Honor 7 Lite
recenze

Honor 7 Lite

Zabiják střední třídy
39

Honor si nejen na českém trhu udělal dobré jméno skvělým poměrem ceny a výkonu. U modelu 7 Lite se tuto tradici pokusí dodržet a dle papírových předpokladů to vypadá velmi slibně. S cenovkou pod 6 tisíc Kč se můžete těšit na kovové zpracování nebo čtečku otisků prstů. Samozřejmě nechybí ani vysoký výkon či jemný displej.

Honor 7 Lite je převlečený model 5C, který dostal drobné úpravy pro náš trh. Těšit se tak můžete na optimalizovaný telefon s maximální výbavou. Aspoň tak to Honor, respektive Huawei, slibuje. Bude model 7 Lite skutečně králem střední třídy? Dispozice na to má, ale skutečnost odhalí až náš test.

Obsah balení: klasický základ

  • telefon
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • spona pro vyjmutí slotu pro SIM
  • návod
Honor 7 Lite

Technické parametry Honor 7 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce147,1 × 73,8 × 8,3 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 650, CPU: 4×2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T830
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:49 hodin
Dostupnostčerven 2016, 5 990 Kč

Honor 7 Lite – videopohled

Design a konstrukce: drobná mystifikace

Honor se chlubí kovovými tělem a údajně i kovovou vnitřní konstrukcí. Záda jsou skutečně kovová, v našem případě zlaté barvy a k dispozici je ještě stříbrná a šedá, ale samotný boční rám je z plastu. Nutno uznat, že imitace je povedená a celkově to na eleganci telefonu nijak neubírá. Navíc plastové rámečky řeší problém se signálem a Honor se nemusel odhodlat k nevzhledným předělům. Celkově potěší také skutečnost, že záda nejsou přehnaně citlivá na otisky prstů – Honor 7 Lite tak nezbývá než chválit. Vypadá skvěle a když někoho požádáte, aby si tipl cenu, bude ji hádat vyšší.

Honor 7 Lite

Při uchopení sice zjistíte, že se telefon s rozměry 147,1 × 73,8 × 8,3 mm a hmotností 156 gramů dobře drží, ale jednou rukou nejste schopni obsáhnout celý 5,2palcový displej. V softwarové části si ovšem ukážeme, že tento nedostatek Honor vyřešil. Rámečky kolem displeje jsou bohužel trochu větší.

Na přední straně je nevyužité místo pod displejem, kde se nachází pouze nápis Honor. Nad displejem se můžete těšit na LED diodu, kterou lze v nastavení pouze vypnout, a 8Mpx přední fotoaparát.

Honor 7 Lite

Po otočení na vás čekají již zmíněná kovová záda, vystupující 13Mpx fotoaparát s přisvětlením a čtečka otisků prstů, jež v dané cenové kategorii není samozřejmostí. Navíc funguje rychle a spolehlivě. Pod uživatelsky neodnímatelnými zády se nachází 3 000 mAh baterie.

Spodní hrana nabízí microUSB port. Tamtéž nechybějí ani reproduktory, respektive reproduktor, protože zvuk vychází pouze z pravé mřížky. Pro další audio zážitek musíte na protilehlou hranu pro klasický 3,5mm jack. Pravý bok hostí plastová tlačítka pro zapnutí a ovládání hlasitosti. Ta jsou dobře dostupná i při úchopu jednou rukou. Stisknout je lze lehce, ale zároveň s přiměřenou zpětnou vazbou. Na opačné straně je hybridní slot: buď pro dvě nanoSIM, anebo jednu nanoSIM a jednu microSD kartu.

Honor 7 Lite

Škoda že Honor při implementaci technologie Dual SIM přistoupil ke kompromisům. Jinak ale nemáme co vytknout a zpracováním a celkovým vzhledem by se mohli inspirovat i ostatní.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce s prvky kovu
  • hezký design
  • pohodlně se drží

Nelíbilo se nám:

  • vystupující fotoaparát
  • hybridní slot pro karty

Displej: jemnost nadevše

5,2palcový IPS displej nabídne Full HD rozlišení, jemnost se tak vyšplhala na 424 bodů na palec, a to je pro běžné používání více než dost. Velmi dobré jsou i pozorovací úhly i podání barev. I když dražší konkurence to umí trochu lépe. Zřejmě v rámci úspory baterie Honor 7 Lite vždy v automatickém režimu s jasem šetřil, a někdy to bylo venku znát.

Honor 7 Lite

Displej chrání ochranné sklo Gorilla Glass 3 a již z výroby je na něm nalepena ochranná fólie. V zimě potěší také mód pro ovládání rukavicemi, díky kterému vám nebudou mrznout prsty.

Líbilo se nám:

  • jemnost displeje
  • dobré pozorovací úhly
  • ochranná fólie displeje z výroby

Nelíbilo se nám:

  • automatický režim jasem šetří

Zvuk: úplný základ

Jak již zaznělo, dolní dva průduchy jsou pouhou kamufláží – ve skutečnosti zvuk vychází pouze z jednoho. Zvuk není silnou stránkou 7 Lite. Hraje sice dostatečně hlasitě, ale jeho kvalita je v nízkých i vysokých polohách špatná. Na občasné zhlédnutí videa na YouTube ale postačí. Pro kvalitnější poslech připojte sluchátka. Nějaká vlastní – v balení chybí.

Honor 7 Lite

Nelíbilo se nám:

  • pouze jeden reproduktor
  • nekvalitní zvuk

Baterie a výdrž: maratonec

O co nejdelší chod se pokouší Li-Ion baterie o nadstandardní kapacitě 3 000 mAh. V našem testu streamování videa přes Wi-Fi při 50% jasu a 50% hlasitosti zvuku vedeného do sluchátek jsme se dostali na úctyhodných 9 hodin a 18 minut. To je ještě o trochu více než největší konkurent Huawei P9 Lite. Rozdíl ve výsledku je ale skutečně minimální a v rámci možné odchylky lze tyto telefony v tomto ohledu považovat za rovnocenné.

V reálu se můžete těšit na dva méně náročné dny, nebo na den a půl běžného provozu. Po vybití počítejte s trochu delším nabíjením. Na 80 procent se dostanete za 2 hodiny, na 100 procent za téměř 3 hodiny. Honor by si zasloužil implementovat rychlé nabíjení. Bohužel čas nabíjení neurychlíte ani lepší nabíječkou.

Líbilo se nám:

  • výdrž baterie

Nelíbilo se nám:

  • delší nabíjení

Hardware a výkon: bohatě stačí

Pod kapotou nám tepe osmijádrový Huawei Kirin 650, který spolupracuje se 2 GB RAM. Po spuštění vám z ní zůstane polovina volná. Výkon na běžný chod i hry zcela dostačuje, ani při náročnějších činnostech se záda výrazně nezahřívají. Z interní paměti o kapacitě 16 GB vám kvůli předinstalovaným hrám zbyde necelých 8 GB, hry lze ale naštěstí odstranit a navíc paměť rozšířit pomocí microSD karty až o kapacitě 128 GB, tedy pokud oželíte Dual SIM.

Benchmarky

Výkon jsme otestovali i v benchmarcích a ty potvrzují naše dojmy – výkonu je skutečně dostatek a nemusíte se bát jakékoliv hry či multitaskingu.

Líbilo se nám:

  • dostatečný výkon

Nelíbilo se nám:

  • zprvu málo místa na úložišti

Operační systém a uživatelské prostředí: EMUI 4.1

Android 6.0 Marshmallow u Honoru dokonale maskuje nadstavba EMUI 4.1. Ta se dočkala změn, je čistší a celkově se více podobá iOS. Na vstup do menu aplikací zapomeňte, vše se rozprostírá na okolních plochách a osobně jsem si to rychle oblíbil. Moderní svěží design a celková plynulost, to se mi na EMUI 4.1 líbí. Po dobu testu prostředí ani jednou nezaváhalo.

EMUI 4.1

Právě EMUI 4.1 a jeho rozšířené funkce zachraňují některé nedostatky. Jednou rukou nedosáhnete do horní části obrazovky. Notifikační lištu ale můžete stáhnout i pomocí čtečky otisků prstů, stačí po ní přejet ze shora dolů. Pokud nedosáhnete na ikonku v horní části obrazovky, přejeďte prstem virtuální navigační tlačítka systému Android a displej se přizpůsobí ovládání jednou rukou. V nastavení najdete podobných funkcí více a aktivovat můžete listování fotografiemi pomocí čtečky otisků prstů. Zpřístupnit si můžete také jednoduchý mód ovládání (pro děti či seniory) nebo ovládání v rukavicích. Nově se navíc nemusíte nastavení obávat, protože je přehlednější a intuitivnější. Za prostředí dáváme Honoru velkou pochvalu, je rychlé, čisté a plné užitečných funkcí.

Líbilo se nám:

  • přehledné a rychlé prostředí
  • široké možnosti nastavení a podpora gest

Multimediální funkce: český standard

Běžní uživatelé budou se základní výbavou spokojení: FM rádio, ekvalizér a přehrávání všech běžných hudebních formátů. Samozřejmostí je i editor fotografií a Honor 7 Lite dokonce zvládne i video s českými titulky. Co víc si přát? Možná ještě nějakou hru. A ani na to se nezapomnělo – Honor předinstaloval Asphalt Nitro, Puzzle Pets a Dragon Mania. Hry samozřejmě zabírají cenné místo, ale můžete je snadno odinstalovat.

Líbilo se nám:

  • vše potřebné v základu

Fotoaparát a videokamera: uspokojí, ale nenadchne

Zadní snímač z těla vystupuje, ale bohužel nedostal optickou stabilizaci. Zato se mu dostalo rozlišení 13 Mpx a slušné světelnosti f/2. K dispozici má i přisvětlovací LED diodu. Po zapnutí vypadá aplikace pro focení jednoduše. Teprve po tažení od krajů displeje dostanete rozšířenou nabídku. Nastavit můžete focení na základě zvukového povelu, samospoušť, kvalitu výsledné fotografie a mnohé další. Z režimů nechybí ani ten zcela manuální.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií není vinou vyššího šumu, nedostatku detailů a občasné neostrosti nejvyšší. To jsou hlavní vady, se kterými se u fotografií setkáte. Na sociální sítě, ofocení dokumentu a podobně ale fotoaparát zcela dostačuje. Samozřejmě i zde platí, že čím více světla, tím lepší fotky. Ostatně posuďte sami.

Natáčet zvládnete i Full HD video s 30 snímky za vteřinu ve formátu MP4. I v tomto případě má Honor na čem pracovat, propadák to ale rozhodně není.

Honor 7 Lite – testovací video, 1080p, exteriér, den, 30 FPS

Naopak vysloveně potěší přední fotoaparát. 8 Mpx je na selfie více než dost a 7 Lite je umí využít.

Líbilo se nám:

  • prostředí aplikace
  • přední fotoaparát

Nelíbilo se nám:

  • nižší kvalita zadního fotoaparátu

Telefonování, adresář a zprávy: jednoduchost a funkčnost na prvním místě

Aplikace Telefon splní veškeré vaše požadavky. Přehledně v ní naleznete jak historii volání, tak i kontakty s možností jednoduchého vyhledání. Nechybí ani položka oblíbených kontaktů. Telefonování je pohodlné i díky dostatečně hlasitému reproduktoru.

Základní aplikaci Zprávy asi netřeba dlouze představovat. Komunikace se řadí pod sebe a využívá grafické rozložení jako v chatu.

E-mailovou komunikaci umožní běžný základ v podobě aplikace Gmail, případně E-mail. Aplikace podporují většinu protokolů a nastavení mailu přes průvodce je hračka. Vše funguje jak má.

Pro správné hospodaření s časem nezbytně potřebujete kalendář. Ten v Honoru musíme pochválit za jeho přehlednost a jednoduchost. Nastavit si můžete pohled na den, týden, měsíc nebo rok. Synchronizovat a spravovat můžete hned několik kalendářů a vše máte pod kontrolou. Po kliknutí na daný den vidíte události. Takhle by měl kalendář vypadat.

kalendář

Líbilo se nám:

  • vše je přehledné: maximální funkčnost a žádné zbytečnosti

Navigace a GPS: neztratíte se

Honor 7 Lite disponuje GPS modulem, který si vypomáhá funkcí A-GPS, a nechybí ani ruský GLONASS. Fixace polohy probíhá bleskurychle. Polohu máte téměř hned, a to i v zástavbě. K dispozici samozřejmě máte Google Maps s možností stáhnout si dopředu určitou oblast a při samotné navigaci být offline. Komplet mapy offline nabízí Here Maps nebo Mapy.cz, které si můžete zdarma dodatečně stáhnout.

Google Mapy

Líbilo se nám:

  • rychlost a spolehlivost

Datové funkce a konektivita: základní Wi-Fi a plnohodnotné LTE

K internetu se můžete připojit přes 802.11a/b/g/n a další zařízení, třeba fitness náramek, připojit přes Bluetooth 4.0. Samozřejmostí je plná podpora všech českých LTE pásem. Z konektivity nám tak chybí snad jen NFC. Citlivost Wi-Fi i Bluetooth je dobrá, škoda jen absence "ácéčkové" Wi-Fi.

K prohlížení internetu můžete využít předinstalovaný Google Chrome. Ten nabídne i synchronizaci s desktopovou verzí.

Líbilo se nám:

  • podpora všech českých LTE pásem

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší Wi-Fi
  • absence NFC

Zhodnocení a závěr: silná střední třída

Honor 7 Lite zaujme hned od začátku skvělými technickými parametry. Nadšení neopadá ani po rozbalení, kde na vás čeká hezký a kvalitně zpracovaný telefon, vyvedený v kombinaci kovu a plastu. Potěšila nás také čtečka otisků prstů, jejíž rychlost a přesnost zcela dostačují. Praktické jsou i její schopnosti stáhnout notifikační roletu nebo procházet fotografie. Potěší také 3000mAh baterie, která stačí na den a půl, případně dva dny méně náročného provozu. Na střední třídu a cenu 5 990 Kč to vypadá skutečně dobře.

Honor 7 Lite

7 Lite ovšem není úplně dokonalý telefon. Kvalitnější by mohl být fotoaparát. Nepřesvědčivé výsledky podával také hlasitý reproduktor a z oblasti konektivity bychom uvítali NFC nebo rychlejší Wi-Fi. Nepotěší také sdílený slot pro nanoSIM a microSD kartu. Pokud chcete používat dvě SIM, tak budete muset hodně šetřit místem.

Honor 7 Lite

Honor 7 Lite je silným hráčem střední třídy. Konkurenti jsou většinou dražší, ale nabídnou toho více. Za danou cenu tak nákup Honoru 7 Lite můžeme doporučit, protože poměr ceny a výkonu je opět špičkový.

Konkurence

Hlavním rivalem je o něco dražší Huawei P9 Lite. Ten nabídne navíc NFC a pořizuje i kvalitnější fotky. Mírný rozdíl je i v displeji, který zde působí trochu živěji. Stojí to ovšem za ten příplatek? Honor totiž odpovídá o 1 500 Kč nižší cenou a navíc kovovým tělem.

TIP: Recenze Huawei P9 Lite – Podruhé šampiónem střední váhy

Huawei P9 Lite

Pokud byste chtěli trochu větší displej, můžete sáhnout po 5,5palcovém Honoru 5X. Celokovové tělo, Full HD displej, 2 GB RAM a také 13Mpx snímač. Jen cena činí o tisíc korun méně.

TIP: Recenze Honor 5X – Vyvážená střední třída s kovovým tělem

Honor 5X

Pokud byste chtěli ušetřit, nabízí se Lenovo Moto G (2015). To je sice o tisíc korun levnější, ale na 5palcovém displeji nabídne pouze HD rozlišení, interní paměť činí 8 GB a RAM má pouze 1 GB. Kompromisy jsou i ve vzhledu, a proto Honor 7 Lite za ten příplatek určitě stojí.

TIP: Recenze Lenovo Moto G (2015): malý velký bojovník

Motorola Moto G (2015)
honor-7-lite
Klady
  • skvělý poměr ceny a výkonu
  • dlouhá výdrž na baterii
  • podpora dvou SIM
  • čtečka otisků prstů podporuje gesta
  • přesná a dostatečně rychlá čtečka otisků prstů
  • dostatek výkonu
  • hezký design, kovová záda
Zápory
  • plastové prvky
  • podprůměrný fotoaparát
  • absence NFC
  • druhý slot na SIM společný pro microSD kartu
Diskuze ke článku
Petr
Honor 5X ma 2 GB Ram a ne 3 GB jak tady pisete, fakt lamy :/
Hop
Není Kirin 650 8-jádrový? Že by byl 4-jádrový se mi nějak nezdá. :)
Petr
Ano je 8 jadrovy a ne 4 jadrovy jak pise redakce fakt amateri polovinu veci tady maji spatne a videorecenze ve stylu uplne prastenem ktere nic nevypovidaji jen hloupe zabery ;)
Spytihnef
Jako hlavního konkurenta bych asi viděl Lenovo Vibe K5 Plus, v článku mi trochu chybí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze