Honor MagicWatch 2
recenze

Honor MagicWatch 2

Levnější, přesto bez ústupků
32

Kategorie wearables zažívá v poslední době obrovský boom a nemít v dnešní době k telefonu alespoň jedna chytrá sluchátka, náramek nebo hodinky je téměř ostuda. Pokud vás chytré příslušenství také zlákalo a hledáte způsob, jak dále rozšířit funkcionalitu vašeho mobilu, nabízí se Honor Watch Magic 2 – sympaticky vypadající hodinky z dílny renomovaného čínského výrobce, které útočí přívětivou cenou, ale také dlouhou výdrží.

Honor je známý nejen svými telefony, ale také sluchátky, notebooky nebo zařízeními spadajícími do kategorie wearables. Nejnovější přírůstek do portfolia chytrých hodinek s označením MagicWatch 2 přináší mezigenerační zlepšení oproti prvním „kouzelným“ hodinkám od Honoru, zároveň však právem vyvolá hned na první pohled vzpomínku na nedáno představené Huawei Watch GT2. Na to, jak se nové Magic 2 povedly a jestli se Honoru podařilo vypořádat s neduhy první generace, se podrobněji podíváme v této recenzi.

Pro naše věrné čtenáře jsme, společně s Mobil Pohotovostí, připravili možnost zakoupit chytré hodinky Honor MagicWatch 2 za cenu 4 491 Kč. Slevu 10 % získáte po zadání slevového kódu honorwatch281 na e-shopu mp.cz. Tato nabídka platí pro prvních 10 z vás!

Honor Watch Magic 2 – videorecenze

Technické parametry Honor MagicWatch 2 46 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce45,9 × 45,9 × 10,7 mm, 41 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: motýlová spona
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.1, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostleden 2020,

Obsah balení: vše, co byste mohli potřebovat

V pěkně vypadající krabičce na uživatele čekají hodinky s nasazeným páskem, nabíjecí kabel typu USB-A/USB-C, magnetická kolébka a sada příruček. Na fotografiích v recenzi si můžete všimnout silikonového pásku dodávaného k druhé sportovní (černé) variantě hodinek, ten byste však ve standardním balení mnou testované verze hledali marně.

Honor MagicWatch 2
Líbilo se nám
  • vše, co byste potřebovali
  • líbivé balení

Konstrukční zpracování: ocel a kůže mi na oči může

Pokud jste četli mou recenzi na Huawei Watch GT2 nebo někde tyto hodinky zahlédli, je vám ihned jasné, odkud vítr vane. Honor MagicWatch 2 jsou totiž (podobně, jako je tomu u několika modelů Honor a Huawei) identickým dvojčetem, které má stejné rozměry i totožný design a výbavu. Pokud bychom měli tuto kapitolu maximálně zkrátit, stačilo by vám snad jen sdělit, že jedinou designovou rozdílností je červený kroužek zdobící horní tlačítko MagicWatch, to je také spolehlivé poznávací znamení tohoto modelu.

Z praktických zkušeností a reálných dojmů zmíním, že hodinky se nosí velmi pohodlně a na ruce sedí dobře, jak při běžném každodenním nošení (například do kanceláře), tak při sportování, kdy doporučuji kožený pásek vyměnit za silikonovou alternativu. Díky standardizované šířce uchycení 22 mm si můžete zajít k hodináři a vybrat si jakýkoliv jiný pásek, který vám padne do oka, což je jistě výhoda. Výměna pásku je pak záležitostí pár sekund díky jednoduchému mechanismu.

Pochválit musím také kvalitu zpracování, která je tradičně na vysoké úrovni. Tělo hodinek vyrobené z oceli 316L v kombinaci s hnědým koženým páskem (z opravdové hovězí kůže) má příjemnou hmotnost 41 gramů a nechybí ani zakřivené 3D sklo ciferníku, které pojí lunetu s displejem.

Honor MagicWatch 2
Hodinkám nechybí hlasitý reproduktor pro uskutečňování telefonních hovorů.

Z klíčových vlastností dále zmíním výrobcem deklarovanou vodotěsnost až do 50 metrů, kterou však s dodávaným koženým páskem nedoporučuji testovat. Dvojice tlačítek má příjemný stisk, což je jejich jediná funkce, otáčením korunky totiž ničeho nedocílíte a neslouží například pro pohyb v menu. Pod tlačítky je otvor pro hlasitý reproduktor, díky němuž lze s hodinkami uskutečňovat telefonní hovory (s připojeným telefonem). Pokud chcete na veřejnosti budit dojem tajného agenta, máte příležitost.

Vzhled hodinek je podle mě jednou z hlavních předností tohoto modelu, což jsem ostatně tvrdil i u Huawei Watch GT2. Jelikož se jedná o značně subjektivní záležitost, nemusíte se mnou pochopitelně souhlasit.

Líbilo se nám
  • podařený design
  • kvalitní zpracování
  • vodotěsnost do 50 metrů
  • prémiová ocel a kůže
  • snadno vyměnitelný pásek
  • příjemná hmotnost i rozměry
  • přítomnost reproduktoru s mikrofonem

Displej: kulatý a krásný

Kruhový displej MagicWatch2 patří k tomu nejlepšímu, s čím se lze u chytrých hodinek setkat. Jen samotná uhlopříčka 1,39 palce a jemné rozlišení 454 × 454 pixelů zaslouží pochvalu, když se k tomu navíc přidá nadprůměrná svítivost až 800 nitů (díky čemuž uživatelé nemají problém s čitelností na přímém slunci) a krásné barevné podání i kontrast AMOLED panelu, není zde co vytknout. Jas lze nastavovat v rozsahu 1 až 5, případně jej ponechat na automatice, která funguje příkladně.

Odezva na rozsvícení displeje po zvednutí ruky je skvělá.

Pochválit musím také samotné sklíčko, které obrazovku kryje. Přestože jsem nenašel žádnou oficiální informaci o typu ochranného skla, je jasné, že je tvrzené, jelikož jsem ani po dvoutýdenním používání nenarazil na žádné škrábance. Nechybí ani always-on režim, kdy si můžete vybrat ze dvou druhů ciferníků (digitálního a ručičkového). Je možná trochu škoda, že výrobce nenabízí více druhů ciferníků pro always-on režim. Vynahradí vám to však bohatým výběrem „standardních“ ciferníků, které se zobrazují, pokud zrovna nemáte aktivovanou funkci always-on. Těch najdete v hodinkách i přidružené aplikace několik desítek a věřím, že si vybere každý, ať už preferujete digitální/klasické zobrazení času. Ciferníky navíc zobrazují také dodatečné informace jako například ušlé kroky, spálené kalorie, nadmořskou výšku, datum a další. Odezva na rozsvícení displeje po zvednutí ruky je také skvělá, obrazovka se rozzáří téměř okamžitě.

Líbilo se nám
  • krásný displej s jemným rozlišením
  • vysoká svítivost
  • bohatá nabídka ciferníků
  • rychlé rozsvícení displeje po zvednutí zápěstí
  • spolehlivá autoregulace jasu
  • odolné sklíčko obrazovky
Nelíbilo se nám
  • v always-on režimu pouze dva druhy ciferníků

Systém: stále stejně uzavřený

Pokud by měl být displej, vzhled (a excelentní výdrž) Honor MagicWatch 2 jejich největší předností, pak lze označit systém za největší slabinu. Podobně jako u první generace nebo Huawei Watch GT2 se jedná o systém proprietární, do nějž bohužel nelze doinstalovat žádné aplikace, což je opravdu velká škoda. Na jakékoliv vylepšení jste tak odkázání přímo na výrobce, který systém může v budoucnu nějak vylepšovat z hlediska funkcionality (v minulosti například přibyl sportovní režim triatlon). Další nevýhodou je nemožnost odpovídat na notifikace, které se na hodinkách alespoň zobrazí příkladně bez problémů s českou diakritikou.

Možnost doinstalovat si aplikace mi osobně zase tolik nevadí. Pokud zavzpomínám na Samsung Galaxy Watch Active2, asi nejdůležitější doinstalovanou aplikací pro mě představovalo Spotify, které zde není. To vám Honor částečně vynahrazuje možností do telefonu nahrát vlastní skladby, pro které je vyhrazeno 2,3GB úložiště. Ovšem popravdě, kdo má dnes (legálně stáhnuté) hudební soubory v počítači, které by chtěl přetahovat do hodinek? Do hodinek jsem si tak nejčastěji nahrál podcasty, které jsem si přehrával do (přímo s hodinkami spárovaných) bezdrátových sluchátek.

Díky čipsetu Kirin A1 a podpoře Bluetooth 5.1 byl přenos zvuku bezproblémový za všech okolností. Ve volném prostoru byste teoreticky měli dosáhnout propojení až na vzdálenost 150 metrů. V běžném případě však budete hodinky pravděpodobně používat v bytě/kanceláři, kdy si necháte položený telefon na stole. V takových chvílích hodinky zůstávaly připojené i přes dvě až tři stěny a vzdálenost zhruba 40 metrů. Pochopitelně záleží na konkrétním prostoru, tloušťce stěn a rušení okolními signály.

Hodinky lze spárovat s Bluetooth sluchátky.

Systém jako takový, i přes zmíněné nedostatky, však rozhodně není špatný. Problém jsem neměl s rychlostí navigace prostředím ani s ovládáním gesty. Dokonce nechybí ani stahovatelná roletka, ve které máte přístup k důležitým funkcím, například uvedení do režimu nerušit, kdy hodinky nebudou zobrazovat žádné notifikace, je zde také možnost se rychle dostat do nastavení. Zde na vás čekají položky jako nastavení času zapnutého displeje (maximálně pět minut) nebo možnost hodinky propojit se sluchátky, nastavení intenzity vibrací nebo hlasitosti oznámení. Vzhled systému mi vyhovoval a pokud by výrobce v budoucnu přidal podporu Spotify nebo pro sportovce důležité Stravy, věřím, že by mnoho potenciálních zájemců přimhouřilo oko nad uzavřeností systému a nemožností doinstalovat aplikace.

Líbilo se nám
  • úložiště pro hudební skladby
  • přehledná navigace systémem
  • bezproblémové spojení s telefonem
  • možnost propojit hodinky přímo se sluchátky
Nelíbilo se nám
  • uzavřenost systému
  • nelze doinstalovat aplikace
  • chybí pro hodně uživatelů důležité aplikace typu Spotify nebo Strava

Výkon: bez problémů

Z hlediska výkonu nemám hodinkám co vytknout. Plynulost chodu systému byla dostačující a potěší také podpora již zmíněného Bluetooth 5.1 nebo duální GPS, kterou využijete například při běhání. Co chybí oproti některým konkurenčním hodinkám, je například Wi-Fi. Vzhledem k systému si však stejně neumím představit využitelnost, takže to nepovažuji za mínus, stejně jako absenci NFC, skrze které v současnosti nelze platit ani u chytrých hodinek s Wear OS nebo operačním systémem Tizen. Jediné, co mi tak ve výbavě schází, je senzor pro SpO2, který se paradoxně nachází u značně levnějšího chytrého náramku Honor Band 5.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.1
  • duální GPS
Nelíbilo se nám
  • absence senzoru SpO2

Výdrž: ukázková

Výdrž je stejně jako u Huawei Watch GT2 špičková a není divu, v obou modelech najdeme baterii o shodné kapacitě 455 mAh. Díky ní a energeticky nenáročnému systému i hardwaru můžete reálně dosáhnout výrobcem deklarovaných 14 dnů na nabití, což považuji za skvělý výsledek.

Honor MagicWatch 2

Pokud se rozhodnete mít aktivovaný always-on režim, výdrž se zkrátí přibližně na osm dnů. Oproti jiným chytrým hodinkám, které je nutné nabíjet každý den nebo každé dva dny, je to však stále nadprůměrné. Pokud hledáte hodinky s dlouhou výdrží, MagicWatch2 byste určitě měli zařadit do užšího výběru.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 17 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 22 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 28 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 34 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 40 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 48 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 57 minut
Líbilo se nám
  • až 14denní výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: osobní trenér v hodinkách

Honor MagicWatch 2 oplývají nejen dlouhou výdrží, ale také množstvím sportovních funkcí a režimů. V hodinkách nechybí 15 sportovních režimů a 13 běžeckých kurzů, v nichž vás hodinky trénují pokyny na displeji, ale také hlasem virtuálního trenéra, který vás upozorní, když se nenacházíte v pásmu optimální tepové frekvence nebo máte těžký došlap.

Hodinky jsem používal při lekcích TRX a kruhových trénincích, kdy jsem zvolil režim „jiný“. V tomto případě jsem mohl sledovat srdeční tep i to, jestli zrovna spaluji tuky, nebo buduji svalovou hmotu. Líbilo se mi rovněž, že po ukončení lekce jsem mohl v přidružené aplikaci Zdraví (Huawei Health) sledovat vývoj srdečního tepu, a to po jednotlivých intervalech o délce 1 minuty a 40 sekund, což vám poskytne poměrně detailní přehled o tom, jak jste zvládali jednotlivé části tréninku. Pokud běháte venku, dostanete údaje o kadenci, vzdálenosti, průměrné rychlosti, vaší trasy změřené pomocí GPS a spoustě dalších atributů. Podle mého názoru poskytují údaje dostatečně detailní rozbor i pro náročnější sportovce. Pokud to však například s běháním myslíte opravdu vážně, pravděpodobně stejně sáhnete po hodinkách, jako jsou například Garmin, ke kterým si můžete připojit hrudní pás a výsledky exportovat do Stravy nebo jiného programu, což v případě MagicWatch 2 není možné. Pro další informace o sportování s těmito hodinkami vás opět odkážu na příslušnou kapitolu v recenzi Huawei Watch GT2.

Naměřené hodnoty spánku odpovídaly skutečnosti.

Přidruženou aplikaci (dostupnou také pro iOS) jsem si tentokrát mohl vyzkoušet ve své nejnovější podobě na EMUI 10. Pochválit musím její pěkné zpracování, srozumitelné podání informací i možnosti nastavení hodinek (například neustále zapnuté měření srdečního tepu nebo možnosti nastavit vaše údaje, jako je výška a hmotnost, pomocí kterých se měření zpřesní). Po vzoru Samsungu pak Honor přidal také možnost meditace, kdy vám hodinky pomocí pěkné grafiky říkají, kdy a jak dlouho se máte nadechnout a vydechnout. Při běhání oceníte také VO2max, který změří maximální množství využitého kyslíku. Celkem máte k dispozici sportovní režimy: běhání venku, běhání uvnitř, chůze venku, chůze uvnitř, cyklistika venku, cyklistika uvnitř, plavání v bazénu, otevřená voda, převýšení, turistika, přespolní běh, triatlon, orbitrek, veslovací trenažér, jiné. Po sportování vám hodinky rovněž informují o tom, jak dlouho by mělo trvat kompletní zotavení po sportovní činnosti.

Během několika nocí jsem otestovat také měření spánku, která fungovalo přesně a v aplikaci najdete informace o tom, jak dlouho jste strávili v REM, lehkém spánku, hlubokém spánku a podobně. Více v recenzi Huawei Watch GT2.

Líbilo se nám
  • běžecké kurzy s trenérem a hlasovými pokyny
  • přesné měření spánku
  • přehledná aplikace
  • spousta sportovních režimů
Nelíbilo se nám
  • výsledky ze sportování nelze exportovat do formátu pro Strava

Zhodnocení: dost muziky za méně peněz

Honor MagicWatch 2 mě potěšily dlouhou výdrží, špičkovým displejem, zabudovanou GPS nebo podařenou aplikací. Hlavní nevýhoda bohužel opět tkví v uzavřenosti systému, do kterého si nelze doinstalovat žádnou aplikaci. Pro mnohé potenciální zájemce to však nemusí být zásadní překážkou a při uvážení příznivé ceny, podařeného designu a výše uvedených výhod je snadné podlehnout kouzlu MagicWatch 2 a zakoupit si je.

Honor MagicWatch 2

Konkurence

Tím se dostáváme ke konkurenci, kterou jsou logicky právě Huawei Watch GT2, u nichž dostanete stejné funkce, výhody, i nevýhody, připlatíte si však za značku.

Huawei Watch GT 2 46 mm

Konstrukce45,9 × 45,9 × 10,7 mm, 41 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, ne
Akumulátor455 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Majitelé iPhonů pravděpodobně sáhnou po Apple Watch. Nejnovější pátá generace se chlubí podporou always-on režimu a nechybí ani EKG.

Apple Watch 5 44 mm

Konstrukce40 × 30,4 × 10,7 mm, 36,5 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (448 × 368 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové

No a ti, kterým je sympatické Xiaomi, by určitě měli zvážit Amazfit GTR, které se chlubí ještě delší výdrží než MagicWatch 2 a podařeným displejem.

Xiaomi Amazfit GTR 47mm

Konstrukce47,2 × 47,2 × 10,8 mm, 36 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (42 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, NFC
Akumulátor410 mAh, nabíjení: ?
honor-magicwatch-2Maratonec
Klady
  • skvělá výdrž
  • špičkový displej
  • možnost spárování s Bluetooth sluchátky
  • podařený design
  • prémiové zpracování
  • spousta sportovních režimů
  • přehledná aplikace
Zápory
  • uzavřený operační systém
  • absence senzoru SpO2
  • nelze doinstalovat aplikace
Diskuze ke článku
Karol
Skvelá recenzia Ioannis... Možno si ma presvedčil, aby som si ich kúpil 🙂 myslím, že k môjmu Honoru 20 Pro budú vhodne pasovať
Pesedm
Měl jsem první MAGIC BLACK verzi a teď mám i druhou. V černé se mně líbí více. Nechal jsem si k nim červeno-černý řemínek z první verze :) Jinak už u první verze byla slušná aktualizační podpora ze strany výrobce postupně vydal různé opravy, češtinu, Always-On, triatlon, zátěž/stres, blokování oznámení...
Roland
Ja jsem zvedav na recenzi Mi watch color, coz by mohla byt konkurence.
Petr
Zdravím, je u 42mm verze taky paměť 4GB? Děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze