Honor 5X
recenze

Honor 5X

Vyvážená střední třída s kovovým tělem
32

Loni v říjnu udělal Honor v přecpaném rybníčku střední třídy pořádný rozruch, když do něj pustil dravou štiku v podobě kovového modelu 5X. Ten nabídl za zhruba 7 tisíc korun výbavu zahrnující 5,5palcový Full HD IPS displej, osmijádrový Snapdragon 615 nebo čtečku otisků prstů. Jak si tento nadějný smartphone vedl v naší recenzi?

Čínská značka Honor začínala jako označení modelové řady telefonů Huawei, než jí před dvěma lety výrobce vydělil jako samostatnou značku zaměřenou na mladé zákazníky na evropských trzích. Dnes tu vedle sebe koexistují obě značky. Telefony Honor si získaly oblibu jako kvalitní přístroje, které nabídnou za málo peněz hodně muziky. Nejinak je tomu i u testovaného Honoru 5X. Třebaže míří do střední třídy, zabodoval by se svým prémiovým vzhledem a dílenským zpracováním i o třídu výše.

Oficiální snímky Honoru 5X

Za cenu necelých 7 tisíc nabízí 5,5palcový Full HD displej, kovové tělo v šedé, stříbrné nebo zlaté barvě, osmijádrový Snapdragon 615, 2 GB RAM, rozšiřitelnou interní paměť s kapacitou 16 GB a 13Mpx fotoaparát. Potěší však i LTE, čtečka otisků prstů a především baterie s kapacitou 3 000 mAh.

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • datový kabel
  • nabíječka
  • špendlík
  • manuál
Honor 5X

Technické parametry Honor 5X

Kompletní specifikace
Konstrukce151,3 × 76,3 × 7,9 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:15 hodin
Dostupnostleden 2016, 6 999 Kč

Design a konstrukce: kovová záda a pevná konstrukce

Honor 5X je s rozměry 151,3 × 76,3 × 7,9 mm už poměrně velké pádlo a i s velkýma rukama neobsáhnete celou šířku displeje. Telefonu však nechybí režim pro ovládání jednou rukou, kdy se po přejetí ovládacích tlačítek zmenší využitelná plocha. Mohlo to však být i horší a zachraňuje to vcelku tenký rámeček displeje. Vlivem použití kovu hmotnost narostla na 153 gramů, ale i to je vzhledem k rozměrům stále ještě přijatelná hodnota.

Honor 5X

Telefon má podobu tenké placky se zaoblenými rohy, ostrými hranami mezi boky a lehce zaoblenou zadní stranou. Celý je ve znamení kovu s efektní broušenou povrchovou úpravou, který byl použit na boky i zadní stranu. Pouze nahoře a dole na zádech jsou kvůli anténám plastové proužky. Ty jsou šedé, takže se zbytkem telefonu docela splývají. Jen spáry mezi nimi a zbytkem zad by mohly být tenčí. Zejména nahoře už byla poměrně výrazná.

Celou přední stranu telefonu pokrývá lesklé sklo, ale ve zhasnutém stavu nesplývá v jednolitou černou plochu. Displej je stále viditelně světlejší. Nad displejem se nachází pouze štěrbina telefonního reproduktoru. Nalevo je jasně patrná čočka sekundárního fotoaparátu a vpravo barevná notifikační dioda, která svítí dostatečně výrazně, takže k jejímu zaregistrování stačí i letmý pohled. Přestože by pod displejem bylo dost místa i na senzorová tlačítka, musíte si vystačit pouze s těmi virtuálními na displeji. Na druhou stranu si však můžete v nastavení vybrat pořadí tlačítek podle svých preferencí.

Nejvýraznějšími rysy zadní strany je vystouplá čočka fotoaparátu se stříbrným okružím a ploška čtečky otisků prstů pod ní. Ta je přitom dostatečně výrazná, abyste jí nahmatali i poslepů. Dále už zde najdeme jen přisvětlovací LED a logo výrobce. Hlasitý reproduktor byste zde hledali marně. Stereo reproduktory se přestěhovaly na spodní hranu, kde našly své místo po obou stranách microUSB konektoru. Konektor pro připojení sluchátek je tradičně na horní hraně.

Na pravém boku je podlouhlý regulátor hlasitosti a vypínač. Obě tlačítka jsou stříbrná. i když pravděpodobně plastová. Přestože nad povrch vystupují jen mírně, dají se dobře nahmatat a dobře se tisknou. I když telefon nemá unibody konstrukci, záda není možné sejmout, a proto levý bok okupuje dvojice šuplíčků, které zpřístupní přibalený špendlík. Horní je pro primární SIM, která je ve velikosti micro. Dolní pak spojuje microSD a sekundární SIM ve velikosti nano. Poněkud nepraktické je použití různých velikostí SIM i nutnost použití speciálního špendlíku. Na druhou stranu však SIM vyměníte i za chodu, aniž byste museli telefon vypínat, i když se doporučuje telefon vždy při výměně SIM a paměťové karty vypínat.

Technické zpracování je na velice dobré úrovni, i když širší spáry mezi kovovými a plastovými částmi jsme již zmiňovali. Celý telefon je ale pevný a nijak se nekroutí, ani nevrže.

Líbilo se nám:

  • kovové tělo
  • tenké rámečky
  • čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • virtuální tlačítka
  • spáry mezi plastovými proužky a kovovým zbytkem těla

Displej: 5,5 palců IPS s Full HD

Na 5,5" úhlopříčce nabízí Honor rozlišení 1 920 × 1080 pixelů, což nám dává nadprůměrnou jemnost 401 PPI. Museli byste mít skutečně ostříží zrak, abyste zahlédli jednotlivé pixely. V praxi nic takového řešit nebudete.

Důležitější je technologie zobrazování, v tomto případě IPS. Barvy podává věrně a jdou upravit i manuálně. Těšit se můžete i ze širokých pozorovacích úhlů. Kromě manuálního nastavení jasu nechybí ve výbavě ani automatika. Ta funguje spolehlivě a při skutečně velkém množství okolního světla dokonce zvýší dočasně úroveň jasu nad maximum aniž by to však dráždilo oči. Ani na prudkém slunci jsme tak neměli problém. Za všech okolností byla čitelnost displeje dokonalá.

Přes celou přední stranu je už z výroby nalepena fólie na ochranu displeje, což je na jednu stranu pozitivní, ale použití odolného skla Gorilla Glass by bylo lepším řešením. Nehledě na to, že výřez ve fólii pro telefonní reproduktor a přední kameru je jasně patrný a kazí výsledný dojem. Fólie se rovněž dost upatlává, takže vám nezbude než stále leštit.

Líbilo se nám:

  • jemnost displeje
  • barevné podání
  • pozorovací úhly

Nelíbilo se nám:

  • chybějící odolné sklo
  • na fólii ulpívají otisky prstů

Zvuk: vysoká hlasitost a chybějící basy

Hlasitý reproduktor hraje skutečně hlasitě a díky jeho umístění na spodní hraně telefonu nedochází ke zkreslení při položení na měkkou podložku, jak se to stává u telefonů, které ho mají klasicky na zádech. Spíše než nadprůměrnou hlasitost však spíš měl Honor zapracovat na basech, které tu nejsou příliš patrné – zvlášť při vyšších hlasitostech dochází k citelnému zkreslení zvuku.

Honor 5X

Lepší situace je s připojenými sluchátky. My jsme telefon testovali s uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W. Dalšího zlepšení dosáhnete i použitím vestavěného ekvalizéru.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost reproduktorů
  • systémový nastavitelný ekvalizér
  • přibalená sluchátka

Nelíbilo se nám:

  • chybějící basy
  • zkreslení při vyšší hlasitosti

Baterie a výdrž: dva dny bez problémů

Honor 5X nabízí nevyměnitelnou baterii s kapacitou 3 000 mAh. Při středním používání, které zahrnuje i celodenní synchronizaci přes mobilní data a kromě volání i komunikaci přes IM a občasné surfování po internetu, si s velkou rezervou vystačíte celý den, spíše den a půl. Při menším využití, ale se stále zapnutou synchronizací, pak nejsou problém i více než dva dny.

Samozřejmě výdrž je vždy individuální a intenzita využívání je kromě kapacity jedním z hlavních určujících faktorů. Stejně tak při hraní náročnějších her nebo použití k navigaci není problém vyčerpat baterii za pár hodin.

K dispozici jsou však i tři plány spotřeby. V režimu ultra jsou k dispozici pouze základní funkce volání a zpráv. Inteligentní režim nastavuje využití procesoru a sítě pro vyvážený výkon, což je doporučováno pro každodenní použití. Dále je zde ještě normální režim, který mírně upravuje využití procesoru a sítě pro maximalizaci výkonu. Rozdíl mezi normálním a inteligentním režimem je nicméně jen půl hodiny.

Telefon jsme podrobili také standardizovanému testu, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 1080p. Honor 5X vydržel za těchto podmínek v chodu 8 hodin 55 minut, co je velice dobrá hodnota.

Honor 5X

Telefon se pak za hodinu nabil na 36 procent kapacity akumulátoru. Na 80 procent mu to trvalo 2 hodiny 15 minut a plný stav hlásil ještě o hodinu později, což je dost pomalé.

Líbilo se nám:

  • vysoká kapacita akumulátoru
  • dlouhá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • nevyměnitelná baterie
  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: osm jader a 2 GB RAM

Svou hardwarovou výbavou ukazuje Honor 5X svou příslušnost ke střední třídě. Pod jeho kapotou naleznete osmijádrový Snapdragon 615, který nabízí takt na čtyřech jádrech 1,5 GHz a na zbylých čtyřech 1,2 GHz. Doplňuje ho grafický akcelerátor Adreno 405. Potěší rovněž fakt, že telefon dostal rovné 2 GB RAM, ze kterých vám nicméně po prvním spuštění zůstane volných jen 789 MB. Telefon je však i přes úpravy systému vcelku svižný, vše běhá plynule a ani při spouštění aplikací nečekáte. Problémy jsem nezaznamenal ani při hraní náročnějších 3D her.

Integrovaná paměť má papírově kapacitu 16 GB, ze kterých vám ale ukáže dostupných jen 10,39 GB, z nichž po prvním spuštění zbývá volných 9,74 GB. Telefon však rovněž podporuje microSD karty, a to až do kapacity 128 GB. Nainstalované aplikace lze na kartu přesunovat. Jde ji vybrat i jako výchozí úložiště a rovnou na ní instalovat. Funkce Čistič úložiště inteligentně vyhledává nepotřebná data, jejichž odstraněním zvětšíte volné místo.

Telefon jsme samozřejmě podrobili i benchmarkům:

  • AnTuTu Benchmark v6.0.4 – 36 755 bodů
  • NenaMark 2 – 60 FPS
  • Vellamo benchmark – 1 193 bodů (Metal), 1 737 bodů (Multicore), 2 303 bodů (Chrome), 1 766 bodů (Android Browser)
  • Quadrant – 23 802 bodů
  • 3DMark – 9 441 bodů
  • Líbilo se nám:

    • dostatečný výkon
    • velikost interního úložiště

    Nelíbilo se nám:

    • reálná kapacita interní paměti je výrazně menší

    Čtečka otisků prstů: víc než jen odemykání

    Jednou z velkých předností zařízení je i integrovaná čtečka otisků prstů. Čtečka funguje spolehlivě a reaguje skutečně bleskurychle, což oceníte zejména při jejím použití pro odemykání telefonu, které zabere maximálně sekundu. Z deseti pokusů nerozezná maximálně v 1 – 2 případech. Typicky se jedná o situaci, kdy prst přiložíte například šikmo.

    To však není jediná možnost jejího využití. Do systému si můžete zaregistrovat až pět prstů a každému z nich pak přiřadit jinou funkci rychlého spuštění. Těmi přitom může být kromě otevření aplikace i volání na konkrétní kontakt. Funguje to i při zhasnutém displeji. Telefon se nejprve odemkne a následně se provede přiřazená akce.

    Honor 5X

    Neméně praktická jsou však i gesta. Klepnutím na čidlo se můžete vrátit zpět. Pokud na něj kliknete a podržíte ho, pořídíte fotografii nebo spustíte nahrávání videa, což přijde vhod při selfie. Stejným gestem se můžete vrátit na domácí obrazovku, přijmout hovor nebo zastavit alarm. Posunutím prstu si můžete zobrazit poslední aplikace nebo oznamovací panel. Výhodou u těchto gest navíc je, že jdou provádět libovolným prstem a ne jen těmi registrovanými. Čtečka tak v podstatě funguje jako miniaturní touchpad.

    Líbilo se nám:

    • rychlý a bezproblémový chod
    • možnost přiřadit rychlé akce
    • ovládání gesty

    Nelíbilo se nám:

    • registrace pouze pěti prstů

    Operační systém a uživatelské prostředí: Lollipop s EmotionUI 3.1

    Podobně jako další asijští výrobci si i Honor Android výrazně upravuje vlastní nadstavbou, které zcela překrývají to, co známe z čistého Androidu. Typická je pro ně v řadě případů například absence samostatného menu s aplikacemi, které jsou všechny, ať již samostatně nebo ve složkách, umístěné přímo na domácí obrazovce. Konkrétně Honor 5X běží na Androidu 5.1 Lollipop s nadstavbou EmotionUI 3.1. Výrobce ale již přislíbil aktualizaci na Android 6.0 Marshmallow s novou verzí nadstavby EmotionUI 4.0.

    Nadstavba, která funguje i v landscape režimu, přináší řadu užitečných funkcí. Do nastavení domácí obrazovky se dostanete pomocí gesta přiblížení. Můžete zde přidávat widgety, měnit tapety nebo efekty přechodu mezi jednotlivými obrazovkami. V dalším nastavení pak můžete změnit rozvržení ze 4×5 na 4×4, seskupit ikony zatřesením anebo automatické zarovnávání ikon, pokud nějakou aplikaci odinstalujete. Zapnout lze i rotování v nekonečném pásu.

    K dispozici jsou dva styly domácí obrazovky. Kromě klasického je zde ještě jednoduchý se zjednodušeným zobrazením. Ten ocení především starší uživatelé. Pro ty telefon nabízí i funkci lupy a zvětšení písma. Pro klasickou obrazovku máte navíc tři motivy, jejichž jednotlivé parametry si můžete samostatně nastavit.

    Odemykací obrazovka zobrazuje hodiny a datum, pod kterými se ukazují nové notifikace. V pravém dolním rohu se pak nachází rychlý přístup k fotoaparátu. Navíc však můžete ze spodního okraje vytáhnout další ovládací lištu se čtyřmi zástupci, kterými jsou diktafon, kalkulačka, svítilna a fotoaparát.

    Notifikační lišta je rozdělena do dvou záložek. V první se zobrazují klasicky příchozí notifikace a zmeškané události. Druhá pak obsahuje mřížku s devíti rychlými přepínači a nastavení jasu displeje. Když k telefonu připojíte sluchátka, zobrazí navíc pod lištou s přepínači seznam doporučených aplikací pro použití sluchátek.

    Líbilo se nám:

    • příjemný grafický kabátek
    • doplňkové funkce proti čistému Androidu

    Nelíbilo se nám:

    • někomu může chybět samostatné menu s aplikacemi

    Fotoaparát a videokamera: natáčet můžete i zpomaleně

    Honor 5X disponuje vzadu fotoaparátem s rozlišením 13 megapixelů a objektivem s dobrou světelností f/2.0 a ohniskovou vzdáleností 28 mm, který doplňuje přisvětlující LED. Přední fotoaparát pak disponuje 5 megapixely, což dostačuje i pro selfie. Jeho objektiv je s ohniskovou vzdáleností 22 mm o něco širokoúhlejší, ale má horší světelnost f/2.4. Chybí mu však přisvětlující LED, což se projevuje při nedostatku světla.

    Fotoaparát má střídmé rozhraní. Dole, respektive vpravo při držení na šířku, je ve středu tlačítko spoušť. Napravo se dostanete do živého náhledu uměleckých filtrů, vlevo pak na poslední vyfocený snímek. Nad tím leží nabídka pěti režimů. „Dobré jídlo“ slouží k fotografování pokrmů. „Nejhezčí“ vás zkrášlí, což využijete zejména při fotografování portrétů nebo selfie. Režimy „Fotografie“ a „Video“ nabízí automatiku při pořizování snímků a videa. „Časosběrný režim“ pořizuje sérii snímků v nastaveném intervalu. Další nastavení zahrnuje panorama, HDR, zaostřit na vše, nejlepší fotografie, vodoznak, detekci úsměvu, sledování objektu nebo samospoušť.

    Při dobrém světlu jsou snímky kvalitní. Jsou dokonale ostré, takřka bez šumu a s dobrým podáním barev. Stačí však zatažená obloha a v některých případech ujíždí barvy. Například sníh je spíše do šeda a do modra. Při zhoršených světelných podmínkách se objevuje šum, i když snímky jsou stále použitelné. To platí jak o zadním, tak o předním fotoaparátu

    Honor 5X – testovací video, 1080p, exteriér

    Video lze nahrávat ve Full HD (1 920 × 1 080 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. Video je plynulé a bez zasekávání. Pokud jde o barevné podání, platí zde to samé jako u statických snímků. Kromě klasického videa je zde však i možnost nahrávat efektní zpomalená videa se 120 snímky za sekundu. Musíte se ale spokojit s maximálním rozlišením 640 × 480 pixelů.

    Líbilo se nám:

    • doplňkové funkce
    • zpomalené video
    • kvalita snímků a videa při dobrém osvětlení

    Nelíbilo se nám:

    • posun barevného podání v některých případech
    • nízké rozlišení u zpomaleného videa

    Multimediální funkce: na video s titulky nedošlo

    Předinstalovaný přehrávač hudby má jednoduché prostředí, které jako tapetu používá obrázek skladby. Na úvodní obrazovce si můžete zobrazit místní skladby, kde dále jde přepínat mezi všemi skladbami, interprety, alby a složkami, dále oblíbené skladby, seznamy skladeb a naposledy přehrané. Při připojených sluchátkách lze aktivovat ekvalizér s 3D efektem. Kromě toho nechybí ani Hudba Play.

    Pokud by vám nestačila vlastní hudba, je zde samozřejmě i FM rádio s RDS. Jak u hudebního přehrávače, tak u rádia si můžete nastavit automatické vypnutí, což oceníte, pokud posloucháte hudbu před spaním.

    Pro prohlížení fotografií najdete v telefonu aplikaci Galerie, která nabízí pouze základní zobrazení jako časová osa nebo alba. Kromě toho si však můžete obsah zobrazit i na vestavěné Mapě nebo jako prezentaci. Nechybí ani vestavěný editor obrázků. Pro zobrazení fotografií v Google Drive můžete využít aplikaci Fotky.

    Na přehrávání videa zde máte k dispozici pouze jednoduchý přehrávač. Ten nabízí kromě základních funkcí pouze úpravu rychlosti přehrávání a přehrávání v okně v popředí. Na podporu titulků nicméně můžete zapomenout – musíte si nainstalovat alternativní přehrávač. Z dalších možností jmenujme YouTube a Filmy Play. Multimediální funkce doplňují další aplikace od Googlu: Knihy Play, Kiosek Play a Hry Play.

    Líbilo se nám:

    • zobrazení na mapě v Galerii
    • automatické vypnutí hudebního přehrávače a FM rádia

    Nelíbilo se nám:

    • chybí podpora titulků u videa

    Telefonování: průměrná kvalita

    Co se týče základní funkce každého telefonu, tedy telefonování, neměl jsem s Honorem problém. Reproduktor hraje dostatečně hlasitě a ani v jednom případě jsem neměl problém s tím, že bych nerozuměl protistraně. Pouze zvuk je vcelku plochý a nevýrazný. Nezaznamenal jsem však ani žádné připomínky protistrany, že by nerozuměla.

    Přestože na domácí obrazovce najdete samostatné ikony telefonování, kontakty a zprávy, ve skutečnosti se jedná o jedinou aplikaci se třemi záložkami, mezi nimiž přecházíte tahem prstu do strany. V zobrazení vytáčení si můžete jednoduše zapínat a vypínat telefonní klávesnici nebo přepínat co chcete vidět z protokolů hovorů. Vestavěné je zde i rychlé vytáčení a filtr obtěžování.

    Záložka kontakty nabízí standardní funkce. Můžete si vybrat, ze kterého zdroje chcete zobrazit kontakty i jak je řadit. Stejně tak jsou standardní i další funkce. U nových kontaktů si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě jména a řady telefonních čísel můžete ke kontaktu přiřadit fotografii, email, skupinu, ale i celou řadu dalších polí s údaji jako jméno foneticky, přezdívka, narozeniny, výročí i další důležité datum.

    Líbilo se nám:

    • spojená aplikace pro telefonování, kontakty a zprávy
    • filtr obtěžujících volání

    Nelíbilo se nám:

    • průměrná kvalita zvuku při volání

    Zprávy a email: diakritika zkracuje SMS

    SMS a MMS reprezentuje třetí záložka v již zmiňované společné aplikaci. Po funkční stránce je velice jednoduchá. Zprávy se klasicky řadí do konverzací. Praktická je možnost si důležité konverzace připnout na začátek a jednotlivé SMS uložit do oblíbených položek. Škoda jen, že při psaní s diakritikou dochází ke zkracování na 70 znaků. Ani při zevrubném průzkumu nastavení jsem nenalezl možnost ořezání diakritiky a tím i využití standardní délky SMS.

    Správu emailů umožní aplikace Gmail, která již podporuje i účty jiných poskytovatelů. Stále je tu ještě samostatná aplikace E-mail, která podporuje MS Exchange a další emaily přes POP3 a SMTP. Z klientů IM zde naleznete klasicky Google Hangouts.

    Pro zadávání textu přitom máte k dispozici především firemní aplikaci Huawei Swype, která nabízí psaní tahem prstu, český slovník, ale i možnost změny motivů. Dobře se na ní píše jak na výšku, tak na šířku. a i s velkými prsty bez překlepů. Pokud by vám však nevyhovovala, je zde samozřejmě i standardní klávesnice Androidu. Nebo si můžete doinstalovat z Google Play libovolnou jinou.

    Líbilo se nám:

    • pohodlná klávesnice Huawei Swype
    • možnost si připnout konverzace ve zprávách a ukládat je do oblíbených položek

    Nelíbilo se nám:

    • editor zpráv zkracuje

    Organizační funkce: pouze základ

    Co se týče organizačních funkcí, je Honor 5X vcelku střídmý. Kancelářský balík zde zcela chybí a i prohlížeč dokumentů si musíte sami doinstalovat z Google Play. Jinak zde máte standardní sestavu. Kalendář nabízí denní, týdenní, měsíční a roční náhled. Dále je zde jednoduchý poznámkový blok, kalkulačka, diktafon a správce souborů s funkcí sejf pro ochranu soukromých dat heslem. Součástí aplikace Hodiny je pak budík, stopky, časovač a světový čas.

    Líbilo se nám:

    • přehledně zpracovaný kalendář
    • graficky povedená aplikace hodiny

    Nelíbilo se nám:

    • chybí kancelářský balík

    Navigace a GPS: GLONASS a elektronický kompas

    Kromě podpory amerického systému GPS, kterému ke zpřesnění pomáhá A-GPS a Wi-Fi, je Honor 5X vybavený i konkurenčním ruským systémem GLONASS. Díky kombinaci obou je nalezení a zafixování polohy záležitostí několika sekund a s udržením signálu nebyl problém ani při pohybu v lese. Při pěší turistice pak oceníte i elektronický kompas.

    Z navigačního softwaru jsou zde předinstalované pouze Google Maps. Na základní navigování nicméně bez problémů stačí. Z Google Play si však můžete doinstalovat jiné podle svých preferencí.

    Líbilo se nám:

    • GLONASS
    • elektronický kompas

    Nelíbilo se nám:

    • předinstalované pouze Google Maps

    Konektivita: LTE na všech evropských pásmech

    Honor 5X nabízí LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s v případě stahování a 50 Mb/s při nahrávání. Podporována jsou přitom všechna u nás používaná pásma, a to včetně 900 MHz, které Vodafone používá k pokrývání zejména venkovských oblastí. Kromě LTE je tu však i HSPA se 42,2 Mb/s při stahování a 11,5 Mb/s při nahrávání. Rychlá data jsou nicméně k dispozici pouze na primární SIM. Na sekundární máte k dispozici 2G.

    Z dalších možností bezdrátového připojení nemůže samozřejmě chybět Wi-Fi, které je zde přítomné ve verzi 802.11 b/g/n s funkcemi Wi-Fi Direct a Wi-Fi Hotspot. Bluetooth je k dispozici v úsporné verzi 4.1. Podpora NFC naopak chybí. Telefon lze připojit i přes kabel pomocí microUSB 2.0.

    Pro prohlížení internetu máte v telefonu kromě Chromu předinstalovaný i standardní Android Browser. Oba fungují bezproblémově i při větším počtu otevřených oken a záleží čistě jen na vašich osobních preferencích, který použijete.

    Líbilo se nám:

    • podpora 900 MHz u LTE
    • Bluetooth 4.1

    Nelíbilo se nám:

    • chybějící NFC

    Zhodnocení a závěr: prémiové zpracování ve střední třídě

    Honor 5X je možné hodnotit jako vyvážený telefon, který má jen několik málo nedostatků, které mu navíc vzhledem k ceně necelých 7 tisíc Kč snadno odpustíte. Se svým kovovým tělem vypadá v kategorii, kde vládne plast, dražší než ve skutečnosti. Kromě toho nabízí i solidní výkon s odladěným systémem, kvalitní displej, dobrý fotoaparát a v neposlední řadě i dlouhou výdrž. Jednoznačným plusem je rovněž LTE s podporou všech evropských pásem.

    Honor 5X

    Nic však není dokonalé a ani tomuto přístroji se nevyhnuly drobné chyby, i když jich je jako šafránu. Mezi ně patří někdy nepřesvědčivý fotoaparát, kterému nesvědčí horší světelné podmínky. Dále by pak vzhledem ke kapacitě akumulátoru neškodila výkonnější nabíječka. Někomu také může chybět NFC.

    Žádný z těchto nedostatků však není natolik zásadní, aby se nedal odpustit. Telefon je celkově vyvážený a za necelých 7 tisíc Kč jej doporučujeme jako dobrou koupi.

    Konkurence

    Jako nejbližší konkurence přichází v úvahu například Lenovo A7010, které nabídne rovněž 5,5palcový Full HD displej, čtečku otisků prstů nebo dvojici stereo reproduktorů, ale jen plastové tělo. Uvnitř se nachází osmijádrový MediaTek 6753 s 2GB RAM. Interní úložiště je proti Honoru dvojnásobné a lze rozšířit o 128 GB. I když také nabízí LTE, tak v tomto případě chybí pásmo 900 MHz. Jeho cena se pohybuje kolem 6 800 Kč.

    TIP: Lenovo začíná prodávat model A7010, zaujme vzhledem i cenou

    Lenovo A7010
    Lenovo A7010

    Další alternativou na Androidu je Xiaomi Redmi Note 3, které stojí o 600 Kč méně než Honor. Nabízí také kovové tělo s 5,5palcový Full HD displejem a čtečkou otisků prstů na zádech. Navíc má ještě větší baterii, která má úctyhodnou kapacitu 4000 mAh, ale sráží ho absence u nás používaných pásem LTE.

    TIP: Recenze Xiaomi Redmi Note 3 – Výkonný elegán s pár kompromisy

    Xiaomi Redmi Note 3

    Tím, kdo by mu však mohl zatopit, je i Vodafone Smart Ultra 6, který se prodává u Vodafonu za příjemných 4 977 Kč. Pokud nelpíte na značce, na kovovém těle a nevadí vám brandované telefony, dostanete přístroj, který se Honoru 5X parametrově vyrovná. Navíc má NFC, ale na druhou stranu postrádá u LTE pásmo 2 100 MHz, které operátoři většinou používají k pokrývání velkých měst.

    TIP: Recenze Vodafone Smart Ultra 6 – Dokázal zdánlivě nemožné

    Vodafone Smart Ultra 6

    Ne každému musí vyhovovat Android. Jako alternativu na platformě Windows 10 Mobile můžeme zvolit novinku Microsoft Lumia 650, která sice rovněž nemá kovové tělo, ale má alespoň hliníkový rám. Z její výbavy stojí za zmínku 5“ AMOLED displej, který by měl nabídnout věrné a syté barevné podání. Uvnitř sice tepe jen čtyřjádrový Snapdragon 212 s taktem 1,3 GHz a 1 GB RAM, ale mobilní Windows nejsou tak náročné na velikost RAM jako Android, takže by to pro plynulý chod mělo být zcela dostačující. Zaplatíte za něj přitom přibližně o tisícikorunu méně než za Honor 5X.

    TIP: Microsoft Lumia 650 naživo: vypadá lépe než vlajkové lodě

    Microsoft Lumia 650
    honor-5x
    Klady
    • LTE se všemi u nás používanými frekvencemi
    • velká kapacita baterie a dlouhá výdrž
    • kvalitní displej
    • vyvážený výkon
    • kovové tělo
    Zápory
    • někdy ujíždí barvy fotografií
    • chybí NFC
    • pomalé nabíjení
    Diskuze ke článku
    Petr
    Mám a doporučuji. Pokud vám ovšem nevadí pádla :-)
    Redmarx
    Kdyby autor recenze nebyl ignorant, vedel by, ze za stejnou cenu je k dispozici o malinko lepe vybaveny a celkove lepsi Asus Zenfone Selfie, takze by srovnani provedl s nim a ne s telefonem, ktery ani neni urceny pro cesky trh a nasledne i s telefonem postavenym na platforme, kterou nikdo nepouziva.
    Chorche
    Můžete mi prosím někdo vysvětlit smysl tlačítek na displayi? Mám taky huawei p8 lite, který jsem si koupil jako nouzovku a ty tlačítka mě neuvěřitelně štvou navíc jsou obří. Musel jsem telefon rootnout abych si je mohl alespoň zmenšit...
    Disti
    Dobrý den bude recenze na lenovo a7010 (vibe x3 lite)?

    Načíst všechny komentáře

    Přidat názor

    Nejživější diskuze