Honor 9X Pro
recenze

Honor 9X Pro

Pozor, vyletí selfie
10

Řadíte se mezi zaryté odpůrce výřezů a průstřelů? Pak by vás mohl zaujmout nový Honor 9X Pro s vyjížděcí kamerkou, trojitým fotoaparátem a spolehlivou kapacitní čtečkou otisků prstů. Pojďme se podívat na to, jak si novinka s pop-up kamerkou vedla v našem testu.

Honor 9X Pro je dalším z řady telefonů ovlivněných rozhodnutím americké vlády zamezit společnosti Huawei využívat GMS. Kromě chybějících Google služeb však novinka nabízí trojici fotoaparátů, ničím nerušený displej a na svou třídu výkonný procesor Kirin 810. Jak se Honor 9X povedl? To prozradím v této recenzi.

Honor 9X Pro – videorecenze

Technické parametry Honor 9X Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce163,1 × 77,2 × 8,8 mm, 206 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,59" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 810, CPU: 2×2,7 GHz + 6×1,88 GHz
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2020, 6 990 Kč

Obsah balení: uspokojí i náročné

V bílé krabičce čeká telefon, ochranné silikonové pouzdro, napájecí a datový kabel typu USB-A/USB-C a základní drátová sluchátka vhodná pro vyřízení telefonních hovorů.

Honor 9X Pro: Unboxing a první dojmy

Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení

Konstrukční zpracování: pozor, vyletí selfie

Je vám Honor 9X Pro povědomý? Není divu. Telefon je totiž až na několik menších detailů identický s dříve testovaným Huawei P smart Z vybaveným pop-up kamerkou. Hlavní předností je právě ona vysouvací selfie kamerka, díky níž je displej celistvý bez průstřelů/výřezů. Její vysunutí/zasunutí je otázkou chvilky, avšak je o něco pomalejší než u Xiaomi Mi 9T podobné konstrukce. Funguje však spolehlivě a podle výrobce by měla bez problémů přežít standardní dobu používání dnešních telefonů. S kamerkou pochopitelně počítá i dodávané pouzdro, u něhož si můžete všimnout většího výřezu, který rovněž usnadňuje přístup ke slotu na dvě nanoSIM karty nebo kombinaci microSD a nanoSIM karty.

Zbytek těla je sázkou na jistotu. Rámečky jsou kovové, záda skleněná s líbivým efektem „X“ při správném lomu světla. Pokud se mobil rozhodnete nosit bez pouzdra, počítejte s častějším leštěním. Ve srovnání s ostatními smartphony s lesklými zády však otisky nejsou až takový problém. Ten může představovat spíše prach v okolí vertikálně umístěného modulu fotoaparátu s přisvětlovací diodou.

Čtečka otisků prstů funguje bleskurychle.

Čtečka otisků prstů, která supluje vypínací tlačítko, tentokrát není v displeji, nýbrž v rámečku. Má ideální umístění a funguje bleskurychle. Domnívám se, že (alespoň, pokud jde o praváky) je toto řešení ještě lepší než umístění na zádech. Na spodní straně potom čeká 3,5mm jack, USB-C a hlasitý reproduktor. Honor 9X Pro působí poměrně robustním dojmem, vzhledem k přítomnosti vyjížděcí kamerky však nelze počítat se zvýšenou odolností.

Líbilo se nám
  • povedený design zad
  • skvělá čtečka otisků prstů
  • schovaná selfie kamerka

Displej: prostý průstřelu i výřezu

6,59palcová IPS LCD obrazovka nabídne Full HD+ rozlišení s výslednou jemností 391 PPI a poměrem stran 19,5:9. Díky absenci jakéhokoliv druhu výřezu, pěknému barevnému podání a vysokému maximálnímu jasu se jeví jako ideální pro konzumaci multimédií. To je z části pravda. Hraní her, brouzdání internetem nebo sledování v telefonu uložených videonahrávek je velmi příjemné. Pokud byste však chtěli sledovat Netflix, máte smůlu. Zařízení kvůli absenci GMS nepodporuje Widevine DRM od Googlu.

Honor 9X Pro
Někoho zamrzí absence notifikační diody.

Některé uživatele může rovněž zamrzet absence notifikační diody nebo tmavého režimu, který dorazí až s Androidem 10. Jinak nemohu použitému panelu v podstatě nic vytknout.

Líbilo se nám
  • velký displej bez výřezů
Nelíbilo se nám
  • softwarové nedostatky
  • někoho zamrzí absence notifikační diody

Zvuk: pouze jeden

Zvuk obstarává pouze jeden reproduktor, který se řadí spíše mezi průměr. Není nikterak hlasitý a zároveň neočekávejte výraznější basovou složku. Reprodukce do sluchátek je pak standardní a běžně náročné uživatele zcela jistě uspokojí. Výtek nemám ani ke kvalitě telefonních hovorů, která je v normě a během vyřizování telefonátů jsem neměl problém slyšet protistranu stejně jako ona mě.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze průměrný reproduktor

Výkon hardwaru: ve své třídě nadprůměrný

Honor 9X Pro jednoznačně boduje v oblasti výkonu. Pod kapotou najdeme 7nm Kirin 810 doplněný o 6 GB RAM a 256GB úložiště, z něhož si systém ukousne zhruba 20 GB. Úložný prostor lze navíc rozšířit pomocí paměťových karet microSD až o 512 GB. V AnTuTu jsme nasbírali přes tři sta tisíc bodů, což u telefonů v cenové relaci šest až sedm tisíc korun rozhodně není standardem. Pokud hledáte výkonný telefon s velkým interním úložištěm, Honor 9X Pro může být skvělou volbou.

Líbilo se nám
  • nadprůměrný výkon
  • velké úložiště

Výdrž baterie: 10W nabíjení neohromí

Mobil je osazen baterií o kapacitě 4 000 mAh, kterou můžete nabíjet výhradně drátově, a to 10 W. Přestože se baterie neřadí mezi největší, telefon zvládne při běžném používání bez problémů jeden a půl až dva dny bez přístupu k zásuvce.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 58 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 79 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 102 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 125 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 148 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 177 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 209 minut
Líbilo se nám
  • dostatečně dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: na dobré úrovni

V oblasti konektivity nechybí nic zásadního. Spolehnout se můžete na Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC i GPS, GLONASS nebo BDS. Příjemným bonusem je pak podpora FM rádia. Vzhledem k absenci GMS však v současnosti NFC využijete pouze k rychlému spárování, nikoliv k placení.

Líbilo se nám
  • nic zásadního nechybí
Nelíbilo se nám
  • omezená použitelnost NFC

Fotoaparát: 48Mpx snímač v hlavní roli

Fotovýbava Honoru 9X Pro se skládá z 48Mpx hlavního snímače s ostřením PDAF a světelností f/1.8, jenž doplňuje 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv (f/2.4) s velmi slušným rozsahem 120 stupňů. Pro lepší portrétní snímky pak výrobce nasadil 2Mpx bokeh senzor. Trio fotoaparátů, ačkoliv vás možná specifikacemi nijak zvlášť nezaujme, podává vcelku solidní výkony.

Fotografie pořízené hlavním fotoaparátem mají slušný dynamický rozsah i pěkné podání barev, které se blíží realitě, tudíž mnohdy není natolik líbivé jako více saturované snímky. Za dobrého světla je velmi slušná rovněž úroveň detailů, a to obzvlášť při využití 48Mpx režimu. V takovém případě trvá focení zhruba pět sekund. Fotoaparát má však občas tendenci snímky zbytečně vyhlazovat. V nabídce fotoaplikace najdete také možnost dvojnásobného přiblížení, která je důstojnou náhradou chybějícího teleobjektivu. Takto pořízené snímky příjemně překvapily slušnou úrovní detailů i celkově vysokou kvalitou. Nakonec zmíním noční režim, jenž pomůže při focení za zhoršených světelných podmínek. Zázraky nečekejte, přítomnost režimu Noc však rozhodně chválím. U jiných telefonů v této cenové kategorii není zcela běžný.

Videa lze natáčet ve Full HD při 60 FPS.

Ultraširokoúhlý objektiv sice potěší svým rozsahem, méně však již kvalitou snímků. Ta je zcela dostatečná, pokud vám jde o zachycení širokého záběru, snadno si však všimnete horšího dynamického rozsahu, detailů a práce s kontrastem obecně. Rovněž barevné podání je dost odlišné od hlavního snímače. Bokeh senzor odvádí svou práci poměrně dobře a na portrétních snímcích si lze všimnout zpravidla správně odděleného pozadí od focené osoby. Natáčet lze také video, avšak pouze ve Full HD při 60 FPS.

Čelní 16Mpx selfie kamerka pak pořizuje pěkně vypadající snímky, které mají líbivé barvy i slušnou úroveň detailů. Pro pořizování selfie snímků je zcela dostačující a dobře si poradí také s protisvětlem.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita hlavního snímače
  • solidní bokeh snímky
  • noční režim
Nelíbilo se nám
  • video pouze ve Full HD při 60 FPS

Software: bez GMS a k tomu s Androidem 9

Jak pravděpodobně víte, výrobce se snaží absenci Google služeb vyřešit rozšiřováním vlastního virtuálního obchodu AppGallery. Uživatelé mají zároveň stále možnost si stáhnout APK a aplikace nainstalovat. Některé aplikace (například zmíněný Netflix) pochopitelně nebudou fungovat vůbec, s touto nevýhodou je však třeba počítat ještě před nákupem zařízení.

Absence GMS je pochopitelná, zamrzela mě však přítomnost staršího Androidu 9 Pie. Telefon naštěstí obdrží také nejnovější Android 10. V době testování jsem měl k dispozici květnové bezpečnostní aktualizace.

Líbilo se nám
  • neustále se rozšiřující AppGallery
Nelíbilo se nám
  • starší verze Androidu
  • absence GMS

Zhodnocení

Honor 9X Pro se chlubí velkým displejem bez průstřelu, slušnou výdrží, schopnými fotoaparáty i naprosto dostatečným hardwarovým výkonem. Jeho hlavním nedostatkem je absence Google služeb, která může znepříjemnit používání jinak podařeného smartphonu. Doporučil bych jej tak uživatelům, které ekosystém Googlu nechává chladným, nebo technicky zručnějším jedincům, kteří jsou schopni tato omezení obejít.

Honor 9X Pro

Konkurence

Skvělou alternativou k Honoru 9X Pro je Xiaomi Mi 9T, který (pokud se vám podaří jej někde sehnat), nabízí za podobnou cenu špičkový OLED panel s vyjížděcí kamerkou a výkonný procesor.

Xiaomi Mi 9T 128+6 GB

Rozměry156,7 × 74,3 × 8,8 mm, 191 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Honoru 9X Pro může zatopit také novinka od Motoroly s označením One Fusion+. Smartphone nabídne takřka čistý Android, 64Mpx hlavní snímač nebo Snapdragon 730.

Motorola One Fusion+

Rozměry162,9 × 76,4 × 9,6 mm, 210 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh
honor-9x-pro
Klady
  • skvělá čtečka otisků prstů
  • slušná fotovýbava
  • nadprůměrný výkon
  • dlouhá výdrž
  • velký displej bez výřezu
  • velké integrované úložiště
Zápory
  • absence GMS
  • pomalejší nabíjení
  • omezená použitelnost NFC
  • video pouze ve Full HD
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Cena zacina v ofiko distribuci na 5990kc. S timto hw a 256GB pameti by byl kral teto tridy. Samozrejme bez Google sluzeb je situace jina. A rekl bych ze nebyt tohoto problemu tak ta cenovka zacina tak na 8-9k.
Zelený Čaj
Zelený Čaj
Víte co je vtipné píšou že telefon nabíjí max 10W
A mě se nabíjí max 5,25W :D :D
Tak nevím kde je chyba.. Kabel mám originální i nabíječku..
Peter Durek
Peter Durek
mam mobil za 100 eur a uplne staci. nevidi dovod minat viac. lg k40s a zvladne vsetko. mam tam aj internetove bankovnictvo.
Emil Sekera
Emil Sekera
Plky a plky. Úplně stačilo napsat - drahý čínský šrot bez Google Play, do kterého si nenainstalujete oblíbené aplikace, jak jste zvyklí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze