Honor 9X
recenze

Honor 9X

Displej v hlavní roli
14

Nejnovější smartphone od Honoru by rád navázal na úspěchy předchozího Honoru 8X. Ve výbavě neschází velký displej bez výřezu ani trojitý fotoaparát, a to vše za příznivou cenu. Jak se nový Honor 9X povedl prozradíme právě teď.

Po několika měsících od čínské premiéry se na náš trh dostává Honor 9X. Na první pohled sympatický telefon, kterému nechybí trojitý fotoaparát, 4 000mAh baterie, ale hlavně ničím nerušený displej s pop-up kamerkou. Stane se Honor 9X po vzoru předchozího Honoru 8X prodejním trhákem?

Honor 9X – videorecenze

Technické parametry Honor 9X

Kompletní specifikace
Konstrukce163,5 × 77,3 × 8,8 mm, 196,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,59" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 2×2,7 GHz + 6×1,88 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2019, 5 990 Kč

Obsah balení: bez sluchátek, zato s pouzdrem

Modrobílá krabička v sobě ukrývá kromě samotného telefonu rovněž plastové ochranné pouzdro (s patřičným výřezem na horní straně), nabíjecí adaptér s výkonem 10 W a standardní kabel typu USB-A/USB-C.

Honor 9X
Líbilo se nám
  • ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: jednoduše extraordinární

Telefon má písmeno „X“ zakomponováno nejen v názvu, ale i v designu. Při detailnějším pohledu na záda testované safírově modré varianty si totiž můžete všimnout speciální povrchové úpravy, která při správném lomu světla připomíná právě písmeno „X“. Neduh většiny dnešních smartphonů v podobě ulpívajících otisků se však bohužel 9X nevyhnul, a tak jistě oceníte dodávané ochranné pouzdro, které poskytne dodatečnou ochranu před otisky prstů, ale i pády či škrábanci. Pokud by vám modrá varianta nepadla do oka, bude k dispozici také černá Midnight Black.

Honor 9X

Na zádech najdeme také osvědčenou kapacitní čtečku otisků prstů, která funguje bleskurychle a kromě odemykání s ní můžete listovat galerií nebo stahovat notifikační roletku. Spodní strana se pro změnu stala domovem 3,5mm jacku, což je podle mě ideální umístění, pokud telefon se zapojenými sluchátky nosíte často v kapse. Vedle něj se nachází USB-C a mřížka hlasitého reproduktoru.

Na pravé straně sídlí kromě vypínacího tlačítka také kolébka hlasitosti. Obě dvě tlačítka mají příjemný stisk a i jejich umístění se podle mého názoru Honoru povedlo. Horní stranu vyplňuje šuplíček pro dvojici nanoSIM karet, případně kombinaci nanoSIM karty a microSD karty.

Honor 9X je v podstatě dvojčetem Huawei P smart Z.

Dále je zde také vyjíždějící selfie kamerka, která se chová zcela stejně jako u Huawei P smart Z, jehož je Honor 9X v podstatě dvojčetem. Vysouvání i zasouvání není nijak extrémně rychlé a doprovází jej mechanický zvuk. Stejně tak kamerku nedoprovází žádný vizuální efekt jako například u Xiaomi Mi 9T a kvůli vyjíždějícímu mechanismu není přítomna zvýšená odolnost. Nutno rovněž dodat, že s kamerkou nelze využívat rozpoznávání obličeje, takže se musíte spolehnout na čtečku či klasická hesla. Pokud byste se o mechanismu kamerky rádi dozvěděli více, doporučuji navštívit recenzi Huawei P smart Z.

Líbilo se nám
  • líbivý holografický efekt na zádech
  • pohotově fungující čtečka otisků prstů
  • prakticky umístěný 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • na povrchu snadno ulpívají otisky
  • absence rozpoznávání pomocí obličeje
  • okoukaný design (Huawei P smart Z)

Displej: velkolepá podívaná

Věřím, že pro mnohé hlavním důvodem, proč se rozhodnout pro Honor 9X, bude ničím nerušený displej. Jedná se o 6,59palcový IPS LCD panel s Full HD+ rozlišením a výslednou jemností 391 pixelů na palec. Rámečky po stranách jsou přitom příkladně tenké a širší je až brada, která se mi při přímém srovnání s Honorem 8X zdála subjektivně o trochu vyšší. Displej jako takový bych zařadil mezi lepší průměr, přičemž vás určitě nezklame příkladnými pozorovacími úhly či slušným maximálním jasem. Náročnějším uživatelům navíc nechybí ani možnost pohrát si s nastavením podání a teploty barev, případně si aktivovat režim komfortního čtení, který odfiltruje modré světlo.

Honor 9X
Líbilo se nám
  • velký a kvalitní displej
  • ničím nerušená obrazovka bez výřezů

Zvuk: šedý průměr

Honor 9X disponuje pouze jedním hlasitým reproduktorem, jehož zvukové podání je opět identické s Huawei P smart Z. Na danou cenovou třídu se jedná o jasný průměr, který bohužel nemá čím zaujmout – reproduktoru chybí basy a poslech na maximální hlasitost není příjemný. Lépe je na tom výstup do sluchátek, u kterého si nemám nač stěžovat, neboť je dostatečně hlasitý a i zvukové podání je v pořádku. Kvalita telefonních hovorů byla rovněž bezproblémová a s protistranou jsme se slyšeli čistě a jasně.

Líbilo se nám
  • slušný výstup do sluchátek

Výkon hardwaru: starý známý

O výkon se stará čipset Hisicilion Kirin 710F, který je v podstatě identický s předešlým Kirinem 710 u Honoru 8X. V čínské verzi Honoru 9X se přitom nachází Kirin 810, který je v mnoha ohledech srovnatelný, či dokonce překonává konkurenční Snapdragon 730. Důvodem vedoucím k odlišné hardwarové výbavě jsou bohužel americké sankce, které znemožňují spolupráci amerických výrobců s mateřskou společností Huawei. Aby tedy mohl získat Honor 9X potřebnou licenci, respektive přístup ke službám od Googlu, jedná se v podstatě o upravenou verzi Huawei P smart Z, který byl schválen ještě předtím, než administrativa prezidenta Trumpa vydala opatření.

Dobrou zprávou je, že pokud pro vás není životně důležité, kolik bodů váš telefon nasbírá v testech, jako je AnTuTu nebo Geekbench, nebude vás hardwarová výbava nijak zásadně omezovat a vše bude fungovat dostatečně plynule. Otázkou pochopitelně je, jak na tom bude telefon s výkonem za jeden nebo dva roky.

Hráče potěší přítomnost GPU Turbo 3.0.

Ke zbývající výbavě v podobě 4 GB operační paměti typu LPDDR4 či 128GB interního úložiště rozšiřitelného až o 512GB microSD kartu již nemám co vytknout. Pro úplnost dodejme, že zapnutí zůstane uživateli dostupných přibližně 110 GB. Hráče navíc určitě potěší přítomnost technologie GPU Turbo 3.0, která optimalizuje herní zážitek.

Líbilo se nám
  • 4 GB RAM a 128GB úložiště
  • podpora až 512GB microSD karet
  • dostatek výkonu pro běžného uživatele

Výdrž baterie: jeden den s přehledem

Ve srovnání s předchozí generaci došlo k nárůstu baterie o 250 mAh na výslednou kapacitu 4 000 mAh. Z testování mohu potvrdit, že telefon stále absolutně bez problémů zvládne jeden náročný den. Pokud smartphone nevyužíváte na maximum, můžete dosáhnout až působivé mety jednoho a půl až dvou dnů. Jedinou výtku mám v tomto ohledu k výkonu nabíjení, který činí pouze 10 W. Rychlejší 18W nabíjení by přitom jistě přišlo vhod. V této cenové kategorii můžeme rovněž zapomenout na bezdrátové nabíjení, což nelze mít výrobci za zlé.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 58 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 79 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 102 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 125 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 148 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 177 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 209 minut
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • nižší výkon nabíjení

Konektivita: peněženku doma nenechávejte

Pokud čekáte to nejlepší na trhu, co se konektivity týká, může vás lehce zarazit starší Bluetooth 4.2 či vskutku trestuhodná absence NFC. Předchozí Honor 8X přitom NFC disponoval a rozhodnutí neosadit Honor 9X touto dnes již velmi důležitou součástkou je pouze těžko ospravedlnitelné. Přestože tak na českém trhu většina bank vyzývá své klienty k tomu, aby vyzkoušeli bezkontaktní placení smartphonem, majitelé Honoru 9X s sebou budou muset stále nosit platební karty či hotovost. Je to opravdu škoda, zvlášť vezmeme-li v potaz, že Huawei P smart Z NFC ve své výbavě má.

Pochválit lze alespoň za podporu A-GPS, GPS a také ruského systému Glonass. Nechybí ani podpora Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac či dokonce FM rádio. Obávám se však, že ani to mnohým uživatelům nevyváží absenci NFC.

Líbilo se nám
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • absence NFC

Fotoaparát: do třetice všeho dobrého

Jeden z prodejních taháků Honoru 9X najdeme na zádech, kde se nachází trojitý fotoaparát. Hlavní snímač Sony IMX582 o rozlišení 48 megapixelů a světelnosti f/1.8 skládá čtyři pixely do jednoho, takže s ním pořídíte 12Mpx snímky. Fotky spadají spíše do průměru, ať už jde o dynamický rozsah nebo kontrast. Občas si lze všimnout také zbytečně přeostřených objektů. Co však telefon naopak zvládá dobře, je podání barev, které ve většině případech odpovídá skutečnosti. S tímto fotoaparátem lze fotit i v nočním režimu, který prodlouží expozici a snímek mírně vysvítí. Opravdu temné snímky takto nevyfotíte, ale pokud je na fotce alespoň nějaké světlo, noční režim vám rozhodně pomůže.

Honor 9X

Velmi chválím rovněž přítomnost 8megapixelového ultraširokoúhlého objektivu o světelnosti f/2.4, který má standardně zapnutou korekci efektu rybího oka. Ten využijete v případech, kdy již nelze udělat krok dozadu. Výsledné fotografie jsou opět spíše průměrné, jak by se dalo v této cenové relaci očekávat. Focení v noci s tímto objektivem není dobrý nápad a fotky nevypadají, podobně jako u dalších ultraširokoúhlých objektivů, příliš dobře. Posledním snímačem je 2Mpx senzor hloubky pro zajištění lepšího bokeh efektu.

Video lze natáčet pouze ve Full HD.

Selfie kamerka o rozlišení 16 megapixelů a světelnosti f/2.2 se ukrývá ve vyjíždějícím modulu. Pořízené snímky vypadají na svou třídu vcelku dobře a při dobrém světle nechybí detaily ani pěkné podání barev. Videa lze na Honoru 9X natáčet v maximálním rozlišení Full HD při 60 FPS u hlavního snímače a při 30 snímcích za sekundu u ultraširokoúhlého objektivu. Během natáčení lze mezi objektivy přepínat, což chválím.

Honore 9X testovací video 1080p 30 FPS ultraširokoúhlý objektiv

Honore 9X testovací video 1080p 30 FPS

Honore 9X testovací video 1080p 60 FPS

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • noční režim
  • slušné selfie snímky
Nelíbilo se nám
  • video pouze ve Full HD

Software: ve znamení devítek

Ze softwarové výbavy na uživatele čeká Android 9 s nadstavbou EMUI 9.1.0 (u Honoru jsme obvykle zvyklí na pojmenování Magic UI) a během testování se v telefonu nacházely srpnové bezpečnostní záplaty. Po zakoupení najdete v systému kromě běžných aplikací od Googlu, jako je Obchod Play, Google Mapy či Fotky Google, podle mě také zbytečné aplikace jako Booking.com či Honor Obchod, který vás pouze přesměruje na stránky českého Honoru. K pohybu v systému lze kromě Android tlačítek využít také intuitivních gest, jejichž používání doporučuji. Běh systému byl zcela plynulý, a není si tak na co stěžovat.

Líbilo se nám
  • plynulý běh systému
Nelíbilo se nám
  • zbytečné aplikace

Zhodnocení

Honor 9X se na našem trhu prodává za 5 990 Kč a pokud hledáte velký displej bez výřezů, pak pro vás může být skvělou volbou. Uživatele rozhodně potěší dlouhá výdrž či přítomnost trojitého fotoaparátu včetně praktického ultraširokoúhlého objektivu. Z negativ musím vytknout zejména absenci NFC či pouze průměrný čipset Kirin 710F.

Honor 9X

Konkurence

Pokud se vám Honor 9X líbí, ale nedovedete si představit život bez NFC, může být pro vás zajímavou alternativou Huawei P smart Z, který nabízí v podstatě identickou výbavu s výjimkou zadních fotoaparátů, které jsou ve srovnání s Honorem 9X méně kvalitní.

Huawei P Smart Z

Rozměry163,5 × 77,3 × 8,8 mm, 196,8 g
DisplejTFT IPS, 6,59" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Další variantou je Redmi Note 8T, kterému nechybí NFC ani ultraširokoúhlý objektiv. Nevýhodou pak může být menší displej s kapkovitým výřezem.

Xiaomi Redmi Note 8T 128+4 GB

Rozměry161,3 × 76,4 × 8,4 mm, 200 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 2×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh
honor-9x-
Klady
  • velký a ničím nerušený displej
  • praktický ultraširokoúhlý objektiv
  • solidní výdrž
  • ochranné pouzdro v balení
  • originální vyjíždějící kamerka
  • líbivý holografický efekt na zádech
  • pohotově fungující čtečka otisků prstů
Zápory
  • věčně upatlaný povrch zad
  • pomalé 10W nabíjení
  • absence NFC
Diskuze ke článku
Marek
Tak se v těch recenzích nějak ztrácím. Někde se uvádí že NFC má jinde že nemá. A to samé na e shopech
Marek
Děkuji za odpověď. Právě na konkurenčním webu píšou že Hx9 NFC má. Předpokládám že dělali recenzí jenom dle parametrů aniž by mobil měli fyzicky v ruce????
Jaroslav
Je v balení opravdu pouzdro? Děkuji za odpověď, plánuji koupit pro syna.
Petr
Fotoaparát má lepší noční snímky než Honor 8x nebo dá se říci stejné?
Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze