Honor 6
recenze

Honor 6

Hardware až na prvním místě

Huawei se za poměrně dlouhou dobu svého působení usadil v povědomí zákazníků, a tak (nebo spíše právě proto) se rozhodl vykročit proti své mladší a dravé, povětšinou čínské, konkurenci. Přišel tedy na trh s novou značkou Honor, která je, jak sama společnost uvádí, pro odvážné. V dnešním testu se podíváme na to, zda je opravdu čeho se bát a zda je novinka tak slibná, jak vypadá.

Hned na začátek je nutno zmínit, že Honor 6 rozhodně není žádnou novinkou. Své základy si bere z modelu Huawei Honor 6, změnily se pouze detaily, například chybí podpora dualSIM. I tak se ale Honor 6 prezentuje jako naprostá novinka, je totiž prvním modelem nově vzniklé značky Honor. Když už jsme u těch „novinek“, značka Honor si vzala svoje pojmenování podle modelové řady Honor společnosti Huawei. Do jaké míry se tedy jedná o novinku a novou značku, přenecháme na vás. Faktem ale je, že značka Honor bude fungovat samostatně, alespoň navenek.

Nepřehlédněte:

Nic z toho však nepopírá fakt, že Honor 6 je špičkové zařízení, které se díky svým nekompromisním vnitřnostem a lákavé ceně směle postaví proti zavedené konkurenci v podobě smartphonů například od Samsungu, Sony nebo třeba HTC. Honor 6 má být zkrátka čerstvý závan a má vyvolat podobně příjemné emoce, jako svého času například značka Oppo. Honor je značka (prozatím) bez poskvrny, bez hříchů, směle se prezentující a s ambicemi stát se „miláčkem“ zákazníků. Bude Honor 6 ideálním startovacím motorem? Na to si pokusíme odpovědět v dnešním testu.

Honor 6 na oficiálních snímcích

Technické parametry Honor 6

Kompletní specifikace
Konstrukce139,8 × 68,8 × 7,5 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 920, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:11 hodin
Dostupnostříjen 2014, 8 999 Kč

Honor 6 – videopohled

Obsah základního balení: chudé prodejní balení

  • mobilní telefon Honor 6
  • datový kabel
  • adaptér do sítě
  • základní manuál

Design a konstrukce: elegantní, ale plastový

Na první pohled zaujme nový Honor 6 svoji kompaktností. I když se jedná o 5palcový smartphone, v ruce rozhodně nepůsobí nijak těžkopádným dojmem, naopak, Honor 6 bez nadsázky můžeme označit jako kompaktní zařízení s velkým displejem. Co se týče zpracování, Honor se bohužel nepustil do žádných výstřelků a tělo zařízení je tedy plastové. Boční lišty zařízení vzbuzují dojem hliníku, bohužel jde ale pouze o estetický prvek a chladivého pocitu se tak nedočkáte. Vnitřní kostra zařízení je ovšem kovová. Přední strana zařízení je samozřejmě skleněná, stejně jako zadní, ta však na rozdíl od přední není tvrzená a chybí zde jakákoliv odolnost, velice rychle se totiž poškrábe.

Honor 6

Přední straně dominuje již zmíněný 5palcový displej, nad kterým se nachází průzory nezbytných senzorů, jakými jsou senzor okolního světla a senzor přiblížení. Své místo si zde našla také signalizační LED dioda a přední kamera pro videohovory, která se honosí 5Mpx rozlišením. To je stále poměrně vzácná hodnota, pokud tedy opomeneme otočné fotoaparáty v zařízeních Oppo, případně přední fotoaparát u HTC Desire Eye. Pod displejem nenalezneme vůbec nic, tlačítka pro ovládání systému se přestěhovala na spodní část displeje.

Honor 6

Levá strana zařízení je opět zcela holá, veškerá tlačítka se přestěhovala na pravou stranu, kde nalezneme (od vrchu) tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje, respektive zařízení a dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti. Mechanická spoušť fotoaparátu bohužel zcela chybí. Ve spodní části levé strany namísto spouště fotoaparátu naleznete záslepku slotu pro microSIM a microSD kartu, ta je poněkud neprakticky uchycena uprostřed, tedy přímo mezi sloty. Ještě než se pustíme do dalšího popisu zařízení, zastavíme se na okamžik u barevného ztvárnění boční lišty. Ta je šedá, imituje tedy vzhled hliníkového plátu, avšak z nepochopitelného důvodu je spodní část lišty na pravé straně zařízení (respektive prostor pod záslepkou) mnohem tmavší, než zbytek lišty. Co Honor k tomuto kroku vedlo je nejasné, každopádně z estetického hlediska se nejedná o zrovna příjemný detail.

Honor 6

Na okamžik se zastavíme také u zpracování obou tlačítek. Ta se chlubí poměrně jistým stiskem, i když je jejich zdvih poměrně malý. Zřetelná je také menší perforace tlačítek, která stisk usnadňuje (prsty se po tlačítkách nesmýkají). Spodní části zařízení dominuje vstup microUSB konektoru a také primární mikrofon pro hovory. Vrchní strana pak hostí vstup 3,5milimetrového jack konektoru a také okénko infraportu. Ano, také Honor nabízí dnes oblíbený infraport, který poslouží pro pohodlné ovládání domácí elektroniky. Zapomenut nesmíme ani na sekundární mikrofon, který se též nachází na vrchní straně zařízení.

Honor 6

Prohlédneme si také zadní stranu novinky. Záměrně neříkáme kryt, protože u Honoru 6 baterii uživatelsky nevyměníte, telefon nejde nijak rozebrat. V levé části zadní strany nalezneme čočku 13Mpx fotoaparátu, hned vedle ní si své místo našla dvojitá LED dioda, která poslouží jako blesk. I když jsou diody dvě, bohužel nemají (po vzoru například iPhonu 6) různé zbarvení, tím pádem jsou večerní fotky osob tak trochu „zombie povstáním“. Na zadní straně dále nalezneme logo společnosti Honor a ve spodní části také poměrně hezky designově zpracovaný výdech hlasitého reproduktoru, který halí pouze decentní mřížka. Celkově je povedené i ztvárnění zadního dílu, vzhledem k použití několika vrstev materiálů jsou na přímém slunci dobře viditelné odlesky do tvaru kruhu.

Honor 6 v černé barvě

Na závěr ještě zmíníme velikost zařízení, rozměry se zastavily na hodnotě 139,8 × 68,8 × 7,5 mm, potěší tedy zejména nízká tloušťka. Hmotnost činí 135 gramů, což lze opět považovat za příjemnou hodnotu. Pokud bychom měli celkově zhodnotit kvalitu konstrukce, vnitřní kovový rám zaručuje precizní pevnost, žádné nepříjemné zvuky neuslyšíte, i tak zamrzí použití pouze plastových materiálů na povrchu zařízení, minimálně boční lišta by kovová být mohla. Pro úplnost dodáme, že Honor 6 se bude prodávat ve dvojím barevném provedení. Námi testovaná bílá verze působí luxusnějším a svěžím dojmem, v prodeji však bude ještě černá verze, tedy ideální volba pro konzervativnější uživatele.

Detaily

Baterie a výdrž: příjemné překvapení

Honor 6 nabízí integrovanou, respektive uživatelsky nevyměnitelnou baterii s kapacitou 3 100 mAh, což je už podle „papírového“ hlediska poměrně slušná hodnota. Nejinak je tomu i v praxi, kdy zařízení bez větších obtíží vydrží i den a půl plného zatížení, které zahrnuje 2 hodiny brouzdání po internetu, vyřízení zhruba 10 hovorů, odeslání 30 SMS zpráv, zapnuté synchronizaci na pozadí a aktivní komunikaci skrze internetový messenger typu WhatsApp nebo Viber. Vzhledem k osmijádrovému procesoru a kvalitnímu displeji s vysokým rozlišením se jedná o příjemné zjištění, zvláště pak při přímém srovnání s konkurencí. Pokud využijete služeb Honoru 6 pro účely navigace, případně se rozhodnete ukrátit si dlouhou chvíli hraním některé z náročnějších 3D her, není problém „unavit“ Honor 6 během několika hodin.

Telefon Doba nabíjení (100 %) Stream videa (FullHD) Operační systém
Honor 6 1:11 hod. 7:33 hod. Android 4.4 KitKat
LG G2 2:28 hod. 7:20 hod. Android 4.2 Jelly Bean
OnePlus One ? 9:17 hod. Android 4.4 KitKAt
Huawei Ascend P7 3:34 hod. 6:23 hod. Android 4.4 KitKat
Xiaomi Mi3 3:52 hod. 6:30 hod. Andorid 4.3 Jelly Bean

Stejně jako konkurence, i Honor 6 nabízí speciální úsporný režim, který výdrž baterie dokonce ještě prodlouží (podle slov výrobce až o 20 % oproti standardnímu režimu – režimy výkon, inteligentní a ultra). V prvním případě se sníží rozlišení displeje a bohužel i rychlost zařízení (telefon zkrátka nevyužívá potencionálu osmijádrového procesoru), ve druhém případě se celý displej zahalí do černobílého režimu a aktivní zůstane pouze telefonní modul. Třetí režim pouze mírně upraví využití procesoru a sítě. Tak jako tak, výdrž baterie je i bez speciálních režimů nadstandardní, úsporné režimy můžete využít především v případech, kdy vám zbývá posledních pár procent baterie a máte před sebou dlouhou cestu. Tak jako tak Honor 6 za implementaci úsporných režimů chválíme.

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže. V telefonu byla vložena SIM karta, která byla přihlášena k 3G síti, telefon streamoval FullHD (1 080p) video do sluchátek, hlasitost (stejně jako jas displeje) byla nastaveny na 50 %. Aktualizace byly potlačeny na pozadí a takto telefon vydržel streamovat video přesně 7 hodin a 33 minut. To sice není kdo ví jak úžasný výsledek, vzhledem k vnitřnostem telefonu se však jedná o nadstandardní výdrž. Špičková je však především krátká doba nabíjení, z 0 na 80 % se Honor 6 nabije za 57 minut, na kompletní nabití si počkáte ještě 14 minut.

Zvuk: neohromí, nenadnchne

Co se týče zvukové stránky, Honor 6 opět nijak nezklame, spíše naopak. Hlasitý reproduktor na zadní straně je dostatečně hlasitý, přeslechnutí příchozích notifikací tak určitě nehrozí. S celkovou kvalitou je to už ale trochu horší, reproduktor je naladěn hodně směrem do výšek a basy téměř neexistují. Problémem může být také umístění hlasitého reproduktoru společně s rovnou zadní stranu, díky čemuž se výstup při položení na stůl do jisté míry zkresluje.

Hlasitý reproduktor

Zvuk je bez problému poslouchatelný i na maximální hlasitost, přesto poslech nepůsobí nijak rušivým dojmem. Tělo telefonu však (pochopitelně) znatelně vibruje. Co se týče kvality výstupu do sluchátek, musíme Honor 6 vcelku pochválit. Pochválit koneckonců můžeme i kvalitu hovorů, ta je na skvělé úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém.

Displej: to je podívaná!

Honor 6 se honosí již několikrát proklamovaným 5palcovým TFT IPS displejem, rozlišení se ustálilo na FullHD, tedy klasických 1 920 × 1 080 pixelů. Toto rozlišení je pro potřeby 5palcového smartphonu naprosto ideální, výsledná jemnost vysoko přes 400 ppi je toho jasným důkazem. A i ostatní aspekty musíme chválit. Díky technologii IPS se displej chlubí příkladnými pozorovacími úhly, díky jasným barvám je skvěle čitelný i na přímém ostrém sluníčku. Skvěle funguje také senzor okolního jasu, který vždy a spolehlivě nastaví ideální úroveň jasu. Pokud bychom přeci jenom měli něco kritizovat, bude to maximální možný jas, který by mohl být minimálně ještě o 20 % svítivější.

Displej

Displej se chlubí také zvýšenou odolností, bez problému ho můžete ovládat v rukavicích, jenom je potřeba v menu nastavení tuto možnost aktivovat. Dále nechybí ani úprava barevného podání (studený/teplý), a to hned v několika intervalech. Celkově tedy hodnotíme kvality displeje Honoru 6 jako nadstandardní a určitě vás nezklame.

Hardware: nekompromisní výkon

V čem je nový Honor 6 nekompromisní je jednoznačně výkonnostní složka. Pyšní se totiž osmijádrovým procesorem Huawei Kirin 920 s taktem 1,7 GHz, o grafickou stránku se pak stará GPU ARM Mali-T628 MP4. Procesoru sekundují 3 GB operační paměti (po spuštění k dispozici zhruba 1,7 GB), ta uživatelská se zastavila na hodnotě 16 GB (po spuštění k dispozici zhruba 11,5 GB), v prodeji však bude i varianta s dvojnásobnou pamětí. Nechybí ani slot pro paměťové karty microSDXC, a to až do velikosti 128 GB. Ve spojení s integrovanou pamětí by se mělo jednat o prostor i pro ty nejnáročnější zákazníky. Bohužel, aplikace však nelze přesouvat na paměťovou kartu.

Výsledky benchmark testů

U Honoru 6 je zbytečné řešit nějaké zasekávání, vše běží maximálně plynule, skvěle si poradí s náročnými přechody a animacemi, může si zkrátka dovolit i to, u čeho by se konkurence pořádně zadýchala. Samozřejmostí je podpora všech aktuálně nejlepších her na maximální detaily, a minimálně několik následujících měsíců bude 100% podpora nejnovějších herních titulů na maximální možné detaily pro tento model zaručena.

Honor 6 musíme pochválit ještě za jednu velmi podstatnou věc. Oproti konkurenčním modelům se totiž tolik nezahřívá, a to ani při vyšším výkonu. Může za to speciální postup při výrobě, kdy byla do těla zařízení implementována skleněná část, svůj podíl na tom má také hliníková kostra zařízení, která teplo též do jisté míry eliminuje. Tak jako tak, jedná se o příjemný bonus, kterého si sice nevšimnete okamžitě, i tak ale tento fakt oceníte, a to především při hraní her nebo přehrávání dlouhých videoklipů

Uživatelské prostředí: tak trochu přeplácané

I když uvnitř Honoru 6 nalezneme operační systém Android ve verzi 4.4 KitKat, na první pohled to nemáte šanci poznat. Honor totiž vsadil na poměrně agresivní grafickou nadstavbu EMUI ve verzi 2.3, která se od vzhledu standardního prostředí Androidu 4.4 odklání téměř ve všech aspektech. Začneme ale hezky popořadě. Vzhledem. Ten se nejvíce inspiroval u iOS, a to jak vzhledem ikon, tak také provedením. U EMUI se totiž nově nainstalované aplikace řadí na obrazovky, žádné menu aplikací nehledejte. Všudypřítomné jsou také různé animace a přechody, již zmíněný vzhled ikon je také dosti krkolomný, standardní ikony aplikací od Googlu (které Honor nemohl přepracovat) nelze s těmi upravenými po vzhledové stránce vůbec srovnávat, a tak dost často působí tento přechod dost zvláštním dojmem, jako by aplikace od Googlu do prostředí vůbec nepatřily.

Uživatelské prostředí

Co však musíme pochválit je fungování notifikační lišty. Pokud chcete zobrazit zmeškané události, stáhnete lištu v levé části obrazovky, pokud chcete naopak zobrazit rychlé přepínače, včetně posuvníku jasu, stačí lištu stáhnout z pravé části. Na tento bonus jsme si zvykli poměrně rychle a při přechodu na standardní fungování, kdy je nutné přepnout se mezi kartami až při stažené notifikační liště, jsme si zase poměrně obtížně zvykali. Celkově je ale prostředí grafické nadstavby EMUI až přehnaně barevné, protkané zbytečnými efekty a animacemi. Je jasné, že se Honor 6 chtěl pochlubit špičkovými vnitřnostmi, my se však bez mučení přiznáme, že jsme defaultní grafickou nadstavbu po týdnu používání nahradili standardním launcherem od Googlu, který je ke stažení zdarma v obchodě Google Play.

Uživatelské prostředí

Zpět ale k EMUI 2.3. Na zamčené obrazovce si můžete nechat zobrazovat přednastavené tapety. Vždy při novém odemknutí displeje se může zobrazit jiná, poměrně nápadná a velmi zajímavě pojatá, tapeta. Vysunutím spodního okraje displeje se dostaneme k ovládacímu panelu, ve kterém máte možnost ovládat hudební přehrávač, případně se okamžitě přesměrovat do aplikace kalendář, kalkulačka, svítila, zrcadlo nebo fotoaparát, který se však „vysouvá“ samostatně. Ano, ovládací panel je zkrátka velice podobný tomu z iOS. Pokud je pro vás vzhled úvodní obrazovky příliš zmatečný, můžete telefon přepnout do jednoduchého režimu, známého z většiny novějších Huawei smartphonů. Na obrazovce se po spuštění tohoto režimu zobrazí velké karty s nejčastěji používanými aplikacemi, dobře tedy může tento režim posloužit například pro uživatele se slabším zrakem.

Uživatelské prostředí

Při aktivaci jednoduchého zobrazení se mírně přepracuje také ovládací panel na zamčené obrazovce, rychlý vstup do aplikací zůstává, avšak namísto ovládání hudebního přehrávače zde vidíte rychlý náhled na počasí pro aktuální a následující dny v dané lokalitě. Na závěr se ještě zaměříme na detaily, které v prostředí Honoru 6 naleznete a které práci s ním zpříjemní. Tak například již zmíněná karta se zástupci, která se ukrývá v notifikační liště, zobrazuje najednou až 23 zástupců, prvních 15 bez nutnosti posunu. Další drobnost, která ovšem potěší, je integrace přepínače nainstalovaných launcherů přímo v menu. Zajímavá je také možnost chráněných aplikací, kdy si můžete vybrat až 7 aplikací, které budou běžet za jakékoliv situace, tedy i po aktivaci úsporného režimu a vypnutí obrazovky.

Uživatelské prostředí

Na displeji si můžete také nechat zobrazit „plovoucí tlačítko“, což je inteligentní prostředník, který zastoupí softwarová tlačítka pro ovládání systému, zastoupí i roli čističe paměti atd. V nastavení nechybí ani různá gesta, tedy ovládání pohybem, k dispozici jich je celkem 5. Klasicky zde nalezneme možnost ztlumení zvuků překlopením, snížení hlasitosti při zvednutí telefonu, přijmutí hovoru přiložením k uchu, zajímavostí je pak možnost zatřesení, kdy se ikony na aktuálně zobrazené stránce obrazovky seskupí, stejně jako možnost naklonění, která usnadní přetahování ikon mezi stránkami.

Uživatelské prsotředí

Multimediální funkce: je to bavič

Honor 6 nezaostává ani co se multimediální výbavy týče. O špičkovém osmijádrovém procesoru, který zvládne i ty nejnáročnější 3D hry, již řeč padla (doplníme, že od výrobce najdeme v paměti zařízení předinstalováno několik her, konkrétně Super Man, Dragon Mania, Bubble Bash Mania, Asphalt 8 a Real Football 2015), samozřejmostí je pak hudební přehrávač, který zvládne přehrát téměř jakýkoliv formát. Integrovaný videopřehrávač si poradí i s videoklipy s koncovkou .avi, problém mu nedělají ani české titulky. Integrovaná Galerie obrázků zvládne také jednoduchou editaci snímků. Potěší také přítomnost FM rádia s RDS, které už dávno není automatickou součástí všech nejnovějších smartphonů.

Multimediální funkce

Fotoaparát: nezklame

Honor 6 nabídne integrovaný fotoaparát s rozlišením 13 Mpx, sekunduje mu dvojitá LED dioda, která funguje jako blesk. Prostředí aplikace Fotoaparát je poměrně primitivní, avšak účelné, uživatelé telefonů Huawei budou „jako doma“. Nechybí několik režimů (normální, inteligentní, nejhezčí), ke snímku můžete přidat svůj vlastní vodoznak, použít některý z přednastavených filtrů (např. mračno, Japonsko, pomíjivý, retro,..). Fotit můžete také panorama, selfie panorama, ke snímku můžete pořídit zvukovou poznámku nebo vybrat nejlepší fotografii z několika za sobě pořízenými snímky. Samozřejmostí je pak režim HDR, zajímavostí je ovládání focení hlasem, kdy telefon automaticky pořídí snímek, když váš hlas dosáhne přednastavené úrovně decibelů.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Při fotografování máte na výběr hned mezi několika velikostmi (13, 10, 8 a 6 Mpx), spolehnout se můžete také na samospoušť, zachycení úsměvu, sledování objektu, pohrát si můžete i s nastavením expozice, sytosti a kontrastu. Zajímavostí je také režim rychlého pořízení snímku z uzamčené obrazovky, kdy stačí dvakrát zmáčknout tlačítko pro snížení hlasitosti, telefon se automaticky odemkne a sám pořídí snímek dané scény. To vše za méně než 1 sekundu. Z našich zkušeností musíme říci, že pořízení snímku vždy proběhlo v proklamovaný čas (do 1 sekundy) a kvalita byla téměř ve všech případech srovnatelná, jako kdybyste snímek pořídili klasicky, nezrychlenou volbou. K žádným deformitám tedy nedochází.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Dost už ale bylo teorie, jak je na tom Honor 6 v praxi? My musíme uznat, že výsledné snímky nejsou vůbec špatné, avšak o žádný zázrak se bohužel nejedná. Snímky musíme pochválit za slušné zachycení barev, které odpovídají realitě, líbí se nám také zachycení detailů při ideálních světelných podmínkách, stejně jako rychlost fotografování celkově. Špatně na tom Honor 6 není ani po stránce makro snímků, kdy bez problému zaostří na předmět vzdálený zhruba 8 cm. Problémy nastanou při zhoršeném osvětlení, kdy má telefon sklony snímky rozmazávat, respektive úroveň detailů je na nižší hodnotě. I tak ale hodnotíme výsledné snímky jako nadprůměrně kvalitní a ostudu vám rozhodně neudělají. Inu, posuďte sami.

Na krátkou chvíli se ještě zastavíme u přední kamery pro videohovory. Ta totiž nabídne nadstandardní rozlišení 5 Mpx, a je tedy účelně zaměřena na pořizování tolik populárních selfie. Kvalita snímků je ucházející, oproti většině konkurence má v tomto ohledu Honor navrch. Přední kameru můžete použít díky aplikace „Zrcadlo“ i jako jednoduché zrcátko, což s největší pravděpodobností ocení především ženy.

Videokamera: FullHD záznam

Honor 6 dokáže nahrávat také FullHD videoklipy při až 30 snímcích za vteřinu. Kvalita videa je opět poměrně spekulativní, Honor 6 má čas od času sklony k přepalům výraznějších objektů, na druhou stranu se pyšní skvělou rychlostí záznamu, a videoklipy tak nejsou nijak trhané ani sekané. Nahrávat můžete i v nižších rozlišeních, konkrétně v HD, VGA, QVGA a MMS kvalitě. U nahrávání videa můžete nastavit kromě kvality také stabilizaci obrazu, ta je však pouze softwarová, nechybí ani možnost pořídit videoklipy v HDR režimu, případně v režimu krásy, kdy se eliminují různé nedokonalosti pleti. Spolehnout se můžete také na kontinuální zaostřování. Dodáme, že 20sekundový záznam videa v plném rozlišení zabere v paměti zařízení zhruba 60 MB. Škoda však, že si telefon neporadí se záznamem snímků s více fps, což konkurence mnohdy nabízí.

Navigace: dovede vás do cíle

Honor 6 samozřejmě disponuje také integrovaným A-GPS čipem, nechybí ani podpora ruské alternativy GLONASS. Opět budeme chválit, poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě studeného startu, případně se zakázaným přístupem k internetu. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikací od Googlu, tedy Mapy a Navigace, kdo to však s navigací myslí opravdu vážně, sáhne s největší pravděpodobností po některé z placených offline alternativ, které jsou k dostání v obchodě Google Play. Velký 5palcový displej pro tento účel doslova vybízí, integrovaný GPS čip vás rozhodně zdržovat nebude.

Mapy

Telefonní funkce: nic nového nečekejte

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+.

Telefonní aplikace

Pokud je ke kontaktu přiděleno číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (pokud jej tedy máte nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí, o tom jsme ale již mluvili.

Organizační funkce: vše potřebné

Pro lepší organizaci svého času Honor přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okýnka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou opět velmi jednoduché.

Organizační funkce

Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními (případně PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z Google Play. Aplikace hodiny zastřešuje jak budík, tak i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Vše završíme aplikací kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let.

Zprávy a e-mail: ověřená klasika

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Zprávy, kterou nemusíme dlouze představovat. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání používat jako defaultní aplikaci Hangouts. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy, animovaných GIF obrázků, videohovory atd). Konečné rozhodnutí je ale jako vždy na vás. Pro zadávání textu poslouží jak klávesnice přímo od společnosti Huawei (ta navíc nabízí i množství věcí k přizpůsobení), tak také standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 4.4 KitKat. Tato klávesnice již tak podrobná nastavení nenabízí, přesto je její ovládání (subjektivně) příjemnější.

Zprávy a E-mail

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí.

Internet a konektivita: škoda NFC

Honor 6 je nekompromisní i co se týče konektivity, i když jedna poměrně důležitá drobnost mu chybí, a to NFC, které se v poslední době stalo nedílnou součástí téměř všech nových smartphonů. V dalších ohledech však kompromisy nedělá, těšit se tak můžete kromě podpory základního GPRS a EDGE i na podporu HSPA (42/5,76 Mb/s), LTE (300/50 Mb/s), na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0. Pro přístup na internet využijete buď předinstalovaný Prohlížeč, což je převlečená klasika známá z Androidu již několik let, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem.

Internet

Závěrečné zhodnocení: výkonu na rozdávání

Honor 6 je špičkově vybavené zařízení za cenu střední třídy, prvotní nadšení však kazí pár detailů, které však mohou být pro některé zákazníky fatální.

Honor 6 je špičkový smartphone

Plusy Honoru 6 jsou celkem zřejmé. Špičkový osmijádrový procesor, 3 GB operační paměti, příkladně optimalizované prostředí, nadstandardní výsledky integrovaného fotoaparátu a videokamery, potěší také přítomnost LTE a infraportu. Po designové stránce potěší čistý vzhled bez zbytečností, také různá vylepšení grafické nadstavby EMUI ušetří čas a zefektivní používání. Pochválit musíme také detailní 5palcový FullHD IPS displej, hlavním tahákem je ovšem lákavá a velice konkurenceschopná cena. Nebo znáte více telefonů, které nabídnou osmijádrový procesor společně s dalšími nadstandardními vnitřnostmi za cenu pod 9 000 Kč.

Stejně tak jak jsou jasné klady, jsou jasné i zápory. Chybějící NFC v této cenové kategorii rozhodně zamrzí, stejně jako použití plastových materiálů, které po chvíli používání telefonu zbytečně ubírají na jeho celkové hodnotě. Někomu se nemusí líbit ani poměrně agresivní grafická nadstavba EMUI, naštěstí, v tomto ohledu je situace poměrně jednoduchá a pro změnu stačí doinstalovat některý z alternativních launcherů z Google Play, které jsou povětšinou dostupné zdarma.

Co říci závěrem? Honor 6 je jasnou volbou pro všechny, které netrápí absence NFC, požadují maximální výkon v kompaktním těle, avšak už tolik neřeší, z čeho je telefon vyroben. Respektive pro uživatele, kterým plastové telefony nevadí. Jinak je Honor 6 telefon velmi schopný, s líbivým designem a za rozumnou cenu. Jeho nákup vám tak rozhodně vymlouvat nebudeme, i tak se ale společně podíváme na konkurenty, které by vás při výběru nového zařízení také mohli zaujmout.

OnePlus One

Jedním z hlavních konkurentů by mohlo být například OnePlus One, které za cenu zhruba 10 000 Kč nabídne 5,5palcový FullHD IPS displej, 13Mpx fotoaparát nebo čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz. Těšit se můžete také na grafiku Adreno 330 nebo 3 GB operační paměti. Ve výbavě nechybí ani NFC, bohužel, stejně jako Honor 6 je OnePlus One kompletně plastový.

OnePlus One

LG G2

I když je LG G2 už spíše výprodejový model, stále má co nabídnout. Tak například 5,2palcový FullHD displej, čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz nebo třeba 13Mpx fotoaparát. Ve výbavě opět nechybí podpora NFC a LTE, potěší také baterie s kapacitou 3 000 mAh. To vše za zhruba 8 500 Kč.

LG G2

Huawei Asend P7

Pokud netrváte na maximální funkční výbavě, ale dáváte přednost luxusnějšímu designu, zaujmout by vás mohl rival téměř ze „stejné stáje“, respektive Huawei Ascend P7. Ten se pyšní použitím skleněných a kovových materiálů, luxusně působí také tenký profil, pouze 6,5 milimetru. Ascend P7 dále zaujme 5palcovým displejem s FullHD rozlišením, čtyřjádrovým procesorem HiSilicon Kirin 910T taktovaným na 1,8 GHz nebo 13Mpx fotoaparátem. Ve výbavě nechybí LTE a NFC. To vše za zhruba 9 200 Kč.

Huawei Ascend P7

Xiaomi Mi3

Jako další konkurent vyvstává Xiaomi Mi3, ten za cenu zhruba 8 500 Kč nabídne 5palcový displej s FullHD rozlišením, čtyřjádrový procesor s taktem 2,3 GHz nebo baterii s kapacitou 3 050 mAh. Potěší také graficky povedenější nadstavba MIUI.

Xiaomi Mi3

Nokia Lumia 830

Pokud se vám nelíbí operační systémem Android, mohla by vás zaujmout novinka v podobě Nokie Lumia 830 s Windows Phone 8. Za cenu zhruba 10 500 Kč získáte 5palcový IPS HD displej, čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz a také špičkový PureView fotoaparát s rozlišením 10 Mpx a s optickou stabilizací obrazu.

Nokia Lumia 830
honor-6
Klady
  • špičkový osmijádrový procesor
  • skvěle čitelný IPS displej
  • 3 GB RAM
  • výsledky fotoaparátu a videokamery
  • rychlé ostření a pořízení snímků
  • design, nízká hmotnost
  • odladěné prostředí
  • cena
  • podpora paměťových karet microSD
  • dlouhá výdrž baterie, rychlé nabíjení
Zápory
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
rumik
Mobil vypadá docela hezky....ale pokud LG G2 stojí stejně tak si tento Huawei koupí jen šílenec....
Xwert Is
Xwert Is
Trocha oftopic: Chem sa opýtať či plánujete test Motorola Droid Turbo.
mcsafety
Velice dekuji za recenzi :). Přemýšlím buď o honoru 6, nebo lg g2. Jen by me zajímalo, podporuje honor i LTE 900? Diky
lumpy
Me by zajimalo zda Honor 6 nebo jeho konkurenti P7 nebo G2 dostanou novy android 5.0
Pro me zasadni informace...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze