkem, během kterého se ponoříte do hry.

Zamrzelo nás nepříliš praktické umístění reproduktoru.

Prostorový zvuk se nesnaží dotvořit ani reproduktor ve výřezu. Zamrzí že zrovna herní smartphone nenabízí reproduktory dva. Jinak si ovšem vede zvukový výstup do sluchátek skrze přítomný 3,5mm jack konektor. Hráče PUBG potěší podpora 3D 7.1 Histen Audio zvuku, díky kterému lépe uslyší, odkud se blíží nepřítel.

Líbilo se nám
  • 3D zvuk
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • nešťastně umístěný, osamocený reproduktor

Výkon a herní zážitek: nezná hranic

Funkce 3D zvuku je jistě skvělý způsob, jak hráčům vylepšit herní zážitek. Zajímavá funkce je rovněž AI 4D Smart Shock, která v překladu znamená vylepšené vibrace. Během hraní PUBG tak ucítíte jiný druh vibrací při střelbě pistolí než třeba při střelbě kulometem. Funkce se nám líbí a ceníme si toho, že se Honor snaží přijít s přidanou hodnotou. Rovnou však upozorníme, že podobný zážitek, jako s hraním na DualShocku 4 nebo Xbox One ovladači od malého smartphonu očekávat nemůžete. Hry s podporou prostorového 3D zvuku a speciálních vibrací navíc bohužel příliš mnoho není a tou nejvíce proklamovanou je pochopitelně PUBG, s jehož tvůrci Honor úzce spolupracoval.

Honor Play

S procesorem Kirin 970 pod kapotou a 4 GB RAM navíc není pro Honor Play žádná hra opravdovou výzvou. I ty nejnáročnější tituly fungují bezvadně a žádného zpomalení se nedočkáte ani při multitaskingu nebo každodenním používání. K dispozici je i funkce GPU Turbo, která má ještě vylepšit herní zážitek. Spouští se automaticky při hraní opravdu náročných her a nejde ji zapnout manuálně. K uložení všeho důležitého poslouží 64GB úložiště, které po zapnutí nabídne 50 GB úložného prostoru.

Líbilo se nám
  • vše běží maximálně plynule

Výdrž baterie: celý den zábavy

S kapacitou baterie 3 750 mAh Honor Play bez problémů vydrží jeden den náročného používání. Pokud byste se rozhodli telefon používat spíše úsporně, dostanete se bez větších problémů na dva dny. Náruživí hráči však musí počítat s tím, že celodenní hraní pochopitelně ubírá procenta z baterie poměrně rychle. V balení se navíc nenachází nikterak výkonný adaptér. Zcela vybitou baterii jsme byli schopni dobít z 0 na 70 % za 61 minut. Na 80 % jsme se dostali po 72 minutách nabíjení a pokud byste dobíjeli z 0 na 100 %, musíte si vyhradit 105 minut.

Líbilo se nám
  • až dvoudenní výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: vše co byste očekávali

Honor Play se neztratí ani v oblasti konektivity, neb nabídne téměř vše, co vám přijde na mysl. Můžete se těšit na bezdrátové Wi-Fi připojení skrze standardy 802.11a/b/g/n/ac v pásmu 2,4 i 5 GHz, Bluetooth ve verzi 4.2 s podporou A2DP, LE, EDR a aptX HD, plnohodnotné LTE na obou nanoSIM kartách i NFC pro bezkontaktní platby. Smartphone vás dokáže navigovat díky podpoře A-GPS, GLONASS i BDS. V tomto ohledu snad není Honoru Play vůbec co vytknout.

Fotoaparát: neurazí, ani nenadchne

Selfie kamerka nabídne rozlišení 16 megapixelů a dají se s ní pořídit relativně obstojné fotografie. Dostupné jsou rovněž všemožné režimy zkrášlení a volitelných pozadí. Natáčení selfie videí je možné v rozlišení Full HD+ v poměru 18,7:9.

Honor Play

Hlavní kamera nabídne rozlišení 16 megapixelů se světelností f/2.2. Doplňuje ji 2megapixelový snímač se světelností f/2.4, který má za úkol vytvořit efekt hloubky. S přihlédnutím k tomu, že se jedná primárně o herní smartphone, nevypadají výsledné fotografie špatně.

U posledních čtyř fotografií lze vidět rozdíl mezi standardním a AI režimem

Videa lze zaznamenávat v maximálním rozlišení 4K při 30 FPS a kvalita je spíše průměrná. Fantastické výsledky u focení nebo natáčení videí však u herního smartphonu za cenu pod 9 tisíc korun pravděpodobně nikdo neočekává.

Honor Play – exteriér (2160p, 30 FPS)

Líbilo se nám
  • fotí a natáčí ve slušné kvalitě

Software: osmička kam se podíváš

I u Honoru Play se setkáváme se šťastným číslem osm hned na dvou místech. O běh smartphonu se totiž stará nadstavba EMUI 8.2.0, která běží na operačním systému Android 8.1. Za celou dobu používání jsme se nesetkali s problémy či záseky a vše fungovalo velmi hladce. V telefonu najdete předinstalované aplikace jako booking.com nebo Netflix, které by si podle nás měl uživatel, který o ně má zájem, doinstalovat sám. Totéž platí o některých hrách.

Líbilo se nám
  • odladěné prostředí
Nelíbilo se nám
  • zbytečně předinstalované aplikace Booking.com či Netflix

Zhodnocení

Honor Play podle nás zaujme dva typy zákazníků. Jedním z nich jsou hráči, kteří za telefon nechtějí utrácet příliš mnoho peněz, ale rádi by v kapse měli co možná nejvýkonnější stroj. Druhou skupinou jsou uživatelé, kterým se, stejně jako nám, líbí design telefonu. Ten na první pohled klame a nedává najevo, že se jedná o herní náčiní. Na rozdíl od herních smartphonů jako Asus ROG nebo Razer Phone je to vítaná změna, která si jistě najde své příznivce. Za doporučenou prodejní cenu 8 499 Kč namíchal Honor velmi chutný koktejl funkcí v líbivém balení, za který by se nemusely stydět ani podstatně dražší smartphony. Honoru Play tedy dáváme zelenou.

Konkurence

Do konkurence jsme se rozhodli zařadit Xiaomi Pocophone F1, který nabídne o trochu menší displej, lepší fotoaparát, větší baterii i lepší výkon. Za to si zájemci u ověřených distributorů připlatí pouhých pár set korun navíc. Nevýhodou může být ne tolik líbivý design nebo chybějící podpora NFC.

Xiaomi Pocophone F1 8 GB RAM

Rozměry155,5 × 75,3 × 8,8 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 6,18" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:40 hodin

Dalším alternativou pro hráče, tentokrát však z jiné cenové kategorie, by mohl být ASUS ROG, který jsme si vyzkoušeli na veletrhu IFA v Berlíně. Design na první pohled prozradí herní zaměření, stereoreproduktory hrají velmi hlasitě, displej se obnovuje rychlostí 90 Hz a má odezvu pouze 1 milisekundu. Navíc lze ke smartphonu připojit speciální gamepad nebo jiné příslušenství. Výměnou za lepší specifikace však zařízení vyjde mnohonásobně dráž – cena byla pro český trh stanovena na 22 990 Kč.

ASUS ROG Phone

Rozměry158,8 × 76,2 × 8,7 mm, 200 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,96 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB / 512 GB
Akumulátor4 000 mAh

Pro zájemce, kteří by ocenili lepší fotoaparát než ten dostupný u Honor Play, může být zajímavou alternativou Huawei nova 3. Za 11 tisíc korun nabídne lepší fotoaparát, líbivý design nebo větší úložiště. Kromě toho ukrývá stejný procesor, operační paměť i displej.

Huawei nova 3

Rozměry157 × 73,7 × 7,3 mm, 166 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 2:24 hodin
honor-play
Klady
  • nekompromisní výkon
  • velmi pěkný displej
  • dobrá ergonomie
  • až dvoudenní výdrž
  • speciální vibrace a 3D ozvučení
Zápory
  • hlasitý reproduktor
  • ne vždy 100% rozpoznání obličeje
  • chybějící zvýšená odolnost
Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Jojo, tak Androidy jsou say o sobě takové hračky. Každý týden restart, někdy i neplánovaný a každý měsíc do továrního nastavení, aby to vůbec běželo. Pak taky neustálé hlídání oprávnění aplikací, zjišťování, která z nich vybíjí baterku, a neustálé čekání na aktualizaci, pak nekonečné reportování bugů, které se ti bystřejší snaží odstranit rootováním a flashováním stejně pomrdané alternativní distribuce Androida. Fakt, puberťáci s takovou hračkou rozhodně nemají čas na zlobení.
Marduch
Telefon pro toho, kdo řeší jen výkon. Osobně bych si raději dva a půl za Novu 3 připlatil.
Jiras
Pánové, píšete hlouposti. Už ho nějakou dobu vlastním a běhá jak švýcarské hodinky.
sam
popis kvality reproduktoru - "Osamocený hlasitý reproduktor svým podáním spadá spíše mezi průměr."
Tak to je popis jako prase. Hloubky, výšky, hlasitost, čistota zvuku, srovnání s nějakým dříve recenzovaným nebo známým - nic, jen slovo "průměr". Nevím, co si pod tím představit.

Jak telefon nahrává zvuk, by bylo dobré také uvést. Ale budiž, tento údaj na mobilenet nikdo neuvádí.

Co však je ošulené, tak výdrž baterie.
"Výdrž baterie" - celý den zábavy. No paráda. Velmi subjektivní.
Bývalo na mobilenet zvykem, že u výdrže baterie byl uveden MĚŘITELNÝ ÚDAJ. A to "přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p " . Jasně, o pohotovostním režimu to nevypovídá, ale je dobré vědět, jak dlouho lze přehrávat video a lze z toho odvodit zhruba i hraní her, které jsou energeticky náročnější j Zde a ani u recenze Meizu16th tento, na Mobilenet dosud obvyklý údaj!! NENÍ UVEDEN.


Pokud pan Papadopoulos bude recenze ojebávat, tak by je neměl psát, když jeho kolegové to dokážou lépe...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze