Honor 8A
recenze

Honor 8A

Povedená nižší třída s velkým displejem
26

Trend obřích displejů proniká do stále levnějších telefonů. To je případ i v lednu představeného základního Honoru 8A. Zákazníkům nabídne šestipalcový displej, byť pouze s rozlišením HD+, a 13megapixelový fotoaparát. Kromě 3 GB RAM a interní paměti 32 GB potěší rovněž nejnovější Android 9.0 Pie. Půjde o dobrou volbu v nižší třídě?

Loňský rok přinesl telefony s minimálními rámečky, displeje s velkou úhlopříčkou a výřezem pro přední kameru. To vše nabízí i Honor 8A, který je zástupcem nižší třídy. Na zádech pak kromě čtečky otisků prstů nalezneme 13megapixelový fotoaparát s dobrou světelností. Fotoaparát má nicméně pouze jednu čočku. Ty vícečočkové si Honor přece jen schovává pro dražší přístroje. Přední kamera pak má rozlišení 8 Mpx. Dále láká na slušný výkon i nový Android 9.0 Pie a zejména mladší uživatele pak zaujmou atraktivní barevná provedení. Jeho cena se přitom nachází těsně pod čtyřmi tisící korunami.

Technické parametry Honor 8A

Kompletní specifikace
Konstrukce156,3 × 73,5 × 8 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,02" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P35, CPU: 8×2,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:54 hodin
Dostupnostbřezen 2019, 3 990 Kč

Obsah balení

Kromě samotného telefonu naleznete v papírové krabičce v – pro Honor typické – tyrkysové barvě nabíjecí adaptér, kabel, špendlík na otevření zásuvky pro SIM a paměťovou kartu a sadu manuálů. Sluchátka pak chybí.

Honor 8A

Konstrukční zpracování: obr s výraznou bradou

Svým vzhledem se Honor 8A jednoznačně inspiroval vyšším modelem 8X. Stejně jako v jeho případě se jedná o tenkou placku, která však díky zaobleným bokům dobře padne do dlaně. S rozměry 156,3 × 73,5 × 8 milimetrů ho přesto do kapsy kalhot nebo košile nenacpete. Kapsu by vám však díky přijatelné hmotnosti 150 gramů neutrhl. My jsme měli na test k dispozici tmavě modrou variantu a můžeme říct, že tato barva telefonu sluší. Ještě výrazněji vypadá v barvě růžového zlata. Naopak konzervativnější uživatelé spíše sáhnou po celočerné verzi.

Honor 8A

Přední straně dominuje obří displej, který je u horního okraje kapkovitě vykrojený. Ve výkroji se skrývá 8megapixelový přední fotoaparát a ještě nad ním u samého okraje je barevná notifikační dioda, která je dobře viditelná, ale není konfigurovatelná. Displej není roztažený až ke spodnímu okraji, ale nachází se zde výrazná brada s logem Honoru.

Na pravém boku je v jeho horní části tradiční sestava ovládacích tlačítek, která vystupují pouze mírně, ale velice dobře se tisknou. Na opačné straně je pak šuplík přístupný pomocí špendlíku. V něm má své místo dvojice nanoSIM a paměťová karta. Nejedná se přitom o hybridní slot, takže před vámi nestojí volba, jestli použít druhou SIM, nebo paměťovou kartu.

Honor 8A

Na spodní hraně je umístěný microUSB konektor, který obklopují dva průduchy. Reproduktor se ukrývá pouze pod tím pravým. Pod levým je pak mikrofon. Sluchátkový 3,5mm jack se nachází na horní hraně telefonu.

Záda jsou stejně jako u 8X rozdělena na dvě části.

Záda 8A mají stejnou podobu jako dražší 8X. Matnější pás s logem obsahuje čočku fotoaparátu, přisvětlovací diodu a logo Honoru. V lesklejším zbytku zad je pak pouze kruhová čtečka otisků prstů. Ta je dostatečně rychlá i přesná. Při odemykání jsem nezaznamenal ani jeden problém. Kromě otisku prstu pak můžete použít i zamykání pomocí obličeje, který je snímán přední kamerou.

Co se týče dílenského zpracování, všechno lícuje jak má. Telefon se nijak nekroutí a neprohýbá ani při hrubším zacházení.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • povedený vzhled
  • 3,5mm jack

Displej: HD+ na šesti palcích

Displej u Honoru 8A narostl na 6,02 palce, který nabízí poměr stran 19,5:9 a HD+ rozlišení. Vyšší rozlišení je tak vyhrazeno pouze pro dražší přístroje. Při běžném používání to však nijak zvlášť nevadí, i když při zevrubnějším pohledu jsou již jednotlivé pixely patrné. IPS displej přitom nabízí kvalitní barevné podání se širokými pozorovacím úhly.

Honor 8A

Síla podsvícení displeje by nicméně mohla být vyšší a na prudkém slunci si budete muset trochu přistínit rukou. Displej se také velice snadno upatlá, a tak vám nezbyde nic jiného než stále leštit a leštit. Také o tom, zda výrobce použil odolné sklo, případně jakou verzi, se specifikace nezmiňují.

Líbilo se nám
  • dobré barevné podání
Nelíbilo se nám
  • slabší rozlišení
  • chytá otisky prstů

Zvuk: solidní průměr

Hlavní reproduktor, který se nachází na spodní hraně telefonu, je skutečně hlasitý a nepřeslechnete ho. Jeho projev přitom není plochý, ale pozorovat můžeme i lehké náznaky basů. Rozhodně tak neurazí. Stereo se však nekoná – druhý průduch je jen do počtu.

Honor 8A

Sluchátkový výstup nabízí kvalitnější zvuk, který uspokojí většinu nenáročných posluchačů. Zde však záleží na tom, jaká sluchátka použijete. Součástí balení nejsou žádná, a tak musíte použít vlastní.

Líbilo se nám
  • hlasitý zvuk reproduktoru
  • slušný zvuk

Baterie: dva dny v pohodě

Honor použil v modelu 8A akumulátor se slušnou kapacitou 3 020 mAh. Navzdory velkému displeji však i díky nižšímu rozlišení a ne zas až tak výkonnému hardwaru poskytuje solidní výdrž. Při středním používání, kdy byla zapnuta synchronizace přes Wi-Fi i mobilní sítě, fungoval ještě druhý den odpoledne. Výdrž je však subjektivní. Záleží hodně na tom, jak intenzivně budete telefon používat. Pokud budete mít displej neustále rozsvícený a telefon vytěžovat například hraním nebo navigací, budete nabíječku hledat už po pár hodinách. Naopak při minimálním používání se dostanete na mnohem lepší výdrž. Při našem testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 720p, vydržel 14 hodin 17 minut.

Nabíjení, které probíhá přes microUSB, příliš svižné není. Na 80 procent se telefon nabil za 2 hodiny 8 minut. Plný stav pak hlásil za dalších 46 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení

Hardware: dostatek výkonu na běžnou práci

Přestože se jedná o nižší třídu, není na tom Honor 8A po hardwarové stránce vyloženě špatně. Výrobce použil osmijádrový procesor, který doplňují 3 GB RAM. Tato kombinace poskytuje dostatek výkonu na běžnou práci i aplikace. Jen u náročnějších her je již znát, že hardware má své limity.

Benchmarky

Pro vaše data máte k dispozici úložiště o kapacitě 32 GB, ze kterých zabírá systém a předinstalované aplikace 6,27 GB. Kromě toho však existuje i varianta s dvojnásobně velkou interní pamětí. Pokud by vám to nestačilo, máte možnost použít paměťovou kartu až do kapacity 512 GB. A co je nejdůležitější – paměťová karta má svůj vlastní dedikovaný slot.

Líbilo se nám
  • slušný hardware
  • podpora paměťové karty do 512 GB
  • dedikovaný slot

Fotoaparát: nenaplněná očekávání

Honor 8A disponuje zadním fotoaparátem s rozlišením 13 Mpx s autofokusem a jednotónovou přisvětlovací diodou. Dobře pak zní i světelnost f/1.8. Papírové parametry jsou však jedna věc. V praxi je znát, že se jedná o nižší třídu.

Za dobrých světelných podmínek produkuje fotoaparát docela kvalitní snímky, kterým neschází ostrost, prokreslení i dobré barevné podání. Tradičním nepřítelem je i přes vysokou světelnost objektivu ubývající světlo a jedná se o nesmiřitelného nepřítele. Šum rychle narůstá, ostrost mizí a navíc se neobejdete bez pevné ruky, protože telefon vás vyzve, abyste se přitom přibližně tři vteřiny nehýbali. Celkově se tak jedná spíše o průměr.

Čelní 8megapixelový fotoaparát nabízí dostatečné rozlišení pro selfies a při dostatku světla zvládne pořídit povedené snímky. Chybí mu však jakákoli možnost přisvícení a obrazová kvalita při nedostatku světla upadá ještě rychleji než vzadu.

Honor 8A (testovací video) - 1080p, exteriér

Maximální rozlišení nahrávaného videa je Full HD se 30 snímky za vteřinu. Při dobrých světelných podmínkách platí to samé jako u statických snímků. Kvalita videa je slušná.

Líbilo se nám
  • dobré papírové parametry
  • slušné snímky při dostatku světla
Nelíbilo se nám
  • horší výsledky v noci

Software: nejnovější Android

Honor zaslouží pochvalu za použití nejnovějšího Androidu 9.0 Pie, nad kterým je však tradiční nadstavba EMUI 9. Ta ve výchozím stavu zobrazuje všechny aplikace na domácích obrazovkách. Pokud by vám to nevyhovovalo, můžete si zapnout šuplík s aplikacemi. Pro seniory je zde i jednoduchý režim s velkými ikonami a zjednodušeným menu nastavení.

Optimalizace systému i nadstavby je přitom na velice dobré úrovni. Prostředí funguje svižně bez zadrhávání. Při práci s ním jsem se nesetkal s žádným zadrháváním ani jinými problémy.

Co se konektivity týče, máte k dispozici samozřejmě LTE ve všech u nás podporovaných pásmech, Wi-Fi 802.11b/g/n s podporou funkcí Wi-Fi Direct a hotspot i Bluetooth 4.2. NFC však chybí. Navigovat se můžete přes GPS s podporou A-GPS, GLONASS a čínské BDS. Co je dnes již poměrně raritní je podpora FM rádia s RDS.

Líbilo se nám
  • nový Android
  • kvalitní optimalizace
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • chybějící NFC

Zhodnocení

Honor 8A se dá v rámci nižší třídy považovat za povedený telefon. Nabízí velký a celkem kvalitní displej i dostatečně výkonný hardware na většinu činností včetně hraní méně náročných her. Na náročnější aplikace či graficky vyspělé hry to ale není. To však od telefonu za čtyři tisíce korun ani nemůžeme čekat.

Honor 8A

Mladší generaci může zaujmout také svým povedeným vzhledem a atraktivními barevnými kombinacemi. Další předností je dedikovaný slot pro paměťovou kartu, takže se nemusíte rozhodovat mezi druhou SIM a microSD kartou. Pochvalu rovněž zaslouží za nový Android 9.0, který je však překrytý firemní nadstavbou EMUI ve verzi 9. Naopak vytknout mu můžeme mimo jiné pomalé nabíjení, přes papírově lákavé parametry slabší výsledky fotoaparátu při horším světle a pouze průměrnou kvalitu pořizovaného videa.

Konkurence

Cenově i výbavou nejbližší konkurent pro Honor 8A je Xiaomi Redmi 7 ve verzi s 3 GB RAM a interní pamětí 32 GB, který se rovněž prodává za přibližně čtyři tisíce korun. Má nepatrně větší displej s úhlopříčkou 6,26 palce, ale shodným HD+ rozlišením. I on má dnes oblíbený drobný výřez. Uvnitř se pak skrývá osmijádrový Qualcomm Snapdragon 632 a akumulátor s kapacitou 4 000 mAh, což je více než u Honoru. Navrch má i duálním zadním fotoaparátem s rozlišením 12 + 2 Mpx.

Xiaomi Redmi 7 32 GB

Rozměry158,7 × 75,6 × 8,5 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 632, 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Pokud si připlatíte přibližně 800 korun, můžete mít Huawei P Smart 2019. Jeho displej má úhlopříčku 6,21 palce, ale již s vyšším rozlišením Full HD+. O svižný běh se stará firemní osmijádrový procesor Kirin 710 s podporou umělé inteligence, kterou používají fotoaparáty k výběru fotografované scény. Přední fotoaparát je stejně jako u Honoru 8A osmimegapixelový. Zadní je pak duální, když hlavní 13megapixelový fotoaparát doplňuje sekundární s rozlišením 2 Mpx. Výhodu pak má Huawei i ve větší interní paměti, která je proti Honoru dvojnásobná.

Huawei P smart 2019

Rozměry155,2 × 73,4 × 8 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:57 hodin
honor-8a
Klady
  • povedený vzhled
  • dobře padne do ruky
  • síla hlasitého reproduktoru
  • slušná výdrž
  • dostatečný výkon
  • dedikovaný slot pro paměťovou kartu
  • Android 9.0
Zápory
  • hrubší rozlišení displeje
  • horší oleofobní vrstva na displeji
  • pomalé nabíjení
  • průměrný fotoaparát
  • chybějící NFC
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
A zase... výřez a k němu obří brada. Fakt hnus.
Foťák je dost slabý. Opět se ukazuje, že na ty levné čočky je 5 MPix maximum, které ještě zvládnou.
Slabě svítící displej je něco, co už by dnes opravdu nemělo být, ale na druhou stranu... aspoň to dlouho vydrží. 14 hodin videa je hodně slušná doba.
Ač nerad, tady bych raději sáhl po Xiaomi. A nebo prostě nešetřit a koupit telefon na více, než jeden rok.
Eedx
A opet se starym MicroUSB...
Thom
Přemýšlím, co dětem, jestli tohle nebo LG Q7? Honor se dá teď u O2 koupit ještě o litr levněji, ale nějak si říkám, že i přesto raději to LG, které má lepší displej (pravda, taky žravější), nemá výřez, rychleji se nabíjí a má Céčko a oproti tomuto asi i 2pásmovou wifi. Napadá někoho, v čem (kromě asi výdrže) je ten Honor lepší?
Nick Cave
Trend obřích displejů? Vždyť tenhle má 6p a jiný poměr stran, takže je přibližně stejně velký jako 5,5p s klasickým poměrem stran 16:9

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze