Honor 8 Pro
recenze

Honor 8 Pro

Vstupenka mezi velké hochy
41

Honor nehodlá ani letos ztratit dech. Loni si nás získal především svým vlajkovým Honorem 8 a nyní uvádí na náš trh svůj prozatím nejnadupanější telefon, který míří na zájemce o velkou vlajkovou loď. Se svou cenou 16 tisíc korun se ale jedná také o prozatím ten nejdražší Honor, takže poměr cena/výkon už nemusí být hlavním tahákem. Podaří se novému Honoru i tak zaujmout?

Honoru se v loňském roce zadařilo. Jeho levnější kousky střední třídy sklízely velký úspěch nejen v našich recenzích a například i letošní Honor 6X v tomto trendu pokračuje. Největším žbluňknutím v mobilních vodách byl však pro tohoto čínského výrobce nepochybně Honor 8, což byl prakticky vlajkový model P9 mateřské společnosti Huawei, jen dostal jiný design a především se prodával za výrazně nižší cenu. Honor 8 se i tak stal nejdražším telefonem v krátké historii Honoru, ale to se nyní mění.

Honor 8 Pro

Na náš trh se totiž dostává nový Honor 8 Pro (jinde známý třeba také pod jménem Honor V9), který má zaujmout ty z vás, kteří přemýšlejí o koupi vlajkového zařízení s velkým displejem. Honor 8 Pro má 5,7palcový displej s Quad HD rozlišením, výkonný hardware, Android 7.0, celokovovou konstrukci, duální fotoaparát, 4 000mAh baterii a cenu blížící se 16 tisícům korun. To už je pořádná částka a Honor se tak dostává do zcela jiné divočiny, kde přežijí jen ti nejsilnější. Uvidíme tedy, zda se mu povede zaujmout, i pokud vezmeme v úvahu tu nejsilnější konkurenci.

Technické parametry Honor 8 Pro 64 GB / 6 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 77,5 × 7 mm, 184 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 960, CPU: 4×1,8 GHz + 4×2,4 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP8
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:56 hodin
Dostupnostkvěten 2017, 15 990 Kč

Honor 8 Pro – videopohled

Obsah balení: bonus střídá základ

V pěkné modré krabičce najdeme samozřejmě samotný telefon stejné barvy. Pod ním potom leží menší krabička, ve které naleznete schované neobvykle malé množství příruček, USB-C kabel a rychlonabíjecí adaptér. Sluchátka tu bohužel nejsou žádná, ale našli jsme zde dvojici čoček. K čemu? Ty se vám budou hodit pro poskládání brýlí pro virtuální realitu ve stylu Google Cardboard, které jsou nenápadně ukryty na dně balení.

Design a konstrukce: modrá je dobrá

Po vzhledová stránce se ukázal Honor 8 Pro jako překvapivě poutavá placička, byť originalita z něj skutečně nečiší. Při pohledu na přední stranu uvidíte jen roztáhnutý Honor 8 s hezky úzkými rámečky. Pro ty se sice letos laťka posunula někam jinam, ale vzhledem k většině telefonů jsou poměrně malé, a to jak horní/dolní, tak boční. Po otočení telefonu mohou kdekomu v mysli naskočit HTC A9 či iPhone 7 Plus. Ať už mluvíme o samotné podobě kovových zad, zaoblených tvarech nebo duálním fotoaparátu, podobnost zkratka nikdo popřít nemůže.

Konstrukce se však opravdu povedla. Je pevná, díky výraznému zaoblení naprosto všech hran skvěle padne do ruky a dobře se s telefonem manipuluje i v jedné ruce. Na plnohodnotné ovládání jednou rukou ale zapomeňte. Honor 8 Pro je pořádná plácačka, navíc občas lehce klouže z ruky kvůli velmi hladkému kovovému povrchu. Ten se také relativně snadno zapatlá, takže je nutné počítat s občasným pulírováním.

Povedené provedení mi dovoluje rýpnout si také trochu do konkurence. Zezadu Honor možná vypadá jako iPhone 7 Plus, ale je nepatrně menší, lehčí, přes 0,3 milimetru tenčí, má větší displej, mnohem větší baterii, a i přesto se sem vešel 3,5mm jack pro sluchátka. V Honoru buď používají nějakou černou magii, nebo mají ostatní výrobci jako HTC, Apple či Xiaomi velmi špatné výmluvy pro absenci základní výbavy telefonu. Jen škoda, že nám tu chybí certifikace zvýšené odolnosti, která by v telefonu za 16 tisíc v dnešní době chybět neměla.

Přejděme však také ke zbytku telefonu. Hardwarová tlačítka nalezneme na pravé straně a nemám s nimi absolutně žádný problém. Mají velmi příjemný stisk, jsou kovová, pro mou ruku perfektně umístěná a vypínací tlačítko je drážkované pro snazší rozpoznání. Naopak na levé straně máme jen hybridní slot pro dvě nanoSIM karty, nebo kombinaci nanoSIM a microSD karty. Nahoře se dále uprostřed ukrývá infraport a spodek telefonu je děravý jako ementál. Právě zde je totiž reproduktor, USB-C pro nabíjení a 3,5mm jack konektor.

Pro Honor typicky máme na zádech umístěnou také čtečku otisků prstů, která patří mezi ty nejlepší. Je velmi spolehlivá a neuvěřitelně rychlá. Většinu ostatních čteček strčí do kapsy a k tomu tu jsou stále také chytrá gesta pro stažení notifikační lišty nebo procházení obrázků v galerii. Leží na ideálním místě, kde vám přirozeně spočine ukazováček – nemusíte tak nijak výrazně přehmatávat.

I přes – oproti iPhonu 7 Plus – menší rozměry, hmotnost, větší displej a větší baterii si Honor 8 Pro zachoval 3,5mm jack konektor.

Závěrem mohu říct, že se mi tento modrý kousek opravdu líbil a zaujal i nemalé množství lidí kolem mne. Design je pohledný a konstrukce dosahuje té nejvyšší kvality. Někdo by mohl říci, že tmavé předěly pro antény designu ubírají, ale naživo vůbec do oka nebijí, jak by se mohlo zdát z obrázků. Modrou barvu a černé fotoaparáty relativně hezky podtrhují a ani zlatá barva, ve které si můžete telefon rovněž pořídit, nevypadá vůbec špatně.

Honor 8 Pro Huawei P10 Plus Apple iPhone 7 Plus
Rozměry [mm] 157 × 77,5 × 6,97 153,5 × 74,2 × 7 158,2 × 77,9 × 7,3
Hmotnost [g] 184 165 188
Úhlopříčka displeje [palců] 5,7 5,5 5,5
Rozlišení displeje [px] 2 560 × 1 440 2 560 × 1 440 1 920 × 1 080
Procesor Kirin 960 Kirin 960 Apple A10
Paměť RAM [GB] 4/6 6 3
Interní paměť [GB] 64/128 64/128 32/128/256
Paměťové karty microSDXC microSDXC ne
Operační systém Android 7.0 Android 7.0 iOS 10
Kapacita baterie [mAh] 4 000 3 750 2 900
Primární fotoaparát [Mpx] 12 + 12 20 + 12 12 + 12
Zvýšená odolnost ne ne IP67
Konektor USB-C USB-C Lightning

Líbilo se nám:

  • pěkný design
  • výborná kovová konstrukce
  • pohodlně se drží
  • blesková čtečka otisků prstů
  • dobré rozměry

Nelíbilo se nám:

  • absence certifikace zvýšené odolnosti
  • hladký kov občas klouže a snadno se zapatlá

Displej: velká podívaná

Pro Honor, potažmo Huawei, tu máme nezvykle vysoké rozlišení. Na 5,7 palců se nám totiž dostalo Quad HD namísto klasického Full HD, u těchto značek tolik typické. Displej se ovšem jako vždy povedl a nabízí krásné barvy, skvělý kontrast, pozorovací úhly jsou ukázkové, dokonce i černá je na poměry IPS až překvapivě hluboká. Jas lze potom vyhnat skutečně vysoko i nízko a jeho automatická regulace funguje moc dobře. Ani na prozatím nejsilnějším letošním slunci nebyl problém s čitelností a naopak v noci pomohl příjemný režim komfortního čtení, který odfiltruje modré světlo a lze jeho odstín a další vlastnosti upravit přesně na míru v nastavení.

Honor 8 Pro

Potěšit může také možnost upravit teplotu barev, pokud vám nevyhovuje, a přítomnost jasné notifikační LED diody si také zaslouží zmínku – i když její chování nemůžete v nastavení nijak upravit. Do rámu telefonu je rovněž skvěle zakomponované 2.5D sklo Gorilla Glass 3, přičemž se mu dostalo od Honoru ještě dalších úprav pro ještě lepší ochranu displeje proti poškození. Musím zdůraznit oleofobní vrstvu, která tu na rozdíl od vlajkových telefonů P10 přímo z dílen Huawei nechybí.

Líbilo se nám:

  • krásné barvy
  • kontrast a hlubší černá
  • rozsah jasu
  • 2.5D Gorilla Glass 3 s oleofobní vrstvou

Zvuk: více čekat nelze

Na sledování filmů či hraní her je krásný displej solidním základem a zážitek naštěstí nezkazí ani zvuk. Ano, hodily by se tu spíše stereo reproduktory, ale i tak se jeden reproduktor vespod telefonu snaží, seč může, a patří mezi ty lepší svého druhu. Hraje solidně hlasitě a kvalitně a nepostrádá ani trochu dynamiky. Jen na 100 % hlasitosti už ztrácí čistotu a začíná znít lehce plechově, ale uši vám trhat určitě nebude.

Honor 8 Pro

Pochválím opět také přítomnost 3,5mm jacku i přes tenkost těla a velkou baterii. Skrz analogový zvukový výstup se dostane do sluchátek nadstandardní DTS zvuk s vysokou hlasitostí a čistotou. Jen ta sluchátka si budete muset sehnat sami, jelikož ani u takto drahého telefonu v balení žádná nenajdete. Ani nahrávaný zvuk náladu nezkazí, a to díky duálnímu mikrofonu s redukcí okolního hluku.

Líbilo se nám:

  • poměrně vysoká hlasitost reproduktoru
  • dobrý zvukový výstup
  • podpora DTS
  • 3,5mm jack konektor

Nelíbilo se nám:

  • na maximální hlasitost lehce plechový zvuk
  • raději bychom viděli stereo reproduktory

Baterie: takhle to má vypadat

Telefony s velkým a jemným displejem si zaslouží i velkou baterii, ale většina výrobců to zatím zkrátka odmítá pochopit. Honor naštěstí není jedním z nich a dodal sem pěkné 4 000 mAh, které jdou skutečně poznat. Při náročném používání mi telefon v noci vždy ukazoval minimálně 25 % baterie, a to si prožil zhruba 2 hodiny hraní náročnějších her, časté webové pohlížení, neustálé chatování, trvalé připojení k internetu a dlouhodobé poslouchání hudby, a to vše bez úsporného režimu.

Honor 8 Pro

Při běžném používání potom mohu potvrdit, že jsou prakticky zaručeny proklamované 2 dny výdrže s maximálním jasem. Pokud používání omezíte a zapnete navíc třeba i úsporný režim, který omezí některé procesy a výkon, lze se dostat i na více jak 3 dny. Pokud budete potřebovat ušetřit skutečně každou kapičku energie, je tu i extra úsporný režim, který razantně ořeže funkce a systém, ale značně prodlouží výdrž.

Při běžném používání jsou 2 dny výdrže prakticky zaručeny!

V našem redakčním testu vydržel telefon nadstandardních 8:48 hodin streamování Full HD videa přes Wi-Fi. Výsledek je to dobrý, ale s takto velkou baterií by mohl být lepší. Telefon disponuje rovněž rychlonabíjením, kterého docílí díky v balení přidanému 9V/2A nabíjecímu adaptéru. Ten vyžene baterii z 0 na 100 % za necelé 2 hodiny, což je na takovou kapacitu slušná rychlost. Na 30 % se dostanete za nějakých 35 minut a na 80 % za 1 hodinu 23 minut.

Líbilo se nám:

  • výborná výdrž
  • nadstandardní výsledek v redakčním testu
  • USB-C
  • rychlonabíjení

Hardware: svaly mu nechybí

Honor nacpal do svého nejdražšího telefonu to nejlepší, co mateřská společnost Huawei v současnosti nabízí. Honor 8 Pro se tak stal jakýmsi klonem značně dražšího Huawei P10 Plus. Máme tu totiž osmijádrový procesor Kirin 960, který v některých benchmarcích rozdává údery i Snapdragonu 835, a podporu mu dělá hned 6 GB RAM (po prvním spuštění 3,8 volných). To je solidní porce výkonu, která vám v kombinaci s plnou podporou API Vulkan postačí na plynulé hraní pravděpodobně všech her v obchodě Google Play. A že jsem jich vyzkoušel opravdu hodně. Otázkou jen zůstává, zda se Honor 8 Pro nestane obětí kauzy ohledně použitých pamětí stejně jako Huawei P10.

Krom hraní graficky náročných her je ukázkový i běh systému. Je neskutečně svižný a nezadýchá se ani náročným multitaskingem či během dvou náročnějších aplikací nejednou v režimu rozdělené obrazovky, který tu díky Androidu 7.0 funguje. Pro ukládání her, aplikací a dat poslouží 64GB interní úložiště (cca 52 GB použitelných). Pokud vám to však nestačí, stačí díky hybridnímu slotu vložit microSD kartu.

Líbilo se nám:

  • velmi výkonný hardware
  • 6 GB RAM
  • API Vulcan
  • hybridní slot pro microSD kartu
  • plynulost a rychlost prostředí

Systém a prostředí: zraje jako víno

Jak už bylo naznačeno výše, Honor 8 Pro pohání systém Android 7.0 doplněný o nadstavbu EMUI, zde konkrétně ve verzi 5.1. Měl jsem tedy díky této recenzi konečně příležitost vyzkoušet si na delší dobu nejnovější interpretaci Androidu od Huawei/Honoru. Nové grafické prvky mě z počátku spíše lehce odrazovaly, ale po nějakém tom týdnu testování si mě EMUI opět získalo.

Principem se v mnohém nadstavba přiblížila čistému Androidu (ať už novým notifikačním centrem nebo šuplíkem všech aplikací), ale stále si zachovává vzhled nyní již typický pro EMUI. To tedy znamená, že tu stále máme jisté prvky, které jako by z oka vypadly iOS. Dívám se zejména na vás, složky aplikací. Nově se k lehkému iOS nádechu přidaly také bílé a v rozích zakulacené notifikace, které nadstavbě velmi sedly.

Podrobněji se budu o aplikacích rozepisovat ještě později, ale musím Honor pochválit za nulový bloatware. Nejsou tu žádné aplikace třetích stran a nedostalo se ani na hry, které mateřský Huawei do svých přístrojů stále tvrdohlavě cpe. Co se nativních aplikací týče, nezbývá mi než chválit. Všechny jsou rychlé, funkční, snadno použitelné a nový design, o kterém si v následujících kapitolách ještě povíme, se mi velice líbí.

Lehce ořezané jsou rovněž funkce nadstavby, avšak jen v tom nejlepším slova smyslu. Stále tu nechybí režim jedné ruky, možnost přeskupit softwarová tlačítka, zkratky na zamykací obrazovce, gesta čtečky otisků prstů, inteligentní řízení spotřeby energie a nabíjení a mnohé další. Ubyly však zbytečnosti jako volba výkonu či rychlosti nabíjení. Systém si nové inteligentně vše řídí sám, což je uživatelsky příjemnější řešení. Nemusíte myslet na další věci navíc a v nacpaném nastavení se ušetřilo místo. Někomu mohou tyto volby chybět, ale pro většinu obyčejných zákazníků jde určitě o zlepšení.

EMUI zkrátka každou verzí zraje do krásy a doufejme, že to tak bude pokračovat i nadále. Někoho může takto masivní grafická nadstavba stále na první pohled odpuzovat, ale funkce a eleganci jí upřít nelze. EMUI míří správným směrem, je opět čistší, hezčí a hlavně ještě plynulejší. Pokud si tedy dokážete zvyknout na vzhled, budete jednoznačně spokojeni.

Líbilo se nám:

  • nový vzhled
  • spousta užitečných funkcí
  • zjednodušení nadstavby
  • žádný bloatware

Nelíbilo se nám:

  • někdo tak masivní nadstavbu nemusí zkousnout

Multimediální funkce: spolehlivá výbava

U multimédií začneme pro mě tou nejdůležitější kategorií, kterou je jednoznačně hudba. Poslouchání hudby patří mezi nejčastější využití smartphonů a Honor má v tomto ohledu naštěstí přichystanou velmi slušnou aplikaci. Nemá sice nějaký pokročilý ekvalizér, ale je dobře navržena, vypadá hezky, nabídne povinné rozdělení podle alb, skladeb, interpretů a podobně. Hlavní je však obrazovka přehrávání, kde se swipenutím doleva dostanete na text právě přehrávané skladby (pokud ho je odkud brát) a gestem doprava se ukáže seznam skladeb v pořadí. To je pravděpodobně největší přednost, jelikož spousta hudebních aplikací má stále někde v horní části prostředí tlačítko pro jeho zobrazení, což není úplně pohodlné ani u menších telefonů, natož pak u velkých. Gesto je mnohem příjemnější a za to má u mě tato aplikace palec nahoru.

Druhou důležitou aplikaci představuje galerie, která se zde stává synonymem jednoduchosti. Design je zároveň přehledný, a přesně tak to má u galerie být. Silným nástrojem je tu však po rozklepnutí obrázku editor fotografií. Ten překvapil množstvím možností a funkcemi, které navíc všechny velmi dobře fungují. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří si své fotky rádi ještě trochu přikrášlí, budete nadmíru spokojeni a možná ani nebudete muset stahovat aplikaci navíc. Zmíním krátce také editor videa, tedy pokud se mu tak dá říkat. Můžete si ho tu totiž jen oříznout a vyexportovat. Oproti možnostem úprav fotografií pořádná slabota. Někomu by mohlo rovněž chybět FM rádio, které tu nenajdete.

Líbilo se nám:

  • dobrá aplikace hudby
  • přehlednost
  • velmi dobrý editor fotografií

Nelíbilo se nám:

  • absence FM rádia

Fotoaparát: na nejlepší nemá

Největší políček si od nás telefon během testování odnesl fotoaparát. Ten je duální a nabízí dvakrát 12 Mpx, přičemž jeden senzor je barevný a druhý čistě monochromatický. Jejich složením získávají fotografie lepší hloubku a detaily. Jedná se tedy o lehce vylepšený fotoaparát z Honoru 8 a nikoliv o nový jako u Huawei Mate 9 či P10tek. Chybí nám tu také označení Leica či optická stabilizace a samotnou kvalitou fotografií se dostáváme lehce nad Honor 8 či Huawei P9.

Fotografie pořízené za jasného dne

Za dobrého světla umí být fotky hezky detailní, bez špatného postprocessingu, ostré a s věrnými barvami. Upozorním však, že na displeji telefonu vypadají fotografie o poznání lépe než poté na počítačovém monitoru. Barvy jsou v telefonu mnohem výraznější, obzvláště zelená, a fotografie se zdají být ostřejší a kontrastnější. Pochválím ovšem jejich pořizování, jelikož se velmi rychle zhotoví a následně uloží, takže je skutečně radost fotoaparát používat. Oproti Honoru 8 se dočkaly vylepšení hlavně snímky za horšího světla, ale je to vylepšení snadno přehlédnutelné a na ty nejlepší stále prostě nestačí. Fotografie jsou místy rozmazané, ostření je zmatené a šum vystrkuje pravidelně růžky.

Pro ještě více fotografií se podívejte na naše první dojmy z Honoru 8 Pro!

Fotografie za horšího světla a v noci + selfie

Skvělá je však aplikace fotoaparátu, která nabízí stále mnoho funkcí a režimů a hlavně vás nikdy přímo neodtrhne od hledáčku. Nechybí malování světlem, skenování dokumentů, HDR režim, hraní si s hloubkou ostrosti či drobnost v podobě tvorby 3D postaviček, kdy telefonem nasnímáte něčí obličej a ten se následně promítne na postavičku, kterou můžete upravovat, oblékat, rozpohybovat a poté sdílet. Obzvlášť rádi opět vidíme manuální režim, a to jak pro focení, tak natáčení, i když u videa není tolik možností.

Natáčet přitom můžete až ve 4K při 30 FPS či Full HD při 60 FPS, ale elektronickou stabilizaci můžete bohužel využít jen ve Full HD při 30 FPS. Potěší rovněž Full HD slow-motion záběry při 120 FPS, nebo HD záběry při 240 FPS. Ani přední 8 Mpx fotoaparát nezkazí žádné vaše selfie. Patří mezi ty lepší kamerky a režim krásy můžete zapnout dokonce i pro hlavní fotoaparát.

Líbilo se nám:

  • fotografie za dobrého světla
  • aplikace fotoaparátu
  • 4K video
  • kvalitní přední kamerka

Nelíbilo se nám:

  • degradace fotek za horšího světla
  • elektronická stabilizace videa jen ve Full HD při 30 FPS
  • chybí optická stabilizace

Telefonní a organizační funkce: nic zvláštního

Telefonní a SMS aplikace se od předchozí verze EMUI vcelku výrazně změnily. Design je prostší, uhlazenější a nově se zde používá zakulacených „bublinek“ vespod obrazovky, kde se schovávají hlavní tlačítka například pro vytvoření nové zprávy, přidání kontaktu či pro otevření nastavení. Vzhledově vypadá tento vrstvený vzhled dobře, navíc je velmi příjemné mít hlavní ovládací prvky aplikací hezky dole na dosah palce i u větších zařízení. Tento designový prvek se přitom rozmohl ve všech nativních aplikacích a některých oblastech systému.

Krom nového vzhledu však aplikace nenabízejí nic moc nového. Kontakty se dají upravovat, slučovat, blokovat a tak dále, přičemž můžete pro sdílení kontaktu s někým jiným nechat aplikací vygenerovat QR kód, který si druhý člověk jen naskenuje, což se může hodit. K SMS zprávám jde potom samozřejmě přidat automatický podpis či poslat s textovou zprávou i fotografii, zvuk, kontakt, kalendář a další.

Jako další přichází na řadu e-mailová aplikace, která se velmi povedla. Nenabízí mnoho nastavení, ale nový design jí sluší. E-maily v ní vypadají hezky, vše je přehledné a posunem mailu doleva dostanete nabídku pro vymazání, označení jako přečtené či přesunutí do jiné složky. Nic převratného, ale svou práci odvádí aplikace dobře. Jen mi vadí, že nemohu označit přijatý e-mail jako přečtený přímo z notifikace, abych se mohl okamžitě zbavit červeného čísla u ikony aplikace. Třeba můj oblíbený BlueMail mi tuto možnost poskytuje a těžko se z ní odvyká.

Přejděme také ke kalendáři, jenž se nese stále ve stejném designovém jazyku. Zde už máme o něco více možností nastavení, jako je zobrazení svátků, pár úprav oznámení a nastavit si zde lze i rychlé e-mailové odpovědi, které můžete odeslat všem zadaným spoluúčastníkům v rámci sdílené události. Můžeme si tu samozřejmě vybrat ze čtyř povinných typů zobrazení kalendáře – tedy celý měsíc, týden, den či jen harmonogram. Vše přitom doprovázejí hezké animace.

Jako poslední si ukážeme také na funkce velmi skromný poznámkový blok. Ten tak nabízí prakticky jen tvorbu poznámek/úkolů a jejich přidávání do složek. K poznámce lze přidat obrázek, upravit lehce formát textu nebo jí změnit na odškrtávací úkoly. Následně ji lze poté sdílet či přidat do oblíbených. Toť vše – žádné úpravy barev, přidávání videa, zvuku nebo synchronizaci zde nenajdete. Je to opravdu velmi prostá aplikace, u které můžeme být rádi, že nabízí alespoň výběr mezi rozložením na řádky a na dlaždice. Pokud tedy používáte Google Keep, rozhodně vás tato aplikace k přechodu nepřiměje.

Líbilo se nám:

  • nový vzhled aplikací
  • přehledné rozhraní
  • pár zajímavých funkcí

Nelíbilo se nám:

  • občas až moc prosté aplikace

Internet a konektivita: plná polní

V oblasti konektivity nenechal Honor vůbec nic náhodě a setkáme se tu tak prakticky se vším, co je v dnešní době možné. O připojení k internetu se postará rychlá Wi-Fi ac či kompletní LTE, přenos mezi zařízeními má na starosti zase Bluetooth 4.2 a NFC. Dostalo se dokonce i na infračervený port pro ovládání okolní elektroniky. Pochválit lze rovněž rychlou A-GPS, které se vždy spolehlivě do dvou sekund našla a nikdy nezklamala.

Nativním prohlížečem tu potom není nic jiného než Chrome od Googlu, který určitě každý z vás již někdy používal a pro mnohé je to prohlížeč číslo jedna. Koneckonců perfektní synchronizace pomocí Google účtu, který musíte v Androidu stejně mít, je pádným argumentem pro jeho používání. Historie, záložky, automatické vyplňování formulářů – to vše se synchronizuje a totéž tak najdete třeba i v Chromu ve svém počítači.

Nechybí kompletní LTE, NFC, rychlá Wi-Fi či dokonce infraport.

Pár slov řeknu také o kvalitě hovorů, která je na dobré úrovni. Zvuk byl na obou stranách hlasitý a především čistý, bez jakýchkoli neduhů. Rovněž signálu se telefon nechtěl moc pouštět a nikdy se nestalo, že by klesl pod tři čárky z pěti. Samozřejmě záleží, kde se pohybujete, ale i na místech, kde jsem u jiných telefonů zvyklý jen dvě čárky, zůstával Honor na třech nebo dokonce čtyřech.

Líbilo se nám:

  • Wi-Fi ac
  • kompletní LTE
  • NFC
  • infraport
  • síla signálu

Zhodnocení: agresivní nováček

Jaký tedy po dlouhých dnech testování nový Honor 8 Pro vlastně je? Inu, je velký, hezký, výborně vyrobený, proklatě výkonný a celkově prostě… skvělý. Displej je krásný, čtečka otisků prstů patří mezi absolutní špičku, Android 7.0 v kombinaci s EMUI 5.1 se ukázal jako velmi dobrá kombinace a baterie vás nikdy nenechá ve štychu. Jako bonus navíc dostanete v krabici s telefonem dokonce i VR brýle ve stylu Google Cardboard, které si však musíte sami poskládat.

Honor 8 Pro

Chybí sice zvýšená odolnost a reproduktor je jen jeden, ale není vůbec špatný. Do tenkého těla se navíc vměstnal i 3,5mm jack. Zařazení k těm úplně nejlepším telefonům brání především fotoaparát, který na ty nejlepší prostě nemá, byť špatný rozhodně není. Onen menší rozdíl v kvalitě fotoaparátu a absenci zvýšené odolnosti však Honor částečně napravuje cenou, která sice není tak úžasná jako u Honoru 8, ale přesto férová.

Je velký, hezký, výborně vyrobený, proklatě výkonný a celkově prostě… skvělý.

Necelých 16 tisíc korun je na tohoto výrobce pořádná pálka, ale hardware a mnoho vlastností telefonu této ceně odpovídá. Honor 8 Pro je však i přes silnou konkurenci skvělou volbou, které nebudete litovat. Tento modrý fešák toho nabídne spoustu bez velkých mínusů a katapultuje tak Honor do té nejvyšší kategorie telefonů, kde se rozhodně jen tak neztratí.

Konkurence

Huawei P10 Plus

Necelých 16 tisíc není špatná částka obzvláště v porovnání s Huawei P10 Plus. Ten nabídne stejný hardware a software v jiné konstrukci, menší displej a baterii a něco lepší fotoaparát. Jeho cena se však pohybuje u hranice 22 tisíc korun.

Apple iPhone 7 Plus

Konkurentem může být klidně i iPhone 7 Plus od Applu. Ten nabídne především iOS, zvýšenou odolnost a mnohem lepší fotoaparát. Má však menší displej v nepatrně větším a tlustším těle a postrádá 3,5mm jack. Apple si však nechá zaplatit minimálně 23 tisíc za 32GB variantu.

Samsung Galaxy S7 edge

Zmínit musíme také loňský Samsung Galaxy S7 edge. Ten nabídne 5,5palcový zakřivený displej, lepší fotoaparát, zvýšenou odolnost, nepostrádá microSD slot a v 32GB variantě jej dnes seženete za cenu pod 14 tisíc.

OnePlus 3T

Jako poslední je tu rovněž OnePlus 3T, které se v mnohém Honoru podobá, byť nabídne jen 5,5palcový displej s Full HD rozlišením. Má však prakticky čistý nejnovější Android, pořádný výkon a stojí jen 12 tisíc.

honor-8-pro
Klady
  • hezká a kvalitní kovová konstrukce
  • krásný Quad HD displej
  • velmi výkonný hardware
  • Android 7.0
  • pěkné a odladěné prostředí
  • výborná výdrž baterie
  • USB-C a rychlonabíjení
  • žádný bloatware
  • 3,5mm jack v tenkém těle s velkou baterií
  • slot pro microSD karty
Zápory
  • hladký kov občas klouže a snadno se zapatlá
  • výkony fotoaparátu za horšího světla
  • absence certifikace zvýšené odolnosti
  • jen jeden reproduktor
  • výrazná nadstavba může někoho odradit
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Tak vám nevím, přátelé... fotky z mého pohledu vcelku snesou srovnání i s Galaxy S8+, která je tu představována jen pár dní zpátky. Noční focení u mobilu vždycky dopadne bídně, protože je za hranicemi možností snímačů. Naopak mám pocit, že třeba trávu zvládl Honor zpracovat lépe, než Galaxy, zase o něco hůře podává obličeje.
Zbytek je tak nějak... očekávaný standard v dnešní době a téhle cenové kategorii. Těžko čekat voděodolnost nebo stereo. Jo, vím, voděodolná je i levná Galaxy A3, ale taky nemá zdaleka tak kvalitní zbytek výbavy. Sám mám pocit, že Honor zrovna u nás bude dost kanibalizovat prodeje dražších Huawei.
Dave
No hlavně třeba O2 nabízí do konce května slevu 2 tisíce na tento mobil a za 14 litrů je to dle mě úplně skvělá koupě! Pro mě osobně snad jen škoda velkého displeje, ale to je každého věc :)
mr.Mic
Kdyby tam nacpali foťák z P10, nebo "tybláho" z P10 plus, tak je to zabiják všech zabijáků. Ale i přes slabší foťák (výsledky nejsou zas tak špatný) je teď to asi nejvýhodnější koupě...
plus
"Zezadu Honor možná vypadá jako iPhone 7 Plus, ale je nepatrně menší, lehčí, přes 3 milimetry tenčí, má větší displej, mnohem větší baterii, a i přesto se sem vešel 3,5mm jack pro sluchátka"

Popravdě si nemyslím, že člověk, co si plete tak elementární pojmy jako je "šířka" a "tlouštka" (Honor opravdu NENI o 3 mm TENSI), by měl recenzovat mobilni telefony.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze