Honor 9 Lite
recenze

Honor 9 Lite

Protáhlý displej v loňském těle
28

Honor má na svém kontě řadu povedených telefonů, které útočí skvělou výbavou za slušné peníze. Velmi zajímavého Honoru V10 se na našem trhu bohužel s největší pravděpodobností nedočkáme, ale naštěstí k nám dorazil jiný fešák jménem Honor 9 Lite. I ten se povedl, jen to nebude mít vůbec lehké.

Značka Honor a jeho mateřská společnost Huawei jsou svými zařízeními velmi provázány již od samého začátku. Modely od Honoru tak bývají často jen převlečenými telefony od Huawei. Jen dostanou nižší cenovku a v některých případech se oblečou do skla a zahodí značku Leica. Velmi podobným případem je i nový Honor 9 Lite, který nejen vzhledem vychází z loňských telefonů Huawei P9 Lite (2017) či P10 Lite. Nový protáhlý 5,65palcový displej s tenkými rámečky a duální fotoaparát vzadu i vepředu zní ovšem za 6 tisíc korun jako proklatě dobrá nabídka, ne?

Honor 9 Lite 32 GB

Rozměry151 × 71,9 × 7,6 mm, 149 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Honor 9 Lite – videopohled

Obsah balení: nabíječka musí stačit

V balení toho k Honoru 9 Lite moc nedostanete. Pokud pomineme obligátní sadu příruček, zbude nám tu jako příslušenství pouze nabíjecí adaptér a microUSB kabel pro nabíjení a propojení s počítačem. Sluchátka, ochranný kryt nebo alespoň leštící hadřík tu prostě nejsou.

Honor 9 Lite

Konstrukční zpracování: starý známý s novými doplňky

Nejen co se vizuální stránky týče je Honor 9 Lite v podstatě jen vylepšeným modelem P9 Lite (2017) nebo P10 Lite od mateřského Huawei. Odpovídá tomu na první pohled právě už design, který bude povědomý každému, kdo si dva zmiňované telefony od Huawei vyzkoušel. Totožné jsou tu tvary, rozměry a máme tu stejnou kombinaci skla a kovového rámu, přičemž na zádech čeká na pohlazení rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů.

Přeci jen trochu více vychází vzhled především z P9 Lite (2017), jelikož tu máme kruhovou čtečku a nahoře nám chybí stylový pruh, kterým se chlubí P10 Lite. Rád bych řekl, že se telefon podobá spíše dražšímu Honoru 9, ale není tomu tak, jelikož na zádech nenajdeme nádherné efekty lámání světla, kterými Honor 9 oplývá. Tady máme prostě jen obyčejné sklo, což zamrzí.

Rozměrově mi Honor vyhovuje mnohem více než obří 6palcové placky.

Telefon padne ale stále velmi dobře do ruky a nikde nic neřeže. Hmotnost je tak akorát, a i přes velký displej se díky ergonomie a tenkým rámečkům ovládá relativně vcelku dobře i jednou rukou. Rozhodně mi rozměrově Honor vyhovuje mnohem více než obří 6palcové placky, které nyní každý vyrábí a potřebujete u nich k pohodlnému ovládání skoro pořád obě ruce.

Zmíním také hardwarová tlačítka na pravém boku, která jsou umístěná přesně na dosah palce a mají velmi příjemný a relativně výrazný stisk. Na můj vkus jsou sice až moc tenká a titěrná, ale fungují jak mají a vydávají příjemné mechanické kliknutí.

Vzhledu celkově nelze nic moc vytknout. I když jde o předělávku loňských modelů, tak to telefonu pořád velmi sluší a duální fotoaparát na zádech a protáhlý displej vepředu design lehce osvěžují. Ano, mohla tu být třeba i voděodolnost, ale tu u telefonu za zhruba 6 tisíc korun ani v dnešní době nelze očekávat.

Telefon je k dostání v černé, modré nebo naší šedé barvě.

Líbilo se nám
  • kvalitně zpracovaná konstrukce
  • pohodlně se ovládá
  • rychlá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • škoda chybějících odlesků z Honoru 9

Displej: povedl se

Největším rozdílem mezi loňskými Lite modely Huawei a tímto novým kouskem je bez pochyb 5,65palcový displej. Ten se protáhl do moderního poměru stran 18:9 a značně zmenšil své rámečky. Jedná se však stále o IPS panel s Full HD+ rozlišením. A je to pěkný displej, s dobrými pozorovacími úhly, slušným rozsahem jasu a živými barvami a nechybí ani barevná notifikační dioda, kterou ovšem nelze nijak nastavovat.

Honor 9 Lite

Automatická regulace sice reaguje trochu pomaleji a občas jsem musel jas trochu zvednout manuálně, avšak nejde o nic strašného. Upozorním také, že displej je sice kryt lehce zahnutým 2.5D sklem, ale podle dostupných informací nejde o Gorilla Glass. I tak by mělo škrábancům odolat.

Líbilo se nám
  • pěkný Full HD+ panel
  • tenké rámečky
  • barevná LED dioda

Zvuk: dostačující průměr

Honor vsadil na osvědčenou klasiku, a tak u tohoto telefonu nalezneme jen jeden reproduktor na spodní hraně. Kvalitou rozhodně nepřekvapí, jelikož podává na svou třídu průměrné výkony. Hraje ovšem dostatečně hlasitě a hlavně zvuk z něj nesklouzává na maximální hlasitost do plechového rachotu.

Pro lepší hudební zážitek se určitě vyplatí připojit sluchátka pomocí 3,5mm jacku.

Pro lepší hudební zážitek se určitě vyplatí připojit sluchátka pomocí 3,5mm jacku, jenž dodá hlasitý a vcelku kvalitní zvuk. Pokud se vám výstup do sluchátek nebude líbit, můžete zamířit do nastavení, kde dostal zvuk do sluchátek vlastní sekci, ve které si s ním můžete pohrát a zapnout třeba i ekvalizér.

Líbilo se nám
  • hlasitý výstup
  • nastavení zvuku sluchátek

Výkon hardwaru: zase nic nového

Srdcem telefonu je v tomto případě domácí procesor Kirin 659, který můžete znát už z trochu dražšího Huawei Mate 10 Lite. Procesor se výkonově pohybuje zhruba na úrovni Snapdragonu 625 a nejde skoro o žádné vylepšení oproti procesoru, který má v sobě třeba Huawei P10 Lite. Pokud se ovšem divíte, že dostal telefon v AnTuTu 88 tisíc bodů, tak musím upozornit, že tento benchmark změnil kompletně své metody testování výkonu a výsledky z předešlé verze se tedy nedají srovnávat. Více si o této změně můžete přečíst zde.

Procesor samozřejmě musí doplňovat i sada pamětí. V tomto případě máme tu čest se 3 GB RAM a 32 GB úložiště, z nějž zůstává volných zhruba 22 GB. Můžete si zvolit, jestli si interní paměť rozšíříte paměťovou microSD kartou až o 256 GB, nebo raději využijete druhý slot pro nanoSIM kartu – hybridní slot vám v tomto ohledu vyhoví.

Líbilo se nám
  • dostatečný hardware
  • hybridní slot pro microSD kartu
Nelíbilo se nám
  • skoro stejný výkon jako u loňských modelů

Výdrž baterie: dva dny ne

Je velká škoda, že spolu s výrazně větším displejem, než jaký mají sesterské telefony, se nezvětšila také velikost baterie. Ta má tradiční kapacitu 3 000 mAh a oproti loňským Lite telefonům od Huawei je výdrž skutečně o něco horší. Nejde o nic extrémního, ale tentokrát už se na dva dny výdrže snadno nedostanete.

Honor 9 Lite

Abych docílil dvou dnů, musel jsem Honor opravdu šetřit. Za běžného používání počítejte maximálně s nějakými 40 hodinami. I při nějakém tom náročnějším hraní a focení mi však telefon vždy minimálně jeden den vydržel. Také v redakčním testu streamování Full HD videa přes Wi-Fi se prokázala snížená výdrž. Telefon vydržel jen 7 hodin a 16 minut, což je skoro o hodinu méně než P10 Lite.

Výdrž tedy není špatná, ale to nabíjení… Po sesterských modelech nám tu zůstalo krom designu také starší microUSB, které nabije baterii na 100 procent za 2 a půl hodiny. Rychlonabíjení se tedy nekoná.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • microUSB s pomalým nabíjením
  • baterie by mohla být větší

Konektivita: jde to

Stále více výrobců dává i do svých levnějších telefonů novější 5GHz Wi-Fi ac, ale Honor nechává takový trend chladným. Stejně tak Bluetooth tu zůstal ve verzi 4.2. Chybět ale nemůže kompletní LTE nebo kompletní navigační sada s A-GPS, ruským GLONASSem i čínským BeiDou. Nezapomnělo se ani na FM rádio, ale třeba takový infraport tu není. Pokud používáte stejně jako já Android Pay, určitě oceníte přítomnost NFC.

Líbilo se nám
  • NFC
  • bohatá navigační výbava

Fotoaparát: čtyři bratři bez talentu

Porovnání s telefony Huawei se nevyhneme ani u fotoaparátu, a to z jednoho prostého důvodu. Fotoaparáty jsou tu sice hned čtyři, ale jejich přínos je zanedbatelný. Vzadu i vepředu máme duální fotoaparát, kdy má hlavní snímač vždy 13 Mpx a sekundární jen 2 Mpx. To mě jakožto nadšence do černobílých fotografií lehce zklamalo a jde tedy v podstatě o vylepšený fotoaparát z loňského Honoru 6X a ne o odlehčenou verzi foťáku z dospělého Honoru 9.

Za dne jsou fotografie vcelku pěkné, ale barvy by potřebovaly trochu více saturace. Třeba taková sytě žlutá budova vypadá na fotkách z Honoru jen lehce nažloutle, což vůbec neodpovídá realitě. Naopak v interiérech má telefon zase občas problém s vyvážením bílé. Za opravdu špatného světla škoda mluvit – tady rozhodně nečekejte zázraky. Honor 9 Lite svým hlavním foťákem zkrátka nevybočuje z řady konkurentů a přes svůj duální snímač spadá spíše do lepšího průměru, kde už přes rok figuruje třeba model P10 Lite s jen jedním foťákem.

Portrétní režim a snímky v noci s i bez blesku

K čemu tedy vlastně ten 2Mpx senzor slouží? Jeho účelem je samozřejmě populární rozostření pozadí fotky. K tomu tu slouží režim minimální clony, kdy můžete její úroveň ručně nastavovat, a tradiční portrétní režim, u kterého už rozostření manuálně neovládáte, ale můžete si pohrát s úrovní zkrášlení. Bokeh efekt vypadá na danou cenovou kategorii vcelku slušně a můžete ho upravovat zpětně i v galerii. Občas se ale bokeh efekt opravdu nepovede a fotografie vypadá příšerně. Na dražší telefony tento Honor zkrátka ani zdaleka nemá.

Klasické selfie a portrétní selfie bez zkrášlení a s ním

V dnešní době se dostávají podobné duální fotoaparáty do spousty dalších konkurenčních strojů, ale u nich často znamenají více přidané hodnoty. Získáte navíc třeba optický zoom nebo širokoúhlý objektiv a můžete mezi foťáky libovolně přepínat. Honor nic takového neumí. Nadšence do selfies ovšem přední duální fotoaparát potěší. Má úplně stejné parametry a fotí na své poměry opravdu dobře. Díky duální konfiguraci funguje portrétní režim i zde a nabízí obdobné výsledky. Jen škoda, že ani zadní, ani přední foťák neumí natáčet ve 4K.

Líbilo se nám
  • slušné snímky za dobrého světla
  • hrátky s clonou
  • dobrá duální selfie kamera
Nelíbilo se nám
  • snímky za horšího světla
  • nevýrazné barvy

Software: nalomené Oreo

Systém je naopak ve srovnání se sesterskými modely pokrokem. Nasazen tu je už Android 8.0 Oreo, který se krčí již tradičně za masivní nadstavbou EMUI ve verzi 8.0. Jedná se stále o povedenou a subjektivně pěknou nadstavbu. Vlastních aplikací je stále méně a méně, ale vypadají dobře a vcelku rád jsem používal třeba předinstalovaný kalendář, mail a další aplikace od výrobce. Předinstalované hry a některé další aplikace třetích stran bych tu už ovšem příště vidět nechtěl.

Jediné, co Oreo v nadstavbě zásadněji změnilo, je podoba nastavení. Nechybí režim obrazu v obraze, ani notifikační tečky u ikon. Řada funkcí samotné nadstavby přitom zůstala. Můžete si opět zpřeházet softwarová tlačítka nebo je nahradit jen jedním softwarovým multifunkčním tlačítkem na boku displeje, které zastoupí všechny tři. Rád také opět vidím gesta čtečky otisků prstů, překvapila volba změny rozlišení displeje pro lepší výdrž a jak jsem již zmínil, je tu i speciální nastavení zvuku s ekvalizérem pro sluchátka.

Nadstavba jako taková mi tedy nijak nepřekáží, ale bohužel neběžel telefon vždy úplně nejlépe. Sem tam se sekla nějaká animace prostředí a nějaké úkony zabraly telefonu více času, než bych čekal. Dokonce jsem se setkal i s pár závažnějšími záseky třeba ve fotoaplikaci. To není nic neřešitelného a brzy může přijít menší aktualizace, která vše opraví. Prozatím to však vnímám jako velké mínus.

Líbilo se nám
  • Android 8.0 Oreo
  • spousta užitečných funkcí
Nelíbilo se nám
  • neodladěné prostředí
  • spousta předinstalovaných her

Zhodnocení: opět lepší, ale ne o moc

Jak jste si určitě všimli, v dnešní recenzi často srovnávám nový Honor 9 Lite s loňskými Lite modely od Huawei. A má to svůj důvod. Jde vidět, že právě z nich tento model sesterského výrobce přímo vychází, ale bohužel se od nich až na displej nijak zásadně neodlišuje. Jde rozhodně o dobrý telefon, který nabízí povedenou konstrukci, parádní displej s tenkými rámečky a poměrně slušně fotící duální fotoaparát vepředu i vzadu. Výdrž baterie není vůbec špatná a ani výkon či NFC telefonu nechybí.

Zamrzí ovšem stále starší microUSB s pomalým nabíjením, chybí třeba i 5GHz Wi-Fi či natáčení 4K videí a zejména prostředí mě rádo zlobilo, pokud se tedy rovnou nezaseklo. K tomu musím připočíst fakt, že tu zkrátka není mnoho vnitřních změn. Vždyť i ten výkon zůstal prakticky stejný a baterie mohla být o něco větší. Konkurence u hranice 6 tisíc korun, kolem které se dnes recenzovaný Honor pohybuje, je v tuto chvíli velmi početná a každý nedostatek může výrobce přijít draho.

I tak je ale „Devítka“ Lite povedený telefon, u kterého vzal Honor už tak populární model z mateřské společnosti, lehce jej vylepšil a přidal to, co všichni v poslední době žádají, tedy protáhlý displej s tenkými rámečky a duální fotoaparáty.

Ať už tedy chcete nebo ne, pokud zrovna kupujete telefon střední třídy, Honor 9 Lite skončí pravděpodobně na vašem užším seznamu kandidátů. Na svůj design a papírové hodnoty totiž umí nalákat a i naživo dokáže za danou cenovku v mnoha ohledech velmi zapůsobit. Jen to není taková paráda, jaká mohla být.

Konkurence

P10 Lite i P9 Lite (2017) jsou v podstatě úplně stejné telefony, jen disponují lepší výdrží díky menšímu displeji, který má ovšem i přes prakticky totožné rozměry výrazně větší rámečky. Vyjdou ale také levnější než Honor. Pokud jeden z těchto modelů už vlastníte, nemáte moc důvodů o koupi nového Honoru 9 Lite vůbec přemýšlet.

Huawei P9 Lite (2017) 3 GB RAM

Rozměry147 × 73 × 7,6 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Huawei P10 Lite

Rozměry146,5 × 72 × 7,2 mm, 142 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 658, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:26 hodin

Již brzy dorazí na trh také Huawei P Smart, což je v podstatě Honor 9 Lite v celokovovém těle za stejnou cenu… Tomu se říká opravdu „dobrá“ strategie.

Huawei P Smart

Rozměry150 × 72 × 7,5 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin

Od jiných značek mohu zmínit brzy dostupný ASUS ZenFone MAX Plus, který má v podstatě stejné parametry a podobný displej s tenkými rámečky, jen nabídne mnohem větší baterii a duální foťák s širokoúhlou čočkou.

ASUS ZenFone Max Plus (M1) 3/32 GB

Rozměry152,6 × 73 × 8,8 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx
ProcesorMediaTek 6750T,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 130 mAh

Zaujmout může i Samsung Galaxy J7 (2017) s velkými rámečky, ale také AMOLED displejem, lepším foťákem, větší baterií či čtečkou otisků prstů vepředu.

Samsung Galaxy J7 (2017)

Rozměry152,4 × 74,7 × 7,9 mm, 181 g
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 600 mAh, doba nabíjení: 2:35 hodin
honor-9-lite
Klady
  • pěkný displej s tenkými rámečky
  • kvalitní konstrukce
  • dostatečný hardware
  • dobrý přední fotoaparát
  • NFC
  • microSD slot
  • přívětivá cena
Zápory
  • občasné sekání prostředí
  • stejný výkon jako vloni u Huawei
  • druhý fotoaparát nemá širší využití
  • pomalé nabíjení skrz microUSB
  • slušná výdrž baterie mohla být lepší
Diskuze ke článku
Randula Libor
Randula Libor
Sám mám Huawei P9, takže tady nechci Huawei nějak hejtit, ale zdá se mi, že je momentálně Huawei ve stejné situaci jako Samsung před pár lety. Spousta modelů a mizerná podpora. Doufám, že si to v Huawei brzy uvědomí, protože se stejně budou prodávat hlavně vlajkové modely a jejich odlehčené varianty. Běžný spotřebitel se musí v nabídce ztrácet...
mrtva_zizala
info o telefonu str. 1 - 13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS, v textu dal - Jen škoda, že ani zadní, ani přední foťák neumí natáčet ve 4K. Nechapu proc se zminuje - pomalé nabíjení skrz microUSB. To mUSB za to nemuze, nepodpora ze stran telefonu je na vinne. U Samsungu S7E je taky "jen" mUSB a dovede napumpovat baterku 3600mAh z 15 na 100% za cirka 1h40.
Pepa
Tak to vypadá, že rám je stejně tak "kovový" jako u P9 lite 2017, tzn. plast. Takže přídomek v loňském těle fakt sedí - ten rám je identický, HW víceméně taky až na protáhlý displej.
Standa
Vyhozený peníze za špatně odladěný hnus EMUI, pomalé nabíjení na starém micro USB, fotky v interiéru k pláči. Kvalita zpracování bude taky o ničem jak je u Huawei zvykem. Je to jako vzít 6 litrů a hodit je do kanálu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze