Honor 7
recenze

Honor 7

Nová mrštná štika
63

Značka Honor vzbudila pozornost především kvůli tomu, že dříve představovala konkrétní řadu zařízení Huawei. Výrobce se však rozhodl z ní udělat samostatnou značku mobilních zařízení přinášející dobrý výkon za dobrou cenu. To splňuje i nový Honor 7, nová vlajková loď značky s kovovou konstrukcí, zajímavou výbavou a příjemnou cenou.

Honor má aktuálně ve své nabídce všeho všudy pět modelů a někdo by mohl říct, že je značka velmi mladá. Nicméně v jejím pozadí stojí jeden z největších mobilních výrobců Huawei, který do modelů Honor investoval velkou část svého know-how a na výsledku je to skutečně znát. Modely Honor už nejsou jen levné telefony pro mladé za pár tisíc korun, Honor 7 se bez problémů může měřit s vyšší střední třídou mnoha konkurentů.

Honor 7 - oficiální fotografie

Technické parametry Honor 7 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce143,2 × 71,9 × 8,5 mm, 157 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 152 × 3 888), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 935, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2016, ?

Honor 7 – videopohled

Obsah balení

  • telefon Honor 7
  • nabíječka s USB konektorem, 2 A
  • synchronizační a nabíjecí microUSB kabel
  • špendlík na vysunutí slotu na SIM kartu a pam. kartu
  • brožurky a manuály

Design a konstrukce: kov a elegance

Po designové stránce se Honor 7 nese na vlně jednoduchých linií, ostřejších hran a vše působí velmi střídmě, ale zároveň elegantně. Můžete si také vybrat z několika atraktivních barevných variací – my jsme testovali kombinaci bílé a stříbrné.

Honor 7 nabízí velmi elegantní design a špičkovou konstrukci

Konstrukce modelu Honor 7 mne velmi mile překvapila. Kovové tělo s rozměry 143,2 × 71,9 × 8,5 mm je na dnešní poměry vcelku kompaktní, i když hmotnost 157 gramů je už vyšší. Hlavní však je, že konstrukce je kvalitní, vše krásně lícuje a nikde nic nevrže. I když…

Po dvou týdnech testování jsem si všiml, že jedna z plastových krytek, které jsou na horní a spodní hraně telefonu kvůli anténám, je prasklá. Přitom mi telefon za celou dobu ani jednou nespadl a v místě praskliny začal plast v jistých situacích nepříjemně vrzat. To mi vcelku zkazilo dojem z jinak perfektní konstrukce.

Na těle modelu Honor 7 najdeme mnohem více prvků, než u většiny dnešních smartphonů. Začnu obligátně přední stranou, na které své místo našel 5,2palcový dotykový displej. Nad ním se usadily klasické senzory, telefonní reproduktor, čočka předního 8Mpx fotoaparátu a první specialita – samostatná přisvětlovací LED pro přední fotoaparát. Do telefonního reproduktoru se ukryla také notifikační LED, ale nejde s ní bohužel nijak extra pracovat.

Další specialitu najdeme na horní hraně – kromě 3,5mm jack konektoru se zde totiž nachází také infraport, takže Honor 7 můžete používat také jako dálkový ovladač k vašim spotřebičům. Spodní hrana poskytuje prostor klasickému microUSB konektoru a dvojici mřížek, z nichž jedna skrývá mikrofon a druhá reproduktor.

Levý bok telefonu, spodní hrana, pravý bok a horní hrana

Na pravém boku najdeme kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti a pod ní zamykací klávesu. Velmi chválím její umístění, které je podobně jako u Sony téměř uprostřed, a tedy velmi snadno dosažitelná. Na druhém boku se pak nachází již třetí netradiční prvek – speciální programovatelné tlačítko, na které si můžete nastavit mnoho funkcí. U něj je také šuplíček pro dvojici SIM karet – Honor 7 je totiž Dual SIM telefon, ale jednu ze SIM karet můžete nahradit také paměťovou kartou. Podle mne naprosto super řešení.

Záda telefonu jsou na většině plochy hladká. Narušuje ji pouze logo značky, čočka hlavního 20Mpx fotoaparátu s přisvětlovací duální LED… a čtvrtá specialita ve formě čtečky otisku prstů. Můžeme si všimnout, že tento prvek se začíná objevovat u telefonů čím dál častěji a vůbec se tomu nedivím.

Jedinou výtku mám k umístění, protože si zkrátka myslím, že čtečka umístěná v domovské klávese (iPhone, Samsung) nebo na boku (Sony Xperia Z5, Oneplus Two) je mnohem praktičtější. Zejména když vám telefon leží na stole, pak je umístění na zádech úplně k ničemu.

Zvuk a kvalita reprodukce: slabý průměr

Zvukové kvality v oblasti hlasité reprodukce od Honoru 7 nečekejte. Hlavní reproduktor je sice hlasitý, takže na vyzvánění ideální, ale pro poslech hudby zoufale chybí basová složka. Ta je nahrazena vysokým zkreslením výšek, takže na poslech hudby se moc netěšte.

Honor 7
Reproduktor skrývá pouze jedna mřížka, ve druhé je mikrofon

Pokud však připojíte vlastní sluchátka do 3,5mm jack konektoru, tak získáte klasický hudební výstup jako u většiny dnešních smartphonů. Schválně jsem napsal, že musíte připojit vlastní sluchátka, protože v balení Honoru 7 žádná nenajdete.

Baterie a výdrž: více než 8 hodin

Honor 7 není úplně nejtenčí telefon a se svými 8,5 mm patří spíše k průměru. I proto se výrobci podařilo vměstnat do tohoto těla akumulátor s kapacitou 3 100 mAh, což je vcelku zajímavá hodnota. Byl jsem proto velmi zvědavý, jak na tom vlastně Honor 7 s výdrží bude a rovnou mohu říct, že velmi dobře. Akumulátor nabízí dostatek energie na celodenní používání a nestalo se mi snad ani jednou, že by mi telefon nevydržel od rána až do pozdního večera. A to i v případě, že jsem jej vytěžoval i nějakým hraním her nebo delšími hovory přes den. V případě střídmějšího používání není problém dostat se na dva dny provozu.

Honor 7
Do těla tenkého 8,5 mm se vešel akumulátor s kapacitou 3100 mAh

A pokud byste snad měli pocit, že večera telefon nedožije, tak díky funkci rychlého nabíjení dokáže telefon za pár minut získat několik desítek procent baterie navíc. Například z 50 na 60 % baterie se mi telefon zvládl nabít za cca 12 minut, z nuly na padesát to však zvládne zhruba za půl hodiny. Navíc můžete využít opravdu propracovanou funkci sledování baterie a náročných aplikací, která vám výdrž dokáže ještě prodloužit.

V našem standardním testu Honor 7 také nezklamal a zvládl streamovat video ve FullHD rozlišení více než 8 hodin, což je velmi příjemná hodnota. Hledáte-li tedy elegantní telefon s dobrou výdrží, může být Honor 7 jedním z vašich kandidátů.

Displej a kvalita zobrazení: ostré FullHD

U modelu Honor 7 výrobce zvolil IPS LCD zobrazovač o úhlopříčce 5,2 palců s rozlišením FullHD (1 920 × 1 080 pixelů). To nám dohromady dává jemnost zobrazení skvělých 424 ppi, takže pixelů si všimnete jen velmi těžko. Celkové zobrazovací schopnosti jsou také na velmi dobré úrovni. Displej nabízí věrné podání barev, skvělé pozorovací úhly i rychlou odezvu. Stejně tak dotykové ovládání je spolehlivé a dostatečně citlivé.

Nechybí ani automatická regulace jasu, ale uvítal bych, kdyby měla trochu větší rozsah. Často jsem totiž musel jas upravovat ručně, jelikož automatická regulace s ním pohybovala velmi málo. Škoda je prakticky nulového využití notifikační diody nad displejem, naopak potěší režim ovládání v rukavicích.

Hardware a výkon: překvapivý Kirin

Uvnitř Honoru 7 se nachází nejnovější čipset z dílny Huawei, a to sice Hisilicon Kirin 935, což je stejný čipset, který Huawei použilo také pro svou vlajkovou loď Huawei Mate S. Jedná se o osmijádrový procesor o taktu 4×2,2 GHz a 4×1,5 GHz, kterému dále pomáhá GPU ARM Mali-T628 MP6 a 3 GB paměti RAM (volných je zhruba 1,8 GB). V benchmark testech překvapil hrubý výkon tohoto čipsetu, nicméně hlavní je, že jej telefon dokáže využít také v praxi.

Výsledky benchmark testů AnTuTu, Geekbench 3 a Vellamo

Během testování jsem se s jakýmkoli zasekáváním setkával opravdu sporadicky a optimalizace je opravdu na velmi dobré úrovni. Díky tomu se tak můžete spolehnout také na přesné a rychlé reakce čtečky otisku prstů, pomocí které telefon můžete nejen odemykat, ale také pomocí ní provádět různá gesta – například otevřít notifikační lištu nebo fotit. Funguje totiž zároveň jako touchpad.

Co se týče paměti, tak Honor 7 je vybaven 16GB vnitřním úložištěm. Uživatel má dostupných kolem 10 GB paměti, ale pokud by mu to bylo málo, tak může využít paměťovou kartu až do kapacity 128 GB. Ta se umisťuje do šuplíčku místo druhé SIM karty, což je velmi příjemné řešení. Zkrátka si vyberete, zda je pro vás důležitější Dual SIM funkce, nebo větší paměť. Na kartu samozřejmě můžete také instalovat aplikace, ale to záleží na konkrétní aplikaci.

Operační systém a uživatelské prostředí: emotivní uživatelské prostředí

Operační systém Android 5.0.2 Lollipop je kompletně ukrytý za grafickou nadstavbou Emotion UI, zkráceně EMUI ve verzi 3.1. Ta je tvořena jednotlivými plochami, na které můžete standardně umisťovat widgety a aplikace, nicméně chybí samostatné menu s aplikacemi. Všechny aplikace tak jsou umístěny přímo na ploše, podobně jako u iOS.

Zamykací a domovská obrazovka

Díky možnosti stáhnout si další motivy si navíc můžete upravit celé prostředí k obrazu svému a motivů je dostupných opravdu mnoho. Stejně tak widgetů, mezi kterými najdete i trochu zvláštní 3D widgety hodin. V prostředí najdeme i podobnosti s iOS. Například zamykací obrazovku, na které tažením ikonky spustíte fotoaparát nebo gestem od spodního rámečku vysunete lištu, která jako by systému iOS z oka vypadla.

Notifikační lišta, rychlé volby a nastavení

Zatímco samotné uživatelské prostředí mi přijde velmi povedené, o notifikační liště to říct nemohu. Je totiž rozdělena na dvě karty, přičemž jedna zobrazuje pouze notifikace a druhá pouze rychlá nastavení. To je velmi nepraktické, protože jakmile máte jakoukoliv notifikaci a chcete například jen vypnout Wi-Fi, musíte stáhnout lištu a ještě ji přepnout na druhou kartu. No a notifikace mám prakticky pořád, takže jednoduché úkony rychlého nastavení vyžadují zbytečně operaci navíc.

Nastavení a Chytrá asistence

Naopak pochválit musím nastavení, které výrobce také upravil podle sebe. Zůstalo jednoduché a přehledné a nabízí opravdu mnoho možností nastavení. Například v sekci „Chytrá asistence“ najdete možnosti, jako je přizpůsobení UI pro ovládání jednou rukou, nastavení programovatelné klávesy na levém boku, plovoucí tlačítko na displeji s různými funkcemi, nastavení chytrého krytu nebo různá gesta pro ovládání.

Různé animace aktivního krytu pro Honor 7. Je možné také text, ale maximálně 4-5 písmen... #Honor7 #activecase #animation

Video zveřejněné uživatelem Vojta Dalekorej (@whiterabbitcz),

Fotoaparát a videokamera: překvapení se nekoná

Hlavní fotoaparát Honoru 7 má rozlišení 20 Mpx a pomáhá mu také duální LED blesk. Honor se však svým fotoaparátem moc chlubit nemůže, protože výsledky jsou průměrné. Za dobrých světelných podmínek jsou sice fotografie povedené a bez jejich zvětšování s nimi budete určitě spokojeni, nejste-li ovšem náročný uživatel. Vlivem vysokého rozlišení na malém čipu lze však při trochu slabším osvětlení na fotografiích pozorovat opravdu velký digitální šum a občas je dokonce problém fotografii zachytit.

Prostředí fotoaparátu

Telefon totiž často při focení problikne obrazovku, takže si myslíte, že je fotka už zachycena, jenže zvuk závěrky přijde třeba až za vteřinu, a to je moment, kdy dojde ke skutečnému vyfocení snímku. Takže vyfotíte většinou něco naprosto jiného, než jste chtěli, protože telefonem už jste samozřejmě pohnuli. Pravděpodobně softwarová chyba, která ale dokáže slušně otrávit život. Snad to výrobce opraví co nejdříve.

Fotografie na denním světle v exteriéru
Fotografie při umělém osvětlení v interiéru
Scény při špatném osvětlení - nasazený kryt si moc nerozumí s bleskem
Fotografie vytvořené pomocí režimu "Malování světlem"

Vyzdvihnout naopak musím obrovské množství režimů, funkcí a možností, které fotoaparát nabízí. V základní nabídce přepínáte mezi fotografováním, nahráváním videa, režimem pro selfie, malování světlem (viz ukázkové fotografie) a speciálním režimem pro focení jídla. To mi přijde už hodně zvláštní. V nastavení pak čeká ještě timelapse, panorama, HDR a mnoho dalšího. S fotoaparátem si zkrátka můžete opravdu pohrát a výsledky jsou často velmi zajímavé.

Efekt zkrášlení dokáže občas úpravy hodně přehnat, je třeba být opatrný... :)

Přední kamerka s rozlišením 8 Mpx podává vcelku obstojné výsledky. Chybí jí sice automatické ostření, ale zato má k dispozici vlastní přisvětlovací LED. Ta sice umí pouze svítit, ale přesto může při pořizování selfie na nočních akcích výrazně pomoct. Škoda, že ji nejde použít také jako notifikační diodu, protože ta ukrytá v reproduktoru skoro není vidět. Jen musíte být velmi opatrní s úrovní efektu „zkrášlení“, protože dokáže děsivé věci!

Samozřejmě nechybí ani možnost nahrávání videa v rozlišení FullHD (1080p) rychlostí 30 fps. Během natáčení má však video tendenci se zasekávat, jak si můžete všimnout na jednom z ukázkových klipů. Líbila se mi však možnost záznamu zpomaleného videa – to se nahrává v HD (720p) rozlišení, ale zato rychlostí 120 fps. Přímo v telefonu pak můžete například zpomalit pouze určitou část záznamu, což vypadá velmi dobře. Nechybí ani digitální stabilizace obrazu, která funguje vcelku dobře.

Multimediální funkce a aplikace: základní výbava s bonusem

Softwarová výbava Honoru 7 nabízí vše podstatné, co uživatel od dnešního smartphonu může ve výchozím stavu očekávat a ještě něco navíc. Začít můžeme například galerií obrázků, která se jmenuje překvapivě Galerie. Nabízí základní rozdělení podle data a podle alb, je jednoduchá a přehledná. Zobrazit si můžete také mapu fotografií a nechybí ani propracovaný editor fotografií, který nabízí mnoho možností úprav.

Galerie fotografií

Nesmí samozřejmě chybět ani hudební přehrávač, který je velmi jednoduchý a nenabízí příliš mnoho možností. Na hlavní obrazovce vidíte základní kategorie, které se dále řadí mezi skladby, interprety, alba a složky. Prostředí přehrávače nabízí základní možnosti a bohužel zde není ani základní ekvalizér. Pokud si tedy chcete trochu více pohrát s hudbou, budete muset zvolit jiný přehrávač. Například Hudbu Play od Googlu.

Hudební přehrávač

Samostatný videopřehrávač je naprosto základní a kromě přehrávání a nastavení rychlosti přehrávání nic neumí. Stejně tak tradiční FM rádio je pouze základní, neumí záznam ani pojmenovat stanice, což je škoda.

Aplikace Diktafon, Lupa, Zrcadlo, Svítilna a Počasí

Bezchybně naopak fungoval diktafon a stejně tak i aplikace Lupa, která z fotoaparátu udělá celkem povedené zvětšovadlo. Jako mikroskop rozhodně neposlouží, ale malá písmenka lze díky tomu přečíst snáze. Aplikace Zrcadlo dělá přesně to, co byste nejspíš očekávali, stejně jako Svítilna. Předinstalovaná je také aplikace Počasí, která čerpá data ze sužby AccuWeather.

Výrobce připravil i samostatnou aplikaci pro zálohování dat zařízení, která dokáže zazálohovat aplikace, média i systémová data, jako jsou nastavení, kontakty, upozornění, záložky a podobně. Rozhodně užitečná funkce, protože zálohování je jedna z oblastí, kde má většina dnešních uživatelů značné nedostatky.

Aplikace Zálohování, Správce telefonu a složka "Nejlepší aplikace"

Další šikovnou aplikací od výrobce je Správce telefonu. V této aplikaci můžete na jednom místě pracovat s baterií nebo pamětí telefonu. Můžete si zde vyčistit paměť, kontrolovat datový provoz, nastavit oprávnění aplikací nebo filtr zpráv a hovorů.

Výbavu doplňují ještě aplikace ve složce „Nejlepší aplikace“. Jsou zde aplikace Facebook a Twitter, kancelářský balík WPS Office a ještě tři nesmyslné aplikace přímo od výrobce – Highlights, vmall a Honor Club. Tyto jsou jasnými adepty na odinstalování v prvních minutách, protože jsou opravdu k ničemu. Naopak předinstalované hry od Gameloftu by možná někoho mohly bavit, ale osobně jsem se jich také co nejdříve zbavil.

Aplikace od Googlu

No a samozřejmě nechybí klasické služby Google, jako je hlasové vyhledávání a klasické vyhledávání od Googlu, stejně tak služba Google Now a nastavení služeb Google. V samostatné složce také standardní nabídku aplikací, jako je Google Chrome, Gmail, Google+, Mapy, Hudba Play, Kniha Play, Kiosek Play nebo Hry Play. Dále pak aplikace Google Disk, YouTube, chatovací klient Hangouts a samozřejmě také aplikace Fotky, která slouží jako galerie fotografií propojený s vaším Google účtem.

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: jedna aplikace na vše

Telefonní aplikace v sobě integruje hovory, kontakty i SMS zprávy. Každá funkce má svou vlastní kartu, mezi kterými jednoduše přepínáte přetažením do strany. Karta telefonu obsahuje tradiční číselník a protokol hovorů, ale také zajímavá nastavení. Jedním z nich je soukromý režim, kdy v telefonu můžete vytvořit profil „návštěvník“ a přiřadit mu vlastní PIN a otisk prstu. Tomuto uživateli se pak nezobrazí kontakty, konverzace, alba nebo aplikace, které označíte jako soukromé! Pro mnohé partnerské vztahy jistě neocenitelná funkce.

Telefonní aplikace

Potěší postrach všech stalkerů v podobě funkce filtrování hovorů, tzv. black listu, kam si můžete uložit kontakty a telefonní čísla, od kterých nechcete přijímat hovory ani SMS zprávy. Během samotného hovoru pak můžete například přidat dalšího účastníka, napsat si k hovoru poznámku. Ta se však uloží jako samostatná poznámka, lepší by bylo určitě propojení s daným hovorem.

Seznam kontaktů, adresář

Adresář není nutné nijak dlouze popisovat. Nenabízí nic nestandardního, takže zmíním snad jen možnost importu a exportu kontaktů ve formátu vCard. Jinak se jedná o standardní adresář s množstvím detailů, které ke kontaktům můžete přiřadit, možností práce se skupinami a samozřejmě nechybí ani možnost bezdrátové synchronizace kontaktů ať už s Google účtem, tak i s Exchangem.

SMS zprávy

Část pro SMS zprávy je jednoduchá, ale nabízí překvapivé možnosti nastavení. Kromě filtru je to například automatický podpis, mnoho přednastavených šablon nebo možnost automatického promazávání zpráv. Zprávy jsou samozřejmě řazeny do klasických konverzací.

Pár slov si zaslouží klávesnice. Huawei totiž spolupracuje s vývojáři povedené klávesnice jménem Swype. Většina z vás již o této klávesnici jistě slyšela. Jedná se o velice pohodlný způsob zadávání, kdy tahem prstu po jednotlivých písmenkách ve spolupráci s povedeným slovníkem píšete jednotlivá slova.

Klávesnice Huawei Swype

Klávesnice má také množství nastavení včetně několika motivů, a prakticky jedinou nevýhodou je umístění funkční klávesy Swype v levém dolním rohu. Tato klávesa sice nabízí některé zajímavé možnosti pokud tah povedete od ní k některému konkrétnímu písmenu (například S pro hledání), osobně jsem však zvyklý v tomto místě mít přepínání mezi speciálními znaky a na toto rozložení jsem si zkrátka nedokázal zvyknout.

Na závěr této části ještě něco k emailům. Jak jsme již zmínili, tak nechybí nativní aplikace Gmail pro práci s Google účty, která je stejná jako na všech ostatních Android zařízeních a rozhodně patří mezi nejkvalitnější emailové klienty, které na Androidu najdete. Pokud však nemáte Google email, tak budete muset použít nativní aplikace Email, která již není tak povedená. Vzhledem se sice podobá Gmail aplikaci, největší problém je však ten, že zde máme klasické cyklické kontrolování nových zpráv a celkově problémy s funkčností – například pouhé stažení emailů zpětně.

Organizér a GPS: pouhý základ

Co se organizačních schopností týče, tak Honor 7 rozhodně nelze označit za pracovní nástroj. To ostatně není ani jeho určení. Nicméně i tak v jeho výbavě nalezneme všechny základní nástroje, které pomohou i obyčejným uživatelům s organizací času a podobně.

Kalendář

Je to například klasický kalendář, který můžete synchronizovat například s Google účtem. Funguje přesně tak, jak od něj očekáváte a nabízí zobrazení roku, měsíce, týdne, dne a samozřejmě také agendy. Vše se nese v jednoduchém designu a prostředí je přehledné. Potěší podrobné nastavení jako například zobrazení čísla týdne nebo možnost aktivace pop-up notifikací na události.

Správce souborů

Povedený správce souborů vám pak pomůže pohodlně pracovat s celým souborovým systémem operačního systému, a to i s podporou .zip archivů. Na úvodní obrazovce můžete vidět několik kategorií souborů a samozřejmě také možnost procházet a spravovat jednotlivé složky a soubory samostatně. Zajímavá je kategorie „Sejf“, do které si můžete uložit soukromá data, a tato jsou následně zašifrována.

Kancelářský balík WPS Office

Soubory můžete spravovat také s aplikací WPS Office, která však zastává především roli kancelářského balíku s podporou souborů Word, Excel, PowerPoint, TXT a dokonce také PDF. Chválíme výrobce také za to, že v zařízení se nachází plná verze aplikace, takže je možné soubory nejen číst, ale také editovat a vytvářet.

Složka Nástroje, kalkulačka, poznámkový blok a hodiny

Ve složce Nástroje pak najdeme další sadu užitečných aplikací. Je to například Svítilna, klasická Kalkulačka nebo jednoduchý Poznámkový blok. Klasická Android aplikace Hodiny pak nabízí možnost nastavení vícero budíků, zobrazení světového času nebo funkce časovače a stopek.

Google Mapy

V jedné z předchozích kapitol jsme zmiňovali přítomnost aplikace Google Mapy, která co do kvality patří mezi ty nejlepší mapové aplikace, jež vůbec dnes v telefonu můžete mít. A aby vše fungovalo jak má, tak Honor 7 samozřejmě nabízí integrovanou A-GPS, díky které můžete využívat všech funkcí Google Map a to včetně navigace. Satelity jsou fixovány bez problémů a vcelku rychle, připravena je navíc také podpora ruského systému GLONASS a čínského Beidou.

Konektivita a internet: full LTE

Co do konektivity, tak Honor 7 potěší všechny příznivce rychlých datových sítí. Poradí si totiž se sítěmi LTE, a to na všech běžných frekvencích – tedy 800, 900, 1 700, 1 800, 2 100 i 2 600 MHz. Do LTE byste se tak měli bez problémů připojit všude tam, kde je to dnes možné. A pokud nemáte po ruce LTE, tak můžete samozřejmě využít podpory 3G sítí a bohužel stále v mnohých případech budete odkázáni také na 2G (GPRS/EDGE).

Nesmím také zapomenout na podporu dvou SIM karet. Do šuplíčku je možné vložit buďto dvě nano SIM karty, nebo jednu nano SIM kartu a paměťovou kartu. Pouze jedna SIM karta však může být připojena k LTE, druhý slot podporuje pouze klasické GSM sítě. V nastavení si samozřejmě můžete nastavit, která SIM karta bude primární při psaní a volání a práce s nimi je všeobecně bezproblémová.

K internetu se můžete připojit také pomocí Wi-Fi, kterou můžete díky funkci Wi-Fi Direct používat také pro přenášení souborů mezi zařízeními. K tomu slouží také technologie Bluetooth 4.1, bohužel však chybí NFC. Naopak potěší již zmiňovaný infraport pro ovládání domácích spotřebičů, se kterým samozřejmě dostanete také odpovídající aplikaci v základní výbavě.

Internetový prohlížeč

A když už jsme u toho internetu, nesmíme opomenout internetový prohlížeč. V Honoru 7 najdete předinstalované hned dva – nativní Android prohlížeč a potom Chrome od Googlu. Osobně se většinou přikláním k prohlížeči Chrome, jelikož mi připadá uživatelsky přívětivější a především umožňuje synchronizaci dat s počítačem, funkčně jsou na tom však oba prohlížeče velmi podobně. Prohlížení stránek je na velkém kvalitním displeji vcelku pohodlné, občas pouze narazíte na drobné prodlevy kvůli slabšímu výkonu zařízení a bohužel stále platí, že prohlížeč Android a multimédia si moc nerozumí. Zejména pak HTML5, absence technologie Flash pak již dnes nikoho nepřekvapí.

Závěr a zhodnocení: nová ryba v rybníce

Honor 7 je opravdu povedený telefon, obzvlášť vzhledem k ceně kolem 9 500 Kč. Jeho testování jsem si užíval, protože jsem s telefonem měl minimum starostí. Snad jedině aplikace, která hlídá spotřebu ostatních aplikací, byla občas otravná, ale jinak jsem při běžném používání nenarazil na vážnější problém.

Honor 7 je novou rybou v rybníce

Výkon je v pořádku, optimalizace systému skvělá, prostředí rychlé a povedené. Líbila se mi také výdrž baterie, kvalita kovové konstrukce, displej nebo spousta maličkostí navíc, jako je infraport, programovatelná klávesa na boku, mnoho fotografických režimů a funkcí, čtečka otisku prstů nebo podpora dvou SIM karet.

Pokud bych měl hledat nějaké zápory, tak jednoznačně zasekávání fotoaparátu, respektive problémy při focení, které jsem popisoval. Zarazila mne také prasklina plastové krytky, která mi pokazila jinak skvělý dojem z celé konstrukce. Jinak jde ale o povedený, dobře vybavený a elegantně vypadající smartphone za více než příznivou cenu. Honor 7 je novým králem nabídky značky Honor, který se za svou korunu rozhodně nemusí stydět.

Konkurence

Huawei P8

Velkým konkurentem Honor 7 rozhodně bude stájový kolega Huawei P8. Tento stylový kousek nabídne prakticky totožné parametry, hlavní rozdíl tak bude v designu, ve kterém model P8 vede. Na druhou stranu je o patnáct stovek dražší, což není úplně málo a kvůli výrazně tenčí konstrukci nabídne menší akumulátor a tím pádem i horší výdrž.

Samsung Galaxy S5

Neodpustím si srovnání s loňskou vlajkovou lodí od Samsungu, modelem Samsung Galaxy S5. Ten je stále ještě aktuální a navíc se jeho cena také přiblížila hranici deseti tisíc korun. Jeho hlavní výhodou je jistě odolná konstrukce s certifikací IP67 a mnohem jistější výsledky fotoaparátu. Výkon má také trochu vyšší, i když software od Samsungu tento rozdíl trochu stírá. Honor 7 je podle mého názoru designově zajímavější, ale volit mezi těmito dvěma přístroji bude velmi těžké.

LG G3

Samsung Galaxy S5 však není jediná ex-vlajková loď s příznivou cenou. Špičkově vybavené LG G3 totiž můžete pořídit o více než tisíc korun levněji, přičemž získáte navíc větší displej s jemnějším rozlišením nebo spolehlivější fotoaparát s laserovým ostřením. Honor 7 však nabídne o trochu menší tělo a přitom lepší výdrž baterie.

Nokia Lumia 930

A nesmíme zapomenout také na druhou stranu barikády. Nokia Lumia 930 je sice loňský model se systémem Windows Phone, ale stále aktuální. Její výbava je velmi dobrá, nabízí špičkovou konstrukci a skvělý fotoaparát. Větší paměť je vykoupena absencí paměťových karet, ale jinak tyto dva modely mohou jít přímo proti sobě. Navíc když Lumia 930 již také spadla k deseti tisícům.

honor-7
Klady
  • přidané funkce od výrobce
  • povedené UI
  • výkonný hardware
  • skvělá optimalizace softwaru
  • příjemné rozměry
  • kvalitní přední fotoaparát
  • záznam videa 120 fps
  • mnoho fotografických funkcí a režimů
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • čtečka otisku prstů, infraport a další zajímavé funkce
  • kvalitní displej
  • kovová konstrukce
Zápory
  • horší zpracování plastových krytek
  • zasekávání videa ve vyšší kvalitě
  • problémy s fotoaparátem
Diskuze ke článku
Kensi Deeks Blye
Kensi Deeks Blye
Oneplus two nemá jestli se nepletu čtečku otisku prstů na boku ne?
Jab
Moc pěkný telefon i recenze! Ta kvalita materiálů (plastu) je opravdu asi jediné, kde by mohl ztrácet. Chválím btw zvolené konkurenční přístroje. Krom menšího Sony Xperia Z3 Compact a Asus Zenfone 2 (ZE551ML) mě už ani žádné další vhodné konkurenční telefony nenapadají.

Imho největší konkurenci bude mít Honor nikoliv v kolegovi P8, ale právě v LG G3. Pokud ale někdo chce čtečku otisků či dual-sim, tak to bude mít jasné.
hero32
Nechápu, že nemá NFC. Přitom čínská verze ho má. Chtěl jsem si to koupit, ale tohle mě hodně zklamalo.
Petr
Nevim co vidite super na domrseni slouceni jednoho slotu budto jako druhou sim nebo pametovku,tohle je podle me dnesni zabijak dualu od huaweie. Ubohych 16gb ze kterych ubere system jeste cca 5gb je v dnesni dobe smesne. Uz davno bych mel nejaky jejich telefon,libi se mi a sou celkem dobre,az na ten slot.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze