Honor 6X
recenze

Honor 6X

Evoluce správným směrem
28

Pouhé 3 týdny uběhly od představení nového Honoru 6X na letošním veletrhu CES. Tento zástupce střední třídy se tak stává prvním letošním modelem čínského výrobce, který již tradičně utočí skvělým poměrem ceny a výbavě, kde nechybí 5,5palcový Full HD displej, nový procesor, kovové tělo a především duální fotoaparát, který za ty peníze nemá konkurenci. Odpovídá to skutečnosti?

Prakticky všechny telefony od Honoru jsou již delší dobu pokládány za zařízení s výborným poměrem ceny a výbavy. V loňském roce jsme se o tom mohli mnohokrát přesvědčit, ať už vlajkovým Honorem 8, anebo levným Honorem 7 Lite. Dnes se v naší recenzi podíváme na zoubek prvnímu letošnímu telefonu tohoto výrobce, který navazuje na povedený Honor 5X. Nový Honor 6X na něj navazuje nejen svým 5,5palcovým displejem s Full HD rozlišením, ale také podobným designem. Dočkali jsme se však zlepšení i v oblasti výbavy, přičemž největší pozornost na sebe strhává duální fotoaparát, se kterým jsme se u takto levného zařízení zatím nesetkali. Pojďte se tedy seznámit s tím, jak tento slibný kousek obstál v našem testu.

Honor 6X

Technické parametry Honor 6X 32 GB + 3 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce150,9 × 76,2 × 8,2 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 655, CPU: 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T830 MP2
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:13 hodin
Dostupnostbřezen 2017, 6 990 Kč

Honor 6X – videopohled

Design a konstrukce: zlatý oblázek

Svým vzhled odkazuje nové 6X zcela jasně na svého předchůdce a pouze vybrušuje všechny detaily. Telefon je ze všech stran krásně zakulacený, a to včetně kovových zad. Plastové krytky antén na horní a dolní hraně telefonu jsou mnohem elegantnější než u předchozího Honoru 5X a perfektně lícují s kovem. I tak bychom však uvítali lepší řešení než plast, který bije do očí a kazí tak dobrý dojem. Někde se však přeci jen šetřit muselo a pokud vám bude ta troška plastu skutečně trnem v oku, doporučujeme se podívat spíše na černou variantu telefonu. U ní lépe splývají s okolím než u naší zlaté či šedé, která bude rovněž k dispozici.

Zlepšení se ale netýkají jen uhlazenějšího zevnějšku. Telefon se nyní díky všem vyjmenovaným zlepšením především ještě lépe drží. Nikdy vás nezačne řezat do rukou a díky dobrému rozložení hmotnosti náramně padne do dlaně. Ani ty zpropadené rámečky kolem displeje nejsou nijak zvlášť enormní. Držení a manipulace v jedné ruce tedy není skoro žádný problém. Pro ještě jistější úchop lze využít i mírný důlek pro již tradičně výbornou čtečku otisků prstů na zádech. Ta pracuje příjemně rychle a neuvěřitelně spolehlivě, přičemž si stále zachovává také chytrá gesta. Přejížděním dolů lze například stáhnout notifikační lištu nebo tahy do stran procházet obrázky v galerii.

Honor 6X

Když už se se bavíme o zádech telefonu, tak nemohu nezmínit lehounce vystupující čočky fotoaparátů. Honor sice mohl o nějaký ten milimetr zvýšit tloušťku, zbavit se tak výstupku a zároveň zvětšit baterii, ale co naděláme. Výstupek to není zas tak výrazný a telefonu alespoň dodává trochu charakteru navíc, než aby opravdu výrazně překážel. Žádným problémem nejsou ani boční tlačítka, která mají až překvapivě výraznou hloubku stisku a jsou pevně zasazena do rámu telefonu.

První Honor tohoto roku je zkrátka příkladem dobře odvedené evoluce již tak solidní konstrukce. Nejenže občas zaujme pozornost ostatních lidí, ale především vám zpříjemňuje používání. Po každém zvednutí máte pocit solidně zpracovaného telefonu, který si rozhodně nezaslouží, abyste ho schovávali do ohyzdných krytů. Má sice nějaké mušky, ale kdo by chtěl dokonalost za tak krásnou cenu...

Líbilo se nám:

  • pěkná a robustní konstrukce
  • pohodlné držení
  • příjemná boční tlačítka
  • skvělá čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • plastové krytky antén
  • nepatrně vystupující fotoaparát

Displej: Full HD klasika

V bílém rámečku se rozléhá 5,5palcový Full HD IPS panel, který vás svou krásou možná na zadek úplně neposadí, ale stěžovat si také nelze. Má velmi slušné podání barev, vysoký rozsah jasu, u kterého funguje výborně automatická regulace, a dobré jsou i pozorovací úhly. Naopak naprosto výborné je velice jemně zahnuté 2.5D krycí sklo, které naprosto perfektně přechází do rámu. Jde sice o nepatrnou křivku, ale ostatní výrobci by se mohli od Honoru přiučit. Takhle by to mělo vypadat – žádná mezera mezi sklem a tělem, ani žádné řezání do ruky.

Honor 6X

Rádi jsme se také opět setkali s barevnou notifikační diodkou nad displejem. Sice její chování nelze nijak upravovat a není to žádný majáček, ale svou práci odvede. Zajímavé mohou být u displeje také možnosti úpravy teploty barev, zapnutí zvýšení čitelnosti na slunci nebo užitečný režim komfortního čtení (filtr modrého světla). Noční zírání do telefonu tak nemusí být díky tomuto režimu nepříjemné. Na závěr lze zmínit i malý bonus v podobě již aplikované ochranné folie, která na displeji perfektně sedí a ušetří vám nějaké ty peníze. I když to možná ani není zapotřebí, jelikož má být sklo odolné vůči škrábancům.

Líbilo se nám:

  • dobrý Full HD panel
  • příkladné zakomponování skla do rámu
  • notifikační dioda
  • užitečné funkce displeje

Zvuk: první zakopnutí

Řekněme si to bez zbytečného kroužení kolem horké kaše – zvuk rozhodně nepatří mezi silné stránky tohoto zařízení. Umístění reproduktoru vespod, kde se snadno zakryje při držení, má i mnoho jiných zařízení. To tedy minusem není. Zdejší repráček však bohužel není ani nijak zvlášť kvalitní. Rozkřičet se sice umí, ale rozumět mu potom už moc nejde.

Honor 6X

Při více jak 80 % hlasitosti se doposud průměrný zvuk změní na plechový rachot. Projev je dost plochý a o basech nelze vůbec hovořit. Útěchou je 3,5mm jack konektor pro vaše sluchátka, který hraje pěkně hlasitě a v dobré kvalitě.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • 3,5mm jack konektor

Nelíbilo se nám:

  • přinejlepším průměrná kvalita zvuku
  • reproduktor se snadno ucpe rukou

Baterie: spolehlivý přítel

Svou výdrží nás 6X rozhodně nezklamalo. 3 340mAh baterie dovede telefon udržet při životě bez problému klidně více jak dva dny. Tedy za předpokladu, že budete telefon šetřit a možná občas zapnete i úsporný režim. Při každodenním používání bez jakýchkoli omezení potom ukazoval telefon pravidelně čas používání kolem 30 hodin. Dokonce i při pravidelném hraní v průběhu dne zbylo večer telefonu vždy hned pár desítek procent k dobru. Ani v našem redakčním testu si telefon nevedl špatně. Při streamování Full HD videa dosáhl na slušných 8:51 hodin.

U nabíjení už nebudeme tolik pozitivní. To zabere z 0 na 100 % něco málo přes 2 hodiny, což opravdu není žádné rychlonabíjení. Co však vidíme ještě více neradi, je přítomnost microUSB. Svou práci samozřejmě odvede, ale v dnešní době už by se slušelo spíše USB-C. Doba rychle kvapí vpřed a nový telefon v roce 2017 vypadá s microUSB zkrátka už poněkud zastarale.

Líbilo se nám:

  • výborná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • microUSB
  • pomalejší nabíjení

Hardware: mladé stádo valachů

O výkon se nám v případě tohoto Honoru stará zbrusu nový osmijádrový Kirin 655 vlastní výroby (z dílen mateřského Huawei). Procesor to není věru špatný a se systém si umí poradit naprosto bez problémů. Multitasking, spouštění aplikací ani delší hraní nebyl žádný problém. Ty nejkrásnější hry si na něm však plynule nezahrajete a v benchmarcích zůstává telefon daleko od vrcholu.

Další hardwarová výbava čítala v našem případě 4 GB RAM (2,1 GB volných) a 64 GB interního úložiště (53 GB k využití). V našich luzích a hájích bude ovšem oficiálně uvedena jen verze s 3 GB RAM a 32GB úložištěm. Pokud vám ale bude 32 GB málo, můžete si díky hybridnímu slotu rozšířit úložiště pomocí microSD karty. Jen se musíte vzdát druhé SIM karty.

Líbilo se nám:

  • dostatečný výkon
  • plynulé prostředí
  • podpora microSD karet díky hybridnímu slotu

Nelíbilo se nám:

  • v ČR „pouze“ 3 GB / 32 GB varianta

Uživatelské prostředí: stará písnička

V oblasti systému si pro nás Honor bohužel žádné překvapení nenachystal. O chod zařízení se stará Android 6.0 Marshmallow se starou známou nadstavbou EMUI ve verzi 4.1. Prostředí je stále zpracované pěkně, je jednoduché a také dobře odladěné, proti tomu nelze nic namítnout. Ani na žádné velké neduhy či záseky jsme nikdy nenarazili. Zároveň přidává EMUI pár svých vychytávek v podobě gest pro čtečku otisků, režimu pro čtení či rozhraní pro jednu ruku. Dobrou zprávou je potom téměř nulový bloatware – najdeme tu předinstalovány jen 4 hry a aplikace pro sociální sítě. Vše můžete samozřejmě ihned smazat.

Změny se nedočkaly ani aplikace, které jsou z drtivé většiny tradičně pod taktovkou domácích alternativ od Honoru/Huawei. Pokud jste v loňském roce narazili na jakoukoli naší recenzi zařízení od Huawei či Honor, víte přesně, o čem je řeč. Všechny zdejší aplikace jsou velmi prosté a příjemně se používají. Zároveň je také sdružuje designový jazyk, který se již nějakou dobu výrazně nezměnil. Stejně jako ikonky je vše zaoblené a elegantní. Krom základních aplikací zde najdeme rovněž HiCare (Huawei podpora), Zdraví (fitness aplikace), Motivy, FM rádio, Kompas, správu telefonu pro optimalizaci zařízení či komplexní zálohu systému. Samozřejmostí je základní balíček Google aplikací, který nesmí chybět.

Vše funguje znamenitě a prostředí nepůsobí nijak zastarale, ale… Honor již mohl začít nový rok s Androidem Nougat na palubě. Obzvláště když co nevidět dorazí Nougat na zatím stále vlajkový Honor 8 a Mate 9 od mateřského Huawei s ním přišel koncem loňského roku přímo při zahájení prodeje. Na spoustu zajímavých a užitečných funkcí si tak musí potenciální majitelé počkat. Přesněji se má Nougat dostat na Honor 6X až někdy v druhém čtvrtletí roku 2017. To rozhodně není dobrá zpráva, pokud vezmeme v potaz, že se telefon prodává prakticky již od loňského října, kdy dorazil na pulty čínských obchodů.

Líbilo se nám:

  • pěkné a přehledné prostředí
  • hezky zpracované aplikace
  • žádné sekání

Nelíbilo se nám:

  • rádi bychom už si pochutnávali na Nougatu

Fotoaparát: hvězdou své třídy

Zdaleka největší přednost dnes recenzované placičky představuje fotoaparát. Výrobce po vzoru svého vlajkového Honoru 8 a mateřského Huawei přidal duální fotoaparát i na záda tohoto levnějšího kousku. U Honoru 6X funguje však trochu jinak než u dražších sourozenců. Přítomnému 12Mpx senzoru sekunduje pouze 2 Mpx kamerka pro hraní si s hloubkou ostrosti a zachycení většího množství světla. Čistě monochromatický fotoaparát byste tu tedy hledali marně. Princip této soustavy fotoaparátů se podobá spíše staršímu HTC One M8 než Honoru 8.

Honor 6X
Ukázka různých velikostí clony

Fotografie vypadají za dobrého světla skvěle a celkem výrazně svou kvalitou vyčnívají z řady stejně naceněných konkurentů. Za špatného světla už fotoaparát tak přesvědčivý není, ale to nejsou ani fotoaparáty u mnohem dražších telefonů. Hraní si s hloubkou ostrosti navíc funguje díky druhé kamerce velmi dobře a ani nevypadá vůbec špatně. Navrch tu máme také aplikaci s mnoha funkcemi a propracovaným manuálním režimem nejen focení, ale i natáčení videa. Sečteno podtrženo nabízí Honor 6X ve své třídě skutečně impozantní a jedinečný fotografický balíček.

Jediným háčkem je video, které lze natáčet maximálně ve Full HD (1080p) při 30 FPS, přičemž mu chybí jakákoli forma stabilizace. Někomu může ale zpravit chuť 8Mpx přední kamerka se schopnými režimy zkrášlení, která nezkazí žádnou vaši fotku.

Líbilo se nám:

  • výborná kvalita fotografií
  • hloubka ostrosti díky druhému fotoaparátu
  • manuální režimy
  • na funkce bohatá aplikace
  • kvalitní přední kamerka

Nelíbilo se nám:

  • pouze 1080p@30 video bez stabilizace
  • fotografie za špatného světla

Konektivita: nic nového

K okolnímu světu se můžete připojit celou řadou prostředků, jak už jsme u dnešních smartphonů zvyklí. O internet se postará spolehlivá Wi-Fi a kompletní LTE, takže si rychlého internetu užijete i mimo teplo domova. K propojení s ostatními zařízeními poslouží Bluetooth 4.1 a nechybí ani NFC. Rovněž také výbava lokalizačními technologiemi je v plné polní. Mimo klasické A-GPS se můžete spolehnout rovněž na GLONASS a dokonce i čínské BeiDou. Kompletní výbavě chybí snad jen infraport pro ovládání ostatní elektroniky.

Honor 6X

Líbilo se nám:

  • kompletní LTE
  • NFC
  • nemusíte spoléhat jen na GPS

Zhodnocení: splnil očekávání

Honor 6X je opět velmi povedeným a zajímavým telefonem, jak už jsme ostatně u tohoto výrobce zvyklí. Nabízí pěknou a kvalitní konstrukci, slušný hardware, velmi solidní výdrž a ve své kategorii výjimečný fotoaparát. To vše oslazuje také skvěle fungující systém či výborná čtečka otisků prstů. Honoru se tak opět podařilo vytvořit atraktivní zařízení v přeplněném segmentu, ve kterému není snadné vynikat. 6X však do šedi konkurence nezapadá, ale až čas ukáže, zda o svých kvalitách dokáže přesvědčit masy.

Honor 6X

Menší mušky v podobě slabšího zvuku, staršího microUSB portu či nepřítomného Androidu 7 by se našly, ale celkový dojem z telefonu to zkrátka nijak zásadně nekazí, zvláště při pohledu na cenu pod 7 tisíc korun. Rádi vidíme, jak výborné zařízení lze dnes za takové peníze pořídit.

Konkurence

Xiaomi Redmi Note 3

Konkurence se přeci jen ale vždycky najde a obzvláště takové Xiaomi Redmi Note 3 v globální verzi může kdekoho zaujmout. Za necelých 5 tisíc korun nabídne stejně velký Full HD displej, Snapdragon 650, velkou baterii a už se u něj nemusíte bát ani o české LTE.

TIP: Recenze Xiaomi Redmi Note 3 – Výkonný elegán s pár kompromisy

Xiaomi Redmi Note 3
Xiaomi Redmi Note 3

Asus ZenFone 3 Max

Na náš trh dorazí již brzy rovněž kovový Asus ZenFone 3 Max s 5,5palcovým Full HD displejem, Snapdragonem 430 a 4 100mAh baterií za cenu kolem 7 tisíc korun.

TIP: Na český trh míří Asus ZenFone 3 Max s větším displejem

ASUS ZenFone 3 Max (5.5)
Asus ZenFone 3 Max (5,5)

Acer Jade Primo

Pokud ovšem chcete vyzkoušet něco jiného než Android, je tu také Acer Jade Primo, tedy telefon s operačním systémem Windows 10 Mobile za přibližně 7 tisíc korun. Za tyto peníze dostanete 5,5palcový AMOLED displej s Full HD rozlišením, Snapdragon 808, 3 GB RAM a hlavně podporu funkce Continuum.

TIP: Recenze Acer Jade Primo – Když nechcete Lumii

Acer Jade Primo
Acer Jade Primo

Konkurentů je samozřejmě v této kategorii mnohem více, ale zdaleka ne všechny tyto přístroje jsou tak odladěné a přesvědčivé jako dnes testovaný Honor 6X. Pokud tedy hledáte povedený telefon s velkým displejem za málo peněz, rozhodně se nad tímto kouskem alespoň na chvilku zamyslete.

honor-6x
Klady
  • pěkná a robustní konstrukce
  • dostatečný hardware
  • dobrý Full HD displej
  • plynulé prostředí
  • povedený fotoaparát
  • výborná výdrž baterie
  • podpora microSD karet
  • skvělá čtečka otisků prstů
Zápory
  • plastové krytky antén
  • přinejlepším průměrná kvalita zvuku
  • nasazení staršího microUSB
  • Androidu 7 Nougat by neublížil
  • v ČR „pouze“ 3 GB/32 GB varianta
Diskuze ke článku
Aleshm
Hm, hybridní slot, takže už ne 2 sloty na SIM, jako u 5X. No jo, pokrok nezastavíš.A škoda vystouplého foťáku, bude se odírat jako první a telefon se na stole bude kolíbat.
Agobush
Prý:,, duální fotoaparát, se kterým jsme se u takto levného zařízení zatím nesetkali ". To je zajimave, protoze ja jsem se s nim setkal a je jim LG X Cam.
Daniel Waschek
Daniel Waschek
Naposledy upraveno: 21. 1. 2017 09:52
Pěkný kousek. Jen jestli ho nová Nokia 6 nepředbenhe :). PS.: Jsem Slovák.
Fabian
Jak je to s tim NFC? Na většině webů jsem se dočetl, že NFC nemá, že na představení telefonu sice bylo vidět, ale to bylo jen neoficialnim softwarem.... ve skutečnosti údajne 6X tedy NFC nema. Je mozne to jeste nějak ověřit?
Diky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze