Honor Band 5
recenze

Honor Band 5

Povedený všeuměl za pár korun
26

Trh s chytrým příslušenstvím se těší velké oblibě, přičemž jedním z nejvíce populárních produktů jsou chytré náramky. V kompaktním těle se zpravidla nachází sportovní i zdravotní funkce a nechybí ani solidní výdrž. Nejnovější Honor Band 5 nově přidává rovněž podporu měření okysličení krve. Jak se tento náramek povedl a vyplatí se do něj investovat? To se dozvíte v následující recenzi.

Honor Band 5 je již pátou generací chytrých náramků Honor Band, které podobně jako etalon tohoto segmentu Xiaomi Mi Band nabízejí uživatelsky zajímavé funkce za rozumné peníze. Nejnovější přírůstek do rodiny přináší 0,95" AMOLED displej, dlouhou výdrž a novinku v podobě SpO2 senzoru. Bude to ale na konkurenci stačit?

Technické parametry Honor Band 5

Kompletní specifikace
Konstrukce43 × 17,2 × 15 mm, 22,7 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 0,95" (240 × 120 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor100 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin
DostupnostQ4 2019, 999 Kč

Obsah balení: myslelo se na vše

V elegantní bílo-modré krabičce se nachází kromě náramků také krátký bílý nabíjecí kabel typu microUSB/USB-A a černá nabíjecí kolébka. Kabel je poměrně krátký, ale jinak působí robustním dojmem. Navíc jej můžete snadno vyměnit za svůj vlastní. U nabíjecí kolébky jsem si všiml otvoru sloužícího pro provlečení poutka, takže si můžete kolébku připnout třeba na klíčky a nosit ji neustále u sebe. Jak si však povíme v kapitole o výdrži, není to nutné.

Konstrukční zpracování: splní všechna očekávání

Honor Band 5 má běžnou konstrukci skládající se z podélného těla a odpojitelné horní a spodní části pásku. Odpojení pásku je velmi snadné. Stačí vytáhnout malý plastový kolík, který pásek spojuje s tělem a k tělu můžete připnout pásek jiný.

Díky celkovým rozměrům 43 × 17,2 × 11,5 mm a hmotnosti přibližně 23 gramů v podstatě nebudete o náramku na zápěstí vědět. Dodávaný černý silikonový pásek má na sobě decentní vzorování v podobě diagonálních linek a zapíná se klasickou přezkou. Pásek je přitom dostatečně dlouhý na to, aby obepnul i silnější zápěstí. Na spodní straně těla náramku najdeme kromě dvojice kovových pinů pro nabíjení také senzor TruSeen 3.0 pro měření okysličení krve a tepové frekvence.

Pokud již máte zkušenost s jinými chytrými náramky či hodinkami, možná vás od ponechání náramku na zápěstí při spánku odrazovalo blikající světlo senzoru. Honor Band 5 v tomto ohledu přináší užitečnou inovaci. Během spánku vás totiž nebude rušit blikáním. Technologie funguje spolehlivě, nezaznamenal jsem blikání senzoru, přestože jsem měl aktivované neustálé měření tepu.

Náramek změří i úroveň okysličení krve.

Při představení náramku byla rovněž vyzdvihována schopnost změřit úroveň okysličení krve uživatele (SpO2), která přišla s aktualizací 1.1.0.100 a více si o ní prozradíme v kapitole o sportovních funkcích.

Náramek rovněž disponuje vodotěsností až do 5 ATM, takže si s ním bez problémů můžete umývat ruce, dát sprchu nebo si jej vzít do bazénu. Uvnitř se nachází šestiosý senzor, který dokáže rozeznat hned čtyři plavecké styly (prsa, kraul, motýlek a znak). Při sprchování by mi přišel vhod zámek obrazovky, kterým disponuje například konkurenční Galaxy Fit.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • snadno odpojitelný pásek
  • vodotěsnost do 5 ATM
  • nízká hmotnost
  • absence rušivého blikání senzoru při spaní
Nelíbilo se nám
  • zámek obrazovky by přišel vhod

Displej: pěkná podívaná

Na přední straně se nachází obdélníkový 0,95" AMOLED displej spolu s jediným ovládacím tlačítkem, které slouží pro návrat na hlavní obrazovku s ciferníkem nebo pro rozsvícení displeje. Obrazovku lze probudit rovněž zvednutím zápěstí, což fungovalo po většinu času velmi spolehlivě. Dotykový displej kryje 2,5D sklíčko a má rozlišení 240 × 120 pixelů s výslednou jemností 282 pixelů na palec. Jas displeje lze nastavit v pěti krocích a nechybí ani možnost automatické aktivace nižšího jasu během noci. Během opravdu slunečných dní jsem neměl problém s čitelností na přímém slunečním svitu a v noci mi naopak displej zbytečně nesvítil do obličeje.

Pro zpestření nabízí Honor hned několik desítek různých ciferníků, z nichž většina vypadá poměrně hezky a obsahuje všechny důležité údaje, jako je počet ušlých kroků, počet spálených kalorií, ušlou vzdálenost nebo stav nabití náramku. Do budoucna se navíc budou pravděpodobně další ciferníky objevovat.

Líbilo se nám
  • dostatečná velikost
  • vysoký jas
  • jemné rozlišení
  • dostatečné množství ciferníků

Systém a výkon: spokojenost

Výrobce použil vlastní operační systém, který zvládá vše, co se od chytrého náramku očekává. Pohyb v menu je vertikální a po zapnutí displeje jednoduše skrolujete ikonkami nahoru a dolů. Hlavní obrazovku tvoří ciferník, který si můžete navolit přímo v náramku, případně v aplikaci Zdraví od Huawei. Uspořádání jednotlivých položek menu si můžete změnit v aplikaci, v mém případě jsem jej však neměnil.

Kromě domovské obrazovky zde najdete zobrazení ušlých kroků, pod kterými se zobrazí procentuální hodnota z vašeho denního plánu. Po kliknutí na ikonku v podobě tenisky se následně zobrazí podrobnější informace jako spálené kalorie, ušlá vzdálenost v kilometrech.

Ikonka srdce označuje měření tepové frekvence. V případě aktivace vás náramek vyzve k tomu, abyste se nehýbali pro co nejpřesnější změření tepu. Měření tepu však můžete mít spuštěné nepřetržitě, aniž by vás o tom náramek následně nějak informoval. Další ikonka zobrazuje délku vašeho spánku. Po kliknutí na ni se však bohužel nic nestane. Škoda, že se zde neobjeví podrobnější statistiky, které jsou k dispozici v aplikaci na smartphonu.

Náramek příkladně zvládá českou diakritiku.

Důležitou položkou je „cvičení“, které vám dá možnost vybrat z několika druhů cviků. Ikonka ozubeného kolečka s názvem „Další“ umožní spustit časovač, stopky, nastavit ciferníky, najít telefon, nastavit jas nebo nechat aktivovanou zapnutou obrazovku, což znamená, že se obrazovka automaticky uspí až po pěti minutách. Dále zde najdete přístup k baterii, kde můžete zjistit její nabití a také možnost náramek vypnout, restartovat či dokonce resetovat. Líbí se mi, že náramek umožňuje spoustu funkcí aktivovat či nastavit, aniž by uživatel musel sáhnout po telefonu a náramek je tak do jisté míry autonomní.

Poslední položkou jsou zprávy, kde si přečtete notifikace. Náramek musím pochválit za příkladné zvládnutí české diakritiky i chytré zalamování slov, takže se nesetkáte s divně rozpůlenými slovy. Kromě textu zprávy vidíte rovněž odesilatele zprávy. V případě, že vám někdo volá, máte možnost hovor odmítnout, nikoliv však přijmout.

Tak trochu schovaná je funkce, která vám usnadní pořizování skupinových selfie fotografií. Při spuštění aplikace fotoaparátu na telefonu se na náramku objeví ikonka fotoaparátu, která po zmáčknutí pořídí fotografii. S náhledem záběru na náramku však již bohužel nepočítejte.

Stáhnout Huawei Zdraví

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • jednoduchá navigace prostředím
  • podpora české diakritiky
  • dobře fungující notifikace
  • možnost pořízení snímku skrze náramek

Výdrž baterie: týden naplno

Výdrž mě mile překvapila. Při plném nabití a dovolím si tvrdit poměrně aktivním používání (nepřetržité sledování tepové frekvence, zapnuté oznámení i probuzení obrazovky zvednutím zápěstí a připomínání aktivity nebo měření kvality spánku) náramek vydržel přibližně jeden týden. To je podle mého názoru dostatečná hodnota pro většinu uživatelů a nabíjení jednou za týden je přijatelné. Pokud by byly výše uvedené funkce vypnuty, věřím, že by náramek dosáhl dvoutýdenní výdrže, kterou uvádí výrobce.

Plné nabití zabere dvě hodiny.

Nabíjení probíhá skrze dodávanou nabíjecí kolébku, do které je náramek potřeba zachytit pomocí plastových klipů tak, aby se kovové klipy dotýkaly kovových klipů na kolébce. Nacvaknutí náramku do kolébky je naštěstí otázkou dvou sekund. Nabíjení zcela vybitého náramku do 100 % zabere přibližně dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • dostatečně dlouhá výdrž

Sportovní funkce: výsledky okysličení krve během pár sekund

Sportovní funkce jsou velkou předností tohoto náramku. Stejně jako u systému, musím i zde pochválit poměrně široké možnosti nastavení přímo z náramku, kde si u každého cviku můžete nastavit cíl podle času či vzdálenosti. V případě plavání v bazénu vám tak například náramek umožní vybrat z délky bazénu 25/50 metrů, případně si nastavit délku vlastní. Po nastavení a odstartování se objeví odpočítávání a poté můžete sledovat čas i vzdálenost, spálené kalorie i váš čas na 100 metrů. Pro odemknutí displeje je v takovém případě potřeba přesunout prst zespodu nahoru a poté zase dolů, což by mělo zaručit, že se displej náhodně neaktivuje při kontaktu s vodou. K pozastavení sportovní aktivity slouží dlouhé podržení tlačítka. V případě venkovních aktivit náramek aktivuje GPS (na připojeném smartphonu) a změří trasu.

Honor Band 5

Z nabízených cvičení je k dispozici běhání uvnitř i venku, chůze venku i uvnitř, cyklistika venku i uvnitř, veslařský trenažér, eliptický trenažér, bazén nebo jiný druh sportovní aktivity. Naměřené výsledky, ať už šlo o ušlé kroky, spálené kalorie při cvičení, tepovou frekvenci nebo délku a kvalitu spánku byly vcelku věrohodné. To, že náramek nepočítá falešné kroky například při psaní na počítači nebo řízení automobilu jsem si několikrát ověřil a myslím, že v tomto ohledu Honor odvedl dobrou práci.

Měření okysličení krve trvá přibližně 15 sekund, během kterých vás náramek vyzve k tomu, abyste jej řádně utáhli kolem zápěstí a zůstali v klidu. Následně se na displeji náramku zobrazí procento okysličení, které vyjadřuje procento hemoglobinu v krvi, které je indikátorem zdraví dýchacího ústrojí. Hodnota u zdravého jedince má přitom přesahovat 90 %. S aktualizací 1.1.0.100 přibyla rovněž podpora ovládání hudby přehrávané v telefonu z náramku. O stejné funkci si můžete přečíst rovněž v recenzi hodinek Huawei Watch GT2.

Líbilo se nám
  • množství sportovních režimů
  • relativně přesné měření
  • měření okysličení krve

Zhodnocení: trefa do černého

Chytrý náramek Honor Band 5 je podle mého názoru jedním z nejlepších chytrých náramků, který se dostane na náš trh. Uživatelům nabídne velmi slušnou paletu funkcí za solidní cenu, která na našem trhu činí 999 Kč. Pokud si náramek zakoupíte, obdržíte kvalitní displej, solidní nabídku sportovních a zdravotních funkcí, kvalitní softwarovou podporu (během krátkého používání jsem pravidelně dostával nové aktualizace) a měření okysličení krve, které je užitečné například pro určení kvality spánku nebo při sportech vykonávaných ve vyšších nadmořských výškách.

Honor Band 5

Konkurence

Přímou konkurencí nového náramku od Honoru je jeho starší generace Honor Band 4, která nabízí velmi podobnou paletu funkcí. Hlavním rozdílem je tak chybějící schopnost měření okysličení krve.

Honor Band 4

Rozměry43 × 17,2 × 11,5 mm, 23 g
DisplejAMOLED, 0,95" (128 × 32 px)
Fotoaparát
Procesor
Paměťúložiště: ?
Akumulátor100 mAh, doba nabíjení: 1:30 hodin

Chytrý náramek Xiaomi Mi Band 4 se stal etalonem mezi chytrými náramky. Jeho nejnovější generace nabídne stejně velký displej, vodotěsnost i podobné funkce. Xiaomi Mi Band 4 má však stále problémy s českou diakritikou (což lze vyřešit alternativní aplikací) a navíc nenabízí funkci měření okysličení krve.

Honor Band 4

Konstrukce43 × 17,2 × 11,5 mm, 23 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ?
DisplejAMOLED, 0,95" (128 × 32 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, NFC
Akumulátor100 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:30 hodin
honor-band-5
Klady
  • kvalitní AMOLED displej
  • světlo senzoru neruší při spánku
  • dlouhá výdrž
  • kvalitní softwarová podpora
  • příkladné počeštění (prostředí i diakritika)
  • vodotěsnost do 5 ATM
  • uživatelsky jednoduchý systém
  • měření okysličení krve
  • možnost ovládání přehrávané hudby v telefonu
Zápory
  • chybí vodní zámek displeje
Diskuze ke článku
Ondřej
Vypnutí rušivého blikání během spánku už uměl Honor Band 4. Ještě by mohli přidat NFC platby a EKG. A dát český formát datumu a synchronizování skrz endomondo.
Tomas
Mi band 4 ma zamok displeja vo vode taktiez,takze si to opravte v minusoch. Ma ten isty system ako Honor,musite potiahnut hore a dole,funguje to vsak len ked si zapnete plavanie.

Toto je vec ktora ma velmi sklamala a nepisala sa v ZIADNEJ recenzii! Preco je take zlozite tam dat funkciu “vo vode” ktora nemeria absolutne nic a len zamkne displej?? Preco musim zadat plavanie?? Logika 0.

Dalsia vec. Zapnem si funkciu cvicenie.Chcem ovladat hudbu? Neda sa. Musim najprv pauznut/vypnut cvicenie az potom viem ist naspat do menu a ist do ostatnych funkcii ako ovladanie hudby. Wtf?? To seriozne nikoho nenapadlo ze chcem pocas cvicenia proste prepinat hudbu? To bol hlavny dovod preco som to kupoval. Co za logiku nevediet si minimalizovat jednu funkciu a ist pouzivat druhu medzitym ktora sa nevylucuje,ba prave naopak,je s tym uzko spojena.
Jan Rejlek
Jan Rejlek
Mám ho asi 14 dní, z Číny. SpO2 mi funguje hned od začátku, od té doby přišly tuším 3 aktualizace. V té poslední se správně pojmenovaly aktivity kde byl zatím jen obrázek. Funguje skvěle, jsem spokojený ????
Jen mi přijde škoda, že se nezobrazuje aktivní budík a nesynchronizuje zpětně když třeba nabíjím a snímá pohyb mobil. Ale to jsou drobnosti, jinak je super!
Pesedm
Měl jsem krátce Band 4 ale ten displej je malý, tak jsem z Anglie pořídil Honor Watch Magic Black.
Je fakt že Huawei (Honor) postupně vše SW vylepšují. Od té doby hodinky dostaly několik aktualizací včetně komplet češtiny, alway on displej, ciferníky atd.
A pak to je úplně o něčem jiném.
Zámek na vodu tam je i když je nelogicky schován.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze