Honor MagicBook 14
recenze

Honor MagicBook 14

Praktická stylovka za dobrou cenu
21

Pokud se už delší dobu poohlížíte po novém ultrabooku, za který nechcete utratit zbytečně mnoho peněz, ale vyžadujete slušnou výdrž i dostatek výkonu, mohl by vás zaujmout Honor MagicBook 14. V této recenzi vám prozradím, jak se novinka od Honoru osvědčila během několikatýdenního testování.

Honor MagicBook 14 přichází na trh hned s několika esy v rukávu, které u konkurence ve stejné cenové relaci jen tak nenajdete, a zároveň cílí na uživatele, kteří chtějí co nejlepší poměr cena/výkon. Vykouzlí vám tento sympatický ultrabook úsměv na tváři, nebo byste se raději měli porozhlédnout jinde?

Technické parametry Honor MagicBook 14

Kompletní specifikace
Konstrukce322,5 × 214,8 × 15,9 mm, 1 380 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetAMD Ryzen 5 3500U, CPU: 4×3,7 GHz, GPU: AMD Radeon RX Vega 8
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory1× USB 3.0, 2× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémWindows 10 Home
Akumulátor56 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostduben 2020, 15 990 Kč

Obsah balení: jen to nejdůležitější

V balení jsem kromě ultrabooku samotného našel pouze 65W napájecí adaptér a sadu několika příruček. Případné dokoupení pouzdra je tak čistě v režii uživatele.

Honor MagicBook 14
Nelíbilo se nám
  • ochranné pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: praktická stylovka

Honor MagicBook 14 sází na celohliníkové šasi, jež zařízení dodává prémiový pocit i velmi pevnou konstrukci, díky čemuž se nikde nic neprohýbá. Osobně se mi velmi líbilo modré provedení s netradičně umístěným logem výrobce a světlejší modrou linkou lemující kryt obrazovky. Na druhou stranu je také kvůli hliníku potřeba počítat s mírně vyšší hmotností 1,38 kg. Ani tak se však rozhodně nejedná o žádného cvalíka, přestože jsou na trhu i lehčí 14" ultrabooky.

Do této kapitoly zahrnu rovněž dva významné prvky, za které považuji vypínací tlačítko umístěné vedle klávesnice a webkameru. V kulatém tlačítku vedle klávesnici totiž je rovněž kapacitní čtečka otisků prstů, díky které odpadne starost se zadáváním hesla. Namísto toho stačí letmo přiložit prst a počítač vás okamžitě rozpozná a odemkne se. Tento způsob ověřování fungoval bezvadně po celou dobu používání a považuji jej za vysoce komfortní.

Kamerka se ukrývá v jedné z funkčních kláves.

Druhou specialitou je již zmíněná webkamera. Ta totiž není tradičně v horním rámečku, jak byste pravděpodobně čekali, nýbrž uprostřed v horní řadě funkčních kláves. Při zmáčknutí klávesy s piktogramem webkamery se mechanicky vyklopí, následně je potřeba ji opět zacvaknout na své místo. Díky tomuto řešení odpadne u spousty uživatelů tendence přelepovat webkamery nálepkami a různými ošklivě vypadajícími útržky papírků.

Honor MagicBook 14

Vezmeme-li v potaz také to, že většina uživatelů webkameru používá minimálně (i když tyto návyky do značné míry ovlivnil koronavirus), jedná se o skvělé řešení. Kamerce tedy odpustím i mírně nelichotivý úhel pohledu zespodu (jestliže notebook není na stojánku či jiném vyvýšeném místě).

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • kvalitní zpracování
  • skvělé vypínací tlačítko s čtečkou otisků prstů
  • chytře umístěná webkamera

Klávesnice a touchpad: vhodná i pro velké prsty

Klávesnice má příjemně velká tlačítka a je velmi tichá, takže nebudete rušit své okolí ani při práci v knihovně nebo na dalších tichých místech. Líbí se mi také rozmístění tlačítek, kdy v pravém horním rohu najdete klávesu Delete, vedle níž jsou funkční klávesy s Escapem na konci druhém. Výtku mám snad pouze k Enteru, u kterého bych osobně preferoval podlouhlou vertikálně polohovanou klávesu. Celkově je klávesnice mírně širší, než je tomu u většiny ostatních ultrabooků. Poměrně široký je také touchpad, který je přesný a nabízí rychlou odezvou.

Při dlouhém psaní na MagicBooku jsem však zjistil, že klávesy mají o něco nižší zdvih, než bych preferoval (což však opět může být věcí návyku a osobních preferencí). Pokud jste však zvyklí například na klávesnici z novějších ZenBooků, pravděpodobně budete mít z klávesnice MagicBooku stejné dojmy. Pochválit však musím regulovatelné podsvícení, které fungovalo příkladně. Modely, které budou dostupné na našem trhu, mají mít rovněž plně počeštěnou klávesnici, což považuji za příjemný bonus.

Líbilo se nám
  • tichá klávesnice s velkými tlačítky
  • spolehlivý touchpad
Nelíbilo se nám
  • klávesnice by mohla mít vyšší zdvih

Displej: chvályhodný úhel náklonu

14" displej IPS LCD nabídne Full HD rozlišení a matnou povrchovou úpravu, což napoví, že tentokrát nemáme čest s dotykovým panelem. Na druhou stranu se můžeme těšit na tenké rámečky po stranách a nahoře doplněné o zhruba 2,5cm rámeček na straně spodní. V něm se ukrývá logo výrobce a navazuje na něj masivní kloub, který lze vyklopit až do úhlu 180 stupňů. Díky tomu se chlubí displej MagicBooku velmi dobrou viditelností, neboť lze obrazovku naklopit do jakéhokoliv úhlu.

Honor MagicBook 14
Displej lze vyklopit až do úhlu 180 stupňů.

Samotná kvalita panelu je zcela v pořádku, spokojen jsem byl s vysokým kontrastem, pěkným barevným podáním i slušným jasem. Ten by mohl být ještě o něco vyšší, na druhou stranu, pokud běžně nepracujete s notebookem na přímém slunci, nebudete mít problém.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně velký úhel rozevření
  • pěkné barevné podání

Zvuk: na multimédia jako dělaný

Zvukový zážitek zajišťuje 3,5mm jack a reproduktory na spodní straně, které hrají nadprůměrně nahlas, neznějí zastřeně a mají velmi příjemný projev.

Líbilo se nám
  • kvalitní reproduktory

Výkon hardwaru: sázka na Ryzen

Uvnitř testovaného MagicBooku tiká AMD Ryzen 5 3500U doplněný o integrovaný grafický čip Radeon Vega 8. Použitý procesor by měl být výkonem srovnatelný s osmou generací Intel Core i5, ale má výhodu ve využití 12nm výrobní technologie. Díky tomu by měl být energeticky úspornější a zároveň dostatečně výkonný.

Pro běžného uživatele to znamená dostatek výkonu na všechny kancelářské operace, prohlížení internetu, filmů či hraní nenáročných her. O svižný běh se stará 8 GB operační paměti typu DDR4. Nakonec zmíním 256GB PCIe NVMe SSD úložiště, ze kterého zůstane dostupných zhruba 200 GB.

Výše se můžete podívat na výsledky benchmarků včetně stress testů procesoru. Chlazení funguje příkladně a během používání jsem se nesetkal s tím, že by se klávesnice nebo prostor pod ní nějak výrazně zahříval.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • bezproblémové chlazení

Výdrž baterie: adaptér stačí pouze jeden

Jednou z hlavních předností Honoru MagicBook je dlouhá výdrž a rychlé nabíjení. Dodávaným 65W napájecím adaptérem jste tak schopni během pouhé půl hodiny nabít 56Wh baterii na polovinu své kapacity. Adaptér je přitom příjemně malý, takže není problém jej vměstnat i do úzké pracovní aktovky. Častokrát jsem však notebook nabíjel skrze 40W napájecí adaptér od svého Huawei Mate 20 Pro. Pokud bych se někam vydal na výlet, teoreticky by mi tak stačilo si s sebou vzít pouze jednu nabíječku.

Počítejte s osmi hodinami běžné kancelářské práce.

Co se výdrž týče, můžete počítat zhruba s osmi hodinami standardní kancelářské práce, tedy prohlížení internetu, práci v MS Office s několika dalšími aplikacemi spuštěnými na pozadí.

Líbilo se nám
  • velmi rychlé nabíjení
  • skladný napájecí adaptér
  • slušná výdrž

Konektivita: má svá „ale“

V oblasti konektivity MagicBook nabídne dvojici USB-A (standardu 2.0 a 3.0) doplněnou o 3,5mm jack a plnohodnotné HDMI. Nechybí pochopitelně ani USB-C (2.0), skrze které lze přenášet data či zařízení nabíjet, bohužel jej však nelze využít k připojení externí obrazovky. Z bezdrátových možností připojení se nabízí Wi-Fi standardu 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 5.0.

Líbilo se nám
  • plnohodnotné HDMI
Nelíbilo se nám
  • nevyužitý potenciál USB-C

Software: Windows 10 v plné kráse

Na uživatele čeká klasický Windows 10 Home, který naštěstí nehyzdí žádný bloatware v podobě různých podezřelých „čističů“ systémů a podobně. Jedinou výjimku představuje aplikace PC Manager, pomocí které můžete kontrolovat aktuálnost nainstalovaných ovladačů, případně propojit MagicBook se smartphony Huawei a Honor (s EMUI 9.1/Magic UI 2.1 a novějším).

Líbilo se nám
  • Windows 10 bez bloatware

Zhodnocení

Honor MagicBook 14 je skvělou alternativou pro všechny, kteří hledají kvalitní ultrabook, jež příliš nezatíží jejich kapsu a nabídne velmi slušný poměr cena/výkon. Zájemci se mohou těšit zejména na líbivý displej s nadprůměrným úhlem rozevření, dlouhou výdrž s rychlým nabíjením nebo bezpečné a spolehlivé odemykání prstem.

Honor MagicBook 14

Mezi slabiny tohoto zařízení řadím méně komfortní klávesnici či nevyužitý potenciál u USB-C. Nedostatky však snadno vyváží přívětivá cena 15 990 Kč (599 eur).

Celkově se však jedná o povedené zařízení, které bych se nebál doporučit zejména studentům, na které podle mě Honor s tímto zařízením také cílí. Třešničkou na dortu je pak skrytá webkamera, díky které odpadne starost s přelepováním rámečku nad displejem.

Konkurence

Za příplatek pár tisíc korun lze pořídit ZenBooku 14 UX433FN, který se chlubí inovativním touchpadem, jenž nahrazuje numerickou klávesnici, nebo kloubem ErgoLift, který zvyšuje komfort psaní a zlepšuje chlazení.

ASUS ZenBook 14 UX433FN

Konstrukce319 × 199 × 159 mm, 1 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14" (1 920 × 1 080 px)
ProcesorIntel Core i7 8565U, 4×4,6 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (50 Wh)

Konkurentem nabízejícím podobně umístěnou webkameru (avšak ve zcela jiné cenové dimenzi) může být Huawei MateBook X Pro osazený 13,9palcovým Ultra FullView displejem s 3K rozlišením. Z konektorové výbavy navíc MateBooku nechybí Thunderbolt 3.

Huawei MateBook X Pro (2019)

Konstrukce217 × 304 × 14,6 mm, 1 330 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,9" (3 000 × 2 000 px)
ProcesorIntel Core i7 8565U, 4×4 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (57 Wh)
honor-magicbook-14
Klady
  • chytře umístěná webkamerka
  • vypínací tlačítko s čtečkou otisků prstů
  • kvalitní zpracování
  • nadprůměrný úhel rozevření displeje
  • dostatek výkonu
  • extrémně rychlé nabíjení
  • velmi dobrý poměr cena/výkon
Zápory
  • klávesnice by mohla mít vyšší zdvih
  • nevyužitý potenciál USB-C
Diskuze ke článku
Khan
Mozna by bylo fajn priste napsat aspon info ze cenu doplnite az vam to Huawei sdeli nebo dovoli. Tak jako to napsala konkurence (ktera vydal recenzi ve stejnou dobu jako vy). Clovek si precte recenzi na ntb za dobrou cenu... ale cena nikde. Opruz.
Jinak to vypada na fajn notas...
Omg
Tyhle PR recenze jsou tak nenapadne, ze to neni mozny.
Ondřej
Odpapouškované specifikace. Dejte si prosím pod logo webu dodatek by Huawei. Už tady chybí jen HuaJosef jako páteřní článek "redakce".
RRR
Skoda, ze uz nema Ryzen rady 4000, ktery ted vychazi. AMD ma konecne procesory, ktery valcuji Intel. Ten se uz na nechyta. Maximalne muze slouzit jako topeni v zime. :D

p.s. Ta vyjizdejici kamera vypada zajimave.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze