Honor 50 Lite
recenze

Honor 50 Lite

66W nabíjení jako hlavní lákadlo
3

Druhá letošní novinka dostupná na našem trhu od výrobce Honor je levnějším sourozencem Honoru 50. Čím se Honor 50 Lite pokusí zaujmout ve svém segmentu plném agresivní konkurence?

Řadu Honor 50 nově doplnil cenově dostupnější Honor 50 Lite, který na test dorazil v líbivé variantě Deep Sea Blue. Jak se novinka s podporou 66W nabíjení a velkým displejem s tenkými rámečky osvědčila v redakčním testu?

Honor 50 Lite – videorecenze

Technické parametry Honor 50 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce161,8 × 74,7 × 8,5 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 376 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 662,
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2021,

Obsah balení: myslelo se na vše

V bílé krabičce na uživatele čeká telefon, USB-A/USB-C kabel, napájecí adaptér i silikonové ochranné pouzdro.

Líbilo se nám
  • včetně silikonového pouzdra

Konstrukční zpracování: chce se líbit

Honor 50 sklidil v našem testu pochvalu za povedený design, pozadu však není ani Honor 50 Lite, který vypadá v testované modré barevné variantě velmi hezky a díky mírně zaobleným okrajům se i příjemně drží a používá. Lesklá záda se stylovými proužky přitom vcelku úspěšně odolávají otiskům a vycentrovaný kruhový modul fotoaparátu s ozdobným kroužkem dokáže upoutat.

Zvýšené odolnosti se u Honoru 50 Lite bohužel (alespoň oficiálně) nedočkáme, nabídne však velmi pohotovou čtečku otisků prstů ideálně umístěnou na pravém boku. Ta slouží také jako vypínací tlačítko a je mírně zapuštěná, takže není problém ji nahmatat i poslepu. Na spodní straně pak je slot pro dvojici nanoSIM karet, které dělá společnost USB-C a mřížka reproduktoru. Zajímavostí je, že malou mřížku „sluchátka“ najdeme také nahoře vedle 3,5mm jacku.

Líbilo se nám
  • příjemně se drží
  • líbivý design
  • pohotová čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • oficiálně bez zvýšené odolnosti

Displej: obří displej s tenkými rámečky

Honor 50 Lite je vybaven 6,67palcovým IPS LCD displejem, který nabídne velmi vysokou jemnost 391 PPI a již z výroby jej kryje ochranná fólie. Podobně jako u ostatních IPS LCD panelů si i zde lze všimnout mírného prosvítání v oblasti okolo průstřelu v levém horním rohu či dole u „brady“. Ta je ostatně jediným místem, kde je rámeček širší, po stranách a nahoře jsou totiž rámečky opravdu extrémně tenké, díky čemuž zabírá obrazovka více než 94 % plochy v poměru k tělu zařízení. Důkazem je toho i již zmíněná mřížka „sluchátka“, která by se do rámečku či mezi rámeček a samotný rám telefonu nevměstnala.

Zobrazovací panel je díky své uhlopříčce a tenkým rámečkům ideální pro hraní her či konzumaci multimédií, slušela by mu však vyšší obnovovací frekvence. 60 Hz je u IPS LCD panelu v daném cenovém segmentu bohužel již přeci jen málo.

Líbilo se nám
  • extrémně tenké rámečky (s výjimkou brady)
  • vysoká jemnost
Nelíbilo se nám
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence

Zvuk: dvě mřížky, ale pouze jeden hlasitý reproduktor

Navzdory přítomnosti mřížky pro „sluchátko“ na horní straně se výrobce rozhodl nasadit regulérní hlasitý reproduktor pouze dolů, což je škoda. Ten naštěstí nehraje špatně, avšak jedná se spíše o průměr. Chuť může částečně spravit přítomnost 3,5mm jacku, který pomalu ustupuje i z cenově dostupnějších modelů.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • bez sterea

Výkon hardwaru: 6 GB RAM a Snapdragon 662

Celosvětový nedostatek čipů pravděpodobně částečně dolehl i na Honor, který do Honoru 50 nasadil povedený Snapdragon 778G, ovšem pro Honor 50 Lite použil již starší Snapdragon 662, jenž najdeme i v podstatně levnějších smartphonech. Z hlediska výkonu i energetické efektivity je to rozhodně škoda, čipsetu navíc dělá společnost solidních 6 GB RAM. Hráče a náročnější uživatele tak pravděpodobně Honor 50 Lite nezaujme, stejně tak není chvályhodná absence slotu pro paměťové karty, neboť integrované 128GB úložiště není nijak zvlášť velkorysé.

Líbilo se nám
  • 6 GB RAM
Nelíbilo se nám
  • starší procesor
  • nepodporuje paměťové karty

Výdrž baterie: vynahradí vše rychlé nabíjení?

Dříve zmíněné nedostatky se pokusí Honor 50 Lite vynahradit podporou extrémně rychlého 66W nabíjení, pomocí nějž je možné mobil skutečně nabít z 0 do 100 % za slabší tři čtvrtě hodinku. To je nepochybně skvělý výsledek, stejně tak potěší, že 66W adaptér najdete již v balení. Integrovaná baterie o kapacitě 4 300 mAh pak bez obtíží zvládne přinejmenším jeden den používání, při troše snahy se můžete dostat i zhruba na den a půl.

Líbilo se nám
  • bleskurychlé nabíjení
  • slušná výdrž

Konektivita: tentokrát bez 5G

Nasazení staršího čipsetu bohužel značí také absenci 5G. Telefon však alespoň disponuje podporou polohových služeb GPS, GLONASS, BeiDou a Galileo i Wi-Fi 5 či Bluetooth 5.0. Nechybí ani NFC pro bezkontaktní platby či rychlé spárování.

Líbilo se nám
  • nic extrémně důležitého neschází
Nelíbilo se nám
  • bez 5G

Fotoaparát: 64Mpx v hlavní roli

Fotovýbava čítá celkem čtyři senzory na zadní straně, mezi nimiž figuruje hlavní 64Mpx snímač s PDAF ostřením (bez OIS), 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv a dvojice 2Mpx senzorů pro makro a bokeh snímky. Poslední dva zmíněné fotoaparáty jsou přitom opravdu jen do počtu, během používání jsem se tak zaměřil na hlavní snímač a ultraširokoúhlý objektiv.

Pořízené snímky jsou bohužel jen průměrem v dané cenové třídě, a přestože vyloženě neurazí, lze najít za stejné peníze i lepší fotomobily. Fotografie z hlavního fotoaparátu mají na první pohled dostatek detailů, obvykle jsou i správně zaostřené a ani z hlediska expozice na tom nejsou nejhůř, po přiblížení lze však okamžitě spatřit různé splývající objekty budov apod.. To stejné lze uvést u ultraširokoúhlého objektivu, který má mírně studenější nádech a bohužel není příliš použitelný za šera a v noci. 16Mpx selfie kamerka pak poslouží spíše nenáročným uživatelům, kterým by čistě teoreticky mohlo stačit i maximální rozlišení videa Full HD (jen při 30 FPS). Kdokoliv, kdo to s natáčením videí a focením myslí vážněji, by však měl sáhnout po Honoru 50 (chce-li zůstat věrný značce) nebo jiném telefonu. Sekundární senzor v pilulkovitém výřezu na displeji se mimochodem stará o automatickou regulaci jasu displeje, není zde tedy žádný ultraširokoúhlý objektiv ani nic podobného.

Honor 50 Lite Full HD 30 FPS (ultraširokoúhlý objektiv)

Honor 50 Lite Full HD 30 FPS hlavní snímač

Líbilo se nám
  • ucházející snímky z hlavního snímače
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx snímače
  • pouze Full HD video ve 30 FPS
  • jedna selfie kamerka navzdory velkému průstřelu

Software: Magic UI s GMS

Podobně jako Honor 50 má i verze Lite podporu Google služeb, takže již přímo od výrobce najdete v zařízení předinstalované Google aplikace, jako jsou Mapy, Gmail nebo Chrome. Běh telefonu je i navzdory méně výkonnému procesoru relativně svižný a ani jednou se během používání nezasekl, což lze hodnotit kladně. Méně se mi líbí přítomnost podle mě zbytečného balastu, jako je aplikace Booking.com či zbytečné odkazy na doinstalování her.

Líbilo se nám
  • podpora GMS
  • svižný chod
Nelíbilo se nám
  • zbytečný balast typu Booking.com

Zhodnocení

Honor 50 Lite to ve vysoce konkurenčním segmentu okolo 8 tisíc korun rozhodně nebude mít lehké. Do karet mu nenahrává starší procesor či jen 60Hz displej, na druhou stranu však nabídne rychlé nabíjení, obří displej s tenkými rámečky a v neposlední řadě také podle mého názoru povedený design. Jestli to bude stačit na prodejní úspěch, však ukáže až čas.

Konkurence

Xiaomi 11 Lite NE 5G zaujme 90Hz AMOLED displejem i Snapdragonem 778G. Z fotovýbavy potěší rovněž povedená 5Mpx makro/tele kamerka či schopnost zaznamenat 4K videa.

Xiaomi 11 Lite 5G NE 128+8 GB

Rozměry160,5 × 75,7 × 6,8 mm, 158 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 250 mAh, doba nabíjení: 0:56 hodin

Samsung Galaxy A52 nabídne odolnost IP67 i výkonnější procesor. Stejně tak mu nechybí povedený AMOLED displej s 90Hz obnovovací frekvencí, maximální nabíjecí výkon je však podstatně nižší.

Samsung Galaxy A52 4G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

honor-50-lite
Klady
  • bohaté balení
  • 66W nabíjení + slušná výdrž
  • velký displej s tenkými rámečky
  • solidní hlavní fotoaparát
  • povedený design
Zápory
  • zbytečné 2Mpx snímače a jen Full HD 30 FPS
  • starší/slabší procesor
  • pouze jeden reproduktor
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Lol... takovej kram. Tohle uz si neobhaji snad ani skalni fanousek.

Klidne bych dal mezi konkurenci Note 10 Pro kterej nabizi za stejny penize o tridu lepsi vybavu. V O2 s kodem (pokud si ho nekdo nevycerpal za ty "uzasny" sluchatka) za 7000kc.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Takový krám že i za 5 tisíc by byl drahý.
Josef Tuma
Josef Tuma
Za ty peníze je dost drahý. Slabá baterka (na současný telefon, nerozsiritelna paměť) když nemá slot na paměťovou kartu tam by měl mít aspoň 256 gb úložiště. Na jaře jsem v akci za 6000 koupil POCO X3 PRO 8/256. Vedle větší ramky, úložiště, baterky má i slot na kartu. Svoje kupce si najde, ale za menší peníze se dá koupit lepší železo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze