Honor 8X
recenze

Honor 8X

Když na velikosti záleží
22

Honor je mladá značka s velikými ambicemi a její produkty reflektují její energický přístup ke svým zákazníkům. Honor 8X nabízí relativně hodně muziky za přiměřenou cenu. Nevyhnul se však ani některým ústupkům. Jakým, a jestli se dají Honoru 8X odpustit, to se pokusíme zodpovědět v naší recenzi.

Jestliže toužíte po telefonu s opravdu velkým displejem v relativně kompaktním těle a příznivou cenou, neměl by vaší pozornosti uniknout Honor 8X. Zanechal v nás dojem již během pompézního představení ve Španělském sále na Pražském hradě. Po několikatýdenním testování můžeme s klidem v srdci říct, že se nejednalo jen o rozcvičku. Co dalšího, kromě obřího displeje, může tato sympatická plácačka nabídnout, a jaké jsou její slabiny vám prozradíme v naší recenzi.

Honor 8X se dost dobře může stát ideálním vánočním dárkem pro vaši drahou polovičku. Velmi dobře se mu totiž daří zapůsobit na něžné pohlaví, a to obzvlášť v námi testované červené. Co je pro jednoho výhodou, může být pro druhého překážkou. S takto velikým displejem telefon pravděpodobně není úplně pro každého a nepotěší ani zastaralejší konektorová výbava. Přesto si myslíme, že si Honor 8X zaslouží pozornost. A pokud si myslíte, že 6,5 palce je hodně, vězte že existuje ještě větší verze Honor 8X Max s 7,12palcovým displejem, který se ovšem v České republice prodávat nebude. Co se skrývá pod líbivou kapotou?

Technické parametry Honor 8X 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce160,4 × 76,6 × 7,8 mm, 175 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2018Q4 2018, 7 990 Kč

Honor 8X – videorecenze

Obsah balení: základní výbava až do morku kostí

Honor 8X je dodáván ve světle modré krabičce, která v sobě krom telefonu samotného ukrývá jen to nejdůležitější v podobě adaptéru, kabelu a špendlíku sloužícímu k vysunutí slotu pro SIM karty. Pokud jste se těšili na výkonný adaptér, který dobije telefon z 0 na 100 % během jedné hodinky, přijde zklamání. Jedná se o zcela tuctovou nabíječku a jakmile spatříte koncovku dodávaného kabelu, okamžitě pochopíte proč. Sluchátka v krabičce již své místo nenašla, což je škoda s ohledem na to, že zařízení startuje na ceně 7 tisíc korun. Co naopak mile překvapí je přítomnost ochranné folie na displeji a průhledného silikonového pouzdra.

Honor 8X

Konstrukční zpracování: za jedna s hvězdou

Honoru 8X s hmotností 175 gramů poděkuje jak kapsa u saka, tak dámská kabelka – jen tak se totiž nepronese. Pochválit si zaslouží rovněž zpracování, které je vskutku příkladné. Telefon nevrže ani se neprohýbá. Takto by to zkrátka mělo vypadat u všech výrobců. A u chválení ještě chvíli zůstaneme. Na levé straně se nachází slot pro dvě nanoSIM karty a jednu microSD kartu. Odpadá tedy Sofiina volba v podobě nutnosti vybrat si mezi Dual SIM a paměťovou kartou. S ohledem na to, že je dnes čím dál tím běžnější vlastnit dvě telefonní čísla, volbu tohoto typu šuplíčku s povděkem kvitujeme. Úvodem se rovněž sluší zmínit, že rámeček je hliníkový, záda plastová a anténní předěly příkladně tenké. U zadní strany se ještě na chvíli zastavíme. Podle výrobce se totiž jedná o záda skleněná. V redakci jsme se však shodli na tom, že záda doopravdy působí spíše plastovým dojmem. Možná je to zapříčiněno speciální povrchovou nanoúpravou.

Honor 8X

Honor rozhodně chválíme i za to, že stále nabízí audio port v podobě 3,5mm jacku. Na spodní straně najdeme hned pět symetrických zdířek, za kterými se schovává hlasitý reproduktor. Menší reproduktor ve výřezu určený pro telefonní hovory mu však během přehrávání hudby nepomáhá.

Co vás zcela jistě zaskočí je přítomnost microUSB konektoru. Ano, byli jsme rovněž zklamání tím, že Honor nepoužil novější a praktičtější USB-C, ale někde se šetřit muselo. I z tohoto důvodu se rychlost nabíjení nemůže rovnat konkurenčním zařízením s USB-C. Je také škoda, že se musíme obejít bez zvýšené odolnosti.

Testovaná červená vypadá doopravdy elegantně.

Zadní strana doznala mírné inovace v oblasti designu. Je totiž rozdělena na dvě části. Přibližně jednu čtvrtinu tvoří méně lesklý povrch, kde se kromě loga Honoru nachází také přisvětlovací dioda a dva fotoaparáty, které mírně vystupují. Zbylé tři čtvrtiny tvoří jiný, podstatně lesklejší druh plastově působícího povrchu. Pokud se vám podaří udržet povrch bez šmouh, můžete záda smartphonu používat jako improvizované zrcátko. Čtečka otisků prstů funguje vskutku příkladně a zařízení odemyká na první pokus bez zaváhání.

Honor 8X
Líbilo se nám
  • hmotnost 175 gramů
  • bytelné a kvalitní zpracování
  • pouzdro a ochranná folie
Nelíbilo se nám
  • zastaralý microUSB port

Displej: velký a bezrámečkový

Jako zobrazovač byl použit 6,5palcový IPS panel, který nabízí skvělé pozorovací úhly a Full HD+ rozlišení. V čem by se Honor mohl polepšit je snad jen maximální jas, který podle nás mohl být trochu vyšší. Rámečky jsou naštěstí doopravdy minimální, a to včetně brady. Kompaktní velikost si zachoval rovněž výřez, který se dá pochopitelně softwarové skrýt. Černé podání barvy je bez problémů, nedochází tedy k viditelnému přechodu mezi notchem a displejem. Kvality podání černé u OLED displejů bychom se však z pochopitelných důvodů dočkali jen stěží.

Honor 8X

Alternativou ke svižné čtečce až pěti otisků různých prstů na zadní straně je funkce rozpoznávání obličeje. Naskenování proběhne během chvilky a následně je odemknutí zařízení otázkou méně než jedné sekundy. Problém naštěstí nepředstavují ani zhoršené světelné podmínky.

Líbilo se nám
  • miniaturní rámečky
  • pěkné podání barev
Nelíbilo se nám
  • maximální jas by mohl být vyšší

Zvuk: 3,5mm jack na palubě

Přehrávaná hudba z hlavního reproduktoru Honoru 8X zní přinejlepším průměrně a k dlouhodobějšímu hlasitému poslechu telefon s klidným srdcem bohužel doporučit nemůžeme. Reproduktor nezvládá příliš dobře výšky ani basy a i maximální hlasitost, která není bůhvíjaká, nás „tahala“ za uši. Výstup do sluchátek je naopak bez problémů. Přítomen je rovněž „Režim párty“, který se nám tentokrát podařilo zprovoznit při spárování s Honorem Play. Výsledek spočívá hlavně v hlasitější reprodukci.

Honor 8X
Líbilo se nám
  • 3,5mm výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • vysoká hlasitost reproduktoru
  • jen mono

Výkon hardwaru: střední třída jako vyšitá

O svižný běh se stará procesor Kirin 710, kterému sekundují 4 GB paměti RAM. K dispozici uživatelé dostanou 64 nebo v našem případě 128 GB úložiště. Vyloženě herní smartphone ovšem Honor 8X i přes svůj velký displej není a lepší volba pro hráče je například Honor Play. Během hraní nejnovějšího Asphaltu jsme však nenarazili na výraznější záseky a vše běželo relativně plynule. Po aktivaci režimu GPU Turbo se navíc dočkáte i stabilnějšího FPS a lepšího grafického výkonu. Po zapnutí a počátečním nastavení pro uživatelská data zůstává přibližně 110 GB, s čímž si pravděpodobně vystačí většina uživatelů. A kdyby ne, lze využít microSD slot.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon díky procesoru Kirin 710
  • 4 GB RAM a až 128 GB interního úložiště

Výdrž baterie: celodenní pracant

Honor 8X je na tom dobře i s výdrží. Baterie s kapacitou 3 750 mAh udrží zařízení bez problémů v provozu jeden den a při troše dobré vůle i jeden a půl až dva dny. Standardem se během testování stal jeden hodně pracovně nabitý den a k večeru zůstalo přibližně ještě 30 % k dobru, což hodnotíme jako solidní výsledek. Baterii se nám podařilo nabít z 0 na 80 % za 1 hodinu a 29 minut a na zbývajících 20 % jsme museli počkat dalších 43 minut. Celkem nám tedy nabití z 0 do 100 % zabralo 2 hodiny a 12 minut.

Líbilo se nám
  • až dvoudenní výdrž
Nelíbilo se nám
  • microUSB konektor
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: téměř plná výbava

Honor 8X nabídne ve střední třídě smartphonů dnes již víceméně standardní výbavu, která v sobě zahrnuje vše podstatné. Bezdrátové Wi-Fi připojení zvládá standardy 802.11a/b/g/n/ac v pásmu 2,4 i 5 GHz. Bluetooth ve verzi 4.2 zase nabízí podporu A2DP, LE i aptX a dočkali jsme se i plnohodnotného LTE na obou nanoSIM kartách. Příznivce bezkontaktních plateb a rychlého párování potěší přítomnost NFC, které jsme vyzkoušeli při párování s Honorem Play a fungovalo bezproblémově. Kdybyste se náhodou ztratili, můžete využít A-GPS, GLONASS a BDS. Až na chybějící infraport a pětkové verze Bluetooth nám tedy nic nechybí.

Líbilo se nám
  • české LTE na obou SIMkách
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • rádi bychom viděli Bluetooth 5.0
  • nepřítomnost infraportu

Fotoaparát: dva a dost

Hlavní fotoaparáty na zadní straně s rozlišením 20+2 megapixely pořizují ucházející snímky. Chlubí se schopností snímat až přes 22 různých kategorií objektů a 500 různých druhů různých scénářů. V aplikaci fotoaparátu se setkáte také s podporou 3D Qmoji nebo populárního bokeh efektu. Výsledné fotografie vyloženě neoslní, ale ani nezklamou. Obstojně si vede i noční režim, u kterého se ovšem počítá s tím, že máte pevnou ruku – vyfotit takový snímek trvá přibližně 4 sekundy, během kterých byste neměli telefonem vůbec hýbat. Videozáznam můžete natočit až ve Full HD rozlišení při 60 snímcích za sekundu.

Ukázka fotografií pořízených ve standardním režimu, režimu živých barev, AI režimu, selfie kamerkou i v režimu Noc (poslední fotografii úplně vpravo).

Přední kamerka zvládne vyfotit slušně vypadající selfie snímky. Její slabinou jsou ovšem videa, které z našeho testování příliš dobře nevyšly. K videohovorům však nabízená kvalita plně postačí.

Noční režim vyžaduje pevnou ruku.
Líbilo se nám
  • velké množství nastavení
  • duální fotoaparát
  • režim Noc vhodný do tmavých prostředí
Nelíbilo se nám
  • slabší videa ze selfie kamerky

Software: šťastné číslo osm

V zařízení najdete standardní pestrobarevné prostředí EMUI ve verzi 8.2, které běží na operačním systému Android ve verzi Oreo 8.1. Telefon funguje hladce, samozřejmě se dočkáme i přechodu na Android 9 Pie, který by měl umožnit ovládání gesty. Velikému displeji by tento způsob ovládání slušel mnohem víc. Optimalizace byla příkladná a nesetkali jsme se se záseky ani zpomalováním.

Líbilo se nám
  • přislíbený Android 9 Pie s EMUI 9.0
  • svižný a bezproblémový chod

Zhodnocení

Jak asi tušíte, nejvíce budeme kritizovat použití microUSB konektoru. Nevadí nám ani tolik samotný tvar, čert ho vem. V čem je problém je rychlost, která je s novějším USB-C mnohonásobně vyšší ve všech ohledech. Navíc se domníváme, že by při troše dobré vůle Honor mohl USB-C použít, obzvláště zvážíme-li cenu startující na 7 tisících korunách. Druhým kaz Honoru 8X shledáváme ve slabším hlasitém reproduktoru. Takto veliký a pěkný displej by si zasloužil pořádný pár stereo-reproduktorů směřujících k uživateli, neboť sledování videí na Honoru 8X je ve všech ostatních ohledech pohodlné. Je také škoda, že se musíme obejít bez zvýšené odolnosti.

Na velký displej jsme si rychle zvykli.

Co nás naopak potěšilo je bezrámečkový displej s poměrně malým výřezem. Díky tomu má celé zařízení relativně kompaktní rozměry a drží se a používá lépe, než byste od telefonu s 6,5palcovým displejem čekali. Dalším plusovým bodem je svižný chod zařízení a duální fotoaparát. Ten totiž udělá radost všem příležitostným fotografům. Silná disciplína pro Honor 8X je i design. V námi testované červené vypadá doopravdy dobře, avšak záleží na vkusu každého jedince. Pokud by se vám rudě červená nelíbila, můžete sáhnout po modré či černé variantě.

Nebýt absence USB-C, byli bychom z telefonu doslova nadšeni. Stále jej ale můžeme doporučit, protože k dokonalosti mu v jeho segmentu příliš nechybí.

Konkurence

Pokud rádi hrajete, můžete sáhnout po modelu Play od stejného výrobce, který za 8 500 nabídne lepší výkon a mírně kompaktnější rozměry. Další výhodou, která hraje modelu Honor Play do karet, jsou speciální vibrace, které se projeví během hraní a obohatí herní zážitek. Musíte však počítat s o dvě desetiny palce menším displejem.

Honor Play 4 GB RAM

Rozměry157,9 × 74,3 × 7,8 mm, 176 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Pokud byste naopak chtěli ještě větší displej než 6,5 palců, můžete se podívat po Xiaomi Mi Max 3, který se pyšní kapacitou baterie 5 500 mAh, obrovskou 6GB RAM, ale hlavně kolosálním displejem o velikosti 6,9 palců.

Xiaomi Mi Max 3 4/64 GB

Rozměry176,2 × 87,4 × 8 mm, 221 g
DisplejTFT IPS, 6,9" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor5 500 mAh

Za 8 000 korun, na které vyjde námi testovaná 128GB varianta Honoru 8X, sice můžete jinde získat výkonnější hardware i lepší fotoaparát, ale pravděpodobně nenajdete takto veliký displej s doopravdy malými rámečky. Při výběru Honoru 8X bude rozhodovat nejen rozum, ale i srdce, protože design se Honoru doopravdy povedl a vaši pozornost si rozhodně zaslouží.

honor-8x
Klady
  • velký a kvalitní displej
  • líbivý design
  • vysoký poměr displeje k tělu
  • duální fotoaparát
  • dobrá výdrž baterie
  • nehybridní Dual nanoSIM
Zápory
  • nepříliš vydařený hlasitý reproduktor
  • microUSB do roku 2018 nepatří
Diskuze ke článku
XYZ
Tohohle Řeka nechte psát maximálně tak zprávičky, ale ne recenze. By mě zajímalo, který telefon za 7 tisíc nabízí voděodolnost nebo stereo reproduktory? Skleněná záda, která mu subjektivně připadají plastová? Micro-USB bych možná vnímal i jako mírný bonus, protože jedním kabelem můžu doma nabíjet 3 mobily, tablet, mp3 přehrávač. USB-C je míň rozšířený než nabíječka na iPhone.
Martin Čihák
Martin Čihák
Telefon vlastním a je škoda, že už neříkáte, jaký je obsah balení. Asi se bude dost lidí divit, že balení neobsahuje žádná sluchátka a naopak obsahuje transparentní kryt. Koukal jsem na video, nečetl jsem recenzi. Každopádně, takhle velký telefon jsem nechtel6, ale bylo to v tu chvíli to nejnovější a nejlepší, co jsem za ty prachy mohl objednat (firemní telefon). Za ty 3 dny, co ho mám si jej nemohu vynachválit a na to, že jsem nechtěl takové pádlo, jsem i s rozměry smířený. Nyní v chladnějším období to zatím jde. Uvidíme až nastane kraťasová sezóna, kam lopatku schovám
Lukáš
Škoda trapného výřezu. Takto může být jakkoliv dobrý, ale tu ohyzdnost na telefonu nechci.
Mirek
Honor 8x 64GB se dá u našich větších eshopů pořídit již za 6,5 tisíce. Zajímalo by mě, jaká by byla alternativa v této ceně s lepším fotoaparátem a podobnou vydrží.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze