Honor Band 3
recenze

Honor Band 3

Fitness náramek nejen pro plavce
13

K vlajkové lodi Honor 9 přidala čínská značka letos na konci června i svůj nový fitness náramek Honor Band 3. Ten cílí především na sportovce, kterým kromě obligátního krokoměru a měření tepu přidá i režimy pro běh a plavání. Láká přitom nejen na vodotěsnost do 50 metrů, ale i na dlouhou výdrž.

Již třetí generací svého fitness náramku Honor Band 3 se Huawei, kterému značka Honor patří, snaží konkurovat dalšímu čínskému výrobci Xiaomi a jeho fitness náramku Mi Band 2, který si získal mezi uživateli velkou popularitu především svou nízkou cenou.

Honor Band 3

Technické parametry Honor Band 3

Kompletní specifikace
Konstrukce43 × 16,5 × 10,3 mm, 18 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ne, zapínání: přezka
DisplejPMOLED, 0,91" (128 × 32 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 1 MB, paměťové karty: ?
Akumulátor100 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostčervenec 2017,

S cenou necelé dva tisíce korun sice vyjde Honor Band 3 přibližně dvakrát dráž, ale přesto má rozhodně co nabídnout. Ocení ho i běžci a plavci. Nejenže nabízí pro tyto sporty speciální režimy, ale je vodotěsný do hloubky až 50 metrů. Další předností má být i jeho výdrž, která má být podle výrobce až 30 dní. Vyplatí se proti své konkurenci? To zodpoví naše recenze.

Obsah balení:

  • fitness náramek
  • USB kabel
  • nabíjecí kolébka
  • stručná příručka a informace o záruce

Konstrukční zpracování: odolnost a vodotěsnost

Po designové stránce vypadá Honor Band 3 jako klasický sportovní náramek. K dispozici máte pouze černý modul, zato s páskem ve třech barvách – černé, námořnické modré a oranžové. My jsme měli k dispozici na test oranžovou, která z nich vypadá nejsportovněji a nejvýrazněji. V černé variantě naopak náramek vypadá nejméně nápadně a hodí se ke každému oblečení a pro každou příležitost.

Honor Band 3

Pásek je přitom vyrobený z měkké gumy a má na svém povrchu jemné vroubkování. Díky použitému materiálu na zápěstí netlačí a jeho nošení je pohodlné. Zapínání zajišťuje spona se dvěma výstupky, které se zacvaknou do dvou otvorů v pásku. Vše drží spolehlivě.

Modul jako takový má rozměry 43 × 16,5 × 10,3 mm a celý náramek pak váží pouze 18 gramů. Jako materiál modulu použil výrobce termoplastický polyuretan, díky čemuž odolá poškrábání. Téměř celou horní stranu pokrývá černobílý displej, který navíc není dotykový. K ovládání slouží tlačítko pod ním. To nijak nevyčnívá a při zběžném pohledu splývá s okolím. Přesto se však dobře tiskne a funguje spolehlivě.

Oranžové provedení se hodí především na sport. V černé barvě si můžete vzít náramek i k obleku.

Spodní strana je mírně zaoblená, aby modul dobře přiléhal k ruce. Kromě optického snímače tepu jsou zde vidět již jen dvě kovové nabíjecí plošky se dvěma zářezy, do kterých se zacvakne nabíjecí kolébka. Dále jsou zde dva křížové šroubky, kterými je k modulu připevněn pásek. Ten by tak zřejmě bylo možné vyměnit v servisu za jiný. Uživatelsky však vyměnit nelze.

Celkově bych tak zhodnotil design náramku jako zdařilý. Svými rozměry ani hmotností nijak neruší a hodí se na stálé nošení. Oranžová barva pásku se sice nehodí pro každou příležitost, ale v černém provedení bych se Honor Band 3 nebál vzít ani k obleku. Rovněž dílenské zpracování je nejen díky vodotěsnosti na dobré úrovni.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • dobře drží na ruce
  • nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • uživatelsky nevyměnitelný pásek

Displej a hardware: OLED pro dokonalou čitelnost

Náramek používá obdélníkový PMOLED monochromatický displej s úhlopříčkou 0,91 palce a rozlišením 128 × 32 pixelů. Displej má díky použité technologii nejen úsporný chod, ale černá je skutečně černá a displej je bez problémů čitelný i na prudkém slunci. Ve tmě naopak neoslňuje.

Ve výchozím stavu displej nesvítí, což šetří energii. Ke zjištění času musíte buď stisknout tlačítko pod displejem, nebo zdvihnout ruku. Toto gesto funguje poměrně spolehlivě a pouze výjimečně se stalo, že jsem ho musel opakovat, protože se displej na první pokus nerozsvítil. Podobným ovládacím gestem je pak otáčení zápěstím, kterým přepínáte mezi jednotlivými obrazovkami.

Honor Band 3

V případě dalšího hardwaru je výrobce poměrně na slovo skoupý. Víme že je náramek vybavený tříosým akcelerometrem, který slouží především ke sledování fitness aktivit. Z dalších parametrů pak již zmiňuje pouze 256 kB RAM a interní paměť 1 MB, což pro potřeby fitness náramku zcela dostačuje. O bezdrátovou konektivitu se stará Bluetooth 4.2.

Líbilo se nám
  • PMOLED displej
  • dobrá čitelnost
  • úspornost
Nelíbilo se nám
  • nutnost aktivovat náramek k zobrazení času

Výdrž baterie: až měsíc provozu

Jak již bylo řečeno výše, dobíjení probíhá přes speciální nabíjecí kolébku, do které se náramek zacvakne. Ta disponuje microUSB konektorem, takže k ní můžete připojit svou vlastní mobilní nabíječku, ale i tak jde o další kus příslušenství, na který musíte myslet. Krátký kabel tvoří i součást balení, avšak vhodný je maximálně pro nabíjení z počítače.

Honor Band 3

Uvnitř náramku se ukrývá baterie s kapacitou 105 mAh, což papírově nezní dobře, ale podle výrobce by to i tak mělo vystačit až na 30denní provoz. To nicméně platí jen v případě, kdy počítáte kroky a sledujete spánek. Stačí zapnout nepřetržité měření tepu a další funkce jako například propojení s GPS telefonu při běhu a výdrž poklesne na přibližně 12 dní. I to však považujeme za velice solidní výsledek. Výdrž je tak podstatně lepší než u většiny konkurenčních fitness náramků a o chytrých hodinkách, které musíte nabíjet denně, pak ani nemluvě. Nabití baterie pak trvá v závislosti na zdroji energie přibližně hodinu a půl.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • nutnost používat nabíjecí kolébku

Funkce: běháme i plaveme

Hlavním úkolem fitness náramku je kromě zobrazení času samozřejmě počítání kroků a měření kvality spánku a srdečního tepu. Na hlavní obrazovce se zobrazuje čas, datum, počet kroků a piktogram Bluetooth a ukazatel stavu baterie. Kromě toho jsou zde další čtyři obrazovky – počet kroků, tep, běh a plavání.

U kroků se podržením tlačítka dostanete na podrobnosti, kde máte na třech stránkách rozepsány podrobnosti o spálených kaloriích, celkové době aktivity a ušlé vzdálenosti. S měřením počtu kroků jsme však spokojeni příliš nebyli. Náramek často registruje i falešné kroky a může se stát, že například ve spánku „nachodíte“ až desítky kroků. Pro srovnání jsem otestoval Honor Band 3 spolu s Xiaomi Mi Band 2. Oba náramky byly umístěné na stejné ruce a přesto se po celodenním měření lišil počet kroků až o více než tisíc. Co se týče tepu, poskytovaly naopak oba náramky více méně shodné údaje.

Honor Band 3

Dlouhým podržením tlačítka na stránce pro běh spustíte záznam trasy. Přitom se nepoužívá GPS v náramku, nýbrž v telefonu. Jde sice o celkem elegantní řešení, jak obejít chybějící GPS, protože při běhání si většinou svůj mobilní telefon bereme tak jako tak. Ne vždy to však funguje tak jak má. Nejenže v telefonu musíte otevřít obslužnou aplikaci Huawei Wear a spustit GPS, ale ne vždy se podaří propojení satelitní navigace s náramkem navázat.

Posledním sportem, který Honor Band podporuje, je plavání. Zde se používá pro spuštění a ukončení záznamu místo delšího podržení tlačítka dvojité poklepání kloubem prstu na displeji, což je s mokrými prsty praktičtější. Škoda však, že náramek měří čas a spálené kalorie, ale už třeba nedokáže spočítat počet uplavaných bazénů.

Honor Band 3

Mezi ne-fitness funkcemi, které Honor Band 3 nabízí, nechybí zobrazování notifikací z napárovaného mobilního telefonu. Notifikace si můžete aktivovat u jakékoli nainstalované aplikace, pokud je podporuje. Na displeji náramku se zobrazují otočené o 90 stupňů, aby využily celou šíři displeje, a navíc dlouhý text dělí na několik obrazovek, mezi nimiž se přepíná stiskem tlačítka. Notifikace zůstávají zobrazené, dokud je neskryjete. Díky tomu žádnou notifikaci neprošvihnete. Současně však zamrzí, že z náramku nezmizí automaticky ani v případě, že si je přečtete v telefonu – pak notifikace musíte odstranit i v náramku.

Další funkci pak představuje chytrý budík, který využívá monitorování spánku a probudí vás vibracemi v zadaném časovém okně, když je váš spánek nejmělčí. Vibrace jsou přitom dostatečně silné, aby vás skutečně vzbudily. – ani v jednom případě se nestalo, že bych zaspal. Můžete mít přitom nastaveno současně až pět časů buzení.

Líbilo se nám
  • režimy pro běh a plavání
  • možnost propojení s GPS v telefonu
  • spolehlivé zobrazování notifikací z telefonu
Nelíbilo se nám
  • méně přesné počítání kroků
  • spojení s GPS v telefonu nefunguje vždy

Obslužná aplikace: potřebujete dvě

Ke správě náramku potřebujete aplikaci Huawei Wear, která je společná pro všechny wearables tohoto výrobce. V aplikaci si můžete nastavit veškeré funkce náramku a prostřednictvím aplikace se aktualizuje i jeho firmware. Zároveň na úvodní obrazovce zobrazuje aktuální počet kroků, spálené kalorie a uraženou vzdálenost. Pro zobrazení historie aktivit i spánku nicméně potřebujete další aplikaci Huawei Health.

Huawei Health sice můžete spustit přímo z Huawei Wear, přesto je tato rozpolcenost uživatelsky nepohodlná. Navíc jsou obě aplikace svým vzhledem výrazně rozdílné. Zatímco Huawei Wear má tmavý kabátek, Huawei Health světlý. V aplikaci naleznete v podobě přehledných grafů kroky, tep a spánek. V sekci cvičení se nejen ukládají všechny záznamy z náramku, ale můžete zde spustit i vlastní tréninky, které používají GPS v telefonu. Kromě chůze zde máte na výběr ještě běh a jízdu na kole.

Líbilo se nám
  • široké možnosti nastavení v Huawei Wear
  • přehledné grafy v Huawei Health
Nelíbilo se nám
  • nutnost používat dvě aplikace

Zhodnocení: funkce navíc a dlouhá výdrž

Honor Band 3 je povedený fitness náramek určený pro uživatele, kteří chtějí víc než jen počítat kroky, sledovat spánek a měřit tep, ale nechtějí utrácet příliš mnoho peněz.

Honor Band 3

Za necelé dva tisíce korun dostanete náramek s povedeným designem a zvýšenou odolností. Zvláště pak proti konkurenci boduje svou vodotěsností do 50 metrů a funkcí měření pro plavce. Náramek však ocení i běžci, i když ti v tomto případě musí vzít zavděk pouze propojení s GPS v telefonu. V náramku jako takovém GPS chybí, protože by to navyšovalo jeho cenu a též zkracovalo výdrž, která tak může být až třicetidenní.

Mezi mínusy patří ne úplně přesné počítání kroků, kdy náramek proti reálnému stavu přidává, nutnost používat speciální nabíjecí adaptér a dvě obslužné aplikace. Přesto však celkově hodnotíme Honor Band 3 jako dobrý kup s vysokou přidanou hodnotou.

Konkurence

Jako nejvážnější konkurent se jeví Xiaomi Mi Band 2, který můžete mít už přibližně za 700 Korun. Stejně jako Honor Band 3 má OLED displej a dlouhou výdrž až 20 dní. Ocenit můžete i vyměnitelné pásky. Na druhou stranu však má stupeň krytí pouze IP67, takže mu nevadí sprchování nebo mytí rukou, ale na plavání použitelný už není. Nemá také funkce pro běh a plavání a je omezenější co se zobrazování notifikací týče.

Xiaomi Mi Band 2

Konstrukce40,3 × 15,7 × 10,5 mm, 7 g, odolnost: IP67
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
Displej?, 0,42" (? × ? px)
Systém?, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.0, ne, ne
Akumulátor70 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:37 hodin
honor-band-3
Klady
  • režimy pro běh a plavání
  • dlouhá výdrž
  • kvalitní OLED displej
  • nízká hmotnost
  • povedený design
Zápory
  • nutnost dvou obslužných aplikací
  • přidává kroky
  • nabíjení pouze přes kolébku
  • uživatelsky nevyměnitelný pásek
Diskuze ke článku
K
Jde to spárovat s aplikací Zdraví od Applu?
Majkk
Mylná informace o MiBand - v aplikaci si můžete kalibrovat jednotlivé aktivity (tzn. zapnout měření a pak pár minut aktivitu provozovat, aplikace si pak "zapamatuje" pohyby charakteristické pro tuto aktivitu)...
Petrr450
Má budík ?
Ren79
pásek vlastním od vydání, s autorem a recenzí souhlasím,ale..
displej mi nepřijde černo-bílý ale spíše zeleno/modro-černý :) a navíc je prakticky dost špatně čitelný na venkovním světle bez zakrytí.Mi paradoxně u měření kroků přijde že náramek ubírá..pokud člověk u chůze nemává rukami(třeba když v ruce za chůze něco držíte) kroky to ani nezaznamená,s přidáváním kroků během spánku sem se snad nesetkal u mě co sem zkoušel..výdrž náramku pokud používáte notifikace jako já je cca 10 dnů.Jinak spokojenost,náramek funguje,občas se sice odpojí samovolně i když mám telefon v kapse a náramek na ruce ale je to výjimečně a sám se připojí do cca 10s

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze