Honor 7A
recenze

Honor 7A

Kvalitní základ
6

Máte zálusk na telefon nižší střední třídy, kterému však nechybí žádná moderní funkce? Tak se poohlédněte u Honoru, který takové smartphony umí. Jedním takovým by mohl být dnes testovaný Honor 7A, který v základní variantě pořídíte za méně než 3 tisíce korun. Nechybí mu přitom čtečka otisků prstů, rozpoznání obličeje, ani vcelku slušný fotoaparát.

I když je nižší střední třída téměř plná, stále je tu prostor pro zajímavé kousky s povedenou funkční výbavou a rozumně nastavenou cenovkou. Další takový přírůstek ztělesňuje Honor 7A, který existuje ve dvou paměťových variantách a nabídne i pokročilé funkce z vyšší střední třídy. Je libo rychlou čtečku otisků prstů, nebo snad odemknutí pomocí obličeje? Obojí můžete mít u smartphonu, jehož cena v základní variantě nepřesáhne 3 tisíce korun. A taková nabídka se jen těžko odmítá.

Technické parametry Honor 7A 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce152,4 × 73 × 7,8 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostčervenec 2018, 3 799 Kč

Obsah balení: základ s nalepenou fólií navíc

V malé krabičce se kromě samotného telefonu nachází základní příručky a dále koncovka nabíječky, USB kabel a nástroj na vyjmutí slotu pro SIM/microSD kartu. Na sluchátka se nedostalo, některé může potěšit fólie na displeji nalepená přímo z výroby. Tu Honor rád lepí téměř na každý svůj smartphone.

Honor 7A

Konstrukční zpracování: plastový, ale pevný

Ve střední třídě většinou žádné zázraky nečekáme, určitě ne co se kvality zpracování týká. Honor se drží standardů, které nenadchnou, ale rozhodně ani neurazí. Model 7A je z valné části plastový, i když se například boční rámeček snaží tvářit jako leštěný chrom. Lesklá je samozřejmě i čelní strana, kterou překrývá sklo protáhlého displeje, které slouží téměř jako zrcátko. Za zadní matnou stranu výrobce chválíme. Ulpívajících otisků se obávat nemusíte, maximálně tak mastnoty. Potěší, že i zadní kryt může částečně připomínat kovový plát. Novinka tak rozhodně nepůsobí lacině, případně jako dětská hračka.

Do ruky padne Honor 7A velice dobře, za což mohou zakulacené hrany i bočnice. I když je boční rámeček lesklý, v ruce drží novinka téměř jako přibitá a pocit prokluzování jsme po čas testování nezaznamenali. Tloušťka zařízení činí 7,8 milimetru, což považujeme za ideál. Vzhledem k velkému displeji však mohou zarazit zbylé rozměry, konkrétně 152,4 × 73 milimetru. Naopak potěšila hmotnost 150 gramů, která se v segmentu větších smartphonů rozhodně řadí k těm nižším – kapsu vám tak Honor určitě neutrhne.

Na pravém boku se nachází nezbytná tlačítka, konkrétně kolébka pro regulaci hlasitosti a pod ním umístěný zámek obrazovky. Stisk je pohodlný a jistý, tlačítka kladou větší odpor než jsme zvyklí, což nám ovšem vyhovuje. Omylem tlačítka rozhodně nestisknete. U bočních tlačítek zamrzí snad jen to, že nejsou nijak povrchově odlišena. Stačilo jemné vroubkování odemykacího tlačítka a uživatel by hned věděl, že sahá správně. K odemčení dobře poslouží i čtečka otisků prstu na zadní straně, je dle našeho názoru ideálně umístěná. Funguje přesně tak, jak si představujete. Postačí pouze přiložit prst a telefon se odemkne. Rychlost je slušná, Honor/Huawei obecně čtečky umí.

Honor 7A

Mimo čtečky můžete využít i odemknutí pomocí obličeje. Nastavení je snadné: Honor si naskenuje váš obličej a následně si můžete vybrat, zda se po stisknutí vypínacího tlačítka prostředí pouze odemkne, případně vás přesměruje na domovskou obrazovku. Během dne funguje rozpoznání poměrně dobře, trvá však déle než odemknutí čtečkou. Když jsme zkoušeli odemknutí pomocí obličeje večer, často k odemknutí nedošlo vůbec. Obličej zkrátka nebyl správně rozpoznán.

K odemčení dobře poslouží i čtečka otisků prstu na zadní straně.

Levý bok je domovem šuplíčku, pro jehož otevření potřebujete tenký nástroj, ideálně ten ze základního balení. Po jeho vysunutí získáte přístup ke slotu pro dvě nanoSIM karty a paměťovou kartu. Ano, slot naštěstí není hybridní a vy tak můžete využít služeb celkem tří slotů, za což Honor chválíme. Konektorová nabídka je zcela tradiční: horní hrana hostí 3,5mm jack, spodní microUSB konektor. Škoda, USB-C by se nám na těle líbilo mnohem více.

Zpracování Honoru 7A hodnotíme jako nadprůměrně kvalitní. I když je telefon plastový, nikde nic nevrže, a to ani při snaze telefon trochu potrápit. Absenci odolnosti vůči vodě a prachu novince asi odpustit dokážeme, bytelné provedení by však dle našeho názoru zvládlo alespoň menší pád. Doplníme že se nám na test dostala modrá barevná varianta, pořídit však lze i líbivou zlatou a usedlejší černou, případně i zlatou.

Líbilo se nám
  • bytelné provedení
  • více barevných variant
  • velice slušná hmotnost i tloušťka
  • ideálně umístěná čtečka otisků prstů
  • matné provedení zadního krytu
Nelíbilo se nám
  • zbylé rozměry

Honor dle dnešních trendů nasadil protáhlý displej s poměrem stran 18:9. Úhlopříčka je již poměrně velká, konkrétně 5,7 palců, IPS technologie je dnes již téměř samozřejmostí. Rámečky displeje nejsou příliš tlusté, sám Honor označuje displej jako FullView. Po stranách jsou rámečky opravdu příjemně tenké. V části pod a nad displejem by mohly být ještě tenčí, ale stále tu mluvíme o nižší střední třídě. Celkově tedy spokojenost.

Honor 7A

Rozlišení se zastavilo na hodnotě HD+, což znamená 1 440 × 720 pixelů. Na poměry takto velkého displeje se jedná o takové minimum, ale pokud se na pixely vyloženě nebudete soustředit, žádný rastr vás rušit nebude. Rozsah jasu je vcelku široký, velmi napomáhá dobře fungující automatická regulace jasu. Pokud vám však bude do zad pálit přímé polední slunce, občasné potřebě stínění se rozhodně nevyhnete. O zmeškaných událostech vás může informovat velmi malá stavová LED dioda vlevo nad displejem, jejíž svit však nelze konfigurovat.

U takto levného telefonu potěší podrobnější nastavení displeje. Můžete si například regulovat barevné podání, případně odfiltrovat modré světlo displeje. To částečně ušetří váš zrak, samozřejmě se ale změní podání. Displej lze probudit i dvojitým poklepáním, reakční doba je však dlouhá. Doplníme že v případě potřeby lze obraz zmenšit a přichytit k levé či pravé straně – stačí jen swipenout po spodní hraně displeje v místě softwarových tlačítek.

Líbilo se nám
  • tenké boční rámečky
  • IPS technologie
  • slušný jas displeje
  • notifikační LED dioda

Zvuk: umí se ozvat

Průduchy na spodní hraně obklopují microUSB konektor z obou stran, avšak jako obvykle jde jen o estetickou záležitost. Reproduktor se však nachází jen pod pravým průduchem. Hraje opravdu hlasitě a s výraznými basy.

Honor 7A

Při maximální hlasitosti však již nelze mluvit o příjemném poslechu. Při běžné hlasitosti je reproduktor na svou třídu velice slušný, na sledování videí či hraní her rozhodně postačuje více než dost. Pokud připojíte vlastní kvalitnější sluchátka, nezklame vás ani 3,5mm jack. Jsme rádi že alespoň v této cenové relaci se výrobci jacku stále drží.

Líbilo se nám
  • opravdu hlasitý reproduktor
  • standardní jack konektor
Nelíbilo se nám
  • nejvyšší hlasitost doporučit nelze

Výkon hardwaru: radost nezkazí

Honor nasadil u modelu 7A osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 430 s taktem 1,4 GHz, kterému sekundují 3 GB operační paměti a 32GB interní paměť. Z té pro uživatele zůstává dostupných zhruba 23 GB, zbytek zabírá systém a předinstalované aplikace. Benefitem je pak slot pro paměťové karty microSDXC, a to až do velikosti 256 GB. Pokud nejste nároční, můžete sáhnout také po variantě s 2GB pamětí RAM a 16GB interní pamětí, avšak připravíte se o kus výkonu, přitom rozdíl v ceně činí zanedbatelných 500 Kč.

Výsledky AnTuTu

Kombinace procesoru a slušné paměti RAM dostačuje pro hraní středně náročných her, čemuž odpovídá i výsledek testu AnTuTu, kde Honor 7A získal 57 tisíc bodů.

Líbilo se nám
  • procesor od Qualcommu
  • slušné hodnoty pamětí
  • slot pro paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • základní varianta sebere kus výkonu

Výdrž baterie: nezklamal

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 000 mAh. S ohledem na displej a hardware jde o lehce nadstandardní hodnotu. Při středně náročném používání je reálné se dostat na jeden a půl dne výdrže. Pakliže jste však nepřetržitě on-line a komunikační sítě jsou vaší závislostí, budete nabíjet standardně, tedy každý večer. Nabíjení dodávanou nabíječkou zabere asi 1 hodinu 55 minut.

Honor 7A

Provedli jsme též náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 720p. Telefon se vypnul po 9 hodinách.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • hodilo by se rychlé nabíjení

Konektivita: škoda NFC

V datové výbavě se Honor 7A drží ověřeného standardu. Samozřejmě zde nechybí LTE, které pracuje ve všech u nás využívaných pásmech – to Honor zvládá již delší dobu a jsme za to vděční. Z bezdrátových možností připojení zde dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.2. Škoda absence NFC čipu – bezkontaktní platby si s Honorem neužijete. Spolehnout se naopak můžete na nezbytné GPS s GLONASSem. Navigování funguje hladce a vaši polohu telefon promptně nalezne a následně nepustí.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
Nelíbilo se nám
  • velká škoda absence NFC

Fotoaparát: slušné výsledky

Hlavní fotoaparát na zadní straně disponuje 13 megapixely a světelností f/2.2, automatickým ostřením a jednotónovou přisvětlovací LED diodou. Vše se elegantně ukrývá v jednom samostatném bloku, který vystupuje nad okolní povrch. Telefon se i přesto na rovné podložce nekolébá. Na některých trzích se prodává alternativa se dvěma fotoaparáty, u nás se musíme smířit s jedním snímačem. Prostředí aplikace lze označit za přehledné, všechny funkce máte ihned po ruce. Ikony se navíc v režimu na šířku automaticky přetočí, což není standard například u Xiaomi.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Kvalita výsledných snímků má slušnou úroveň, i když na displeji vypadají snímky občas poněkud zvláštně. Za dobrého světla pořídíte ostrý snímek, věrnost barev také odpovídá. V interiérech se objevují již větší problémy. Delší expoziční čas se zcela zákonitě podepíše na ostrosti, stejně tak na míře digitálního šumu. To stejné platí o večerních snímcích.

Honor 7A

Čelní kamerka má 8megapixelové rozlišení a stejnou světelnost jako primární fotoaparát. Nechybí dokonce ani přisvětlovací LED dioda. Kvalita selfies plně dostačuje na sdílení skrze sociální sítě, tisknutí na billboardy stejně asi v plánu nemáte.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Záznam videa v maximálním rozlišení Full HD se 30 snímky za vteřinu lze doporučit opravdu jen pro méně náročné. Pro přehrání na telefonu dostatečné, jinde bychom to nedoporučovali.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení
  • přisvětlovací LED dioda vpředu
  • slušná selfies
Nelíbilo se nám
  • digitální šum

Software: má své dny

I v produktech značky Honor nalezneme (zcela pochopitelně) nadstavbu od mateřské společnosti Huawei, tedy EMUI, konkrétně ve verzi 8. Ta stojí nad systémem Android, zde ve verzi 8.0 Oreo. Aplikace se otevírají svižně, stejně tak i animace netrápí větší záseky. Záleží ale jak s telefonem pracujete. Jakmile se zaplní paměť RAM, o svižném multitaskingu si můžete nechat jen a jen zdát. Stejně tak se častěji setkáte se zaváháním, kdy například otevření běžné základní aplikace zabere i dvě vteřiny. To je daň za poměrně masivní nadstavbu.

Prostředí EMUI

Pokud přejdeme čistě k aplikacím, přímo od Honoru jich tu jako vždy najdeme spoustu. Všechny fungují dobře, ocenili bychom však eliminaci některých zbytečných her, navíc v podivném demo režimu. Naštěstí je lze obratem odinstalovat a uvolnit tak úložiště. Potěší také možnost používat čtečku otisků prstů jako malý touchpad, případně pro rychlé pořízení screenshotu tažením třemi prsty po displeji.

Líbilo se nám
  • Android Oreo
  • mnoho užitečných funkcí
  • povedené aplikace z dílny Huawei
Nelíbilo se nám
  • hodila by se lepší optimalizace

Zhodnocení: cena nadevše

Čím nás Honor 7A zaujal nejvíce? Jednoznačně poměrem ceny a výkonu. Za opravdu rozumnou částku totiž můžete získat smartphone s poměrně slušným displejem, moderními způsoby zabezpečení nebo slušnou baterií – to vše v designu, který ctí současné trendy.

Honor 7A

Naopak nás zklamala absence NFC. Byli bychom rádi, kdyby v dnešní době byla přítomnost čipu naprostou samozřejmostí, stejně jako je tomu u Bluetooth nebo selfie kamery. V dnešní době zažívají bezkontaktní platby mobilem velký boom. Honor však může těšit, že ani konkurence v tomto ohledu není o moc dál.

Na závěr jedno doporučení. Honor 7A se prodává, jak už víme, ve dvou paměťových variantách. Verzi s 2GB pamětí RAM a 16GB interní pamětí bychom určitě nechali na skladu obchodníků a raději sáhli po verzi výkonnější. Už jen proto, že ušetřená pětisetkoruna by za případné problémy s úložištěm a výkonem určitě nikomu nestála.

Konkurence

Začít můžeme například povedeným Xiaomi Redmi S2, které za cenu okolo 4 300 korun nabídne kovovou konstrukci, téměř 6palcový displej s HD+ rozlišením, duální fotoaparát s rozlišením 12 Mpx a dokonce 16Mpx selfie kameru. Potěší i výkonný osmijádrový procesor Snapdragon 625 a 3 GB paměti RAM. Bohužel ani u Xiaomi nemůžete počítat s NFC.

Xiaomi Redmi S2 32 GB

Rozměry160,7 × 77,3 × 8,1 mm, 170 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 080 mAh

Pokud si chcete dopřát jemnější zobrazovač, nabízí se loňská Nokia 6, která zaujme 5,5palcovým Full HD displejem. Dále nabídne 16Mpx fotoaparát, čtečku otisků prstů pod displejem a kvalitní kovovou konstrukcí. Velkým benefitem je také čisté prostředí operačního systému Android. Sehnat ji můžete za cenu kolem 4 tisíc korun.

Nokia 6

Rozměry154 × 75,8 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin
honor-7a
Klady
  • příjemný poměr ceny a výkonu
  • povedený design, tenké rámečky
  • kvalita snímků za dobrého osvětlení
  • čtečka otisků prstů
  • pevná konstrukce, byť plastová
  • více barevných variant
  • pojme naráz dvě SIM a microSD kartu
  • softwarové vychytávky
Zápory
  • absence NFC čipu
  • průměrný záznam videí
  • množství zbytečných aplikací
Diskuze ke článku
Eedx
Kdy už konečně dojde ke sjednocení konektoru a bude jenom USB-C?! Tahle roztříštěnost moc dobra není, výrobce tam dává konektory, jaké se mu zrovna líbí.
JETEL
JETEL
Za tu cenu je to dobrý. PUBG Mobile na minimální detaily jede plynule a moc se nezahříva. Fotoaparát má jen problém ten, že v automatickém režimu dává zbytečně vysoké ISO. Jediné omezení je baterie.
mrtva_zizala
"pojme naráz dvě SIM a microSD kartu"
a proc toto neumi samsungy, sonace, cokoliv v cene 5 - 25000kc ??? k Zabiti...
Lipo
Pohodový telefon, co na něm oceňuji je opravdu hlasité vyzvánění, fixace GPS je během momentu a drží signál. Dále úprava teploty displeje, displej jako takový, rychlost systému a že nemá micro usb C, proč, když nepodporuje rychlonabíjení. Co mi naopak vadí, že tlačítka na displeji nejdou (nebo jsem to nenašel) skrýt, protože jsou fakt velká. Fotoaparáty jsem zatím nezkoušel. Za mě velká spokojenost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze